Arhīva kalendārs

« December 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Vēl līdz 2. decembrim pašvaldību energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji un citi interesenti var pieteikties tiešsaistes semināram “VIEDA UN ATBILDĪGA PAŠVALDĪBU ĒKU APSAIMNIEKOŠANA”, kas norisināsies 3. decembrī. Seminārs tiek rīkots noslēdzoties diviem Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes jomas projektiem – EFFECT4buildings un LowTemp, tāpēc vēlamies iepazīstināt ar projektu laikā gūtajām zināšanām atbildīgā ēku apsaimniekošanā un zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes ieviešanā, kas iet roku rokā ar energoefektīvu saimniekošanu.

Aicinām pieteikt savu dalību seminārā, reģistrējoties saitē: https://ej.uz/3decembris

Semināra laikā stāstīsim par Zaļās nomas līgumu, kas ir viens no veidiem, kā ieviest energotaupošus risinājumus ēkā. Noslēdzot īres vai sadarbības līgumu starp ēkas īpašnieku un īrnieku, šajā līgumā tiek iekļauti punkti, kas nosaka, kādi pasākumi ir jāveic, lai sasniegtu noteiktu enerģijas ietaupījumu. Piemēram, telpu temperatūras regulēšana, ūdens izmantošana, remontdarbi ēkas fasādei, logu nomaiņa u.c. Zaļās nomas līgums ir labs veids, kā motivēt gan ēkas īpašniekus, gan īrniekus ievērot enerģijas taupīšanas pasākumus un investēt savus līdzekļus ēkā. Ar šādu vienošanos enerģijas ietaupījums tiek sadalīts tā, lai abas puses gūtu labumu. Vairāk par šo un citiem finanšu instrumentiem var uzzināt projekta “EFFECT4buildings” mājas lapā: https://www.effect4buildings.se/

Tāpat arī Saldus novada energopārvaldnieks dalīsies viņu pieredzē pašvaldības ēku apsaimniekošanā un videolekciju formātā būs iespēja iepazīties ar būtiskāko ēkas siltummezgla un ventilācijas sistēmas apsaimniekošanā.

Semināra otrā daļa veltīta pārejai uz zemas temperatūras siltumapgādes sistēmu, apskatot piemērus no Alūksnes un Smiltenes novadiem. Projekta “LowTemp” ietvaros Alūksnes novada pirmsskolas izglītības iestāde “Pienenīte” ieviesa zemas temperatūras centralizēto siltumapgādi un semināra laikā būs iespēja iepazīties ar viņu pieredzi. Savukārt pētījuma “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas ieviešanas iespējas” ietvaros izstrādāti trīs stratēģiskie scenāriji 4. paaudzes siltumapgādes sistēmas ieviešanai Palsmanes ciematā, Smiltenes novada, par ko sīkāk pastāstīs pētījuma autore.

Detalizēta pasākuma programma pieejama šeit.

Seminārs tiek organizēts Vidzemes plānošanas reģiona īstenoto Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.- 2020. gadam projektu “EFFECT4buildings” un “LowTEMP” ietvaros. Vairāk par projektu aktivitātēm Vidzemē uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti

 

Papildu informācijai: Inese Jēgere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. +371 28386853

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lvwww.vidzeme.lv

Pirms pusotra gada fotogrāfe Sanda Bogomazova atgriezās uz dzīvi Latvijā pēc 10 gadu prombūtnes Anglijā. Savas sajūtas, esot šeit, viņa raksturo ar vārdu “mājas” – jūtas labi, brīvi un nepiespiesti. Katrā ziņā labākas sajūtas, nekā dzīvojot Anglijā – vairs nav tāda nenoteiktības sajūta, ir mērķis, uz kuru tiekties. Jēgpilnāka dzīve, esot mājās. Sanda dalās pārdomās par  dzīvi Latvijā, par iemesliem, kādēļ atgriezās un to, kādēļ savu karjeru fotografēšanā nolēma neveidot Anglijā.

Varētu teikt, ka esmu iedzīvojusies. Vēl gan dzīvojam mammas mājā un gribētos atrast savu vietiņu, kur dzīvot, jo esam ģimenē trīs, taču, vismaz atgriežoties, mums nebija jādomā, kur palikt. Tas bija svarīgs faktors, jo daudziem tādas iespējas nemaz nav. Turklāt arī Anglijā pirmos piecus gadus dzīvojām mājā kopā ar vēl diviem pāriem, vēlāk jau ar vienu pāri, bet tas joprojām bija apgrūtinoši – nekad līdz galam nejūties kā savās mājās, vienmēr jārēķinās ar citiem.

Šeit tomēr mēs esam visi kopā un atbalstām viens otru. Noteikti arī tas, ka dzīvoju piepilsētā, dod savu māju garšu – tā sajūta ir brīvāka, nekā dzīvojot lielpilsētā, piemēram, Rīgā. Tas nebūtu priekš manis. Arī Anglijā dzīvojām salīdzinoši mazā pilsētā Mansfildā, taču tur atkal ir cits dzīvesstils – rindu mājas, dzīvo tuvu viens otram, mazie dārziņi, pagalmiņi. Tāda saspiestāka sajūta. Un, ja nav auto, ar kuru izbraukt apskatīties, kas apkārt notiek, tad ir grūti. Te tomēr ir savādāk – apkārt ir daba, zaļš, plašāka personīgā teritorija. 

Pirmais gads uzņēmējdarbībā

17. oktobrī pagāja gads, kopš reģistrēju Latvijā savu uzņēmumu – “StoryTime” fotostudiju Cēsīs. Tagad atskatoties, es pat teiktu, ka gājis ir diezgan mierīgi, ja neskaita pirmo COVID–19 vilni. Taču arī tad viss sakārtojās tā, ka varēju turpināt strādāt, pamainot fokusus – martā biju plānojusi rīkot bērnu tematiskās ballītes ar balonu dekorācijām, taču pandēmijas ierobežojumu dēļ tās nācās atcelt. Varbūt tam tā arī bija jānotiek, jo drīz vien izveidojās lieliska sadarbība ar spēļu un svinību istabu "Wonderland", kas atrodas  tepat Cēsīs – sanāca vēl labāk, jo nebija jādomā kā noorganizēt bērnu ballīti manā studijā, varēju piedāvāt foto pakalpojumus un nepieciešamības gadījumā arī izdekorēt kādu pasākumu.

Vēl viens pozitīvs pavērsiens pandēmijas laikā- tiku jaunā, lielākā studijas telpā un izveidojās arī  brīnišķīga sadarbība ar apģērbu nomu "Kleitu skapis". Sadarbības ir šī laika viena no labākajām iespējām kā mazie uzņēmēji var palīdzēt  viens otram biznesā.

Šobrīd ļoti izvērtēju uzņēmuma turpmāko darbību un rīcību – ko varētu uzlabot un kā sabalansēt abas nozares, proti, fotografēšanu un dekorēšanu tā, lai tas nepārvērstos par rutīnu un slogu, jo visu viena nespēju paveikt. Būtu nepieciešams kāds labs palīgs, tieši pasākumu dekorēšanas jomā. Visam ir jāatrod laiks un nevar arī pārstrādāties, lai nenonāktu pie izdegšanas.

Pirmajā krīzes brīdī šķita, ka būs traki, nekas nenotiks. Taču es mēģināju tai laikā saprast, ko varu uzlabot, kā piesaistīt vairāk klientus, piedomāt vairāk par reklāmu, jo šobrīd jau viss atkal pastiprināti notiek digitālajā vidē. Paralēli darbam, uzsāku  mācību kursu pieaugušajiem, kurš daļēji tiek sponsorēts no Eiropas fonda līdzekļiem. Izvēlējos sev aktuālu kursu Latvijas Universitātē – digitālais mārketings un tīmekļa vietnes izstrāde, kuru absolvējot es ieguvu labu pamatu un zināšanas reklāmas izveidē, kā arī beidzot varēšu izveidot labu mājaslapu. Ar uzņēmuma reklāmu man iet diezgan grūti, jo tas prasa daudz laika, izdomas un enerģijas. Justos atvieglotāka, ja to manā vietā darītu kāds mārketinga speciālists. Esot uzņēmējdarbībā saprotu, ka laba reklāma ir ļoti svarīga un to nav nemaz tik viegli izveidot. Jāiegulda daudz laika un arī naudas līdzekļu, lai virzītos tirgū, gūtu atpazīstamību. Bieži vien tas nozīmē arī kaut ko darīt par velti, tikai lai iegūtu materiālu reklāmai, kā piemēram, fotogrāfijas no fotosesijas, kuras izmantot publikācijām.

