Arhīva kalendārs

« February 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Vidzemes Inovāciju nedēļas laikā viens no pirmajiem pasākumiem būs “Energopārvaldība Vidzemē”. Tas notiks jau 24. februārī no plkst. 10:00 līdz 16:00 Smiltenes pilsētas Kultūras centrā. Rosinām pasākumā piedalīties un vienuviet tikties pašvaldību pārstāvjus, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumus un interesentus arī no citiem Latvijas novadiem un pilsētām.

2019. gadā cilvēka radītā ietekme uz klimata pārmaiņām ir bijusi viena no diskusiju raisošākajām tēmām pasaules kontekstā, vēršot uzmanību uz lēmumu pieņēmējiem un to veiktajām izvēlēm. Vidzemes plānošanas reģions sadarbībā ar vairākām Vidzemes pašvaldībām turpina stiprināt aktivitāšu kopumu “Energopārvaldība Vidzemē”.  Šī gada 24.februārī kopā vērsīsim uzmanību uz to, kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus atbalstīt un īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus ēkās un pašvaldībā kopumā. Turklāt uzzināsim par dažādām iniciatīvām, ieviešot energopārvaldības principus un energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus pašvaldībās.

Programma:

  • “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās”, Life ADAPTATE projekts
  • Darba grupa: Kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus atbalstīt un īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus?
  • Pamatota lēmumu pieņemšana - enerģijas patēriņa datu monitorings PII “Pienenīte” Alūksnē
  • Ceturtās paaudzes siltumapgādes sistēmas pilotprojekts Beļavas ciemā
  • “Zaļās vienošanās” platformas koncepcija un “LowTEMP” projekta praktiskie piemēri
  • Gulbenes novada pašvaldības iespējas un instrumenti pārdomātu un energoefektīvu  lēmumu pieņemšanā

Aicinām līdz 18. februārim pieteikt savu dalību pasākumam, iepriekš reģistrējoties http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2020-02-24/energoparvaldiba-vidzeme.html

Pasākums tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros, sadarbojoties ar Smiltenes novada domi, Gulbenes novada domi un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu.

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

27. februārī koncertzālē “Cēsis” Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros jau otro gadu tiek rīkotas intensīvās biznesa konsultācijas, kas pērn pulcēja krietnu skaitu apmeklētāju. To laikā varēs saņemt uzņēmējdarbības atbalsta organizāciju, pētnieku un zinātnieku padomus dažādu biznesa izaicinājumu un citu problēmjautājumu risināšanai.

Pasākuma formāts no tradicionālām biznesa kontaktbiržām atšķiras ar intensīvu konsultāciju formu (speed consulting), kur to dalībnieki 20 minūšu ietvaros var aprunāties ar iepriekš jau izvēlētu vienu vai vairākiem speciālistiem, pēc tam dodot vietu nākamajam dalībniekam. Pagājušā gadā īsā laikā notika ap 50 šādu konsultāciju un dalībnieki īpaši novērtēja iespēju veidot konstruktīvas sarunas pie dažādu jomu speciālistiem.

Dalībniekiem ir iespēja uzzināt ekspertu pieredzi, dibināt kontaktus, gūt sadarbības partnerus vai pat investorus. Speciālisti atbildēs uz jautājumiem par eksportu, produktu, tehnoloģiju attīstību, kā arī šobrīd pieejamiem atbalsta instrumentiem. Konsultācijas sniegs virkne zināmu speciālistu, tostarp Meža un koksnes produktu pētniecības attīstības institūta direktors Andrejs Domkins, Vidzemes plānošanas reģiona projekta GoSmart BSR inovāciju brokere Ilona Platonova, Attīstības un finanšu institūcijas Altum vadītāja Olita Untāla, LIAA pārstāvji, tai skaitā Tehnoloģiju skauti, un citi. Detalizēta informācija par konsultāciju tēmām un ekspertiem, kā arī reģistrēšanās: https://bit.ly/2tsAwnH

Reģistrēšanās līdz 24. februārim, norādot vēlamo tikšanās laiku un izvēlēto vienu vai vairākus ekspertus. Katrai konsultācijai ir ierobežots laiks, tāpēc dalībniekiem iepriekš jāsagatavojas, lai varētu izklāstīt informāciju par pārstāvēto biznesu, produktu vai pakalpojumu, kā arī skaidri definētu būtiskākos risināmos jautājumus. Ar reģistrētajiem dalībniekiem pasākuma koordinators atsevišķi sazināsies.

Pasākumā dalībnieku skaits ir ierobežots.

Par Vidzemes Inovāciju nedēļu

No 24. - 28. februārim norisināsies Vidzemes Inovāciju nedēļa 2020, kuras ietvaros organizēti dažādi pasākumi visā reģionā ar mērķi rosināt esošos un topošos uzņēmējus, darbiniekus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā. Vairāk par pasākumu kopumu lasiet mājas lapā http://innovation.vidzeme.lv/lv/.

Intensīvās biznesa konsultācijas organizē Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes uzņēmējdarbības centrs.

Papildu informācija: Ineta Tauriņa, +371 26382820, ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Alūksnes novada pašvaldība aicina līdz 2. martam pieteikt pretendentus Alūksnes novada apbalvojumiem “Pagodinājums sportā”, “Pagodinājums kultūrā”, “Pagodinājums izglītībā” un “Pagodinājums uzņēmējdarbībā”.

Kopš 2018. gada pašvaldība uzsāka tradīciju pasniegt pašvaldības apbalvojumu “Pagodinājums” izglītības, kultūras, sporta un uzņēmējdarbības nozarēs 4. maijā, Latvijas neatkarības atjaunošanas svētkos.

Apbalvojumu “Pagodinājums” katrā jomā pasniegs, vērtējot iepriekšējā gada sasniegumus. Tādēļ pašvaldība aicina iedzīvotājus raudzīties pēc apbalvojumu pretendentiem, kas pēdējā laikā ko sevišķu paveikuši konkrētajās nozarēs, kuru sasniegumi bijuši īpaši pamanāmi, kā arī pieteikt īpašus notikumus attiecīgajās nozarēs, kas aizvadītajā gadā izskanējuši plaši un devuši būtisku ieguldījumu.

Pašvaldība aicina pieteikt apbalvošanai cilvēkus, kolektīvus, organizācijas, uzņēmumus, notikumus, pasākumus minētajās jomās, rakstot vēstuli brīvā formā vai aizpildot anketu tiešsaistē https://ej.uz/pagodinajumu, kas izveidota, lai atvieglotu pretendentu pieteikšanu.

“Pagodinājumam uzņēmējdarbībā” pašvaldība aicina pieteikt pretendentus – labākos, veiksmīgākos uzņēmumus dažādās komercdarbības nozarēs – lauksaimniecībā, ražošanā, tirdzniecībā, amatniecībā, tūrismā, pakalpojumu un citās sfērās, kuru pēdējā laika veikums, izaugsme, inovācijas un citi uzņēmējdarbības rādītāji, jūsuprāt, ir novērtējami ar pašvaldības apbalvojumu.

Apbalvojuma “Pagodinājums izglītībā” mērķis ir pateikties pašvaldības dibinātajām izglītības iestādēm un to pedagoģiskajiem darbiniekiem par nozīmīgu ieguldījumu pedagoģiskajā darbībā. To šogad paredzēts pasniegt šādās nominācijās: “Skolotāja personība – iedvesmotāja pārmaiņām”, “Par ieguldījumu un sasniegumiem darbā ar talantīgiem izglītojamiem”, “Par efektīvu tehnoloģiju pielietojumu mācību procesā”, “Par jaunā skolotāja radošu, mūsdienīgu, efektīvu un profesionālu darbu”.

Apbalvojuma “Pagodinājums kultūrā” mērķis ir pateikties kultūras darbiniekiem par īpašiem sasniegumiem kultūras jomā, nozīmīgu ieguldījumu kultūras darbībā novadā. To piešķir par nozīmīgu ieguldījumu novada kultūras darbā, kultūrvides saglabāšanā un attīstības pilnveidošanā vai īpašiem sasniegumiem kādā no mākslas, amatiermākslas, amatniecības, izdevējdarbības vai novadpētniecības jomām, izciliem sasniegumiem starptautiskajos konkursos.

Ar apbalvojumu “Pagodinājums sportā” var apbalvot sportistus, komandas, trenerus, sporta klubus un nozares sabiedriskos aktīvistus par ievērojamiem sasniegumiem, kā arī pateikties par nozīmīgu ieguldījumu iedzīvotāju veselīga dzīvesveida izkopšanā. To piešķir par īpašiem sasniegumiem Latvijas, Eiropas un Pasaules čempionātos, Olimpiskajās spēlēs, kā arī cita augsta līmeņa sacensībās vai par nozīmīgu ieguldījumu sporta darbā.

Piesakot pretendentus kādam no apbalvojumiem, aicinām norādīt pieteikto personu (vārds, uzvārds), komandu, kolektīvu, uzņēmumu vai organizāciju (nosaukums), notikumu vai pasākumu u.c., kā arī aprakstīt konkrētos sasniegumus, par ko pretendentu izvirzāt apbalvojumam. Pieteikums noformējums brīvā stilā. Obligāti jānorāda arī dati pieteicēju (vārds, uzvārds, adrese, personas kods), lai pieteikums nebūtu anonīms.

Aicinām pieteikumus rakstīt arī kolektīvi, lai uz ieteikuma vēstules būtu vairāk nekā viena ieteicēja paraksts, kas apliecinātu konkrētā apbalvojuma pretendenta veikuma un ieguldījuma nozīmību plašākai sabiedrībai.

Pretendentus līdz 2. martam (ieskaitot) aicinām pieteikt, aizpildot elektronisko anketu vai iesniedzot pieteikumus brīvā formā Alūksnes novada pašvaldībai, Dārza ielā 11, Alūksnē, Alūksnes novadā, LV-4301, nogādājot tos personīgi Alūksnes novada Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā Dārza ielā 11, 1. stāvā vai nosūtot uz e-pastu dome PIE aluksne PUNKTS lv. Jautājumu gadījumā lūdzam sazināties ar pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālisti Evitu Aploku, e-pasts: evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv, tālrunis 26646749.

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Kocēnu novada domes sēdē 30. janvārī pieņemts lēmums izsludināt jaunatnes iniciatīvas projektu konkursa Eiropas Sociālā fonda projekta “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” (PuMPuRS) ietvaros.

Papildus individuālajam atbalstam, ko Kocēnu novada izglītības iestāžu skolēni saņem projekta PuMPuRS ietvaros, tiek atbalstīti arī jauniešu iniciatīvu projekti, lai veicinātu jauniešu aktivitātes arī ārpus formālās izglītības.

Projekti ir vērsti uz priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas riska grupas izglītojamo motivācijas palielināšanu turpināt izglītību un viņu aktīvas līdzdalības veicināšanu ikdienas dzīvē.

Projektu pieteikumu pieņemšana sāksies 2. martā un noslēgsies 31. martā. Viena projekta īstenošanai būs pieejami līdz 4600 eiro, kopējais Kocēnu novada pašvaldībai pieejamais finansējums ir 13 800 eiro, kas dod iespēju īstenot trīs jauniešu iniciatīvas projektus. Paziņojums par projektu konkursa izsludināšanu tiks publicēts Kocēnu novada pašvaldības interneta mājaslapā www.kocenunovads.lv.

Projektus varēs iesniegt:

  • jaunatnes organizācija;
  • biedrība vai nodibinājums, kas veic darbu ar jaunatni;
  • jaunatnes organizācija, biedrība vai nodibinājums, kas veic darbu ar jaunatni, sadarbībā ar jauniešu iniciatīvu grupu.

Lai varētu sākt plānot projekta saturu, aicinām iepazīties ar projekta nolikumu un informatīvajiem materiāliem, kas pieejami projekta PuMPuRS mājaslapā http://www.pumpurs.lv/lv/jaunatnes-iniciativu-projekti

Jautājumu gadījumā aicinām sazināties ar Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas vadītājas vietnieci Svetlanu Tomsoni, e-pasts: svetlana.tomsone PIE kocenunovads PUNKTS lv; tālr. 25605539.

Eiropas Sociālā fonda projekts Nr. 8.3.4.0/16/I/001 “Atbalsts priekšlaicīgas mācību pārtraukšanas samazināšanai” (PuMPuRS) tiks īstenots līdz 2022. gada 31. decembrim. Projekta mērķa grupa ir vispārizglītojošo skolu skolēni no 5. līdz 12. klasei, kā arī profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi no 1. līdz 4. kursam. Projektu īsteno Izglītības kvalitātes valsts dienests sadarbībā ar pilsētu un novadu pašvaldībām un valsts profesionālās izglītības iestādēm.

 

Informāciju sagatavoja:

Elīna Upīte

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tel.: 26115449

E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv


20. februārī plkst.10:00 ikviens, kurš vēlas radīt pozitīvas pārmaiņas kopējā dzīves telpā, aicināts uz ideju ģenerēšanu un diskusiju par sociālās uzņēmējdarbības iespējām Cēsu novadā. Tā vienlaikus būs lieliska iespēja uzzināt vairāk par šo salīdzinoši jauno uzņēmējdarbības formu, tās ietekmi, iespējām Latvijā un kopīgās diskusijās ar Cēsu novada pašvaldības pārstāvjiem iezīmēt sociālās uzņēmējdarbības attīstības iespējas novadā. Pasākumu organizē Latvijas Sociālās uzņēmējdarbības asociācija (LSUA) sadarbībā ar Cēsu novada pašvaldību un British Council pārstāvniecību Latvijā.

Pasākumā aicinām piedalīties ikvienu, kurš ar savām idejām un darbu vēlas uzlabot dzīves kvalitāti reģionālā un nacionālā mērogā - uzņēmumu un nevalstisko organizāciju pārstāvjus, pedagogus, studentus, jaunos uzņēmējus, valsts iestāžu darbiniekus vai vienkārši entuziasma pilnus ideju ģeneratorus. LSUA direktore Madara Ūlande uzsver, ka sociālā uzņēmējdarbība ir joma, kurā šobrīd ir ļoti daudz iespēju, un iesaistīties var ikviens: “Sociālā uzņēmējdarbība nozīmē ražot preces vai sniegt pakalpojumus ar mērķi risināt kādu sociālo problēmu vai radīt labumu sabiedrībai, nevis gūt maksimālu peļņu uzņēmuma īpašniekiem. Sociālās uzņēmējdarbības veidi, formāti, preces, pakalpojumi var būt ļoti dažādi, sociālie uzņēmumi var būt gan lieli, gan mazi, gan starptautiski, gan lokāli, taču tos visus vieno vēlme radīt augstu sociālo pievienoto vērtību, izmantojot biznesa metodes.”

Diskusija norisināsies līdz plkst.13:00 Vidzemes koncertzāles “Cēsis” Kamerzālē, Raunas ielā 12-1. Lai piedalītos pasākumā, līdz 18. februārim jāaizpilda elektroniska pieteikuma anketa https://ej.uz/diskusijacesis, kas pieejama LSUA mājas lapā www.sua.lv, sadaļā “Jaunumi”, un sociālā tīkla Facebook lapā www.facebook.com/SocialaUznemejdarbibaLV/, sadaļā “Pasākumi”. 

Pēc diskusijas ikvienam sociālās uzņēmējdarbības interesentam LSUA piedāvā individuālu bezmaksas konsultāciju, lai palīdzētu formulēt un piemeklēt veiksmīgāko praktisko un juridisko risinājumus savai sociālās uzņēmējdarbības idejai. Konsultācijas ilgums 30 min, vietu skaits ierobežots. Lai pieteiktos konsultācijai, tas jāatzīmē turpat pieteikšanās anketā.

Papildu informācija:

 Līga Ivanova, liga PIE sua PUNKTS lv, 26464686

www.sua.lv

https://www.facebook.com/SocialaUznemejdarbibaLV/

Valmieras Attīstības aģentūra jau februāra beigās vērs durvis pirmajai koprades darbnīcai Valmierā. Darbnīca tiek veidota sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību un Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolu un atradīsies vidusskolas telpās Purva ielā 12. Darbnīca būs pilsētas iedzīvotāju, uzņēmēju, skolēnu, pedagogu un entuziastu iemīļota pulcēšanās vieta, kur kopā darboties – realizēt radošos projektus un biznesa idejas, mācīties ko jaunu, izmantot darbnīcas iekārtas un instrumentus, lai radītu produktus un prototipus, un pilnvērtīgi kopā pavadīt brīvo laiku ar līdzīgi domājošajiem.

Janvārī noslēdzās darbnīcas vizuālās identitātes konkurss, kurā uzvarēja Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas 3. kursa audzēkne Betija Tekla Spāre. Konkursā kopā iesniegtas septiņpadsmit idejas. Par koprades darbnīcas logo radīšanu un iedvesmas avotu stāsta pati Betija: “Ideja radās, eksperimentējot ar vienkāršām figūrām un pakāpeniski veidojot sakarības starp elementiem. Daudz skicēju, līdz nonācu pie šī atrisinājuma. Mans iedvesmas avots bija Valmieras pilsētas zīmols.

Koprades darbnīcas identitātē svarīgi bija ienest Valmieras sajūtu, jo darbnīca būs kā daļa no pilsētas, kas veicinās jaunradi un attīstību Valmierā. Darbnīca sniegs panākumus skolēniem, studentiem, jaunajiem uzņēmējiem un citiem interesentiem, tā pavērs daudz jaunu un plašu iespēju, tādējādi veicinot arī pilsētas izaugsmi.” Kā topošā reklāmas dizaina nozares profesionāle Betija atzīst, ka arī pati plāno izmantot darbnīcas iespējas savā profesionālajā darbībā.

Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkne atzinīgi vērtē iespēju Valmierā profesionālā līmenī apgūt mākslu. “Valmierā mācos trešo gadu, taču jau kopš dzimšanas šo pilsētu saucu par mājām. Pēc Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas absolvēšanas turpināšu mācības šajā jomā, domāju par iestāšanos Latvijas Mākslas akadēmijā. Vēlos pateikties par atbalstu skolai un visvairāk savai skolotājai Kristai Jūlijai Kreišmanei, kuras pavadībā izveidoju savu pieteikumu konkursam no pirmajām skicēm līdz pat gala rezultātam,” stāsta Betija

Kā atzīst vērtēšanas komisijas pārstāve Baiba Zvejniece, vizuālās identitātes konkursa uzvarētāja izvēle bija izaicinājums, jo daudzi no iesniegtajiem darbiem bija spilgti un interesanti. “Betijas ideja un izpildījums piesaistīja gan ar darbnīcas nosaukumu “DARE”, gan ar tā vizuālo risinājumu. Tas mūsdienīgi un skaidri atspoguļo koprades darbnīcas būtību – sekmēt darbnīcas apmeklētāju un lietotāju kopā darbošanos, drosmīgas idejas, tehniskās zināšanas, jaunradi, konstruēšanas prasmes un radošumu, lai Valmierā veidotos daudz radošu projektu un jaunu produktu. Domājot par kopā darbošanos un drosmīgām idejām, mēs ceram, ka valmieriešiem patiks arī darbnīcas īpašais nosaukums “DARE” (angliski – uzdrīkstēties),” stāsta Baiba Zvejniece.

Valmieras koprades darbnīcas “DARE” atklāšana notiks 28. februārī no plkst. 11.00 līdz 13.00, un tajā aicināts piedalīties ikviens interesents. Atklāšanas laikā būs iespēja iepazīties ar darbnīcā pieejamām iekārtām un instrumentiem, kā arī aktīvi iesaistīties atklāšanas radošajās darbnīcās. Plašāka informācija par koprades darbnīcu pieejama www.developvalmiera.lv un www.valmiera.lv.

Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds iniciatīvas "Pilsētu inovatīvās darbības" ietvaros. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora viedokli, un iniciatīvas "Pilsētu inovatīvās darbības" iestādes neatbild par šīs informācijas potenciālajiem izmantošanas veidiem.

Informāciju sagatavoja:

Praktikante Elīza Spurdziņa

Valmieras Attīstības aģentūra

Vidzemes Inovāciju nedēļas iesildošais pasākums būs programmas "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs" rezultātu paziņošana. Tā laikā noskaidrosim, kura programmas dalībskola ir sasniegusi vislielāko enerģijas ietaupījumu laika posmā no 2019. gada janvāra līdz decembrim. Pasākums notiks 21. februārī Kocēnu pamatskolā, Alejas iela 2, Kocēnos, Kocēnu novadā, no plkst. 10:00 līdz 14:00.


Lai motivētu skolas un pašvaldības turpināt īstenot programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”, 21. februārī Kocēnu pamatskolā ciemosies Elektrum pārstāvji ar prezentāciju “Klimata pārmaiņas vai klimata krīze? Kas mūs sagaida nākotnē?”. Kopā ar pasākuma dalībniekiem atskatīsimies uz īstenotajām aktivitātēm 2019. gadā un vērsīsim uzmanību uz to, kā turpināt ieviest programmu skolām sadarbojoties ar pašvaldībām. Pasākumā gaidītākais brīdis būs rezultātu paziņošana par vislielāko enerģijas ietaupījumu abās kategorijās: 1) Elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņš; 2) Elektroenerģijas patēriņš. Aicinām pasākumā piedalīties programmas dalībskolu direktorus/-es, skolotājus/-as, skolu ēku saimniekus/-ces un pašvaldību pārstāvjus, kas atbildīgi par programmas īstenošanu, kā arī citus interesentus. Lūdzam līdz 17. februārim pieteikt savu dalību pasākumā, iepriekš reģistrējoties: https://forms.gle/v2PNZwTHMEst1jd66

Programmas ietvaros 2019. gadā Vidzemes plānošanas reģiona ekspertu komanda izstrādāja mācību materiālu par deviņām tēmām – Enerģijas patēriņš ēkās; Apkure; Elektrība; Enerģijas veidi; Klimata pārmaiņas; Apgaismojums; Ventilācija; Ūdens; Energoplānošana. Mācību materiāla mērķis ir motivēt skolēnus kļūt par zinošiem un atbildīgiem enerģijas lietotājiem, kā arī atbalstīt skolotājus un citus skolas darbiniekus, īstenojot programmu.

Kopā 21 izglītības iestāde no 8 Vidzemes plānošanas regiona pašvaldībām piedalās programmā "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs". Tās apņēmušās samazināt savas skolas enerģijas patēriņu, mainot paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus. Siltumenerģijas un elektroenerģijas patēriņam skolā rūpīgāk seko līdzi Smiltenes vidusskolas, Blomes pagasta pamatskolas, Launkalnes sākumskolas, Līgatnes novada vidusskolas, Rubenes pamatskolas, Ziemeļvidzemes internātpamatskolas Vaidava, Kocēnu pamatskolas, Cēsu 1.pamatskolas, Cēsu 2.pamatskolas, Gulbenes novada valsts ģimnāzijas, Gulbenes sākumskolas, Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzijas un Liepas pamatskolas skolēni, skolotāji un pārējie skolas darbinieki. Savukārt tikai ar elektroenerģijas patēriņa uzskaiti programmā piedalās Palsmanes pamatskola, Bilskas pamatskola, Variņu pamatskola, Jura Neikena Dikļu pamatskola, Ziemeļvidzemes internātpamatskola Dauguļi, Rāmuļu pamatskola, Lejasciema vidusskola un Zaubes pamatskola.

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv

*Informējam, ka pasākums var tikt fotografēts un/vai filmēts, un pasākuma laikā iegūtie video un foto materiāli var tikt izmantoti Vidzemes plānošanas reģiona publicitātes vajadzībām. Ja pret to iebilstat, lūdzam informēt pirms pasākuma vai pasākuma laikā.

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Sestdien, 15.februārī, plkst. 10.00 Grundzāles pamatskolas teritorijā, Grundzālē notiks sporta diena ar dažādām sportiskām  un jautrām aktivitātēm, kurās varēs kopīgi piedalīties visi – gan lieli, gan mazi, ģimenes, kolektīvi, draugu komandas, kā arī individuālie dalībnieki.

Pasākuma mērķis ir veicināt fizisko aktivitāšu piekopšanu ģimenēs, socializēties, tādā veidā stiprinot ne tikai savu fizisko, bet arī garīgo veselību.

Komandām, ne mazāk kā četru dalībnieku sastāvā, kurā jābūt abu dzimumu pārstāvjiem un vismaz vienam bērnam, savā starpā būs jāsacenšas 8 dažādos sporta veidos: stafete ar komandas biedru transportēšanu, ķegļu dzīšana, stafete ar vieglās mašīnas riepas ripināšanu, ripas metieni dīķa hokeja vārtos, disku golfs, slotbols, biatlona stafete un ceļojums pa Grundzāles ciematu Piemiņas suvenīri no pasākuma tiks visām komandām, savukārt katras disciplīnas labākajiem būs garšīgas balvas.

Dalība pasākumā un pusdienas – bez maksas. Aicinām iepriekš pieteikties, rakstot uz e-pastu stabinens PIE inbox PUNKTS lv vai zvanot uz tālruni 29170685.

Gaidām gan lielus, gan mazus, gan jaunus un ne tik jaunus dalībniekus, līdzjutējus, atpūtniekus un citus interesentus!

Sacensību nolikums pieejams smiltene.lv.  Pasākums tiek organizēts Smiltenes novada domes īstenotā projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai Smiltenes novadā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/052) ietvaros. 

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Beitika 

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tel. 29613117

Otrdien, 25. februārī, Matīšu Tautas namā Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros norisināsies pasākums topošajiem un jau pieredzējušiem uzņēmējiem, kura laikā būs iespēja iegūt vērtīgu informāciju par Latvijas investīciju un attīstības aģentūras pieejamo atbalstu tehnoloģiju izstrādē un eksportā, kā arī rast atbildi uz jautājumu: “Kā izveidot spēcīgu un veiksmīgu personīgo zīmolu?”. Otrā pasākuma daļa notiks diskusijas formātā, daloties savās zināšanās, pieredzē un pārdomās par Burtnieku novada kultūrvēstures un dabas resursiem kā vērtību  inovatīvas un sekmīgas uzņēmējdarbības attīstībā.

Lai piedalītos pasākumā iepriekš jāreģistrējas. Reģistrācija pasākumam līdz 17.02.2020. interneta vietnē: innovation.vidzeme.lv/

 

PROGRAMMA

9.30 – 10.00 reģistrācija
10.00 pasākuma atklāšana, Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edvīns Straume
10.15 – 11.00  Linda Grīnfelde, Jurģis Priedītis. LIAA atbalsts jaunu produktu un tehnoloģiju izstrādē, eksporta atbalsts. LIAA biznesa inkubatori un sasniegtie rādītāji
11.10-12.00 Inga Daliba, DarbaGuru. Personīgā zīmolvedība un mērķtiecīga tēla veidošana
12.00 – 12.45 kafijas pauze
12.45 – 14.45 Paneļdiskusija. Vietējo kultūrvēstures un dabas resursu pienesums inovatīvas un sekmīgas uzņēmējdarbības attīstībā.

 

Diskusijas moderators:
Ilona Platonova, Vidzemes inovāciju atbalsta speciāliste

Dalībnieki:
Mārtiņš Kļaviņš, Burtnieku novada pašvaldības izpilddirektors;
Aigars Ruņģis, SIA “Valmiermuižas alus” saimnieks;
Ilze Grīnfelde, Vidzemes Augstskola, HESPI zinātniskā asistente;
Zane Jēgere, SIA “Kempings Ezerpriedes”;
Silvija Reņģe, SIA “GDOG”;
Dzidra Grīnberga, Dz. Grīnbergas zemnieku saimniecība "ADZELVIEŠI".

 

Plašāka informācija:
Dana Sāre,

Burtnieku novada pašvaldības

Attīstības projektu vadītāja
E-pasts: dana.sare PIE burtniekunovads PUNKTS lv
Tālr.:  +371 29 320 067

Kā iepriekš ziņots, 29. februārī ar 1. posmu “Dranķi – Sietiņš” sāksies pārgājienu cikls “Apkārt Kocēnu novadam”, kas norisināsies visa 2020. gada garumā. Septiņu posmu laikā tiks noieti aptuveni 127 kilometri, aplūkotas skaistas vietas un satikti vietējie uzņēmēji.

29. februārī ar pirmo posmu no Dranķiem līdz Sietiņam tiks aizsākts pārgājienu cikls “Apkārt Kocēnu novadam”. Tas sāksies uz Zilākalna ceļa pie Dranķu senkapiem un noslēgsies pie dabas objekta Sietiņiezis, pa ceļam meklējot robežu starp Kocēnu novadu un Valmieru, kā arī Beverīnas novadu. Ņemot vērā, ka maršruts ir lineārs, dalībniekiem, kuri būs pieteikuši dalību, tikšanās vieta būs Sietiņieža stāvlaukumā, un tad ar autobusu tie tiks nogādāti sākuma punktā. Pārgājiena laikā būs daudz dažādu interesantu stāstu par Dranķa senkapiem un to izrakumiem, Kocēnu kapiem un 11 komjauniešiem, Jumaras senleju ar vēsturiskajām kaujām un Gaujas nacionālo parku. Pa ceļam iegriezīsimies vīna darītavā “Matilde”, kurā būs iespēja dzirdēt saimnieku stāstus par mājas vīna gatavošanas procesu un nogaršot pa kādai vīna šķirnei.

Pārgājiens noslēgsies ar Sietiņieža apskati un zupas baudīšanu. Gan šajā posmā, gan pārējos posmos plānots uzsākt videi draudzīgas rīcības, pirmkārt, pārgājienu laikā tiks savākti pa ceļam atrodamie atkritumi, otrkārt, lai baudītu zupu, katram būs vajadzīga sava līdzi paņemtā bļodiņa ar karoti.

Pārgājienu vadīs Kocēnu novada projektu un tūrisma specialists Toms Treimanis. Pārgājienam var pieteikties: https://forms.gle/ZQ4kkuKdjn9JnuNTA vai turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv ; +371 28644530. Vietu skaits ierobežots! Dalības maksa: 4 EUR vienai personai.

 

Informāciju sagatavoja:

Toms Treimanis

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Tūrisma un projektu speciālists

Mob.tel.: 28644530

E-pasts: turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

13. martā Alūksnes Kultūras centra Mazajā zālē, Brūža ielā 7, Alūksnē, notiks Latvijas Meža Programmas seminārs, kura tēma būs veltīta medību jautājumiem: “Medību nozare un dabas aizsardzības prasības. Pārnadžu medības. Ieroču aprites likums. Aktualitātes.”

Seminārā piedalīties aicināts ikviens interesents. Ierašanās un reģistrācija semināram no pulksten 10.45, semināra sākums pulksten 11.00, plānots, ka tas notiks līdz pulksten 15.30.

Seminārā paredzēts apskatīt šādus ar tematiku saistītus jautājumus: meža īpašnieki un dabas aizsardzība Latvijā, medību nozares tiesiskais regulējums un aktualitātes, medības un dabas aizsardzības prasības, pārnadžu medības, to organizācija, norise un metodes, Ieroču aprites likums, medību organizācija, aktualitātes normatīvajos aktos.

Seminārs ir bezmaksas. To rīko Latvijas Mežu sertifikācijas padome sadarbībā ar Mežzinātnes institūtu “Silava” un Alūksnes novada pašvaldību. Programma skatāma šeit.

Tālruņi informācijai un pieteikšanās semināram: 26646749, 25414008, e-pasts: birojs PIE lmsp PUNKTS lv.

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Vēl līdz 20. februārim plkts. 15:00 ir atvērta pieteikšanās pasākumam "Energopārvaldība Vidzemē". Pasākums notiks Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros 24. februārī Smiltenes pilsētas Kultūras centrā no plkst. 10:00 līdz 16:00. Rosinām pasākumā piedalīties un vienuviet tikties pašvaldību pārstāvjus, energopārvaldniekus, publisko ēku apsaimniekotājus, siltumapgādes uzņēmumumus un interesentus arī no citiem Latvijas novadiem un pilsētām. Tā laikā būs iespēja satikt vairākus enerģētikas nozares ekspertus, kā arī uzzināt aktuālo par klimata plānu un energopārvaldības sistēmu izstrādi, viedo apgaismojumu, ceturtās paaudzes siltumapgādi, enerģijas patēriņa datu apkopošanu ēkā un "zaļās vienošanās" platformas koncepciju.

 Programma:

  • “Kopēja metodika ilgtspējīgas enerģētikas un klimata rīcības plānu attīstībai Eiropas pašvaldībās”, Life ADAPTATE projekts
  • Darba grupa: Kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus atbalstīt un īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus?
  • Viedā apgaismojuma spožais potenciāls
  • Pamatota lēmumu pieņemšana - enerģijas patēriņa datu monitorings PII “Pienenīte” Alūksnē
  • Ceturtās paaudzes siltumapgādes sistēmas pilotprojekts Beļavas ciemā
  • “Zaļās vienošanās” platformas koncepcija un “LowTEMP” projekta praktiskie piemēri
  • Gulbenes novada pašvaldības iespējas un instrumenti pārdomātu un energoefektīvu  lēmumu pieņemšanā

Detalizēta pasākuma programma un reģistrācija pieejama: http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2020-02-24/energoparvaldiba-vidzeme.html

Pasākums tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros, sadarbojoties ar Smiltenes novada domi, Gulbenes novada domi un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu. Pasākumu vadīs Inese Dosē, enerģētikas eksperte ar vairāk nekā 10 gadu starptautisku pieredzi konsultāciju sniegšanā enerģētikas sektorā - Rietumeiropā un Baltijas valstīs.

 

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv

Piektdien un sestdien, 3. un 4. aprīlī, Rencēnu pagasta kultūras namā norisināsies ikgadējais amatierteātru radošais festivāls “Ļembasts”. Festivāla mērķis ir popularizēt amatierteātru kolektīvu darbību, paplašināt dalībnieku redzesloku un celt aktiermākslas meistarību.

Pirmā festivāla diena tiks veltīta kolektīvu saliedēšanai, bet otro plānots pavadīt intensīvi un radoši profesionālu pasniedzēju pavadībā.

Festivāla nodarbības:

  • Improvizācija - Ādažu amatierteātra vadītājs Artūrs Breidaks.
  • Ēnu teātris -  aktieris, muzikants Edgars Lipors, horeogrāfe Lilija Lipora.
  • Teātra sports – Jelgavas studentu teātra režisore Astra Kacena.
  • Kopīgu improvizācijas etīžu iestudēšana.

Amatierteātru radošajā festivālā “Ļembasts” aicināti piedalīties kolektīvi (līdz 7 dalībniekiem) no Vidzemes novadiem. Lai pieteiktos, līdz piektdienai, 27. martam, jānosūta pieteikums uz e-pastu: ilona.kalnina PIE burtniekunovads PUNKTS lv. 

Dalības maksa vienam dalībniekam – 10.00 EUR, par ēdināšanu (brokastis, pusdienas un vakariņas) – 6.00 EUR. Burtnieku novada amatierteātru dalībniekiem dalības maksa nav jāmaksā. 

Amatierteātru radošo festivālu “Ļembasts” organizē Rencēnu pagasta kultūras nama amatierteātris “Jautra kompānija”. Finansiāli un informatīvi atbalsta Burtnieku novada pašvaldība.

Informāciju sagatavoja:
Edīte Stērste,
Burtnieku novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālr. 20219631, e-pasts: prese PIE burtniekunovads PUNKTS lv

 

 

No š.g. 30. aprīļa līdz 4. maijam notiks Valkas novada pašvaldības organizēta pavasara nometne “Iepazīsti Valku un Latviju!”. Tajā  aicināti piedalīties Valkas novada bērni no diasporas un remigrējušajām ģimenēm. Nometne paredzēta bērniem un jauniešiem no 10 gadu vecuma.

Nometnes laikā dalībniekiem būs iespēja iepazīt Valkas novadu, Siguldas aktīvā tūrisma piedāvājumus, Latvijas galvaspilsētas Rīgas vecpilsētu un paviesoties televīzijas tornī. Tāpat arī neizpaliks sportiskas aktivitātes, valodas apguves un kultūras nodarbības. Dalība nometnē, uzturēšanās izdevumi, kā arī transporta izdevumi – biļetes  lidojumiem tiek pilnā mērā apmaksāti.  

Nometne tiek finansēta no Vidzemes plānošanas reģiona un Vides aizsardzības un reģionālās ministrijas atbalstītās  programmas “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi Latvijas pašvaldībās”. Šāda nometne Valkā plānota pirmo reizi.

Aicinām  izbaudīt pavasari un iepazīt vienam otru Latvijā! Interesentu pieteikumus un jautājumus par nometni adresēt Valkas novada domes attīstības un plānošanas nodaļas vadītājai Guntai Smanei, t.+371 26463408 (arī WhatsApp), e-pasts gunta.smane PIE valka PUNKTS lv

Pamatojoties uz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un plānošanas reģionu Diasporas likumā noteikto kompetenci, kā arī saskaņā ar 2019. gadā Valdības rīcības plānā noteiktajiem uzdevumiem, kas paredz palīdzēt atgriezties tautiešiem Latvijā, turpinās remigrācijas programmas īstenošana, ieviešot to kā pastāvīgu programmu. Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e:pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585.

 

Informāciju sagatavojusi:

Kaiva Anna Upleja,

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve,

E-pasts: kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv 

tel. nr.: 27894799

 

Foto: Pexels, Susanne Jutzeler

Kopā 21 izglītības iestāde no 8 Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām godpilni finišēja 2019. gada skolu sacensībā "Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs". 21. februārī Kocēnu pamatskolā ar lielu lepnumu un prieku Vidzemes plānošanas reģions paziņoja tās skolas, kuras 2019. gadā sasniedza vislielāko enerģijas ietaupījumu.

Grupā, kurā tika apkopoti dati gan par patērēto elektroenerģiju, gan siltumenerģiju, 1. vietu izcīnīja Kocēnu novada Kocēnu pamatskola 2019. gadā, samazinot enerģijas patēriņu (elektrība un siltums) par 18,52%. 2. vietā ierindojās Priekuļu novada Liepas pamatskola ar 13,84%, bet 3. vietā Valkas Jāņa Cimzes ģimnāzija ar 12,81%.

“Programmas īstenošanas laikā mūsu skolā tieši 1.-4.klases skolēni uzsāka kontrolēt to, kas notiek skolā, vai radiatori ir pozīcijā uz trīs, kas notiek ar apgaismojumu,”  kā panākuma atslēgu sasniegtajam rezultātam atklāj Kocēnu pamatskolas direktors Dainis Trēziņš. Paldies vārdus gan Kocēnu novada skolām, kas programmā piedalās, gan arī Kocēnu pamatskolai teica Kocēnu novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle: “Ienākot Kocēnu pamatskolā, uzreiz pie durvīm ir uzraksts, ka šī ēka ietaupa 100,8 t CO2 gadā. Šo mērķi mēs sasniedzām vēl pirms skolas dalības šajā programmā. Mēs ar šo skolu varam parādīt, ka siltināšana ir iespējama gan vēsturiskajā ēkā, gan arī jaunajā korpusā. Reizē ar veiktajiem uzlabojumiem ēkā skola spēj ar savu personīgo attieksmi un uzraudzību samazināt nelietderīgu enerģijas patēriņu vēl vairāk. Salīdzinot 2019. gadu ar 2018. gadu, skola ir ietaupījusi 1 723 EUR, un šo summu nododam skolai.”

Foto: Kocēnu pamatskolas direktors Dainis Trēziņš un Kocēnu novada domes priekšsēdētāja vietniece Evija Nagle (foto autors: Kocēnu novada dome)

Savukārt grupā, kurā startēja skolas, uzskaitot tikai elektroenerģijas patēriņu, godpilnajā 1. vietā Smiltenes novada Bilskas pamatskola ar samazināto enerģijas patēriņu 14,91 % apmērā. 2. vietā arī Smiltenes novada Variņu pamatskola ar 13,33% un 3. vietā Amatas novada Zaubes pamatskola ar rezultātu 9,73%.

“Mēs esam viena no lielākajām Smiltenes novada skolām platību ziņā, bet arī mazākā skolēnu skaitā. Šogad mēs mācību procesu organizējām tā, lai nebūtu situācijas, kad trešajā stāvā ir viena mācību stunda, bet apgaismojums deg visu dienu. Līdz ar to koncentrējām skolēnus un mācību procesu, piemēram, pirmajos divos stāvos,” atklāj Bilskas pamatskolas direktore Mārīte Jansone.

Foto: Bilskas pamatskolas direktore Mārīte Jansone (foto autors: Kocēnu novada dome)

Vairākās skolās skolēni apvienojās enerģijas patruļās un daudz aktīvāk sekoja līdzi apgaismojumam koplietošanas telpās, sagatavoja informatīvos plakātus par elektrības un ūdens lietošanu, telpu pareizu vēdināšanu. Organizēja Silto džemperu dienu un Zemes stundu, un kopā ar skolas saimnieku devās uz skolas katlu māju/siltummezglu. Jāuzsver, ka programmas uzdevums bija samazināt enerģijas patēriņu, mainot paradumus un ieviešot regulārus energotaupības pasākumus, nesamazinot komforta apstākļus.

Katra programmas dalībskola un pašvaldība, uzsākot sacensību, Vidzemes plānošanas reģionam iesniedza enerģijas patēriņa datus par 2017. un 2018. gadu, kas ļāva noteikt bāzes līniju turpmākajiem aprēķiniem. Apzinoties mainīgos laikapstākļus, par katru gadu tika apkopoti ne tikai enerģijas patēriņa dati, bet arī dati par klimata apstākļiem – āra gaisa temperatūra un apkures dienu skaitu. “Piemēram, siltumenerģijas patēriņš salīdzināts tāds, kāds tas būtu, ja klimats visos gados būtu bijis identisks, citiem vārdiem sakot, dati ir koriģēti vienādiem klimatiskajiem apstākļiem,” papildina Jānis Ikaunieks, Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts.

Lai motivētu skolas turpināt sekot līdzi iekštelpu klimatam, 1. vietu ieguvējas savā skolas saimniecībā saņēma Vidzemes plānošanas reģiona sarūpēto CO2 (oglekļa dioksīda), telpas gaisa temperatūras un gaisa relatīvā mitruma mērītāju. Atbalstu skolu programmai sniedza arī Elektrum Energoefektivitātes centrs, piedaloties programmas pasākumos un uzsverot klimata pārmaiņas un no tām jau šobrīd izrietošās sekas, gan arī sveicot labākās skolas ar sasniegtajiem rezultātiem.

Atzinīgus vārdus guva arī Vidzemes plānošanas reģiona sagatavotais mācību materiāls par deviņām tēmām – Enerģijas patēriņš ēkās; Apkure; Elektrība; Enerģijas veidi; Klimata pārmaiņas; Apgaismojums; Ventilācija; Ūdens; Energoplānošana.

Līdz ar rezultātu paziņošanu par 2019. gadā sasniegto enerģijas ietaupījumu, skolas kopā ar pašvaldībām turpinās īstenot programmu vēl vismaz 2 gadus.  Noslēgtais trīspusējais līgums starp Vidzemes plānošanas reģionu, skolu un pašvaldību, paredz, ka lielākā daļa no sasniegtā izmaksu ietaupījuma tiks izmantots skolas vajadzībām.

Foto autors: Kocēnu novada dome

Programmu “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs” īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gada projekta “Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ietvaros ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. “EFFECT4buildings” mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu uzziniet: http://www.vidzeme.lv

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. tel. 26349224

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts:baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.tel. 28752793

Pirmajās Lieldienās, 12. aprīlī, Kocēnos, vēsturiskajā Kokmuižas pils kompleksa teritorijā jau 21. reizi norisināsies tradīcijām bagātais pasākums “Kocēnu pavasaris”, kas ik reizi pulcē kuplā skaitā apmeklētājus no tuvākas un tālākas apkaimes.

Kocēnu novada pašvaldība aicina mājražotājus, amatniekus un zemniekus bagātināt ar savu produkciju tradicionālo “Kocēnu pavasara” gadatirgu. Gaidīsim pieteikums arī no zemniekiem, kas vēlas iepriecināt un izrādīt pasākuma mazākajiem apmekētājiem savas saimniecības iemītniekus  dažādus dzīvnieciņus un putnus. Pieteikšanās norisinās līdz 8. aprīlim, zvanot pa tālr. 26328943 vai rakstot uz e-pasta adresi inese.berzina PIE kocenunovads PUNKTS lv.

Kā ierasts, pasākuma laikā norisināsies gadatirgus, svētku koncerti, aizraujošas aktivitātes gan maziem, gan lieliem apmeklētājiem, tradicionālā loterija, kurā piedalīsies ikviens, kurš būs iepircies gadatirgū un saņēmis kuponu, lai piedalītos loterijā. Plašāka informācija par pasākuma norisi drīzumā tiks publicēta www.kocenunovads.lv.

Informāciju sagatavojusi: Elīna Upīte, Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob. tel.: 26115449; e-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv

Līdz šī gada 4. martam aicinām piedalīties aptaujā ikvienu, kas dzīvo vai darbojas Vidzemes reģionā. Aptaujas mērķis ir izzināt galvenos faktorus, kas raksturo Vidzemes reģiona pievilcību un konstatēt galvenās problēmas, ar ko vidzemnieki saskaras. Katrs izteiktais viedoklis palīdzēs novērtēt pašreizējo situāciju un izstrādāt priekšlikumus Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības programmai (2021 – 2027), kā arī būs svarīgs turpmākās lauku attīstības politikas pilnveidošanai. 

Izsaki viedokli saitē: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/AREISurvey2020 

“Plānošanas procesā sabiedrības iesaiste un līdzdalība ir nozīmīga, lai sagatavotu uz ieinteresēto pušu un iedzīvotāju vajadzībām balstītu dokumentu. Ar šo aptauju vēlamies apzināt esošās vajadzības un problēmas, ar ko saskaras Vidzemes reģionā dzīvojošie un ikdienā strādājošie. Dokumentu mērķiem ir jāizriet no sabiedrības vajadzībām, tāpēc ir svarīgs dažādu grupu paustais viedoklis,” uzsver Ieva Kalniņa, Teritoriālās plānošanas nodaļas vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā.

Aicinām aptaujā piedalīties iedzīvotājus, potenciālos (plāno pārcelties uz Vidzemes reģionu vai uzsākt uzņēmējdarbību) un jau esošos jaunienācējus, lauksaimniekus, uzņēmējus, pašnodarbinātās personas, kvalificētu un konkurētspējīgu profesiju pārstāvjus, pētniecības vai akadēmisko institūciju pārstāvjus, dažādu nozaru ekspertus, pašvaldību pārstāvjus un politikas veidotājus, kā ar citus interesentus ar vēlmi izteikt viedokli par Vidzemes reģionu.

Aptaujā iekļauti nozīmīgākie jautājumu bloki, raksturojot vietas pievilcību -  sabiedriskā transporta un citu pakalpojumu pieejamība, atpūtas un sociālo aktivitāšu iespējas, dzīves apstākļi, dzīves kvalitāte un dzīves līmenis, demogrāfija un cilvēkkapitāls, uzņēmējdarbība, ekonomika un inovāciju iespējas, lauku teritoriju sociālie un kultūras aspekti, vide un bioloģiskā daudzveidība, jaunienācēju loma dzīves vietā.

Aptauja tiek veikta Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 programmas projekta “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) ietvaros. “PoliRural” mērķis ir veicināt lauku politikas attīstību, apvienojot lēmumu pieņēmējus, ekspertus un lauku iedzīvotājus, lai labāk izprastu un risinātu reģionālās problēmas. Vairāk par projektu uzziniet https://polirural.eu/  Par projekta aktivitātēm Vidzemes plānošanas reģionā http://www.vidzeme.lv

Papildu informācija: Ligita Melece, Kvalitātes un vides aizsardzības daļas vadītāja, Agroresursu un ekonomikas institūts, e-pasts: ligita.melece PIE arei PUNKTS lv" target="_blank">ligita.melece PIE arei PUNKTS lvmob. 29196063

 

Jau septīto gadu pēc kārtas Valmieras pilsētas pašvaldība organizē vasaras nodarbinātības programmu skolēniem. No 1. marta Valmieras un apkārtējo novadu, pilsētu uzņēmumi, iestādes, dažādas organizācijas un citi darba devēji tiek aicināti reģistrēt darbavietas, uz kurām vasaras periodā (jūnijs, jūlijs, augusts) varēs pretendēt bērni un jaunieši vecumā no 13 līdz 19 gadiem.

Šogad īpaši aicināti pieteikties darba devēji STEAM (zinātne un dabaszinātnes, tehnoloģijas, inženierzinātnes, māksla un dizains, matemātika) nozarēs vai darba devēji, kuri var piedāvāt vakances, kas paredz ar STEAM saistītus pienākumus. Lai reģistrētu darba vietas vasaras nodarbinātībai, aicinām darba devējus līdz 31. martam aizpildīt pieteikuma veidlapu tiešsaistē https://ej.uz/VasarasNodarbinatiba.

Pieteikuma veidlapā darba devēji aicināti norādīt vēlamo bērnu vai jauniešu vecumu, vakanču veidus, vakanču skaitu, īsu darba pienākumu aprakstu, kā arī izvēlēties nodarbināšanas periodu vai periodus vasarā. Vasaras nodarbinātības programmā iesaistīto jauniešu darba samaksa tiek finansēta projekta ietvaros un neprasa finansiālu ieguldījumu no darba devēja puses.

Vasaras nodarbinātības programmas mērķis ir nodrošināt Valmierā pilnvērtīgāku karjeras attīstības atbalstu un dot iespēju bērniem un jauniešiem iepazīt profesijas, darba devējus un darba tirgus specifiku. Strādājot vasarā, bērni un jaunieši gūst sākotnējo darba pieredzi, apzinās savu spēju un prasmju iespējas, lietderīgi pavada brīvo laiku un nopelna. Šogad vasaras nodarbinātības programmā varēs pieteikties bērni un jaunieši, kas mācās Valmieras vispārizglītojošās skolās, Valmieras tehnikumā un Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolā.

“Valmiera vienmēr ir bijusi ne vien zaļa, bet arī industriāla pilsēta. Mums ir daudz darba devēju, kas var un vēlas dot jauniešiem vērtīgu pieredzi un iespēju ne tikai pierādīt sevi, bet arī gūt zināšanas un prasmes, izvēloties savu turpmāko izglītības un karjeras ceļu. Darba devējiem tā ir iespēja gūt papildu darba rokas vasaras periodā, kā arī gandarījumu par ieguldījumu bērnu izglītībā un attīstībā. Vēlos pateikties darba devējiem par līdzšinējo atsaucību un iesaisti un aicinu arī šogad būt atvērtiem, aktīviem un pieteikt vakances vasaras nodarbinātības programmā,” aicina Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

2019. gadā vasaras nodarbinātības programmā piedalījās 281 skolēns. Darba vietas nodrošināja 29 darba devēji. Bērni un jaunieši strādāja tirdzniecības un apkalpošanas sfērā, pirmsskolas izglītības iestādēs, veica biroja darbus, strādāja ēdināšanas un viesmīlības jomā un veica telpu uzkopšanas un pilsētas sakopšanas darbus.

Vasaras nodarbinātību līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” ietvaros. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora viedokli, un iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” iestādes neatbild par šīs informācijas potenciālajiem izmantošanas veidiem.

Informāciju sagatavoja: Laura Moča, Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas Sabiedrisko attiecību speciāliste, mob. tālr.: 26349122