Arhīva kalendārs

« December 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

“Biedrība “CĒSU TEĀTRIS” šī gada septembrī, oktobrī un novembrī realizēja projektu „SKATUVE. TEĀTRIS. ROC DZIĻĀK II!”, turpinot jau pērn sākto prasmju papildināšanu aktiermākslā.

Aktieriem, arī amatierteātru dalībniekiem, nepieciešams nemitīgi uzlabot savas skatuviskās, aktieriskās, vokālās, plastiskās iemaņas, lai pēc tam izrādēs, uzvedumos,  pasākumos to varētu pielietot, priecējot savus skatītājus.

Kopumā tika aizvadītas deviņas nodarbības, kurās piedalījās vairāk kā 20 dalībnieki no dažādiem Vidzemes amatierteātriem. Ar viņiem strādāja Dailes teātra aktieris Juris Žagars, Cēsu “Mazā teātra” dibinātāja, aktrise Ilze Lieckalniņa, aktrise, runas pedagoģe Zane Daudziņa, Cēsu teātras režisore Edīte Siļķēna, skatuves kustības pedagoģe Rita Lūriņa, vokālais pedagogs Juris Krūze, vizāžiste Laimdota Eliase.

Katra nodarbība, katrs pasniedzējs pavēra kādas vēl nezināmas durvis uz skatuvi, tēla veidošanu, sevis izzināšanu un pilnveidošanu. I. Lieckalniņa vadīja aktiermeistarības vingrinājumu nodarbības, liekot vairāk sajust sevi, partnerus, kas izrādē ir ļoti būtisks aspekts.

J. Žagars dalījās savā pieredzē, strādājot pie lomas, norādot, ka tēla veidošanā nav mazsvarīgu sīkumu. Z. Daudziņa, mācot skatuves runas prasmes, atklāja arī kā nomierināties pirms izrādēm, kā praktizēt pareizu elpošanu, kā iemācīties valdīt par sevi. E. Siļķēna nodarbībās lika akcentu uz sadarbību, komandas darbošanos, partnerības izkopšanu.

Meistarklases dalībnieki kopā ar aktrisi un runas mākslas pasniedzēju Z. Daudziņu.

R. Lūriņa palīdzēja apgūt skatuves kustības prasmes, mācīja atklāt tēlu caur ķermenisko, palīdzēja katram atklāt sava ķermeņa plastiskumu.

Cēsu teātris sevi vienmēr pozicionējis kā dziedošs teātris, tāpēc katrā projektā ir vēl papildu vokālās nodarbības, lai tās varētu uzlabot arī citu amatierteātru aktieri. Savukārt, L. Eliase praktiski mācīja veiksmīgu grima pielietojumu un tēla individuālā stila veidošanu.

Nodarbības vienmēr paskrēja ātri, un ar nožēlu nācās secināt, ka atkal kārtējais projekts noslēdzies. Šobrīd tiek veikta dalībnieku anketēšana, lai noskaidrotu, kādi bijuši ieguvumi, kādi ieteikumi, bet visi ir atzinuši, ka šī bijusi ļoti vērtīga pieredze, un labprāt turpinātu šādu sevis pilnveidošanu arī turpmāk.

Projekts „SKATUVE. TEĀTRIS. ROC DZIĻĀK II!” tiek rīkots ar VKKF un Latvijas valsts mežu atbalstītās Vidzemes kultūras programmas 2019 finansiālu atbalstu.

Informāciju sagatavoja: Jānis Gabrāns, projekta vadītājs.


Šogad  apmeklētājiem durvis vēra Burtnieka ezera muzejs, kurš atrodas Burtniekos, Jaunatnes ielā 15. Pateicoties Valsts zivju fonda atbalstam, papildināta muzeja ekspozīcija – vitrīnās izvietotas 10 biežāk sastopamo  zivju sugu mulāžas.

Tās ir precīzas zivju kopijas, kas izgatavotas no plastmasas materiāliem un tiek krāsotas zivs dabiskā izskatā. Zivju sugas izvēlētas tā, lai parādītu dažādu zivju grupu pārstāvjus, kam ir atšķirīgas barošanās, uzvedības, kā arī morfoloģiskās īpašības. Projekta ietvaros izgatavota arī magnētiska Burtnieka ezera karte, kura papildināta  ar fotogrāfijām no ezeram zīmīgākajām vietām un objektiem.

Muzejā apskatāmi arī dažādi praktiski ar zvejniecību un makšķerēšanu saistīti priekšmeti, publikācijas no laikrakstiem u.c. eksponāti, kas galvenokārt saņemti kā dāvinājumi no iedzīvotājiem, makšķerniekiem, zvejniekiem. Interaktīvajā stendā iespējams “doties” virtuālajā tūrē pa Burtnieka ezeru, to apskatot 360 grādu panorāmā.

