Arhīva kalendārs

« May 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Maijā Alūksnē sāksies būvdarbi ēkā Uzvaras ielā 1, kas taps par daudzfunkcionālu sociālo pakalpojumu centru.

Ēkas izveide par sociālo pakalpojumu centru notiek Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekta “Infrastruktūras risinājumi deinstitucionalizācijas īstenošanai Alūksnes novadā” ietvaros.

Aprīļa beigās visas projekta īstenošanā iesaistītās puses tikās pirmajā būvsapulcē, lai pārrunātu aktuālos jautājumus pirms darbu sākšanas.

Būvdarbus pēc SIA “SCO CENTRS” izstrādātā būvprojekta veiks SIA “SANART”, būvuzraudzību nodrošinās IK “ĀRE PILDS”. Saskaņā ar iepirkuma procedūras rezultātiem darbu izmaksas ir 422 785,59 EUR bez PVN. Darbu veikšanas termiņš ir līdz 2021. gada februāra vidum. Projektu vada Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes projektu vadītāja Kristīne Lāce.

Pēc būvdarbu veikšanas ēkā atradīsies dienas aprūpes centrs un sociālās rehabilitācijas pakalpojumu centrs bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, dienas aprūpes centrs un specializētās darbnīcas personām ar garīga rakstura traucējumiem, kā arī Alūksnes novada Sociālo lietu pārvalde.

Ēkā pārbūvēs telpas, inženiertīklus, izbūvēs liftu un mainīs ēkas jumta segumu. Plānots, ka 1. stāvā atradīsies dienas aprūpes centri, kas dienas laikā nodrošinās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus, sociālo prasmju attīstību, izglītošanu un brīvā laika pavadīšanas iespējas. Tāpat 1. stāvā atradīsies specializētās darbnīcas, kurās klientiem nodrošinās prasmes veicinošas aktivitātes un speciālistu atbalstu. Pagrabstāvā un vairākās telpās 1. un 2. stāvā būs izvietotas sociālās rehabilitācijas pakalpojuma centra telpas – kabineti individuālajām nodarbībām un grupu nodarbību telpas, bet 2. stāvā atradīsies Alūksnes novada Sociālo lietu pārvaldes telpas.

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv 

Arī 2020. gadā iedzīvotāji aicināti pieteikties Kocēnu novada domes finansēto neformālo iedzīvotāju iniciatīvu grupu projektu konkursam. Projektu konkursa mērķis ir atbalstīt sabiedriski nozīmīgu aktivitāšu, projektu un pasākumu īstenošanu Kocēnu novadā, veicināt iedzīvotāju aktivitāti un līdzdalību, veicināt sadarbību starp domi, neformālām iedzīvotāju iniciatīvu grupām un nevalstiskajām organizācijām, kā arī, piesaistīt ievērojamus vietējos resursus un brīvprātīgo darbu sabiedriski nozīmīgos projektos.

 

Projektu pieteikumus aktivitāšu īstenošanai var iesniegt nevalstiskās organizācijas, biedrības, nodibinājumi un reliģiskās organizācijas, fizisku personu neformālās grupas, kurās apvienojušies vismaz pieci dalībnieki un kas konkursa ietvaros paredzētās projekta aktivitātes īstenos Kocēnu novada administratīvajā teritorijā.

Pretendenti aicināti iesniegt projekta idejas pieteikumu elektroniski uz elektroniskā pasta adresi attistiba PIE kocenunovads PUNKTS lv līdz 2020.gada 22.maijam, bet projekta dokumentu oriģinālus Kocēnu novada domē jāiesniedz līdz 2020. gada 3. jūlijam plkst. 16.00.

Projekta dokumenta oriģinālus iespējams iesniegt personiski Kocēnu novada domē vai nosūtot pa pastu Kocēnu novada domei vai kā elektroniski parakstītu dokumentu uz elektroniskā pasta adresi info PIE kocenunovads PUNKTS lv ar norādi "Finansētu neformālo iedzīvotāju iniciatīvu projektu konkursam".

Plašāka informācija  par projekta pieteikumu sagatavošanu: Kocēnu novada domes Attīstības nodaļas vadītāja Anta Šulmeistare-Tupreine, e-pasts: anta.sulmeistare-tupreine PIE kocenunovads PUNKTS lv.

Projektu ieviešanas periods: līdz 2020.gada 30.decembrim.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

Ar raidījumu ciklu par radošiem cēsniekiem, ko varēs vērot gan tiešsaistē, gan Re:TV kanālā, Cēsis sāk gatavošanos savam gada lielākajam pasākumam – “Cēsis 814” – kas 2020.gada 18.jūlijā kļūs par pirmajiem virtuālajiem pilsētas svētkiem Latvijā.

Svētku vadmotīvs šogad būs “Svinam kopā!”. Kā skaidro pašvaldības aģentūras “Cēsu Kultūras un tūrisma centrs” (CKTC) direktore Andra Magone, tas izvēlēts, lai akcentētu, ka pat pandēmijas ierobežojumu un virtuālas svinēšanas laikā iespējama kopības sajūta un svētki, kas būtu pieejami un saistoši ikvienam.

“Protams, šim gadam mums bija citi plāni,” atzīst Magone, piebilstot, ka “ļoti labi saprotam pilsētas, kas savus svētkus izvēlējās atcelt, tomēr “Cēsis 814” ir tradīcija, ko gribējām saglabāt visvairāk par visu, tāpēc meklējām jaunus – tostarp digitālus – veidus, kā svētkus plānot un realizēt arī, ja tiktu saglabāti pulcēšanās ierobežojumi”.

Lai sagatavotu cēsniekus u.c. interesentus virtuālo svētku formātam, piektdien, 8.maijā, debitēs 11 raidījumu cikls “Cēsis 814 – Svinam kopā!”, ko iespējams vērot Cēsu sociālo tīklu kontos un kanālā Re:TV plkst.22 ar atkārtojumiem svētdien plkst.19.30 un otrdien plkst.17.30. Šajā raidījumā dziedātāja Gunita Bārda intervēs radošas un interesantas Cēsu personības, no kurām daudzas arī kāps uz svētku galvenās skatuves “Cēsis 814” kulminācijā 18.jūlijā.

Visas dienas garumā 18.jūlijā “Cēsis 814” svētku skatuvei tiks nodrošināta interneta un Re:TV tiešraide kā arī tā brīža drošības prasībām atbilstoša klātbūtnes vērošanas iespēja, ja tas būs atļauts. Tādā veidā tiks saglabāta gan svētku sajūta cēsniekiem, gan ikvienam interesentam jebkur pasaulē.

“Virtualitāte kā svētku komponente būs ne tikai svētku tiešraide, bet arī līdzdalības un kopības sajūtas radīšana ikvienam svētku skatītājam,” skaidro Cēsu Kultūras centra vadītāja Zane Neimane. Pēc viņas teiktā, pilsēta ir uzrunājusi lielus un nozīmīgus tehniskā nodrošinājuma partnerus, kuri strādās pie risinājumiem, kā svētkos varēs piedalīties ikviens neatkarīgi no atrašanās vietas.

Neimane arī akcentē, ka svētku programma apzināti veidota daudzveidīga: “Šajos svētkos gribam parādīt ikvienam, cik dažādi un talantīgi cilvēki nāk no Cēsīm, tāpēc svētku skatuve būs platforma gan mūziķiem, gan pavāriem, gan komiķiem, gan iluzionistiem u.tml., lai saglabātu “Cēsis 814” dinamiskumu visas dienas garumā”. Turklāt ieguvums no svētku tiešraides ir tas, ka tādā veidā “Cēsis 814” ieraksts tiešsaistē saglabāsies pieejams ikvienam interesentam.

Pirmais raidījums pieejams tiešsaistē un ir brīvi izmantojams: https://youtu.be/4o_ZB1ho_aA

Cēsis dibinātas 1206.gadā, tā ir trešā vecākā pilsēta Latvijā un Latvijas karoga dzimtene.

Informāciju sagatavoja:
Cēsu novada pašvaldības

Komunikācijas un klientu servisa pārvaldes vadītājs

Kārlis Pots

27885220, karlis.pots PIE cesis PUNKTS lv

Balstoties Ministru kabineta 7.maija lēmumā pagarināt ārkārtējo situāciju līdz 2020.gada 9.jūnijam, Satiksmes ministrija noteikusi vairākus fiziskās distancēšanās un epidemioloģiskās drošības pasākumus sabiedriskajā transportā, tostarp paredzot pienākumu pasažieriem sabiedriskajā transportā valkāt mutes un deguna aizsegu (respiratorus, maskas, šalles, lakatus vai tml.). Lēmums valkāt mutes un deguna aizsegu brauciena laikā pieņemts, jo kopš aprīļa beigām pasažieru skaits turpina palielināties.

Autobusa vadītājs var atteikt iekāpšanu pasažieriem bez mutes un deguna aizsega, kā arī aizrādīt pasažierim, ja aizsargmaska netiek lietota.

