Jaunumi Vidzemē

Deinstitucionalizācijas process paredz veicināt cilvēku ar invaliditāti pašnoteikšanos, līdzdalību un iespējas iekļauties sabiedrībā, mazinot sabiedrības radītos šķēršļus. Deinstitucionalizācijas mērķis ir nodrošināt sabiedrībā balstītu pakalpojumu pieejamību pietiekamā apjomā, lai nākotnē cilvēkiem ar invaliditāti nevajadzētu nonākt un dzīvot institūcijās. Šī mērķa sasniegšanai Alūksnes novada pašvaldība iesaistījusies divos projektos - “Infrastruktūras risinājumi deinstitucionalizācijas īstenošanai Alūksnes novadā” un Vidzemes plānošanas reģiona projektā “Vidzeme iekļauj”.

Jau šobrīd Vidzemes pašvaldībās, tai skaitā Alūksnes novadā, uzsāktā deinstitucionalizācijas procesa gaitā arvien vairāk tiek attīstīti sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi – dažādi sociālās rehabilitācijas pakalpojumi, individuālās konsultācijas, specializētās darbnīcas, kā arī dienas aprūpes centri, lai attīstītu kvalitatīvu, individuālajām vajadzībām pielāgotu pakalpojumu piedāvājumu bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, to likumiskajiem pārstāvjiem un pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem.

Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Infrastruktūras risinājumi deinstitucionalizācijas īstenošanai Alūksnes novadā” ietvaros Uzvaras ielā 1, Alūksnē, ir veikta ēkas pārbūve. Pārbūvētajās telpās atrodas dienas aprūpes centrs “Saules stars” un specializētās (radošās) darbnīcas pieaugušajiem, kā arī dienas aprūpes centrs “Sauleszaķi” bērniem.

No oktobra darbu uzsākušas trīs radošās darbnīcas – kokapstrādes, māla un rokdarbu darbnīcas. Tajās klienti mācās šūt, izšūt, filcēt, adīt, tamborēt un veidot dažādus māla un koka priekšmetus. Visas darbnīcas un nodarbības ir vērstas uz darba integrāciju ar mērķi iemācīt cilvēkam radīt pievienoto vērtību, apgūt prasmes un iemaņas patstāvīgai dzīvei. Pēc individuāli izstrādāta rehabilitācijas plāna tiek sastādīta programma atbilstoši katra apmeklētāja spējām. Katra no jau pieminētajām darbnīcām notiek vienu reizi nedēļā. Pārējā laikā apmeklētāji var darboties dienas centrā dažādās citās aktivitātēs. Darbnīcu apmeklētāji ir radoši, aktīvi un ātri apgūst visu jauno. Viņu rokām un ar pedagogu palīdzību top dažādi mākslas priekšmeti, sadzīves lietas.

- Protams, ka šī projekta ietvaros mēs iepērkam dažādus materiālus darbnīcām, tomēr centrs labprāt pieņemtu tīrus audumu atgriezumus, īpaši džinsu audumus, pērlītes, dzijas-, stāsta Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes aprūpes nodaļas vadītāja Zanda Poruka.

Informāciju sagatovoja: Sanita Spudiņa, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste, E-pasts:  sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv, Tālrunis: +371 26456644, +371 64381503

14.10.2021

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930