Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

No 24. jūlija līdz 4. augustam Valmierā notiks starptautiska īslaicīgās arhitektūras un pilsētvides plānošanas vasaras skola FestivaL’and, kuras laikā dalībnieki no Meksikas, Korejas, Spānijas, Ungārijas, Latvijas un citām valstīm starptautiskas mentoru komandas vadībā izstrādās idejas, plānos un izveidos Valmieras vasaras teātra festivāla centru jeb pilsētu. Vēl šonedēļ, līdz 22. jūnijam, vasaras skolai aicināti pieteikties arhitektūras, pilsētplānošanas, dizaina, vizuālo mākslu un citu saistīto jomu studenti no Latvijas. Festivāla centrs Hanzas laukumā būs pulcēšanās vieta skatītājiem un dalībniekiem, tur atradīsies ēdināšanas un atpūtas zona, notiks atklāšanas koncerts, brīvdabas kino un koncertvakari, kā arī dažādas radošas un sportiskas aktivitātes.

Festivāls šogad notiks jau trešo reizi no 3. līdz 5. augustam. Tas attīstās kā pilsētvides laboratorija, identificējot vietas, kas uz laiku kļūst par īslaicīgām skatuvēm teātra izrādīšanai, tādā veidā paplašinot ikviena pilsētas lietotāja pieredzi, veidojot atšķirīgu ierastās vides uztveri. Šogad festivāls sarūpējis līdz šim plašāko izrāžu piedāvājumu – pirmizrādes piedzīvos gan lielās formas darbi, gan mūzikas teātris, būs arī vairāki iestudējumi bērniem un ģimenēm, laikmetīgā opera, kopā vismaz 10 dažādi nosaukumi. Izrādes tiek veidotas teātrim neierastās vietās, šoreiz – rūpnieciskās teritorijās, senā lopu laidarā, mežā, tukšā baseinā un citviet. Vasaras skola, savukārt, veltīta idejai par mūsdienīgu pagaidu arhitektūru un labiekārtojuma elementiem kā katalizatoru sākotnēji nemanāmiem, bet nozīmīgiem pārmaiņu procesiem pilsētvidē.

Festivāla direktors Reinis Suhanovs: “Tā kā festivāls notiek pilsētvidē, blakus mākslinieciskā satura un formas meklējumiem, mums ir būtiski rosināt arī domāšanu par pilsētvidi caur atšķirīgu prizmu, un sadarbībā ar arhitektiem un dizaineriem centīsimies atrast ideālo festivāla pilsētu – telpisku ciematu, kurā ir patīkami atrasties teātra mākslas cienītājiem, izrāžu apmeklētājiem.”

Sadarbībā ar augstskolas RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultāti vasaras skolas darbnīcas un meistarklases vadīs vietējie un ārvalstu arhitektūras, plānošanas, ainavu arhitektūras un scenogrāfijas jomu profesionāļi: arhitekts, scenogrāfs Didzis Jaunzems, igauņu arhitekts Ralfs Loeke, ainavu arhitekts, urbānists Aigars Lauzis, scenogrāfs un būvgaldnieks Rūdolfs Bekičs, mākslinieks Andris Eglītis, arhitekte Dina Suhanova, scenogrāfs un režisors Reinis Suhanovs, RISEBA Arhitektūras un dizaina fakultātes vadītājs, arhitektūras pētnieks Jānis Dripe.

Piesakoties jāaizpilda pieteikuma anketa un jāiesniedz savs radošās darbības un dalības motivācijas apraksts: https://goo.gl/forms/SqBQEZR2QrEDE0D92. Vasaras skolas noslēgumā tiks izsniegts sertifikāts kā apliecinājums par dalību un kredītpunktu (3 ECTS) saņemšanu.

Plašāka informācija angļu valodā par vasaras skolu mājas lapā: http://www.festivaland.org/. Vairāk par Valmieras vasaras teātra festivālu un programmu: http://www.valmierasfestivals.lv/

Vasaras skolu un festivāla centru organizē un atbalsta: Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola “RISEBA”, Valsts izglītības attīstības aģentūra, biedrības “Staro 100” festivāls “Latvijas Goda aplis”, Vidzemes plānošanas reģiona Vidzemes kultūras programma, AS “Latvijas valsts meži”, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Latvijas valsts simtgades programma, Valmieras pilsētas pašvaldība, Valmieras teātris, aktīvā tūrisma centrs EŽI, uzņēmums “Byko-Lat”, Valmiermuižas alus darītava un citi.

 

Informāciju sagatavojusi:

Lija Ozoliņa

Valmieras vasaras teātra festivāls

festivals PIE valmiera PUNKTS lv

+371 2654 8855

www.valmierasfestivals.lv

facebook.com/valmierasfestivals

20.06.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031