Jaunumi Vidzemē

Šajā sarežģītajā laikā atpūta un pastaigas brīvā dabā sniegs vislabāko iespēju miera, līdzsvara un dzīvesprieka atjaunošanai. Daba ir “spēka avots”, no kura daudz gūt, un kur šobrīd varam justies droši un labi, ievērojot galveno nosacījumu – nedrūzmēties. Izvēloties atpūtai mazāk zināmas vietas Vidzemē, aicinām iepazīt Gulbenes pusi un savos klejojumos piestāt arī pie Beļavas jeb Kārtenes pilskalna.

 

Beļavas (Kārtenes) pilskalns. Foto: visitgulbene.lv  

Beļavas jeb Kārtenes pilskalns (Beļavas pagasts, GPS 57.286266, 26.774992) ir viens no varenākajiem pilskalniem Gulbenes novadā. Tas ir senais latgaļu pilskalns, kas paceļas 178 metrus virs jūras līmeņa un ir augstākais punkts Gulbenes vaļņa ziemeļu galā. Pilskalna apsekošanās atrastais kultūrslānis liecina, ka šis pilskalns ir bijis ilgi apdzīvots, bet tas savukārt vedina uz domām, ka šeit atradusies kāda no ievērojamākajām Tālavas pilīm. Kārtenes pilskalnā atradās arī viens no Strūves meridiāna loka ģeodēzisko uzmērījumu punktiem. Šeit, tāpat kā Strūves meridiāna loka punktā “Ramkau”, ir triangulācijas tornis. No kalna paveras skaists skats uz apkārtnes ainavām. Pilskalnu tālu redz visā apkārtnē, un tas paceļas 35 metrus pār apkārtējiem laukiem, aizņemdams vairāk nekā 4 ha zemes. Ar pilskalnu saistīts arī kāds nostāsts. Kalnā esot aprakta nauda. Reiz kādam vīram nauda rādījusies sapnī. Zem celma esot jānoliekot sievietes galva, tad nauda došoties rokā. Vīrs nokāvis sievu, nogriezis galvu un pabāzis zem celma. Naudu atradis un pārnesis mājā, bet nokauto sievu vēl ilgi dzirdējuši naktīs pilskalnā raudam.

Strūves ģeodēziskā loka punkts. Foto: visitgulbene.lv

Šogad Gulbenes novadā, atzīmējot Olimpisko mēnesi, tika izveidoti Olimpiskie maršruti, kuros doties gan kājām, gan ar velosipēdiem. Kārtenes pilskalnu var apmeklēt, izejot 17 kilometrus garo Beļavas apli - pārgājienu maršrutu pa Beļavas pagastu.

Pavisam netālu no pilskalna atrodas arī 20 metrus augstais Kārtenes skatu tornis, no kura paveras skats uz gleznainajām Ziemeļvidzemes ainavām un Pinteļa ezera izliekumiem.

Noteikti ir vērts iegriezties Beļavas muižas kompleksā.  Šeit var redzēt pili, saimniecības un dzīvojamās ēkas, dīķi un plašu parku ar dažādu svešzemju koku un krūmu sugu stādījumiem. Pils 1920. gados pielāgota skolas vajadzībām. Interesanti, ka Beļavas muižā 1683. gadā dzimusi Magdalēna Elizabete fon Hallarte, vēlākā Valmiermuižas nomniece, hernhūtiešu (brāļu draudžu) kustības aizsācēja Vidzemē. 

Beļavas muiža. Foto: visitgulbene.lv

Savukārt nesteidzīga pastaiga muižas parkā aizvedīs līdz īpašai vēstures liecībai - piemineklim, kas veltīts barona iemīļotajam zirgam.

Piemineklis barona zirgam. Foto: visitgulbene.lv

Turpat netālu ir arī Stāmeriena. Tā lepojas ar Stāmerienas pili un tās apkārtnes jaukumiem – parku, ezeriem, Mīlestības ozoliem un mīlestības vārdā celto Stāmerienas baznīcuNostāsti vēsta, ka Stāmerienas muižas īpašnieka barona Johana Gotlība Eduarda fon Volfa mīlestība pret kņazieni Sofiju Potjomkinu bijusi tik liela, ka viņš pavēlējis uzcelt Stāmerienā baznīcu.

Stāmerienas pils. Foto: visitgulbene.lv

 

Stāmerienas Sv. Ņevas Aleksandra pareizticīgo baznīca. Foto: visitgulbene.lv

Stāmerienu vari arī iepazīt, dodoties 8 km garajā maršrutā Apkārt Stāmerienas ezeram vai izzinot plašāku apkārtni 23 km garajā maršrutā Ap Stāmerienu un Kalnamuižu.

Ieskaties www.visitgulbene.lv un uzzini, ko vēl var ieraudzīt un pieredzēt Gulbenes novadā! 

 

Informāciju sagatavojusi:
Ilze Liepa
Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma eksperte
ilze.liepa PIE vidzeme PUNKTS lv

---

Šogad tūrisma akcijā #AtklājVidzemi aicinām caur stāstiem atklāt Vidzemes vietu unikālo dvēseli un piedzīvot Vidzemi no jauna. Akciju rīko Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar reģiona pašvaldībām. To atbalsta garās distances pārgājienu maršruts "Mežtaka". 

Akcija norisinās no 2021. gada 3. jūnija līdz 31. decembrim, un akcijas noslēgumā starp aktīvākajiem ceļotājiem tiks izlozēti 3 balvu komplekti – pārgājienu mugursoma un dāvanas no Mežtakas. 

Vairāk informācijas Facebook grupā “Atklāj Vidzemi”. 

---

CITI #ATKLĀJVIDZEMI VIETU STĀSTI 

---

22.10.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031