Arhīva kalendārs

« April 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

Projekta konkursa mērķis ir sniegt atbalstu Smiltenes novada uzņēmumu un fizisko personu projektiem, kas tiek realizēti Smiltenes novadā un kuru rezultātā tiek radīti jauni produkti un pakalpojumi vai tiek radītas jaunas darbavietas.

Projektu uzņēmējdarbības ideju konkursā var piedalīties Smiltenes novadā reģistrēta juridiska persona vai fiziska persona, kas reģistrējusies kā saimnieciskās darbības veicējs vai kas uzvaras gadījumā reģistrēsies kā saimnieciskās darbības veicējs vai komersants.

Pašvaldība līdzfinansējumu piešķir līdz 80% no iesniegtās projektu izdevumu tāmes, ar nosacījumu, ka piešķirtais līdzfinansējuma apjoms nepārsniedz 3000 EUR. Kopējais pieejamais finansējums 12 000 EUR.

Projektu pieteikums jāiesniedz atbilstoši konkursa nolikumā noteiktām prasībām (jāiesniedz aizpildīta pieteikumu veidlapa, izdevumu tāme, iesniedzēja dzīves un darba apraksts- CV vai cita nepieciešamā informācija pēc nolikuma). Konkursa nolikums, pieteikuma veidlapa, izdevumu tāmes veidlapa un cita informācija pieejama Smiltenes novada mājas lapā https://smiltene.lv/attistiba/pasvaldibas-atbalsts/projektu-konkursi/. Papildus informācija Smiltenes novada domes Attīstības un plānošanas nodaļā pa tālr. 64707571, vai sūtot jautājumus uz e-pastu dome PIE smiltene PUNKTS lv.

Projektu pieteikumu var iesniegt līdz 2020.gada 30.jūnijam plkst.17:00, ievietojot Smiltenes novada domes slēgtajā pastkastē Dārza ielā 3 vai pēc valstī izsludinātās ārkārtas situācijas beigām iesniedzot Smiltenes novada domes Klientu apkalpošanas centrā vai iesūtot pa pastu: Smiltenes novada dome, Dārza ielā 3, Smiltene, LV-4729 (pasta zīmogs 30.jūnijs).

Smiltenes novada dome norāda, ka ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtas situāciju un ierobežojošos pasākumus vīrusa Covid-19 izplatības mazināšanai konkursa izsludināšanas un norises laikā, var mainīties apstākļi, kuru rezultātā konkurss var tikt atcelts.

 

Informācija pārpublicēta no Smiltenes novada tīmekļa vietnes: https://smiltene.lv/blog/class/smiltenes-novada-dome-izsludina-uznemejdarbibas-ideju-konkursu-esi-uznemejs-smiltenes-novada-3/

Lai sniegtu drošu atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu iedzīvotājiem un mazinātu riskus Covid-19 tālākai izplatībai Latvijas iedzīvotāju vidū, ir ieviesti papildu piesardzības pasākumi, lai nodrošinātu iedzīvotāju veselību un vides aizsardzību. Vīrusa ierobežošanai ļoti būtiska ir iedzīvotāju atbildīga rīcība ar atkritumiem šajā laikā.

Atkritumu apsaimniekošana mājsaimniecībās, ja ir noteikta karantīna:

  • Atkritumus, starp kuriem ir individuālie aizsardzības līdzekļi (cimdi un maskas), šādās mājsaimniecībās ievieto divos aizsietos maisos.
  • Maisu ievieto konteinerā, kas paredzēts nešķirotiem atkritumiem. To nedrīkst atstāt pie konteinera vai ievietot dalītās vākšanas konteinerā.
  • Nešķirotu sadzīves atkritumu izvešana notiek pēc grafika saskaņā ar līgumu.
  • Rokas uzreiz pēc atkritumu izmešanas rūpīgi mazgājiet un apstrādājiet ar dezinfekcijas līdzekļiem!

Ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju ar mērķi ierobežot vīrusa “Covid-19” izplatību, SIA “ZAAO” (ZAAO) turpina atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu ievērojot piesardzības pasākumus, lai izslēgtu potenciālos riskus. Saziņa ar ZAAO biroja darbiniekiem darba dienās darba laikā ir iespējama tikai attālināti – rakstot uz e-pastu: zaao PIE zaao PUNKTS lv vai zvanot pa tālruni 64281250. EKO laukumos ir pieejami tikai tie pakalpojumi, kas nav tiešā kontaktā ar darbinieku.

ZAAO atgādina arī, ka šķiroto atkritumu konteineros DRĪKST mest tikai atbilstošu saturu – pārstrādei derīgos materiālus. Tāpat kā līdz šim, šķiroto atkritumu konteineros NEDRĪKST mest vienreiz lietojamās salvetes, papīra dvieļus, paketes, autiņbiksītes, kas ir sadzīves atkritumi.

Plašāka informācija par ZAAO darbu un ieviestajiem piesardzības pakalpojumiem pieejama ZAAO mājaslapā www.zaao.lv vai zvanot pa tālruni 64281250. 

Informāciju sagatavojusi:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības, Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

 

VIDES AIZSARDZĪBAS UN REĢIONĀLĀS ATTĪSTĪBAS MINISTRIJAS VADLĪNIJAS:

 

Vidzemes plānošanas reģions (VPR) marta sākumā aicināja ikvienu Vidzemes iedzīvotāju, potenciālo jaunienācēju un reģiona attīstībā ieinteresētu profesionāli aptaujas formā izvērtēt dzīves, uzņēmējdarbības, pakalpojumu saņemšanas u.c. apstākļus Vidzemē. Tika saņemtas vairāk nekā 430 atbildes, iezīmējot gan stiprās, gan vājās puses. Lai vēl detalizētāk apzinātu esošos izaicinājumus Vidzemē, šī gada 25. martā tiešsaistē notika pirmā VPR Konsultatīvās padomes sanāksme. Tās dalībnieki turpmākajos mēnešos līdzdarbosies un sekos līdzi VPR Attīstības programmas izstrādei.

Profesionālās un augstākās izglītības iespējas, labas kvalitātes interneta un telekomunikāciju sakari, tiešsaistes sabiedriskie pakalpojumi, gaisa kvalitāte ir tikai daži no piemēriem, kas minēti aptaujas anketā kā Vidzemes stiprās puses. Savukārt vājās puses Vidzemē saistās ar nepietiekamu mājokļu pieejamību, kas kavē potenciālo iedzīvotāju un nozaru profesionāļu ienākšanu Vidzemē. Atbildēs izskan arī nepietiekamās mobilitātes iespējas nokļūšanai uz novadu centriem, kā arī nepieciešamība pēc vēl plašāka atbalsta uzņēmējdarbības uzsākšanai. Iegūtie aptaujas rezultāti ir tikai pirmais solis, lai identificētu virzienus un aktualitātes, kas ir būtiskas esošajiem un potenciālajiem iedzīvotājiem, kā arī tiem, kas Vidzemes reģionā veic ekonomiskās aktivitātes.

Gan jau minētās anketēšanas rezultāti, gan VPR un sadarbības partneru iepriekš apkopotās globālā, nacionālā un vietējā līmeņa tendences un izaicinājumi, kas ietekmē vai potenciāli varētu ietekmēt reģiona attīstību, tika pārrunāti pirmajā Konsultatīvās padomes sanāksmē. Tajā piedalījās ap 30 dalībnieki - pašvaldību un ministriju pārstāvji,  aktīvi Vidzemes iedzīvotāji un kopienu pārtāvji, uzņēmēji, zinātnieki un mācībspēki, dažādu nozaru un profesiju pārstāvji  ar mērķi sniegt priekšlikumus un izteikt viedokli par Vidzemes reģiona līdzšinējo attīstību, kā arī globālām tendencēm un izaicinājumiem, kas būtu jāizvērtē, izstrādājot VPR Attīstības programmu 2021. - 2027. gadam. “Konsultatīvās padomes locekļu zināšanas un pieredze ir būtisks resurss reģiona Attīstības programmas izstrādes laikā, lai nodrošinātu integrētu starpnozaru skatījumu un definētu reģiona attīstībai būtiskākos nosacījumus un prioritātes”, norāda VPR Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja Ieva Kalniņa.

