Arhīva kalendārs

« August 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Līdz 10. septembrim iespējams balsot par savu “Latvijas Ainavu arhitektūras balvas 2019” pieteikto simpātiju. Latvijas Ainavu arhitektūras balva ir ainavu arhitektūras labāko sasniegumu skate, kas šogad tiks pasniegta pirmo reizi un kuras mērķis ir veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu sastāvdaļu un cilvēkvides koprades produktu. No Valmieras skatei ir pieteikti trīs objekti: starptautiskā īslaicīgās arhitektūras un pilsētplānošanas skola “FestivaL’and” – 2018. gada teātra festivāla pilsētiņa Hanzas laukumā; gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā; kā arī Vienības laukuma Valmierā projekts.

Balsošanu var veikt Latvijas Sabiedrisko Mediju portālā šeit

Starptautisko īslaicīgās arhitektūras un pilsētplānošanas vasaras skolu 2018.gadā “FestivaL’and” organizēja augstskola “RISEBA” sadarbībā ar Valmieras vasaras teātra festivālu. Vasaras skolas laikā Valmieras centrā – Hanzas laukumā tika radīta īslaicīga poētiska arhitektoniska struktūra un labiekārtojums – pilsēta pilsētā, kas uz trīs dienām kļuva par lokālās pilsētvides saistošāko un aktīvāko novietni. Autori un projekta izstrādātāji SIA “Biznesa, mākslas un tehnoloģiju augstskola “RISEBA””, Arhitektūras un dizaina fakultāte un Vasaras skolas kuratore Dina Suhanova.

Gājēju ceļš un skatu terase Atpūtas parkā Valmierā veidoti, lai nodrošinātu cilvēkiem ērtu piekļuvi pie Gaujas. Izbūvētais grants seguma gājēju ceļš atzarojas no esošā asfaltētā parka ceļa un turpinās koka segumā organiski pārtopot skatu terasē pie upes. Jaunā skatu terase pie Gaujas Valmierā ir vieta publisku un privātu pasākumu rīkošanai, vieta iniciatīvām, vieta, kur satikties, kopīgi pavadīt laiku. Autori un būvprojekta izstrādātāji ir SIA “DJA”.

Vienības laukumu paredzēts veidot kā vietu Valmierā, kur cilvēki varētu gan pulcēties dažādu nacionālo svētku svinēšanai, gan pavadīt laiku ikdienā. Uz laukuma ved četras platas ejas. To ieejas zonās izvietoti informācija par četriem Latvijas vēsturiskajiem novadiem. Laukuma centrā veidots pulcēšanās laukums, kura segumā iestrādātie latviešu raksti tapuši ciešā sadarbībā ar mākslinieku Valdi Celmu. Tajā uz platformas izvietots vides mākslas objekts – Dzimtas koks. Projekta autori ir komandītsabiedrība “Vienības laukums” (SIA “DJA”, SIA “ARV”) Didzis Jaunzems, Ervīns Gorelovs, Valentīna Čeplika, Juta Davidovska un Ieva Pēdāja.

Balsojuma uzvarētājus varēs uzzināt LTV “Rīta panorāmā”, LSM portālā, un tie tiks sumināti balvas ceremonijā. 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Dziesmas vārdi – mazs bij tēva novadiņis – tas ir par Apes novadu, kurš izveidots 2009.gadā – ar Api, Trapeni, Gaujienu un Virešiem – kas savijas logotipā un nu jau 10 gadus dzīvo tā, lai Dvēsele priecājas. Apes pilsētas svētkos “Apes pilsētas svētki manā novadā”, kuri norisināsies no 23. augusta līdz 25. augustam, ielūkosimies mūsu novadā, kurā gadu laikā, savienojot mūsdienīgo ar gadsimtos godināto, esam ieguvuši lielas un noturīgas vērtības.

