Jaunumi Vidzemē

Cēsu Svētā Jāņa baznīcas vēsturi kopš šīs vasaras beigām var izzināt ar jaunas mobilās lietotnes palīdzību. Tajā apkopoti vairāki desmiti audiostāstu par ievērojamākajiem apskates objektiem Cēsu senākajā dievnamā. Lietotnē pieejami dažādi rīki, kas aizraujošā veidā atklāj baznīcā saglabātās vērtības, kā arī ļauj ielūkoties dievnamā dažādos tā pastāvēšanas laikos.

Turpmāk, dodoties uz Cēsu Sv. Jāņa baznīcu, jāatceras paņemt līdzi viedtālruni. Lejupielādējot jaunradīto mobilo lietotni, ikviens var atklāt pārsteidzošus vēstures stāstus, ko glabā septiņus gadsimtus senais dievnams.

Vai aizceļojuši septiņus gadsimtus tālā pagātnē, mēs spētu atpazīt Cēsu pilsētas tirgus laukuma malā celto baznīcu? Kā Livonijas kara gados dievnamu izmantojis Ivana Bargā karaspēks? Kādēļ Rīgas baznīcu draudzes savulaik vēlējušās savā īpašumā iegūt Cēsu Sv. Jāņa baznīcas altārgleznu?

Uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem atbildes var rast, noklausoties stāstus par tām kultūrvēsturiskajām vērtībām, kas Cēsu Sv. Jāņa baznīcu ierindo Latvijas ievērojamāko sakrālo būvju saraksta augšgalā.

Cēsīs, tāpat kā citās Eiropas viduslaiku pilsētās, aizgājējus bija pieņemts apglabāt dievnamā vai pie tā ierīkotā kapsētā. Cēsu Sv. Jāņa baznīcā līdz mūsu dienām saglabājusies plaša un nozīmīga seno kapa plākšņu kolekcija. Ar mobilās lietotnes palīdzību var atklāt pētniekiem zināmos faktus par tām personām, kuras pirms vairākiem gadsimtiem apglabātas zem smagajām akmens plātnēm.

Mākslas vēsturnieki un restauratori no baznīcas sienu un griestu apmetuma ir atseguši un pētījuši vēsturiskos krāsojuma slāņus. Jaunā mobilā lietotne tagad ikvienam piedāvā kļūt par pagātnes krāšņuma atklājēju. Viena no izvēlnēm aplikācijas sadaļā „Domā un dari!” sniedz iespēju slāni pa slānim atsegt senos dievnama interjera krāsojumus. Cits virtuālais rīks ļauj salīdzināt vēsturiskos attēlus un mūsdienu skatus; vēl kāds – sakārtot baznīcas logos esošo vitrāžu mozaīku. Aplikācijas lietotāji varēs arī pārbaudīt savas zināšanas baznīcas vēsturē un trenēt vērību, meklējot neuzkrītošas, bet nozīmīgas detaļas.

“Jaunā mobilā lietotne ir kā zinošs bezmaksas gids, kas stāstus par baznīcas vērtībām jums atklās tādā secībā un apjomā, kā paši vēlēsieties. Un, kad jums šķitīs, ka ir īstais brīdis pārdomu mirklim klusumā, gids pacietīgi gaidīs jūsu kabatā vai rokas somiņā.” Tā jauno aplikāciju raksturo tās idejas un satura autors, vēsturnieks Gundars Kalniņš. “Radoši risinājumi pagātnes skaidrošanā mani saista tikpat ļoti kā pats vēstures izzināšanas process. Svarīgākais, lai mūsdienu tehnoloģiju izmantojums nebūtu pašmērķīgs, bet gan nāktu mums talkā jaudīgā un jēgpilnā veidā”, piebilst Kalniņš, kurš pētījis dievnama vēsturi un ir autors 2015. gadā izdotajai grāmatai “Cēsu Svētā Jāņa baznīca”.

Mobilo lietotni „Cēsu sirds” izstrādājis cēsnieka Ulda Skrodera uzņēmums SIA “TCA”. Tā ir pieejama ierīcēm gan ar "iOS", gan ar "Android" operētājsistēmām. Aplikāciju var bez maksas lejupielādēt “App Store” un “Google Play” vietnēs. Mobilā lietotne piedāvā četru valodu izvēles iespējas: latviešu, krievu, vācu un angļu. Ar laiku paredzēts sagatavot arī igauņu un lietuviešu valodas versiju.

Mobilā lietotne izveidota Eiropas Savienības fondu 2014.–2020. gada plānošanas perioda darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” specifiskā atbalsta mērķa “Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” sadarbības projektā “Kultūra, vēsture, arhitektūra Gaujas un laika lokos” ietvaros. Cēsu novada pašvaldība un Cēsu Sv. Jāņa baznīcas draudze projektu īsteno sadarbībā ar projekta vadošo partneri Siguldas novada pašvaldību.

Informāciju sagatavoja Gundars Kalniņš
Viduslaiku pils nodaļas vadītājs, vēsturnieks

Kontaktpersona - Indra Piliksere,
projekta “Cēsu Svētā Jāņa luterāņu baznīcas restaurācija un labiekārtošana” koordinatore
E-pasts: cesu.janadraudze PIE gmail PUNKTS com

28.10.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930