Sanāksmes dalībnieki vairākās moderatoru vadītās tiešsaistes darba grupās izvērtēja aptaujas rezultātus un uzsvēra tās tendences, kas Vidzemē ietekmē vai potenciāli var ietekmēt attīstību. Dalībnieki uzsvēra nepieciešamību pārdomāt un izvērtēt dažādu pakalpojumu nodrošināšanas formas un veidus lauku teritorijās, kas jau šobrīd dažādu apstākļu rezultātā nespēj sniegt nepieciešamo kvalitāti un pārklājumu. Ņemot vērā straujo digitālo risinājumu ienākšanu mūsu ikdienā, būtiski ir attīstīt arī vecāka gadagājuma iedzīvotāju  prasmes izmantot šos instrumentus savas uzņēmējdarbības attīstīšanai. Turklāt nozīmīgs ir atbalsts un skaidras vadlīnijas pārejai uz precīzo lauksaimniecību. Ir jāveicina vienotība un kopēja darba sajūta ar brīvprātīgajām un socializēšanās aktivitātēm. Spēcīgu kopienu izveide ir atbalsts arī jaunienācējiem, radot piederības sajūtu. Daudzviet ir labi piemēri, kur kopienas šajos apstākļos ir spējušas parādīt savu spēku vienotībā.

Sarunu fokusā bija arī sistēmdinamikas modelēšanas rīks reģiona attīstības plānošanai, kas tiks izmantots, modelējot nākotnes scenārijus Vidzemē. Jau iepriekš VPR vēstīja, ka Attīstības programmas izstrādei lielu atbalstu sniegs Apvārsnis 2020 programmas projekts “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) un tajā izmantotās mūsdienīgās plānošanas un analīzes metodes. Kā sanāksmes laikā arī prezentēja  un norādīja Latvijas Lauku foruma pārstāve Katrīna Idū, sistēmdinamiskajā modelēšanā tiek izmantotas kvalitatīvas un kvantitatīvas metodes, lai pētītu reģiona nākotnes virzienus, dažādu politiku savstarpējo atkarību un ietekmi, kā arī lai apzinātu ārējos un iekšējos faktorus, kas var ietekmēt reģionu attīstību. Šādi nākotnes scenāriji tiks izveidoti laika mērogā līdz pat 2040. gadam.

Lai gan plānotā klātienes sanāksme notika tiešsaistē, tā noritēja veiksmīgi, uzsver Guna Kalniņa-Priede, VPR Administrācijas vadītāja. “Šī brīža situācija ir mūs piespiedusi pielāgoties pārmaiņām, taču ir liels prieks, ka tik daudzi jau tagad ir aktīvi iesaistījušies un vēlas dalīties savās zināšanās, strādājot attālināti un ar savu pieredzi, profesionālo redzējumu palīdz mums sagatavot Attīstības programmu nākošajam plānošanas periodam. Šis  jaunais,  izaicinājumiem pārpilnais laiks liek mums meklēt jaunus risinājumus ne tikai attālinātai produktīva darba veikšanai, bet arī  jāpārdomā un rūpīgi kopīgās diskusijās jāvienojas par Vidzemes reģiona attīstības prioritātēm,”  turpina G. Kalniņa-Priede.

Par Konsultatīvo padomi:

Mērķis: Konsultatīvās padomes izveides mērķis ir veicināt līdzdalību VPR Attīstības programmas izstrādē, ieviešanas uzraudzībā un novērtēšanā, balstoties uz konkrētās vietas un iedzīvotāju vajadzībām, tādejādi arī nodrošinot saskaņotas reģionālās politikas veidošanu, īstenošanu un novērtēšanu.

Dalībnieki: Vidzemes iedzīvotāji, potenciālie un jau esošie jaunienācēji, lauksaimnieki, uzņēmēji, kvalificētu un konkurētspējīgu dažādu profesiju pārstāvji, pētnieki un citu nozaru pārstāvji.

Uzdevumi: VPR Attīstības programmas izstrādes laikā identificēt reģiona attīstībai aktuālās problēmas un izaicinājumus, sniegt savā pieredzē un zināšanās balstītus priekšlikumus šo problēmu risināšanā. Izvirzīt priekšlikumus Attīstības programmas mērķiem, prioritātēm un uzdevumiem, kas būtu veicami, lai nodrošinātu Vidzemes reģiona konkurētspējīgu attīstību un  izaugsmi, kā arī veicinātu reģionālās politikas integrēšanu visu līmeņu un nozaru attīstības politikās.

VPR Konsultatīvās padomes sanāksme tika organizēta projekta “Sadarbības virzīta nākotnes politika lauku reģioniem un iedzīvotājiem” (PoliRural) ietvaros, kas tiek īstenots Eiropas Savienības pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 ietvaros. “PoliRural” mērķis ir sekmēt lauku politikas attīstību, izveidojot spēcīgu lauku ekosistēmā ieinteresēto personu kopienu un izstrādājot konceptuālu lauku ekosistēmas modeli. Vairāk par projektu uzziniet https://polirural.eu/  Par projekta aktivitātēm Vidzemes plānošanas reģionā http://www.vidzeme.lv

Papildu informācija par VPR Attīstības programmu: Ieva Kalniņa, Teritorijas plānošanas nodaļas vadītāja, ieva.kalnina PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26533464

Papildu informācija par “PoliRural” projektu: Santa Niedola, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, santa.niedola PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 26674261

Informāciju sagatavoja:  Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, +371 28752793

Vidzemes plānošanas reģiona (VPR) projekta “Vidzeme iekļauj” komanda, sadarbībā ar Vidzemes pašvaldībām, veikusi VPR deinstitucionalizācijas plāna 2017. - 2020. gadam (turpmāk - DI plāns) ieviešanas progresa izvērtējumu.

Izvērtējuma veikšanas procesā secināts, ka periodā no 2016. gada jūnijam līdz 2019. gada decembrim ir pozitīvi mainījusies sadarbības partneru attieksme pret deinstitucionalizācijas procesu kopumā. 

 

Savukārt, kā lielākos ieguvumus cilvēkiem ar garīga rakstura traucējumiem, sadarbības partneri izceļ iegūto drošības sajūtu un jaunas prasmes, kas uzlabo cilvēku dzīves kvalitāti. Bērnu ar funkcionāliem traucējumiem vecāki ir novērojuši uzlabojumus bērna attīstībā, bet pašiem vecākiem ir mazinājusies nolemtības sajūta, kā arī ir novērojama aktīvāka vecāku socializēšanās.

Izvērtējums uzskatāmi parāda projekta mērķa grupas pieaugumu VPR pašvaldībās, kas apstiprina nepieciešamību pēc jaunu sabiedrībā balstītu sociālo pakalpojumu izveides reģionā un deinstitucionalizācijas procesa turpmāko ieviešanu.

Ar Vidzemes plānošanas reģiona DI plāna izvērtējumu iespējams iepazīties šeit!