Šobrīd sanāk koncentrēties uz to, kas ir atļauts, kur varu darboties kā fotogrāfe – pasākumi ārā, fotosesijas. Pati arī dekorēju studiju, iekārtoju tematiskos stūrīšus – nav jāmeklē atsevišķi dekorators, pati varu izpausties. Visu laiku arī rodas arī jaunas idejas par to, ko un kā varētu darīt. Šogad diezgan ātri sāku gatavoties Ziemassvētku fotosesijām, pagājušajā gadā to visu darīju tikai decembrī. Bet tagad jau novembrī tika izveidots Ziemassvētku stūrītis fotostudijā. Daži fotografēties mīlētāji jau pamanījās uzrakstīt un taujāt par iespēju fotografēties pirms vēl biju ielikusi pirmās fotosesijas bildes Ziemassvētku noskaņā!

Šis otrais krīzes vilnis šķiet pozitīvāks, cilvēki grib kaut ko skaistu, ar ko iepriecināt sevi, jo apkārt ir tik daudz negatīvā. Ģimeniskās vērtības, šķiet, šobrīd ir vēl svarīgākas, mēs novērtējam kopā būšanu. Un fotosesija ir lielisks variants, kā apvienot skaistu kopā būšanu un iegūt savā īpašumā skaistas bildes.

Ar Jauno gadu plānoju īpaši strādāt ar sieviešu portretiem studijā – izsmalcinātā stilā un jau ar gatavu produktu – izdrukātas fotogrāfijas skaistā kastītē un rāmīšos. Tas ir tuvākais mērķis, uz ko tiecos. Tad jau skatīšos, kas notiks, kāda būs cilvēku atsaucība, bet galvenais ir izvērtēt klientu vēlmes un atrast klientus, kuriem tas būtu nepieciešams.

Noteikti nav doma mest mieru 

Klausoties manī, daudzi brīnās kā varu būt tik pozitīva, viss taču esot slikti! Taču nebūs jau visu laiku tik slikti, būs atkal labi! Šobrīd nav tas labākais laiks dzīvē, bet kaut kā mēs izkuļamies, atrodam, ar ko nodarboties, ko mācīties. Tā arī turpinu kaut ko paralēli darīt, apgūt jaunu informāciju, nestāvēt uz vietas.

Liekas – ko tad mēs Latvijā varam, te nav maksātspējas. Bet vienmēr būs cilvēki, kuri ir maksātspējīgi un kuri paši ir uzņēmējdarbībā un saprot, kā tas ir – pašam kaut ko darīt, radīt un nopelnīt. Jo vēl joprojām ir cilvēki, kuri gaužas par cenām, bet, ja esi pats kaut ko darījis, tad zini, ka tas ieguldījums nav tikai tas brīdis, kad aizeju noklikšķināt tos kadrus. Pēc tam vēl ir laikietilpīga bilžu atlase un apstrāde, nemaz nerunājot par pārējām izmaksām kā telpas, aparatūra. Tas laikam ir viens no iemesliem, kādēļ arī pati ilgu laiku uzskatīju, ka tas ir mans hobijs un pagāja laiks, kamēr pieņēmu, ka tas ir mans darbs un ir jāsāk domāt par to, kā varu izdzīvot, darot to, kas patīk. Jātiecas uz kaut ko augstāku. 2019. gadā Vidzemes remigrantu uzņēmējdarbības projektu konkursā ieguvu finansējumu studijai, saistībā ar to drīzumā būs pirmā pārbaude un, lai gan ir neliels uztraukums, sapratu, ka tā patiesībā arī ir motivācija. Tik daudz jau ir ieguldīts, iegādāts – noteikti nav doma mest mieru, tieši pretēji – tā tikai jāturpina.

Iemesls atgriezties – meitas tālākā izglītība 

Atskatoties – joprojām ļoti priecājos, ka pieņēmām lēmumu atgriezties. Mūsu gadījumā galvenais faktors bija meitas tālākā izglītība – sapratu, ka Latvijā viņai būs labāk un negribēju braukt tad, kad viņa jau ir iedzīvojusies angļu vidē, jo tur tomēr ir citas tradīcijas, izpratne. Ģimenē visu laiku runājām latviski, tādēļ tā viņai nebija problēma. Arī ar iekļaušanos skolā gāja pārsteidzoši labi – kad atbraucām, bija pāris nedēļas, kurās adaptējās, taču drīz viņa atvērās un nu jau ir arī daudz draugu. Arī audzinātājas ir priecīgas un saka, ka viņa ir runātīga, viss interesē. Protams, viņa atceras arī laiku Anglijā un mēdz to pieminēt, taču arī viņa saka, ka “šeit ir foršāk”.

Bieži sociālo tīklu komentāros ir tādi teksti, kā “padzīvosi tur gadu un tad jau redzēsi, kā būs, atbrauksi atpakaļ”. Ticu, ka ir cilvēki, kuriem tiešām neizdodas iedzīvoties vai kuri nemaz nevēlas atgriezties, jo viņiem šeit nav uz ko tiekties, nekas vairs nesaista ar Latviju. Taču daudziem tā ir tāda inde iekšā – ja jau viņiem negāja labi, tad kā tad citiem var iet labi. Bet visi nav vienādi. Daļa arī baidās kaut ko uzsākt šīs negatīvās attieksmes dēļ – zūd ticība, ka tas tiešām ir iespējams, sāk šķist, ka riski ir pārāk augsti – zemapziņā rodas domas, ka pēc gada tāpat brauksim atpakaļ, jo “visi” par to runā. Bet nevajag ļaut tam sevi ietekmēt, nevajag klausīties – jābūt savai galvai uz pleciem un, ja gribas kaut ko darīt, tad vienkārši ir jāsāk darīt.

Ar tukšām rokām atbraucot, būs grūti, kā tas būtu jebkur – nepieciešami kādi uzkrājumi, tāpat jāsaprot, kur dzīvot, un noteikti ir vēl daudzi jautājumi, kuri jāatrisina. Daudzos jautājumos var konsultēties ar remigrācijas koordinatoriem. Vidzemē tā ir Ija Groza, kura arī man daudz palīdzējusi, kad atgriezos, un joprojām ir jautājumi, ar kuriem varu pie viņas vērsties.

Man arī apkārt ir vairākas ģimenes, kuras ir atgriezušās un nebrauc atpakaļ, dzīvo pat vēl labāk nekā Anglijā. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kādēļ nenoticēju, ka viss ir tik slikti un ka daudz kas atkarīgs no tevis paša un tā, cik esi gatavs iet un darīt. Es tiešām nenožēloju atgriešanos un nevaru teikt, ka man ir grūti vai nevaru izdzīvot, gluži pretēji – man ir vieglāk mazāk tērēt, uzturēt veselīgāku dzīvesveidu, turklāt jūtamies daudz drošāk, šeit ir mierīgāk.

Arī ar Brexit izmaiņām nāk daudz nezināmā. Mazākā valstī tomēr, manuprāt, ir vieglāk, arī uzņēmējdarbībā. No vienas puses šķiet, ka konkurence ir lielāka, taču ir iespējams ar laiku atvērt “lauku” un visu izvērtēt, atrast savu nišu. Turklāt tā ir lieliska iespēja iepazīt cilvēkus, kas arī kaut ko dara paši – piemēram, mājražotāji. Cenšos atbalstīt vietējos un dodu priekšroku mazajiem veikaliņiem, kuri paši kaut ko ražo, jo saprotu, ko viņi tajā iegulda. Nav jau arī nekādu ierobežojumu cik tālu var augt, atrodoties Latvijā – mūsdienu iespējas ļauj atrasties jebkur un pārdot savas preces visā pasaulē!