Jāpiemin, ka autobusa vadītājs ir distancēts no pasažieriem, paredzot, ka pirmās rindas sēdvietas pasažieriem nav pieejamas. Uzņēmums turpina regulāri uzraudzīt pasažieru skaitu autobusos, nodrošinot, ka, ja tas ir nepieciešams, kādā reisā dodas vairāki autobusi, domājot par pasažieru drošību un nodrošinot sociālās distancēšanās iespēju. Tāpat turpinās transportlīdzekļu salona virsmu pilna ikdienas apstrāde ar dezinfekcijas līdzekļiem.

 

Pasažieru ievērībai: 

  • Pirms brauciena jāizvērtē tā nepieciešamība un sabiedriskais transports jāizmanto tikai būtiskos gadījumos (nokļūšanai darba vietā vai atgriežoties no tās; veikala, aptiekas u.c. apmeklējumiem);
  • Ja iespējams, izvēlēties braucienu laikā, kad sabiedriskajā transportā ir mazāk pasažieru;
  • Tiem pasažieriem, kuri atbilst saslimstības riskam pakļautajai grupai, izvērtēt iespēju sabiedrisko transportu izmantot galējas nepieciešamības gadījumā, pēc iespējas izmantojot to ārpus maksimumstundām – no plkst.10.00 līdz plkst.15.00;
  • Neveikt īsas distances braucienus, tā vietā izvēloties citus pārvietošanās veidus;
  • Biļeti braukšanai sabiedriskajā transportā iegādāties pirms brauciena, pēc iespējas izmantojot attālinātas biļešu iegādes iespējas;
  • Atrodoties sabiedriskajā transportā, lietot mutes un deguna aizsegus (respiratorus, maskas, šalles, lakatus vai tml.);
  • Transportlīdzekļa salonā vispirms ieņemt tās sēdvietas, kas atrodas pamīšus vai vienu sēdvietu izlaižot no jau aizņemtajām sēdvietām. Iekāpjot, izkāpjot un izvēloties stāvvietu, pēc iespējas  ievērot 2m distanci (izņemot vienas mājsaimniecības locekļus un pasažierus ar bērniem).

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

 

 

Valmierā ir sākušies Memoriāla II pasaules karā kritušajiem pirmās kārtas atjaunošanas darbi.

Valmieras pilsētas pašvaldība kopš 2017. gada sadarbībā ar Latvijas Republikas Aizsardzības ministriju, Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, Brāļu kapu komiteju, memoriāla autoriem, Krievijas Federācijas vēstniecību un citām institūcijām ir veikusi  memoriāla atjaunošanas priekšdarbus.

2018. gadā ar mērķi konstatēt galvenos bojājumus, to iemeslus un rekomendēt nepieciešamos darbus tika veikta objekta tehniskā apsekošana. Bojājumi radušies laika gaitā, kā arī neatbilstoša tehniskā izpildījuma rezultātā, piemēram, šūnakmens apšuvums nav armēts, nav lietus ūdens drenāžas, nav veikta atbalsta sienu pamatu hidroizolācija, virsūdeņu ietekmē gan sienas, gan to apdare ir bojātas, tāpat problēmas konstatētas pieminekļa konstrukcijā.

Ir izstrādāts memoriāla atjaunošanas koncepts, sagatavota būvniecības dokumentācija, ir apzināta Latvijas arhīvos esošā informācija par objektu, kā arī notikusi regulāra saziņa ar pārējām iesaistītajām pusēm.

Uzsākot memoriāla atjaunošanu, tās pirmajā kārtā notiks apbedījuma terašu, uzeju un apakšējo kāpņu atjaunošana, tiks atjaunoti kapu uzraksti un apmales, sakopts zālājs. Darbus veic sabiedrība ar ierobežotu atbildību “SANART”, būvdarbu finansētājs ir Krievijas Federācijas vēstniecība Latvijā.

Memoriāls atklāts 1985. gadā, godinot kritušo piemiņu četrus gadu desmitus pēc II pasaules kara. Izveidotais piemiņas ansamblis respektē dabas formas un pilsētas mērogu. Tā apdarē, tāpat kā Brāļu kapos Rīgā, izmantots Allažu šūnakmens, bet galvenais tēls ir sašķeltā Valmieras ģerboņa liepa. Daļa elementu, arī bronzas āboli, kas bija novietoti zem augošas ābeles un kur autori bija iešifrējuši par ansambļa konkrēto veltījumu vispārīgākas idejas, zuduši 90.gados.

Memoriāla autori ir tēlnieki Zigrīda un Juris Rapas, arhitekti Ēvalds Fogelis, Andris Vītols, Jānis Rutkis un Jānis Lejnieks.

Memoriāls ir atdusas vieta vairāk nekā 500 karavīriem un vairāk nekā 300 civilpersonām, kuri pārapbedīti no 13 apbedījumu vietām un kapsētām. Karavīru apbedījumu vietu aizsardzību un saglabāšanu Latvijā nosaka starpvalstu līgumi, tostarp arī likums “Par Latvijas Republikas valdības un Krievijas federācijas valdības vienošanos par Latvijas apbedījumu statusu Krievijas Federācijas teritorijā un Krievijas apbedījumu statusu Latvijas Republikas teritorijā”.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

16.maijā notiek Lielā Talka. Ņemot vērā sociālās distancēšanās noteikumus, Lielās Talkas organizatori šogad aicina uz solo talkām, duo talkām un ģimenes talkām. Ja valmieriešiem ir vēlme veikt uzkopšanu kādā no pilsētas administratīvajās robežās esošajām publiskajām teritorijām, līdz 16.maijam ir iespējams saņemt maisus uzkopšanas laikā savāktajiem atkritumiem un vienoties par to savākšanu no talkas norises vietas.

 

Lai saņemtu maisus publiskajā teritorijā savāktajiem atkritumiem, Valmieras pilsētas pašvaldība aicina sazināties ar Lielās Talkas koordinatoru pa tālruni 28314534, 26495997 vai rakstot e-pastu uz talkas PIE valmiera PUNKTS lv. Rakstot e-pastu, noteikti nepieciešams norādīt šādu informāciju:

-        uzkopšanas talkas norises vieta,

-        uzkopšanas talkas norises laiks,

-        nepieciešamo maisu skaits,

-        kontakttālrunis.

Valmieras pilsētas pašvaldība ar katru ieinteresēto personu sazināsies individuāli, vienojoties par maisu saņemšanas veidu, laiku un vietu, kā arī par piepildīto maisu atstāšanu.

Lai nodrošinātu individuālu maisu nodošanu, kā arī katra talkotāja veiktās uzkopšanas laikā un vietā atstāto piepildīto maisu savākšanu, personiska saziņa un skaidra vienošanās ar pašvaldības Lielās Talkas koordinatoru šogad ir īpaši svarīga.

Vienlaikus Lielās Talkas organizatori visus talkotājus aicina atzīmēt savas talkošanas vietas interaktīvajā kartē, kas atrodama Lielās Talkas mājaslapā https://talkas.lv/pieteikt-talku/. Tajā šogad ir notikušas izmaiņas:

-        labiekārtošanas talkas var pieteikt ikviens talkotājs, neatkarīgi, vai talkošanas notiek privātajā vai publiskajā sektorā. Tās var būt talkas, kas notiek uz privātas zemes un kam nav vajadzīgs saskaņojums ar pašvaldību. Tajās atkritumus, ja tādi ir radušies, aizved paši rīkotāji;

-        uzkopšanas talkas ir tās, kas notiek publiskās teritorijās un kam ir nepieciešams pašvaldības saskaņojums bezmaksas maisu saņemšanai un kam tiek nodrošināta savākto atkritumu izvešana.

Līdz ar labiekārtošanas vai uzkopšanas talkas vietas atzīmēšanu kartē, cilvēks saņems pieeju savam talkas profilam, kas ļaus dalīties ar informāciju par konkrēto talkošanas vietu sociālajos tīklos. Talkas koordinatoriem pašvaldībās tas ļaus labāk komunicēt talkošanas vietas, kā arī apzināt potenciālo talkotāju skaitu tajās. Taču atzīmēšana kartē neaizstās personisku pieteikumu Valmieras Lielās Talkas koordinatoram, ja nepieciešama bezmaksas maisu saņemšana un izvešana no talkas norises vietas. 

Arī šogad Lielās Talkas moto ir “Mēs piederam nākotnei - Latvija pieder nākotnei!” un šogad šim sauklim ir arī papildus vēstījums: “Sakop savu sētu, Tava sēta – Latvija”. Tā mērķis veicināt izpratni, ka mums jārūpējas par savu sētu un pagalmu, kas veido valsti kopumā, jo visa Latvija ir mūsu kopīgā dzīves telpa. Šogad visus aicinām vairāk pievērsties savas apkārtnes sakārtošanai, ievērojot visus sociālās distancēšanās noteikumus. Uzkopjot publiskas teritorijas obligāti lietojami darba cimdi, kas, vēlams, ir vienreiz lietojami un atstājami maisā kopā ar savāktajiem atkritumiem, talkai noslēdzoties. Lielā Talka un Valmieras pilsētas pašvaldība aicina talkot šādi:

-        solo talkas: talkojiet vienatnē, pastaigājoties pa mežu vai citās pilsētas publiskajās dabas teritorijā;

-        duo talkas: talkojiet divatā. Ja esat vienas mājsaimniecības pārstāvji, tad talkojiet droši kopā, ja esat draugi vai paziņas, ievērojiet vismaz divu metru distanci;

-        ģimenes talkas: talkojiet visa ģimene kopā, bet ievērojiet, ka jums jābūt vienas mājsaimniecības pārstāvjiem.

