Arhīva kalendārs

« January 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

2019. gads noslēdzās ne vien ar neparasti siltu laiku (kas arī bija labvēlīgs būvniecībai), bet arī ar Cesvaines pils jumta centrālās daļas jumta rekonstrukcijas darbu noslēgšanos.

12. decembrī Cesvaines pili apmeklēja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes ekspertu komanda, kura aplūkoja Cesvaines pils atjaunošanas gaitu un iepazinās ar paveiktajiem darbiem. Kā teikts pēc pārbaudes saņemtajā atzinumā, Cesvaines pilī notikušie darbi ir veikti labā kvalitātē, atbilstoši projektam. Uzsvērts, ka jumta konstrukcija ir ļoti sarežģīta, taču ir izdevies to atjaunot. Līdz ar jumta izbūvi, noslēgušies projekta “Gaismas ceļš cauri gadsimtiem” ietvaros plānotie darbi.

Labā kvalitātē veiktā jumta konstrukciju izbūve un seguma ieklāšana, līdz ar nākamgad plānoto pils pieslēgšanu apkurei beidzot nodrošinās labvēlīgus apstākļus pils un tajā esošo vērtību – interjeru un būvgaldniecības elementu saglabāšanai.

Dažādiem pils atjaunošanas darbiem ilggadēji piesaistīts arī Kultūras pieminekļu konservācijas un restaurācijas programmas finansējums. Šogad ar tā atbalstu veikti restaurācijas darbi Balles zālē.

Pēc ugunsgrēka veikti atjaunošanas darbi:

2003. gads.  Atjauno pils rietumu spārna jumta daļu, pārējai pils jumta daļai tiek uzklāts pagaidu jumts

2004. gads. Atjaunoti logi pils kreisā spārna frontonā, pils lielā torņa restaurācijas 1. kārta

2005. gads. Pils tējas namiņa renovācija.

2006. gads. Pils lielā torņa atjaunošana un sūkņu mājas renovācija.

2007. gads. Pils austrumu spārna rekonstrukcija.

2008. gads. Lielo kāpņu griestu velves atjaunošana,  mazā kāpņu torņa rekonstrukcija

2009. gads. Pils austrumu spārna grīdu un kāpņu atjaunošana, ēdamzāles kamīna restaurācijas 1. kārta

2010. – 2011. gads. Ēdamzāles kamīna restaurācijas 2., 3. kārta, logu un durvju vērtņu restaurācija.

2012. gads. Pils reprezentācijas telpu un lodžiju arhitektoniski mākslinieciskā izpēte.

2013. gads. Pils ēdamzāles un Kungu runājamās telpas koka paneļu rekonstrukcija un restaurācija

2014. gads. Pils centrālās daļas fasādes un Mūziķu telpas logu restaurācija. Austrumu spārna telpu konservācija. Medību telpas gleznojumu attīrīšana, nostiprināšana un konservācija.

2015. gads. Tehniskais projekts „Cesvaines pils pārbūve un restaurācija”.  Lielo kāpņu logu restaurācija. Lodžiju gleznojumu nostiprināšana un konservācija.

2016. gads. Mūziķu  telpas griestu plafona attīrīšana un restaurācija. Balles zāles logu restaurācija.

2017. – 2019. gads. Cesvaines pils centrālās jumta daļas rekonstrukcija un restaurācija 1. kārtas 4 etaps. Viesu uzgaidāmās telpas griestu plafona veidojumu un logu restaurācija.   Mūziķu telpas kamīna restaurācija. Balles zāles griestu plafona attīrīšana un restaurācija. Cesvaines pils pārbūves un restaurācijas 1. un 2.  kārta „Siltumtrases izbūve un siltummezgla ierīkošana. Pagalma lietus kanalizācijas tīklu izveidošana un  esošo restaurācija, pils pamatu hidroizolācija”.

Cesvaines pils atjaunošanai laika posmā no 2002. gada 5. decembra līdz 2019. gada  decembrim ieguldīti 2 207 629,00 EUR. Finansējuma avoti – Cesvaines novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, Eiropas Reģionālās attīstības fonds, ES programma “PHARE”, Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programma.

SIA “Arhitektes Ināras Caunītes birojs” ir izstrādājis Cesvaines pils pārbūves un restaurācijas būvprojektu, kurš ir sadalīts vairākās kārtās. Šobrīd ir realizētas pirmās divas kārtas: 1.kārta “Siltumtrases izbūve un siltummezgla ierīkošana” (izbūvēts siltumtrases pievads uz pili un siltummezgla ierīkošana pils pagrabstāva telpā), kā arī 2.kārta “Pagalma lietus kanalizācijas tīklu izveidošana un esošo lietus kanalizācijas tīklu atjaunošanas pils Ziemeļu pusē un pils pamatu hidroizolācija”. Šos darbus veica SIA “Rubate”, tie tika pabeigti 2019. gada noslēgumā (autoruzraudzība darbu sveic SIA “Arhitektes Ināras Caunītes birojs”, būvuzraudzība SIA “Firma L4”).

Šobrīd izsludināta iepirkuma procedūra pils pārbūves un restaurācijas 3.kārtas darbiem. Ar šo projektu tiks īstenots Eiropas Strukturālo un investīciju fondu mērķa „Eiropas teritoriālā sadarbība” Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas projekts Nr.LV-RU-002 „Kultūras un vēsturiskā mantojuma saglabāšana un veicināšana Latvijā un Krievijā”. 3. kārtas iepirkumā paredzēts atrast būvnieku, kas veiks galvenokārt darbus apkures sistēmu ierīkošanai pils iekštelpās, sakārtos elektroinstalāciju. Tāpat tiks veikta lifta izbūve, lai nodrošinātu piekļuvi pilij personām ar kustību traucējumiem, izbūvētas semināru, konferenču un muzeja izstāžu telpas. Plašāka informācija pieejama Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā pie iepirkuma.

Šobrīd  ir noslēgušies jumta pārbūves darbi, Cesvaines pils ir pieejama apmeklētājiem, bet tikai Cesvaines Tūrisma centra speciālistu vadībā (pieteikšanās pa tālruni 26172637, kā arī ierodoties klātienē Pils ielā 4, Cesvainē). Paredzams, ka jau pavasarī tiks noslēgts līgums par 3. kārtas būvdarbu veikšanu, kad pils vai kāda tās daļa uz laiku varētu nebūt pieejama. Informēsim par izmaiņām.

Informāciju sagatavoja: Linda Vanaga, Cesvaines novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste, e-pasts linda.vanaga PIE cesvaine PUNKTS lv