Jaunumi Vidzemē

Brīvdienas ir klāt! Kur doties šajā nedēļā? Aicinām ciemos uz Amatas novadu, kas ir bagāts ar brīnišķīgām ainavām un labi zināmām dabas takām. Tomēr šoreiz aicinām uz vietām, kuras, iespējams, vēl neesat iepazinuši. Īsajām rudens dienām piemērotas būs ne tik garās, toties izzinošās pastaigu takas.

 

Netālu no autoceļa A2 pie Melturiem, izstaigājot Partizānu taku, gūsiet ieskatu par nacionālo partizānu kara gaitām Vidzemē. Taka ir saistoša visām paaudzēm – gan vēstures interesentiem, gan bērniem/skolēniem/jauniešiem, kā arī jaunajām ģimenēm ar maziem bērniem, kas meklē aktivitātes brīvā dabā. Takā izvietoti informatīvie stendi ar kartēm un vēsturiskām fotogrāfijām. Ar iepriekšēju pieteikšanos iespējams iekļūt iekšā un apskatīt arī iekārtotu mežabrāļu bunkuru ar izmantoto ieroču, munīcijas un citu priekšmetu ekspozīciju. Pēc ekskursijas viesi var pavadīt laiku virszemes lapenē pie ugunskura.

  

Partizānu taka un mežabrāļu bunkurs. Foto: Amatas novads

Turpat netālu, Spārē, apskatāms Spāres muižas komplekss un Rakstnieku parks. Rakstnieku parka ideja radusies 1930. gadā, kad ievērojami Latvijas literārie darbinieki ar Aleksandru Čaku priekšgalā iestādīja pirmos 13 kokus, no kuriem 9 joprojām zaļo. Jaunu koku stādīšana atsākta 2014. gadā, un ik gadu stādījumi tiek papildināti.

Spāres muiža. Foto: Amatas novads

20 minūšu brauciena attālumā no Spāres atrodas Nītaure. Nītaure atrodas sešu ceļu krustcelēs – no Nītaures ceļi ved uz Līgatni, uz Mālpili, uz Zaubi, uz Skujeni, uz Ģikšiem un Ieriķiem. Ikvienu Nītaures viesi pārsteidz arhitektūras pērle – Nītaures Pareizticīgo baznīca, kuras arhitekts ir Jānis Fridrihs Baumanis, kurš projektējis arī Latvijas Republikas Saeimas ēku, Rīgas cirka ēku un Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas ēku.

Nītaurē ir iespējams gida pavadībā izstaigāt arī Latvijas vēstures taku (iepriekš piesakoties), kas 3 stundu garumā izvedīs jūs laikā cauri senlatviešu pilskalna stāstam, “mūku virtuvei” vācu ordeņa pilsdrupās, mēru postam Vidzemē, Nītaures pilij un teiksmainajam muižas parkam, pareizticīgo draudzes dievnamam un Otrā pasaules kara Mores kaujām.

Nītaures Pareizticīgo baznīca. Foto: Amatas novads

Ja esat aizbraukuši līdz Nītaurei, tad noteikti jāpaviesojas arī Zaubē – Zaubes kultūrvēsturiskā taka  ved gar Augšezeru, Lejas ezeru, viduslaiku pils mūriem un Zaubes dižozolu. Varēsiet apskatīt arī Zaubes baznīcu ar savdabīgo akmens mūra torni.

Zaubes kultūrvēsturiskā taka. Foto: Amatas novads

Bet varbūt vēlaties pavisam citādu piedzīvojumu dabā kopā ar suņiem? Tad jādodas aptuveni 2 stundu garā pārgājienā ar haskijiem, gūstot neaizmirstamas emocijas un prieku gleznainajā Cecīļu dabas takā. Tā nav parasta pastaiga, jo būsiet sasaistē ar profesionāliem sportistiem haskijiem. Šis pārgājiens ir piemērots arī ģimenēm ar bērniem.

 

Foto: araisi.com

30. oktobrī netālā Ieriķu dzirnavu taka, savukārt, aicina uz pirmo šī gada Gaismas parku. Ieteikums ģimenēm ar bērniem, kas atzīmē Halovīnu, – šis varētu būt ideāls galamērķis kolosālām bildēm ar vajadzīgo noskaņu!

Ja tomēr esat garāku pārgājienu cienītājs, tad dodieties pastaigā gar Gaujas un Amatas krastiem pa Mežtakas 6. posmu no Līgatnes līdz Cēsīm, kas ved arī pa Amatas ģeoloģisko taku.

Ainavisks ir arī Amatas dabas takas gājiens – taka gan ir mazliet izaicinoša reljefa dēļ, toties dāvās skaistus skatus uz iežu atsegumiem.

Foto: Vidzemes plānošanas reģions


 

Informāciju sagatavojusi: 
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv   

29.10.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930