Vairāk informācijas:

ESF projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t. 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, ESF projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv

Laikā, kad ir pieejami tik daudz un dažādi tehniskie risinājumi, pakalpojumi un padomi, kā būt energoefektīvam un kā samazināt enerģijas patēriņu savā mājoklī, ir jāprot šajā informācijas plūsmā un piedāvājumā neapjukt. Ar interaktīvas platformas palīdzību un vairāk nekā 40 pasākumiem mājsaimniecībām un nekustamo īpašumu apsaimniekotājiem nākamo trīs gadu laikā gan Latvijā, gan Igaunijā notiks plaša kampaņa.

 

“Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ir projekts, kura ietvaros tiks organizēti vairāki pasākumi. Kampaņas galvenais uzdevums būs veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas patēriņu, uzsverot arī atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Viens no instrumentiem būs izstrādātā interaktīvā platforma, kas ļaus atraktīvā veidā izvērtēt ēkā notiekošos enerģijas procesus.

Ieva Vinniņa, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera Energoefektivitātes centra vadītāja stāsta: “Interaktīvā rīka izveide ir lielisks veids, kā izglītot sabiedrību par energoefektivitāti interesantā veidā. Mēs nolēmām šī projekta ietvaros izveidot šādu rīku, jo sabiedrības interese par energoefektivitāti ir augusi, un šobrīd sabiedrība vēlas iegūt kaut ko vairāk, ne tikai eksperta viedokli par to, kā taupīt enerģiju. Cilvēki vēlas pārbaudīt iegūto informāciju praktiskā veidā. Labākais veids, kā to izdarīt, ir izmēģināt šos risinājumus savā dzīvesvietā, bet tas var prasīt lielas investīcijas, tāpēc ar mūsu interaktīvo rīku lietotāji varēs notestēt vēlamos energoefektivitātes risinājumus savās interaktīvajās mājās un sekot līdzi enerģijas patēriņa izmaiņām. Mūsu sabiedrība ir izglītota, taču energoresursu efektīvai izmantošanai jākļūst interesantai un aizraujošai!”

Jau šī gada rudenī plānots organizēt pirmos pasākumus gan iedzīvotājiem, gan ēku apsaimniekotājiem, vēršot uzmanību uz tādiem tematiem kā apgaismojums, siltumapgāde, ūdens patēriņš, ēku siltināšana, pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem un citiem tematiem. Latvijā pasākumi notiks Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā, Saldū, Valmierā, Gulbenē, Valkā, Madonā un Alūksnē, taču pasākumos piedalīties aicināti arī citu pilsētu un novadu mājsaimniecības un nekustamo īpašumu apsaimniekotāji.

Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā turpina:

“Mājsaimniecības un publiskais sektors kopā veido ap 43,5% no kopējā enerģijas gala patēriņa Latvijā, līdz ar to projektā ļoti būtiski ir veidot izpratni par gudru resursu izmantošanu un videi draudzīgu dzīves veidu. Projektā tiks izveidots instruments, kurā iedzīvotāji tiks apmācīti, praktiski novērtējot dažādus energoefektivitātes pasākumus, uzreiz redzot rezultātu. Mūsdienu plašajā informatīvajā telpā ir pieejama informācija par dažādiem videi draudzīgiem un energoefektīviem risinājumiem, bet iespēja tos ātri un vienkāršoti novērtēt palīdzēs iedzīvotājiem saprast, vai attiecīgais risinājums ir piemērots.”

Igaunijā projekta aktivitātes īstenos Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra. Līdzīgi kā Latvijā pasākumi notiks vairākās pilsētās – Valgā, Tartu, Pelvā, Veru, Vīlandē un Elvas pilsētā.

Martins Kikas, Enerģētikas eksperts, Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra:

“Kopumā Igaunijā cilvēki diezgan daudz zina par enerģijas taupīšanu, bet ne vienmēr to ievēro. Un dažreiz joprojām trūkst zināšanu, it īpaši par jaunajām tehnoloģijām, piemēram, viedajām iekārtām. Mājsaimniecības visbiežāk izmanto tādas tehnoloģijas kā elektroenerģijas patēriņa viedie skaitītāji, taču reizēm lietotājs pat nenojauš, vai patērē daudz vai maz. Mums ir izveidota datubāze, kurā var novērtēt savu patēriņu, bet tās aktīvo lietotāju skaits nav liels. Ar šī projekta palīdzību vēlamies radīt sabiedrībā lielāku izpratni par to, kādi enerģijas patērētāji mēs esam un kur iztērējam, piemēram, kilovatstundas. Veidojot izpratni, mainīsies enerģijas lietošanas paradumi.”

Projekts "Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ir Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekts. Tā mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.  

Papildu informācijai: Anete Zveja, “Smart Living” projekta koordinatore, Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris, e-pasts: anete PIE greentechlatvia PUNKTS eu, mob.t. +371 27181535

Papildu informācijai par plānotajām aktivitātēm Vidzemē: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26382820

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Ikviens vidzemnieks līdz 23. aprīlim var paust atbalstu, nobalsojot par pieteikumiem, kas iesniegti konkursam “Vidzemes kultūras programma 2020”. Ar rezultātiem tiks iepazīstināta programmas ekspertu komisija un lēmumu par projektu atbilstību programmai, kā arī finansējuma piešķiršanu, pieņems Valsts kultūrkapitāla fonds saskaņā ar ekspertu komisijas sagatavoto ieteikumu.

Vidzemes plānošanas reģions saņēmis pavisam 149 kultūras projektu pieteikumus par kopējo summu 637373,67 EUR. Šogad konkursā tiks sadalīts finansējums 143000,00 EUR. Iesniegtie projekti aptver dažādas kultūras jomas un pasākumus Vidzemes kultūrvēsturiskā novada teritorijā. Līdz aprīļa beigām ekspertu komisija izvērtēs pieteiktos projektus un 5. maijā būs zināmi konkursa rezultāti. Programmas atbalstīto projektu saraksts tiks publicēts Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Balsojums izsludināts, lai iesaistītu  sabiedrību un veicinātu viedokļa paušanu par to, kas vietējā mērogā ir būtiski, tomēr saņemto balsu apjoms negarantē finansējuma piešķiršanu. Iedzīvotāju balsojuma rezultāts dos skatījumu uz vidzemnieku priekšstatiem par kultūras aktivitātēm Vidzemē un ļaus lēmuma pieņēmējiem labāk izprast sabiedrības vajadzības.

Balsot iespējams Vidzemes plānošanas reģiona vietnē http://balso.vidzeme.lv, kur publicēti visu šogad konkursam iesniegto 149 kultūras iniciatīvu projektu apraksti. Balsot var ikviens iedzīvotājs no 16 gadu vecuma, vietnē autorizējoties caur www.latvija.lv, tā apstiprinot savu identitāti. Katram ir iespēja atdot balsi par trim dažādiem projektiem.

Uzsāktā pilotaktivitāte ir solis ceļā uz to, lai veicinātu sabiedrības iesaisti valsts un pašvaldību iestāžu lēmumu pieņemšanā, tai skaitā par budžeta sadali dažādām iniciatīvām. Gūtie secinājumi par sabiedrības balsojumu būs vērtīgi gan Vidzemes plānošanas reģionam, veicinot sabiedrības līdzdalības procesu, gan pašvaldībām un valsts pārvaldes iestādēm, lai attīstītu iedzīvotāju iesaistes mehānismus lēmumu pieņemšanā. 

Iepriekš plānotā balsošana klātienē nenotiks valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ. Informāciju un atbalstu  elektroniskā balsojuma veikšanai var saņemt, zvanot +371 28674617.

