Arhīva kalendārs

« August 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

2019.gada 5.augustā Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu attīstības padome apstiprinājusi grozījumus Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas plānā 2017.-2020. gadam (turpmāk – Plāns).

Plānā veikti vairāki redakcionāli un tehniski precizējumi, taču galvenās izmaiņas skar pašvaldību plānotos infrastruktūras risinājumus.

Saskaņā ar Apes novada domes lēmumu neveidot  Plānā paredzēto Dienas aprūpes centru cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, Apes novadam plānotais finansējums novirzīts Smiltenes un Alūksnes pašvaldībām.  Ņemot vērā to, ka gan Alūksnes, gan Smiltenes novada pašvaldības plānojušas ieguldīt pašvaldības līdzfinansējumu lielākā apmērā, nekā noteikts MK noteikumos nr. 871, vietu skaits Dienas aprūpes centros šajās pašvaldībās netiek palielināts, taču tiek palielināts pakalpojumu saņēmēju skaits, tādējādi pašvaldības apņēmušās nodrošināt DAC pakalpojumu arī Apes novada iedzīvotājiem.

Atbilstoši Mazsalacas novada domes lēmumam, samazināts vietu skaits grupu dzīvokļos no 16 vietām uz 13 vietām. Plānojot telpu izvietojumu grupu dzīvokļa pakalpojumā Mazsalacā, Parka ielā 9, secināts, ka esošo telpu platība ir nepietiekama, lai nodrošinātu kvalitatīvu grupu dzīvokļa pakalpojumu ar 16 vietām. Lai nodrošinātu kvalitatīvu grupu dzīvokļa pakalpojumu, ir iespējams esošo telpu pārbūvi paredzēt tā, lai izveidotu pakalpojumu ar 13 vietām. Mazsalacas novada domes ieskatā tas, vai pašvaldības izveidotais pakalpojums būs pieprasīts, vislielākā mērā ir atkarīgs nevis no tā, cik vietas tiks izveidotas, bet gan no izveidotā pakalpojuma kvalitātes.

Vislielākās izmaiņas skar Madonas novada pašvaldības plānotos pakalpojumu sniegšanas vietu izveides risinājumus. Atbilstoši Madonas novada domes lēmumam, samazināts vietu skaits jaunveidojamajā ģimeniskai videi pietuvinātā pakalpojumā ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem no 12 vietām uz 6 vietām. Vietu skaits samazināts, ņemot vērā bērnu, kam nepieciešama institucionālā aprūpe, skaita samazināšanos. To ietekmējusi gan valsts, gan nevalstiskā sektora īstenotā sabiedriskā kampaņa, gan audžuģimeņu kustības aktivitātes valstī, kā arī valsts sniegtais atbalsts audžuģimenēm un specializētajām audžuģimenēm. Tāpat mainīta  jaunieši mājas adrese no Jaunatnes ielas 1, Ozolos, Liezēres pagastā uz Zaļo ielu 3, Ozolos, Liezēres pagastā. Savukārt grupu dzīvokļus plānots izveidot  Jaunatnes ielā 1, Ozolos, Liezēres pagastā. Šobrīd ēkas 2. un 3. stāvā atrodas bērnu sociālās aprūpes centrs “Ozoli”, kas tiks reorganizēts. Pēc reorganizācijas tiks mainīta ēkas funkcionalitāte, pārveidojot ēkas 2. un 3. stāvu ar kopējo platību 769 m² par grupu dzīvokļiem cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem.

Vidzemes plānošanas reģiona Deinstitucionalizācijas plāns 2017.-2020. gadam pieejams šeit: http://www.vidzeme.lv/lv/deinstitucionalizacijas_plans_2017_2020_gadam.

Vairāk informācijas:

Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Ina Miķelsone, projekta "Vidzeme iekļauj" vadītāja.