Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

2021.gada 1.jūlijā Latvijā būs jauna pašvaldība - Valmieras novads, kurā apvienosies Valmieras pilsētas, Beverīnas, Burtnieku, Kocēnu, Mazsalacas, Naukšēnu, Rūjienas, Strenču novadu pašvaldības. Šobrīd Valmieras novadā apvienojamo pašvaldību izveidota vadības grupa kopā ar pašvaldību speciālistiem un Vidzemes Augstskolas Sociālo, ekonomisko un humanitāro pētījumu institūta (HESPI) pētniekiem izstrādā Valmieras novada administratīvās struktūras projektu.

Par vadības grupas, ko veido apvienojamo pašvaldību izpilddirektori, izveidi lēma apvienojamo pašvaldību domju priekšsēdētāji. Ekspertu komandā ir personāls ar pieredzi pētniecībā attīstības un telpiskās plānošanas, kultūras, tūrisma, sporta, finanšu, investīciju, izglītības, sociālās politikas, komunālās saimniecības, ceļu infrastruktūras, informācijas tehnoloģiju, drošības, sabiedrisko attiecību un komunikācijas jomās.

Valmieras novada administratīvās struktūras projektu izstrādā atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem nr.577 “Kārtība, kādā administratīvi teritoriālās reformas ietvaros pašvaldībām piešķir valsts mērķdotāciju kopīga jaunveidojamā novada pašvaldības administratīvās struktūras projekta izstrādei” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādātajai Metodikai 2021.gada apvienoto pašvaldību darbības uzsākšanai.

Valmieras novada administratīvās struktūras projektu izstrādā trīs secīgos soļos. Šobrīd notiek izpētes darbs, kura laikā eksperti apkopo un analizē informāciju par apvienojamo pašvaldību iestāžu un struktūrvienību, kapitālsabiedrību, biedrību un nodibinājumu, kā arī citu pašvaldības institūciju darbības raksturojumu un veic iegūto datu analīzi. Nākamais solis būs apvienojamo pašvaldību iestāžu un struktūrvienību, kapitālsabiedrību, biedrību un nodibinājumu, kā arī citu pašvaldības institūciju turpmākās darbības modeļa, izvērtējot vismaz divus iespējamos variantus, izstrāde. Administratīvās struktūras projekta izstrāde noslēgsies ar jaunizveidotā Valmieras novada pašvaldības administrācijas pārvaldes modeļa (ar izvērtētiem vismaz 3 iespējamiem variantiem) un pašvaldības nolikuma projekta izstrādi.

Lēmumu par rīcību ar izstrādāto jaunā novada administratīvās struktūras projektu pieņems Valmieras novada dome 30 dienu laikā pēc pirmās domes sēdes.

Šim mērķim ir piešķirta valsts mērķdotācija 18 750 eiro. Valmieras novada administratīvās struktūras projekts pašvaldībām kopā jāizstrādā sešu mēnešu laikā - līdz 2021.gada 1.jūnijam.

Administratīvi teritoriālā reforma Valmieras novadā apvienotajām astoņām pašvaldībām radīs būtiskas pārmaiņas, tāpēc gatavošanās notiek savlaicīgi, sadarbojoties un ar lielu atbildību. Valmieras novada administratīvās struktūras izveides mērķis ir rast visefektīvāko modeli, lai stiprinātu pašvaldības darba kapacitāti, lai nodrošinātu iedzīvotājiem sniegto pakalpojumu nepārtrauktību un pēctecību, un padarītu tos iedzīvotājiem vēl pieejamākus, ērtāk sasniedzamus un kvalitatīvākus.

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tālr.: 26553317

30.11.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031