“Vidzemes kultūras programmu” Vidzemes plānošanas reģions īsteno jau trīspadsmito gadu. Kultūras programmu reģionos atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un AS “Latvijas valsts meži”. Tās ietvaros iespējams iegūt finansējumu kultūras projektu ieviešanai Vidzemes vēsturiskā novada teritorijā. Programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu visu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu valstī.

Sabiedrības balsošana organizēta pilotprojekta ietvaros, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona projektā “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu sadarbībā ar projekta partneriem Latvijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā un Polijā. Tā mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un izpratni par līdzdalības budžeta nozīmi pašvaldībās. Vairāk: www.empaci.eu.

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona Sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts: ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Ziņa papildināta 2020. gada 8. aprīlī

 

Valmieras muzejs kopā ar Valmieras pilsētas galveno arhitekti Zandu Lapsu aicina doties virtuālā ekskursijā, uzzinot stāstus par Valmieru, arhitektūras stiliem, likumiem un būvelementiem dažādos laikos. Sākot ar 17.aprīli, katru piektdienu pie interesentiem dosies jauns stāsts, to atrast varēs Valmieras muzeja mājaslapā valmierasmuzejs.lv un Facebook lapā.

“Katrai pilsētai ir sava seja. Tā veidojusies vairāku gadsimtu gaitā. Redzamākos vaibstus tajā ievelk arhitektūra: ēkas, tilti, ielu tīkls, infrastruktūras elementi, parku ainava un mākslinieciski dizaina objekti. Pilsētas ainava turpina veidoties nepārtraukti. Kādas ēkas vēstures gaitā pakāpeniski izzudušas. Lielu postu nodarīja Otrais pasaules karš, kad tika izpostīts Valmieras blīvi apbūvētais centrs. Mainījusies visa vecpilsētas ainava – no  Valmieras mūra pils saglabājušās vien atsevišķas daļas, bet tās iekšpagalmā 18.-21.gadsimtos parādījušās jaunas ēkas. Ielām, kas no centra aizved uz visām pilsētas pusēm, izteikti mainījusies apbūve pēdējos 150 gados. Gaujas krastos vairs neatrast pagājušā gadsimta sākuma panorāmā redzamās būves. Šodien arī tā ir vēsture ar pārsteidzošiem stāstiem un faktiem,” virtuālajā ekskursijā aicina doties Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma.

Valmiera attīstās strauji, top jaunas ielas, būvētas ēkas, veidotas ainaviskas vietas, tāpēc virtuālā ekskursijā būs iespēja uzzināt ne tikai par vēsturiskiem notikumiem, bet arī par to, kas arhitektūrā svarīgi mūsdienās un kā sadzīvo senie un mūsdienu  pilsētvides stāsti.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Ņemot vērā šobrīd valstī izsludināto ārkārtējo situāciju un tās laikā noteiktos ierobežojumus pulcēties, Lielās Talkas dienā, 16. maijā, visā Latvijā iedzīvotāji aicināti kopt apkārtni, uzsvaru liekot uz individuālu talkošanu. Lielās Talkas organizatori aicina cilvēkus talkas dienā strādāt šādi: SOLO talkas: talkojiet vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai gar jūru, sakopjot savas mājas apkārti, DUO talkas: talkojiet divatā. Ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci, ĢIMENES talkas: talkojiet visa ģimene kopā, bet ievērojiet, ka jums jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem. Visus talkotājus pasākuma organizatori aicina atzīmēt savas talkas vietas interaktīvajā kartē Lielās Talkas mājas lapā https://talkas.lv/pieteikt-talku/.

Šogad kartē notikušas izmaiņas:

  • labiekārtošanas talkas var pieteikt ikviens, neatkarīgi, vai talka notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Tās var būt talkas, kuras notiek uz privātas zemes un kurām nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību, un kurās atkritumus, ja tādi ir radušies, aizved paši rīkotāji;
  • uzkopšanas talkas ir tās, kuras notiek publiskās teritorijās un kurām ir nepieciešams pašvaldības saskaņojums, lai saņemtu bezmaksas maisus un kurās tiek nodrošināta savākto atkritumu izvešana.

Līdz ar labiekārtošanas vai uzkopšanas talkas vietas atzīmēšanu kartē, cilvēks saņems pieeju savam talkas profilam, kas ļaus dalīties ar informāciju par konkrēto talkas vietu sociālajos tīklos.

Aicinām Alūksnes novada iedzīvotājus pieteikt savas talku vietas Lielās Talkas mājas lapā un par bezmaksas maisu saņemšanu sazināties ar Lielās Talkas koordinatori Alūksnes novadā pašvaldības ainavu arhitekti Andu Klinti, e-pasts: anda.klints PIE aluksne PUNKTS lv, tālrunis 22028275.

- Arī šogad Lielās Talkas moto ir “Mēs piederam nākotnei - Latvija pieder nākotnei!” un šogad šim sauklim ir arī papildus vēstījums: “Sakop savu sētu, Tava sēta – Latvija”. Tā mērķis veicināt izpratni, ka mums jārūpējas par savu sētu un pagalmu, kas veido valsti kopumā, jo visa Latvija ir mūsu kopīgā dzīves telpa. Šogad visus aicinām vairāk pievērsties savas apkārtnes sakārtošanai, ievērojot visus sociālās distancēšanās noteikumus. 16. maijā Lielā Talka notiks, ievērojot tā brīža piesardzības apstākļus, ja tādi uz talkas brīdi būs aktuāli, - aicina Lielās Talkas vadītāja Vita Jaunzeme.

Informāciju sagatavoja:
Evita Aploka
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:  evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26646749, +371 64381502
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

Vairāk nekā 10 000 balsu šobrīd jau reģistrētas par konkursā “Vidzemes kultūras programma 2020” iesniegtajiem projektiem. Vēl trīs dienas elektroniski nobalsot var pagūt ikviens, tā paužot atbalstu kādai no 148 projektu pieteicēju idejām.

Iesniegtie projekti aptver visdažādākās kultūras jomas Vidzemes kultūrvēsturiskā novada teritorijā un parāda vidzemnieku augsto interesi par kultūras aktivitāšu īstenošanu reģionā. Līdz 23. aprīlim (ieskaitot) nobalsot var Vidzemes plānošanas reģiona vietnē http://balso.vidzeme.lv, kur publicēti visu šogad konkursam iesniegto projektu īsi apraksti.

Komentējot šogad ieviestās izmaiņas, Vidzemes plānošanas reģiona Attīstības un projektu nodaļas vadītāja Laila Gercāne uzsver inovācijas procesu, sakot: “Šogad Vidzemes kultūras programma noris nedaudz atšķirīgi no ierastā, jo projekti nodoti arī sabiedrības vērtējumam. Šis process mums kā kultūras programmas īstenotājiem sniegs vērtīgas atziņas par to, vai šādu metodi lēmumu pieņemšanā turpmāk ir lietderīgi pielietot. Tāpat  ļaus izdarīt secinājumu par vidzemnieku skatījumu uz kultūras aktivitātēm Vidzemē.”

Kā iepriekš minēts, saņemto balsu apjoms negarantē finansējuma piešķiršanu, jo projektus pēc atbilstības administratīviem un kvalitātes kritērijiem vēl vērtē programmas ekspertu komisija. Savukārt, gala lēmumu par finansējuma piešķiršanu pieņems Valsts kultūrkapitāla fonds un tas būs zināms 5. maijā.

Balsot var ikviens iedzīvotājs no 16 gadu vecuma, vietnē autorizējoties caur www.latvija.lv, tā apstiprinot savu identitāti. Katram ir iespēja atdot balsi par trim dažādiem projektiem.

