Arhīva kalendārs

« June 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Radošās darbības nedēļas “radi!2019” ietvaros 13. jūnijā Līgatnē kopā sanāks pilsētas pārvalde, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji, lai radošo industriju profesionāļu vadībā meklētu labākos risinājumus tūrisma vides uzlabošanai, kā arī izstrādātu individuāli pielāgotu plānu tūrisma un pilsētas tēla atpazīstamības veicināšanai. Viena no veiksmīga tūrisma piedāvājuma atslēgām ir atvērta sadarbība starp visām iesaistītajām pusēm, tādēļ Radošo industriju tūrisma misijā aicināti piedalīties ne tikai Līgatnes, bet arī tuvāko novadu pārvalžu un NVO pārstāvji, uzņēmēji, kuru darbība saistīta ar tūrisma industriju.

Lai izstrādātu kvalitatīvu un aizraujošu pilsētas tūrisma piedāvājumu, būtisku ieguldījumu un pievienoto vērtību var sniegt tieši radošās industrijas. “Radošo industriju pienesums tūrismā ir domāšanas maiņa un iespēja paskatīties uz tūrismu no cita skatu punkta. Tas ir – ar pilsētas apmeklētāja acīm,” pārliecināts Edgars Pētersons, Radošās tūrisma misijas žūrijas dalībnieks, stratēģiskais plānotājs un partneris radošajā aģentūrā “Weekend”. 

Radošās tūrisma misijas laikā radošo industriju profesionāļi stāstīs par tūrisma tendencēm Latvijas mazpilsētās, kā arī par novārtā pamesto industriālo mantojumu objektu iedzīvināšanu. Mentoru vadībā norisināsies radošās darbnīcas, lai analizētu Līgatnes tūrisma piedāvājumu un tā trūkumus. Darbnīcu rezultātā tiks izstrādāti ieteikumi ne vien, kā “atdzīvināt” Līgatnes papīrfabriku, bet arī, kā uzlabot pilsētas tēlu, komunikāciju un tūrisma piedāvājumu, aktivizēt jaunradi. Darba procesā tiks izstrādātas konkrētas vadlīnijas, ko savā praksē būs iespējams izmantot visiem pasākuma dalībniekiem. 

Radošā tūrisma misijā uz Līgatni dosies un darba grupas vadīs nozares eksperti: LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava, LIAA Tūrisma departamenta vadošais eksperts Mārtiņš Eņģelis, “Creativity Lab” dibinātāja un partnere Latvijā Signe Adamoviča, Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa un “Free Riga” projektu vadītājs Jāzeps Bikše. 

Radošā tūrisma misija Līgatnē notiks 13. jūnijā plkst. 10.00-17.00 Līgatnes kultūras namā, Spriņģu ielā 4.

 

Programmā:

10.00-10.45 Novārtā pamesto industriālo mantojumu objektu iedzīvināšana,

10.45-11.30 Tūrisma tendences Latvijas mazpilsētā,

11.30-13.00 Ekskursija uz Līgatnes industriālo mantojuma objektu - Līgatnes papīrfabrikas un Līgatnes papīrfabrikas kultūrvēsturiskā ciemata apskate,

14.00-15.30 Radošās darbnīcas mentoru vadībā,

15.30-17.00 Rezultātu apkopošana, ieteikumu izklāsts.

 

 

Par iespēju izmantot radošo industriju profesionāļu potenciālu savas pilsētas tūrisma piedāvājuma stiprināšanā šogad īpaši organizētā konkursā sacentās 11 Latvijas mazpilsētas – Lubāna, Aknīste, Aizpute, Kandava, Sabile, Līgatne, Mazsalaca, Rauna, Staicele, Saulkrasti un Valdemārpils. No to vidus konkursa žūrija – radošo industriju un tūrisma nozares profesionāļi – izraudzījās pa vienai pašvaldībai no katra reģiona, kurā tiks organizētas Radošo industriju tūrisma misijas: Līgatne (13. jūnijā), Aknīste (18. jūnijā) Aizpute (20. jūnijā), Staicele (26. jūnijā).

