Arhīva kalendārs

« November 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Piektdien, 15. novembrī, piedaloties jauniešiem no Valmieras 5. vidusskolas un Limbažu 3. vidusskolas, notika “Sabiedriskā monitoringa diena: veic izpēti!” Limbažos.

Pasākuma dalībnieki mācījās par sabiedrisko monitoringu kā pētniecības metodi, izzinot dabas un vides stāvokli. Kā praktiskais piemērs metodes apgūšanai tika izmēģināts ķērpju monitorings uz skolas teritorijā esošajiem kokiem, izdarot secinājumus par pilsētas gaisa kvalitāti. Tika pārrunāti jautājumi arī par sabiedrības iesaistes nozīmi vides sektoru stāvokļu un procesu, piemēram, ūdens kvalitātes upju peldvietās, grunts piesārņojuma, invazīvo augu sugu, atkritumu rašanās un apsaimniekošanas, izzināšanā un informācijas sniegšanā atbildīgajiem dienestiem un institūcijām. Padziļināti tika pārrunāti atkritumu apsaimniekošanas jautājumi, īpaši nepieciešamība izzināt pārtikas atkritumu rašanos un apjomus.

Pētījuma rezultātu prezentācija un veicamie uzdevumi stiprināja argumentācijas prasmes, rosināja domāt par pētījumu veikšanas soļiem, iejūtoties valsts institūciju ierēdņu un dabas pētnieku lomās. 

Pasākumu vadīja Dabas aizsardzības pārvaldes eksperte Inta Soma, kā arī Valmieras pilsētas pašvaldības speciāliste vides komunikācijā Līga Bieziņa. Sabiedriskā monitoringa diena notika projekta "Ilgtspējas prasmes nākotnes profesionāļiem". Projektu ievieš biedrība “Valmieras Attīstības aģentūra” sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, piesaistot dažādus nozares ekspertus pasākumu organizēšanā. Projekta kopējās izmaksas ir 11 039 EUR.  9 935 EUR no tām ir Latvijas vides aizsardzības fonda līdzfinansējums.

Informāciju sagatavojusi:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Sestdien, 16. novembrī, pulcējoties akcijas dalībniekiem un noskaidrojot galvenās balvas – tūristu klases velosipēds – īpašnieku, tika noslēgta Valmieras Tūrisma informācijas centra kopā ar Beverīnas, Burtnieku un  Kocēnu novadu rīkotā akcija “Atklājējs”.

Sveicam Montu Ozolu no Valmieras, kura turpmāk atklāt jaunas vietas dosies ar tūristu klases velosipēdu. Jāpiemin, ka Monta bija apmeklējusi 15 akcijas punktus un sniegusi uz tiem pareizas atbildes. Galveno balvu nodrošināja Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar SIA “Aktīvā tūrisma centrs Eži”.

Kopumā tika iesniegti gandrīz 200 aizpildīti akcijas bukleti. Visaktīvākie bijuši Valmieras un apkārtējo novadu iedzīvotāji, kā arī dalībnieki no Rīgas un citām Vidzemes pilsētām. Atklājēji bijuši arī no tālākām Latvijas pilsētām – Liepājas, Durbes, Talsiem un Rēzeknes. Aizpildītie bukleti saņemti pat no ārzemju ceļotājiem, kuri, pavadot laiku Latvijā, piedalījušies arī akcijā “Atklājējs”.

Dalībnieki bilda, ka tā bija interesanta un aizraujoša nodarbe kopā ir ģimeni. Daudzi atzina, ka, lai gan dzīvo Valmierā vai tās apkārtnē, pieņemot izaicinājumu, uzzinājuši un atklājuši daudz jauna. Bija arī tādi, kuriem piedalīšanās ikgadējā ceļošanas akcijā ir kļuvusi jau par tradīciju.

Akcijā “Atklājējs” bija iespēja piedalīties gan digitālo tehnoloģiju lietpratējiem, gan arī interesentiem, kuri tehnoloģijas lieto mazāk. Pēc vēsturiskajām vietu fotogrāfijām un aprakstiem akcijas brošūrā dalībniekiem bija jāatpazīst, kas tā ir par vietu mūsdienās un, apmeklējot šo vietu, pēc konkrēta pavediena jāatrod koka ripa ar jautājumu. Tāpat no katra novada un Valmieras pilsētas bija iekļauts viens uzņēmēja papildjautājums, uz kuru atbildi varēja rast, apmeklējot konkrēto uzņēmēju. Lai gan šis jautājums nebija obligāts, lai piedalītos izlozē par galveno balvu, lielākā daļa akcijas dalībnieku bija atbildējuši pareizi uz šo jautājumu. Visi dalībnieki, kuri bija iesnieguši bukletu ar vismaz vienu atbildi uz papildjautājumu, piedalījās papildizlozē, laimējot uzņēmēju un pašvaldību sarūpētās pārsteiguma balvas.