Vidzemes plānošanas reģions saņēmis pavisam 149 kultūras projektu pieteikumus (viens pieteicējs projektu ir atsaucis) par kopējo summu 637373,67 EUR, šogad konkursā tiks sadalīts finansējums 143000,00 EUR. Programmas atbalstīto projektu saraksts pēc 5. maija tiks publicēts Vidzemes plānošanas reģiona mājas lapā www.vidzeme.lv.

Iepriekš plānotā balsošana klātienē nenotiek valstī noteiktās ārkārtējās situācijas dēļ. Informāciju un atbalstu  elektroniskā balsojuma veikšanai var saņemt, zvanot +371 28674617.

“Vidzemes kultūras programmu” Vidzemes plānošanas reģions īsteno jau trīspadsmito gadu. Kultūras programmu reģionos atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un AS “Latvijas valsts meži”. Tās ietvaros iespējams iegūt finansējumu kultūras projektu ieviešanai Vidzemes vēsturiskā novada teritorijā. Programmas mērķis ir veicināt līdzsvarotu visu kultūras un mākslas nozaru jaunrades attīstību un kultūras mantojuma saglabāšanu valstī.

Sabiedrības balsošana organizēta pilotprojekta ietvaros, ko īsteno Vidzemes plānošanas reģions Interreg Baltijas jūras reģiona projektā “Līdzdalības budžeta procesa attīstība Baltijas jūras reģionā” (EmPaci) ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu sadarbībā ar projekta partneriem Latvijā, Vācijā, Somijā, Lietuvā un Polijā. Tā mērķis ir veicināt pilsonisko līdzdalību un izpratni par līdzdalības budžeta nozīmi pašvaldībās. Vairāk: www.empaci.eu.

 

Informāciju sagatavoja: Ieva Bīviņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, ieva.bivina PIE vidzeme PUNKTS lv. 

Smiltenes novada pašvaldība, lai atbalstītu savus vietējos ražotājus un tirgotājus, apkopo informāciju par uzņēmumiem, kuri šajā laikā ir spējuši pielāgoties, attīstot ēdienu, pārtikas, sadzīves preču, ziedu un stādu piegādes uz mājām. Saraksts pašvaldības interneta vietnē Atbalsti vietējos!#ProduktuPiegādeMājās ar katru dienu papildinās, kas nozīmē, ka novada uzņēmēji atrod risinājumus, tai skaitā izveidojot e-veikalus, kā turpināt savu darbību un produkciju piegādāt pircējiem.

Pašvaldības apkopotā informācija liecina, ka piegādes uz mājām pakalpojumus ir attīstījuši jau šādi uzņēmumi – autoveikals SIA “DŽUIBA”, veikals “PALMA”, IK “Pie Muižkundzes”, Smiltenes tirdzniecības centrs Top!, izveidojot e-veikalu; kafejnīcas “Trīs pipari un kūkas” un “Silvans” katru darba dienu piedāvā pusdienu piegādes;  ziedu veikals “Laura” dod iespēju iepriecināt svētkos, piegādājot ziedus un ziedu pušķus; AS “Latvijas valsts meži” Smiltenes kokaudzētava piedāvā iegādāties stādus ar piegādi uz mājām. Piegādes attīstījuši arī novada mājražotāji – biškope Gundega Strazdiņa, Sarmīte Mašina (dažādas sulas, sīrupi, sukādes, dārzeņu un puķu stādi), sidra darītava “Abuls” izveidojusi savu e-bodi. Aktīvās atpūtas inventāra tirdzniecību un nomas piegādes pēc iepriekšējas rezervācijas veic AnnesLaivas. Piegādes teritorijas aptver gan Smiltenes pilsētu un tās tuvāko apkārtni, gan novada pagastus un kaimiņu novadus.  

Ņemot vērā, ka šajā laikā, kad valstī ir noteikta iedzīvotāju sociālā distancēšanās, ikviens iedzīvotājs tiek aicināts neapmeklēt publiskas vietas, tai skaitā mazāk apmeklēt tirdzniecības centrus, aicinām ikvienu izmantot piegādes uz mājām pakalpojumus, tādā veidā atbalstot mūsu vietējos uzņēmumus! Šis laiks ikvienam ir liels pārbaudījums un izdzīvošana, tāpēc aicinām būt stipriem, nepadoties un atbalstīt vienam otru!  

Sarakstu meklē www.smiltene.lv sadaļā  “Uzņēmējdarbība - Piegāde mājās” vai Atbalsti vietējos!#ProduktuPiegādeMājās. 

Aicinām arī citus Smiltenes novada uzņēmējus, kuri šajā laikā attīsta šādus pakalpojumus, informēt pašvaldību par piedāvājumu, lai mēs šo sarakstu varētu aktualizēt un novada iedzīvotājiem būtu pieejama vienkopus informācija.

Smiltenes novada pašvaldība ik gadu pavasarī organizēja lielo gadatirgu ar mērķi popularizēt Smiltenes novadā un Latvijā audzētus stādus, amatnieku darinājumus un mājražotāju produkciju, taču, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo stāvokli, plānotais gadatirgus ir atcelts. Vēl nav zināms, kādi ierobežojumi saglabāsies turpmāk un kad tiks atļauta pasākumu rīkošana un cilvēku pulcēšanās. Lai neiet zudumā saaudzētie stādi, saražotā produkcija, aicinām Smiltenes novada stādaudzētājus, amatniekus un mājražotājus izmantot iespēju iesūtīt informāciju pašvaldībai, lai papildinātu sarakstu Atbalsti vietējos!#ProduktuPiegādeMājās. Plašāka informācija pašvaldības interneta vietnē.

 

Informāciju sagatavojusi:

Marita Mūze
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: marita.muze PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. 28334474

Aprīlis Valmierā ir laiks, kad mākslinieki glezno pat uz soliņiem. Šie darbi nav aplūkojami izstāžu zālēs, bet ieņēmuši vietu pilsētvidē. Kādus gleznojumus šogad uz soliņiem būs radījuši mākslinieki Ieva Iltnere, Kristīne Kutepova un Pēteris Līdaka, uzzināsim jau aprīļa izskaņā, aizstaigājot līdz soliņam Cēsu ielā pirms tilta pār Gauju, pie Valmieras Mūzikas skolas un Rīgas ielā 20.

“Man ir ieradums kaut ko zīmēt uz papīra maliņas, kamēr runāju pa telefonu. Parasti zīmējumi ir nesaprotami, mehāniski, piemēram, lidaparāti ar propelleriem, riteņiem un spārniem. Šos zīmējumus es dažkārt izmantoju, lai veidotu lielākus un nopietnākus darbus – zīmējumus, gleznas vai skulptūras. Arī šoreiz, apgleznojot Valmieras soliņu, par iedvesmu izmantoju kādu no aprīļa telefona sarunas skicītēm,“ stāsta mākslinieks Pēteris Līdaka. Savukārt Ieva Iltnere atklāj, ka, ieraugot soliņu, uzreiz bijis skaidrs, ka gleznojums būs ornamentāls un dēlīšu dažādie izmēri radīs interesantu raksta dinamiku. “Devu tam vārdu “Indiāņu soliņš", varbūt tā arī var palikt. Gaujas indiāņi." Dažādi raksti rotā arī Kristīnes Kutepovas apgleznoto soliņu: “Tur kā jostas paslēpušies simboli un raksti par pasaules uzbūvi un ceļa meklējumiem. Kāds redzēs ūdensrozi, kāds – lotosa ziedu, smilšu pulksteni, banti, citam tur būs stihiju satikšanās. Soliņš pats pastāstīja, ko gleznot. Tas izvēlējās nomierināt un priecēt savu atpūtnieku. Tam, kurš ir apsēdies, atklāsies soliņa smalkās nianses, kuras garāmgājējiem paliek slēptas.”

