Jaunumi Vidzemē

2023. gada 26. maijā Valmierā notika Vidzemes plānošanas reģiona (turpmāk arī – VPR) attīstības padomes sēde, kurā tika nolemts uzsākt darbu pie Vidzemes kulinārā mantojuma tīkla izveides, lai vēlāk pievienotos starptautiski atpazīstamā Eiropas kulinārā mantojuma tīkla biedriem.  Lēmums pieņemts, lai stiprinātu reģiona konkurētspēju, pozicionētu to kā gastronomiski pievilcīgu reģionu, kā arī strādātu pie jaunu produktu un pakalpojumu izveides.

Eiropas kulinārā mantojuma tīkla preču zīme ir atzīta par kvalitātes zīmi un kulināro tradīciju ceļvedi, kas apliecina, ka vietā, kur tā izvietota, tiek pasniegts konkrētajai vietai raksturīgs ēdiens, kas gatavots lielākoties no vietējās izcelsmes produktiem. Plānots, ka Vidzemes kulinārā mantojuma tīkla izveide notiks sadarbojoties uzņēmumiem, pašvaldībām un plānošanas reģionam.

Padomes sēdes darba kārtībā bija arī sabiedriskā transporta aktualitātes. VPR sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja iepazīstināja klātesošos ar 2022. gada paveiktajiem darbiem, t.sk. statistikas datiem par pārvadājumiem Vidzemē un Latvijā. Viņa norādīja, ka arvien pieaug sabiedriskā transporta pasažieru skaits, kas gan joprojām vēl nav sasniedzis pirms-pandēmijas rādītājus. “Ņemot vērā šo faktu,  šobrīd nesteidzamies atbalstīt maršrutu vai reisu likvidēšanu Vidzemes reģionā. Nozarei jāļauj atkopties,” saka Inita Ozoliņa, VPR sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja. Tāpat VPR pārstāve norādīja, ka nav saprotams, kāpēc slēgšanai izvēlēti reisi vai maršruti Vidzemē, kur šobrīd ir lielāks vidējais pasažieru skaits nekā vidēji valstī, kā arī, kāpēc netiek piedāvāti alternatīvi risinājumi (piemēram, transports pēc pieprasījuma) vietās, kur līdz ar maršrutu vai reisu slēgšanu mobilitāte strauji pasliktināsies.

Attīstības padome rosināja uz nākamo padomes sēdi aicināt Autotransporta direkcijas pārstāvjus, lai saņemtu plašāku informāciju par plānotajiem reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu tarifu grozījumiem rudenī, kas ietekmēs arī biļešu cenas.

Noslēdzot diskusijas par sabiedriskā transporta jautājumiem, Cēsu novada pašvaldības domes pārstāve I.Suija-Markova rosināja un saņēma padomes locekļu piekrišanu lūgt VAS Latvijas Dzelzceļš un AS Pasažieru Vilciens pārskatīt jauno bateriju vilcienu ieviešanas stratēģiju un plānotās teritorijas robežas, kurā jaunie vilcieni kursēs. Šobrīd zināms, ka bateriju vilcieni paredzēti izmantošanai vien Rīgā un Pierīgā - līdz Siguldai, bet maršrutā Sigulda-Cēsis-Valmiera-Valka turpinās kursēt ierastie dīzeļvilcieni.

Sēdes laikā padomes locekļi tika iepazīstināti ar VPR aktivitātēm Vidzemes energopārvaldības stiprināšanai, t.sk. tika informēti par darbu pie Ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plāna izstrādes Vidzemes plānošanas reģionam, kas paredzams kā kopsadarbības projekts ar reģiona pašvaldībām klimata politikas mērķu efektīvākai sasniegšanai. Dokuments tiks izstrādāts ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma atbalstu. Līdz šim ar ES līdzfinansētu starptautisko projektu atbalstu Vidzemes plānošanas reģions sniedzis atbalstu ilgtspējīgas enerģijas un klimata rīcības plānu izstrādei divās pašvaldībās Vidzemē – Cēsu novada un Valmieras novada pašvaldībām, kā arī organizējis apmācības pašvaldību speciālistiem kapacitātes stiprināšanai plānu izstrādei vai atjaunošanai. Par savu pieredzi SECAP plāna izstrādē un datu vākšanā dalījās Valmieras pilsētas pašvaldības energopārvaldnieks.

Sēdes noslēgumā VPR attīstības padomes priekšsēdētājs Guntis Gladkins padomes locekļus informēja par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) iniciētā reģionu konventa izveidi un tā turpmāko darbību. Jautājums atkārtoti stiprināja padomes locekļu pārliecību, ka Vidzemes reģiona pašvaldības spēj diskutēt savā starpā un vienoties  par kopīgu  stratēģisko redzējumu visa reģiona attīstības vārdā.

Konvents uzskatāms par jaunu sadarbības formu diskusijām un priekšlikumiem reģionālās attīstības izaicinājumu identificēšanai un iespējamo risinājumu meklēšanai, kā arī tas kalpos, lai nodrošinātu pastāvīgu informatīvo saikni ar visas Latvijas teritorijas pašvaldībām.

Kā iepriekš publiskajā vidē pauduši VARAM pārstāvji, reģionu konvents iekļaujas ministrijas stratēģijā stiprināt plānošanas reģionus kā efektīvu plānošanas lēmumu pieņemšanas platformu starp nozaru ministrijām un pašvaldībām katrā reģionā, veidojot un īstenojot reģionālo politiku, kas vērsta uz reģionālās sociālekonomiskās attīstības kohēziju, ievērojot pašvaldību resursus, iespējas un koordinēti izmantojot valstī pieejamos attīstības veicināšanas instrumentus.

Nākamā VPR attīstības padomes sēde plānota jūnija beigās; vieta tiks precizēta.

Jautājumiem: Guna Kalniņa-Priede, VPR administrācijas vadītāja, guna.kp PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, galvenā komunikācijas speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv

 

30.05.2023

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031