Arhīva kalendārs

« October 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

Jau 25. oktobrī notiks pārgājienu cikla “Apkārt Kocēnu novadam” 4. posms “Sietiņš – Bauzis”, kas vedīs no vēsturiskā Vējkroga, uz Kocēnu novada un Pārgaujas novada robežas līdz Baltijā lielākajam balto smilšakmeņu atsegumam – Sietiņiezim.

Reiz jau otrā posma dalībnieki sāka pārgājienu pie Vējkroga, bet šoreiz dosimies pretējā virzienā, lai pa meža takām, gar Strīķupes krastiem, cauri senām sētām, piemēram, “Lejas Bregžu” sētai, kur var pieredzēt stāstu par pīto krēslu tradīcijām, dosimies Sietiņieža virzienā. Noslēgumā būs iespēja izstaigāt Sietiņieža baltos smilšakmens atsegumus un baudīt siltu zupu. Pārgājiena laikā atradīsim robežas ar Beverīnas, Priekuļu un Pārgaujas novadiem.

Jau iepriekš ziņots, ka pārgājienu cikls sastāv no septiņiem posmiem un turpmāko četru posmu norise plānota 25. oktobrī, 29. novembrī un pēdējie divi posmi 2021. gada janvārī un februārī. Pārgājieni vedīs pa Kocēnu novada robežu, protams, ievedot gan kaimiņu novados un arī dziļāk pašā Kocēnu novadā, lai maršruts veidotos interesants un izejams. Visi maršruti būs līnijveida, taču tiks nodrošināts autobuss, kas nogādās dalībniekus uz maršruta sākuma punktu, savukārt automašīnas paliks noslēguma punktā. Tiek prognozēts, ka, izejot visus posmus, kopumā tiks veikti aptuveni 127 kilometri, taču kilometru skaits vēl var mainīties, jo pirms katra posma veikšanas tiks veikta maršruta pārbaude dabā un izpētītas labākās takas. Par pamatu posmu nosaukumiem ņemti māju nosaukumi no pirmā Latvijas brīvvalsts laika topogrāfiskās kartes.

Katrs posms būs interesants ar savām īpatnībām un dabu, ko papildinās viesošanās pie vietējiem uzņēmējiem un vēstures pētīšana par konkrēto apkārtni. Uz tikšanos Kocēnu novada robežu takās!

Piesakies ej.uz/ejamkocenunovads vai turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv, +371 28644530. Dalības maksa: 4 EUR/pers., ar kuru tiek nodrošināti transporta pakalpojumi un zupa pārgājiena gala punktā. Tikšanās vieta dalībniekiem – Sietiņieža stāvlaukums. 

Informāciju sagatavoja:
Toms Treimanis
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Zilākalna kultūrvēstures un
 apmeklētāju centra vadītājs
Mob.tel.: 28644530
E-pasts: turisms PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Nozīmīgas pārmaiņas Valmieras sabiedriskā transporta sistēmā – 15. oktobrī svinīgā preses konferencē tika atklāti deviņi jauni dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi, kas pasažierus uzņems oktobra beigās.

"Hibrīdautobusi Valmieras pilsētas maršrutos ir liels solis dzīves vides kvalitātes uzlabošanā un ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā. Būt videi draudzīgiem ir mūsu visu vērtība un svarīgs uzdevums. Tāpēc prieks, ka kopā ar SIA "VTU Valmiera" mums ir izdevies atrast piemērotāko risinājumu Valmieras sabiedriskā transporta sistēmai un idejas un tehniskos risinājumus no plāniem redzēt īstenojamies. Paldies komandai, kas strādāja, lai Valmieras pilsētas maršrutos pasažierus pārvadātu jaunie hibrīdautobusi. Lai labi ripo!” vēl Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

“Valmieras autobusiem ir divas sirdis – hibrīdsistēma un dīzeļdzinējs. Dīzeļdzinēji strādā, uzkrājot elektroenerģiju hibrīsdistēmai, lai tad, kad viena sirds ir mierīga, autobusa darbību nodrošinātu otra,” jaunos autobusus raksturoja SIA “Solaris Bus & Coach Latvia” vadītājs Baltijas valstīs Rolands Katkevičs. Autobusam ir uzstādīts elektriskais modulis, kas, piespiežot gāzes pedāli, darbojas kā elektromotors, savukārt bremzes – kā ģenerators. Tādējādi bremzēšanas laikā tiek reģenerēta enerģija un veikta akumulatoru uzlāde. Uzsākot braukšanu, elektrodzinēja piedziņai tiek izmantota saražotā enerģija, kas savukārt ļauj noteiktu laiku braukt ar izslēgtu dzinēju – tiek taupīta degviela, kā arī samazinās izmešu daudzums. Autobusa vadītājam ir jāizvērtē situācija. Ja redzams, ka nevarēs braukt ātrāk par 20 kilometriem stundā, iespējams lēnākā ātrumā mērot attālumu līdz pat 400 metriem, netērējot degvielu. Sākot braukt ātrāk vai nospiežot akseleratora pedāli, vairāk nekā 60% automātiski iedarbojas arī dīzeļmotors.

Lai jaunajos transportlīdzekļos būtu ērti autobusu vadītājiem, ir padomāts par dažādiem jauninājumiem, piemēram, pieturvietu elektroniskā sistēma, kas rāda maršrutu, attālumus, veic laika atskaiti, norādot plānoto laiku, kad autobusam paredzēts piestāt nākamajā pieturā, ir ērts un regulējams sēdeklis un vēl citas priekšrocības. Autobusa salonā izvietotajos ekrānos pasažieri varēs lasīt, kā arī audio sistēmā tiks atskaņots, kura ir nākamā pietura. Gan pasažieriem, gan autobusu vadītājiem šādiem transportlīdzekļiem jāpielāgojas drīzāk psiholoģiski, jo, piemēram, apstājoties pieturā un atverot pasažieru durvis, autobuss automātiski noslāpst, savukārt brīdī, kad autobuss braukšanai izmanto uzkrāto enerģiju, tas kursē gandrīz bez skaņas.

Gaujas zelta smilšu krāsas autobusiem nav ierobežots veicamais attālums un nav nepieciešama elektroenerģijas uzlādes infrastruktūra. Lēmums izvēlēties hibrīdautobusus pieņemts, izvērtējot Valmieras pilsētas maršrutu tīklu, reisu garumus, ņemot vērā arī klimatiskos apstākļus, kā arī iespējas nodrošināt nepārtrauktu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas ilgtspēju Valmierā.

Autobusu kopējā iegādes summa ir EUR 2999700.

Autobusu iegāde tiek īstenota Kohēzijas fonda līdzfinansētā projekta “Videi draudzīga sabiedriskā transporta iegāde Valmieras pilsētai” (vienošanās Nr.4.5.1.2/17/I/006) ietvaros, kura kopējās izmaksas ir EUR 2835000, t.sk. Kohēzijas fonda finansējums EUR 1906322 apmērā.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410