Mākslas soliņi Valmieras pilsētvidi papildinās jau piekto gadu. Valmieriešus un pilsētas viesus priecē Signes Vanadziņas apgleznots soliņš pie Valmieras Kultūras centra. Māksliniece iemūžinājusi, kā pār soliņu ir nolijis ķiršu lietus. Elita Patmalniece pie Valmieras pilsdrupām aicina baudīt nakts kluso dabu. Gaujas garšas paleti uz soliņa pie Valterkalniņa atainojusi Patricija Brekte. Vēl divus soliņus publiskā performancē apgleznoja Valmieras Drāmas teātra komanda. Paula Zariņa-Zēmane pie Valmieras Mūzikas skolas iedzīvinājusi mazu cilvēciņu – ainavas vērotāju un domātāju. Blakus ir vērojama sērkociņu saspēle – Jura Dimitera rokraksts. Pie Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas Andris Vītoliņš aicina padomāt par kontrastu starp digitālo vidi un dabu. Gaujmalā virs ziedu uzraksta “Valmiera” dabas skaistumu un īpašo noskaņu atainojuši Vija Zariņa un Kaspars Zariņš. Vilipsōna vadmotīvs bija mīlestība. Aleksejs Naumovs Gaujas krastā “novietoja” laivas un kuģus. Anna Heinrihsone, apgleznojot soliņu pie Kazu krācēm, domāja par pavasari un vaboles saredzēja kā dzīvus dārgakmeņus. Turpat blakus pavasarim raksturīgais košums valda arī Helēnas Heinrihsones mākslas darbā, atainojot viņai raksturīgos elementus un personāžus – rozes, sejas, kājas un pat galvaskausu, kas ir mūžīgās dzīvības simbols. Pie krācītēm ir arī Ievas Jurjānes apgleznots soliņš. Māksliniece, iegravējot uz soliņa tekstu, kā krāsu pigmentu saistvielu izmantoja karstu kausētu vasku. Arī Klāvs Loris Rūpniecības un Cēsu ielas krustojumā esošo soliņu apgleznoja, izmantojot īpašu tehniku – tekstila pigmenti un rūsas efekts. Savukārt Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas 3.kursa audzēkņi pasniedzējas Ivetas Gudetas vadībā soliņu pie skolas papildināja ar izcilā mākoņu gleznotāja Pētera Kundziņa ainavu.

Informāciju sagatavoja: Zane Bulmeistare Valmieras pilsētas pašvaldības Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Mob. tālr.:26443410

Smiltenes novada dome atgādina par iespēju pieteikties projektu līdzfinansēšanas konkursam. Nevalstiskās organizācijas – nodibinājumi un biedrības līdz 30.aprīlim aicinātas iesniegt pašvaldības attīstības stratēģijai atbilstošas projektu idejas: izglītības, kultūras, sporta, sociālo jautājumu, jauniešu iniciatīvas un teritorijas labiekārtošanas jomās.

Pašvaldība līdzfinansējumu piešķir līdz 50% no projekta atbilstošo izmaksu kopējās budžeta summas, ar nosacījumu, ka piešķirtais līdzfinansējuma apjoms nepārsniedz 1000,00 EUR. Kopējais pieejamais finansējums 6000,00 EUR.

Projektu pieteikumi jāiesniedz atbilstoši konkursa nolikumā noteiktām prasībām (jāiesniedz aizpildīta pieteikuma veidlapa un projekta vadītāja CV). Konkursa nolikums, pieteikuma veidlapa un cita informācija pieejama Smiltenes novada mājas lapā https://smiltene.lv/attistiba/pasvaldibas-atbalsts/projektu-konkursi/.

Papildus informācija Smiltenes novada domes Attīstības un plānošanas nodaļā pa tālr. 27001449 vai 27062522 vai sūtot jautājumus uz e-pastu dome PIE smiltene PUNKTS lv.

Projektu pieteikumi jāiesniedz līdz 2020.gada 30.aprīlim plkst. 17.00, Smiltenes novada domē Dārza ielā 3, kur ir izvietota slēgta pastkaste, kurā ir iespēja ievietot iesniegumus, sūtot pa pastu (pasta zīmogs 30.aprīlis) vai sūtot uz e-pastu dome PIE smiltene PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Beitika

Sabiedrisko attiecību speciāliste

E-pasts:linda.beitika PIE smiltene PUNKTS lv;

Mob.tel. 29613117 www.smiltene.lv

Alūksnes novada pašvaldība ir izsludinājusi Veselības veicināšanas pakalpojumu centra kompleksa nomas tiesību izsoli.

Nomas tiesību izsole izsludināta ar mērķi atrast nomnieku plānotajam Veselības veicināšanas pakalpojumu centram saimnieciskās darbības veikšanai, sniedzot publiski pieejamus veselības veicināšanas un ar tiem saistītus pakalpojumus atbilstoši projekta mērķim un ēkas telpu funkcionālajam plānojumam.

- Izsludinātā nomas tiesību izsole pakalpojumu sniegšanai plānotajā Veselības veicināšanas pakalpojumu centrā ir ārkārtīgi svarīgs brīdis šī projekta uzsākšanas procesā – vai izdosies atrast nomnieku saimnieciskās darbības nodrošināšanai, - uzsver Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis.

Kā zināms, Veselības veicināšanas pakalpojumu centru pašvaldība plāno izbūvēt 5.6.2. specifiskā atbalsta mērķa “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” projekta Nr. 5.6.2.0/19/I/007 “Veselības veicināšanas pakalpojumu centra izveide” ietvaros.

Interesenti pieteikumus izsolei var iesniegt līdz 8. maijam. Sīkāka informācija par nomas tiesību izsoles nosacījumiem www.aluksne.lv sadaļā Pašvaldība/Izsoles.

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Laikā, kad esam ierobežoti ceļot klātienē, Valmieras Tūrisma informācijas centrs aicina iepazīt Valmieru neierastākā veidā, piedaloties dažādās aktivitātēs sociālajos medijos. Atklāj Valmieru, piedaloties jaunā foto orientēšanās spēlē!

Lai piedalītos spēlē, līdz 2020.gada 30.aprīļa plkst. 15:00 apmeklē Visit Valmiera Facebook kontu, kur atradīsi ierakstu par digitālo foto orientēšanās uzdevumu. Galerijā ir publicētas 20 fotogrāfijas, kurās attēlots foto fragments no kādas zināmas vai mazāk zināmas vietas vai objekta Valmierā. Komentārā pie fotogrāfijām ieraksti, kas tas ir par objektu vai vietu Valmierā.

Pieci laimīgie, kuri tiks noteikti pēc nejaušības principa,  iegūs pārsteiguma balvas no Valmieras Tūrisma informācijas centra. Dāvanas laimīgajiem tiks nogādātas, ievērojot sociālo distancēšanos.

Aicinām arī turpmāk sekot līdzi Visit Valmiera Facebook konta ierakstiem, jo no 4.maija līdz 7.maijam tiks izsludināta neparasta digitālā spēle “Viedā Valmiera”, kurā būs iespējams pārbaudīt savu vērību un uzzināt arī kādu jaunu faktu.

Atgādinām, ka papildu Visit Valmiera sociālo mediju spēlēm arī Valmieras muzejs aicina  doties fotoekskursijā “Pastaiga ar suni” vai ik piektdienu ieskatīties Valmieras muzeja Facebook kontā, doties virtuālajā tūrē un iepazīt Valmieras arhitektūru kopā ar Valmieras pilsētas galveno arhitekti Zandu Lapsu! Vairāk informācijas par virtuālo tūri šeit.

