Jaunumi Vidzemes pašvaldībās

Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) gada pirmajā ceturksnī atskatās uz paveikto, apkopo tūrisma statistikas datus galamērķī un ver jaunas lappuses idejām nākamajā gadā. Tomēr šoreiz aizvadītais gads nav un nevar būt vērtējams ierasts. 2020.gads pasaules vēsturē atstājis neizdzēšamas pēdas, lielus pārbaudījumus atnesot tieši tūrisma nozarei. Tāpēc uz aizvadīto gadu tūrismā vēlamies paraudzīties ne tikai caur sausu skaitļu prizmu. Statistiskie cipari ik dienu mūsu ziņu lentēs skarbi atgādina par jauno pasauli un izmaiņām tajā. Lūkojām saskatīt cilvēkus un stāstus aiz tiem - par ceļošanu, par emocijām un jauniem paradumiem mūsu ikdienā!

Lai gan pērn valstī ieviesto ierobežojumu dēļ Valmieras TIC ceļotājiem klātienes apmeklējumam bija slēgts vairāk nekā divus mēnešus, apkalpojot interesentus tikai attālināti, tomēr aizvadītā gada griezumā klātienē sastapām 6621 cilvēku, sarakstēs ar ieteikumiem ceļošanai iedvesmojām 593 cilvēkus un sazvanoties uzklausījām 675 interesentus. COVID-19 ietekmē tas rezultējies ar ~ 30% samazinājumu apmeklētāju skaita ziņā, salīdzinot ar 2019.gadu, par 25% samazinājies arī gidu vadīto grupu ekskursiju skaits, tomēr, paanalizējot cilvēku interesi gada pirmajos mēnešos pirms pandēmijas uzliesmojuma, bija novērojams stabils statistiskais pieaugums, kas liek secināt – ceļotāju interese par Valmieru un tās tuvāko apkārtni kā galamērķi ik gadu pieaug!

Vislielāko sajūtu, ka ceļošana un emocijas cilvēkiem ir viena no pilnvērtīgas dzīves nepieciešamībām, izjutām tieši vasaras mēnešos – jūlijā, augustā un septembrī, kad arī vīrusa uzliesmojums uz mirkli pavirzījās aizmugurējā plānā, ļaujot ceļotājiem nedaudz atslābt, bet nozarei vasaras pilnbriedā strādāt īpaši cītīgi neziņā par rudeni. Aicinājām ceļotājus iepazīt Valmieru, Gaujas Nacionālo parku un citas Valmierai tuvas vietas. Tāpat arī liels informācijas pieprasījumu skaita pieaugums bija novērojams decembrī, kas saistāms ar radošiem risinājumiem Ziemassvētku laikā, aicinot pilsētniekus un Valmieras viesus baudīt ziemas skaistumu Valmierā, doties tematiskajos svētku rotājumu maršrutos, kā arī piedzīvot neaizmirstamas sajūtas īpašos “Gaismas dārzos”. Tūrisma informācijas centrs decembrī apmeklētājus iepriecināja ar plašu suvenīru klāstu, aicinot sagādāt pilsētas zīmolā personalizētas Ziemassvētku dāvanas saviem tuviniekiem. Pērn īpaši palielinājusies interese par aktīvo atpūtu un dabas tūrisma objektiem, maršrutiem un pastaigu vietām. Tas vistiešākajā veidā skaidrojams ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem attiecībā uz dažādu tūristu piesaistes vietu, muzeju darbību un kultūras pasākumu norisēm. Arī jaunveidotie un jau iecienītie velo un pastaigu maršruti, piemēram, Mežtaka, Zaļie Dzelzceļi, pastaiga starp 4 tiltiem Valmierā, "Kino pedāļa puspedālis", kā arī daudzi citi piedāvājumi šo interesi tikai veicinājuši.

Globālā situācija pasaulē ļoti ietekmējusi ceļošanas brīvību, tamdēļ ievērojami samazinājies ārvalstu apmeklētāju skaits. Ārvalstu viesu TOP 5 sarakstā Valmieras TIC ierindojas ceļotāji no Igaunijas (60% no visiem ārvalstu viesiem, novērojams pat 3% pieaugums), Krievijas (~ 3% no ārvalstu īpatsvara), Lietuvas (~8 no ārvalstu īpatsvara), Vācijas (~9% no ārvalstu īpatsvara) un Somijas (~10% no ārvalstu īpatsvara). Plašāka informācija par ceļotāju interesēm Valmieras TIC aplūkojama šeit.

