Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Pirmdien, 3.jūnijā, Valmierā, Vidzemes Augstskolā (Cēsu iela 4, auditorija C305) norisināsies Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu un Valmieras pilsētas pašvaldību rīkota konference “Latvijas teritoriju attīstības izaicinājumi”. Interesenti aicināti pieteikties līdz 31.maija plkst.12.00, aizpildot elektronisku pieteikumu šeit.

No 2019.gada 20.maija līdz 10.jūnijam septiņās Latvijas pilsētās, tostarp Valmierā, notiek konferenču cikls par Latvijas teritoriju attīstības izaicinājumiem, katrā reģionā papildus detalizētāk apskatot vienu no prioritārajām jomām teritorijas attīstības veicināšanai. Valmierā šī tēma ir pašvaldību finanšu resursi – kādi ir izaicinājumi izmaiņām pašvaldību finanšu izlīdzināšanas sistēmā un nodokļu politikā, lai veicinātu teritoriju attīstību un pašvaldību iespējas attīstīt ekonomisko aktivitāti teritorijā.

Konferencē Valmierā būs diskusija arī par šādiem jautājumiem:

1)    nacionālas nozīmes attīstības centru un to ietekmes areāla teritoriju attīstības tendenču un traucējošo faktoru identificēšana;

2)    Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvātā administratīvi teritoriālā modeļa ekonomiskā pamatojuma analīze;

3)    priekšlikumu nodefinēšana par nepieciešamajiem  risinājumiem, lai izveidotu ekonomiski attīstīties spējīgas teritorijas un risinātu Latvijas lielākos izaicinājumus – teritoriju nevienlīdzība un cilvēku skaita samazināšanās.

VARAM ir izstrādājusi piedāvājumu jaunajam administratīvi teritoriālajam modelim, kas ir nodots sabiedriskajai apspriešanai 2019.gada maijā, lai jau līdz gada beigām Saeima varētu pieņemt normatīvo regulējumu par administratīvi teritoriālo iedalījumu, kas stāsies spēkā pēc 2021.gada pašvaldību vēlēšanām.

Pārliecībai par to, vai VARAM piedāvājums administratīvi teritoriālajam modelim ir labākais risinājums Latvijas reģionu attīstībai un visas valsts ekonomiskās izaugsmes veicināšanai, iztrūkst objektīvi novērtēta pašreizējā situācija un teritoriju attīstības tendences, kā arī nodefinētas plānoto izmaiņu seku prognozes.

Tieši būtiskākās problēmas identificēšana un risinājuma piedāvāšana tās novēršanai ir vajadzīgā rīcība šī brīža situācijā Latvijā, lai mainītu procesus, kas arvien vairāk veicina iedzīvotāju skaita sarukšanu Latvijā un reģionu nevienlīdzību, kā arī izaugsmes atpalicību no Eiropas Savienības vidējā attīstības līmeņa.

Latvijas lielajām pilsētām, kurās koncentrējas lielākais iedzīvotāju skaits un ekonomiskā aktivitāte, ir jābūt drošām, ka reformas mērķi un rezultāts būs balstīts uz ilgtspējīgas attīstības veicināšanu visos Latvijas reģionos. Tādēļ kopīgās diskusijās nepieciešams rast risinājumus par izmaiņām, lai veicinātu Latvijas reģionu līdzsvarotu un ilgtspējīgu attīstību.

Konferences moderators būs Viktors Valainis, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors. Paneļdiskusijas vadīs Dr.oec. Andris Miglavs. Diskusijā piedalīsies arī Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Vidzemes Augstskolas rektors Gatis Krūmiņš.

Informāciju sagatavoja:
Kaspars Līcītis,
LLPA mediju konsultants

 

29.05.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930