Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Valmieras pilsētas pašvaldība plāno uzsākt rajonu, kur atrodas galvenokārt mazstāvu dzīvojamo māju apbūve, aprīkošanu ar ceļa zīmēm “Dzīvojamā zona”. Pirmo dzīvojamo zonu pašvaldība plāno veidot kvartālā, kuru aptver Jāņa Daliņa, Jaunzemju, Brīvības un Beverīnas ielas. Pašvaldība aicina kartē iezīmētās teritorijas iedzīvotājus būt aktīviem savas dzīves vides veidotājiem un paust viedokli par piedāvāto risinājumu gājēju un velosipēdistu drošības uzlabošanai. Pašvaldība šādas satiksmes organizēšanas izmaiņas rosina, jo mazāks braukšanas ātrums ir drošāks mazaizsargātajiem satiksmes dalībniekiem. Tas samazina grantēto ielu putēšanu vasarā. Lielākoties pa šīm ielām pārvietojas automašīnas, kuru vadītāji dzīvo attiecīgajā dzīvojamajā zonā. Taču kvartālu caurbraucošo automašīnu vadītāji šāda risinājuma dēļ būs rosināti izvēlēties augstākas satiksmes intensitātes ielas, kur atļautais braukšanas ātrums ir līdz 50 km/h. 

Topošās dzīvojamās zonas aptverto mājsaimniecību iedzīvotāji līdz 13.jūlijam aicināti paust viedokli, rakstot e-pastu uz info PIE valmiera PUNKTS lv vai rakstisku vēstuli Valmieras pilsētas pašvaldībai. Vēstuli iespējams sūtīt pa pastu vai atnest uz pašvaldību un ievietot pašvaldības pasta kastītē, kas atrodas labajā pusē pie pašvaldības ieejas durvīm Lāčplēša ielā 2 Valmierā. Iesniedzot viedokli, lūgums norādīt arī, vai esi Jāņa Daliņa, Jaunzemju, Brīvības un Beverīnas ielu aptvertās dzīvojamajās zonas iedzīvotājs.

Satiksmes organizēšanas uzlabošana Valmieras dzīvojamajos rajonos ir aktuāls jautājums īpaši pēdējos gados. Daudzām pilsētas grantētajām ielām ir ieklāts cietais virsmas segums. Šādi novēršot dubļu, bedrīšu un putekļu veidošanos, automašīnas pa brauktuvi var pārvietoties ar lielāku ātrumu. Kā optimālo satiksmes mierināšanas risinājumu Valmieras pilsētas transporta infrastruktūras attīstības koncepcija paredz 22 dzīvojamo zonu izveidi Valmierā pilsētā, kurās būs jāievēro zīmes “Dzīvojamā zona” noteiktie īpašie ceļu satiksmes noteikumi. Jāņa Daliņa, Jaunzemju, Brīvības un Beverīnas ielu aptvertais kvartāls izvēlēts par dzīvojamās zonas izveides pilotprojektu, jo šī kvartāla iedzīvotāji līdz šim visaktīvāk rosinājuši mazināt atļauto braukšanas ātrumu.

Izveidojot dzīvojamo zonu Jāņa Daliņa, Jaunzemju, Brīvības un Beverīnas ielu aptvertajā kvartālā, mainīsies Beverīnas un Austrumu ielas krustojuma izbraukšanas kārtība. Beverīnas iela būs galvenā attiecībā pret Austrumu ielu. Būtiski arī, ka Beverīnas ielas posmam no Brīvības līdz Jāņa Daliņa ielai pēc dzīvojamās zonas izveides atļautas braukšanas ātrums būs līdz 30 km/h.

Zīmes “Dzīvojamā zona” noteikumu prasības ir spēkā līdz zīmei “Dzīvojamās zonas beigas”. Šajā zonā autovadītājiem ir jāievēro īpaši ceļu satiksmes noteikumi:

  • Automašīnu braukšanas ātruma ierobežojums ir 20 km/h;
  • gājējiem un velosipēdu vadītājiem ir atļauts pārvietoties pa ietvēm un pa brauktuvi visā tās platumā;
  • gājējiem un velosipēdu vadītājiem ir priekšroka, taču viņiem ir aizliegts nepamatoti traucēt citu transportlīdzekļu braukšanu;
  • transportlīdzekļu stāvēšana dzīvojamās zonās atļauta tikai speciāli paredzētās stāvvietās. Ja tādu stāvvietu nav vai ja tās ir aizņemtas, transportlīdzekļu stāvēšana atļauta tikai vietās, kur tas netraucē gājēju pārvietošanos vai citu transportlīdzekļu braukšanu. Šādas vietas ir gar ielu malām atbilstoši Ceļu satiksmes noteikumiem, saudzējot zaļo zonu.

Dzīvojamā zonā aizliegts:

  • stāvēt transportlīdzekļiem ar iedarbinātu motoru ilgāk par piecām minūtēm;
  • iebraukt kravas automobiļiem, kuru pilna masa pārsniedz 5t, kā arī traktortehnikai (izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams kravas iekraušanai, izkraušanai vai darbu veikšanai) un autobusiem, kuru garums pārsniedz 6m (izņemot gadījumus, ja tas nepieciešams pasažieru iekāpšanai vai izkāpšanai no tā).

Izbraucot no dzīvojamās zonas, transportlīdzekļa vadītājam jādod ceļš citiem ceļu satiksmes dalībniekiem.

 Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

 

26.06.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930