Līdzīga kopējā tendence ar lejupslīdi bija novērojama arī tūrisma mītnēs. Valmieras tūrisma mītņu viesmīlību 2020.gadā izbaudījuši 15 328 viesi, kas salīdzinājumā ar 2019.gadu ir par 28% jeb 5973 nakšņotājiem mazāk. Arī kopējais gultasvietu noslogojums tūristu mītnēs samazinājies par 8%. Tomēr, tāpat kā interesentu skaits Valmieras TIC, arī nakšņotāju skaits gada sākuma mēnešos – janvārī un februārī – fiksēts ar stabilu pieaugumu. Nakšņotāju skaita pieaugums, vērtējot salīdzinājumu pret 2019.gadu mēnešu šķērsgriezumā, bija novērojams arī jūlijā, augustā un septembrī, bet vislielākais klusums tūristu mītnēs iestājies aprīlī, maijā un jūnijā, kas precīzi atbilst COVID-19 ierobežojumu svārstībām gan Latvijā, gan pasaulē. Arī pilsētas tūristu piesaistes vietu sniegtā informācija iezīmē līdzīgu tendenci – gads iesācies ļoti pozitīvi, kas liek domāt – iespējams, ja ne COVID-19, pērn Valmierai tūristu skaita pieaugums būtu bijis ar treknu plus zīmi.

Viesu izmitināšanas pakalpojumus Valmierā visvairāk izmantojuši Latvijas rezidenti (11 201), kuru skaits, salīdzinot ar 2019.gadu, ir samazinājies par 10,8%. Nedaudz mazāks (6,8%) Latvijas rezidentu nakšņojums Valmieras tūristu mītnēs tika novērots arī 2018.gadā. 2020.gadā apkalpoti 4 127 ārvalstu viesi, kas ir par 4 615 jeb 52,8% mazāk nekā 2019.gadā. Līdzīgas tendences novērojamas arī kopējā situācijā Latvijā. Centrālās statistikas pārvalde (CSP) ziņo – 2020.gadā Latvijas tūristu mītnēs viesojušies uz pusi mazāk viesu. Vairāk var lasīt šeit. Analizējot īpatsvaru starp ārvalstu nakšņotājiem Valmierā, lielāko nakšņotāju daļu sastāda viesi no Igaunijas (47,8%), Somijas (13,9%), Lietuvas (10,7%), Krievijas (5,3%) un Vācijas (4,1%). Salīdzinot datus ar 2019.gadu, Igaunijas nakšņotāju īpatsvars pieaudzis par 22,6%. Pieaudzis arī nakšņotāju skaits no Somijas (+1,1%) un Lietuvas (+2,9%). Plašāk par statistiku aizvadītajā gadā Valmieras tūrisma mītnēs var uzzināt šeit!

Situācija valstī un pasaulē mainījusi ne tikai cilvēku ceļošanas tendences, bet arī informācijas iegūšanas paradumus. Arvien vairāk pieaug digitalizācijas loma. Tamdēļ arī Valmieras TIC aktīvi strādājis, radot saistošu saturu gan sociālajos medijos Facebook un Instagram, gan nodrošinot cilvēkiem aktuālās un saistošās informācijas pieejamību visit.valmiera.lv vortālā un sociālā tīkla Facebook interešu grupās. Vīrusa ietekmē rasti radoši risinājumi, kā iesaistīt cilvēkus nestandarta formāta pasākumos, piemēram, dažādos tematiskajos maršrutos, digitālajās foto orientēšanās norisēs, virtuālajās ekskursijās un aktīvās atpūtas pasākumos. Vasarā tika organizēti ceļotāju stāstu vakari brīvā dabā, kā arī lielu atsaucību guva tūrisma akcija “Iepazīsti savējos!”. Domājot par arvien pieaugošo digitālo risinājumu pielietojumu, radījām īpašu virtuālās realitātes stāstu par Dzelzs tiltu kā vienu no industriālā mantojuma objektiem Valmierā. Stāstā iespējams iztēloties, kā pirms 100 gadiem pa šaursliežu dzelzceļa uzbērumu, kas mūsdienās iedzīvināts Zaļo ceļu (Green Railways) maršrutā, savulaik kursējis bānītis. Virtuālās realitātes (VR) risinājumu, kas skatāms VR brillēs, plānots integrēt piedāvājumā, pārstāvot Valmieras galamērķi dažādos reprezentatīvajos pasākumos.