Pateicamies Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novada pašvaldībām un tūrisma uzņēmējiem, Valmieras Virtuālās realitātes spēļu istabai, koncertzālei “Valmiera”, restorānam “Vecpuisis”, Valmieras peldbaseinam, Valmieras Kultūras centram, Aktīvā tūrisma centram “EŽI”, Trikātas šokolādes kārumu ražotnei “R Chocolate”, saimniecībai “Granberry”, šķirnes trušu saimniecībai “Mežiņi”, SPA salonam “Līga”, Valmiermuižas alus darītavai par sadarbību akcijas organizēšanā, kā arī balvu fonda nodrošināšanā.

 

Informāciju sagatavojusi:

Baiba Misiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma informācijas konsultante

T.26332213

21. un 22. novembrī Valmierā norisināsies viens no nozīmīgākajiem ekonomikas forumiem Latvijā šajā rudenī – Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums (PLEIF), ko rīko Pasaules Brīvo latviešu apvienība (PBLA) sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību.

PLEIF mērķis ir veicināt Latvijas ekonomisko izaugsmi, stiprinot sadarbību starp dažādās uzņēmējdarbības nozarēs strādājošiem profesionāļiem Latvijā un pasaulē, veicināt inovāciju, finanšu un zināšanu kapitāla piesaisti Latvijai, kā arī stiprināt ārpus Latvijas dzīvojošo latviešu piederību Latvijai.

Kā norāda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, aicinot piedalīties forumā: “Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums ir unikālas pieredzes esence, kur Latvijas uzņēmēji no visas pasaules satiekas ar mērķi attīstīt un atbalstīt mūsu valsts uzņēmējdarbības potenciālu, tādējādi stiprinot Latvijas ekonomiku un konkurētspēju. Mums jātiecas uz tādas uzņēmējdarbības vides radīšanu, kas būtu pievilcīga ārvalstu investīciju piesaistei un uzņēmējiem ļautu būt konkurētspējīgiem, produktīviem un inovatīviem.”

Šogad forumā iecerēts rast atbildes uz jautājumu, kā pilnveidot Latvijas stratēģisko komunikāciju. “Sekmīgu mūsu valsts stratēģisko komunikāciju nav iespējams veidot ar daudziem, nereti pat pretrunīgiem stāstiem par Latvijas tēlu. Mums ir jākļūst vienotiem savā redzējumā, radot kopīgu vēstījumu par Latviju, lai ne tikai pasaulei, bet arī paši sev varētu ar lepnumu teikt – mēs esam konkurētspējīgi,” par PLEIF mērķi stāsta PBLA valdes priekšsēdētāja Kristīne Saulītis.

PLEIF pulcēs pieredzējušus uzņēmējus un profesionāļus no visas pasaules, kuri, daloties savā pieredzē, palīdzēs izprast un iepazīt uzņēmējdarbību tādos reģionos kā ASV, Āzija, Skandināvija un Kanāda. Īpaša uzmanība tiks veltīta arī diskusijai par jauno talantu piesaisti Latvijai. 

Pirmajā foruma dienā norisināsies četras paneļdiskusijas:

  • “Latvijas stāsts sev un pasaulei”,
  • “Izglītība – nākotnes ekonomikas dzinējspēks”,
  • “Latvija? Ko stāstīt darījumu partneriem”,
  • “Latvijas potenciāls piesaistīt un noturēt talantus”.

 

Paneļdiskusijās uzstāsies tādi nozares eksperti kā Jānis Ošlejs (SIA “Primekss Group”), zinātnieks un uzņēmējs Kārlis Gross, Andris K. Bērziņš (“Change Ventures” vadošais partneris), Aivars Flemings (“VALPRO”) un daudzi citi. Tāpat līdzdalību forumā apstiprinājuši Ralfs Nemiro, Latvijas Republikas Ekonomikas ministrs, Vita Timermane-Moora, Latvijas Institūta direktore un citi vadošie valsts eksperti.

 

Savukārt foruma otrajā dienā praktiskās meistarklasēs par biznesa iespējām un pieredzi ārvalstīs stāstīs tādi latviešu izcelsmes uzņēmēji kā Olavs Ritenis, “Ventures International Group” dibinātājs un vadītājs (Singapūra), Jānis Bergs, “SAF TEHNIKA” valdes loceklis, uzņēmējs un investors (ASV), Kārlis Vasarājs, “Imtex Membranes” vadītājs, Latvijas goda konsuls Ontārio provincē – Toronto (Kanāda), Aleksandrs Čakste, “Massfluencer” īpašnieks un “LWC Properties” valdes priekšsēdētājs (Skandināvija), un citi.

 

Sīkāka informācija par forumu pieejama portālā https://www.pleif.lv/.

 

Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forumu organizē Pasaules Brīvo latviešu apvienība, Valmieras pilsētas pašvaldība, biedrība “Valmieras Attīstības aģentūra” sadarbībā ar AmCham, The RED JACKETS un App LV.

 

 

Papildu informācija:

Kristīne Saulītis

Pasaules brīvo latviešu apvienības priekšsēde

Tālr.: +371 22102500

Kristine.saulite PIE gmail PUNKTS com

info PIE pleif PUNKTS lv

https://www.pleif.lv/  

facebook.com/PLEIFORUMS/

facebook.com/pblalv/