 

Radošās darbības nedēļu „radi!2019” iniciē Latvijas Republikas Kultūras ministrija, rīko nodibinājums “Creativity Lab” sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un Latvijas Dizaina Centru. Radošās darbības nedēļas „radi!2019” jaunumiem iespējams sekot līdzi mājaslapā www.radilatvija.lv, kā arī sociālajos tīklos Facebook, Twitter un YouTube.

 

Informāciju sagatavojusi:

Laura Giptere
Radošās darbības nedēļas “radi!2019” mediju koordinatore
M: 26132168
E: laura.giptere PIE deepwhite PUNKTS lv

2019. gada 18. jūnijā Kultūras centrā "Siguldas Devons" – Latvijas uzņēmēju pieredzes stāsti un ekspertu zināšanas par investoru uzmanības pievēršanu, starptautiskām piča sacensībām un pūļa finansējumiem, šķietami nesasniedzamu klientu iegūšanu un dažādām pieejām labākās komandas izveidošanā. Prezentācijas, diskusijas, meistarklases un savas sagatavotības pārbaude.


Adrese: Pils iela 10, Sigulda

Kad jaunuzņēmums ir nostabilizējies un gatavs pakāpties augstumā.
Kad augošs uzņēmums ir ieskrējies un gatavs mesties dziļumā.
Kad stabils uzņēmums ir iestrēdzis un gatavs izvērsties plašumā.
Kad uzņēmums ir gatavs pāriet citās dimensijās.
Ko darīt tad?
Kā piesaistīt investorus? Kā paplašināt tirgu? Kā izveidot spēcīgu komandu?

Magnetic Latvia biznesa forums būs tas iztrūkstošais elements, lai veicinātu uzņēmuma spēju augt, paplašināties un izvērsties jau daudz sarežģītākās un nopietnākās plaknēs un dimensijās.

Programma ​​​​​​​

Darba valoda  latviešu un angļu.

Dalība  bez maksas. Vietu skaits ierobežots.

Dalībnieku personas datu apstrādes drošības noteikumi

 

 

Informāciju sagatavojis:
Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra
Ārējās tirdzniecības veicināšanas departaments
Biznesa informācijas nodaļa
+371 67039459
events PIE liaa.gov PUNKTS lv

Aizvadītais mācību gads Valmieras pilsētas 3.pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” noslēdzies ar jaunu pieredzi piecu līdz sešu gadu vecu bērnu izglītošanā par dabas un vides aizsardzības tēmām, sniedzot praktisku izpratni par videi draudzīga dzīvesveida nepieciešamību. Sadarbībā ar biedrību “Daibes ilgtspējas centrs” ir tapis mācību materiāls “Skudras Urdas uzdevumu un eksperimentu krājums”, kā arī animācijas filma “Skudra Urda domā, meklē, atklāj” par Skudru Urdu un tās ikdienas videi draudzīgajiem ieradumiem.

Mācību materiālu veido četras tēmas: dzīve bez atkritumiem; organiskie atkritumi; ūdens piesārņojums; preces un atkritumi. Katras tēmas rotaļnodarbībai ir izveidots plāns, norādītas apgūstamās caurviju prasmes, tikumi, kā arī plānotie rezultāti dabaszinātņu, valodas, matemātikas, kā arī sociālajā un pilsoniskajā mācību jomās. Mācību materiāla un animācijas filmas mērķis ir atraktīvā, bērniem saistošā un vecumam atbilstošā veidā, veidot pratību pamatus dabaszinātņu mācību jomā, attīstot kritisko domāšanu, sadarbības, prasmes, prasmi pieņemt lēmumus, sekmēt izpratni par dabas objektiem, parādībām, norisēm, kā arī vērtībās balstītu tikumu un ieradumu nostiprināšanu. Tēmas tiek izspēlētas, Skudrai Urdai tiekoties ar bērniem, un iepazīstinot ar savu dzīvi – svinot dzimšanas dienu, ejot uz veikalu iepirkties, pētot kartupeli un ūdeni.