Muzeja ekspozīcija ir ne vien interesants apskates objekts tūristiem, bet arī tiek izmantota dažādu izglītojošu nodarbību satura papildināšanai izglītības iestāžu audzēkņiem. “Ekspozīcija regulāri tiek papildināta, tāpēc ikviens tiek aicināts iesniegt materiālus, kas varētu būt interesanti muzeja apmeklētājiem, piemēram, makšķerēšanas un zvejniecības piederumus, fotogrāfijas, makšķernieku stāstus  un citas vēsturiskas liecības par ezera apsaimniekošanu, dabas bagātībām, saimniecisko darbību ezera krastos. Paldies visiem, kuri jau ir atsaukušies aicinājumam un nodevuši muzeja krājumiem interesantus un vērtīgus eksponātus,” stāsta Burtnieka ezera muzeja vadītāja Gunta Daļecka.

Burtnieka ezera muzeju apmeklēt var, iepriekš piesakoties pa tālr. 25770008 vai e-pastā: gunta.dalecka PIE burtniekunovads PUNKTS lv

Burtnieku ezera muzeja ekspozīcija papildināta Zivju fonda pasākuma “Sabiedrības informēšanas pasākumi par zivju resursu pētījumiem, to racionālu un saudzīgu izmantošanu, atražošanu un aizsardzību” projekta “Ekspozīcijas “Burtnieka ezera zivis” izveide” ietvaros. 

 

Informāciju sagatavoja:

Evija Ozola,
Burtnieku novada pašvaldības

Dabas resursu speciāliste
Tālr. 26327031, e-pasts:  evija.ozola PIE burtniekunovads PUNKTS lv

No 26. novembra līdz 1. decembrim Alūksnes novada pašvaldības pārstāvji kopā ar projekta “Augoša pilsēta” dalībniekiem no Portugāles, Ungārijas un Vācijas pašvaldībām tikās partnerpilsētā Isernia, Itālijā, lai pārrunātu projekta ieviešanas gaitu un nākotnes plānus.

Sanāksmes laikā projekta dalībnieki atskatījās uz līdz šim paveikto, URBACT Itālijas kontaktpunkta eksperts dalījās savā pieredzē ar POP-UP metodes pielietošanu citur pasaulē un sniedza ieteikumus katra projekta partnera darbības plāna precizēšanai. Darba grupās tika pārrunāti šķēršļi, ar kuriem saskārušies katrs no projekta partneriem, un aplūkoti to iespējamie risinājumi. Projekta eksperta vadībā tika analizēta visu projektā iesaistīto partneru paveiktā darba nozīmība un ietekme uz projekta kopējo gaitu, kā arī pārrunātas tālākās darbības. Alūksnes novada pašvaldības pārstāvji informēja partnerpilsētas par līdz šim sasniegto – POP-UP salona atvēršanu Dārza ielā 10, Alūksnē. Projekta eksperti atzinīgi novērtēja paveikto un ieteica vairāk aktivizēt vietējo darba grupu, lai sekmīgi sasniegtu visus projekta sākumā izvirzītos mērķus.

Šī projekta ietvaros Alūksnē pēdējā gada laikā aktivizēta POP–UP kustība, atvērts pirmais salons, kurā pašlaik darbojas divas uzņēmējas. Ir notikusi arī pirmā “Modes bode”, kuras darbībā ievērota POP-UP metode. Pievērsties POP–UP kustībai aicināti gan tukšu telpu īpašnieki, gan esošie vai jaunie uzņēmēji.

Alūksnes novada pašvaldība kopā ar Portugāles, Spānijas, Ungārijas, Slovēnijas, Grieķijas, Itālijas pilsētām ir iesaistījusies URBACT programmas projektā “Augoša pilsēta”, kura vadošais partneris ir Vācijas pilsēta Altena.

URBACT programmas ietvaros Eiropas pašvaldības veido starptautiskus tīklus savstarpējai pieredzes apmaiņai un labās prakses tālāknodošanai, kas veicina to teritoriju attīstību un izaugsmi pozitīvu izmaiņu virzienā. Programmas mērķis ir nodot un pielāgot URBACT Labās prakses apbalvojumu saņēmušo Eiropas pilsētu pieredzi citām Eiropas pilsētām.

– POP-UP aktivitātēs ir aicināts iesaistīties ikviens. Tas ir lielisks veids, kā pārbaudīt jauna veikala atrašanās vietas veiksmīgumu, pirms ieguldīt naudu pastāvīgu telpu izveidē, līdz ar to POP-UP var iesaistīties gan esošie uzņēmēji, gan jauni, kuri veiksmes gadījumā savu biznesu var turpināt arī vēlāk, - saka projekta vadītāja Kristīne Lāce.

 

Sagatavoja: Sanita PĀSA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26456644

sanita.pasa PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Pirmdien, 9. decembrī, Alūksnes novada dome ārkārtas sēdē amatā iecēla pagastu pārvalžu vadītājus, kas amata pienākumus sāks pildīt no 2020. gada 1. janvāra, un atbrīvoja no amata esošos pārvalžu vadītājus.

Pēc Alūksnes novada pašvaldības pasūtījuma SIA “ALGAR” šogad veica pašvaldības funkciju auditu, kā rezultātā no 1. janvāra vairākās pašvaldības iestādēs, Administrācijas nodaļās un pagastu pārvaldēs būs strukturālas izmaiņas. Par to Alūksnes novada dome pieņēma lēmumu 28. novembra sēdē.