 

 Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Saistībā ar ārkārtas situāciju Latvijā un noteiktajiem ierobežojumiem, lai neradītu papildu bīstamību, Valmieras pilsētas pašvaldība par vismaz vienu mēnesi atlikusi skolēnu vasaras nodarbinātības programmas realizāciju.

Iepriekšējos gados skolēniem darba iespējas tikušas piedāvātas vasaras mēnešos – jūnijā, jūlijā un augustā, taču šogad ir pieņemts lēmums vasaras skolēnu nodarbinātības programmu nerealizēt jūnijā, ar iespēju jauniešiem darbu nodrošināt jūlijā un augustā, ja to pieļaus spēkā esošie valstiskie ierobežojumi. Šobrīd jau ir apzinātas iestādes un uzņēmumi, kas būtu gatavi vasarā nodarbināt bērnus un jauniešus. Ja skolēniem būs ļauts jūlijā sākt darbu, jau jūnijā tiks izsludināta pieteikšanās uz pieejamajām darba vietām.

Aicinām sekot līdz aktuālajai informācijai!

Vasaras nodarbinātības programmu skolēniem Valmieras pilsētas pašvaldība organizē jau septīto gadu pēc kārtas un pērn programmā piedalījās 281 skolēns. Vasaras nodarbinātības programmas mērķis ir nodrošināt Valmierā pilnvērtīgu karjeras attīstības atbalstu un dot iespēju bērniem un jauniešiem iepazīt profesijas, darba devējus un darba tirgus specifiku.

Vasaras nodarbinātību līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” ietvaros. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora viedokli, un iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” iestādes neatbild par šīs informācijas potenciālajiem izmantošanas veidiem.

 

 

 

Informāciju sagatavoja:
Laura Moča
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob. tālr.: 26349122

Laikā, kad ziedošais pavasaris un siltie saules stari mudina doties dabā, Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar Beverīnas novada pašvaldību nomarķējis visu iemīļotā velo un kino festivāla “Kinopedālis” ainavisko 2019.gada Puspedāļa maršrutu. Tas ved pa Valmieras un Beverīnas novada ainavām gandrīz 25 kilometru garumā.

Maršruts ir apļveida, un tas veidots virzienā no Valmieras Tūrisma informācijas centra (Rīgas iela 10) gar Gaujmalu cauri Pauku priedēm, nonākot mīlestības pilnā vietā, kur Abuls ietek Gaujā. Brauciena laikā būs iespēja arī šķērsot laipu pāri Abula upei, tādēļ maršrutu ieteicams veikt no aprīļa līdz oktobrim. No vēla rudens līdz agram pavasarim laipa pār Abula upi tiek noņemta. Tālāk maršruta ceļš izved pa mežu taciņām līdz atpūtas bāzei “Baiļi’, atgriežoties atpakaļ Valmierā.

Aktīva dzīvesveida cienītāji varēs  izbaudīt ne tikai mierpilno dabu, ainaviskos skatus vai pasveicināt kādu ceļā sastapto velobraucēju, bet arī doties gar māju, kur dzīvojis slavenais soļotājs Jānis Daliņš, piestāt pie Kālītes avota vai atvilkt elpu Brenguļu alus sētā, aplūkot Beverīnas novada “Laimes kokus” un pavērties no otra Gaujas krasta uz skatu terasi Atpūtas parkā.

Maršruta marķējums ir trijstūra veidā ar baltu ārējo malu un zaļu iekšpusi, kur trijstūra virsotne norāda virzienu, kurā doties. Marķējums krāsots dabai saudzīgā veidā uz koka, kā arī uz izvietotajām informatīvajām  plāksnītēm vai uzlīmēm uz stabiem.

Velomaršruta ceļa segums ir mainīgs – asfalts, meža un grants ceļi.

Maršruta GPX failu lejupielādē šeit.

Citus pastaigu, pārgājienu un velobraucienu maršrutus Valmierā, Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadā meklējiet šeit.

 

Informāciju sagatavoja:

Anita Tīlena

Valmieras pilsētas pašvaldības

Valmieras Tūrisma informācijas centra vadītāja

Mob. tālr.: 25664420

Noslēgusies “Zaļā josta” organizētā izlietoto bateriju vākšanas konkursa “Tīrai Latvijai” 2019/2020. mācību gada sezona. Bateriju vākšanā iesaistījās 78 817 bērni no 315 izglītības iestādēm no visas Latvijas, pārstrādei nogādājot 30,531 tonnas izlietotu bateriju. Vidzemes reģionu konkursā pārstāvēja 36 izglītības iestādes, savācot 4,233 tonnas izlietotu bateriju.

Izlietoto bateriju vākšanas konkurss “Tīrai Latvijai” kļuvis par nozīmīgu ikgadēju vides projektu, kurā ar katru gadu iesaistās aizvien vairāk skolu. Šogad bateriju vākšanai pieteicās vairāk nekā par trešdaļu vairāk dalībnieku nekā pērn, kā rezultātā pārstrādei izdevies nogādāt par 44% jeb 9,4 tonnām bateriju vairāk nekā pagājušā mācību gadā. Šogad “Zaļā josta” bateriju vākšanai skolas apvieno jau 14. reizi.

Aktīvākie izlietoto bateriju vācēji Vidzemes reģionā šogad mācās Valmieras Pārgaujas sākumskolā, kuras audzēkņi savākuši pārstrādei veselu tonnu bateriju. Burtnieku novada pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes “Burtiņš” audzēkņi ar vecāku palīdzību pārstrādei nogādāja 394 kg bateriju, savukārt Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes “Sprīdītis” audzēkņi kopā ar ģimeni pārstrādei savāca 355 kg izlietotu bateriju.

Visvairāk izlietoto bateriju Vidzemes reģionā izdevies savākt Valmieras pilsētas izglītības iestādēm, savācot 1304 kg izlietotu bateriju. Valmierā īpašus nopelnus kampaņā “Tīrai Latvijai” izcīnīja Valmieras Pārgaujas sākumskolas audzēkņi, kas savāca 1000 kg bateriju, un Valmieras Gaujas krasta vidusskolas Attīstības centrs, kuras audzēkņi savāca 259 kg bateriju.

Madonas pilsētu un novadu konkursā pārstāvēja 9 izglītības iestādes, savācot 835 kg bateriju. Visaktīvākās no tām – Madonas pilsētas vidusskolas sākumskola, kuras audzēkņi savāca 353 kg bateriju, kā arī Ļaudonas pagasta pirmsskolas izglītības iestāde "Brīnumdārzs", kuras audzēkņi kopā ar ģimenēm savāca pārstrādei 255 kg bateriju.

Alūksnes pilsētu un novadu kampaņā “Tīrai Latvijai” pārstāvēja 6 izglītības iestādes, kopumā savācot 688 kg izlietotu bateriju. Galvenie nopelni pienākas Alūksnes pirmsskolas izglītības iestādes "Sprīdītis" audzēkņiem, kas ar vecāku palīdzību pārstrādei nogādāja 355 kg izlietotu bateriju.

Būtisks rādītājs, kas parāda konkursa dalībnieku čaklumu, ir vidējais savāktais izlietoto bateriju apjoms, rēķinot uz vienu izglītības iestādes audzēkni. Parasti konkursā “Tīrai Latvijai” visvairāk izlietoto bateriju uz vienu audzēkni savāc tieši mazās reģionālās izglītības iestādes. Šogad Vidzemes reģionā čaklākie bateriju vācēji mācās Ojāra Vācieša Gaujienas pamatskolā, kur katrs bērns vidēji ir savācis 4,47 kg bateriju. Ļaudonas pagasta pirmsskolas izglītības iestādes "Brīnumdārzs" audzēkņi vidēji ir savākuši 4,32 kg bateriju katrs. Savukārt Alsviķu pirmsskolas izglītības iestādes “Saulīte” audzēkņi vidēji ir nodevuši 2,75 kg izlietoto bateriju katrs.

Izlietoto bateriju vākšanas konkursu “Tīrai Latvijai!’’ organizē “Zaļā josta” sadarbībā ar AS “BAO”, Valsts izglītības satura centru un Latvijas Tirgotāju asociāciju.

 

Informāciju sagatavoja:

Laima Kubliņa, 26710793,

laima.kublina PIE zalajosta PUNKTS lv

2020./2021.mācību gadā visās Latvijas vispārējās vidējās izglītības iestādēs tiek ieviests jauns vispārējās vidējās izglītības saturs, līdz ar to no 2020.gada 1. septembra būtiskas izmaiņas mācību procesā sagaida 10. klašu skolēnus.