 

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un Vidzemes plānošanas reģions realizē funkciju “Diasporas likuma normu īstenošana  (Atbalsta pasākums remigrācijas veicināšanai "Reģionālās remigrācijas koordinators")”. 

 Vidzemes reģionā remigrācijas koordinatora pienākumus veic Ija Groza, kontaktinformācija: e-pasts: ija.groza PIE vidzeme PUNKTS lv, Mob.t.: 29287585

Šā gada 1. decembrī sākas pieteikšanās Latvijā pirmajam atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatonam “DaibeZero”. Komandu pieteikumus iespējams iesniegt līdz 2021. gada 17. janvārim.

Pasākumu organizē SIA “ZAAO” kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, LIAA Valmieras biznesa inkubatoru, A/S “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem, lai virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, kā arī dotu iespēju jauniem uzņēmējiem, zinātniekiem un vides entuziastiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā trim atkritumu veidiem – riepām, stikla šķiedras atkritumiem un no atkritumiem iegūstamajam kurināmajam (NAIK).

Hakatona norise plānota 2021. gada 20. un 21. februārī reģionālajā atkritumu apsaimniekošanas centrā (RAAC) “Daibe” un Vidzemes olimpiskajā centrā.

Pasākuma organizatori vērš uzmanību, ka atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu apjoms ir būtiski jāsamazina un jāpalielina to pārstrādes īpatsvars. Latvijā atkritumu pārstrādē joprojām ir brīvas nišas, lai varētu domāt par jaunu pārstrādes uzņēmumu veidošanos. Lai hakatona rezultātā komandām izdotos radīt un īstenot atkritumu pārstrādes idejas jaunu izejvielu vai materiālu radīšanai, ir piesaistīta spēcīga mentoru komanda, kura ar savām zināšanām un pieredzi komandām sniegs atbalstu gan komandu veidošanā, gan projektu vadībā, gan materiālzinātnē, tāpat arī prototipēšanā, ideju komercializēšanā un komunicēšanā.

Labākās idejas paredzēts iesniegt Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai tālākai attīstīšanai. Potenciālajam pārstrādes uzņēmuma veidotājam tiks piedāvātas iespējas infrastruktūras izveidei RAAC “Daibe”.

Hakatona balvu fonds – 10 000 eiro.

Pasākuma nolikums un pieteikšanās mājaslapā www.daibezero.lv. Komandās aicināti līdz 6 cilvēkiem, maksimālais komandu skaits – 10.

Potenciālajām komandām, pēc iepriekšēja pieteikuma, 12.decembrī būs iespēja apmeklēt arī RAAC “Daibe”, lai klātienē novērtētu pārstrādei pakļaujamo materiālu veidu, apjomu un uzdotu interesējošos jautājumus.

Hakatona “DaibeZero” ģenerālsponsors ir A/S “AJ Power Recycling”. Hakatonu atbalsta Valmieras Attīstības aģentūra, Koprades darbnīca “Dare”, SIA “Vidzemes olimpiskais centrs”, Valmieras peldbaseins, PIKC “Valmieras tehnikums”, Red Bull, Loftbergs, Grosbergs un citi.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste

Pagājušajā nedēļā Ministru kabinetam pastiprinot noteikumus Covid-19 izplatības mazināšanai, izglītības iestādēs turpmāk telpās jānodrošina ne mazāk kā 3 m2 uz 1 skolēnu (1.-6.klase), tāpēc Valmieras Izglītības pārvalde sadarbībā ar skolu direktoriem lēma par attālinātām mācībām  Valmieras Pārgaujas sākumskolas 4.-6.klasei, Valmieras 5.vidusskolas 5.-6.klasei un Valmieras Viestura vidusskolas 5.-6.klasei.

Valmieras pilsētas pašvaldība šo izglītības iestāžu skolēniem, kuri dzīvo Valmierā un līdz šim saņēmuši brīvpusdienas un kuru vecāki atsaucās piedāvājumam par pusdienu piegādi attālinātā mācību procesa laikā, no šodienas, 1.decembra, nodrošinās brīvpusdienu piegādi. Katru darbdienu tiks piegādātas aptuveni 363 porcijas.

Valmieras pilsētas pašvaldības Attīstības pārvaldes Pilsētplānošanas nodaļa sadarbībā ar Valmieras Izglītības pārvaldi izstrādāja brīvpusdienu piegādes maršrutu, ko veiks un piegādi nodrošinās pieci Valmieras skolu minibusi ar uzlīmi “Skolēnu brīvpusdienas”.

Vecāki ir informēti par piegādes vietu un laiku. Porcijas dalīs īpaši norīkoti darbinieki, ievērojot visas drošības un piesardzības prasības. Saņemot pusdienas, būs jāuzrāda skolēna apliecība.

Aicinām ievērot norādīto brīvpusdienu saņemšanas vietu un laiku.  Pusdienu saņemšanas laikā lūdzam ievērot noteikto fiziskās distancēšanās attālumu, lietot sejas aizsargmasku, kā arī izvērtēt skolēna veselības stāvokli, konstatējot elpceļu saslimšanu, norīkot citu atbildīgo brīvpusdienu saņemšanai.

Ēdināšanu nodrošinās SIA “Kantīne B”, kas ir pakalpojumu sniedzējs Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs, pamatojoties uz iepirkuma “Ēdināšanas pakalpojumu sniegšana Valmieras pilsētas pašvaldības izglītības iestādēs un pansionātā “Valmiera”" rezultātu.

Valmieras pilsētas pašvaldība silto brīvpusdienu piegādes izpildi nodrošina saskaņā ar Ministru kabineta (MK) noteikumu nr.172 “Noteikumi par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūciju klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem”.

Jāpiemin, ka brīvpusdienu piegāde ārkārtējās situācijas laikā joprojām turpinās projektā “Pumpurs” iesaistītajiem audzēkņiem.

Sadarbojoties Valmieras Izglītības pārvaldei un skolu direktoriem, ir izvērtēts katras skolas klašu skolēnu skaits attiecībā pret telpu platību un tehniskajām iespējām, pedagogu pieejamību ir izstrādāts piemērotākais risinājums turpmākajai mācību organizēšanai. Plašāka informācija par mācību procesa organizēšanu Valmieras skolās no 30.novembra šeit.

 

Informāciju sagatavoja:

Liene Pinne

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste

                                                     Mob. tālr.:22464113 


8.decembrī plkst.10.00 SIA “Latvijas propāna gāze” Vidzemes reģionālā pārvalde rīkos praktiskās ugunsdzēsības mācības Valmieras akcīzes preču noliktavā, Cempu ielā 12.

Mācībās SIA “Latvijas propāna gāze” Valmieras akcīzes preču noliktavas gāzes balonu uzpildes iecirknī tiks inscenēta gāzes noplūdes avārija ar ugunsgrēku. Praktisko mācību mērķis ir pārbaudīt SIA “Latvijas propāna gāze” darbinieku un ugunsdzēsēju glābēju iemaņas vadīt ugunsgrēku dzēšanu un glābšanas darbu veikšanu. 

Daļa no plānotajām mācību aktivitātēm būs ceļu satiksmes ierobežošana, ielas slēgšana, sabiedriskās kārtības nodrošināšana. Tiks inscenēta trauksmes izsludināšana, lai vērtētu iesaistīto darbinieku savstarpējo komunikāciju un apziņošanu, avārijas pārvaldīšanā neiesaistīto personu evakuēšanu, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta ierašanās laiku, avārijas pārvaldības vadības pārņemšanas un inscenētās avārijas likvidēšanas gaitu.

Uz mācību norises vietu operatīvie transportlīdzekļi dosies kā uz īstu izsaukumu. Tāpēc aicinām iedzīvotājus neuztraukties, redzot uz ielām pārvietojamies operatīvo tehniku ar ieslēgtiem skaņas un gaismas signāliem. SIA “Latvijas propāna gāze” jau iepriekš atvainojas iedzīvotājiem par operatīvā transporta pārvietošanās radītajiem apgrūtinājumiem un par iespējamu nepamatota uztraukuma radīšanu.