Viena no būtiskākajām izmaiņām pagastu pārvalžu struktūrā saistīta ar to, ka no 1. janvāra katrā no Alūksnes novada 15 pagastu pārvaldēm būs vadītāja amata vieta. Jāatgādina, ka Alūksnes novada dome 2010. gadā lēma par izmaiņām pagastu pārvalžu struktūrā, kad 15 pagastu pārvalžu vadītāju amata vietu vietā izveidoja sešas pārvalžu vadītāju amata vietas ar vienu vadītāju uz divām vai trim pārvaldēm.

Saskaņā ar Darba likumu reorganizācija nav pamats darba attiecību izbeigšanai, tādēļ pagastu pārvalžu vadītāju amata vietām virzītas personas, kas jau ir darba attiecībās ar pašvaldību, taču kuru amata vietas skar domes 28. novembrī pieņemtais lēmums par izmaiņām pagastu pārvalžu struktūrās. Tie ir līdzšinējie pārvalžu vadītāji, kā arī teritorijas attīstības speciālisti un lietveži, kuru amata vietas no 1. janvāra būs likvidētas. Vērtējot pretendentus vakantajām pārvalžu vadītāju amata vietām, tika analizēta viņu izglītība, pieredze pašvaldības darbā, kā arī papildu iegūtā izglītība.

Pārvalžu vadītāju amata vietas ieņems pieci no sešiem līdzšinējiem pārvalžu vadītājiem: Alsviķu pagastu vadīs Ingrīda Sniedze, Jaunannas pagastu – Vēsma Čugunova, Mālupes pagastu – Iveta Priede, Pededzes pagastu – Daiga Vītola, Ziemera pagastu – Iveta Vārtukapteine. Jaunalūksnes un Malienas pagastu pārvalžu vadītāja Inta Cinglere izvēlējusies neturpināt darbu pašvaldībā.

No 1. janvāra Jaunalūksnes pagasta pārvaldi vadīs pašreizējais Mārkalnes un Pededzes pagastu pārvalžu teritorijas attīstības speciālists Viesturs Zaķis, Annas pagasta pārvaldi – līdzšinējā Annas, Jaunannas un Kalncempju pagastu pārvalžu teritorijas attīstības speciāliste Vija Zaķe, savukārt Jaunlaicenes pagasta pārvaldi – pašreizējā Jaunlaicenes, Veclaicenes un Ziemera pagasta pārvalžu teritorijas attīstības speciāliste Aiga Mūrniece.

Malienas pagasta pārvaldi vadīs līdzšinējā Malienas pagasta pārvaldes sekretāre Svetlana Prenka-Mihailova, Ilzenes pagasta pārvaldi – pašreizējā Ilzenes pagasta pārvaldes lietvede Rudīte Pehlaka, Liepnas pagasta pārvaldi – pašreizējā Liepnas pagasta pārvaldes lietvedības sekretāre Ilze Paia, Mārkalnes pagasta pārvaldi – pašreizējā Mārkalnes pagasta pārvaldes sekretāre Iveta Driņina, Zeltiņu pagasta pārvaldi – līdzšinējā Zeltiņu pagasta pārvaldes lietvede Elita Laiva, savukārt Kalncempju pagasta pārvaldi – līdzšinējā Jaunannas tautas nama vadītāja Iveta Baltā-Vanaga.

Veclaicenes pagasta pārvaldes vadītāja amatam šobrīd neviens nav piekritis, tādēļ pašvaldība izsludinās pretendentu pieteikšanos šim amatam.

Domes ārkārtas sēdē, kurā lēma par pārvalžu vadītāju apstiprināšanu amatos, piedalījās 10 deputāti. Visi jaunie pārvalžu vadītāji tika iecelti amatā ar vienbalsīgu deputātu balsojumu.

Pēc lēmumu pieņemšanas Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova pateicās līdzšinējiem pagastu pārvalžu vadītājiem par ieguldīto darbu un uzsvēra, ka izmaiņas pārvalžu struktūrā nenozīmē, ka kāds slikti strādājis.

- Jau kopš iepriekšējās pagastu pārvalžu struktūras reformas ir bijušas sarunas par to, ka vajag spert soli atpakaļ un atgriezt vadītāju katrā pagasta pārvaldē. Arī auditore, kas veica pašvaldības funkciju auditu, uz to pašvaldību ir rosinājusi. Lai izdodas saliedēt savas iestādes, komandu un iedzīvotājus, - amatā ieceltajiem pārvalžu vadītājiem sacīja Janīna Čugunova.

Līdzšinējiem pārvalžu vadītājiem pateicās un amatos apstiprinātajiem jaunajiem vadītājiem veiksmi vēlēja arī domes vadība. Tā domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins uzsvēra, ka iegūtais skaitliski maksimālais deputātu atbalsts apliecina uzticēšanos pārvalžu vadītājiem, savukārt priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers viņus aicināja stiprināt sadarbību ar vietējiem uzņēmējiem pagastos.  

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv