Arhīva kalendārs

« March 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

“Šī ir konference par cilvēkmīlestību. Atcerieties, ka vispirms ir cilvēks un tikai tad infrastruktūra!”- ar šādiem vārdiem Vidzemes plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Guna Kalniņa - Priede 25.februārī atklāja konferenci “Inovatīvi sociālie pakalpojumi”, kuru Vidzemes Inovāciju nedēļas ietvaros koncertzālē “Valmiera” organizēja projekta “Vidzeme iekļauj” komanda. Konference pulcēja sociālo pakalpojumu sniedzējus, NVO, veselības jomas un pašvaldību pārstāvjus ne vien no Vidzemes reģiona, bet arī no Liepājas, Rīgas un Jelgavas, lai kopā dalītos pieredzē, diskutētu un iedvesmotos ieviest inovācijas sociālo pakalpojumu jomā. Konferences organizatori vēlējās veicināt visu “spēlētāju” – pašvaldību pārstāvju, ministrijas, veselības jomas speciālistu un NVO pārstāvju – sadarbību, veidojot jēgpilnus sociālos pakalpojumus, kas apmierina klienta vajadzības un pēc iespējas ir piemēroti katram individuāli.

BKUS klientu apkalpošanas nodaļas vadītājs Kaspars Grosu savā prezentācijā uzsvēra, ka visbiežāk inovācijas rodas, saplūstot kopā vairākām industrijām, tādējādi radot jaunus pakalpojumus, produktus vai risinājumus kādai problēmai. “Visas inovācijas ir sākotnēji pārkāpušas likumu, bet pēcāk likums tām pielāgojās.”- sacīja K.Grosu.

 Diskutējot par to, kā būtu jāveido sociālie pakalpojumi, lielisku piemēru minēja “Rīgas pilsētas “Rūpju bērns” ” valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis: ”Ja es veidotu dienas centra pakalpojumu cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem izejot no tā, kas patīk man, un tā, kas manuprāt ir veselīgi un forši, nevis jautājot cilvēkiem, kuriem šis pakalpojums tiek veidots, tad visi dienas centra apmeklētāji katru dienu spēlētu basketbolu. Taču nedomāju, ka šādam dienas centram būtu daudz apmeklētāju - vai ne?

Konferences eksperti bija vienisprātis, ka izdevīgāk un ilgtspējīgāk ir veidot individualizētu pakalpojumu cilvēkam, nevis visaptverošu pakalpojumu visiem. Latvijas Samariešu apvienības direktors Andris Bērziņš sacīja: “Pašvaldības uzdevums ir redzēt atsevišķus “kokus”, bet rūpēties par visa “meža” sistēmu! Katra inovācija kādam kādreiz bija sapnis. Nevajag baidīties inovēt, bet ir jāspēj nodefinēt pakalpojuma saturu un lietotāju, citādi veidojot kaut ko nekonkrētu ir līdzīgi, kā ieiet veikalā un nezināt vai tev vajadzīgs piens vai kefīrs.

Jāatceras gan, ka inovēt un ieviest inovācijas sociālo pakalpojumu jomā nevar, ja inovācijām nav labas “augsnes”, vienotas politikas, kas to atbalsta. Lai inovācijas sociālo pakalpojumu jomā attīstītos, procesā jāiesaistās ne vien sociālo dienestu darbiniekiem un sociālo pakalpojumu sniedzējiem, bet arī lēmējvarai. Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks, direktora vietnieks, Rīgas Stradiņu Universitātes Docētājs Mārtiņš Moors uzsvēra: “Nevajag aizmirst, ka inovācijām jābūt arī finanšu jomā un politikas veidošanā! Tāpat, ja vēlamies pārorganizēt pakalpojuma būtību un inovēt, tad  procesā ir jāiesaista 100% visi organizācijas darbinieki - no apkopēja līdz direktoram.”  

Konferences noslēgumā dalībniekiem īpašu pārsteigumu sagādāja Camphill ciemata “Rožkalni” iedzīvotāji un draugi, demonstrējot teatrālu uzvedumu, kas veidots pēc J.V. Gētes pasakas “Zaļā čūska un brīnumskaistā Lilija”. Pasaka stāsta par brīnumainām pārvērtībām, kas iespējamas un notiek katrā no mums, katra cilvēka dvēsele piedzīvo pārvērtības un reiz ir spējīga uz mīlestību un upurēšanos. Izrāde noslēdzās ar vārdiem - “Arī viņš atradīs vietu starp mums!” , kas lieliski izgaismoja konferences vēsti - veidosim tādus sociālos pakalpojumus, kuri palīdz ikvienam iekļauties un būt “starp mums”.

 

Prezentācijas no konferences "Inovatīvi Sociālie pakalpojumi":

Kaspars Grosu, BKUS klientu apkalpošanas nodaļas vadītājs - "Inovatīvi produkti, kas var palīdzēt sociālo pakalpojumu sniegšanā";

Andris Bērziņš, Latvijas Samariešu apvienības direktors - "Kā izveidot labu sociālo pakalpojumu?" , ""Māras"centra beigu stāsts";

Ivanda Titova, SIA "Mājas aprūpe" valdes locekle - "Inovācijas sociālo pakalpojumu sniegšanā";

Mārtiņš Moors, Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks, direktora vietnieks, Rīgas Stradiņu Universitātes Docētājs - "Nekāp uz mana grābekļa!";

Eva Viļķina, biedrības "Cerību spārni" valdes priekšsēdētāja - pieredzes stāsts "Nekāp uz mana grābekļa!".

Vairāk informācijas:

ESF projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, ESF projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv

Energopārvaldība kā vienota sistēma Vidzemē dienas kārtībā ir jau vairākus gadus. Arī Vidzemes Inovāciju nedēļā, kas norisinājās no 24. līdz 28. februārim, sarunu fokusā bija pašvaldībās ieviestie risinājumi viedā ēku apsaimniekošanā, siltumapgādē, ielu apgaismojumā un pašvaldību teritorijās kopumā.

Viens no pirmajiem pasākumiem Vidzemes Inovāciju nedēļas laikā bija 24. februārī Smiltenē notikušais seminārs “Energopārvaldība Vidzemē”. Tajā galvenais uzsvars tika likts uz to, kā pārliecināt lēmumu pieņēmējus īstenot dažādus energoefektivitātes pasākumus. Enerģijas patēriņa datu esamība un iespējas to vizualizēt, salīdzināt dažādos laika posmos un griezumos, ir viens no pārliecināšanas veidiem.

Foto: Edgars Avotiņš, Smiltenes novada domes priekšsēdētājs

To pierāda Smiltenes novadā ieviestā Energopārvaldības datu platforma, kas apkopo informāciju par pašvaldībai piederošajām ēkām, to elektroenerģijas un siltumenerģijas patēriņu, par kuru vairāk stāstīja Andris Jaunpetrovičs, Smiltenes novada pašvaldības Energopārvaldnieks un Tehnisko projektu vadītājs.

Enerģijas patēriņa datu analīze ir ļāvusi arī Gulbenes novada pašvaldībai izvērtēt nepieciešamos pasākumus gan ēku energoefektivitātes paaugstināšanai, gan siltumapgādes modernizēšanai vairākos objektos. Datos pamatoti lēmumi pieņemti arī par šobrīd īstenoto projektu saules paneļu uzstādīšanai uz pašvaldības administrācijas ēkas jumta, ražojot elektroenerģiju ēkas pašpatēriņam. Turklāt drīzumā plānots uzstādīt viedo pilsētvides ielu apgaismojumu, vienlaikus nomainot 223 gaismekļus uz LED apgaismojumu, uzstādot viedu apgaismojuma vadības sistēmu un mērījuma iekārtas, lai mērītu pilsētas klimatu un auto plūsmu,” semināra dalībniekiem par plānoto Gulbenē stāstīja Jānis Barinskis, Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas vadītājs.

Gaismekļi kļūst par datu mezgliem, kas apkopo analizējamus datus, un līdz ar to viedā apgaismojuma platforma kļūst par viedo ēku un viedo pilsētu mugurkaulu,” tā pauž Artūrs Zavjalovs, Viedā apgaismojuma eksperts Baltijas valstīs.

Alūksnes pilsētā vairākām izglītības iestādēm uzstādīta datu monitoringa sistēma, apkopojot datus par elektroenerģijas, ūdens un siltumenerģijas patēriņu. Savukārt pirmskolas izglītības iestādē “Pienenīte” īstenots Vidzemes plānošanas reģiona pilotprojekts, testējot zemas temperatūras siltumapgādi. Mārtiņš Kaļva aicināja semināra dalībniekus ielūkoties savās siltummezgla telpās un censties rast risinājumus, kā tās uzlabot. Pilotprojekta ietvaros modernizēta gan siltumapgāde bērnudārzā, gan arī apkopoti dati par iekštelpu temperatūru, mitrumu katrā grupiņā un CO2 līmeni sporta zālē. Vairāk par pilotprojektu uzziniet video: https://www.youtube.com/watch?v=qqIVTQ3pVYw

Ar mērķi samazināt siltuma zudumus siltumapgādes tīklos un izveidot efektīvu un mūsdienīgu centralizētās siltumapgādes sistēmu, Beļavas ciemā īstenots “LowTEMP” pilotprojekts, semināra dalībniekiem stāstīja Sandis Kalniņš, Gulbenes novada pašvaldības Energopārvaldnieks. Reizē ar siltumapgādes modernizāciju, uzstādīta attālināta datu nolasīšanas sistēma, kas mēra un uzkrāj datus par saražoto, patērēto siltumenerģiju, ienākošās un izejošas siltumnesēja temperatūru, iekštelpu klimatu. Savukārt datus par saules radiāciju, vēja ātrumu un āra temperatūru apkopo āra meteostacija. “LowTEMP” projektā izveidota Centralizētās siltumapgādes zināšanu platforma http://www.dhknowledge.eu/ Platformā, ievadot nepieciešamos datus, ir iespējams iegūt siltumslodžu grafikus, kā arī tajā apkopota informācija par tīkla operatoriem, apkures pieprasījumu un metodēm, kā zemas temperatūras centralizētās siltuma sistēmas ieviestas projekta partnervalstīs, atklāja Rīgas Tehniskās universitātes vadošais pētnieks Vladimirs Kirsanovs.

Lai nostiprinātu apkopoto informāciju un izvirzītu nākamos soļus nepieciešamajiem pasākumiem energoefekivitātes paaugstināšanai, Enerģijas rīcības plānu izstrāde ir vēl joprojām aktuāla pašvaldībās. Savukārt Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūta profesore Dagnija Blumberga semināra dalībniekus iepazīstināja ar Zaļās vienošanās platformas īstenošanu Latvijā. Viens no platformas uzdevumiem būs sekmēt inovāciju izstrādi un attīstību, analizēt lēmumu pieņemšanas potenciālos negatīvos efektus un uzstādīt ilgtspējības nosacījumus, jaunu un pilnvērtīgu analītisko instrumentu izstrādei un ieviešanai klimata pasākumu  vērtēšanai.

27. februāra konferencē “Atbildīga inovācija” starp bioekonomiku, aprites ekonomiku un viedajiem pakalpojumiem pašvaldībās viens no sarunu tematiem bija efektīva ēku apsaimniekošana un rūpes par ēku energoefektivitāti. Konferences ievadrunā ēku apsaimniekošanas pieredzē dalījās Sendija Ikere, Termex uzņēmuma Energoefektivitātes projektu vadītāja. “Inženiersistēmu apkalpošana tieši ietekmē ēkas enerģijas patēriņu. Un tieši tehnoloģijas kā datu monitoringa sistēma, ēku vadības sistēma ir tās, bez kurām šodien vairs neiztikt ēku apsaimniekošanā. Svarīgs ir kompetents speciālists, kurš pārvalda sistēmu. Ja tehnoloģijas iet roku rokā ar cilvēkresursiem, tad ēku enerģijas patēriņš var būtiski samazināties,” uzsvēra S. Ikere, ievadot iepriekš minēto, Alūksnē īstenoto, pilotprojektu bērnudārzā “Pienenīte”.

 

Foto: Sendija Ikere un Mārtiņš Kaļva konferencē "Atbildīga inovācija"

Pasākums Smiltenē “Energopārvaldība Vidzemē” tika organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros, sadarbojoties ar Smiltenes novada pašvaldību, Gulbenes novada pašvaldību un Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūtu.

Jautājumiem: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Šī gada 4. martā Vidzemes plānošanas reģions kopā ar Ekonomikas ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un 34 valsts pārvaldes iestādēm, nevalstiskajām organizācijām un valsts kapitālsabiedrībām parakstīja Sadarbības memorandu energoefektivitātes jomā. Ar savu parakstu organizāciju pārstāvji vienojās par kopīgu sadarbību enerģētikas, būvniecības un mājokļu pieejamības ilgtspējīgas attīstības un energoefektivitātes mērķu sasniegšanu, sekmējot Latvijas ekonomikas izaugsmi un ikviena tās iedzīvotāja labklājību.

Ekonomikas ministrijas kustībai “Dzīvo siltāk” šogad aprit 10 gadi, kopš pirmais Sadarbības memorands tika parakstīts 2010. gada 25. februārī. Šoreiz Sadarbības memorandam pievienojās vairākas jaunas organizācijas, tostarp arī Vidzemes plānošanas reģions. Memoranda mērķis ir sekmēt efektīvas un atklātas sadarbības veidošanu starp memoranda parakstītājiem. Tā galvenais uzdevums ir nodrošināt informācijas pieejamību par ēku (dzīvojamo, publisko un ražošanas) atjaunošanas, pārbūves un energoefektivitātes paaugstināšanas iespējām.

Foto autors: Renārs Koris (no "Dzīvo siltāk" foto arhīva)

“Šobrīd Eiropas Savienībā aktuāls ir Zaļais kurss, kas nozīmē pāreju uz ilgtspējīgu zaļo ekonomiku un klimatneitralitāti 2050. gadā. Tā ir zaļā dzīvošana, un Vidzemes plānošanas reģions vienmēr ir domājis par to, kā to veicināt Vidzemē, gan īstenojot dažādus projektus, gan arī sagatavojot Vidzemes plānošanas reģiona Enerģētikas vīziju un Ceļa karti uz ilgtspējīgu, oglekļa mazietilpīgu ekonomiku 2050. gadam. Mēs ar šo Sadarbības memorandu apliecinām savu gatavību arī turpmāk aktīvi darboties Vidzemē”, stāsta Hardijs Vents, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs.

Foto: Hardijs Vents. Foto autors: Renārs Koris (no "Dzīvo siltāk" foto arhīva)

Vidzemes plānošanas reģions piedalījies un turpina aktīvi darboties vairākos starptautiskos energoefektivitātes veicināšanas projektos. Mērķtiecīgi tiek veidota un stiprināta Energopārvaldība Vidzemē kā vienots aktivitāšu kopums. Tās mērķis ir palielināt energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošanu Vidzemes plānošanas reģiona teritorijā. Pēdējos gados uzmanība vērsta tieši uz publiskajām ēkām, energoplānu izstrādi, konsultēšanu atbilstošākā finansēšanas modeļa un tehnoloģiju kombināciju izvēlē ēku energoefektivitātes uzlabošanai, kā arī uzsvars likts uz ilgtspējīgu un viedu ēku apsaimniekošanu un siltumapgādes nodrošināšanu. Mājsaimniecībām veidota izpratne par energoefektīva dzīvesveida nozīmi un ieguvumiem. Skolās īstenota programma “Efektīvs enerģijas patēriņš izglītības iestādēs”, veicinot skolēnu izpratni par enerģijas patēriņu ēkā. Šo gadu laikā izveidota noturīga sadarbība ar Ekonomikas ministriju un tās kustību “Dzīvo siltāk”.  

Sadarbības memorands tika parakstīts foruma "Paradumu maiņa - mazs solis lieliem mērķiem" ietvaros. Forumā piedalījās arī Vidzemes plānošanas reģiona Energoefektivitātes eksperts Jānis Ikaunieks, stāstot par Vidzemē ieviesto skolu programmu.

Video prezentācija pieejama: https://www.facebook.com/dzivosiltak/videos/1049339545467332/

Vairāk par Energopārvaldība Vidzemē īstenotajām aktivitātēm un citiem energoefektivitātes jaunumiem pašvaldībās uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/energoefektivitates_jaunumi

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

 

Otrdien, 25. februārī, Matīšu Tautas namā tika aizvadīts pasākums “Inovatīvi risinājumi un pieejas uzņēmējdarbībā”, kas notika Vidzemes plānošanas reģiona organizētās Vidzemes inovāciju nedēļas 2020 ietvaros. Vidzemes plānošanas reģions turpina iepriekšējā gadā aizsākto iniciatīvu, aicinot uzņēmējus, vadītājus, esošos un topošos darbiniekus iedzīvināt inovācijas ikdienā.

Burtnieku novada pašvaldība pirmo gadu startēja Vidzemes inovāciju nedēļā, piesaistot vairākus speciālistus un nozaru ekspertus, kuri dalījās savās zināšanās un pieredzē, kā arī sniedza noderīgu informāciju pasākuma apmeklētājiem. Lai gan pasākuma apmeklētāju vidū lielākoties bija Burtnieku novada pašvaldības teritorijā darbojošies uzņēmēji un sabiedriski aktīvie iedzīvotāji, par pasākumu interesi bija izrādīja arī tālāki viesi, piemēram, no Madonas.

Pasākumu atklāja Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edvīns Straume, iepazīstinot pasākuma dalībniekus ar pašvaldībā paveiktajiem un šobrīd aktuālajiem darbiem uzņēmējdarbības jomā. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja saņemt noderīgu informāciju par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) piedāvātajiem atbalsta mehānismiem uzņēmējdarbības paplašināšanā un attīstīšanā, par ko pastāstīja LIAA klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Linda Grīnfelde.

Savukārt Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis iepazīstināja ar inkubatora sniegtajām priekšrocībām, kuras veiksmīgi praksē izmantojuši arī vairāki Burtnieku novada uzņēmēji, sperot pirmos soļus uzņēmējdarbības lauciņā. Viņš arī informēja, ka no  1. līdz 20. martam tiks atvērta pieteikšanās dalībai inkubācijas programmā LIAA Valmieras biznesa inkubatorā. Par personīgo zīmolvedību, uzsverot personīgā zīmola lomu veiksmīgas uzņēmējdarbības īstenošanā, kā arī iesaistot publiku aktīvi līdzdarboties un paskatīties uz sevi no malas, par jauniem risinājumiem veiksmīgā sevis pozicionēšanā rosināja domāt personāla atlases speciāliste un uzņēmuma DarbaGuru dibinātāja Inga Daliba.

Pasākuma otrajā daļā notika diskusija, kuru moderēja Vidzemes inovāciju atbalsta speciāliste un GoSmart BSR projekta eksperte Ilona Platonova. Diskusijā piedalījās Burtnieku novada uzņēmēji - vietas patrioti, kas atbildīgi īsteno uzņēmējdarbību, domājot par vietējo dabas un kultūrvēstures resursu uzturēšanu un saglabāšanu: Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks, Zane Jēgere, kempinga “Ezerpriedes” īpašniece un vadītāja, Matīss Grīnbergs, kurš kopā ar ģimeni saimnieko senajā un vienreizējajā “Adzelviešu” lauku īpašumā, un uzņēmēja Silvija Reņģe, kurai ir bagāta pieredze jaunu, inovatīvu produktu radīšanā un virzīšanā tirgū. Vidzemes augstskolas HESPI eksperte Ilze Grīnfelde dalījās ar pētījuma par Burtnieka ezeru  un tā potenciālajiem tūrisma attīstības virzieniem rezultātiem, kas tapa sadarbojoties Burtnieku novada pašvaldībai un Vidzemes augstskolai. No pašvaldības puses diskusijā piedalījās izpilddirektors Mārtiņš Kļaviņš, ieskicējot pašvaldības mērķus un uzdevumus uzņēmējdarbības vides pievilcības sakārtošanā.

Pēc diskusijas un tīklošanās gan pašvaldība, gan uzņēmēji secināja, ka ir nepieciešams stiprināt savstarpējo sadarbību, būt atvērtiem dialogam, lai kopīgiem spēkiem varētu mērķtiecīgi strādāt pie teritorijas attīstības, padarītu to pieejamāku, sakārtotāku un līdz ar to radītu vietu jaunām idejām un jauniem uzņēmējdarbības virzieniem.

Informāciju sagatavoja:
Dana Sāre,
Burtnieku novada pašvaldības
Attīstības projektu vadītāja
Tālr. 29320067, e-pasts: dana.sare PIE burtniekunovads PUNKTS lv

4. martā Lielstraupes pilī kopīgā pasākumā “Uzņēmēju pēcpusdiena pilī” tikās Pārgaujas novada esošie un topošie uzņēmēji. Pasākums tika rīkots ar mērķi sniegt uzņēmējiem ieskatu un informāciju par attīstības projektu pamatiem, biznesa plāna izstrādi, kā arī par Grantu konkursa pieteikuma aizpildīšanas metodiku. LIAA Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis pasākuma apmeklētājiem pastāstīja par svarīgāko, kā arī kādas kļūdas nepieļaut un par ko vajadzētu padomāt, uzsākot jaunu biznesu. Linda Zaķe, finanšu institūcijas “Altum” klientu darījumu vadītāja, dalījās pieredzē, kā arī sniedza vērtīgus padomus par biznesa plāna izstrādi.

Pasākuma laikā par savu pieredzi, realizējot pašvaldības Grantu konkursu, pastāstīja arī 2019. gada Grantu konkursa finansējuma saņēmēji. SIA “Balansa Dēlis” pārstāvji Aija Zariņa un Kaspars Bērziņš, kuri 2019. gadā Grantu konkursā ieguva 2. vietu, atzina, ka tieši Grantu konkurss ir labs starta punkts gan biznesam, gan pieredzei, kas saistās ar dalību dažāda veida projektu konkursos. Savukārt Monta Nīmane un Kaspars Strupausis no uzņēmuma SIA “Crown Plants” atklāja, ar kādām grūtībām ir saskārušies, kā arī atzina, ka tieši darīšanas procesā gūtā pieredze palīdzēs efektīvākai darbībai nākotnē.

Kopīgā pasākuma beigās visiem interesentiem bija iespēja tūrisma organizatores Rudītes Vasiles pavadībā aplūkot Lielstraupes pils telpas. Uzņēmēji labprāt aprunājās arī savā starpā, kā arī izmantoja iespēju, lai pēc pasākuma sev interesējošos jautājumus uzdotu ekspertiem.

Pasākums uzņēmējiem tika rīkots pašvaldības izsludinātā Grantu konkursa ietvaros. Jau iepriekš tika ziņots, ka Pārgaujas novada pašvaldība 4. reizi izsludina Grantu konkursu komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Pārgaujas novadā. Konkursa mērķis ir motivēt biznesa veidošanu vai attīstību, atbalstot gan jaunu komersantu vai saimnieciskās darbības veicēju rašanos, gan esošo attīstību Pārgaujas novadā.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties Pārgaujas novada mājaslapā www.pargaujasnovads.lv .

 

Vairāk informācijas par konkursu:

Eva Meijere,

Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja,

Pārgaujas novada pašvaldība,

e-pasts: eva.meijere PIE pargaujasnovads PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Iluta Beķere,

sabiedrisko attiecību un jaunatnes lietu speciāliste,

Attīstības plānošanas nodaļa,

Pārgaujas novada pašvaldība

e-pasts: iluta.bekere PIE pargaujasnovads PUNKTS lv 

3. aprīlī Valmieras Mākslas dienu ietvaros notiks biznesa forums “Māksla būt uzņēmējam”. Šī gada foruma tēma ir “Sākums” jeb “Pirmais”. Ar savu pieredzi par jauniem sākumiem, pirmajām reizēm un izaicinājumiem biznesā dalīsies gan pieredzējuši, gan jauni uzņēmēji. Starp runātājiem būs zīmola “STENDERS” dibinātājs Jānis Bērziņš, literatūriste un “TUTAS Lietas” autore Marta Selecka, inovatīvu un unikālu  videospēļu kontrolieru ražotājs Jānis Kūlbārdis, “Carnival Youth” menedžere un “Every Little Thing” valdes locekle Guna Zučika, kā arī daudzi citi iedvesmojoši un aizrautīgi uzņēmēji.

Šogad forumā īpašu uzmanību veltīsim Vidzemes un Latvijas uzņēmēju pieredzes stāstiem par jauniem sākumiem un iespēju izmantošanu. Sākt kaut ko jaunu vienmēr ir izaicinājums. Jauns sākums un pirmās reizes biznesā saistās ar nezināmo, risku, šaubām un bailēm, taču arī ar uzdrīkstēšanos, sava komforta robežu pārkāpšanu un drosmi. Uzzināt, kā būs, var tikai darot. Uzņēmēju pieredzes stāsti forumā atklās veiksmes un neveiksmes, izdošanās un kļūdas, lidojumus un kritumus, no kuriem varam mācīties visi. Vai uzdrīkstēšanās un risks attaisnojas? Kā atrast savu ceļu un rokrakstu? Kur rast spēku iet pret straumi un vai to vajag? Cik lielus sapņus uzdrīkstēties sapņot un kā tos īstenot?

Forums “Māksla būt uzņēmējam” ir impulss ikvienam uzņēmējam attīstīt esošu biznesu vai uzsākt jaunu. Ar iedvesmas stāstiem dalīsies uzņēmēji no dažādām nozarēm, taču īpašu uzmanību veltīsim radošajām industrijām. Forumu atklās iedvesmojoša runa par katra cilvēka iespējām gūt panākumus; savā pieredzē dalīsies valmieriete, Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas viceprezidente Dace Melbārde. Par to, kā uzsākt uzņēmējdarbību, stāstīs “TUTAS lietas” autore, literatūriste, žurnāliste  un producente Marta Selecka. Tehnoloģisko risinājumu un produktu ražotāji Kaspars Urbāns (SIA “EchoTech”) un Jānis Kūlbārdis (SIA “Azeron”) dalīsies pieredzē par nezināmajiem, par pirmo stresu un kā to pārvarēt, kad uzņēmējdarbība tikko sākta.

Foruma otro daļu iesāks uzņēmuma SIA “Winmill” līdzdibinātājs un  vadītājs Mārtiņš Marenis, kurš pastāstīs par pirmo riska kapitālu uzņēmuma attīstībai. Par produkta virzīšanu tirgū dzirdēsim SIA “PLŪKT” premium ziemeļu tēju zīmola vadītāju Māru Lieplapu. Par uzdrošināšanos ieviest biznesā inovācijas stāstīs SIA “Sniega Tehnika” vadītājs Vilnis Laizāns. “Carnival Youth” menedžere un “Every Little Thing” valdes locekle Guna Zučika  dalīsies pieredzē par to, kā “noturēties virs ūdens” un Latvijā veiksmīgi strādāt mūzikas industrijā.

Forumu noslēgs divu ļoti pieredzējušu uzņēmēju stāsti. SIA “Dižozols” valdes loceklis Ingus Salmiņš dalīsies par pirmo klientu un klientu attiecībām, savukārt zīmola STENDERS dibinātājs un mārketinga un dizaina studijas PAHO vadītājs Jānis Bērziņš stāstīs par ikvienu reizi un pieredzi biznesā kā jaunu sākumu un par mirkli, kad jāizvērtē, ko darīt turpmāk.

Forums norisināsies koncertzālē “Valmiera”, 3. aprīlī no plkst. 09.45 līdz plkst. 15.30. Aicinām iepriekš savu dalību reģistrēt foruma mājaslapā www.makslabutuznemejam.lv, kur pieejama arī detalizēta  pasākuma programma un plašāka informācija par foruma runātājiem.

Forumu organizē “Europe Direct” informācijas centrs Valmierā, Valmieras Attīstības aģentūra un Valmieras pilsētas dome. Forums “Māksla būt uzņēmējam” norisināsies Valmieras Mākslas dienu ietvaros, kas šogad Valmierā notiks no 1. aprīļa līdz 1. maijam.

                                                                                                 
Vairāk informācijas: Māra Rudīte, Uzņēmējdarbības projektu vadītāja, Valmieras Attīstības aģentūra Tālr.: +371 26454562 E-pasts: mara.rudite PIE valmiera PUNKTS lv

Sestdien, 14.martā, plkst.11.00-14.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā, Cēsu ielā 4, Valmierā notiks izglītojošs pasākums par atkritumu apjoma samazināšanu. Pasākums aptvers jautājumus par mājsaimniecībām aktuālām atkritumu apsaimniekošanas nozares attīstības tendencēm, atkritumu, īpaši bioloģiski noārdāmo atkritumu, mazināšanas iespējām mājsaimniecībās un tajās pielietojamiem bezatkritumu (zero-waste) dzīvesveida principiem, kā arī praktisku apmācību par pareizu piemājas komposta veidošanu. Arvien biežāk publiskajā telpā dzirdamas diskusijas par atkritumu apjoma samazināšanas nepieciešamību.

 

Zero-waste kustība pagaidām ir drīzāk vēl valdošajai patērētāju kultūrai pretnostatīta subkultūra. Taču vienlaikus no atkritumu apsaimniekošanas nozares profesionāļiem arvien biežāk ir dzirdama informācija par atkritumu apsaimniekošanas stingrajiem nākotnes uzstādījumiem, kas ekonomisku apsvērumu dēļ mudinās ikvienu Latvijas iedzīvotāju samazināt visa veida radīto atkritumu apjomu. No 2021.gada Latvijā jāuzsāk arī bioloģisko atkritumu šķirošana. Skaidras vadlīnijas sistēmas izveidei un nodrošināšanai pagaidām nav. Taču jau šobrīd ir iespējams apzināti samazināt radīto atkritumu, tai skaitā arī bioloģiski noārdāmo atkritumu, apjomu un veidot piemājas kompostu. 

Pasākumā piedalīsies:

  • SIA “ZAAO” Klientu apkalpošanas daļas vadītājs Mārtiņš Vīgants, sniedzot ieskatu par mājsaimniecībām aktuālajām atkritumu nozares attīstības tendencēm un virzību, tās iespējamo ietekmi;
  • biedrību “Zaļā brīvība” un “Zero Waste Latvija” pārstāve Zane Gailīte, kura stāstīs piemērus par bioloģiski noārdāmo atkritumu rašanās mazināšanu mājsaimniecībās, šo atkritumu ilgtspējīgas apsaimniekošanas veidiem, ilustrējot tos ar ārvalstu, īpaši Francijas, piemēriem;
  • Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas vadītāja, docente Rūta Bendere, kura soli pa solim iepazīstinās, kā pareizi veidot piemājas kompostu, lai tajā varētu pārstrādāt gan dārza, gan pārtikas atkritumus un izmantot to augsnes bagātināšanai.

Dalība pasākumā ir bez maksas. Taču interesenti aicināti iepriekš pieteikties, elektroniski reģistrējoties šeit: https://forms.gle/3p2FZRCpaMQFc4tf8, rakstot e-pastu uz info PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot 26495997.

Pasākums notiks pieaugušo neformālās izglītības programmas “Līdzsvarota dzīve 2: vide, cilvēks, sabiedrība” ietvaros. Programma ir NORDPLUS atbalstītā starptautiskā projekta “Mana zaļā identitāte”/ “My Green Identity” (2018-2020) aktivitāte. To organizē Valmieras bibliotēka sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

Sestdien, 21.martā, plkst.18.30 Lubāna mitrāja informācijas centrs aicina ģimenes ar bērniem un dabas draugus piedalīties pūču izziņas nakts pārgājienā. Pārgājienu vadīs putnu vērotājs Elvijs Kantāns. Pārgājiena maršruts vedīs pa meža takām dabas lieguma „Lubāna mitrājs” teritorijā un pasākuma mērķis ir nedaudz iepazīties ar noslēpumaino pūču pasauli. Aptuvenais pasākuma ilgums līdz trīs stundām, norises vieta – Teirumnīku mežu apkārtne. Kopā ar pārgājienu vadītāju būs iespējams uzzināt vairāk par biežāk sastopamajām pūču sugām Latvijas dabā, pūču izplatību, ligzdošanas īpatnībām un medīšanu u.c. paradumiem.

 

Tā kā pārgājiens notiks galvenokārt dienas tumšajā laikā, pārgājiens galvenais uzsvars ir uz skaņām un klausīšanos, vizuāli pūces neredzēsim. Pārgājiens būs klusuma un klausīšanās pastaiga, izjūtot nakts burvību mežā, sadzirdot nakts putnu sasaukšanos un novērojot meža izmaiņas līdz ar tumsas iestāšanos. Plānotais pārgājiena maršruts ir aptuveni 5km. Tas paredzēts pa meža takām un celiņiem, vieglas sarežģītības pastaiga, kas piemērota ģimenēm ar bērniem.

Pirms pārgājiena īpaši sekojam līdzi laika apstākļiem un ģērbjamies atbilstoši, jo pārgājiena laikā būs arī apstāšanās un klausīšanās pauzes, parūpējamies, lai nav auksti! Vēlami mitruma izturīgi apavi un apģērbs, kas ejot nečaukst.

Pārgājiena laikā nepieciešams arī kabatas vai pieres lukturītis. Omulīgākai pastaigai, ja ir vēlme, līdzi var paņemt karstu tēju un kādu našķi.

Ikviens interesents ir aicināts piedalīties pārgājienā, iepriekš piesakot savu dalību rakstot epastu lubanamitrsj PIE gmail PUNKTS com vai zvanot pa tālruni 29234956. Precīzs pārgājiena sākuma punkts tiks nosūtīs dalībniekiem, kas būs pieteikušies.

Pasākums bez maksas.

Pasākumu organizē Lubāna mitrāja informācijas centrs

Valmieras Mākslas dienu laikā lieliska iespēja būs ikvienam dejotājam – klasiskās, laikmetīgās, džeza un José Limón deju tehniku meistarklases Valmierā vadīs Latvijā un ASV atzīti dejas profesionāļi. Pieteikšanās no 9.marta, aizpildot elektronisko pieteikuma formu šeit. Dalība meistarklasēs ir bez maksas, vietu skaits ir ierobežots.

Meistarklases sāksies ar klasiskās dejas tehnikas pilnveidošanu.

Valmieras Kultūras centrā 6.aprīlī plkst.15.00 horeogrāfe, dejotāja, klasiskās un laikmetīgās dejas pasniedzēja Svetlana Korole uz klasiskās dejas meistarklasi aicina mazākos dejotājus – vecumā no 7 līdz 12 gadiem (sagatavotības līmenis – amatieru).

Valmieras Kultūras centrā 10.aprīlī plkst.10.00 notiks meistarklase Vladimira Ponomarjova vadībā 19 līdz 35 gadus veciem interesentiem (sagatavotības līmenis – amatieru). Vladimirs Ponomarjovs ir horeogrāfs, ilggadējs klasiskās dejas pasniedzējs, repetitors un Rīgas Horeogrāfijas vidusskolas pedagogs, bijis Latvijas Nacionālās operas un baleta dejotājs.

Savukārt plkst.15.00 Valmieras Kultūras centrā 10.aprīlī dalībnieki vecumā no 13 līdz 18 gadiem (sagatavotības līmenis – amatieru) aicināti piedalīties horeogrāfes, dejotājas, dejas pedagoģes Guntas Bāliņas vadītā meistarklasē. Pasniedzēja bijusi Latvijas Nacionālās operas baleta un V. Gončarenko kamerbaleta soliste.

Valmieras sākumskolā 27.aprīlī plkst.19.00 notiks laikmetīgās dejas meistarklase Olgas Žitluhinas vadībā. Uz to aicināti interesenti no 35 gadu vecuma (sagatavotības līmenis – amatieru). Olga Žitluhina ir horeogrāfe, dejotāja, Latvijas Kultūras akadēmijas studiju programmas “Laikmetīgās dejas māksla” vadītāja, “Olgas Žitluhinas dejas kompānija” mākslinieciskā vadītāja, starptautiskā laikmetīgās dejas festivāla “Laiks dejot” mākslinieciskā direktore.

Pirmo reizi Valmierā iespēja pilnveidot dejas prasmi interesentiem būs UCSB dejas kompānijas (ASV) profesionāļu vadībā. Meistarklases dalībnieku vecums nav neierobežots, sagatavotības līmenis – amatieru. Meistarklases norisināsies angļu valodā.

Valmieras Kultūras centrā 22.aprīlī plkst.11.00 laikmetīgās dejas meistarklasi vadīs horeogrāfs, dejotājs Brendons Vaiteds. Viņš ir dejas pasniedzējs, asistējošais profesors Kalifornijas Universitātē, tur galvenokārt veicot horeogrāfijas akadēmisko izpēti. Profesionāli dejojis vairākās Ņujorkas deju kompānijās un bijis starptautiskās deju kompānijas “Shen Wei Dance Arts” pamatsastāvā.

22.aprīlī plkst. 14.00 un 23.aprīlī plkst.13.00 Valmieras Kultūras centrā ar Hosē Limona (José Limón) dejas tehniku iepazīstinās horeogrāfe, dejas pasniedzēja Alise Kondonina. Alise Kondonina ir ilggadēja pasaulslavenās Limona deju kompānijas vadošā dejotāja, viena no amerikāņu modernās dejas industrijas zināmākajām pārstāvēm. Beigusi leģendāro Ņujorkas Džuljarda skolu, veidojusi horeogrāfiju vairāk nekā 50 deju iestudējumiem.

Savukārt plkst.17.00 Valmieras Kultūras centrā 22.aprīlī būs džeza dejas meistarklase horeogrāfu, dejotāju, džeza dejas pasniedzēju Leksijas Cipriano un Čandleras Baskonsillo vadībā.

23.aprīlī plkst.10.00 Valmieras Kultūras centrā uz laikmetīgās dejas meistarklasi aicina pasniedzēja, horeogrāfe, dejotāja Vitnija Rosa.

Meistarklases dalībniekiem lūgums izvēlēties ērtu apģērbu, kas netraucēs brīvi kustēties. Līdzi ir jāņem dejošanai piemēroti apavi.

UCSB Dejas kompānijas pārstāvji ne tikai vadīs meistarklases, bet ikvienu interesentu aicina apmeklēt savu Eiropas tūres koncertu. Tas Latvijā norisināsies tikai divas reizes: 21.aprīlī plkst.19.00 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts" un 23.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā. Skatītājiem tiks izrādīti divi dejas jaundarbi un trīs pirmizrādes, tostarp pasaulslavenā horeogrāfa Hosē Limona vēsturiski nozīmīgais darbs “Missa Brevis” (1958). Ieeja – bez maksas.

Deju meistarklases notiks sadarbībā ar ASV vēstniecību Latvijā un Latvijas Kultūras akadēmiju, dodot iespēju Valmieras Mākslas dienu laikā ikvienam dejotājam un dejas pasniedzējam neatkarīgi no vecuma, sagatavotības un izvēlētā dejas stila apmeklēt unikālas nodarbības.

Deja tradicionāli ieņem būtisku lomu Valmieras kultūras vidē. 2020. gadā tā definē kustību un kļūst par Valmieras Mākslas dienu vadmotīvu. Valmieras Mākslas dienas “Kustība” norisināsies no 1.aprīļa līdz 1.maijam. Programma skatāma Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv, sadaļā “Kultūra” un www.visit.valmiera.lv.

Valmieras Mākslas dienas organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru, Valmieras muzeju, Valmieras integrēto bibliotēku, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolu, biedrību “Valmieras Attīstības aģentūra”, Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”, Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcu, Valmieras Drāmas teātri, Latvijas Kultūras akadēmiju, ASV vēstniecību Latvijā, Spānijas vēstniecību, Gētes institūtu un citiem partneriem.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

 

7. martā Bauskas novada Īslīces pagastā norisinājās pašvaldību apvienības “Sabiedrība ar dvēseli – Latvija” 2019. gada konkursu noslēguma pasākums. Tajā Alūksnes novadu pārstāvēja Jaunannas pagasta biedrība “Interešu centrs “JAUNANNA””, kura īstenojusi projektu “Jaunannas Zaķusalas piedāvājuma attīstīšana un pastaigu takas “Bebru valstībā” atjaunošana”. Starp trīs no Vidzemes reģiona finālistu projektiem Alūksnes novada pārstāvētais projekts ieguva godpilno otro vietu un naudas balvu nākamajiem projektiem.

Projekta ietvaros īstenotas vairākas aktivitātes - Vecupes vietā izveidotas kokos iekārtas virvju šūpoles, pavasara talkā, iesaistot iedzīvotājus, sakopta dabas takas teritorija: demontēti savu laiku nokalpojošie vides elementi un atjaunots vides objekts – “Koka kāpšļi”.

No labās puses Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins, biedrības “Interešu centrs “JAUNANNA”” pārstāvis Aigars Ribušs un Latvijas Pašvaldību savienības valdes priekšsēdētājs Gints Kaminskis.

Jāuzsver, ka šis projekts bija turpinājums Jaunannas pagasta iedzīvotāju veikumam Zaķusalā jau vairāku gadu garumā. Tā 2019. gadā aktīvie jaunannieši īstenojuši arī Alūksnes un Apes novada fonda atbalstīto projektu “Šūpoļu atjaunošana Jaunannas Zaķusalā”. 2018. gadā ar Alūksnes novada pašvaldības atbalstu un, organizējot iedzīvotāju talkas, atjaunotas nojumes pie estrādes, izgatavots plosts koncertiem uz Pededzes upes, izveidotas atpūtas platformas kokos un sastādītas sīpolpuķes Zaķusalā un pagasta centrā. 2017. gadā atjaunots Akmens dārzs Pededzes upes krastā pie ieejas Zaķusalā, bet 2016. gadā LMT projektu konkursā atbalstītā projekta laikā organizētas 8 talkas un izveidoti vairāki aktīvās atpūtas elementi: zviedru siena, kāpšanas siena, volejbola laukums, āra galda teniss.

Apvienība “Sabiedrība ar dvēseli” darbojas, lai iedzīvotājiem un to apvienībām palīdzētu īstenot ieceres un paveikt nelielus projektus pašu spēkiem. Tas ir atbalsts nevalstiskajām organizācijām vai nereģistrētām iedzīvotāju grupām.

Sagatavoja: Sanita PĀSA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26456644
sanita.pasa PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

2020. gada 17. martā plkst. 15.00 Limbažu muzejs aicina apmeklēt vēsturnieka Dzintara Ērgļa lekciju "Latvijas Centrālās Padomes nezināmās vēstures lappuses".

17. martā mēs atzīmējam kārtējo latviešu tautas pretošanās kustības piemiņas dienu. 1943. gadā dibinātā Latvijas Centrālā Padome, kura vācu okupācijas apstākļos uzņēmās pagrīdes valdības lomu, 1944. gada 17. martā sastādīja Memorandu, kas kļuva par pamata dokumentu turpmākajām latviešu prasībām pēc neatkarības atgūšanas un iedvesmoja organizētu pretošanās kustību nacistu un vēlāk arī padomju okupācijas varām. Latvijas Centrālās Padomes vēstures pētniecība kļuvusi sevišķi aktuāla kopš Valsts Prezidenta Egila Levita priekšlikuma padarīt 17. martu par īpašu piemiņas dienu.

Godinot tautas varonīgo pagātni un atsaucoties uz Prezidenta aicinājumu veicināt interesi par pretošanās kustības dalībniekiem, Limbažu muzejs ir uzaicinājis vienu no Latvijas ievērojamākajiem pretošanās kustības vēstures speciālistiem nolasīt lekciju par Latvijas Centrālās Padomes darbību un 1944. gada 17. marta nozīmi mūsu zemes vēsturē. Dr. hist. Dzintars Ērglis jau vairāk kā divdesmit gadus pēta pretošanās kustības vēsturi Latvijā Otrā pasaules kara laikā un padomju okupācijas periodā, publicējot par šo tēmu grāmatu un daudzus zinātniskus rakstus. Lekcijā "Latvijas Centrālās Padomes nezināmās vēstures lappuses" viņš pastāstīs par vēsturnieku sasniegumiem šīs tēmas izpētē, paveikto un vēl paveicamo un palīdzēs saprast, kāpēc Latvijas Centrālās Padomes darbība bija svarīga visai Latvijai, Limbažu novadu ieskaitot. Lekcija notiks 17. martā, 15.00, Limbažu muzeja otrā stāva konferenču zālē Burtnieku ielā 7.

Gaidīti sabiedriskie darbinieki, skolotāji, novadpētnieki un visi interesenti, kam rūp latviešu tautas brīvības cīņu vēsture.

Ieeja bez maksas. 

Sīkāka informācija: Limbažu muzejs, Burtnieku iela 7, Limbaži
Tālrunis: (+371) 64070632, (+371) 28622379
E-pasts: limbazu_muzejs PIE limbazi PUNKTS lv
www.limbazumuzejs.lv

Piektdien, 13. martā, plkst. 19.00 Vaidavas kultūras un amatniecības centrā Kocēnu novada pašvaldības rīkotajā pasākumā “Kocēnu novada uzņēmēju gada balva – 2019” pulcēsies uzņēmēji, zemnieki, tūrisma uzņēmēji, amatnieki un mājražotāji.

Kocēnu novada pašvaldība sveiks uzņēmējus deviņās nominācijās: “Gada lauksaimnieks”, “Gada tūrisma uzņēmējs”, “Ģimene lauku sētā”, “Gada ražotājs”, “Gada amatnieks/mājražotājs”, “Gada jaunums”, “Rosīgie jaunieši”, “Kocēnu novada vārda popularizētājs”, “Gada pakalpojumu sniedzējs” un speciālajā nominācijā “Gada inovāciju ieviesējs”. Pamatojoties uz balsošanas rezultātiem, tiks sveikti arī pirmo trīs vietu ieguvēji nominācijā “Iedzīvotāju izvēle”.

Savas īpašās balvas Kocēnu novada uzņēmējiem par sadarbību, panākumiem, izaugsmi pasniegs arī citas organizācijas.

Pasākuma pirmajā daļā uzstāsies muzikālā apvienība "Vintāža", kas aicinās uz dejām arī ballē, kopā ar solistiem Rūtu Dūdumu un Gati Supi, kā arī Kocēnu novada vokālais ansamblis "Imera".

Ieeja pasākumā ar ielūgumiem.

Informāciju sagatavoja:
Kristers Blūms
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciālists
Mob.tel.: 27333921
E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

Valmieras muzejā līdz 4. aprīlim ir apskatāma ekspresizstāde “Deportācijas pieminot”. Izstāde sniedz nelielu ieskatu Valmieras muzeja krājumā esošajās fotogrāfijās, kurās atklājas cilvēku dzīve izsūtījumā.

“Neaizmirstama diena,” tā savā piezīmju grāmatiņā pie 1949.gada 25.marta pierakstījusi izsūtītā Velta Vilcāne. Šis datums izmainīja dzīvi ne tikai 42125 izsūtītajiem Latvijas iedzīvotājiem, tostarp 1968 no toreizējā Valmieras apriņķa, bet arī viņu ģimenēm, draugiem un līdzcilvēkiem.

Lielākoties izsūtīja ģimenes, turklāt bērnus un sirmgalvjus. Vairumu iedzīvotāju aizturēja 25.martā, bruņotām operatīvajām grupām ierodoties viņu mājās. Laiks, lai ģimene varētu paņemt personīgās mantas līdzņemšanai, bieži izrādījās īsāks par oficiāli atvēlēto stundu. Apjukumā bija grūti pieņemt lēmumu, ko ņemt līdzi. Bija cilvēki, kurus izsūtīja bez personīgām mantām un pārtikas. Līdz pat 30.martam turpināja meklēt un dzelzceļa stacijā nogādāt cilvēkus, kurus bija paredzēts deportēt, bet kuri liktenīgajā dienā nebija mājās vai bija izvairījušies no izsūtīšanas. Šaurībā un nehigiēniskos apstākļos – lopu vagonos – izsūtītie mēroja tūkstošiem kilometru galvenokārt uz Omskas, Tomskas un Amūras apgabalu Padomju Savienībā.

Izsūtīto latviešu brigāde iekrauj baļķus vešanai uz staciju. Amūras apgabala Šimanovskas rajons. 20. gadsimta 50. gadi. Valmieras muzeja arhīvs.

Tikai nonākot galapunktā, cilvēki uzzināja, ka ir izsūtīti uz “mūžīgiem laikiem”. Izsūtītajiem atņēma pases, un bez atļaujas viņi nevarēja atstāt savu dzīvesvietu vai mainīt darbu. Sevišķi grūti bija pirmie gadi – nācās pierast pie bargā un neierastā klimata, sliktajiem dzīves apstākļiem. Iedzīvojoties kļuva vieglāk, tomēr izsūtītajiem cilvēkiem bija grūti samierināties ar domu, ka viņi nevarēs atgriezties dzimtenē.

Pārmaiņas, ko Padomju Savienība piedzīvoja pēc Staļina nāves 1953.gada martā, pamazām atviegloja arī izsūtīto cilvēku stāvokli. No specnometinājuma lielāko daļu atbrīvoja 1956. un 1957.gadā.

Tikai līdz ar politiskajām pārmaiņām astoņdesmito gadu otrajā pusē kļuva iespējams publiski runāt par izsūtījumā piedzīvoto un pārdzīvoto. Katra izsūtītā atmiņas nav tikai viņa paša dzīvesstāsts, bet arī stāsts par cilvēkiem, ar kuriem krustojās viņa dzīves ceļi.

Informāciju sagatavoja:
Dāvis Pumpuriņš,
Valmieras muzeja vadošais pētnieks

Reiz Zilākalnā 1960. gadā uzbūvētais ūdenstornis nodrošināja ūdensapgādi ciema iedzīvotājiem un uzņēmumiem, taču 21. gadsimta sākumā apklusa, pacietīgi gaidot kādu, kas tam piešķirs jaunu elpu, lai tajā atkal mājotu dzīvība. Mūsdienās, kad arvien populārāks kļūst industriālais mantojums, Zilākalna ūdenstornis vēris durvis apmeklētājiem jaunā veidolā kā kultūrvēstures un apmeklētāju centrs – ZTornis.

ZTornī izveidota ekspozīcija “Zilākalna stāsts”, kas sevī ietver vairākus blokus, veidojot vienotu stāstu par industriālo, kultūras un dabas mantojumu, kā arī ir iespēja dzirdēt nelielu stāstu par industriālo mantojumu Zilākalna apkārtnē.

Apmeklētājiem ir iespēja uzkāpt ūdenstornī, kur ap ūdens rezervuāru izveidota platforma, paverot skatienam plašos kūdras purvus. Pirms kāpiena augšup var palūkoties pazemē – uz leģendām bagāto Zilākalna nogrimušo pili, kā arī apskatīt ūdenstorņa laika biedrus un tapšanas projektus. Kā īpašo var uzvērt, ka ūdenstornis saglabāts orģinālā izskatā, izceļot tā arhitektoniskās vērtības.

Atjaunošanas laikā ūdenstornis piedzīvojis lielas pārmaiņas apkārtējā teritorijā – nu tam pieguļ jauna piebūve, kas ar savām aprisēm apspēlē vēsturiskā torņa šūnveida plānu. Piebūvē apmeklētājiem iespējams ielūkoties Zilākalna ciema rašanās vēsturē, kas aizsākusies 1950. gadu beigās, kad tapusi “ideālā pilsēta”. Ir iespēja aptaustīt un iepazīt apkārtnes dabas resursus un derīgos izrakteņus, kā arī apgūt dažādas pamācības, lai spētu strādāt kūdras fabrikā. Apmeklētājiem ir iespēja arī izprast ūdenstorņa darbības pamatprincipus un pašiem ar savām rokām darbināt ūdenstorņa maketu. Bet tiem, kuri vēlas pazaudēt realitātes sajūtu, tiks piedāvāts caur virtuālās realitātes brillēm lidot virs kūdras purviem un Zilākalna, kā arī izbraukt ar vēsturisko šaursliežu dzelzceļa bānīti.

Bez ekspozīcijas apskates apmeklētājiem ir iespēja arī saņemt tūrisma informāciju par Kocēnu novada un apkārtnes piedāvājumu, kā arī izmantot labierīcības un, protams, izstaigāt dabas objekta Zilaiskalns takas un nokļūt virsotnē, lai sajustu enerģiju, ko kalns izstaro.

ZTorņa telpās pielietotas arī dažādas videi draudzīgas inovācijas, kuras varēsiet redzēt, apmeklējot tornī. Šobrīd ūdenstorņa apskate pieejama katru darba dienu - pirmdienās plkst. 8.00 – 17.00, no otrdienas līdz ceturtdienai plkst. 8.00 – 17.00, piektdienās plkst. 8.00 – 16.00. Apmeklējumu aicinām iepriekš pieteikt, zvanot pa tālr. 28644530 vai rakstot uz e-pasta adresi turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv. ZTorņa apskate ir iespējama arī brīvdienas, iepriekš piesakot savu apmeklējumu.

Ieejas maksa: 3 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem, personām ar īpašām vajadzībām: 2 eiro.

ZTorņa adrese: Parka iela 2, Zilaiskalns, Zilākalna pagasts, Kocēnu novads.

***

Ekspozīcija izveidota Interreg “Igaunijas - Latvijas” pārrobežu sadarbības programmas 2014. - 2020. gadam projekta Nr. EST-Lat7 “Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai” (Revital of Industrial heritage for tourism development/ Industrial Heritage”) un Vietējās Rīcības grupas, Vidzemes lauku partnerība "Brasla" atbalstītā LEADER ELFLA projekta "Tūrisma izziņas, novadpētniecības veicināšanas Kocēnu novada Zilākalna ciemā" Nr. 17-09-AL20-A019.2202-000012 ietvaros.

Informāciju sagatavoja:
Toms Treimanis
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Projektu un tūrisma speciālists
Mob.tel.: 28644530   
E-pasts: turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv

***

Otrdien, 10.martā Vidzemes plānošanas reģions (VPR) tika aicināts piedalīties Latvijas Pašvaldību savienības valdes sēdē, lai iepazīstinātu klātesošos ar Vidzemē īstenoto pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma”, kas kopš 2019. gada 21.oktobra tiek izmēģināts Alūksnes novadā un Mazsalacas novadā.

Projekta komanda saņēma daudz interesējošus jautājumus par projekta ieviešanas kārtību, kā arī tika diskutēts par sabiedriskā transporta nozares atvērtību jauninājumiem. VPR tika uzteikts par vēlmi nākt klajā ar inovatīviem risinājumiem, īstenojot šādu projektu Latvijā.

Apkopojot statistikas datus, kopš pilotprojekts “transports pēc pieprasījuma” tika uzsākts, līdz 2020. gada 29.februārim abās pilotteritorijās kopā pārvadāti jau 1174 pasažieri, izpildot 508 reisus.

No tiem Mazsalacas novadā 392 reisos pārvadāti 844 pasažieri, kamēr Alūksnes novadā 116 reisos – 330 pasažieri.

Jāatgādina, ka abos novados “transports pēc pieprasījuma” tiek izmēģināts atšķirīgi – Mazsalacas novadā transportu var pieteikt visā novada teritorijā, lai dotos uz pakalpojumu saņemšanas vietām, kamēr Alūksnes novadā noteiktas konkrētas teritorijas un transportu katrā no tām var pieteikt konkrētā nedēļas dienā.

Pakalpojumu var izmantot gan konkrētā novada iedzīvotāji, gan arī viesi, t.sk. tūristi, taču pirms tam jāreģistrējas kā pakalpojuma lietotājam un brauciens jāpiesaka vismaz 24 stundas iepriekš, zvanot pa tālruni 27891000. Jāņem vērā, ka zvanus pieņem katru darba dienu no plkst. 8:30 līdz plkst.14:00, savukārt braucienus iespējams īstenot darba dienās no plkst.6:00 līdz plkst.23:00. Ja iedzīvotājs iepriekš brīdinājis, ar transportu pēc pieprasījuma iespējams nokļūt arī atpakaļ mājās, kā arī gadījumos, kad ir grūtības pārvietoties, ir smagi saiņi vai arī mazi bērni – transports iebrauks arī mājas pagalmā.

Vidzemes plānošanas reģions pilotprojektu “transports pēc pieprasījuma” īsteno Eiropas Savienības un Latvijas valsts budžeta līdzfinansētā projekta “MAMBA” ietvaros. No Latvijas partnerībā ir arī Autotransporta direkcija un Vidzemes Augstskola. Lai uzzinātu vairāk par projektu, aicinām ieskatīties projekta mājaslapā: www.mambaproject.eu

Informācija par projektu: Līga Puriņa – Purīte, projekta “MAMBA” vadītāja, Vidzemes plānošanas reģions, mob.t. 29214024, liga.pp PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, sabiedrisko attiecību vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, projekta “MAMBA” sabiedrisko attiecību speciāliste,  anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv.

Kādu nakti zoodārzā iemaldās līdz šim neredzēts dzīvnieks, kurš drīz vien labsirdīgās dabas dēļ kļūst par labu draugu pārējiem iemītniekiem. Bet, kad noslēpumainais viesis mīklainos apstākļos pazūd, sākas lielā izmeklēšana. Mazākie izrādes skatītāji aicināti kļūt par detektīviem, lai palīdzētu atrisināt noslēpumu.

Rēzeknes teātra “Joriks” izrāde “Cauruļzobis vienīgais” Valmieras Kultūras centrā būs skatāma Valmieras Mākslas dienu laikā, 7.aprīlī plkst.12.00. Ieeja – bez maksas, taču pirms tam nepieciešams izņemt ieejas kartes, kas jau pašlaik ir pieejamas Valmieras Kultūras centra kasē.

Tas ir stāsts par mīlestību un sapratni vienā cēlienā. Izrāde, kuras ilgums ir viena stunda, ir bez vārdiem, piemērota kā lielam, tā mazam skatītājam (ieteicamais vecums: 5+).

Ar mazajiem detektīviem saspēlēsies aktieri Marats Efendijevs, Tatjana Suhiņina-Pecka, Kristīne Klimanova. Radošajā komandā: režisors Edgars Niklasons, scenogrāfe Evita Bēta, dramaturģe Sandija Santa un horeogrāfe Alise Putniņa.

No 1.aprīļa līdz 1.maijam Valmierā norisināsies Mākslas dienas, šogad radošās norises apvienojot tematikā “Kustība”. Programma skatāma Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv, sadaļā “Kultūra” un www.visit.valmiera.lv.

Valmieras Mākslas dienas organizē Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Kultūras centru, Valmieras muzeju, Valmieras integrēto bibliotēku, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolu, biedrību “Valmieras Attīstības aģentūra”, Valmieras Jaunatnes centru “Vinda”, Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcu, Valmieras Drāmas teātri, Latvijas Kultūras akadēmiju, ASV vēstniecību Latvijā, Spānijas vēstniecību, Gētes institūtu un citiem partneriem.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece                                                     
Mob. tālr.:26443410

10. martā Lielstraupes pilī notika Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) valdes izbraukuma sēde, Pārgaujas novadā pulcējot gan Latvijas pašvaldību vadītājus un LPS speciālistus, gan Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) pārstāvjus.

Iesākumā viesi gides Edītes Rudzītes pavadībā apskatīja Lielstraupes pils telpas, uzzinot par ēkas nozīmi vietējās kopienas, kā arī valsts vēsturē. LPS valdes sēdes sākumā Pārgaujas novada domes priekšsēdētājs Hardijs Vents klātesošajiem pastāstīja par Pārgaujas novada aktualitātēm un attīstību, pievēršot uzmanību tādām nozarēm, kā izglītība un kultūrvēsturiskais mantojums, tā saglabāšana un apsaimniekošana. Turpinājumā LPS padomniece juridiskajos jautājumos Kristīne Kinča informēja par LPS sarunām ar ministrijām un par Atzinuma par Pašvaldību likuma izstrādes informatīvo ziņojumu, savukārt LPS priekšsēdis Gints Kaminskis informēja par LPS 31. kongresa tāmi. Valdes sēdes beigās VPR administrācijas vadītāja Guna Kalniņa-Priede, VPR projekta vadītāja Līga Puriņa-Purīte un VPR sabiedrisko attiecību vadītāja Anita Āboliņa pastāstīja par VPR projektu “Mobilitātes un pakalpojumu pieejamības palielināšana demogrāfisko pārmaiņu skartajos reģionos MAMBA” jeb transportu pēc pieprasījuma. Šis temats raisīja diskusijas, tomēr dati par projekta norisi divās Vidzemes pašvaldībās atspoguļoja tā nepieciešamību īpaši pierobežas reģionos, kā arī parādīja, ka šis ir viens no risinājumiem iedzīvotāju mobilitātes veicināšanai.

Latvijas Pašvaldību savienības valdes izbraukuma sēdes dalībnieki.

Dienas noslēgumā LPS valde un pārstāvji devās uz Dabas un tehnoloģiju parku “Urda”, kur tikās ar SIA “ZAAO” valdes priekšsēdētāju Gintu Kukaini un iepazinās ar vides izglītības mācību saturu un reģionālu atkritumu apsaimniekošanas centru “Daibe”.

Pārgaujas novada pašvaldība ar prieku uzņēma LPS delegāciju. Šādas vizītes veicina pieredzes un labās prakses apmaiņu un rosina diskusijas par pašvaldībām, to iedzīvotājiem aktuāliem jautājumiem.

Informāciju sagatavoja:
Iluta Beķere,
sabiedrisko attiecību un jaunatnes lietu speciāliste,
Attīstības plānošanas nodaļa
Pārgaujas novada pašvaldība

Konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2019” nominācijā "Jauna inženierbūve" 1. vietu ieguvusi Māra Štromberga BMX trase "Valmiera". Pasūtītājs – Valmieras pilsētas pašvaldība, būvprojekts – SIA “Balta istaba”, būvnieks – SIA “SANART”, būvuzraudzība – SIA "Būvuzraugi LV".

Trase nosaukta valmierieša, pirmā un vienīgā divkārtējā olimpiskā čempiona BMX riteņbraukšanā Māra Štromberga vārdā. Viņš nesis Latvijas un Valmieras vārdu pasaulē un veicinājis BMX sporta popularitāti un attīstību. Valmieriešu lepošanās ar Māri Štrombergu un viņa sasniegumiem, neatlaidību, mērķtiecību, spēku, izturību un ātrumu ir tas, ko arhitekte Ilze Rukmane-Poča atainojusi ēkas arhitektūrā.

Pasaules līmeņa BMX trases Valmierā veidošanā tika piesaistīti speciālisti ar starptautisku pieredzi BMX trašu būvniecībā Eiropas, pasaules čempionātiem, kā arī olimpiskajai BMX trasei Tokijā. Vairāk nekā 12 000 m2 lielajā teritorijā ir izbūvēta trase un ēkas ar starta kalniem 5m un 8m augstumā, dodot iespēju jaunākajiem BMX braucējiem startēt arī no 3m augstuma. Starta ēkā ir iekštelpu treniņu telpas, mehāniskās darbnīcas riteņu apkopei, lekciju un atpūtas telpas sportistiem, noliktavas, telpas treneriem un ģērbtuves.

Objekts ekspluatācijā tika nodots 2019.gada 17.jūnijā. Jau no 11. līdz 14. jūlijam Valmiera uzņēma Eiropas čempionātu BMX riteņbraukšanā ar 1060 sportistiem no 26 valstīm, tā radot vienu no lieliskākajām sacensību pieredzēm sportistiem un līdzjutējiem un ievērojamu ekonomisko devumu reģionam un valstij kopumā.

Latvijas būvju konkurss “Latvijas Būvniecības gada balva 2019” šogad kopskaitā saņēmis 162 pieteikumus (https://www.buvniekupadome.lv/konkurss/konkurss-latvijas-buvniecibas-gada-balva-2019-labakas-162-latvijas-buves/). Visi konkursam pieteiktie objekti ir aplūkojami fotoizstādē Līvu laukumā Rīgā līdz 2020.gada marta beigām. Sabiedrībai ir iespēja gūt pilnvērtīgu priekšstatu, kas noticis Latvijas būvnozarē 2019.gada laikā. Konkurss notiek jau sesto gadu, tas iemantojis plašu popularitāti nozares profesionāļu vidū un sabiedrībā.

Konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2019” Valmieras pilsētas pašvaldība bija iesniegusi trīs objektu pieteikumus. Līderi godalgoti desmit nominācijās (publiskā ārtelpa, fasāžu atjaunošana, jauna dzīvojamā ēka, koka būve, restaurācija, jauna sabiedriska ēka, pārbūve, jauna inženierbūve, industriālā būve, inženierbūvju/ infrastruktūras būvju pārbūve). Rezultāti tika paziņoti 2020.gada 10.martā.

Informāciju sagatavoja:
Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.: 26553317

 

 

Rūpējoties par autobusu vadītāju veselību, kā arī aicinot pasažierus būt atbildīgiem gan pret sevi, gan līdzcilvēkiem, SIA “VTU Valmiera” nosaka vairākus ierobežojumus un ieteikumus, lai mazinātu vīrusu, tostarp arī koronavīrusa, izplatīšanos.

Lai pasargātu autobusa vadītāju no ciešāka kontakta brauciena laikā, pirmās četras sēdvietas pasažieriem nebūs pieejamas. Pasažieriem iespēju robežās lūgums biļetes iegādāties autoostās vai norēķināties ar maksājuma karti (tehnisku traucējumu dēļ var būt situācijas, ka ar bankas karti norēķināties nav iespējams, tāpēc lūdzam ņemt līdzi arī skaidru naudu).

Uzņēmums meklē risinājumus, kādā veidā sazināties ar konkrētā reisa pasažieriem, ja gadījumā tiks konstatēts vīrusa inficēts pasažieris.

Ierobežojumi noteikti, ņemot vērā, ka strauji pieaug saslimstība ar Covid-19 infekciju. Uzņēmums seko līdzi jaunākajai informācijai un uzraugošo iestāžu noteikumiem, lai nepieciešamības gadījumā attiecīgi reaģētu.

Pašlaik SIA “VTU Valmiera” autoostās Valmierā, Valkā, Rūjienā un Smiltenē uzkopšanas skaits ar speciāliem līdzekļiem ir palielināts līdz trim reizēm dienā. Tāpat iedzīvotājiem brīvi pieejams dezinfekcijas līdzeklis rokām. Jāpiemin, ka gan autoostu darbiniekiem, gan autobusu vadītājiem dezinfekcijas līdzekļi personīgai higiēnai ir pieejami vienmēr, ne tikai vīrusu izplatīšanās laikā. Darbadienas izskaņā autobusi, tāpat kā vienmēr, tiek mazgāti, tomēr pašlaik salona virsmas vēl papildus tiek tīrītas ar dezinfekcijas līdzekļiem.

Aicinām ņemt vērā Slimību profilakses un kontroles centra sagatavotās rekomendācijas, pārvietojoties ar autobusu, uzturoties autoostās un jebkurā citā sabiedriskā vietā: sekot savam veselības stāvoklim un, ja ir noteikta saslimšana, ievērot ārsta ieteikumus un nedoties uz skolu, darbu u.c.; bieži mazgāt rokas ar ūdeni un ziepēm, ja nav iespējas nomazgāt rokas, nepieciešams tās dezinficēt ar spirtu saturošiem roku dezinfekcijas līdzekļiem; izvairīties no pieskaršanās sejai ar nemazgātām rokām; izvairīties no tuva kontakta ar cilvēkiem, kuriem ir akūtas elpceļu infekcijas simptomi; klepojot un šķaudot aizsegt muti un degunu ar vienreizlietojamo salveti, kuru pēc lietošanas izmest atkritumos, un pēc tam nomazgāt rokas; tīrīt un dezinficēt virsmas un priekšmetus, kuriem bieži pieskaras cilvēki, ar sadzīvē lietojamiem dezinfekcijas līdzekļiem; regulāri tīrīt un vēdināt telpas. Plašāka informācija Slimību profilakses un kontroles centra mājaslapā: https://spkc.gov.lv/lv/

Lūdzam atbildīgi izturēties pret sevi un līdzcilvēkiem, kā arī ņemt vērā ieteikumus. Lai mazinātu vīrusa izplatīšanos, daudz kas ir atkarīgs no katra izpratnes par atbildību un cilvēcību. Pateicamies pasažieriem par sapratni!

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Konkursa “Latvijas Būvniecības Gada balva 2019” apbalvošanas ceremonijā apbalvojumus saņēma divi aizvadītajā gadā Alūksnes novadā tapuši objekti.

Kopumā konkursam “Latvijas Būvniecības Gada balva” iesniegti 162 pieteikumi 10 nominācijās. Nominācijā “Publiskā ārtelpa” konkursa žūrijas komisija ar Atzinību novērtējusi pašapkalpošanās tūrisma informācijas punktus aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene”.

Pašapkalpošanās tūrisma informācijas punkti ierīkoti Eiropas Reģionālās attīstības fonda projektā “Aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” infrastruktūras uzlabošana antropogēnās slodzes mazināšanai un pieejamības nodrošināšanai”. Projekta autors ir SIA “NAMS”, būvdarbus veica SIA “OZOLMĀJAS”, būvuzraudzību nodrošināja SIA “BBPV”, projektu vadīja Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa.

Alūksnes novada pašvaldības un SIA “JM grupa” pārstāvji ar konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2019” saņemtajiem apbalvojumiem.

Pašapkalpošanās informācijas punkti izbūvēti stratēģiski nozīmīgās vietās aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” Kornetu centrā un stāvlaukumā pie A2 šosejas (Rīga-Sigulda-Veclaicene). Gan ēka, gan piegulošais labiekārtojums ir kā vienots apjoma komplekts, kas veidots, lai tas gan vizuāli, gan funkcionāli spētu darboties kā neatkarīgs estētisks vides objekts, kas to ļauj izvietot jebkurā vides raksturā.

Pašapkalpošanās tūrisma informācijas punkti izbūvēti stratēģiski nozīmīgās vietās aizsargājamo ainavu apvidū “Veclaicene” Kornetu centrā un stāvlaukumā pie A2 šosejas (Rīga-Sigulda-Veclaicene). Māra Šļivkas foto.

Informācijas punktos iebūvēts e-info stends, kur pieejama aplikācija www.veclaicene.lv. Tūristi un garāmbraucēji var izmantot iespēju uzlādēt mobilo telefonu un iegūt interesējošo informāciju par apskates objektiem, nakšņošanas un atpūtas iespējām, kā arī par aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” teritorijā esošajiem mājražotājiem un to piedāvājumu. Pie sienas virs e-info stenda atrodas teritorijas 3D reljefa karte. Pašapkalpošanās informācijas punkti ir atvērti visu diennakti.

Jāatgādina, ka aizsargājamo ainavu apvidus “Veclaicene” aizvadītajā gadā uzvarēja Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu EDEN (European Destinations of Excellence) nacionālajā konkursā “Veselības un labjūtes tūrisms 2019”.

Konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2019” Alūksnes novada pašvaldība saņēma arī apbalvojumu par pašvaldības ieguldījumu kvalitatīvas būvniecības veicināšanā. Abus pašvaldībai piešķirtos apbalvojumus saņēma Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Alūksnes novada pašvaldība ir gandarīta par to, ka arī novada iedzīvotāji, uzņēmēji, namīpašnieki pret būvniecību attiecas ar atbildību un kvalitāti. To apliecina fakts, ka konkursā “Latvijas Būvniecības Gada balva 2019” nominācijā “Pārbūve” 3. vietu ieguva SIA “JM grupa” viesnīcas “Bahnhof hotel” ēkas pārbūve Jāņkalna ielā 51, Alūksnē (projekta izstrādātājs SIA “Karvas projekti”, būvnieks SIA “JM grupa”, būvuzraudzība Zoja Kazakova).

Vairāk foto www.aluksne.lv un pašvaldības Facebook.com kontā.

Sagatavoja: Evita APLOKA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381502; 26646749
evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv


 

Latvijā noteiktais ārkārtas stāvoklis ir satraucis visus mūsu valsts iedzīvotājus. Tāpēc Lielās Talkas organizatori, rūpējoties par Latvijas iedzīvotāju veselību, pieņēma lēmumu pārcelt talku no šā gada 25. aprīļa uz 16. maiju un piedāvā jaunu iespēju – organizēt savas individuālās SOLO talkas.

Vita Jaunzeme, Lielās Talkas vadītāja: “Lielā Talka vienmēr ir bijis brīdis, kad cilvēki pulcējas un sanāk kopā radu, darba kolēģu, skolas un studiju biedru vai vienkārši kaimiņu lokā, tāpēc ņemot vērā neviennozīmīgo situāciju, esam nolēmuši pārcelt talkas norises laiku. Tomēr es vēlētos rosināt cilvēkus neieslēgties savās mājās, bet gan vairāk laika pavadīt svaigā gaisā, ko iesaka arī ārsti. Tāpēc tiem, kuri vēlas talkot jau līdz un pēc 16. maija Lielās Talkas, izmantot šo pavasara laiku apkārtnes sakopšanai, mēs piedāvājam un aicinām rīkot savas individuālās SOLO TALKAS, kurās piedalītos ierobežots cilvēku skaits. Taču tikpat labi, talkot var arī vienkārši dodoties pastaigā pa mežu un nepaejot garām zemē nomestiem gružiem, tos izmetot atkritumu tvertnē. Jo katrs Latvijas kvadrātmetrs ir mūsu zeme, mūsu sēta. Uzturēsim to tīru, zaļu un skaistu!”

Tiem, kuri izvēlēsies doties SOLO TALKĀS, iesakām būt uzmanīgiem un ievērot visas piesardzības un higiēnas prasības, tomēr, nepārspīlējot un nezaudējot veselo saprātu, uzturot možu garu un labvēlīgu attieksmi pret visiem apkārtējiem.

SOLO TALKU vietas, līdzīgi kā pārējās talkošanas vietas, aicinām atzīmēt arī interaktīvajā kartē, kuru atradīsiet Talkas mājas lapā: www.talkas.lv. Šī karte var kalpot arī par uzskates līdzekli, kurā cilvēki redzēs citu solo talkotāju aktivitātes, tādēļ, sniedzot iespēju savu SOLO TALKU rīkot drošā attālumā vai citā dienā. Visi solo talcinieki ir aicināti ar savām aktivitātēm dalīties sociālajos tīklos, izmantojot mirkļbirkas: #solotalka #esmuvesels #parveselulatviju. Talkas organizatori sekos līdzi solo talcinieku aktivitātēm un sniegs padomus drošai talkošanai.

Savukārt visiem pārējiem, kuri plānotu pievienoties kopīgajai talkas dienai 16. maijā, šogad tiks sniegta jauna iespēja, kā pieteikt savu talku.

Talkas vietu kartē, sākot ar šo gadu, ikviens talkotājs un talkas organizators varēs atzīmēt un pieteikt divu veidu talkas – uzkopšanas un labiekārtošanas.

Ar ko atšķiras šīs talkas: labiekārtošanas talkas var pieteikt ikviens talkotājs, neatkarīgi, vai talkošanas notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Tās var būt ģimeņu talkas, organizāciju, uzņēmumu vai citas talkas, kuras tiek organizētas uz privātas zemes un kurām nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību un kurās atkritumus, ja tādi ir radušies, aizved paši rīkotāji. Uzkopšanas talkas ir tās, kuras notiek publiskās teritorijās un kurām ir nepieciešams pašvaldības saskaņojums, lai saņemtu bezmaksas maisus un kurās tiek nodrošināta savākto atkritumu izvešana.

Līdz ar labiekārtošanas vai uzkopšanas talkas vietas atzīmēšanu kartē cilvēks saņems pieeju savam talkas profilam, kas ļaus dalīties ar informāciju par konkrēto talkošanas vietu sociālajos tīklos, kā arī aicināt pievienoties notikumam arī citus talkotājus un sazināties ar viņiem.

Aicinām kā katru gadu sūtīt aprakstītu informāciju ar foto un video no talku norises vietām, lai varam dalīties un izplatīt šo informāciju ar talkas sociālo kontu palīdzību gan Latvijā, gan ārpus tās.

Savukārt tos, kuriem noteikta karantīna vai kuri vienkārši vēlas pārlaist šo laiku drošībā savās mājās, aicinām piedalīties Ideju Talkā. Tā, Lielās Talkas ietvaros, notiek jau otro gadu, un cilvēki ir aicināti dalīties ar savām idejām, kā padarīt Latviju un pasauli zaļāku, ilgtspējīgāku, drošāku un skaistāku, un to, kā risināt samilzušās vides problēmas ilgtermiņā. Savas idejas sūtiet uz e-pastu: talkas PIE talkas PUNKTS lv vai aizpildiet elektronisko anketu mājas lapā www.talkas.lv  zem Ideju Talkas sadaļas.

Esiet veseli, uzturiet možu garu, rūpējaties par sevi un saviem tuvākajiem, kā arī rīkojaties atbildīgi pret līdzcilvēkiem.

Tiekamies Lielajā Talkā šī gada 16. maijā!


Papildu informācija:

Gita Sauka

Lielā talka 2020

Sabiedrisko attiecību konsultante

Mob. 28326828

E-pasts: gita.sauka PIE onecom-latvia PUNKTS com

Tuvojoties pavasara un vasaras lauku darbiem, strauji ir aktualizējies arī jautājums par papildu finanšu līdzekļu pieejamību, lai nosegtu sējas, audzēšanas un ražas apstrādes izmaksas. Attīstības finanšu institūcija ALTUM atgādina, ka ir beidzamais laiks pieteikties apgrozāmo līdzekļu finansējumam, akcentējot nepieciešamību finansējumu plānot savlaicīgi.

“Lauksaimniecības uzņēmumi šobrīd aktuālajiem apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem aicināti pieteikties elektroniski, jo ALTUM klientu apkalpošanas centri no 13. marta uz laiku ir pārgājuši uz attālinātu klientu apkalpošanu,” uzsver ALTUM Vidzemes reģiona vadītāja Olita Untāla.

Pieteikumus un nepieciešamos dokumentus ALTUM aizdevumu saņemšanai aicinām iesniegt elektroniski portālā mans.altum.lv, savukārt konsultācijas pieejamas pa tālruni ierastajos klientu apkalpošanas laikos vai video konsultāciju formā. Vienlaikus lauksaimnieki var izmantot iespēju konsultēties Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC), ar ko ALTUM nesen noslēdza sadarbības līgumu par atbalstu aizdevuma pieteikumu sagatavošanā.  

Atbalsta iespējas lauksaimniekiem plašas

Alojas pagasta zemnieku saimniecības “Dārziņi” vadītāja Līga Blaumane stāsta, ja nebūtu vajadzības attīstīties, tad noteikti izdotos iekrāt tā, lai naudas pietiktu pašiem. Tomēr praksē ir citādāk, jo vispirms jāiegādājas jaunas iekārtas, minerālmēsli, zeme vai citi resursi. Šādos gadījumos visbiežāk finansējums tiek meklēts gan pie aizdevējiem, gan izmantojot piegādātāja kredītu.

Apgrozāmo līdzekļu sagādei ir vairākas iespējas, turklāt katrai no tām ir sava specifika. Piemēram, bieži vien šīs izmaksas tiek segtas ar piegādātāja kredīta palīdzību, kad graudu vai minerālmēslu piegādātājs zemniekam aizdod vajadzīgās preces, bet zemnieks norēķinās ar piegādātāju pēc ražas novākšanas. Tā ir laba finansēšanas sistēma, kamēr strādā labi “ieeļļotais” sēja – raža, sēja – raža cikls. Pēdējos gados gan tas patraucēts teju katru gadu – te nepieredzēts sausums, te atkal nedēļām ilgas lietusgāzes un plūdi. Šādos brīžos aktuāli kļūst pārskatīt aizdevuma nosacījumus, piemēram, lai pagarinātu atmaksas termiņu vai liktu lietā kādu citu metodi, kas atvieglo parāda atmaksu, ja raža ir mazāka kā plānots vai, ja tās nav vispār. Šajā brīdī labi noder banku un ALTUM gadiem noslīpētie parāda restrukturizēšanas risinājumi, kas nav piegādātāju kā finansētāju pamata nodarbošanās.

ALTUM pilda būtisku papildinošu atbalsta lomu, jo spēj finansēt lauksaimniekus arī konkrētās situācijās, kad nepieciešamo finansējumu atsaka bankas vai piegādātāji. Pie tam, ALTUM izsniedz gan aizdevumu, gan arī garantiju līdz 80% apmēram aizdevuma saņemšanai komercbankās. ALTUM valdes loceklis Jēkabs Krieviņš uzsver, ka ALTUM piešķir aizdevumus arī tad, ja uzņēmējam pietrūkst nodrošinājuma vai ilgstošas darbības pieredzes. Tāpat aizdevumiem var tikt noteikti garāki izmantošanas termiņi.

Apgrozāmie līdzekļi jāplāno laicīgi

J. Krieviņš aicina plānot apgrozāmos līdzekļus laikus. Pirms lēmuma pieņemšanas ALTUM speciālisti vērtē konkrētās saimniecības finanšu datus, finansējuma vajadzības un citu informāciju. Turklāt, ja iepriekš nav bijusi sadarbība, tad šādas informācijas ievākšana un izanalizēšana prasīs laiku. ALTUM pārstāvis uzsver, ka vienlaikus ir svarīgi, lai arī pats zemnieks saprot, cik stabila ir viņa finanšu situācija. ”Svarīgi vienmēr laikus doties pie sava finansētāja, lai kopīgi meklētu piemērotāko risinājumu, piemēram, aizdevumu bez ķīlas, aizdevumu ar mazāku nodrošinājumu, individuāli pielāgotu atmaksas grafiku vai vienkārši kompetentu padomu no finansētāja, kas labi pazīst lauksaimniecības uzņēmumu vajadzības un izprot sezonalitātes un citas ražošanas cikla svārstības”, saka Jēkabs Krieviņš.

Papildu informācijai, komentāriem un viedokļiem: 

Sandra Eglīte

ALTUM sabiedrisko attiecību speciāliste
T: 26577810

sandra.eglite PIE altum PUNKTS lv" target="_blank">sandra.eglite PIE altum PUNKTS lv  

 

 

Materiāls tapis sadarbībā ar Latvijas Avīzes un portāla www.la.lv žurnālistiem. 

SIA “VTU Valmiera” informē, ka no 20.marta līdz 14.aprīlim (ieskaitot) slēgti vairāki reisi.

  • Plkst.08:50 Valmiera-Rīga (reisa izpilde pirmdienās)
  • Plkst.12:35 Valmiera-Rīga (reisa izpilde piektdienās)
  • Plkst.12:45 Valmiera-Rīga (reisa izpilde piektdienās)
  • Plkst.17:50 Valmiera Rīga (reisa izpilde svētdienās)
  • Plkst.13:15 Rīga-Valmiera (reisa izpilde pirmdienās)
  • Plkst.16:35 Rīga-Valmiera (reisa izpilde piektdienās)
  • Plkst.17:50 Rīga-Valmiera (reisa izpilde piektdienās)
  • Plkst.20:50 Rīga-Valmiera (reisa izpilde svētdienās)
  • Plkst.16:50 Rūjiena-Rīga (reisa izpilde svētdienās)
  • Plkst.20:05 Rīga-Rūjiena (reisa izpilde svētdienās)
  • Plkst.16:35 Smiltene-Valmiera (reisa izpilde svētdienās)
  • Plkst.17:45 Valmiera-Smiltene (reisa izpilde svētdienās)
  • Plkst.06:52 Rūjiena-Sēļi-Rūjiena (reisa izpilde skolēnu brīvlaikā otrdienās, piektdienās)
  • Plkst.17:10 Rūjiena-Sēļi-Rūjiena (reisa izpilde no pirmdienas līdz piektdienai)
  • Plkst.18:20 Valmiera-Brenguļi-Staišas-Valmiera (reisa izpilde no pirmdienas līdz piektdienai)
  • Plkst.19:25 Valmiera-Mūrmuiža-Valmiera (reisa izpilde katru dienu)

 

Plašāka informācija par atceltajiem reisiem valsts SIA “Autotransporta direkcija” mājaslapā www.atd.lv vai www.1188.lv.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Valmieras pilsētas pašvaldība pastiprina Covid-19 izplatīšanās ierobežošanas pasākumus. No 23.marta apmeklētājiem tiek slēgti pilsētā esošie rotaļu laukumi Meža ielā, Semināra ielā un Beātes ielā pie Dzirnavu ezeriņa. Rotaļu laukumi Meža ielā un Semināra ielā ir ar sētu un slēdzami, taču rotaļu laukums pie Dzirnavu ezeriņa ir daļēji slēgts, tāpēc aicinām ievērot brīdinājuma zīmes. Savukārt pirmsskolas izglītības iestāžu rotaļu laukumi arī pirms ārkārtējās situācijas Valmierā nebija pieejami plašākai publikai. Rotaļu laukumi daudzdzīvokļu namu pagalmos jāierobežo namu apsaimniekotājiem.

          Šāds lēmums pieņemts, jo rotaļu laukumos ir grūti ievērot sociālās distancēšanās noteikumus, kā arī tajos pastāv liela netiešo kontaktu iespējamība un dezinfekcija pēc katra rotaļu laukuma apmeklētāja kontakta ar virsmām nav iespējama.

          Aicinām vecākus pārrunāt ar bērniem drošības pasākumus un to nepieciešamību, jo pulcēšanās ierobežojumi un sociālās distancēšanās noteikumi ir jāievēro arī bērniem un jauniešiem.

          Valmieriešus aicinām pēc iespējas mazāk atrasties sabiedriskās vietās, brīvo laiku pavadīt svaigā gaisā, dodoties pastaigās dabā uz vietām, kur mazāk cilvēku. Ierosmei Valmieras tūrisma informācijas centra piedāvātie maršruti: http://visit.valmiera.lv/lv/ko_redzet_un_darit/marsruti/pastaigu_marsruti/. Arī pastaigas laikā stingri jāievēro 2 metru attālums no citām personām, lai izvairītos no inficēšanās. Tāpat pēc pastaigas rūpīgi jāmazgā rokas, jāizvairās pieskarties sejai (acīm, mutei vai degunam), jāklepo un jāšķauda saliektā elkonī vai vienreizēji lietojamā salvetē, kas pēc tam jāizmet atkritumu tvertnē.

         Iedzīvotājiem, kuri atgriezušies mājās no ārzemēm, obligāti jāievēro 14 dienu pašizolācija! Redzot pārkāpumus, lūgums zvanīt 8484.

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.: 26553317

Valmieras pilsētas pašvaldība šodien pieņēma lēmumu par pirmsskolas izglītības iestāžu (PII) turpmāko darbību, izvērtējot bērnu apmeklējuma skaita dinamiku.

   No 24.marta Valmierā darbosies PII “Sprīdītis”, “Buratino”, Valmieras 2.vidusskolas struktūrvienība PII "Varavīksne" dežūrgrupas. Valmieras Gaujas krasta vidusskolas - attīstības centrs speciālā pirmsskolas izglītības iestāde darbosies ierastā režīmā.

“Atvērtas būs tās pirmsskolas izglītības iestādes, kuras šobrīd apmeklēja visvairāk bērnu. Tādējādi, nosakot dežūrgrupas konkrētajos bērnudārzos, mazākam skaitam bērnu būs jāpierod pie jauniem apstākļiem. Pašvaldībai svarīgi bija nodrošināt, lai vismaz viena iestāde būtu Pārgaujā. Tāpat, lai vieglāk pielāgoties situācijai, vecāki varēs brīvi izvēlēties, uz kuru no minētajām iestādēm vest savu bērnu, atbilstoši ģimenes vajadzībām. Pārējās PII iestādes uz ārkārtējās situācijas laiku ir slēgtas. Aicinām vecākus būs saprotošiem un vakarā mierīgi pārrunājot, sagatavot bērnus pārmaiņām – citam bērnudārzam, jaunām audzinātājām, auklītēm, jauniem draugiem un rotaļlietām,” lēmumu skaidro Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības pārvaldes pienākumu izpildītāja Solvita Andžāne.

    Valmieras pilsētas pašvaldības dibinātajās pirmsskolas izglītības iestādes  2019./2020. mācību gadā reģistrēti 1625 bērni. Pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas 13.martā pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēja 476 bērni jeb 1/3 daļa. 23.martā pirmsskolas izglītības iestādes apmeklēja tikai 77 bērni.

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.: 26553317

Krīzes skartie uzņēmumi no šodienas, 25. marta, var pieteikties pagājušajā nedēļā valdībā apstiprinātajiem Attīstības finanšu institūcijas ALTUM jaunajiem atbalsta instrumentiem – garantijām banku kredītu brīvdienām un apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem.

Abi atbalsta instrumenti izstrādāti sadarbībā ar Ekonomikas ministriju un to īstenošanu saskaņojusi Eiropas Komisija. Garantijas banku kredītu brīvdienām ļaus bankām atlikt pamatmaksājumu summas uz laiku līdz diviem gadiem, un apgrozāmo līdzekļu aizdevumi ar atvieglotiem nosacījumiem, kas paredzēti uzņēmējiem, kuriem būtiski samazinājies darbības apjoms.

Mēs, ALTUM, kopīgi ar valdību un bankām esam gatavi operatīvi palīdzēt uzņēmumiem pārvarēt grūtības, kuras radušās Covid-19 negatīvās ietekmes dēļ. Kopējā abu jauno finanšu instrumentu pozitīvā ietekme uz Latvijas tautsaimniecību pārsniegs 900 miljonus eiro. Domājot par klientu ērtībām un pielāgojoties jaunajiem apstākļiem, esam izveidojuši zvanu centru, lai attālināti nodrošinātu konsultācijas par abām jaunajām ALTUM atbalsta programmām Covid-19 skartajiem uzņēmumiem. Vienlaikus uzņēmējiem joprojām ir pieejami arī visi pārējie ALTUM piedāvātie atbalsta instrumenti, tai skaitā finansējums biznesa uzsācējiem, finansējums dažāda kalibra MVU, aizdevumi lauksaimniecības zemes iegādei, Zemes fonda pakalpojumi un citi,” skaidro ALTUM valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Kredītu garantijām paredzētais finansējums 50 miljonu eiro* apmērā ļaus bankām restrukturizēt aizdevumus par kopējo summu, kas pārsniedz 700 miljonus eiro. Tikmēr apgrozāmo līdzekļu programma aizdevumos uzņēmumiem, kuriem šā brīža krīzes apstākļos mazinājušies ikdienas darbības nodrošināšanai nepieciešamie līdzekļi, piešķirs kopumā 200 miljonus eiro.

Svarīgi:

  • Garantijas banku kredītu brīvdienām un krīzes apgrozāmie līdzekļi paredzēti tikai vīrusa Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem.
  • Lai saņemtu ALTUM atbalstu, uzņēmumam jābūt ilgtermiņā dzīvotspējīgam un jāpierāda, ka atbalsts palīdzēs pārdzīvot krīzi un sekmīgi turpināt saimniecisko darbību.
  • Par garantiju kredīta brīvdienām jāinteresējas pie savas bankas, līdzīgi arī ar apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem – primāri par apgrozāmajiem līdzekļiem jākonsultējas ar banku. Ja banka aizdevumu nepiešķir, jāvēršas ALTUM.
  • ALTUM zvanu centrs darbosies katru darba dienu no plkst. 9.00 līdz 18.00, tālr. nr. 26655309, e-pasts: info PIE altum PUNKTS lv.
  • Zvanu centrs konsultē tikai par ALTUM piedāvātajām atbalsta programmām. Par citiem atbalsta veidiem saistībā ar Covid-19 iespējams sazināties pa Valsts kancelejas sadarbībā ar Tet izveidoto vienoto diennakts tālruni 8345.

Par ALTUM kredīta brīvdienu garantiju:
- Garantiju piešķirs, ja uzņēmums ir ekonomiski dzīvotspējīgs, kā arī kredītiestāde ir apliecinājusi, ka likviditātes atbalsts ir nepieciešams Covid-19 ietekmes rezultātā.
- Finansējums pieejams MVU, kā arī lieliem komersantiem, tai skaitā lauksaimniecības un zivsaimniecības nozarēs.
- Tā segs līdz 50 % no finanšu pakalpojuma summas (atlikuma garantijas piešķiršanas brīdī).
- Maksimālais termiņš – investīciju aizdevumiem un līzingam – 6 gadi; apgrozāmiem līdzekļiem - 3 gadi.
- Finanšu pakalpojuma summa, ko sedz garantija, nepārsniedz 25% no saimnieciskā darbības veicēja 2019.gada kopējā apgrozījuma, bet maksimālā garantijas summa nepārsniedz 5 miljoniem eiro.
- Garantija tiks sniegta par jauniem vai esošiem apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem, ja kredītiestāde pagarinās līgumu darbības termiņu, kā arī par esošiem investīciju aizdevumiem un finanšu līzingu, ja kredītiestāde atliks pamatsummas maksājumus līdz diviem gadiem un, ja nepieciešams pagarinās finanšu pakalpojumu līguma darbības termiņu.
- Garantija paredzēta visām uzņēmējdarbības nozarēm, vienlaikus ievērojot noteiktos valsts atbalsta nozaru ierobežojumus (piemēram, azartspēles, finanšu starpniecība, ieroču tirdzniecība u.c.)
- Garantijas tiks sniegtas līdz 2020. gada 31.decembrim

Par ALTUM aizdevumu apgrozāmajiem līdzekļiem:
- Aizdevumu piešķirs, ja uzņēmums ir ekonomiski dzīvotspējīgs, kā arī uzņēmums var pierādīt, ka atbalsts ir nepieciešams Covid-19 ietekmes dēļ, kā arī to, ka papildu finansējums palīdzēs atgūties un sekmīgi turpināt saimniecisko darbību.
- Finansējums pieejams MVU, kā arī lieliem komersantiem, tai skaitā lauksaimniecības un zivsaimniecības nozarēs.
- Aizdevuma summa ir līdz 1 miljonam eiro, bet ne vairāk kā 1) 25% no saimnieciskā darbības veicēja 2019.gada kopējā apgrozījuma, vai 2) divkāršs uzņēmuma izmaksātais kopējais atalgojuma apjoms (t.sk. sociālās iemaksas) 2019. gadā, vai 3) pamatots nepieciešamais likviditātes apjoms darbības nodrošināšanai turpmākiem 12 mēnešiem.
- Aizdevuma termiņš ir līdz 3 gadiem, aizdevuma atmaksas uzsākšanu var atlikt līdz 12 mēnešiem.
- Aizdevumam ir būtiski samazinātas nodrošinājuma prasības, ņemot vērā uzņēmuma aktīvus, kā arī samazināta % likme.
- Aizdevumi tiks izsniegti līdz 2020. gada 31.decembrim.

Pieteikumus valsts atbalsta programmu finansējuma saņemšanai un nepieciešamos dokumentus klienti varēs iesniegt tikai elektroniski portālā mans.altum.lv. Konsultācijas pieejamas pa tālruni 26655309, zvanot darba dienās no plkst. 9.00-18.00.

Aktuālā informācija par visiem ALTUM piedāvātajiem finanšu instrumentiem un īstenotajām atbalsta programmām ir aplūkojama gan ALTUM interneta vietnē www.altum.lv, gan ALTUM sociālo tīklu kontos: Facebook, Twitter, LinkedIn un YouTube.

* Kopējais garantijām pieejamais finansējums būs 50 miljoni eiro, no kuriem 25 miljoni pieejams Covid-19 atbalsta programmā, bet vēl 25 miljoni – kredīta portfeļa garantijās. 

Papildu informācijai:
Sandra Eglīte
ALTUM sabiedrisko attiecību speciāliste
T: 26577810
sandra.eglite PIE altum PUNKTS lv">sandra.eglite PIE altum PUNKTS lv

Smiltenes novada pašvaldība aicina pieteikties brīvprātīgos, kuri nepieciešamības gadījumā būtu gatavi nodrošināt palīdzības sniegšanu. Ņemot vērā, ka Covid-19 vīrusa izplatība Latvijā nemazinās, pašvaldība savlaicīgi vēlas apzināt cilvēkus, nevalstiskās organizācijas un uzņēmējus, kuri būtu gatavi sniegt atbalstu pašvaldībai ārkārtējās situācijas laikā.

Pašvaldība ir apzinājusi, ka nepieciešamības gadījumā papildu palīdzība būtu nepieciešama pārtikas, medikamentu piegādes organizēšanā, ēdienu gatavošanā, cilvēku aprūpe, transporta pārvadājumi, u.c.  Pašvaldība ir apzinājusi visu savu iestāžu un struktūrvienību resursus, kā arī novada ēdināšanas uzņēmumu iespējas, un turpinās sarunas ar lielajiem novada tirdzniecības uzņēmumiem par pārtikas iegādi attālināti un piegādi, taču vēlamies savlaicīgi apzināt papildu iespējas.

Brīvprātīgie, nevalstiskās organizācijas un uzņēmēji, kuri būtu gatavi iesaistīties, aicinām jūs zvanīt uz Pašvaldības informatīvo tālruni 26362282 vai rakstīt uz e-pastu: soc.dienests PIE smiltene PUNKTS lv (e-pastā lūdzam norādīt savu vārdu, uzvārdu, kontaktinformāciju, kā arī minēt, kā vēlētos iesaistīties). Informācija tiks apkopta un izmantota nepieciešamības gadījumā.

Informējam, ka Smiltenes novada Sociālā dienesta darbinieki ir apzinājuši novada vientuļos pensionārus, lai informētu par ārkārtējo situāciju valstī un noteiktiem drošības pasākumiem, kā arī, lai noskaidrotu, kā viņiem notiek pārtikas un medikamentu sagāde šajā laikā un vai ir nepieciešama palīdzība.  Tāpat Sociālais dienests kopā ar izglītības iestādēm ir aicinājušas vecākus informēt par to, vai ir nepieciešamība palīdzība saistībā ar pārtikas piegādi ģimenēm, sakarā ar to, ka mācības norit attālināti.  Ģimenes, kurām ir  nepieciešama palīdzība, var sazināties ar Sociālo dienestu (pa augstāk norādīto kontaktinformāciju) par Eiropas Komisijas finansētās pārtikas paku saņemšanu, ko pašvaldība izdala sadarbībā ar Latvijas Sarkanā Krusta Smiltenes nodaļu.

Tāpat atgādinām, ka, lai ierobežotu koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatību un rūpētos par novada iedzīvotāju veselību, pašvaldība var palīdzēt ceļotājiem, kuri ir atgriezušies no ārzemēm, organizēt naktsmītni 14 dienu pašizolācijai. Palīdzību varam organizēt arī pašizolācijā esošo personu ģimenes locekļiem, ja tāda ir nepieciešama. Katrs gadījums un tā risinājums tiks izskatīts individuāli, tāpēc aicinām sazināties pa iepriekš norādīto kontaktinformāciju.

Arī Bāriņtiesa turpina darbu, lai prioritāri tiktu nodrošināta bērnu vai aizgādnībā esošo personu tiesību un tiesisko interešu aizsardzība. Ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par bērniem, kuri, valstī noteikto iebraukšanas ierobežojumu dēļ, šobrīd atrodas tuvinieku aprūpē bez likumiskas pārstāvības,  vai vecāki ir izbraukuši ārpus valsts un bērni atstāti vieni, vai nepieciešama palīdzība, jo vecāki atrodas pašizolācijā, aicinām nekavējoties zvanīt pa tālruni  26603348 vai rakstīt uz e-pastu: aurika.zivere PIE smiltene PUNKTS lv

Pašvaldība turpina darbu, lai palīdzētu iedzīvotājiem! Esam atbildīgi pret sevi, pret saviem līdzcilvēkiem – bērniem, vecākiem, vecvecākiem! Ievērojam visus noteiktos drošības pasākumus un ierobežojumus! Mūsu veselība ir pati svarīgākā! 

Vairāk par Covid-19 profilaktiskiem pasākumiem. 

Par pašvaldības darbu ārkārtējās situācijas laikā. 

Informāciju sagatavoja:

Marita Mūze
Smiltenes novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv; marita.muze PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. 28334474

www.smiltene.lv

Alūksnes novada pašvaldība ir izveidojusi aptauju, lai izzinātu, vai novada iedzīvotāji kompostē zaļos un dārza atkritumus (pārtikas atlikumus, koku lapas, nopļauto zāli u.tml.). Pašvaldība aicina novada iedzīvotājus iesaistīties un atbildēt uz šīs nelielās aptaujas jautājumiem. Aptaujas anketu var aizpildīt elektroniski, saite uz to ir pieejama šeit. Informācija par iespēju piedalīties aptaujā un saite uz to publicēta arī pašvaldības mājas lapas www.aluksne.lv sadaļā Sabiedrība/Sabiedrības līdzdalība.  Aptaujas anketu var arī izgriezt no pašvaldības izdevuma “Alūksnes Novada Vēstis” un līdz 27. aprīlim iespēju robežās nogādāt to pašvaldības institūcijā tuvāk savai dzīvesvietai – attiecīgi pagasta pārvaldē vai pašvaldības administratīvajā ēkā, Dārza ielā 11, Alūksnē, iemetot to pasta kastītē.

Informācijai: komposts veidojas no organiskiem materiāliem, kurus sadala baktērijas un citi mikroorganismi. Komposts ir ar barības vielām bagāta, augstvērtīga humusa augsne, kas uzlabo dārza augsni un padara to irdenāku. Turklāt tas ir ļoti labs dabisks mēslošanas līdzeklis, jo tas satur svarīgas augiem vajadzīgās barības vielas.

Informāciju sagatavoja:

Sanita Pāsa

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

 E-pasts:  sanita.pasa PIE aluksne PUNKTS lv

Tālrunis: +371 26456644, +371 64381503
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301

Alūksnes novada dome 26. marta sēdē pieņēma lēmumu šogad noteikt divus nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus, pārceļot nodokļa nomaksas termiņu par pirmo ceturksni uz 15. augustu, bet par otro ceturksni uz 15. novembri.

  Šādu lēmumu dome pieņēma, pamatojoties uz likuma “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” 4. punktā paredzēto tiesību pašvaldībām 2020. gadā noteikt citus nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus.             Līdz ar to Alūksnes novadā nekustamā īpašuma nodokļa nomaksai šogad ir divi iepriekš minētie termiņi. Papildu paziņojumus par nodokļa maksājumiem izsūtīt nav paredzēts. Pašvaldība aicina nodokļa maksātājus, ja vien ir šāda iespēja, nodokļa maksājumus neatlikt uz pēdējo mirkli.

            Ņemot vērā, ka ārkārtējās situācijas laikā klientu apkalpošana klātienē nenotiek un pašvaldības kase nepieņem maksājumus, samaksāt nekustamā īpašuma nodokli ir iespējams, izmantojot internetbankas, portālu www.epakalpojumi.lv un www.latvija.lv. Ja vēlaties maksāt skaidrā naudā, to ir iespējams veikt veikalos “MAXIMA” (katra rēķina apmaksas cena ir 0,50 EUR) un “Latvijas Pastā” (komisijas maksa 3,50 EUR).

            Droši un ērti nekustamā īpašuma nodokli var nomaksāt portālā www.epakalpojumi.lv vai www.latvija.lv. Abos portālos pieejami pašvaldību banku konti nekustamā īpašuma nodokļa samaksai, kā arī nodokļa maksātājam automātiski uzrādās visa nepieciešamā informācija maksājuma veikšanai. Portālā www.epakalpojumi.lv iespējams veikt nomaksu arī par citas fiziskas vai juridiskas personas īpašumiem.

            Savukārt, veicot maksājumu internetbankā, būtiski pārliecināties, vai pārskaitījums adresēts pašvaldībai, kas izsūtījusi maksāšanas paziņojumu. Pārskaitījums veicams uz kādu no tiem pašvaldības kontiem, kas norādīti paziņojumā.

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

SIA “VTU Valmiera” informē par vairāku reģionālo maršrutu autobusu reisu slēgšanu saistībā ar koronavīrusa Covid-19 izplatīšanās ierobežošanu.

Reisi tiks slēgti no 28.marta līdz brīdim, kad tiks izbeigta ārkārtējā situācija valstī.

 

Slēgto reisu saraksts . 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Balstoties uz satiksmes ministra rīkojumu vīrusa Covid-19 izplatīšanās riska mazināšanai, no piektdienas, 2020. gada 27. marta, uz ārkārtējās situācijas laiku reģionālajos maršrutos tiks ierobežots pārvadāto pasažieru skaits vienā autobusā, tādējādi nodrošinot lielāku distanci starp pasažieriem. Plānots, ka autobusā katra otrā sēdvieta, kuru nedrīkstēs ieņemt, būs iezīmēta. Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt sava brauciena nepieciešamību sabiedriskajā transportā!

Ņemot vērā, ka turpmāk reģionālo maršrutu autobusos pieejamo sēdvietu skaits tiks samazināts uz pusi, visiem iedzīvotājiem, kuri neizmanto sabiedrisko transportu darba vajadzībām, aicinām izvērtēt brauciena nepieciešamību! Priekšroka būtu dodama tiem iedzīvotājiem, kuri dodas uz darbavietu un pēc tam – atpakaļ mājās, īpaši tad, ja persona ir nodarbināta medicīnas, tiesību aizsardzības vai tirdzniecības jomā.

 Plānots, ka autobusā pasažieri varēs ieņemt katru otro sēdvietu. Turklāt tās tiks izkārtotas pamīšus, lai veidotos lielāka distance no visām pusēm. Mikroautobusos pasažieri nevarēs izmantot stāvvietas. Tāpat autobusos, kur vadītāja sēdvieta nav nodalīta no pārējā transportlīdzekļa salona, netiks nodrošināta biļešu tirdzniecība uz sēdvietām, kas atrodas aiz šofera.

 Pasažieri tiek aicināti gadījumos, kad tas ir iespējams, biļeti iegādāti, neizmantojot skaidru naudu, bet maksāt ar bankas karti vai pirkt to internetā vai autoostā.

 Autotransporta direkcija turpina pārskatīt reģionālo maršrutu reisu skaitu. Ja būs nepieciešamība un tā tiks pamatota ar reālu statistiku, tiks izvērtēta iespēja palielināt autobusu reisu skaitu konkrētā maršrutā.

Papildu informācijai:

Zane Plone,

VSIA Autotransporta direkcija

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: + 371 28627003

E-pasts: zane.plone PIE atd PUNKTS lv 

Šī gada 27. martā plkst. 9:15–10:30 Latvijas Pašvaldību savienībā (LPS) notiks videokonference “Par pašvaldībām aktuāliem finanšu jautājumiem krīzes situācijā”.

Videokonferencē piedalīsies finanšu ministrs Jānis Reirs, Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietniece budžeta jautājumos Jolanta Plūme,Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks ESSFKF jautājumos Armands Eberhards, Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme un Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins. Videokonferenci vadīs LPS priekšsēdis Gints Kaminskis.

Videokonferenci varēs skatīties tiešraidē šeit vai LPS vietnes www.lps.lv sadaļā “Tiešraides-Videoarhīvs”. Tiešraidi iespējams skatīties arī YouTube kanālā šeit.

Tiešraides laikā būs iespēja uzdot jautājumus, sūtot tos uz e-pasta adresi: tiesraide PIE lps PUNKTS lv.


Informāciju sagatavoja:

Liene Užule

Komunikācijas nodaļas vadītāja, 

padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos

Latvijas Pašvaldību savienība

Tālrunis: +371 67226536

Mobilais tālrunis: +371 26519920

www.lps.lv

Alūksnes novada dome 26. marta sēdē pieņēma lēmumu šogad noteikt divus nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus, pārceļot nodokļa nomaksas termiņu par pirmo ceturksni uz 15. augustu, bet par otro ceturksni uz 15. novembri.

Šādu lēmumu dome pieņēma, pamatojoties uz likuma “Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību” 4. punktā paredzēto tiesību pašvaldībām 2020. gadā noteikt citus nekustamā īpašuma nodokļa samaksas termiņus.             Līdz ar to Alūksnes novadā nekustamā īpašuma nodokļa nomaksai šogad ir divi iepriekš minētie termiņi. Papildu paziņojumus par nodokļa maksājumiem izsūtīt nav paredzēts. Pašvaldība aicina nodokļa maksātājus, ja vien ir šāda iespēja, nodokļa maksājumus neatlikt uz pēdējo mirkli.

            Ņemot vērā, ka ārkārtējās situācijas laikā klientu apkalpošana klātienē nenotiek un pašvaldības kase nepieņem maksājumus, samaksāt nekustamā īpašuma nodokli ir iespējams, izmantojot internetbankas, portālu www.epakalpojumi.lv un www.latvija.lv.

Droši un ērti nekustamā īpašuma nodokli var nomaksāt portālā www.epakalpojumi.lv vai www.latvija.lv. Abos portālos pieejami pašvaldību banku konti nekustamā īpašuma nodokļa samaksai, kā arī nodokļa maksātājam automātiski uzrādās visa nepieciešamā informācija maksājuma veikšanai. Portālā www.epakalpojumi.lv iespējams veikt nomaksu arī par citas fiziskas vai juridiskas personas īpašumiem.

            Savukārt, veicot maksājumu internetbankā, būtiski pārliecināties, vai pārskaitījums adresēts pašvaldībai, kas izsūtījusi maksāšanas paziņojumu. Pārskaitījums veicams uz kādu no tiem pašvaldības kontiem, kas norādīti paziņojumā.

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Kad Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai tiek pieņemti arvien stingrāki drošības pasākumi, Valmieras pilsētas pašvaldības dome lemj par atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem ārkārtējās situācijas laikā.

        Šodien, 26.martā, Valmieras pilsētas pašvaldības domes deputāti lēma pārcelt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) apmaksas termiņu visiem NĪN maksātājiem, kuriem ir pienākums maksāt nodokli par Valmieras pilsētas pašvaldības teritorijā esošajiem īpašumiem. Ja līdz lēmuma pieņemšanai maksājums nav veikts, 2020.gada 31.marta NĪN maksājuma termiņš tiek pārcelts uz 2020.gada 15.novembri. Termiņa pārcelšana nozīmē, ka līdz 15.novembrim par maksājumiem netiks aprēķināta kavējuma nauda.          Ja ārkārtas situācija ar Covid-19 izplatību tiks pagarināta, arī turpmāk var tikt izskatīti jautājumi par nākamo NĪN samaksas termiņu pārcelšanu.

         Pašvaldība aicina iedzīvotājus un uzņēmumus, kuri ārkārtējās situācijas laikā turpina strādāt un veic saimniecisko darbību, veikt NĪN apmaksu ierastajā kārtībā.

         Valmieras pilsētas pašvaldība sadarbībā ar Valmieras Attīstības aģentūru, lai operatīvi varētu apkopot uzņēmēju jautājumus, apzināt problēmas un sniegt atbildes, ārkārtējās situācijas laikā ir izveidojuši tiešsaistes vietni Valmieras un pilsētai apkārtējo novadu uzņēmēju un darba devēju atbalstam (http://developvalmiera.lv/covid-19/). Ir izveidota pieteikuma forma, kur var aprakstīt problēmu, sniegt priekšlikumus par iespējamo risinājumu.

          Lēmumi par citiem atbalsta pasākumiem iedzīvotājiem un uzņēmējiem tiks izskatīti, atbilstoši Ministru kabineta lēmumiem par ārkārtējo situāciju valstī.

Informāciju sagatavoja: 

Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
 Mob. tālr.: 26553317

Sestdien, 28.martā Valmieras pilsētas pašvaldība aicina valmieriešus piedalīties akcijā “Zemes stunda”. Laikā, kad īpaši bieži meklējam patvērumu dabā, dalība Zemes stundā ir iespēja dabai pateikties. Akcija “Zemes stunda” vērš uzmanību uz vides problēmām, atgādina par cilvēku veiktām darbībām, kā rezultātā tiek nodarīts neatgriezenisks kaitējums dabas daudzveidībai, veselīgas sabiedrības pamatam. Dalību Zemes stundā apliecina simboliska gaismas izslēgšana 28.martā plkst.20.30-21.30. Taču jo īpaši Covid-19 izraisītās sociālās distancēšanās un pašizolācijas laikā Zemes stundu iespējams gaidīt un pavadīt, izmantojot kādu no organizācijas “Pasaules dabas fonds” sagatavotajiem desmit ieteikumiem.

1. Izslēdz gaismu Zemes stundā! 28. martā plkst. 20.30 vienu stundu pavadi sveču gaismā, lai simboliski paustu nostāju par dabas daudzveidības saglabāšanu un aizvien pieaugošām citu vides jautājumu aktualitātēm! Zemes stunda var būt laiks individuālām pārdomām un sarunām ģimenes lokā. Noklausies dziesmu World On Our Shoulders a capella grupas Latvian Voices un draugu koru izpildījumā, pievieno savu balsi planētai un iestājies par dabu, parakstoties ej.uz/balssplanetai! Dalies ar savu Zemes stundu sociālajos tīklos!

2. Dodies dabā atbildīgi! Pastaigas svaigā gaisā var uzlabot gan fizisko, gan garīgo pašsajūtu. Daba mostas, un šis ir īstais brīdis, lai izpētītu tuvējo apkārtni vai dotos pārgājienā citviet. Dabas aizsardzības pārvalde iesaka izvēlēties mazāk populārus apskates objektus. Kopā aicinām būt atbildīgiem pret līdzcilvēkiem un dabu! Ņem līdzi arī maisu, velc cimdus un pacel atkritumus! Atceries – dabā ejot, ko atnesi, to aiznes!

3. Iedvesmojies, neizejot no mājas! Pagatavo tēju, iekārtojies ērtā krēslā un piedzīvo mūsu planētas dabisko skaistumu iespaidīgajās Netflix dokumentālajās sērijās Our Planet, kas tapušas sadarbībā ar Pasaules Dabas Fondu (WWF) un vēsta par klimata pārmaiņu sekām. Baudi krāšņus dabas skatus arī sērijās Night On Earth un Planet Earth vai iegrimsti sen kārotas grāmatas pasaulē.

4. Sarīko spēļu turnīru! Noslauki putekļus no iecienītākajām galda spēlēm vai spēlē tās internetā, piemēram, pdf.lv sadaļā “Testi & spēles”. Laiks improvizēt – īpaši bērniem patīk izdomāt, gatavot vai zīmēt spēles. Pavadi dienu draudzīgā konkurencē ar saviem mīļajiem!

5. Atbrīvo laimes hormonus! Atskaņo savu iecienītāko podkāstu, audiogrāmatu vai mūzikas listi. Izmanto laiku, lai ievērotu ilgtspējīgāku un veselīgāku dzīvesveidu – dodies pastaigā, skrien un izmēģini vingrojumus, kas tev sagādā prieku! Sportam smelies idejas internetā, izmēģini tiešsaistē piedāvātās sporta nodarbības!

6. Iestādi augus! Garšaugu audzēšanai mājā uz palodzes ir vairāki ieguvumi – zaļumi ir vienmēr svaigi, un tie atsvaidzina arī interjeru. Veic pavasara darbus piemājas košumaugu dārziņā!

7. Ceļo un apmeklē muzejus! Laiks izmantot virtuālās tūres pasaules populārāko muzeju ekspozīcijām un izstādēm. Labs apkopojums atrodams, piemēram, vietnē washingtonpost.com/travel. Iepazīsti arī pašmāju kultūras notikumus (izstādes, grāmatas, koncertus) #Ēkultūra piedāvājumā.

8. Vēro pavasara vēstnešus – putnus! Durbes jūras ērgļu ligzdā 12. martā tika novērota pirmā ola, ko šobrīd cītīgi pieskata ērgļu pāris Milda un Raimis. Ielūkojies šo reto putnu ikdienā dabasdati.lv, un, iespējams, arī tu sajutīsi koku galotņu vēja brāzmas. Apmeklē savai mājvietai tuvāko putnu vērošanas vietu (meklē to birdingplaces.eu)!

9. Gatavo un sniedz priekšmetiem otru elpu! Iegūsti jaunas prasmes – pagatavo kopšanas un tīrīšanas līdzekļus, piešķir otru elpu kādam priekšmetam! Ziedo nevajadzīgās lietas! Iedvesmojies Zero Waste Latvija Facebook diskusijās!

10. Vakariņo sveču gaismā! Īstais laiks, lai iemācītos pagatavot kādu īpašu, dabai draudzīgu recepti. Izmēģini jaunu veģetāru ēdienu no vegus.lv, esi radošs un pagatavo gardu maltīti no ēdienu atlikumiem – apmeklē zalabriviba.lv sadaļu “Ar cieņu par pārtiku”! Ilgtspējīgu jūras velšu ēdienu gatavošanai izmanto Pasaules Dabas Fonda Zivju gidu (meklē to pdf.lv sadaļā “Zivis”).

Par Zemes stundu

Pēdējā desmitgadē Zemes stunda ir iedvesmojusi pasaules līdzdalību vitālās dabas, klimata un vides iniciatīvās, veicinot rīcību un izmaiņas politikā un sabiedrības izpratnē. Šī kustība, piemēram, ir palīdzējusi izveidot 3,5 miljonus hektāru lielu jūras aizsargājamo teritoriju Argentīnā, 2700 hektāru Zemes stundai veltītu mežu Ugandā un palīdzējusi pieņemt jaunus tiesību aktus jūru un mežu aizsardzībai Krievijā. Pagājušajā gadā WWF-Ekvadora izvirzīja likumu, kas aizliedz galvaspilsētā izmantot plastmasas maisiņus, citus vienreizlietojamus plastmasas un putuplasta izstrādājumus, bet WWF-Indonēzija uzsāka 20 000 mangrovju stādīšanas iniciatīvu 13 pilsētās.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

 

Laura Treimane,

Pasaules Dabas Fonda

komunikācijas vadītāja

ltreimane PIE pdf PUNKTS lv,

Tālr.: 28288090

Šī brīža situācija valstī un pasaulē mums liek būt radošiem arī sociālās rehabilitācijas pakalpojumu nodrošināšanā. Veiksmīgu risinājumu, pielāgojoties sociālās distancēšanās periodam, ir raduši daudzfunkcionālā centra „Solis Augšup” speciālisti, kuri piedāvā tiešsaistē saņemt ABA terapeita konsultācijas, izmantojot aplikāciju Whatsapp, Skype vai citu, abām pusēm pieejamu komunikācijas platformu. Arī ģimeņu atbalsta un attīstības centrs “PASKATIES” aicina vecākus saņemt attālinātas klīniskā psihologa konsultācijas, bet bērniem ir iespēja saņemt ABA terapiju izmantojot Whatsapp, Skype vai Messenger aplikāciju.

Ar to, kā notiek attālināta ABA terapeita konsultācija dalās daudzfunkcionālā centra “Solis augšup” vadītāja Diāna Mekša:

  • Vecāks varēs sazvanīties vai sarakstīties ar izvēlēto speciālistu, izmantojot Skype, Whatsapp vai citu, abām pusēm pieejamu komunikācijas platformu.
  • Speciālists vecākam nosūtīs anketu, kuru nepieciešams aizpildīt un nosūtīt atpakaļ speciālistam pirms pirmās konsultācijas.
  • Vecāks vienosies ar speciālistu par iespējamo konsultācijas datumu un laiku.
  • Pirmās konsultācijas laikā vecāks ar speciālistu izrunā visu nepieciešamo un saplāno tālāko terapijas procesu (speciālists var lūgt nofilmēt noteiktas situācijas ar bērnu).
  • Saņemsiet nepieciešamo online konsultāciju skaitu, lai varētu efektīvi realizēt terapijas procesu. Terapijas process var notikt sinhroni (speciālists tiešsaitē palīdz realizēt terapijas procesu) vai asinhroni (jūs varat sūtīt video ar terapijas procesa realizēšanu, speciālists noteiktā laikā to analizēs, sniegs atgriezenisko saiti par paveikto un tālākas rekomendācijas uzlabošanai).
  • Speciālists sūtīs bērna attīstības programmu vai nevēlamās uzvedības mazināšanas programmu rakstiskā veidā. Programma iekļaus sevī nepieciešamas metodes un aprakstītas procedūras, kā trenēt noteiktu prasmi vai kādas stratēģijas izmantot, lai mazinātu nevēlamo uzvedību.

Kā notiek pats terapijas process?

  • ABA terapeits raksta un sūta vecākiem detalizēti aprakstītu katras prasmes trenēšanas procedūru un nodarbības plānu, sadalītu pa soļiem. Nodarbības plāns palīdz vecākiem sekot līdzi nodarbības struktūrai un iepriekš plānot nepieciešamos materiālus darbam.
  • ABA terapeits izrunā ar vecākiem nodarbības plānu un prasmes, ko trenēs stundas laikā. Izrunā ar vecākiem svarīgus momentus un uzdot jautājumus par procedūru vai atbild uz vecāku jautājumiem.
  • Vecāks darbojas ar bērnu, sekojot nodarbības plānam. ABA terapeits verbāli  sniedz atgriezenisko saiti par to, cik korekti vecāks izpilda noteikto procedūru, sniedz instrukcijas darba laikā, lai efektīvi mācītu bērnu dažādām prasmēm (komunikācija, pašaprūpe, atdarināšanas prasmes, spēlēšanās prasmes u.c.), kā arī sniedz nepieciešamo atbalstu vecākam.
  • Nodarbības beigās ABA terapeits saņem atgriezenisko saiti no vecāka par vajadzībām, grūtībām un izdošanos, kā arī vienojas par nākamo nodarbības plānu, izmaiņām, ko nepieciešams veikt un materiālu sagatavošanu.
  • Speciālists cenšas uzturēt un nodrošināt tādu darba apjomu un sadarbību, kas ir pieņemama no vecāku puses.
  • Ja ģimenē ir vairāki bērni, tad speciālists plāno, kā iesaistīt māsu vai brāli terapijas procesā, ja vecākiem nav iespējas sadalīt uzmanību vienam bērnam nodarbības laikā.

Ja jūsu bērnam projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros izstrādātajā individuālā atbalsta plānā ir rekomendēta ABA terapija vai jūs vēlaties saņemt psihologa konsultācijas, aicinām sazināties ar savas pašvaldības sociālo dienestu vai projekta “Vidzeme iekļauj” sociālo pakalpojumu eksperti Laini Zālīti par iespēju šos pakalpojumus saņemt attālināti. Atgādinām, ka individuālo atbalsta plānu iespējams aktualizēt, ja bērnam ir nepieciešamība pēc pakalpojumiem, kuri sākotnēji plānā nav iekļauti.

“Svarīgi ir sniegt vecākiem skaidru un strukturētu informāciju par vides organizēšanu mājās, lai nodarbība notiek raiti un efektīvi. To ieteicams darīt rakstiski, sadalot uzdevumus pa soļiem un aprakstot, ko katrā uzdevumā sagaidāt no bērna un vecāka. Tā pat, ir būtiski nodarbību laikā sniegt vecākam instrukcijas un pozitīvu atgriezenisko saisti par paveikto, lai viņš spētu virzīt bērnu uz veiksmīgu uzdevuma izpildi un mācīt jaunās prasmes!”- Diāna Mekša. 

Protams,  ne visus pakalpojumus ir iespējams sniegt attālināti, bet šobrīd aicinām arī citus sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējus domāt par risinājumiem un izmantot tehnoloģiju sniegtās priekšrocības sociālās rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanā, lai nodrošinātu nepārtrauktu rehabilitāciju bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, atrodoties mājās.

Vairāk par daudzfunkcionālo centru „Solis Augšup” iespējams uzzināt viņu mājaslapā vai Facebook kontā

Vairāk par ģimeņu atbalsta un attīstības centrs “PASKATIES” iespējams uzzināt viņu mājaslapā vai Facebook kontā

 

Vairāk informācijas:

ESF projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, ESF projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv

30. martā Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā sākas agrā pieteikšanās mācībām 17 profesijās. Pieteikties iespējams tehnikuma mājas lapā www.vtdt.lv, sadaļā Uzņemšana.

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikums šobrīd ir vienīgā profesionālā izglītības iestāde, kas skolēniem šajā pavasarī piedāvās agro pieteikšanos t.i. iespēju pieteikties un iegūt vietu jau izvēlētajā profesijas apmācības grupā pirms pamatskolas absolvēšanas un centralizēto eksāmenu kārtošanas.

Agrās pieteikšanās laikā būs iespējams pieteikties mācībām šādās profesijās - datorsistēmu tehniķis, programmēšanas tehniķis, automehāniķis, autovirsbūvju remontatslēdznieks, spēkratu mehāniķis, lauksaimniecības mehanizācijas tehniķis, apdares darbu tehniķis, mēbeļu galdnieks, produktu dizainera asistents, apģērbu dizainera asistents, namdaris, jumiķis (ar pabeigtu vidējo izglītību), elektrotehniķis, telekomunikāciju tehniķis, augkopības tehniķis, pavārs un klientu apkalpošanas speciālists.

“Šajā mācību gadā vēlamies aicināt skolēnus jau šobrīd nopietni domāt, apsvērt un izrunāt ģimenēs tālākizglītības iespējas un visbeidzot arī pieteikties mācībām pie mums Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā kādā no mūsu piedāvātajām mācību programmām. Izmantojam agro pieteikšanos, lai dotu iespēju mērķtiecīgākajiem un motivētākajiem skolēniem jau laicīgi iegūt vietu izvēlētajā programmā,” skaidro tehnikuma direktors Artūrs Sņegovičs. 

 

Informāciju sagatavojusi:

Liene Sarapova 

komunikācijas speciāliste

sarapova.liene PIE pt.edu PUNKTS lv

T. +371 223 07 826