Tā kā vides izglītība ir pamats ilgtspējīgu ieradumu un domāšanas veida maiņai, inovatīvais uz praktisku rīcību orientētais mācību materiāls ir veidots plašam pielietojumam un interpretējamībai dažādos apstākļos un vajadzībām pirmsskolas izglītības iestādēs, neformālās izglītības pulciņos, domubiedru un māmiņu grupās, kā arī bērniem un viņu vecākiem, kas pirmsskolas izglītību apgūst mājmācībā. Katra nodarbība saskaņā ar jauno kompetenču pieeju sadalīta trīs daļās: aktualizēšana, apjēgšana, refleksija. Tēmas noslēgumā piedāvāti ieteikumi izziņas turpināšanai – ievirzei katram pedagogam iespējamajiem papildinājumiem vēlamā rezultāta sasniegšanai.

Mācību materiālu saturu pamatā veidoja pirmsskolas izglītības skolotāja Sarmīte Markvarte, procesā iesaistot Dabas un tehnoloģiju parka “URDA” vides un ilgtspējas izglītības speciālisti Ievu Freimani – Mihailovu, kā arī pirmsskolas izglītības iestādes pedagogus un bērnus ilustrāciju, mīklu tapšanā.  Sarmīte Markvarte: “Vides zinībās ir lietas, kas jāmācās arī mums pieaugušajiem. Mans ieguvums, iesaistoties projektā, ka ne tikai darbā, bet arī privātajā dzīvē sāku vairāk piedomāt par savu rīcību un izvēlēm. Saudzēsim dabu un rūpēsimies par tīru apkārtējo vidi! Priecāšos, ja izveidotais mācību materiāls tiks praktiski un radoši izmantots izglītības iestādēs dabaszinību apguvei”. 

 

Skudras Urdas uzdevumu un eksperimentu krājumu var lejupielādēt ŠEIT.

Animācijas filma skatāma ŠEIT.


Mācību materiāls izstrādāts saskaņā ar 21.11.2019. MK noteikumiem Nr.716 “Noteikumi par valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām un pirmsskolas izglītības programmu paraugiem”. Tas veidots Eiropas Komisijas, Globālās izglītības tīkla Eiropā – GENE un valsts budžeta līdzfinansēta projekta ietvaros.

 

Informāciju sagatavojusi:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

 

15. jūnijā plkst. 11:30, Līgatnes kultūras namā, Līgatnes novada Kultūras un tūrisma centrs struktūrvienība Līgatnes pilsētas bibliotēka aicina visus interesentus uz Dzimtas vēstures pētniecības un ciltskoka veidošanas semināru un praktisku nodarbību. Seminārs ilgs 4 stundas un tas sniegs sistēmiskas zināšanas tiem, kuri iecerējuši izpētīt un apzināt savas dzimtas vēsturi, kā arī aicināti piedalīties tie, kuri jau pēta savas dzimtas vēsturi. Semināra apmeklētāji gūs zināšanas radurakstu pētniecībā, ciltskoka veidošanā, uzzinās par pieejamajiem izpētes avotiem. Semināra mērķis ir stiprināt līgatniešu identitāti, pievēršot uzmanību saviem senčiem, izzināt dzimtas vēsturi, lepoties ar savu dzimtu un izdibināt ģimenes noslēpumus. 

Par savu pieredzi stāstīs un padomu sniegs cilvēks, kas savus senčus izzinājis līdz pat 18. gs. vidum – laikraksta “Brīvā Daugava” galvenais redaktors, radurakstu un baznīcas vēstures pētnieks, radurakstu pētniecības portāla «Ciltskoki.lv» viens no izveidotājiem un līdzautoriem, Jānis Apīnis.

Pārliecināsim, cik aizraujoša un reizē sarežģīta var būt šī pētniecība, kad atminot vienu vārdu, tas vedina uz nākamo, nezināmo atrašanu.

Aicinām līdzi ņemt savus portatīvos datorus.

Dalība pasākumā ir bez maksas.

Seminārs tiek īstenots Vidzemes plānošanas reģiona „Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019” projekta ietvaros.

Projekta vadītāja Madara Židaua, Līgatnes pilsētas bibliotēkas vadītāja, biblioteka PIE ligatne PUNKTS lv, +371 25619107.

