Arhīva kalendārs

« December 2019 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Š.g. 4.decembrī Cēsīs norisināsies Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldību sanāksme par remigrācijas jautājumiem, kuru rīko Vidzemes plānošanas reģions. Sanāksmē plānots atskatīties uz remigrācijas rezultātiem un aktivitātēm 2019. gadā Vidzemes reģionā, apmainīties viedokļiem, kā arī runāt par nākamajiem soļiem. Pasākuma īpašais viesis Dr. Sc. Comm., LU Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieks Mārtiņš Kaprāns runās par tēmu “Baltijas migranti Lielbritānijā: adaptācijas stratēģijas un nākotnes scenāriji”.

Diasporas likumā, kas stājās spēkā šī gada janvārī, ir noteikts, ka plānošanas reģionu remigrācijas koordinatori sadarbībā ar pašvaldībām veido pašvaldību speciālistu tīklu, kas nodrošina remigrācijas veicināšanas un atvieglošanas pasākumus. 2019.gadā Vidzemes plānošanas reģionam viens no darbības virzieniem remigrācijas veicināšanas nolūkos bija pilnveidot sadarbību ar reģiona pašvaldībām. Šī gada garumā notikušas trīs reģiona pašvaldību speciālistu sanāksmes par vispārīgiem remigrācijas, izglītības un komunikācijas jautājumiem, un šī būs ceturtā – gada noslēdzošā sanāksme. Tajā tiks analizēti remigrācijas atbalsta pasākumu – grantu konkursa un pašvaldību norišu atbalsta – rezultāti un rasti ieteikumi turpmākajam, kā arī apzināts nepieciešamais atbalsts un sadarbības formas pašvaldību un valsts institūciju kopīgam darbam nākotnē. Reģionālās politikas pamatnostādnēs 2021. – 2027. gadam kā viens no reģionālās attīstības instrumentiem un cilvēkkapitāla piesaistes iespējām ir definēta remigrācijas veicināšana. “Sadarbība ar diasporu, remigrācijas veicināšana un atgriezušos cilvēku iesaiste pašvaldības un reģiona uzņēmējdarbības vides attīstībā un pakalpojumu efektivitātes pilnveidē ir iespējamie uzdevumi un mērķi turpmākajam darbam”, informē Vidzemes reģiona remigrācijas koordinatore Ija Groza.

Dati uz 31. oktobri Vidzemē, balstoties uz remigrācijas koordinatores darbu un viņai pieejamajiem datiem: sagatavoti 754 piedāvājumi potenciālajiem remigrantiem – vēlmi atgriezties izteikuši 136 cilvēki, atgriezušies 233 cilvēki. Dati neataino kopējo Vidzemes remigrācijas situāciju, jo cilvēki, kuriem sastādīts plāns, bieži atgriežas un neinformē par to koordinatori, tādēļ datos neparādās. Tāpat arī nav iespējams pilnīgi vērtēt emigrējušo un remigrējušo skaitu, jo cilvēki mēdz neizdeklarēties no dzīvesvietas adreses Latvijā.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions ir prioritārā pasākuma 2018.-2020. gadam "Pilotprojekts pašvaldībās remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators"" realizāciju. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585

Informāciju sagatavoja:
Kaiva Anna Upleja,
Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve,
E-pasts: kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

Nākamais gads Alūksnei būs īpašs – 2. janvārī mūsu mīļajai pilsētai apritēs 100 gadi kopš tā ieguvusi pilsētas tiesības. Tādēļ aicinām ikvienu nākamajā gadā svētkus svinēt kopā ar savu dzimto pilsētu. Svētku rīkotāji vēlas šo dienu veidot sadarbībā ar darbīgiem, radošiem alūksniešiem, novadniekiem, kā arī iesaistīt ikvienu svētku atmosfēras radīšanā pilsētā. Par svētku moto izvēlēts sauklis “Sajūti gadsimtu Alūksnē!”.