Jau 2020.gada jūnijā 9.klašu absolventi – topošie vidusskolēni, varēs izvēlēties savām interesēm, spējām un nākotnes plāniem piemērotāko vidusskolas programmu.

Kas sagaida skolēnu?

Reģistrējoties mācībām 10. klasē, skolēnam būs jāizvēlas viens no skolas piedāvātajiem kursu komplektiem, kā arī būs iespēja izvēlēties skolā pieejamos specializētos kursus.

Vispārējās vidējās izglītības iegūšanas nosacījumi paredz, ka skolēns:

  • apgūst pamatkursus septiņās mācību jomās – valodu, sociālajā un pilsoniskajā, kultūras izpratnes un pašizpausmes mākslā, dabaszinātņu, matemātikas, tehnoloģiju, veselības, drošības un fiziskās aktivitātes;
  • apgūst trīs padziļinātos kursus un saistībā ar vienu no tiem veic patstāvīgu pētniecības, jaunrades vai sabiedrisko darbu.

Mācību satura apguve notiks trīs līmeņos – vispārīgajā, optimālajā un augstākajā.

Absolvējot vidusskolu, skolēnam būs jākārto šādi valsts pārbaudes darbi:

  • latviešu valodā (vismaz optimālajā līmenī);
  • svešvalodā (angļu, vācu vai franču) vismaz optimālajā līmenī;
  • matemātikā (vismaz optimālajā līmenī);
  • divos no padziļinātajiem kursiem (augstākajā līmenī).

Aicinām topošos 9. klašu absolventus un viņu vecākus iepazīties ar Valmieras pilsētas pašvaldības vispārējo vidējās izglītības iestāžu piedāvātajiem mācību virzieniem! Prezentācija skatāma Valmieras pilsētas pašvaldības mājaslapā (skatīt prezentācijas demonstrēšanas režīmā, no viena virzienu apraksta uz otru pāriet, izmantojot labajā apakšējā stūrī esošo bultas ikonu).

Par uzņemšanas norisi 10.klasēs, aicinām sekot līdzi aktuālajai informācijai skolu mājaslapās:

Jautājumu gadījumā iespējams rakstīt e-pastu Valmieras Izglītības pārvaldei vip PIE valmiera PUNKTS lv.

Plašāka informācija par pilnveidotā mācību satura un pieejas ieviešanu mājaslapā www.skola2030.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Liene Pinne

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob. tālr.:22464113 

Ministru kabinetam pagarinot ārkārtējo situāciju līdz 9.jūnijam un pieņemot lēmumu par pakāpenisku atsevišķu ierobežojumu atcelšanu vai samazināšanu, apmeklētājiem klātienē iespējams apmeklēt Valmieras Kultūras centru, Valmieras muzeju, Valmieras integrēto bibliotēku un Valmieras Tūrisma informācijas centru (Valmieras TIC). Rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību, lūdzam ievērot fiziskās distancēšanās un epidemioloģisko drošības pasākumu stingru ievērošanu.

Valmieras muzejs durvis apmeklētājiem vērs sestdien, 16.maijā. Tad tiks atklātas divas izstādes, aicinot paceļot laikā un uzzināt, kā mainījusies Valmiera dažādos gadsimtos.

No 16.maija līdz 16.oktobrim, ievērojot distancēšanās noteikumus, ikviens gaidīts Hanzas namiņos pie Valmieras muzeja izstādē “RE: FORMA”. Izstādē no administratīvi teritoriālo izmaiņu skatupunkta būs iespējams uzzināt par Tālavas, Livonijas, poļu, zviedru, Krievijas impērijas, Latvijas brīvvalsts, padomju okupācijas un Latvijas neatkarības atgūšanas laikiem Valmierā un tās apkārtnē.

Savukārt no 16.maija līdz 5.jūlijam Valmieras muzeja teritorijā izstādē “Vecpilsētas ainava” būs atklāts foto stāsts par Valmieras pils kultūrvidi. Astoņās vietās apmeklētāji uzzinās Valmieras pils, Vecās aptiekas kompleksa, guļbaļķu klēts, bijušās maizes ceptuves, Izstāžu nama, Valteru namiņa, Maršnera ēkas, Pilskalna ielas ēkas ar veļas žāvētavu un Garšaugu dārza stāstus.

Tāpat no 16.maija Valmieras muzeja Izstāžu namā  būs apskatāma mākslinieka Pētera Postaža darbu izstāde “Gleznošana ir mans mūžs”. Turklāt mākslinieks būs gids, ar video starpniecību aicinot ikvienu aplūkot muzejā izvietotos darbus un pastāstot, kā iedvesmu viņš rod kūpošas tējas garaiņos, koka zarā, bērna smieklos, sievietes kailajā mugurā, tautasdziesmā, plandošos brunčos, liesmā un upes olī. Šī izstāde būs skatāma līdz 23.maijam.

Savukārt no 18.maija līdz 20.jūnijam Valmieras muzeja Izstāžu nama vestibilā būs apskatāma ekspresizstāde “Mūžs savai pilsētai. Georgs Apinis”.

No 30.maija līdz 18.jūlijam interesenti aicināti apskatīt mākslinieka Jura Dimitera darbu izstādi.

Valmieras muzeja izstāžu zāles un Hanzas namiņi apmeklētājiem atvērti: pirmdiena–sestdiena plkst.10.00–17.00.

Valmieras integrētā bibliotēka apmeklētājiem tiks atvērta no 14.maija, atjaunojot grāmatu, žurnālu un CD/DVD apmaiņas iespēju. Apmeklētājus lūdzam ņemt vērā, ka drošības apsvērumu dēļ brīva pieeja pie grāmatu plauktiem, preses lasītavai, datorlasītavai, pasaku istabai u.c. pagaidām netiek atjaunota.

Atgādinām, ka jau izsniegtajām grāmatām lietošanas termiņš tiek pagarināts līdz brīdim, kamēr valstī ir ārkārtējā situācija, tādējādi, lai arī grāmatai lasīšanas termiņš ir beidzies, grāmatu bibliotēkā atdot var pēc ārkārtējās situācijas noslēguma.

Aicinām rezervēt grāmatas (arī bērnu grāmatas), izmantojot bibliotēkas e-katalogu. Ar bibliotekāra piešķirto lietotāja vārdu un paroli var attālināti pasūtīt grāmatas un citus dokumentus (rezervācija iespējama arī, telefoniski sazinoties ar bibliotēku). Pasūtījumus interesenti saņems, ierodoties bibliotēkā. Ja attālināta rezervācija nav iespējama, bibliotekāri palīdzēs izvēlēties grāmatas klātienē. Tāpat arī nepieciešamības gadījumā pieaugušajiem tiks nodrošināta iespēja līdz 30 minūtēm izmantot datoru ar interneta pieslēgumu.

Apmeklējot bibliotēku, ieteicams izmantot sejas aizsargmasku un ņemt vērā iespējamību, ka intensīva apmeklētāju plūsma var tikt regulēta. Bibliotēka atgādina, ka tiek turpināta pakalpojumu sniegšana arī attālināti. Plašāka informācija bibliotēkas mājaslapā

Valmieras bibliotēkas darba laiks: pirmdiena–piektdiena plkst.10.00–19.00. Sestdienā plkst.10.00–16.00.

Valmieras Kultūras centrs pasākumus plāno, ievērojot spēkā esošos pulcēšanās ierobežojumus un visas normatīvajos aktos noteiktās prasības. Mākslinieciskās pašdarbības kolektīvi turpina darbu attālināti.

Valmieras Kultūras centra kase atvērta pirmdienās, otrdienās un piektdienās no plkst.12.00 līdz plkst.19.00. Trešdienās, ceturtdienās, sestdienās un svētdienās kase ir slēgta. Kases tālrunis: 64207207.

Valmieras Tūrisma informācijas centrs apmeklētājus klātienē gaidīs no 16.maija. Darba laiks: pirmdiena–piektdiena plkst.9.00–18.00, sestdienā plkst.10.00–15.00 (līdz 31.maijam). Savukārt no 1.jūnija līdz 31.augustam, darba dienās strādājot pēc iepriekš minētā grafika, Valmieras TIC darba laiks sestdienā ir no plkst.9.00 līdz 17.00 un svētdienā no plkst.10.00 līdz 15.00.

Aicinām apmeklētājus būt atbildīgiem, sargāt sevi un apkārtējos, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus. Kultūras iestādes darbību atsāk, ievērojot sanitāro protokolu prasības, ko nosaka Kultūras ministrija. Vairāk šeit.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

14. maijā Valmieras pilsētas pašvaldības domes ārkārtas sēdē deputāti nolēma atbalstīt grozījumus vairākos pilsētas saistošajos noteikumus, kas nosaka āra tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu pašvaldības īpašumā esošajās āra teritorijās. Visiem Valmieras pilsētas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem ir iespēja pieteikties uz pašvaldības āra teritorijām par minimālo izmantošanas maksu, lai paplašinātu galdiņu un cita viegli pārvietojama aprīkojuma izvietošanu. Tāpat jaunie grozījumi paredz atcelt āra tirdzniecības nodevas maksu līdz 2020. gada 31. oktobrim, kā arī atvieglot āra ēdināšanas pakalpojumu saskaņošanas procesu.

