Jaunumi Vidzemē

24. jūlijā plkst.19.00 Madonas novada Aronas kalnā jau 3. reizi notiks bardu saiets - Kūlenis Aronas kalnā. Pasākums rakstīts Haralda Sīmaņa zīmē. Haraldam šogad ir apaļa jubileja, viņš nācis no Cēsīm, taču lielu radošās dzīves daļu pavadījis Madonas novadā. Par godu šai jubilejai notiek koncerti daudzās Latvijas vietās, ir izdota Gunas Rukšānes grāmata "Haralds Sīmanis -  DZIESMINIEKS", autoram turpinās sadarbība ar grupu "Carnaval Youth".

Savdabīga komponista, bardu vectētiņa Haralda Sīmaņa devumu Latvijas mūzikas laukā nav iespējams pārvērtēt. Iznākuši 6 CD un MC ar oriģinālmūziku, ir notikuši tūkstošiem dzīvas uzstāšanās koncerti gan baznīcās pie ērģelēm, gan koncertzālēs kopā ar draugiem. Ne velti, mūzikas kritiķi viņu salīdzina ar Grieķu unikālas balss īpašnieku Demis Rusos.

Uz Kūleni Aronas kalnā muzicēt brauks Latvijā iemīļoti dziesmu autori un izpildītāji - pats Haralds Sīmanis, Ieva Akurātere, Intars Zommers, Vita Krūmiņa. Tālu ceļu uz Madonas novadu mēros duets no Lietuvas, skaistas balss īpašniece - Dovile Zarasai un augstas klases ģitārists no Kauņas Aidas Norvaišas. Koncerts sāksies ar kūleņošanu un rotaļām koklētāju ansambļa PRAULITS izpildījumā. Koncerta beigās dziedās Ieva Akurātere duetā ar Haraldu Sīmani. Noslēgumā "Pie Dieviņa gari galdi" un folkballīte. Pasākuma koncertu "Kūlenis Aronas kalnā" ir paredzēta tiešraide internetā.

Šim laikam līdzi nāk likumi un tikumi! Tas nozīmē, ka katram apmeklētājam un muzikantam būs jāuzrāda Covid 19 sertifikāts un ID karte. Ja tas būs aizmirsies mājās, tad BIOR laboratorija sākot no plkst.17.00 par velti jums būs nodrošinājusi ātro Covid-19 antigēnu testu. Testa rezultāti būs gatavi 15 minūšu laikā un, samaksājot 5,-eur ieejas biļeti, kļūsiet par pilntiesīgu 3. bardu saieta aculiecinieku. Jāpiebilst, ja koncertu apmeklēs ģimene, ieejas maksa  ir 10,-eur. Uzaicinājums - uz koncertu ņemiet bērnus un opīšus līdzi un savai ērtībai pledus vai sēžamos. Kā vienmēr, kalna saimnieks Lauris Galiņš cienās jūs ar ledavota ūdeni, organizatori un "Konzum Gardumi" parūpēsies, lai jūs baudītu vēdera priekus, būs bufete un saldējums. Dreskods - pļava!

Vairāk par Haraldu. Plašāku atpazīstamību Sīmanis ieguva 1980. gadā, kad "Mikrofona dziesmu aptaujas" noslēguma koncertā izpildīja savu balādi "Ezers", kas ar savu skanējumu krasi atšķīrās no visa, kas līdz tam ir ticis pārraidīts Latvijas televīzijā. Astoņdesmito gadu sākumā viņš darbojās profesionālajos Filharmonijas kolektīvos "Tip Top" un "Lāčplēsis", tomēr pēc dažiem gadiem izvēlējās muzicēt individuāli.

1984. gadā Sīmanis iesaistījās "Vides Aizsardzības kluba" priekštecī "Pieminekļu aizsardzības centrs", kura darbība Latvijā, iespējams, ievadīja Trešās atmodas sākumu. "Pieminekļu aizsardzības centrs" organizēja jumtu nomaiņu vairākām Latvijas baznīcām un mūziķis tam palīdzēja ar savām jumiķa iemaņām. Liekot Lazdonas baznīcai jumtu, Haralds Madonas pusē atrod miera ostu un savu "Aspaziju" - Gitu.

Pēdējos gados Sīmanis visbiežāk muzicēja viens, uzstājoties baznīcās, kur ir iespēja izmantot ērģeles. Cieša sadarbība ir izveidojusies ar Ievu AkurateriIlzi Grunti, Andri Grunti un citiem mūziķiem.

Skanējumu nodrošina S.S.Music - Sandris Sproģis

"Kūleni Aronas kalnā" atbalsta Madonas novada pašvaldība - MANA MADONA

Informē: Stars; ReTv; Jēkabpils radio1; FB; www.madona.lv; radio NABA

Informāciju sagatavoja: pasākuma "Kūlenis Aronas kalnā" organizators Imants Pulkstenis

14.07.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930