Mācības tiek organizētas atbilstoši 20.06.2017. Ministru kabineta noteikumiem Nr.341 “Noteikumi par civilās aizsardzības un katastrofu pārvaldīšanas mācību veidiem un organizēšanas kārtību”.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

                                           Tālr.: 64210682; 26495997

Budžeta resursu taupības nolūkā nolemts turpmāk no pulksten 23:00 līdz 6:00 izslēgt ielu apgaismojumu vai samazināt tā intensitāti atsevišķās teritorijās Alūksnē.

No pulksten 23:00 līdz 6:00 apgaismojums tiks izslēgts Alūksnes muižas parka celiņā, posmā no Pleskavas ielas līdz Pilssalas ielai, Pilssalas ielā, kā arī Pilssalas teritorijā. Apgaismoti netiks arī abi tilti. Tāpat šajā laika posmā netiks apgaismota Peldu ielas gājēju taka gar ezera krastu līdz Tempļakalna ielai, Tempļakalna iela, sākot no gājēju tilta līdz atpūtas vietai “Līkais bērzs”, un blakus esošā teritorija, kas ietver Lielos kapus un Rotondu.  Apgaismojumu izslēgs arī Jāņkalna ielas 52 stāvlaukumā.

Savukārt ielas apgaismojuma intensitāti samazinās Alsviķu, Merķeļa, Pleskavas un Rūpniecības ielās.

- Izmaiņas plānots ieviest pamazām, sākot ar 1. decembri. Apgaismojums tiks izslēgts zonās, kur nav dzīvojamo māju. Izņēmums būs Ziemassvētkos un Vecgadā - 24., 25., 26. un 31. decembrī, kad tas darbosies. Pašvaldība centīsies ar šo jauno režīmu nepadarīt iedzīvotāju ikdienu neērtāku -, uzsver Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova.

 

Sagatavoja: Sanita Spudiņa,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381503 26456644

sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Pagājušās nedēļas izskaņā AAS “Balta” rīkotajā konkursā “Drošākais uzņēmuma autoparks 2020” SIA “VTU Valmiera” kategorijā “Pasažieru pārvadātāji” saņēma sudraba novērtējumu.

Žūrija vērtēja autoparku un tehnisko nodrošinājumu, negadījumu novēršanu un pārvaldību, spēju izvērtēt un paredzēt iespējamos riskus, ieguldījumu mācību organizēšanā darbiniekiem, viņu atbildīgas rīcības rosināšanu, tostarp braukšanas ātruma kontrolēšanu. Izcelti arī labās prakses piemēri, ārkārtējās situācijas laikā turpinot nodrošināt kvalitatīvu un drošu pakalpojumu.

“Šis gads bijis izaicinājumu pilns, taču vienmēr mūsu uzņēmuma prioritāte ir pasažieru un darbinieku drošība. Tas ir nemainīgi arī šobrīd, tāpēc esam pieņēmuši arī vairākus nopietnus lēmumus. Vēlos pateikties uzņēmuma darbiniekiem par sapratni un atbalstu, kā arī pasažieriem par atbildīgu rīcību. Šis gads ieies uzņēmuma vēsturē ar nozīmīgām pārmaiņām Valmieras sabiedriskā transporta sistēmā – 15. oktobrī svinīgā preses konferencē tika atklāti deviņi jauni videi draudzīgie dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi, kas nu jau kursē Valmieras ielās,” stāsta SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

Apdrošināšanas sabiedrība BALTA sadarbībā ar Satiksmes ministriju un partneriem jau astoto gadu rīkoja gada balvu "Drošākais uzņēmuma autoparks". Tās mērķis ir rosināt Latvijas uzņēmumu, valsts iestāžu un pašvaldību izpratni un vajadzību pēc droša uzņēmuma autoparka, kā arī veicināt labo praksi to pārvaldībā.

Konkurss noritēja divās kārtās. Pirmajā atlases kārtā žūrijas eksperti izvērtēja konkursanta elektroniskajā pieteikumā iesniegto informāciju, lai izvirzītu kandidātus otrajai atlases kārtai. Atlasē papildus tiek izmantota Ceļu satiksmes drošības direkcijas un Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja sniegtā informācija par konkursanta autoparku un tajā esošajiem transportlīdzekļiem. Otrajā atlases kārtā žūrijas eksperti ar šai kārtai izvirzītajiem pretendentiem veica intervijas klātienē vai tiešsaistē, lai, veicot padziļinātu izpēti un analīzi, izvērtētu uzņēmuma autoparku.

SIA “VTU Valmiera” konkursā piedalījās jau septīto gadu, arī pērn saņemot Sudraba kategoriju.

Vairāk par apbalvojumu var lasīt šeit.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Uzņēmums darbību sāka, veicot pārvadājumus lauksaimniecībā. Bet neilgi pēc tam radās pieprasījums pēc pasažieru pārvadājumiem, lai atvieglotu iedzīvotājiem nokļūšanu darbavietā un atkal mājās. Šodien SIA “VTU Valmiera” 92 autobusi dodas 11 Valmieras pilsētas maršrutos, 25 reģionālajos starppilsētu maršrutos un 61 vietējās nozīmes maršrutā. Sakām paldies uzņēmumam darbiniekiem, pasažieriem, draugiem! Daudz laimes mūsu 75.dzimšanas dienā!

 

1944.gadā Valmieras apriņķa izpildu komiteja pieņēma lēmumu izveidot Valmierā auto bāzi. Tika lemts, ka regulāra satiksme maršrutos Valmiera–Rūjiena un Valmiera–Limbaži tiks nodrošināta vismaz divas reizes nedēļā. Lai to paveiktu, bija nepieciešamas mašīnas. Kauguru karaspēka novietnē tika izformēta armijas rota un uz tās bāzes izveidota transporta vienība – 2.autorota, kur autoparku veidoja sešas automašīnas. Drīz auto parkā bija 24 lietotas, lielākoties ārzemju marku Ford un Chevrolet automašīnas. 1945.gada 1.decembrī uzņēmums tika oficiāli reģistrēts kā Valmieras autobāza Nr.2, kas arī tiek uzskatīts par dibināšanas datumu.

Pirmajos uzņēmuma pastāvēšanas gados pasažierus pārvadāja ar automašīnām, kā arī tehniku izmantoja lauksaimniecības darbos. Pirmie pārvadājumi ar autobusiem sākās vien septiņus gadus pēc uzņēmuma dibināšanas, lai atvieglotu strādājošajiem Valmierā nokļūšanu darbavietā un atpakaļ mājās. 1952.gada 27.februārī  sāka kursēt maršruta autobusi no trīs galapunktiem: Valmieras Viestura vidusskolas, Jāņparka un dzelzceļa stacijas. 1969.gada janvārī atklāts maršruts Valmiera–Rīga. 1960.gados pirmo reizi noteikta uzņēmuma pasažieru un konduktoru kultūra autobusos, piemēram, lai nekāptu autobusos ar netīru apģērbu, lai vienmēr tiktu izsniegta biļete.

“75 gadi uzņēmumam ir vienlaikus gan daudz, gan maz. Mums ir neatsverama pieredze, kā esam kļuvuši par kvalitatīva pakalpojuma sniedzējiem, veicot pasažieru pārvadājumus. Šī ir nozare, kur atslābt nedrīkst, jo esam atbildīgi par pasažieru drošu nogādāšanu galapunktā. Un arī tehnika ir attīstījusies lieliem soļiem. Sākotnēji autobusu karkass bija pat no koka, siltums, protams, salonā nebija. Un šobrīd – komfortabli pārvadājumi, ērta darba vide autobusa vadītājam, kā arī šī gada lielākais notikums, svarīgs punkts uzņēmuma vēsturē – deviņi jauni videi draudzīgie dīzeļa – elektriskie hibrīdautobusi, kas nu jau kursē Valmieras ielās. Mūsu izaugsmē klātesoši ir pasažieri, kopā pieredzam tehnikas attīstību, tāpēc mūsu dzimšanas dienā pateicos gan darbiniekiem, gan mūsu pasažieriem! Kopā esam piedzīvojuši daudz laba, un, neskatoties uz esošo situāciju, kopā mums izdosies arī turpmāk. Daudz laimes!” vēl SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare,

SIA "VTU Valmiera" sabiedrisko attiecību speciāliste

26443410

pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv

vtu-valmiera.lv

Piektdien, 11. decembrī, notiks tiešsaistes seminārs-diskusija “Risinājumi enerģijas izmaksu samazināšanai uzņēmumos”, ko rīko Rīgas Tehniskās universitātes Vides aizsardzības un siltuma sistēmu institūts. Domājot par uzņēmuma attīstību, jauniem tirgiem un jaunu produktu attīstīšanu, bieži vien var nepietikt laika, lai analizētu un strādātu pie esošo enerģijas izmaksu samazināšanu. Tāpēc projekta CIC2030 (Climate Investment Capacity 2030) ietvaros Rīgas Tehniskā universitāte organizē semināru, kura laikā, kopā ar enerģētiķiem, apskatīs reālus piemērus, kuri var palīdzēt samazināt izmaksas par enerģiju. Kopīgi domāsim par labākajiem iespējamiem energoefektivitātes pasākumiem kokapstrādes ražošanas uzņēmumos.

RTU aicina interesentus uz tiešsaistes semināru “Risinājumi enerģijas izmaksu samazināšanai uzņēmumos“, kas notiks 11. decembrī, no plkst. 14:00 līdz 16:00 tiešsaistes Zoom platformā. Darba valoda: latviešu valoda. 

PROGRAMMA

Lūdzam pieteikties, aizpildot reģistrācijas formu: https://videszinatne.rtu.lv/tiessaistes-seminars-risinajumi-energijas-izmaksu-samazinasanai-uznemumos/ 

Dalība seminārā ir bez maksas, lūdzam iepriekš pieteikties, aizpildot zemāk redzamo reģistrācijas formu. Pēc reģistrēšanās Jums tiks nosūtīta saite uz Zoom platformu.

 

Informāciju sagatavoja:

Linda Čerdancova

Rīgas Tehniskā universitāte

Elektrotehnikas un vides inženierzinātņu fakultāte

Epasts: Linda.Cerdancova PIE rtu PUNKTS lv

 

Rūpniecības ielas industriālās teritorijas izveides otrās kārtas un teritorijas ūdenssaimniecības infrastruktūras uzlabošanas būvdarbi Alūksnē ir paveikti 80% apjomā.

Objektā atlikušie darbi saistīti ar apgaismojuma un elektroapgādes tīkliem, elektronisko sakaru tīkliem un labiekārtošanu. Šobrīd būvdarbu veicējam SIA “8 CBR” ir sācies tehnoloģiskais pārtraukums, un darbu objektā tas atsāks nākamā gada pavasarī, kad meteoroloģiskie apstākļi būs atbilstoši atlikušo būvdarbu tehnoloģiskajām vajadzībām. Pēc objekta nodošanas ekspluatācijā tiks rīkota nomas tiesību izsole.

Lai veicinātu novada ekonomisko aktivitāti, šis projekts paredz turpināt sakārtot vienu no lielākajām rūpnieciskās apbūves zonām, kas atrodas degradētā ražošanas teritorijā, izveidojot tur industriālo laukumu ar nepieciešamiem inženierkomunikāciju pieslēgumiem, tādejādi padarot to pievilcīgu uzņēmējdarbības attīstībai un atbilstošu uzņēmēju vajadzībām.  Projekta galvenās aktivitātes ir bruģēta laukuma izveide, ūdenssaimniecības infrastruktūras pieslēgumu, centralizētās siltumapgādes sistēmas atzara un elektroenerģijas pieslēguma izbūve industriālajai teritorijai.

Būvdarbi objektos “Industriālās teritorijas izveides otrā kārta Rūpniecības ielā, Alūksnē, Alūksnes novadā” un “Ūdenssaimniecības infrastruktūras uzlabošana Rūpniecības ielas industriālajā teritorijā, Alūksnē, Alūksnes novadā” norit projektā “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes pilsētā” (Nr.5.6.2.0/20/I/008). Tā kopējās izmaksas ir 629 252,29 EUR, attiecināmās izmaksas ir 623 952,79 EUR, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums 75,73% jeb 472 533,08 EUR. Pēc SIA “BM projekts” un SIA “Ekolat” izstrādātā tehniskā projekta darbus veic SIA “8 CBR”. Autoruzraudzību nodrošina SIA “BM projekts” un SIA “Ekolat”, būvuzraudzību – SIA “Būvuzraugi LV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa.

 

Sagatavoja: Evita APLOKA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26646749

evita.aploka PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Ikdienā nereti var rasties situācijas, kad nepieciešama palīdzība un operatīva reaģēšana. Šādas situācijas var būt saistītas gan ar savstarpējo saskarsmi vai sabiedriskās kārtības un Covid-19 ārkārtējās situācijas noteikumu pārkāpumiem, gan ar klaiņojošiem mājdzīvniekiem vai problēmām pilsētas infrastruktūrā. Ziņošanai un palīdzības saņemšanai šo problēmu risināšanā valmieriešiem vienmēr ir pieejams vienotais bezmaksas atbalsta tālrunis 8484. Pašvaldības Operatīvās informācijas centra dežurants zvaniem atbild visu diennakti, arī brīvdienās un svētku dienās. Tādēļ, ja nepieciešama saziņa ar pašvaldību ārpus tās darbalaika, valmierieši aicināti zvanīt pa tālruni 8484.   

Tālrunis izmantojams gadījumos, kad:

  • nepieciešams izsaukt vai informēt Valmieras pilsētas pašvaldības policiju par dažādiem sabiedriskās kārtības, Covid-19 izraisītās ārkārtējas situācijas noteikumu vai automašīnu apstāšanās un stāvēšanas noteikumu pārkāpumiem;
  • izsaukt palīdzību vai informēt par apgādes sistēmu (ūdensapgādes, kanalizācijas, elektrības piegādes, apkures, atkritumu apsaimniekošanas) bojājumiem vai to darbības pārtraukumiem;
  • informēt par sanitārās tīrības jautājumiem pilsētā;
  • ziņot par klaiņojošiem dzīvniekiem;
  • informēt par bīstamām vietām uz brauktuves vai citur publiskās vietās (asas bedres, pazuduši vai salauzti komunikāciju aku vāki, nolūzuši koki vai to zari, ielu izskalojumi vai citi apgrūtinājumi);
  • informēt par bojājumiem, kas nodarīti publiskajai infrastruktūrai (bojāti soliņi, atkritumu urnas, ierīces bērnu rotaļu laukumos, ielu publiskais apgaismojums un līdzīgi bojājumi);
  • informēt par tiesību pārkāpumiem, apdraudējumiem un vardarbības gadījumiem pret bērniem vai personām ar ierobežotu rīcībspēju;
  • ārpus Bāriņtiesas darbalaika un brīvdienās informēt par tiesību pārkāpumiem, apdraudējumiem un vardarbības gadījumiem pret bērniem vai personām ar ierobežotu rīcībspēju.

Vienotais atbalsta tālrunis radīts ar mērķi, lai atvieglotu un vienkāršotu saziņu ar Valmieras atbildīgajiem dienestiem. Operatīvās informācijas centra dežurants, saņemot zvanu, nodrošina koordinētu tālākas informācijas apriti, lai problēmsituācija tiktu atbilstoši ātri atrisināta.

NB! Ziņošanai par nelaimes gadījumiem arī turpmāk izmantojami operatīvo dienestu tālruņi: 112 – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta uzturētais vienotais ārkārtējo notikumu numurs, 110 – Valsts policijas tālrunis, 113 – Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta tālrunis, 114 – Gāzes avārijas dienesta tālrunis.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Svētku laikā Valmierā notiks brīnumu lietas – taciņās, parkos, Gaujas krastos un dažādās iecienītās pastaigu vietās būs paslēpušies vairāki maršruti. Kāds būs pieņēmis Ziemassvētkiem un Jaungadam piestāvošu apveidu, kāds atklās tautas dziesmu gudrības, cits aicinās izpildīt interesantus uzdevumus, vēl kāds rosinās baudīt skaistu noskaņu.