Savukārt līdz 12. maijam aicinām valmieriešus un Valmieras draugus pieņemt aktīva un veselīga dzīvesveida izaicinājumu #paliecvesels!”, reģistrējot savus pieveiktos km aplikācijā Endomondo. Vairāk informācijas par izaicinājumu šeit.

Informāciju sagatavoja:
Zane Krūmiņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
Mob. tālr.: 26332213

 

 

 

Lai pēc iespējas labāk izprastu un efektīvāk izstrādātu atbalsta mehānismu, Alūksnes novada pašvaldība izstrādāja anketu, kuras mērķis bija uzzināt novada uzņēmēju viedokli par krīzes radītajām sekām.

Aptaujā piedalījās 43 respondenti, no kuriem 50% uzņēmumos darbojas viens darbinieks, 32% - ir divi līdz deviņi darbinieki, savukārt 18% uzņēmumos nodarbināti vairāk nekā 20 darbinieki. Uzņēmumu darbības nozares galvenokārt ir lauksaimniecība, tūrisms un transports, un loģistika. Gandrīz 70% respondentu atzina, ka neplāno samazināt darbinieku skaitu, taču 25% to darīs, ja ārkārtas situācija ieilgs. 95% uzņēmumu paredz apgrozījuma samazinājumu, no tiem lielākoties par 80-100%.

Uzņēmumi pārsvarā izmanto dīkstāves pabalstu un plāno izmantot nekustamā īpašuma nodokļu pagarinājumu. Citi uzņēmumi valsts un pašvaldības sniegtos atbalstus tuvākajā laikā plāno izmantot gadījumā, ja ārkārtas situācija valstī ieilgs. Daļa no uzņēmējiem atzina, ka atbalstu neizmanto, jo pašreiz tas nav nepieciešams, tie neatbilst noteiktajiem kritērijiem vai arī nav zināšanu par pieejamo atbalstu.

- No aptaujas datiem var secināt, ka uzņēmējiem ir nepieciešama papildu informācija par valsts un pašvaldību sniegto atbalstu, kam  var pieteikties.  Uzņēmumi, kuriem ir nepieciešama palīdzība šajā jautājumā, var sazināties ar uzņēmējdarbības atbalsta speciālistu zvanot uz 25425222 vai rakstot uz mara.saldabola PIE aluksne PUNKTS lv. Papildus tiks veidotas iniciatīvas, lai atbalstītu vietējos ražotājus un reklamētu to produkciju iegādes iespējas, publicējot informāciju pašvaldības mājaslapā un sociālo tīklu kontos. Uzņēmēju ieteikumi papildus atbalstam tiks ņemti vērā un vērtēti kopā ar citiem speciālistiem, - stāsta Alūksnes novada pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Māra Saldābola.

Sanita Pāsa
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts:  sanita.pasa PIE aluksne PUNKTS lv
Tālrunis: +371 26456644, +371 64381503
Adrese:   Dārza iela 11, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301

Lauva, lūsis, hameleons un ziloņi – tie ir tikai daži personāži, kas šobrīd sastopami Valmieras ielās. Līdz maija izskaņai aicinām aplūkot Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) audzēkņu – gan bērnu, gan pieaugušo – darbu izstādi dažādos skatlogos, mērojot ceļu pa Rīgas un Lāčplēša ielu.

Izstāžu zāle šoreiz ir gana plaša, aicinot ne tikai apskatīt VDMV profesionālās ievirzes un interešu izglītības audzēkņu darbus, bet arī pastaigāties. Skatītāji gaidīti pie Valmieras Drāmas teātra (Lāčplēša iela 4), SIA “Latvijas Mobilais Telefons” klientu centra (Rīgas iela 9), Valmieras Tūrisma informācijas centra (Rīgas iela 10), E. Gulbja laboratorijas (Rīgas iela 13), bankas “Luminor” (Rīgas iela 13), “Mana aptieka” (Rīgas iela 16), veikala “Akcents” (Rīgas iela 34), veikala “Lilī” (Rīgas iela 35), “Ziedu noliktava” (Miera iela 3) un veikala “SekoEko” (Rīgas iela 37) skatlogiem.

“Šobrīd visā pasaulē novērojam interesantu parādību – jo mazāk cilvēku pilsētas ielās, jo vairāk te varam manīt putnus un dzīvniekus. Tas redzams arī darbos – daba ienāk pilsētā. Šoreiz drosmīgie izstādes dalībnieki ir dažāda vecuma cilvēki, kuriem mākslas kursi ir vaļasprieks,” izstādi apmeklēt aicina Inese Andersone, VDMV direktores vietniece izglītības jomā.

Darbi veidoti VDMV pedagogu Inetas Perovas, Lailas Bentas, Daces Brizauskas, Silvijas Melnūdres, Diānas Kokorēvičas, Karīnas Vītiņas un Ineses Andersones vadībā.

VDMV piedāvā apgūt ne tikai profesionālās vidējās izglītības programmas, bet arī interešu izglītības programmas bērniem un jauniešiem no piecu gadu vecuma līdz pat 12.klasei. Savukārt deviņās neformālās izglītības programmās sadarbībā ar biedrību “Vidzemes Mākslas izglītības attīstības centrs” aicināti iesaistīties pieaugušie.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas 
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Jau šajā vasarā iedzīvotājiem būs iespēja atpūsties jaunizveidotajā Lizdoles ezera pludmalē. Projekta ietvaros paredzēts izveidot brīvu piekļuvi ezeram, peldētavu, uzstādīt tajā labiekārtojuma elementus un izveidot šķembotu laukumu pludmales uzturēšanas darbu nodrošināšanai.

Teritorijas labiekārtošanas darbi uzsākti 2019.gada decembrī. Līdz šim brīdim veikta trases nospraušana, teritorijas attīrīšana no dūņām, niedrēm, augu zemes un apauguma noņemšana. Veikta krasta zonas, nogāžu, terašu būve. Uzsākta ar saistvielām nesaistīto konstruktīvo kārtu būve. Būvdarbus plānots pabeigt 2020.gada maijā.

Projekta mērķis ir veicināt publisko ūdeņu pieejamību, pielāgošanos klimata pārmaiņām, radīt videi draudzīgu un līdzsvarotu publisko ūdeņu izmantošanas iespēju visām interešu grupām Smiltenes novadā, kā arī veicināt ilgtspējīgu vides aizsardzības prasību ievērošanu.     

Projekts tiek realizēts pateicoties Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstam. Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 56795,94 EUR, Latvijas vides aizsardzības fonda finansējums ir 41901,00 EUR un Smiltenes novada domes līdzfinansējums 14894,94 EUR.

Projektu paredzēts realizēt līdz  2020.gada 31.maijam.

Vairāk informācijas par Latvijas vides aizsardzības fonda administrāciju tīmekļa vietnē https://www.lvafa.gov.lv/ .

Informāciju sagatavoja
Attīstības un plānošanas nodaļas
projektu vadītāja Ira Punkstiņa

Ar sirsnīgu koncertu, skatītājiem ieņemot vietas pie Vidzemes slimnīcas logiem, valmierieši pateicās slimnīcas kolektīvam par nesavtīgo darbu ārkārtējās situācijas laikā.

Gan darbiniekiem, gan pacientiem uzstājās soliste Zane Jankuna un akordeonists Māris Rozenfelds.