Aicinām bijušos un esošos alūksniešus, novada iedzīvotājus svētku dienu sākt, piedaloties aizlūgumā – ekumeniskā dievkalpojumā par Alūksni, kas pulksten 16.00 notiks Svētā Bonifācija Romas katoļu baznīcā. Pēc dievkalpojuma visi dievnami pilsētā sasauksies zvanu skaņās, ieskandinot Alūksnes simtgades svētkus.

Tālākās svētku norises notiks Alūksnes Kultūras centrā. Pulksten 18.00 Kultūras centra foajē atklās alūksnietes, fotogrāfes Janas Rāgas fotogrāfiju izstādi “Manai pilsētai 100. Starp mirkļiem un vietām vienā telpā”, kas īpaši veltīta Alūksnes simtgadei.

Turpat foajē ikviens svētku apmeklētājs varēs piedalīties īpašajā Alūksnes svētku kūku parādē. Atsaucīgi cilvēki, iestādes, organizācijas un uzņēmumi būs sarūpējuši Alūksnes dzimšanas dienas svētku kūkas, ar ko varēs cienāties visi pasākuma dalībnieki. Svētku organizatori pateicas visiem, kas jau atsaukušies aicinājumam, un aicina arī citus labvēļus, kas vēlētos papildināt svētku kūku parādi ar savu kūku, pieteikties Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļā pa tālruni 26335234 vai e-pastu sanita.eglite PIE aluksne PUNKTS lv vai valda.zeltina PIE aluksne PUNKTS lv.

Pulksten 19.00 dzimšanas dienas koncertā “Veltījums savai pilsētai” klausītājus priecēs mūziķi, kuru dzimtā puse ir Alūksne, amatierkolektīvi, jaunie Alūksnes mūziķi. Savukārt pēc koncerta – svētku tosts, dzimšanas dienas svinēšana un cienāšanās ar kūkām, kā iespēja vērot videofilmas un fotogrāfijas par Alūksni no Alūksnes muzeja krājuma.

Bezmaksas ielūgumi saņemami Alūksnes Kultūras centra kasē!

Aicinām godināt Alūksnes simtgadi, paceļot pilsētas karogu

- Alūksnes pilsētai ir savs karogs. Līdz šim gan to ikdienā un svētkos vairāk lietoja pašvaldība un tās iestādes, taču, sagaidot pilsētas simtgadi, vēlamies aizsākt jaunu tradīciju un aicinām alūksniešus Alūksnes dzimšanas dienā, 2. janvārī, kā arī augustā, pilsētas svētku laikā, pie savām mājām, organizāciju un uzņēmumu ēkām pacelt pilsētas karogu, vai rotāt ar to iekštelpas, - aicina Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte.

Par karoga iegādi iedzīvotāji, iestādes un uzņēmumi var interesēties Alūksnes Tūrisma informācijas centrā. Karoga iegādi gan vēlams pieteikt iepriekš pa tālruņiem 29130280, 25442335 vai e-pastu tic PIE aluksne PUNKTS lv.

Būsim vienoti un kopā svinēsim mūsu Alūksnes gadsimta svētkus!

 

ALŪKSNES DZIMŠANAS DIENAS SVINĪBU PROGRAMMA

Sv. Bonifācija Romas katoļu baznīcā

16.00 Ekumēniskais Dievkalpojums - aizlūgums par Alūksni

Pēc Dievkalpojuma - Alūksnes baznīcu zvanu sasaukšanās

Alūksnes Kultūras centrā

18.00 Janas Rāgas fotogrāfiju izstādes “Manai pilsētai 100. Starp mirkļiem un vietām vienā telpā” atklāšana

          Alūksnes svētku kūku parāde

19.00 Dzimšanas dienas koncerts “Veltījums savai pilsētai”

Pēc koncerta – svētku tosts, jubilejas svinēšana, cienāšanās ar kūkām

Videofilmas un fotogrāfijas no Alūksnes muzeja krājuma

Bezmaksas ielūgumi saņemami Alūksnes Kultūras centra kasē

Informāciju sagatavoja:
Evita APLOKA
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:  evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26646749, +371 64381502
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301