Maršruts "Ziemas rūķa zābaciņš" 

Ģimenēm ar mazākiem bērniem interesants šķitīs apmēram 5–6 km garais maršruts “Ziemas rūķa zābaciņš”. Tas ievedīs Kārļa Skalbes pasakā “Ziemassvētki mežā”. Un patiešām, dodoties pastaigā mežā (sākums būs stāvlaukumā pie Jāņa Daliņa stadiona, tālāk dodoties uz Gaujas Stāvajiem krastiem un izstaigājot zābaciņa formai līdzīgu maršrutu), ik pa 300 metriem dabā atradīsiet kādu sasaisti starp grāmatā lasāmo pasaku un dabas radīto ziemas pasaku.

Valmieras Tūrisma informācijas centra vortālā visit.valmiera.lv ir lejupielādējams maršruta GPX fails, kā arī karte drukāta veidā būs pieejama Valmieras Tūrisma informācijas centrā vai svētku dienās Valmieras Kultūras centra kasē.

Aicinām Valmieras Tūrisma informācijas centra Facebook kontā visitvalmiera pie maršruta “Ziemas rūķa zābaciņš” pasākuma komentāros dalīties ar ziemas pastaigas laikā tapušajām fotogrāfijām. Pēc nejaušības atlases principa veiksmīgākie tiks pie  pārsteiguma dāvanām. Maršruts būs pieejams no 18.decembra līdz 6.janvārim.

Maršruts "Ziemas saulgriežiem pa pēdām" ir vidējas grūtības pakāpes. Šovasar nomarķētā pārgājienu taka apmēram 12 km garumā ved gar abiem Gaujas krastiem (marķējums ir zili balts taisnstūris). Sākoties un noslēdzoties pie Valmieras Mūzikas skolas, starp četriem tiltiem Valmierā ik pēc 400 m būs lasāma kādas tautasdziesmas rindiņa. Tā kā tās izvietotas jauktā secībā, pastaigas dalībnieki aicināti izveidot savu četrrindi. Valmieras Tūrisma informācijas centra Facebook kontā visitvalmiera pie maršruta “Ziemas saulgriežiem pa pēdām” pasākuma padaloties ar savu unikālo četrrindi un pievienojot pastaigas laikā tapušu foto, vairākiem veiksminiekiem pēc nejaušības atlases principa būs iespēja tikt pie dāvanām. Maršruts būs pieejams no 18.decembra līdz 6.janvārim.

Kontūru izaicinājums Valmierā 

No 21.decembra līdz 1.janvārim aicinām pieņemt svētku izaicinājumu! Valmieras ielās un takās būs paslēpti pieci maršruti, kas, skatoties no putna lidojuma, veidos vērša, slidas un citu svētkiem atbilstošu attēlu kontūras. Ģimenēm vai individuāli veicot visu piecu kontūru distances (katra 7–13 km garumā), iespēja saņemt balvu. Tāpēc lūdzam dalībniekus izmantot kādu lietotni, kas reģistrē veikto maršrutu, to publicējot sociālajos kontos ar tēmturi #KontūruIzaicinājumsValmierā.

Maršrutu kartes lejupielādējamas Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv, kā arī drukātā veidā no 20.decembra tās var saņemt Valmieras Kultūras centra kasē.

Kontūru izaicinājums Valmierā tapis sadarbībā ar Elīnu un Tomu Karlivāniem, Kasparu Pakeru un "Laivu nams – Valmiera".

Lukturīšu pastaiga

Otrajos Ziemassvētkos, 26.decembrī, no plkst.16.00 līdz 21.00 piedalies aizraujošā spēlē! Apmēram divu stundu garumā metot lokus pilsētā, telefonā saņemsi norādes. Būs gan jārisina uzdevumi, gan jāatbild uz jautājumiem, gan jāmeklē norādes. Dažos spēles pieturpunktos gaidāmi pārsteigumi. Viss, kas nepieciešams, uzlādēts telefons ar spēles lietotni “Loquiz”, ērti apavi un vēlme izkustēties, kā arī lukturīši un atstarojošas vestes, jo piedzīvojums būs diennakts tumšajā laikā.

Interaktīvās spēles instrukcija būs pieejama Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv un sociālajos kontos no 14.decembra. Jāpiemin, ka atraktīvākie un aktīvākie saņems pārsteiguma balvas.

Ziemas pasaka

Arī šoreiz nevaram tikties lielā pulkā, tāpēc īpašo noskaņu aicinām baudīt, apskatot svētku rotājumus pilsētā. Piektdienu, sestdienu un svētdienu vakaros, kā arī ziemas saulgriežu laikā, no 21. līdz 27.decembrim, un 31.decembrī pie svētku egles, starp Dzirnavu ezeriņa gaismām un virs Hanzas laukuma namiņu jumtiem dzīvosies noskaņu mūzika. Jāpiemin, ka SIA Kantīne B namiņi pie “Rātes vārtiem” izgaismojas pasakainā rotā.

Noskaņu maršruti Vecgada vakarā

Vecgada vakarā un līdz pat Jaunā gada pirmajām stundām Valmierā būs iespēja pabūt gaismas un skaņas stāstā. Aicinām sev piemērotā laikā doties pastaigā, Vecpuišu parkā, Jāņparkā un Gaujmalā (netālu no “Pārgaujas aptiekas”) baudot gaismas un skaņas saspēles burvību.

Aktuālajai informācijai par notikumiem svētku laikā lūdzam sekot līdzi Valmieras mājaslapā www.valmiera.lv.

Svētku maršrutos aicinām doties, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās novēršanai.

Maršrutu laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

 

Pagājušajā nedēļā tiešsaistē norisinājās projekta “Smart Living” ietvaros organizētais pasākums “1:1 ar energoefektivitātes ekspertu”. Tā laikā noritēja vairāk kā 20 individuālās konsultācijas par dažādām energoefektivitātes tēmām. Pastiprinātu interesi pasākuma dalībnieki izrādīja jautājumos par saules paneļu uzstādīšanu, viedās mājas tehnoloģijām un apkures sistēmām.

“Rīkojot “1:1 ar energoefektivitātes ekspertu” vēlējāmies auditorijai piedāvāt iespēju tikties ar ekspertiem privātās konsultācijās, tādējādi pievēršoties katra pasākuma dalībnieka individuāliem jautājumiem un izaicinājumiem. Esam gandarīti, ka pārrobežas sadarbības rezultātā dalībnieki no Latvijas izmantoja iespēju konsultēties ar ekspertiem ne tikai no Latvijas, bet arī Igaunijas,” stāsta Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera projektu koordinatore Anete Grundberga.

Konsultācijās tika pārrunāts –  kā uzstādīt saules paneļus uz nestandarta jumta segumiem, kā uzlabot esošās mājas saules paneļu sistēmas, kādi ventilācijas un apkures risinājumi ir piemērotākie un izdevīgākie mājsaimniecībām, kā uzsākt pasīvās ēkas būvniecību, kuras viedās ierīces izmantot mājsaimniecībās un pašvaldības iestādēs, vai saules paneļu ir izdevīga konkrētām mājsaimniecībām u.c. Vairāki eksperti turpinās saziņu ar dalībniekiem, lai palīdzētu risināt energoefektivitātes izaicinājumus arī turpmāk.

Interesentiem bija iespēja uzdot savus jautājumus par elektrības patēriņu mājsaimniecībā, saules paneļiem, siltumapgādes sistēmām, ventilāciju, elektromobiļiem vai jebkuru citu energoefektivitātes jautājumu vienam no kopskaitā 15 nozares ekspertiem no tādām organizācijām kā A/S „Rīgas siltums”, A/S „Sadales tīkls” A/S „Latvenergo” Elektrum Energoefektivitātes centra, uzņēmumiem SIA „EKODOMA”, SIA „Enefit”, SIA „AERO MASTER”, SIA „AJ Power”, kā arī organizatoru pārstāvji no Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klastera, Vidzemes Plānošanas reģiona un Tartu reģionālās enerģētikas aģentūras.

