Jaunumi Vidzemē

Latvijā pirmā atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatona “DaibeZero” norise no šā gada februāra pārcelta uz 21. un 22. augustu. Norises vieta – reģionālais atkritumu apsaimniekošanas centrs (RAAC) “Daibe” un Vidzemes olimpiskais centrs.

Hakatona organizatori nemainīgi paliek pie uzstādījuma, ka pasākumam jānotiek klātienē, lai komandas varētu izmantot visas iespējas ideju attīstīšanā un prezentēšanā, tostarp koprades darbnīcas “DARE” un Valmieras tehnikuma tehniskās iespējas paraugu izstrādei un prototipu izgatavošanai. Šī brīža epidemioloģiskā situācija valstī liedz klātienes pasākuma norisi šā gada februārī, tāpēc organizatoru komandas ietvaros vienbalsīgi tika pieņemts lēmums par pasākuma norises datumu pārcelšanu.

 Hakatonam “DaibeZero” šobrīd saņemti jau 9 komandu pieteikumi, kas ietver pārstrādes ideju realizēšanu visiem organizatoru definētajiem atkritumu veidiem - riepām, stikla šķiedras atkritumiem un no atkritumiem iegūstamajam kurināmajam (NAIK). Visvairāk ideju šobrīd ir riepu pārstrādei. Saistībā ar pasākuma norises datumu maiņu, komandu pieteikumu iesniegšana tiek pagarināta līdz 1.jūlijam.

 Lai veidotu dziļāku izpratni par hakatonā piedāvāto problemātiku, komandām ir iespējams saņemt konsultācijas par pārstrādājamo materiālu veidiem – to apjomu, sastāvu un citiem raksturlielumiem. Konsultācijas jāpiesaka pie RAAC “Daibe” vadītāja Ģirta Kuplā pa tālr. 29334472, lai vienotos par konsultācijas veidu – telefonsaruna, attālināta saruna interneta platformā vai komandas pārstāvja vizīte RAAC “Daibe” materiālu apskatei, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

 Atbalstu komandām sniegs kompetenta mentoru komanda. Augusta pirmajā pusē mentori piedāvās online lekcijas komandu veidošanā, projektu vadībā,  materiālzinātnē,  prototipēšanā, ideju komercializēšanā un komunicēšanā. Pasākuma norises laikā mentori būs atbalsts dalībniekiem ideju attīstīšanā līdz reālam biznesa projektam.

 Hakatonu “DaibeZero” organizē SIA “ZAAO” kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, LIAA Valmieras biznesa inkubatoru, Valmieras Attīstības aģentūru, A/S “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem, lai virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, kā arī dotu iespēju jauniem uzņēmējiem, zinātniekiem un vides entuziastiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā.

Pasākuma organizatori vērš uzmanību, ka atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu apjoms ir būtiski jāsamazina un jāpalielina to pārstrādes īpatsvars. Latvijā atkritumu pārstrādē joprojām ir brīvas nišas, lai varētu domāt par jaunu pārstrādes uzņēmumu veidošanos.

Hakatona labākā ideja kopā ar tās komandu tiks virzīta uz tālāku attīstību sadarbībā ar Latvijas investīciju un attīstības aģentūru. Potenciālajam pārstrādes uzņēmuma veidotājam tiks piedāvātas iespējas infrastruktūras izveidei RAAC “Daibe”.

 Hakatona galvenā balva – 10 000 eiro (informācija par balvas piešķiršanas kārtību pieejama pasākuma nolikumā).

 

Pasākuma nolikums un pieteikšanās mājaslapā www.daibezero.lv. Komandās aicināti līdz 6 cilvēkiem, maksimālais komandu skaits – 10. Komandu atlasi veiks žūrija, vērtējot visus saņemtos pieteikumus.

 

Hakatona “DaibeZero” ģenerālsponsors ir A/S “AJ Power Recycling”. Hakatonu atbalsta Koprades darbnīca “Dare”, SIA “Vidzemes olimpiskais centrs”, Valmieras peldbaseins, PIKC “Valmieras tehnikums”, Red Bull, Loftbergs, Grasbergs un citi.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste

 

25.01.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031