Maija sākumā Valmieras pilsētas pašvaldība kopā ar Valmieras Attīstības aģentūru sazinājās ar vairākiem sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem pilsētā, lai noskaidrotu, kā pašvaldība varētu atbalstīt uzņēmējus ārkārtējās situācijas ierobežojumu laikā. Vairāki uzņēmēji norādīja ierobežotās iespējas apkalpot klientus savās jau esošajās āra terasēs vai iekštelpās, kas saistīts ar jaunajiem Latvijā izsludinātajiem ierobežojumiem Covid-19 pandēmijas laikā, kā arī ēdināšanas pakalpojuma āra teritorijās saskaņošanas procesu.

Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks norāda: “Pārvietošanās ierobežojumi ārkārtējās situācijas dēļ samazināja iedzīvotāju un tūristu plūsmu pilsētā, kas tieši ietekmēja ēdināšanas biznesu. Valmieras pilsētas pašvaldībai ir svarīgi sniegt atbalstu ēdināšanas uzņēmumiem, lai, iestājoties siltam laikam, tie var atsākt un teritoriāli paplašināt savu darbību, nodrošinot visus distancēšanās nosacījumus.”

Pašvaldības āra teritoriju izmantošanas paplašinātās iespējas sabiedriskajiem ēdinātājiem

Valmieras pilsētas sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniedzējiem ir iespēja pieteikties uz pašvaldības āra teritorijām par minimālo izmantošanas maksu, lai paplašinātu sabiedriskās ēdināšanas pakalpojuma sniegšanas teritoriju. Lēmums par pašvaldības īpašumā esošo āra teritoriju attiecas uz uzņēmējiem, kuri ēdināšanas pakalpojumu sniedz Valmieras pilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā. Paplašinātajās teritorijās plānots izvietot tikai galdus un krēslus, kas ir viegli pārvietojami, kā arī brīvi stāvošas mobilas puķu kastes, saulessargus un citus labiekārtojuma elementus, kas ir viegli pārvietojami un kuru uzstādīšanai nav nepieciešama būvniecības ieceres dokumentācijas izstrāde. Maksa par konkrētajām zemes vienībām visiem ēdinātājiem tiek noteikta vienāda – minimālā valstī noteiktā – 28 eiro gadā, proporcionāli zemes vienības faktiski izmantoto mēnešu skaitam.

Visiem sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniedzējiem, kuri ir ieinteresēti paplašināt āra ēdināšanas pakalpojumu pašvaldības āra teritorijās, jāiesniedz rakstveida iesniegums Valmieras pilsētas pašvaldībā ar pieteikumu uz zemes vienībām, kurās plāno izveidot sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietas paplašinājumus. Piešķirot zemes vienības konkrētam pakalpojumu sniedzējam, tiek ņemts vērā attālums līdz darbības vietai, kurā tas jau sniedz sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumus. Priekšroka tiks dota tam, kura darbības vieta atrodas tuvāk izvēlētajam zemes gabalam.

Nodevas atcelšana āra tirdzniecībai Valmieras pilsētā

Tāpat līdz 2020. gada 31. oktobrim tiek atcelta nodevas maksa ielu tirdzniecībai publiskās vietās. Vēl joprojām nepieciešams saskaņot ar pašvaldību plānoto ielu tirdzniecību, taču šajā sezonā par to netiks piemērots maksājums.

Atvieglota kārtība āra tirdzniecības un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas atļauju saņemšanai un terašu saskaņošanai 

Lai atbalstītu āra tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas darbu, Valmieras pilsētā atvieglota kārtība atļauju izsniegšanai ielu tirdzniecībai un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumiem. Tāpat arī turpmāk vienkāršota sabiedrisko ēdinātāju āra terašu saskaņošanas kārtība, kas tagad tām ļauj darboties visu gadu, ja nepieciešams. Ja terase katru gadu tiek atvērta vienā un tajā pašā vietā un piesaistīta konkrētai ēdināšanas vietai, atļauja vairs nebūs jāsaskaņo katru gadu no jauna.

Valmieras pilsētas pašvaldības saistošie noteikumi publicēti www.valmiera.lv.

Informāciju sagatavoja:

Māra Rudīte
Valmieras Attīstības aģentūras
Uzņēmējdarbības projektu vadītāja

Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
 Mob. tālr.: 26553317

Strauji tuvojas noslēgumam mācību gads, un izlaiduma klašu skolēnus sagaida viena no svarīgākajām izvēlēm dzīvē – lēmums par nākotnes profesiju un nākamo mācību iestādi. Vai turpināt mācības vidusskolā vai kādā no profesionālās izglītības iestādēm? Kurā no Latvijas vai visas pasaules augstskolām studēt un par ko kļūt?

Karjeras konsultācijas – atbalsts izvēles izdarīšanai 

Karjeras ceļa izvēlē liels atbalsts ir karjeras konsultācijas. Valmierā konsultācijas nodrošina piesaistīts profesionāls karjeras konsultants, kā arī zinoši skolu pedagogi karjeras konsultanti. Šo speciālistu uzdevums ir palīdzēt skolēnam ieraudzīt viņa stiprās puses un iespējas nākotnē, nospraust mērķus un noteikt uzdevumus, kas ir svarīgi mērķu sasniegšanai. Karjeras konsultants uzmundrina, atbalsta un motivē jaunieti ieraudzīt sevī potenciālu, lai mērķtiecīgi dotos pretī profesionālajai karjerai.

Karjeras konsultācija nav tikai atbalsts skolēnam nākotnes profesijas izvēlē. Tas ir arī rīks viņa personības izzināšanā, īpaši tiem skolēniem, kuri ir sevis meklējumos un kuriem ir daudz neatbildētu jautājumu par sevi. Tā ir mērķtiecīgi virzīta saruna, kurā soli pa solim karjeras konsultants palīdz skolēnam saprast, ar ko dzīvē viņš vislabāk varētu nodarboties. Skolēnam piemērotākās izvēles tiek noteiktas, balstoties uz pašizpēti, apzinoties savas stiprās puses un rakstura īpašības, kā arī analizējot iepriekšējo dzīves pieredzi un intereses,” pieredzē dalās Valmieras 2. vidusskolas pedagoģe karjeras konsultante Lolita Eklone.

Valmiera nodrošina karjeras konsultācijas attālināti

Ārkārtas situācijas ierobežojumi un distancēšanās nosacījumi ieviesa savas korekcijas arī karjeras konsultāciju jomā. Darbam jaunajos apstākļos bija jāpielāgojas ne tikai mācību priekšmetu skolotājiem, bet arī speciālistiem, kuri nodrošina karjeras konsultācijas. Valmieras pilsētas prioritāte ir turpināt nodrošināt karjeras konsultāciju pakalpojumus, īpaši 9. un 12. klašu skolēniem, tāpēc tika atrastas jaunas iespējas, metodes un tehnoloģiskie risinājumi.

Inovatīvu risinājumu un metožu testēšana un izmantošana, kā arī jaunu digitālu prasmju apgūšana izglītības procesā ikdienā ir arī viens no uzdevumiem projektā “Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas”, kuru realizē Valmieras pilsētas pašvaldība kopā ar vēl deviņiem partneriem. Valmieras pilsētas pašvaldības speciālisti, sadarbojoties ar Valmieras Attīstības aģentūru, atrada risinājumu, lai karjeras konsultācijas skolēniem Valmierā netiktu pārtrauktas. Turklāt attālinātās karjeras konsultācijas Valmierā būs pieejamas arī vasarā.

Jau gandrīz divus mēnešus Valmieras skolu audzēkņiem karjeras konsultācijas pieejamas attālināti. Konsultācijas nodrošina gan skolu pedagogi karjeras konsultanti, gan karjeras konsultante Jolanta Priede, kura dalās savos novērojumos par Valmieras jauniešu nākotnes cerībām un mērķiem: “Katram jaunietim ir savi sapņi, mērķi, un tie parasti ir augsti un cēli. Daļa no viņiem nākotni saista ar ārvalstīm, bet lielākā daļa sevi redz Latvijā vai Valmierā. Neesmu pamanījusi jauniešos satraukumu par to, ka Latvijas ekonomikā viņi neatrastu savu vietu. Turklāt liela daļa jauniešu sapņo Latvijā vai Valmierā uzsākt savu uzņēmējdarbību - tātad kļūt par nākamajiem darba devējiem, nevis darba ņēmējiem. Tas, vai jaunieši piepildīs savas ieceres, ir atkarīgs no daudz un dažādiem faktoriem. Uzskatu, ka ideālā gadījumā katram no viņiem būtu nepieciešams mentors, personības izaugsmes treneris vai karjeras un biznesa konsultants, pie kura vērsties pēc padoma un palīdzības arī turpmāk.

