Jaunumi Vidzemē

Ceturtdien, 2. jūnijā, tiešsaistē tikās Valmieras novada pašvaldības un Ukrainas pilsētas Čerkasi pašvaldības vadības pārstāvji, lai sāktu veidot sadraudzības saites starp abām pilsētām.

Kopš Krievijas iebrukuma Valmiera pilsēta un novads ir aktīvi iesaistījušies palīdzības sniegšanā Ukrainai, nosūtot palīdzības kravas un uzņemot bēgļus. Starp vairākiem simtiem bēgļu, kas raduši patvērumu Valmierā, ir arī jaunie basketbolisti no Čerkasiem.

“Mums bija sirsnīga un produktīva tikšanās tiešsaistē ar Čerkasu mēru Anatoliju Bondarenko un viņa komandu, kurā informējām par to, kā ukraiņi ir iejutušies Valmierā. Tikšanās laikā arī pārrunājām plašākas sadarbības iespējas starp abām pašvaldībām sporta, izglītības, kultūras un uzņēmējdarbības jomā.

Bijām vienisprātis, ka Ukraina pašlaik cīnās ne tikai par savu, bet arī Latvijas un visas Eiropas brīvību. Latvijas vārdā apliecināju stingru atbalstu Ukrainai un apņēmību tai palīdzēt dažādos veidos līdz pilnīgai uzvarai,” par tikšanos stāsta Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Anatoliju Bondarenko pauda lielu pateicību Valmierai un visai Latvijas tautai par atbalstu Ukrainai cīņā par brīvību. Pilsētas mērs pastāstīja, ka Čerkasu apgabals pašlaik neatrodas karadarbības zonā. Viņš pateicās Valmierai par palīdzības piedāvājumu, taču norādīja, ka pašlaik tā ir daudz vairāk nepieciešama karā izpostītajām pilsētām un apgabaliem. Arī Čerkasu pilsēta ir aktīvi iesaistījusies palīdzības sniegšanā karā cietušajiem reģioniem un ir uzņēmusi vairākus tūkstošu bēgļu.

Tikšanās noslēgumā abu pašvaldību vadītāji vienojās par abpusēju interesi turpināt veidot sadraudzības saites starp pilsētām. Jānis Baiks uzaicināja Čerkasu pašvaldības delegāciju apmeklēt Valmieras 739. dzimšanas dienas svinības 22. – 24. jūlijā.

Čerkasi ir pilsēta Ukrainas vidusdaļā, Čerkasu apgabala centrs. Tā atrodas Dņepras labajā krastā pie Kremenčukas ūdenskrātuves, 190 km no galvaspilsētas Kijevas. Valmieras un Čerkasu pilsētas ir vienaudzes. Lai arī apdzīvotas vietas tagadējās pilsētas vietā bijušas arī senāk, par Čerkasu dibināšanas gadu uzskata 1284. gadu. Pilsētai ir bijusi svarīga loma ukraiņu nācijas veidošanās procesā. Pašlaik Čerkasi ir nozīmīgs kultūras, izglītības un industriālais centrs, kurā dzīvo ap 270 tūkstošiem iedzīvotāju.

 

Informāciju sagatavoja:
Dzintars Močs
Valmieras novada pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

03.06.2022

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930