Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Sestdien, 14.martā, plkst.11.00-14.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā, Cēsu ielā 4, Valmierā notiks izglītojošs pasākums par atkritumu apjoma samazināšanu. Pasākums aptvers jautājumus par mājsaimniecībām aktuālām atkritumu apsaimniekošanas nozares attīstības tendencēm, atkritumu, īpaši bioloģiski noārdāmo atkritumu, mazināšanas iespējām mājsaimniecībās un tajās pielietojamiem bezatkritumu (zero-waste) dzīvesveida principiem, kā arī praktisku apmācību par pareizu piemājas komposta veidošanu. Arvien biežāk publiskajā telpā dzirdamas diskusijas par atkritumu apjoma samazināšanas nepieciešamību.

 

Zero-waste kustība pagaidām ir drīzāk vēl valdošajai patērētāju kultūrai pretnostatīta subkultūra. Taču vienlaikus no atkritumu apsaimniekošanas nozares profesionāļiem arvien biežāk ir dzirdama informācija par atkritumu apsaimniekošanas stingrajiem nākotnes uzstādījumiem, kas ekonomisku apsvērumu dēļ mudinās ikvienu Latvijas iedzīvotāju samazināt visa veida radīto atkritumu apjomu. No 2021.gada Latvijā jāuzsāk arī bioloģisko atkritumu šķirošana. Skaidras vadlīnijas sistēmas izveidei un nodrošināšanai pagaidām nav. Taču jau šobrīd ir iespējams apzināti samazināt radīto atkritumu, tai skaitā arī bioloģiski noārdāmo atkritumu, apjomu un veidot piemājas kompostu. 

Pasākumā piedalīsies:

  • SIA “ZAAO” Klientu apkalpošanas daļas vadītājs Mārtiņš Vīgants, sniedzot ieskatu par mājsaimniecībām aktuālajām atkritumu nozares attīstības tendencēm un virzību, tās iespējamo ietekmi;
  • biedrību “Zaļā brīvība” un “Zero Waste Latvija” pārstāve Zane Gailīte, kura stāstīs piemērus par bioloģiski noārdāmo atkritumu rašanās mazināšanu mājsaimniecībās, šo atkritumu ilgtspējīgas apsaimniekošanas veidiem, ilustrējot tos ar ārvalstu, īpaši Francijas, piemēriem;
  • Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas vadītāja, docente Rūta Bendere, kura soli pa solim iepazīstinās, kā pareizi veidot piemājas kompostu, lai tajā varētu pārstrādāt gan dārza, gan pārtikas atkritumus un izmantot to augsnes bagātināšanai.

Dalība pasākumā ir bez maksas. Taču interesenti aicināti iepriekš pieteikties, elektroniski reģistrējoties šeit: https://forms.gle/3p2FZRCpaMQFc4tf8, rakstot e-pastu uz info PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot 26495997.

Pasākums notiks pieaugušo neformālās izglītības programmas “Līdzsvarota dzīve 2: vide, cilvēks, sabiedrība” ietvaros. Programma ir NORDPLUS atbalstītā starptautiskā projekta “Mana zaļā identitāte”/ “My Green Identity” (2018-2020) aktivitāte. To organizē Valmieras bibliotēka sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

06.03.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930