Savos iespaidos par karjeras konsultāciju dalās Valmieras 5. vidusskolas 12. klases skolēns Gustavs Māziņš: “Karjeras konsultāciju vēlējos iziet pie neatkarīga konsultanta, kurš mani nepazīst un kuram nav priekšstata par mani, manām spējām un interesēm. Man bija svarīgi iegūt neatkarīgu viedokli. Šī pieredze bija ļoti vērtīga un interesanta. Esmu pārsteigts par rezultātu un pozitīvo iznākumu. Tas vairoja manī vēl lielāku ticību savām spējām un pārliecību tam, ka esmu uz pareizā ceļa. Pēc konsultācijas man radās jaunas idejas. Mani pārsteidza karjeras konsultanta profesionalitāte, bagātā pieredze un atraktīvā pieeja darbam. Konsultācijas laiks paskrēja nemanot. Saviem vienaudžiem iesaku izmantot iespēju un pieteikties konsultācijai, it īpaši, ja jaunietis svārstās un vēl nav skaidri izlēmis savas nākotnes karjeras ceļu. Pārliecinājos, ka tas nav tikai karjeras, bet arī psiholoģisks atbalsts, kas vairo ticību sev un savam spēkiem”.

Valmieras pedagogi karjeras konsultanti profesionāli pilnveidojas 

Valmieras pilsētā regulāri notiek dažādi profesionālās pilnveides pasākumi pedagogiem karjeras konsultantiem. Viens no tādiem bija vebinārs “Karjeras konsultācijas anatomija – soli pa solim uz vislabāko rezultātu”, ko organizēja Valmieras Attīstības aģentūra. Vebināru vadīja eksperte, karjeras konsultante Jolanta Priede. Vebināra uzdevums bija sniegt praktiskus padomus, atziņas un zināšanas par pareizi vadītām un efektīvām karjeras konsultācijām. Vebinārs iedrošināja un iedvesmoja Valmieras pedagogus karjeras konsultantus ārkārtas apstākļos nodrošināt attālinātās konsultācijas skolēniem.  

Vebinārs bija ļoti vērtīgs, noderīgs un iedvesmojošs, īpaši laikā, kad mācības notiek attālināti un kad jāsaprot, kādu lomu un pienesumu skolēniem šajā laikā var dot karjeras konsultants. Jolantas Priedes padomi, kā veiksmīgāk vadīt individuālo karjeras konsultāciju, ir patiesi noderīgi, jo pati sertifikātu par iespēju vadīt karjeras konsultācijas ieguvu tikai pagājušajā gadā. Īsi, koncentrēti, praktiski, pārdomāti un “saliekot visu pa plauktiņiem” – tā es raksturotu vebināra norisi. Protams, mani iedvesmoja arī Jolantas personība un bagātīgā pieredze, vadot un konsultējot cilvēkus,” savu vērtējumu sniedz Valmieras Pārgaujas Valsts ģimnāzijas karjeras konsultante Lauma Lāce.

Apmācības atzinīgi vērtē arī Valmieras 2. vidusskolas pedagoģe karjeras konsultante Lolita Eklone: “Vebinārā pieredzējusī eksperte un praktiķe dalījās ar saviem visbiežāk izmantotajiem darba rīkiem un metodēm karjeras konsultāciju organizēšanā - sākot ar uzticēšanās iegūšanas, efektīvas komunikācijas un empātiskajām pieejām līdz pat profesionālas klasiskās konsultācijas struktūras tiešiem demonstrējumiem. Video seminārā ieguvu atziņu, ka jebkuras zināšanas, ko mēs uzkrājam, jāpielieto savā dzīvē un profesionālā darbībā. Tas jādara, droši mēģinot un atrodot savu individuālo karjeras konsultēšanas stilu.

Lolitu Ekloni papildina Valmieras Sākumskolas pedagoģe karjeras konsultante Jana Štrāle: “Katra uzkrātā pieredze ir unikāla, lai kādu mazāku vai lielāku darbu esam darījuši. Tā ir mūsu pieredze. Vebinārs bija unikāla iespēja redzēt, kā konsultācija organizēt attālināti, un gūt jaunas idejas materiālu un metožu bāzes papildināšanai. Esmu pateicīga par Jolantas sniegtajām zināšanām, kas ir kā viens mazs puzles gabaliņš, kas noderēs, liekot lielo dzīves puzli!

Karjeras konsultantes Jolantas Priedes attālinātās konsultācijas Valmieras skolēniem, kā arī apmācību seminārs Valmieras pedagogiem karjeras konsultantiem tiek nodrošināts projektā “Eiropas nākamās paaudzes mazās pilsētas” (Nr. UIA 03-250, NextGen Microcities). Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” ietvaros. Šī informācija atspoguļo vienīgi autora viedokli, un iniciatīvas “Pilsētu inovatīvās darbības” iestādes neatbild par šīs informācijas potenciālajiem izmantošanas veidiem.

Valmieras pedagogu karjeras konsultantu attālinātās konsultācijas Valmieras skolēniem tiek nodrošinātas projektā “Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” (Nr.8.3.5.0/16/I/001). Projekts tiek realizēts darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa “Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamajiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” ietvaros, un to finansē Eiropas Sociālais fonds.

 

Vairāk informācijas:

Inna Purmale

Karjeras un izglītības projektu vadītāja

Valmieras Attīstības aģentūra          

+371 29459332

inna.purmale PIE valmiera PUNKTS lv

 

Inga Savicka

Speciāliste karjeras izglītības jautājumos

Valmieras pilsētas pašvaldība

+371 29272170

inga.savicka PIE valmiera PUNKTS lv

Vai vēlies virtuāli pacelties virs Zilākalna, lidot pāri kūdras purviem un iebraukt ar mazbānīti apkārtnes mežos? ZTornis atkal uzņem apmeklētājus un piedāvā vēl dažādas citas atrakcijas!

Ierastais dabas objekta “Zilaiskalns” apmeklējums norisinās ar virsotnes izstaigāšanu un spēka smelšanos dabā, taču tagad to var papildināt arī ar industriālā mantojuma baudīšanu. Iebraucot pašā Zilākalna ciematā, pirmais ko var ieraudzīt ir atjaunotais Zilākalna ūdenstorni, kurā šobrīd izvietota ekspozīcija “Zilākalna stāsts”, kas sevī ietver vairākus blokus veidojot vienotu stāstu par Industriālo, kultūras un dabas mantojumu, kā arī ir iespēja dzirdēt nelielu stāstu par industriālo mantojumu Zilākalna apkārtnē.

Tiem, kas torni jau apmeklējuši, radušās tikai pozitīvas sajūtas, jo šeit var piedzīvot gan virtuālu lidojumu, gan reālu kāpienu līdz ūdenstorņa virsotnei un ielūkoties ūdens rezervuārā. Ikviens, kurš iegriezīsies ZTornī kļūs zinošāks par industriālo mantojumu Zilākalna ciemā, kā arī dzirdēs stāstus par leģendām apvīto kalnu un ciematu, kas radies tā pakājē.

Apvienojot dabas objekta “Zilaiskalns” un ZTorņa apmeklējumu veidojas ideāls pāris stundu piedzīvojums divatā vai ar ģimeni, vai pat grupā, jo šobrīd pandēmijas laikā uzņemam grupas līdz 24 cilvēkiem un nodrošinām dezinfekcijas līdzekli un spējam ievērot visus drošības pasākumus!

Bez ekspozīcijas apskates apmeklētājiem ir iespēja saņemt tūrisma informāciju par Kocēnu novada un apkārtnes piedāvājumu, kā arī izmantot labierīcības un, protams, izstaigāt dabas objekta Zilaiskalns takas un nokļūt virsotnē, lai sajustu enerģiju ko kalns izstaro.

ZTorņa telpās pielietotas arī dažādas videi draudzīgas inovācijas, kuras varēsiet redzēt apmeklējot tornī.

Šobrīd ūdenstorņa apskate pieejama katru darba dienu P. plkst. 8:00 – 17:00, O., T., C. plkst. 8:00 – 17:00, Pk. plkst. 8:00 – 16:00), taču ieteicams iepriekš zvanot pieteikt savu apmeklējumu. Tā pat arī apskate ir iespējama brīvdienas, iepriekš sazinoties ar mums!

Ieejas maksa: 3EUR – pieaugušie, 2EUR skolēni, studenti, skolēni, pensionāri, cilvēki ar īpašām vajadzībām. Esam elektroniskiem norēķiniem draudzīgi!

Savu apmeklējumu var pieteikt sazinoties: +371 28644530, turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv

Mūsu adrese: ZTornis, Parka iela 2, Zilaiskalns, Zilākalna pag., Kocēnu nov.

 

Ekspozīcija tika izveidota Interreg “Igaunijas - Latvijas” pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020.gadam projekta Nr. EST-Lat7 “Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai” (Revital of Industrial heritage for tourism development/ Industrial Heritage”) un Vietējās Rīcības grupas, Vidzemes lauku partnerība "Brasla" atbalstītā LEADER,  ELFLA projekta "Tūrisma izziņas, novadpētniecības veicināšanas Kocēnu novada Zilākalna ciemā" Nr. 17-09-AL20-A019.2202-000012 ietvaros.

 

Informāciju sagatavojis: 

Toms Treimanis

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Projektu un tūrisma speciālists

Mob.tel.: 28644530   

E-pasts: turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv

Laikā, kad Latvijā izsludināta ārkārtējā situācija un nevaram tikties kopīgos pasākumos, Sēļu muiža aicina iepazīt parka mistērijas, atrodoties savā transportlīdzeklī. Sestdien, 23. maijā, pirmo reizi Mazsalacas novadā – auto pastaiga Sēļu muižas parkā. Nedaudz maģijas, mistērijas un romantikas, gaismu vīzijas un sveču mirdzuma.

Meklējot risinājumus, aicinām izbaudīt pasākumu “Nakts mistērijas un auto pastaiga Sēļu muižā”, ielūkoties klēts un staļļu atvērtajās durvīs, ieraudzīt naksnīgajā tumsā arī lielo Sēļu dīķi un ābeļdārzu, ziedošo rapšu lauku un vēl un vēl…

Šajā dienā atvērsim arī mākslinieces, gleznotājas un grafiķes Alises Landsbergas personālizstādi.

Biļetes uz izstādi un auto pastaigu iespējams iegādāties tikai iepriekšpārdošanā Sēļu muižā (info - m.t.26321158) vai internetā www.bilesuparadize.lv. Pasākuma dienā biļetes iegādāties nebūs iespējams.

Plkst. 21.00, plkst. 22.00 un plkst. 23.00 izstādes atvēršana. Biļetes uz izstādi ir ierobežotā skaitā – katrā stundā izstādi varēs apmeklēt 20 personas. Iegādājoties biļetes, pievērsiet uzmanību ieejas laikam! Biļetes cena 2,00 EUR.

No plkst. 22.00 līdz 23.00 auto pastaiga. Biļešu skaits ierobežots – 100 automašīnām. Biļetes cena 10,00 EUR. Iebraucot parkā, būs jāuzrāda automašīnas biļete!

Sargājot sevi un citus, aicinām ievērot valstī noteiktos drošības un sanitāros pasākumus:

  • Teritorijā drīkst iebraukt tikai ar vieglo automašīnu;
  • Vienā automašīnā vienlaikus var atrasties viena persona vai personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • Nedrīkst izkāpt no automašīnas, automašīnas logus atļauts atvērt tikai vēdināšanas režīmā;
  • Auto pastaigas plūsma tiks regulēta. Aicinām pasākuma apmeklētājus būt saprotošus, ievērot automašīnas plūsmas kustību un piecu metru distanci no priekšā braucošās automašīnas!


Lai interesants, patīkams un priekpilns sestdienas vakars! Uz tikšanos!

 

Pasākuma rīkotājs - Mazsalacas novada pašvaldība, Sēļu pagasta Tautas nams (Rekvizīti - Mazsalacas novada pašvaldība, Reģ. Nr.90009114167, Pērnavas iela 4, Mazsalaca, Mazsalacas novads, LV-4215)
Notiek - Sēļu muiža, Sēļi, Sēļu pagasts, Mazsalacas novads, LV-4213

Informāciju sagatavojusi:

Anete Gluha

Mazsalacas novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 25447706

www.mazsalaca.lv

https://www.facebook.com/Mazsalacasnovads/

https://www.instagram.com/mazsalacasnovads/

https://twitter.com/Mazsalaca_LV

Atsaucoties skatītāju interesei, brīvdabas kino “drive-in” vakari Vidzemes Olimpiskā centra stāvlaukumā turpmāk notiks divas reizes nedēļā – piektdienā un sestdienā. Turklāt kino seansus izvēlēsies skatītāji, par vēlamo variantu nobalsojot šeit.

 

Piektdien, 22.maijā, plkst.22.00 (iebraukšana no plkst.21.30) brīvdabas kino būs skatāma ģimenes filma. Skatītājiem piedāvātie filmu varianti ir latviešu valodā dublēta ģimenes filma “Lācēna Padingtona piedzīvojumi 2” (bez vecuma ierobežojuma) un piedzīvojumu filma "Džumandži: nākamais līmenis" (12+).

Savukārt sestdien, 23.maijā, plkst.22.00 (iebraukšana no plkst.21.30) būs filma jauniešiem, skatītājiem izvēloties starp drāmu “Tici mīlestībai” (12+) un muzikālu drāmu “Mēs esam tavi draugi” (12+).

Maksa par autostāvvietu vienai automašīnai ir 10 EUR, samaksu veicot iepriekšpārdošanā bezrindas.lv.

Filmas demonstrēšana brīvdabā notiek, skatītājiem kinoteātrī – Vidzemes Olimpiskā centra stāvlaukumā – iebraucot ar vieglajām automašīnām no Vaidavas ielas puses. Skaņas signāls tiek nodrošināts ar radiofrekvences palīdzību, pieeju saņemot pie iebraukšanas teritorijā.

Rūpējoties par savu un līdzcilvēku veselību, brīvdabas kino vakara apmeklētājiem jāievēro drošības noteikumi:

  • Teritorijā drīkst iebraukt tikai ar vieglo automašīnu;
  • Vienā automašīnā vienlaikus var atrasties viena persona vai personas, kuras dzīvo vienā mājsaimniecībā;
  • Automašīnu drīkst novietot tikai norādītajās vietās;
  • Seansa laikā nav atļauts atvērt mašīnas logus;
  • Skatītāji nedrīkst izkāpt no automašīnas, tomēr, ja to ir nepieciešams darīt vai ir vajadzīga palīdzība, jāizmanto automašīnas avārijas gaismas, pievēršot tehniskā personāla uzmanību;
  • Izbraucot no teritorijas seansa laikā, atgriešanās nav iespējama;
  • Pēc seansa uzreiz jāizbrauc no stāvvietas, tajā lieki neuzkavējoties.

Brīvdabas “drive-in” kino vakaru rīko Vidzemes Olimpiskais centrs, Valmieras pilsētas pašvaldība, “Kino Gaisma/3D Cinema Valmiera” un SIA “FDT”.

Kino vakars organizēts, ievērojot 12.03.2020. Ministru kabineta rīkojumā Nr.103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu” 07.05.2020. veiktos grozījumus, cita starpā paredzot atļaut rīkot pasākumus, kuros apmeklētājs piedalās, atrodoties vieglajā transportlīdzeklī.

Brīvdabas kino “drive-in” vakars Valmierā pirmo reizi norisinājās pagājušajā nedēļas nogalē, gūstot plašu iedzīvotāju interesi. 

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Šonedēļ laikraksts Alūksnes un Apes novadiem “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” sāk īstenot projektu “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā”, un pirmais stāsts būs piektdienas, 22. maija, numurā par ilggadējo mazpulku tradīciju - latviskās dzīvesziņas iedzīvinātāju Ziemera pagastā un ne tikai.

Uzrunāsim ilggadējo 29. Ziemeru mazpulka vadītāju Alūksnes novadā Jāni Bērtiņu – vienu no tradīcijas atjaunotājiem ne tikai Alūksnes novadā, bet arī Latvijas mērogā, mazpulcēnu, kurš aktīvi darbojas šajā kustībā, kā arī video stāstā parādīsim mazpulcēnu prasmes un darbiņus.

Laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” žurnālistu ciemos uzņem ilggadējais 29. Ziemeru mazpulka vadītājs Jānis Bērtiņš. Foto: Loreta Jargane, “Alūksnes un Malienas Ziņas”. 

Šis ir tikai pirmais stāsts stāstu sērijā par mūspuses unikālajām tradīcijām. Arī turpmāk reizi mēnesī - no 2020. gada maija līdz decembrim - taps astoņas publikācijas laikrakstā un portālā,  gan  stāstu, gan multimediālā formā, saglabājot un popularizējot liecības par mūsu kopējo unikālo nemateriālās kultūras mantojumu.

Kādas ir kultūras un tradīciju saglabāšanas aktivitātes pagastos, kas ir cilvēki un organizācijas, kas tradīciju nes no paaudzes paaudzē, kā to mūsdienās  iedzīvina? Par to laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” šogad vēstīs saviem lasītājiem. Stāstīsim par Veclaiceni kā latviešu un igauņu kultūras mijiedarbes vietu, Pededzes nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautajām kāzu tradīcijām, senajām amatu prasmēm Kalncempju pagastā, malēniešu tradīciju uzturēšanu Jaunlaicenē, kapusvētkiem Alūksnē un citus vērtīgus stāstus.

“Par tradīcijām abu novadu pierobežā laikraksts ir vēstījis arī līdz šim, un darīs to arī turpmāk, taču priecājamies, ka šis projekts būs iespēja mūsu tradīcijas pētīt un izgaismot padziļināti, iekļaujot arī multimediālus stāstus un viesoties pagastos biežāk,” saka laikraksta “Alūksnes un Malienas Ziņas” galvenā redaktore Līga Vīksna.