Pasākums tiek organizētas Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Nākamo trīs gadu laikā gan Latvijā, gan Igaunijā notiks plaša sabiedrības informēšanas kampaņa, kuras galvenais uzdevums būs veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas patēriņu, uzsverot arī atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

Informāciju sagatavoja:

Zaļo un Viedo Tehnoloģiju klastera

Sabiedrisko attiecību vadītāja

Daira Bērtule

E-pasts: daira PIE kbi PUNKTS lv

Valmieras Mūzikas skola, vecākā mūzikas skola ārpus Rīgas, atzīmējot 100. dzimšanas dienu, iepriecina ar pētnieces Agitas Mačukas veidotu jubilejas grāmatu “Dzīvesstāsti nošu līnijās”.

Tajā iemūžināti skolas simtgadē strādājošo 39 mūzikas skolotāju dzīvesstāsti, atmiņstāstos atklājot muzikālo interešu pirmsākumus, ieskicējot skolas vēstures lappuses, līdzcilvēku dzīves, notikumus. Dzīvesstāstos centrālo lomu ieņem naratīvs – stāstījums.

No 14. decembra grāmatu varēs iegādāties Valmieras Tūrisma informācijas centrā Rīgas ielā 10 un lasītāji grāmatu varēs saņemt Valmieras integrētajā bibliotēkā Cēsu ielā 4 un citās bibliotēkās Vidzemē.

14. decembrī plkst.12.00 tiešsaistē no Valmieras Mūzikas skolas lasītājus un Valmieras Mūzikas skolas audzēkņus, vecākus, absolventus un darbiniekus priecīgajā notikumā attālināti sveiks Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba, grāmatas autore Agita Mačuka un grāmatas galvenā redaktore Daina Sirmā. Tiešsaistē fragmentus no jaunās grāmatas “Dzīvesstāsti nošu līnijās” lasīs aktieris Ivo Martinsons, par muzikālo noskaņu rūpēsies koklētāja Katrīna Mačuka. Aicinām norādītajā datumā interesantus izmantot Valmieras Mūzikas skolas Facebook saiti.

“No Valmieras Mūzikas skolas pasaulē devušies virkne izcilu mūziķu. Šī skola ir izaudzinājusi inteliģentas personības, uzmanīgus mūzikas klausītājus un baudītājus. Skolotājs vienmēr ir bijis nozīmīga personība ikkatra cilvēka dzīvē. Skolotājs spēj aizraut bērnus ar degsmi., veiksmēm un neveiksmēm, savu pieredzi, lai tie ar pilnu krūti spētu darboties mūsu kultūrā. Skolotājs veido šīs skolas pamatus, lai uz tiem atspertos jaunas paaudzes mūzikas laukā. Lepojos, ka Valmieras Mūzikas skolas ģimenei un vēsturei varam pievienot vēl vienu jaunu stāstu – grāmatu “Dzīvesstāsti nošu līnijās”. Šie ir sirdsstāsti, kurus skolas vēstures pārlapotāji varēs aplūkot vēl pēc daudziem gadu desmitiem,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba.

Vidēji piecpadsmit lappušu garos Valmieras Mūzikas skolas skolotāju dzīvesstāstus atdzīvina skolotāju un skolas arhīvu bildes. Katrs dzīvesstāsts iesākas ar fotogrāfa Matīsa Markovska mākslas foto, kuros iemūžināts katrs stāsta varonis. Grāmatas noslēgumā ir Valmiera Mūzikas skolas absolventu saraksts.

Grāmatas pirmie lasītāji bija Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes profesore Vita Zelče un Valmieras Mūzikas skolas absolvents, komponists Arturs Maskats. “Agita Mačuka, ar pētnieces degsmi un dziļu pietāti uzklausot Valmieras Mūzikas skolas skolotājus, fiksējot un atveidojot tekstā viņu dzīvesstāstus, izcili veikusi milzīgu darbu. Vērienīgais vēstījums ir ne vien nozīmīgs un faktoloģiski bagāts ieskats skolas vēsturē, bet arī monumentāls mūzikas skolotāja profesijas portretējums, kas ļauj izzināt un izprast šī aroda esības kodolu un vērti. Tas liek saredzēt mūzikas vietu cilvēku ikdienā, priekos un bēdās, viņu mūža ritumā un Latvijas kopainā. Šī ir grāmata par mūzikas un dzīves mīlestību,” vērtē profesore Vita Zelče. “Mūsu mūzikas skolas ir visas mūsu muzikālās kultūras pamatu pamats. Tikai pateicoties daudzo brīnišķīgo mūzikas skolotāju entuziasmam, ārkārtīgajai bērnu mīlestībai, apgarotai lielo kultūras vērtību izpratnei un talantam, Latvija ir kļuvusi par Mūzikas lielvalsti, redzamu un dzirdamu visā pasaulē. No šīs grāmatas lappusēm mūs skaisti uzrunā Valmieras Mūzikas skolas dažādo paaudžu skolotāju stāsti – kāds fantastisks kultūras personību mirdzums!” tā komponists Arturs Maskats. “Grāmata apliecina cilvēkmīlestību un dziļu cieņu mūzikas pedagoga profesijai, cilvēka gara skaistumu un spēku. Vēstījums lasītājam ir pirmajā personā. Tas ir aicinājums uz tuvu un personisku sarunu. Es kā literāte šajos sižetos redzu noveles un dzejoļus, vairākas lugas un seriālu, plašu romānu ar virsrakstu “Mūzikas skola”,” saka grāmatas galvenā redaktore Daina Sirmā. 

Grāmatas autore Agita Mačuka ir studējusi mūziku jaunībā, bet mutvārdu vēsturei pievērsusies Latvijas Universitātes studiju pētījumos. Agita Mačuka ir Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas koledžas kordiriģēšanas klases absolvente, iegūto vidējo mūzikas izglītību papildinājusi kompozīcijā pie komponista Jāņa Porieša. Latvijas Universitātē pētniece ir absolvējusi Sociālo zinātņu fakultātes Komunikācijas studiju nodaļu pie profesores Vitas Zelčes un Baltu filoloģijas fakultātē maģistrantūru pie profesores Silvijas Radzobes. Ar naratīvanalīzi aizrāvās Latvijas Universitātes laikā, kad tapa dzīvesstāstu pētījumi par televīzijas vēsturi un Valmieras Drāmas teātri, kurā grāmatas autore nostrādāja 13 gadus par mārketinga direktori. Grāmatā aprakstītās tēmas, kas tuvas arī autores personīgajā dzīvē – mūzika un dzīvesstāsts, ir autores pirmais publiski veidotais darbs.

Valmieras Mūzikas skolas simtgades grāmatu izdod Valmieras pilsētas pašvaldība. Projekta atbalstītājs Valsts Kultūrkapitāla fonds – Vidzemes plānošanas reģions. Grāmatas galvenā redaktore Daina Sirmā, tekstu korektore Māra Eglāja, tehniskā korektore Kristīne Auziņa, maketētājs Gatis Priednieks-Melnacis, foto portretu autors fotogrāfs Matīs Markovskis.

Valmieras Mūzikas skola ir Latvijā vecākā mūzikas skola ārpus Rīgas. Tā 1920. gada 8. oktobrī apvienoja savus pirmos 40 Annas Sofijas Ķirpītes (Kirpit) klavieru audzēkņus, bet 20. novembrī izskanēja skolas atklāšanas koncerts ar komponista Jāzepa Vītola līdzdalību.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Decembra sākumā pašvaldību energopārvaldnieki, ēku apsaimniekotāji un citi interesenti pulcējās tiešsaistes seminārā “VIEDA UN ATBILDĪGA PAŠVALDĪBU ĒKU APSAIMNIEKOŠANA”, lai iepazītos ar padomiem atbildīgai ēku apsaimniekošanai un piemēriem zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes ieviešanā.

“Šādi semināri ļauj publisko ēku apsaimniekotājiem uzzināt detalizētāku informāciju par inženiersistēmu apsaimniekošanu un apkalpošanu. Nākamreiz, kad ārpakalpojuma sniedzējs veiks sistēmu apkalpošanu, semināra dalībnieks būs spējīgs uzdot kompetentus jautājumus un pārliecināties par veikto darbu kvalitāti,” saka Vidzemes plānošanas reģiona energoeksperts Jānis Ikaunieks.