Jāpiemin, ka interese digitālajā vidē par Valmieras tūrisma galamērķi tūrisma vortālā visit.valmiera.lv vērtējama kā stabila. Par 3% pieaudzis kopējais lapas apmeklētāju skaits. Lai gan ir samazinājies unikālo IP adrešu skaits, pozitīvi, ka kopš 2019.gada ik gadu turpina pieaugt jauno apmeklētāju skaits. Valmieras TIC aktīvi darbojas arī sociālajos medijos. Visit Valmiera aktivitāte sociālajā vietnē Instagram pēdējo trīs gadu laikā ievērojami rezultējusies sekotāju skaita pieaugumā un iesaistē. Arī platformā Facebook visit.valmiera veiksmīgi īsteno tūrisma mārketinga stratēģiju, piesaistot mērķauditorijas ar saistošu saturu. 2020.gadā par 4% palielinājies lapas sekotāju skaits, sasniedzot gandrīz 12 tūkstošu sekotāju. Aktīvākie interesenti, kuri seko līdzi visit.valmiera Facebook kontam, ir no Latvijas, Lielbritānijas un Igaunijas, savukārt Latvijā aktīvākās pilsētas iepriekš minētajā kontā ir Rīga, Valmiera un Cēsis.

Aizvadītajā gadā Valmierā “Pacēlāmies augstāk!”, aicinot baudīt pilsētas svētkus klātienē, ievērojot noteikto apmeklētāju skaitu, distancēšanās ierobežojumus un epidemioloģisko drošību. Atzinīgi tika novērtēts arī Valmieras Drāmas teātra piedāvājums, kas teātra mīļus ar izrādēm lutināja arī vasarā. Uz dabas un mūzikas piepildītiem pasākumiem aicināja arī Valmieras Kultūras centra īpašais kultūras pasākumu cikls “MŪDA”. Lai gan vispārējā situācija ar apmeklētāju skaita samazināšanos 2020.gadā novērojama it visur, nemainīgi interesi ceļotāju vidū uzturējuši tādi magnēti kā izbrauciens ar Gaujas tramvaju, Gaujas Stāvo krastu Sajūtu parks, Valmiermuižas alus darītava, kā arī dažādas saimniecības, piemēram, Beverīnas koka skulptūru labirinti vai mini zoo “Mežiņi”, ko īpaši iecienījušas ģimenes. Neskatoties uz nestabilo situāciju nozarē, Valmieras un tuvākās apkārtnes tūrisma piedāvājums tika kuplināts arī ar jauniem piedāvājumiem – Picu fabriku OZO, Gaujas krastā pie Kazu krācēm laivotājus un airudēļu cienītājus iepriecināja jauns piedāvājums no airēšanas kluba "Straume", bioloģiski audzētu jēru gaļas burgeru piedāvājums “Ozolu burgernīcā”. Unikāls objekts “Z-Tornis” atvērts Zilākalnā, ļaujot iepazīt Kocēnu novadā esošās mītiskās svētvietas un kūdras purvu stāstus, savukārt 2021.gada sākumā nule kā atvērusies jauna kafejnīca “Ahh-Meat”, aicinot iepazīt Turcijas virtuves garšu pasauli.

Šogad Valmiera apņēmusies kandidēt Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2027 titulam, top jauna ekspozīcija un Valmieras pils kultūrvides centrs, kā arī noslēgumam tuvojas Jāņa Daliņa stadiona vērienīgie pārbūves darbi un vieglatlētikas manēžas būvniecība. Piedzīvojot teritoriālas reformas izmaiņas 2021.gadā, Valmieras novads ar lepnumu aicinās iepazīt bagātīgo tūrisma piedāvājumu, kas balstīts tradīcijās, dabas un kultūrvēstures mantojumā, kā arī saistošos un interesantos pasākumos.

No 23. līdz 25.jūlijam Valmiera atzīmēs savu 738. gadskārtu, no 6. līdz 8.augustam norisināsies ikgadējais un iecienītais Valmieras vasaras teātra festivāls, 12.jūnijā plānots etnofestivāls “Sviests” un tirdziņš “Gardu muti”, savukārt ievērības cienīgi sporta notikums gaidāmi jūnijā, kad no 1. līdz 5.jūnijam Vidzemes Olimpiskajā centrā gaidāms Pasaules 13.čempionāta florbolā sievietēm kvalifikācijas turnīrs un 5. un 6.jūnijā Māra Štromberga BMX trasē “Valmiera” norisināsies UEC Eiropas kausa sacensību BMX riteņbraukšanā posms. Plašāk par plānotajiem pasākumiem 2021.gadā topošajā Valmieras novadā uzziniet šeit! Aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai par norisēm, kas tiks pielāgotas atbilstoši COVID-19 izplatības ierobežošanas pasākumiem valstī.

Uz tikšanos Valmierā!

Informāciju sagatavoja:
Anita Tīlena
Valmieras pilsētas pašvaldības
Valmieras Tūrisma informācijas centra vadītāja
Mob.tālr.: 25664420


02.03.2021

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031