"Esam pateicīgi Zanei un Mārim par jauko pārsteigumu – improvizēto koncertu mūsu slimnīcas pagalmā. Šajās dienās, kad labo ziņu un priecīgo notikumu vienkārši ir mazāk, katrs šāds muzikāls priekšnesums patiešām ir dāvana un uzmundrinājums gan personālam, gan pacientiem. Kā puzles fragmentiņš tas palīdz darba pilnās ikdienas kopīgo ainu veidot mazliet priecīgāku. Un palīdz ticēt – mēs visi kopā tiksim pāri vīrusu celtajām barjerām, sienām un robežām! Lai visiem jauki maija svētki!" pēc koncerta teica Uģis Muskovs, Vidzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs.

Valmieriešu vārdā visam Vidzemes slimnīcas kolektīvam un ikvienam medicīnas darbiniekam Latvijā sakām paldies par darbu, kas sargā cerību! Paldies par rūpēm, mieru un vienlaikus neapstāšanos! Paldies par labestību un katra darbu, kas kādam atdod atkal visu – dzīvošanu!

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

 

 

 

Ceturtdien, 30.aprīlī, valdība ārkārtas sēdē atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) priekšlikumu palielināt pašvaldību aizņēmuma limitu par 150 miljoniem eiro, lai mazinātu Covid-19 ekonomiskās sekas.

Mūsu mērķis ir noturēt bezdarba līmeni tik mazu, cik vien tas ir iespējams. Tas ir mūsu galvenais uzdevums šajā krīzes laikā. Tāpēc ir svarīgi atbalstīt ekonomiku. Tādēļ arī esam piedāvājuši šo programmu kā vienu no ekonomikas sildīšanas pasākumiem,” norāda finanšu ministrs Jānis Reirs.

Ar šo lēmumu tiek palielināts pašvaldību 2020.gada aizņēmumu limits par 150 miljoniem eiro, lai varētu veikt ieguldījumus ES fondu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansētajos augstas gatavības projektos ar tautsaimniecības nozīmi, kā arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pieteiktajos investīciju projektos.

Šajos projektos, ar atbildīgās ministrijas saskaņojumu, varēs pārskatīt projekta attiecināmo un neattiecināmo izmaksu plānojumu, palielinot attiecināmo izmaksu apmēru.

VARAM līdz 12.maijam izstrādās grozījumus normatīvajos aktos, kuri noteiks kritērijus un kārtību, kā pašvaldības varēs pieteikt savus investīciju projektus un pretendēt uz iespējām saņemt Valsts budžeta aizdevumu.

Vienlaikus būs nepieciešams VARAM pozitīvs atzinums par šo projektu atbilstību administratīvi teritoriālajai reformai un ilgtspējīgai novadu attīstībai.

Papildu finansējums tiks piešķirts no aizdevuma, kas saņemts no Ziemeļu Investīciju bankas (ZIB). Pašvaldības aizņēmu projektu realizēšanai varēs saņemt no Valsts kases ar izdevīgiem nosacījumiem.

Mežtaka ir pārgājienu maršruts, kas ved cauri Latvijas un Igaunijas skaistākajiem mežiem un ko Vidzemes plānošanas reģions pagājušajā gadā sāka veidot kopā ar 9 partneriem Latvijā un Igaunijā. Nule ir atvērta Mežtakas mājas lapa ar informāciju pastaigu un pārgājienu plānošanai baltictrails.eu/forest, un aicinām doties mežā jau tuvākajās maija brīvdienās – vispirms tepat, Latvijas maršruta daļā!

Lai gan Mežtaka šobrīd vēl nav marķēta, jo to ir plānots darīt vasaras sākumā, Mežtakā var jau doties, izmantojot aprakstus, kartes un lejupielādējamus GPX maršrutus. Mežtaka joprojām ir tapšanas stadijā, tādēļ mājas lapā informācija var nebūt pilnīga, piemēram, var trūkt foto vai aprakstu dažās no paredzētajām valodām. Dažas maršruta daļas Igaunijā vēl tiek precizētas, taču Latvijā Mežtaku droši var iet jau tagad.


 

Pārgājiena plānošana

Plānojot brīvdienu pārgājienu tuvākajā laikā, izmantojiet aprakstos norādīto kontaktinformāciju, lai iepriekš sazinātos ar jums nepieciešamo pakalpojumu sniedzējiem, piemēram, naktsmītnēm vai ēdinātājiem, un pārliecinātos, ka tie darbojas.

Mežtakā var doties gan īsā pastaigā, gan dienas vai nedēļas nogales pārgājienā, gan aizstaigāt cauri mežainiem apvidiem no Rīgas līdz pat Igaunijas robežai. Gājiena plānošanu var sākt, vispirms mājas lapas kartē izvēloties kādu no Mežtakas reģioniem. Latvijā tie ir Rīga un Pierīga, Gaujas Nacionālais parks, Ziemeļgaujas mežaine, Veclaicene. Maršruts ir sadalīts vienas vai divu dienu pārgājienu posmos, kur katrs posms ir aptuveni 20 km garš.  

Mežainos apgabalos Mežtaka ved pa maziem meža vai lauku ceļiem, kur iespējams, – pa takām, tomēr, lai Mežtaka varētu pastāvēt kā vienots maršruts bez pārtraukumiem, ir vietas, kur tā iet gar asfaltētu ceļu nomalēm.

Katrai Mežtakas dienai ir apraksts – sākuma un beigu punkti, cik ilgs paredzams gājiens, kāds būs ceļa segums, ko vērts redzēt pa ceļam. Par interesantākajām un nozīmīgākajām vietām, ainavām, dabas vērtībām var izlasīt vairāk informācijas un skatīt foto, lai gājienā skatus nepalaistu garām. Ne mazāk svarīgi – katrai dienai atrodama arī informācija par vietām, kur paēst, nopirkt ūdeni un našķus, un arī pārnakšņot. Aprakstā un kartē redzams, kuri posmi ir piemēroti un sasniedzami arī īsākām pastaigām. 

Mežtakas kopējais garums ir ~1060 km, un tās veikšanai visā garumā noejami ~1,3 milj. soļu. Tā ir starptautiskā Eiropas garo distanču pārgājienu maršruta E11 daļa. Kad robežas būs atvērtas – varēsiet baudīt arī Igaunijas mežus un āres: Igaunijā Mežtaka šķērso Hānjas augstieni, Setu zemi (Setomā) un gar Peipusa ezera rietumu krastu nonāk Ziemeļigaunijā, kur tālāk gar Ziemeļigaunijas piekrasti un Lahemā Nacionālā parka pussalām nonāk Tallinā. Igaunijā Mežtaka atpazīstama kā Metsa Matkarada. 

 

Nenokavējiet pavasara ienākšanu mežā, jo daba negaida! Tieši tagad sprāgst bērzu pumpuri, zied baltās un zilās vizbules, putni dzied cauru dienu, no zemes spraucas pavasara sēnes un meža dzīvnieki silda sānus pirmajā saulītē. Meklējiet ērtus pārgājiena zābakus un lai jums jauka atpūta Mežtakā!

baltictrails.eu/forest 

Projekts "Pārrobežu pārgājiena maršruts "Meža taka"" tiek īstenots ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programmas 2014.–2020. gadam finansiālu atbalstu, sadarbojoties Latvijas un Igaunijas partneriem.
No Latvijas projektā piedalās "Lauku Ceļotājs", Vidzemes plānošanas reģions, Rīgas plānošanas reģions, Dabas aizsardzības pārvalde, Latvijas valsts meži.

Vairāk par projektu un aktivitātēm: Maija Rieksta, projekta "Meža taka" vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, +371 26099521, maija.rieksta PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju publicējusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, +371 26488091, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv , izmantojot Lauku ceļotāja sagatavoto informāciju.

 

Šī informācija atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.