Projekts “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

Informācijusi sagatavojusi: 
Sandra Apine, projekta vadītāja
Tālr. 29894829, sandra.apine PIE aluksniesiem PUNKTS lv

No 20. maija apmeklētājiem ir atvērta visa Āraišu ezerpils Arheoloģiskā parka āra teritorija. Tiek uzņemtas nelielas grupas un pakāpeniski liktas klāt jaunas programmas. Teritorijā ir iespēja apskatīt kultūrvēsturisko objektu “Ezerpils”, viduslaiku pilsdrupas, Meitu salu ar akmens un bronzas laikmeta mājokļu paraugiem, pieejamas piknika vietas, šūpoles, kafija, WC, velo pumpis un kartes ar apkārtnes velo maršrutiem un tūrisma informācija par apkārtni. Tuvumā atrodas arī citi apskates objekti - Āraišu baznīca un vējdzirnavas kā arī haskiju suņu saimniecība.


Āraišu ezerpils Arheoloģiskais parks būs atvērts no trešdienai līdz svētdienai no plkst. 11.00 līdz 19:00, savukārt pirmdien un otrdien tas būs slēgts.

Teritorijā tiek ievēroti visi "Covid -19" šī brīža ārkārtas situācijas noteikumi. Vairākās vietās izvietoti roku dezinfekcijas līdzekļi. Ezerpilī ir noteikts pārvietošanās maršruts ievērojot 2m distanci, vienlaicīgi tur var atrasties ne vairāk kā 10 cilvēki, plūsma tiks kontrolēta. Pārējā arheoloģiskā parka teritorijā var pārvietoties brīvi ievērojot 2m distanci. Virsmas, kur iespējama saskare ar rokām tiek dezinfecētas pēc noteikta grafika.



Iesākām biļetes iegādāties internetā bezrindas.lv, ietaupot laiku un Covid-19 izplatības laikā, samazinot savstarpējo kontaktu. Biļešu tirdzniecībā tiek nodrošināta arī kasē, kur ir iespēja norēķināties gan ar karti, gan skaidru naudu.

Aktuālākajai informācijai aicinām sekot līdzi mājaslapā www.araisi.com kā arī sociālajā vietnē www.facebook.com/AraisuEzerpils. 

 

Foto: Mikus Herbsts

Rakstu sagatavojusi:
Anete Eglīte
Tūrisma un Āraišu ezerpils nodaļas sabiedrisko attiecību un komunikācijas speciāliste
anete.eglite PIE amatasnovads PUNKTS lv, +371 263330366

Trešdien, 20. martā, noslēdzās radošās izcilības festivāls ADWARDS MMXX, kurā kategorijas “Drukas māksla un dizains” apakškategorijā “Telpas un pieredzes dizains” ar pirmās pakāpes ordeni novērtēts Alūksnes Bānīša stacijas dizains! 

Ekspozīcijas autori ir Latvijā un starptautiski atzīti radošās nozares profesionāļi - dizaina birojs “H2E”. Viņu veikums Alūksnes Bānīša stacijā 2019. gadā novērtēts starptautiskajā ikgadējā “SEGD Global Design Awards” pasākumā Amerikas Savienotajās Valstīs ar divām balvām – “Global Design Awards/Honor 2019” un konkursa galveno balvu “Best of Show”. Alūksnes Bānīša stacija saņēmusi arī tādas nozīmīgas balvas kā “Sudraba ananass” Arhitektūras gada balvā, 2. vieta skatē “Gada labākā būve Latvijā 2018” nominācijā “Koka būve”, kā arī citas. 

Radošās izcilības festivālu ADWARDS jau 11 gadus rīko biedrība “Latvian Art Directors Club”. Festivāla ietvaros starptautiska žūrija vērtē jaunākos Latvijā vai vietējo mākslinieku uzraudzībā tapušos dizaina darbus dažādās nozarēs. Labākos darbus apbalvo ar ADWARDS izcilības ordeņiem. 

2020. gadā radošās izcilības festivālam ADWARDS bija iesniegti 332 darbi. Tos vērtēja 21 starptautiskas žūrijas profesionālis īpašā tiešsaistes darbu vērtēšanas platformā gan individuāli, gan video diskusijās un balsošanā. Arī festivāla uzvarētāju paziņošana sakarā ar ārkārtējo situāciju notika atšķirīgi radoši – ar īpaši sagatavotiem video paziņojumiem sociālajā tīkla Facebook, visas dienas garumā atklājot uzvarētājus. Ar informāciju par uzvarētājiem visās kategorijās var iepazīties Facebook tīklā biedrības “Latvian Art Directors Club” kontā un saitē https://tinyurl.com/y83mzlwo

Atgādinām, ka Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcija ir tapusi, pateicoties specifiskā atbalsta mērķa 5.5.1. projektam “Gaismas ceļš cauri gadsimtiem” ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, kad tika atjaunots senais Alūksnes dzelzceļa stacijas bagāžas šķūnis un tajā izveidota multimediāla, apmeklētājus iesaistoša, ekspozīcija par Alūksnes-Gulbenes šaursliežu dzelzceļa tapšanas un darbības vēsturi. Projekta vadītāja – Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Sanita Adlere.

 

Attēlos: Alūksnes Bānīša stacijas ekspozīcija

Māra ŠĻIVKAS foto

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Sestdienas vakarā, 30. maijā, pulksten 18.00 Gulbenē norisināsies sarunu vakars “Pieredzes stāstu kokteilis”. Vakara gaitā būs iespējams dzirdēt divus stāstus – Kristīne Šķendere  atklāti stāstīs par savu pieredzi Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) un Inga Raine dalīsies pieredzē, kuru guva Meksikā.

“Pasākuma formāts ir neformāls un atklāts – veltīts sarunām par pārdzīvojumiem un piedzīvojumiem saistībā ar dzīvi svešumā,” teic Lauris Šķenders, Gulbenes novada Izglītības pārvaldes projektu vadītājs, pasākuma organizators.

Sarunu vakara mērķis ir stiprināt vietējo kopienu un piederības sajūtu, organizējot spilgtāko stāstu sēriju, lai atklātu izaicinājumus, iespējas, problēmsituācijas un risinājumus, atgriežoties Latvijā – Gulbenē – uz dzīvi. Gulbenes novada teritorijas bagātību un sociāli ekonomisko vērtību apzinājušies vairāki novadnieki, kuri pavadījuši ārvalstīs kādu savu dzīves daļu un šobrīd jau atgriezušies dzimtenē.

Pasākums norisināsies Gulbenē, Skolas ielā 1B. Labu laikapstākļu gadījumā pasākums norisināsies ārā.

Saistībā ar valstī noteiktajiem ierobežojumiem, vietu skaits pasākumā ir ierobežots – līdz 25 personām. Pieteikt rakstot uz e-pastu: lauris.skenders PIE gulbene PUNKTS lv. Pasākumā tiks nodrošināti dezinfekcijas līdzekļi.

Pasākums tiek organizēts projekta “Remigrācijas sekmēšanas pakalpojumi pašvaldībās” ietvaros sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģionu.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions ir prioritārā pasākuma 2018.-2020. gadam "Pilotprojekts pašvaldībās remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators"" realizētāji. Vidzemes plānošanas reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, e-pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585 

 

Informāciju sagatavojusi: 

Kaiva Upleja,  

Vidzemes plānošanas reģiona pārstāve, 

E-pasts: kaiva.upleja PIE strategies PUNKTS lv

Aicinām mājsaimniecības līdz 5. jūnijam piedalīties īsā aptaujā par elektroenerģijas un ūdens patēriņu mājoklī. Aptaujas rezultāti apkopotā veidā tiks ņemti vērā, izstrādājot interaktīvu rīku – virtuālo māju, kurā būs iespēja testēt dažādus energoefektivitātes risinājumus un sekot līdzi enerģijas patēriņa izmaiņām. Aptauja pieejama: https://ej.uz/smartliving


Nākamo trīs gadu laikā Latvijā un Igaunijā notiks plaša kampaņa par pārdomātu enerģijas patēriņu un atjaunojamo energoresursu izmantošanu - Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai (Smart Living). Viens no kampaņas instrumentiem būs izstrādātais interaktīvais rīks, kas ļaus atraktīvā veidā izvērtēt ēkā notiekošos enerģijas procesus.

Turklāt, jau šī gada rudenī plānots organizēt pirmos pasākumus gan iedzīvotājiem, gan ēku apsaimniekotājiem, vēršot uzmanību uz tādiem tematiem kā apgaismojums, siltumapgāde, ūdens patēriņš, ēku siltināšana, pāreja uz atjaunojamiem energoresursiem un citiem tematiem. Latvijā pasākumi notiks Liepājā, Ventspilī, Kuldīgā, Saldū, Valmierā, Gulbenē, Valkā, Madonā un Alūksnē, taču pasākumos piedalīties aicināti arī citu pilsētu un novadu mājsaimniecības un nekustamo īpašumu apsaimniekotāji.

Projekts "Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ir Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekts. Tā mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Vairāk par “Smart Living” aktivitātēm Vidzemē uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti/praktiski_risinajumi_gudrai_energoresursu_izmantosanai_smart_living

Papildu informācijai par plānotajām aktivitātēm Vidzemē: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 26382820

Informāciju sagatavoja: Baiba Šelkovska, Sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: baiba.selkovska PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28752793

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.