 

Gulbenes novada bibliotēka aicina ikvienu šovasar iesaistīties stāstu vākšanā. Ikvienā dzimtā ir stāsti, kas tiek nodoti no paaudzes paaudzē, tiek stāstīti atkal un atkal. Varbūt ģimenēs ir stāsti, kurus nenovērtējam un nepastāstām, jo domājam, ka tajos nekā īpaša un interesanta nav. Taču dzimtu stāstus veido jebkas, ikviens atgadījums, katrs atmiņu stāsts.

Bieži vien cilvēki vislabāk atceras savu bērnību – tās var būt dažādas spēles, rotaļas, pastrādātie nedarbi un blēņas, stāsts par savu vārdu, skolas gaitām, dzīves apstākļiem, ikdienu u.tml. Dalīsimies ar stāstiem, pastāstot tos saviem līdzcilvēkiem, kopīgi labi pavadot laiku, gūstot zināšanas par savu dzimtu, novada vēsturi, visiem kopā bagātinot novada kultūrvēsturisko mantojumu.

Stāstu talkas Nolikums.

Atļauja atmiņu stāsta izmantošanai.

Gaidīsim stāstus līdz 31. augustam!

Sīkāka informācija, zvanot pa tālruni 64471460 vai Gulbenes novada bibliotēkā Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavā 3.stāvā.

Projekts atbalstīts Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2019”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas darbiniece.

Vēl tikai šodien ir atvērta pieteikšanās dalībai paneļdiskusijā “No saules līdz elektrībai”. Pasākums notiks 17. jūnijā Cēsīs, Vanadziņa mājā, no plkst. 9:30 līdz 12:00. Pasākumā vienuviet pulcēsies Latvijas enerģētikas nozares pārstāvji – SIA “Enefit Latvija”, Saules enerģijas asociācija, AS “Sadales tīkls”, Ekonomikas ministrija, Latvijas Pašvaldību savienība, enerģētikas uzņēmumu grupa Latvijā “AJ Power” un vēl citi interesenti. Paneļdiskusijas mērķis ir rosināt diskusiju par saules enerģijas izmantošanu elektroenerģijas ražošanā, identificēt esošos šķēršļus un rast iespējamos risinājumus, kā izmantot saules potenciālu. Reģistrācijas saite: https://forms.gle/pjaf5aZuhNPjCEb69

Diskusiju vadīs Inese Dosē, enerģētikas eksperte ar vairāk nekā 10 gadu starptautisku pieredzi konsultāciju sniegšanā enerģētikas sektorā - Rietumeiropā un Baltijas valstīs. Inese ir studējusi Lielbritānijā Varvikas Biznesa skolā (Warwick Business School), kur ieguvusi MBA grādu Globalajā enerģētikā. Atjaunojamie energoresursi, cirkulārā ekonomika, elektroenerģijas uzkrājēji un jaunās tehnoloģijas kā, piemēram, blokķēde, mākslīgais intelekts, robotika ir Ineses intereses un specializācija.

Pasākumā Vidzemes plānošanas reģions aicina piedalīties no visas Latvijas tos interesentus, kas apsver iespēju saules enerģiju izmantot elektroenerģijas ražošanā - valsts un reģionālās politikas veidotājus, pašvaldības, to ēku apsaimniekotājus, saules paneļu iekārtu uzstādītājus un piegādātājus, kā arī pasākumā aicināti piedalīties arī citi atjaunojamo energoresursu atbalstītāji.

Pasākuma dienaskārtība pieejama ŠEIT.

Paneļdiskusiju “No saules līdz elektrībai” organizē Vidzemes plānošanas reģions Eiropas Ilgtspējīgas enerģētikas nedēļas un projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai” (EFFECT4buildings) ietvaros.

Par EFFECT4buildings projektu

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no vairākām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. EFFECT4buildings mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t.: +371 26349224 vai Aija Rūse, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, aija.ruse PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26400288

Informāciju sagatavoja: Baiba Norberte, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.norberte PIE vidzeme PUNKTS lv,  mob.t. 28752793, www.vidzeme.lv