23. augustā visas dienas garumā tiks veidots Ziedu paklājs pie Apes novada domes ēkas, kur arī vakarā atzīmēsim neaizmirstamo “Baltijas ceļu” un tā 30.gadadienu ar novada amatierkolektīvu piedalīšanos. Aija Andrejeva uzburs romantisku svētku sajūtu koncertu pilsētiņas centrā un ar brīnumainām, maģiskām krāsām un skaņām gleznosim Apes novada stāstu Ebru tehnikā.

24. augustā rīta stundā dižosimies unikālo braucamrīku parādē pa pilsētiņas ielām, izstāstīsim arī Apes novada stāstu svētku koncertā “Dvēsele priecājas”, dosimies izbraucienos ar Stāmerienas vilcieniņu, gan sacentīsimies par Spēcīgāko pilsētas titulu, gan asināsim prātus erudīcijas spēlē “Prāta laboratorija”, bet vakarā iedzīvotājus un novada viesus aicina grupa “Baritoni”, pieskandinot pilsētu un novadu ar pozitīvām emocijām un par lustīgu balli līdz rīta gaismai rūpēsies grupa “Galaktika”.

Apes pilsētas svētkos ikvienam būs iespēja izbaudīt mūsu radošo un aktīvo novada kultūras dzīvi, jo patiešām, te tāda ir! Uz tikšanos!

Vairāk informācijas: www.apesnovads.lv

Informāciju sagatavojusi: Ilze Ērmane, Apes novada dome

64307215, ilze.ermane PIE ape PUNKTS lv

www.apesnovads.lv

2019. gada 21. septembrī Vidzemes vienā no skaistākajiem pagastiem – Drustos (tautā dēvētiem arī par Visuma centru) – visi aicināti iepazīt Drustu pagasta kultūrvēstures pērles un vietējās mūzikas apvienības pasākumā „Drustu bagātības meklējot”. Pasākums notiks, pateicoties Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) Vidzemes kultūras programmai un Raunas novada domei.

Drustos pie Vecdrustu muižas no plkst. 15.00 pasākuma apmeklētājus sagaidīs vēsturiskās personības brāļi Heinrihs un Augusts fon Hāgemeisteri – nepelnīti piemirstie Gatartas, Jaundrustu un Vecdrustu muižnieki no 19. gadsimta pirmās puses. Viņu ieguldījums Drustu pagasta kultūrvēsturē ir iespaidīgs, īpaši jāizceļ Heinriha un Augusta ietekme uz dzimtbūšanas atcelšanu Vidzemē un latviešu garīgo izaugsmi. Fon Hāgemeisteri veicinājuši skolu dibināšanu un atbalstījuši progresīvi domājošās brāļu draudzes. 

Pasākumā aicinās uzzināt vairāk par muižnieku un zemnieku dzīvi 19. gadsimta Vidzemē, to darot caur interaktīvām spēlēm, nodarbībām un jautrām izdarībām. Būs iespēja tikt pie dzimtas uzvārda, piedalīties muižas saimnieciskajos darbos, izpirkt sev īpašumus no muižniekiem, gūt ieskatu tiem laikiem raksturīgā mūzikā un mākslā. Neizpaliks arī cienasts vācbaltu gaumē! 

Dziļāku izpratni par tā laika norisēm sniegs izstāde ar vēstures liecībām no 19.gadsimta pirmās puses Drustu pagastā. 

No pulksten 18.00 uzstāsies mūsdienu Drustu bagātības, vietējo iedzīvotāju oriģinālmūzikas un tautas mūzikas apvienības – "Trīs gaisi" (folkmūzika) un grandža un indīroka grupa "Dārgoļi". Īpašu noskaņu vakara koncertam piešķirs „Pasaka par veco kalēju”, kurā klausītājus aizraus vietējie stāstnieki, Inita un MikUs.

 

Informāciju sagatavojusi:

Agnese Ērkšķe

agnese.zebolde PIE gmail PUNKTS com