Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Trešdien, 10. jūlijā, norisinājās pasākums “Pēcpusdiena ar mēru”. Šoreiz pilsētas mērs Jānis Baiks viesus uzņēma īpašā vietā – Valmieras bijušā gaļas kombināta teritorijā. Pasākuma laikā Valmieras pilsētas uzņēmējiem un citiem interesentiem bija iespēja uzzināt pilsētas kopējo redzējumu industriālo teritoriju attīstīšanā, klātienē apmeklējot teritoriju un telpas, kurās drīzumā plānots attīstīt Valmieras industriālo parku.

Ar pilsētas attīstības plāniem pasākuma viesus iepazīstināja pilsētas galva Jānis Baiks, uzrunas sākumā iepazīstinot dalībniekus ar bijušā gaļas kombināta industriālās teritorijas vēsturi, lomu un iespējām turpmāk. Ļoti nozīmīgs pagrieziena punkts teritorijas nākotnes attīstībā ir 2019. gada 26. jūnijā saņemtais Rīgas rajona tiesas lēmums par industriālās teritorijas nostiprināšanu uz Valmieras pilsētas pašvaldības vārda, kas ļāvis pašvaldībai jau uzsākt vairākus priekšdarbus. Tiek veikti ēku tehniskie apsekojumi un vērtējumi, kā arī nodrošināta teritorijas iežogošana un sakārtošana, īpaši domājot par drošību. Pilsētas pašvaldība uzsākusi projekta pieteikuma gatavošanu 5.6.2. specifiskā atbalsta mērķa “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” ietvaros, ar mērķi teritorijas sakārtošanai un attīstīšanai piesaistīt Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu.

Teritorija, kuru pašvaldība plāno attīstīt tuvākajā nākotnē, ir 17.07 ha liela, proti, gan bijusī gaļas kombināta teritorija Rūpniecības ielā 1 (12.42 ha), gan teritorija Eksporta ielā 8 (4.65 ha). Teritorijā kopā atrodas 27 ēkas un būves; 5 ēkas tiek vērtētas kā atbilstošas turpmākai attīstībai, pārējās 22 plānots nojaukt. Primāri plānots sakārtot bijušās ražošanas, saldētavas/noliktavas un administrācijas ēkas. Pie ēkām tiks sakārtotas pieguļošās teritorijas, tai skaitā industrijas vajadzībām atbilstoši industriālie laukumi, tāpat paredzēts izbūvēt vieglo un kravas automašīnu stāvlaukumus, iekārtot zaļās zonas, kā arī sakārtot to teritorijas daļu, kurā nākotnē plānots attīstīt jaunas ražotnes un citas industriālās vai biroju ēkas.

Nozīmīgs ieguldījums būs apkārt esošo Eksporta, Rūpniecības, Dzelzceļa ielu sakārtošana, kā arī apļa izbūve Rūpniecības, Marijas, Robežu un Dzelzceļa ielu krustojumā. Teritoriju Rūpniecības ielā 1 šķērsos piebrauktuve, kas kalpos arī kā komunikāciju koridors. Būs pieejamas pilnīgi jaunas komunikācijas – līdz nomnieka teritorijai vai ēkai tiks nodrošināts ūdensvads, sadzīves un lietus ūdens kanalizācija, siltumapgāde no pilsētas tīkla, internets, telekomunikācijas un elektrība. Būs iespējams pieslēgt arī dabasgāzi. Nepilnu 200 m attālumā no teritorijas atrodas dzelzceļš.

Pilsētas mērs Jānis Baiks uzsvēra, ka Valmieras pilsētas industriālo teritoriju attīstība ir viena no pašvaldības prioritātēm gan šajā, gan arī nākamajā plānošanas periodā no 2021. līdz  2027. gadam. Pārdomātai, izsvērtai un ilgtspējīgai pilsētas industriālo teritoriju attīstībai šobrīd tiek gatavota koncepcija “Industriālo teritoriju analīze un attīstības iespējas ārējo tiešo investīciju piesaistei”.

Prezentācijas noslēgumā mērs pasākuma viesus iepazīstināja ar nozīmīgākajiem aspektiem, kas pilsētai būs jāņem vērā, veiksmīgi konkurējot ar citiem industriālajiem parkiem Latvijā un kaimiņvalstīs. Tostarp tika nosauktas pilsētai potenciāli nozīmīgākās nozares, kā arī virkne globālo nākotnes tendenču, kas varētu kļūt par pilsētas konkurences priekšrocību. Eksperti par Valmieras pilsētas priekšrocībām investīciju piesaistē atzinuši arī dzelzceļa tuvumu, dabasgāzes pieejamību, attālumu līdz galvaspilsētai (lidosta, osta), darbaspēka sagatavošanu pilsētā gan Vidzemes Augstskolā, gan Valmieras tehnikumā, kā arī to, ka pilsētā ir nozīmīgi vietējo izejmateriālu piegādātāji un pakalpojumu sniedzēji, un, ka pilsētā tiks attīstīts jauns industriālais parks. Valmieras priekšrocības starptautiskās investīciju vides kontekstā ir tās straujā ekonomiskā izaugsme, drošība un nodokļu apjoms uzņēmējiem. Prezentāciju papildināja arī analīze par citu industriālo parku pakalpojumiem, biroja, ražošanas, noliktavas telpu un zemes nomas cenām, kā arī par iespējamiem industriālo parku pārvaldības modeļiem. Gala lēmumi par to, kā šie aspekti tiks risināti un realizēti Valmierā, pilsētai vēl priekšā.

Līdz 2019. gada beigām pilsēta plāno turpināt darbu pie būvprojektu izstrādes un pie projekta izstrādes Eiropas Savienības finansējuma saņemšanai. Plānots arī noslēgt līgumu par projekta ieviešanu. Tas ļaus nākamajos divos gados veikt būvdarbus un strādāt pie papildu finanšu instrumentu un jaunu investoru piesaistes.

Jautājumu un intereses par uzņēmuma attīstīšanu Valmierā gadījumā aicinām sazināties ar Valmieras Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētāju Ilzi Eglāju (mobilais tālrunis: +371 26180733, e-pasts: ilze.eglaja PIE valmiera PUNKTS lv).

Pasākuma prezentācija pieejama: http://developvalmiera.lv/wp-content/uploads/2019/07/PAM-10.07.-Final.pdf

Pasākumu “Pēcpusdiena ar mēru” mērķis ir veicināt uzņēmēju iesaisti un informētību par aktivitātēm Valmieras un apkārtējo novadu pašvaldībās, kā arī aicināt uzņēmējus aktīvi iesaistīties un diskutēt par aktuāliem jautājumiem. “Pēcpusdiena ar mēru” ir lieliska vieta, kur sastapt pašvaldību vadītājus, klātienē uzdot sev interesējošus jautājumus un saņemt uz tiem atbildes. Pasākumu organizē Valmieras Attīstības aģentūra sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību.

 

Pasākuma galerija pieejama šeit: http://developvalmiera.lv/portfolio/pecpusdiena-ar-meru-10-07-2019/


Informāciju sagatavoja:
Baiba Zvejniece
Valmieras Attīstības aģentūra
Purva iela 12a, Valmiera, LV-4201
Mobilais tālrunis: +371 26805200
E-pasts: baiba.zvejniece PIE valmiera PUNKTS lv
www.developvalmiera.lv

15.07.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930