Semināru uzsāka Jānis Ikaunieks, kas dalījās ar vienu no projekta EFFECT4buildings finanšu rīkiem – Zaļās nomas līgumu, kas var palīdzēt ieviest energotaupošus risinājumus ēkā, noslēdzot īres vai sadarbības līgumu starp ēkas īpašnieku un īrnieku un iekļaujot tajā punktus, kas nosaka, kādi pasākumi ir jāveic, lai sasniegtu noteiktu enerģijas ietaupījumu. Ar šādu vienošanos enerģijas ietaupījums tiek sadalīts tā, lai abas puses gūtu labumu. Zaļās nomas līgums ir izmantojams arī pašvaldībās, kas tādā veidā var iesaistīt iedzīvotājus energoefektivitātes paaugstināšanā, kā arī veidot savu identitāti kā zaļi domājoša pašvaldība. Kā uzsvēra Jānis Ikaunieks: “Mūsdienās publiskajās ēkās ir aizvien vairāk zaļā dzīvesveida entuziastu. Zaļās nomas līgums ļauj tiem iesaistīties ēkas pārvaldīšanā un gūt no tā labumu sev, ēkai kopumā un pašvaldībai.Vairāk par šo un citiem projekta EFFECT4buildings finanšu instrumentiem var uzzināt projekta “EFFECT4buildings” mājas lapā: https://www.effect4buildings.se/

Saldus novada pašvaldības energopārvaldnieks Edgars Augustiņš dalījās pieredzē ceļā uz energoefektīvu pašvaldības ēku apsaimniekošanu. Saldū ir izveidota Energopārvaldības sistēmas darba grupa, kas seko līdzi enerģijas patēriņam un meklē iespējas to samazināt. Būtisks aspekts pašvaldības energoefektivitātes uzlabošanā ir pašvaldības iestāžu pārvaldnieku motivēšana mainīt paradumus, lai virzītos uz viedāku pārvaldību. Iepriekš elektroenerģijas patēriņa rēķinus nesaņēma katra iestāde atsevišķi, bet gan pašvaldība centralizēti un līdz ar to trūka izpratne par individuālo patēriņu. Svarīgi ir veicināt izpratni, izglītot darbiniekus – stāstīt, kā ar vienkāršu paradumu maiņu iespējams samazināt patēriņu, kā efektīvāk apsaimniekot apkures un ventilācijas sistēmas.

Tieši par apkures un ventilācijas sistēmu gudru apsaimniekošanu runāja nākamie divi lektori. Edgars Mežvēvers, AS “Rīgas Siltums” mācību centra vecākais pasniedzējs demonstrēja ēkas siltummezgla apsaimniekošanas ieteikumus (videolekcija “Kā apsaimniekot ēkas siltummezglu” skatāma šeit). Klātesošie pašvaldību energopārvaldnieki interesējās par BMS sistēmu un cik sarežģīti to ieviest esošā siltummezglā. Mežvēvers skaidroja, ka šādi attālinātās siltumsistēmas vadības risinājumi kļūst aizvien pieejamāki.

Savukārt Dmitrijs Ivancovs, ventilācijas un kondicionēšanas inženieris, stāstīja par ventilācijas sistēmu apsaimniekošanu (videolekcija “Kā apsaimniekot ēkas ventilācijas sistēmu” skatāma šeit). Klātesošie diskutēja par ventilācijas risinājumiem publiskajās ēkās, lai izvairītos no smaku izplatības telpās, kā arī par lokāliem risinājumiem gaisa mitrināšanai un sausināšanai.

Semināra otrā daļa tika veltīta pārejai uz zemas temperatūras siltumapgādes sistēmu, apskatot piemērus no Alūksnes un Smiltenes novadiem. Projekta “LowTemp” ietvaros Alūksnes novada pirmsskolas izglītības iestāde “Pienenīte” ieviesa zemas temperatūras centralizēto siltumapgādi (videoprezentācija “Zemās temperatūras pilota vietas PII Pienenīte datu, rezultātu prezentācija” apskatāma šeit).

Savukārt pētījuma “Zemas temperatūras centralizētās siltumapgādes sistēmas ieviešanas iespējas” ietvaros izstrādāti trīs stratēģiskie scenāriji 4. paaudzes siltumapgādes sistēmas ieviešanai Palsmanes ciematā, Smiltenes novada, ko sīkāk varēja apskatīt šajā videoprezentācijā: “Stratēģija Palsmanes ciema siltumapgādes sistēmai ceļā uz 4. paaudzi”. Semināra dalībnieki interesējās, vai ir jāveic kādi īpaši pasākumi pirms 4. paaudzes sistēmas ieviešanas, uz ko Jeļena Ziemele, Palsmanes pētījuma autore, norādīja, ka lielā daļā māju jau ir veikti zināmi energoefektivitātes pasākumi – nomainīti logi, durvis un uzsvēra arī dažus no šādas sistēmas ieguvumiem – siltuma zudumu samazināšana, iespēja integrēt saules kolektorus u.c.

Seminārs tika rīkots noslēdzoties Vidzemes plānošanas reģiona īstenotajiem Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.- 2020. gadam projektiem “EFFECT4buildings” un “LowTEMP”. Vairāk par projektu aktivitātēm Vidzemē uzziniet: http://www.vidzeme.lv/lv/projekti

Papildu informācijai: Inese Jēgere, projektu vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv, www.vidzeme.lv

 

 

Šobrīd notiek pieteikšanās Latvijā pirmajam atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatonam “DaibeZero”. Komandām pieteikumus iespējams iesniegt līdz 2021. gada 17. janvārim.

Lai palīdzētu idejas pieteikuma izstrādes procesā, no 14. decembra līdz 8. janvārim komandām ir iespējams saņemt konsultācijas par pārstrādājamo materiālu veidiem – to apjomu, sastāvu un citiem raksturlielumiem.

Konsultācijas jāpiesaka pie Reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra (RAAC) “Daibe” vadītāja Ģirta Kuplā pa tālr. 29334472, lai vienotos par konsultācijas veidu – telefonsaruna, attālināta saruna interneta platformā vai komandas pārstāvja vizīte RAAC “Daibe” materiālu apskatei, ievērojot valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības. 

Nākamais atbalsts komandām būs 2021.gada janvārī un februāra pirmajā pusē no pasākuma mentoriem, kuri piedāvās online lekcijas komandu veidošanā, projektu vadībā,  materiālzinātnē,  prototipēšanā, ideju komercializēšanā un komunicēšanā. 

Hakatonu “DaibeZero” organizē SIA “ZAAO” kopā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru, LIAA Valmieras biznesa inkubatoru, A/S “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem, lai virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, kā arī dotu iespēju jauniem uzņēmējiem, zinātniekiem un vides entuziastiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā trim atkritumu veidiem – riepām, stikla šķiedras atkritumiem un no atkritumiem iegūstamajam kurināmajam (NAIK).

Hakatona norise plānota 2021. gada 20. un 21. februārī RAAC “Daibe” un Vidzemes olimpiskajā centrā. 

 

Pasākuma organizatori vērš uzmanību, ka atkritumu poligonos apglabājamo atkritumu apjoms ir būtiski jāsamazina un jāpalielina to pārstrādes īpatsvars. Latvijā atkritumu pārstrādē joprojām ir brīvas nišas, lai varētu domāt par jaunu pārstrādes uzņēmumu veidošanos.

Labākās idejas paredzēts iesniegt Latvijas investīciju un attīstības aģentūrai tālākai attīstīšanai. Potenciālajam pārstrādes uzņēmuma veidotājam tiks piedāvātas iespējas infrastruktūras izveidei RAAC “Daibe”.

 

Hakatona galvenā balva – 10 000 eiro.

 

Pasākuma nolikums un pieteikšanās mājaslapā www.daibezero.lv. Komandās aicināti līdz 6 cilvēkiem, maksimālais komandu skaits – 10.

 

Hakatona “DaibeZero” ģenerālsponsors ir A/S “AJ Power Recycling”. Hakatonu atbalsta Valmieras Attīstības aģentūra, Koprades darbnīca “Dare”, SIA “Vidzemes olimpiskais centrs”, Valmieras peldbaseins, PIKC “Valmieras tehnikums”, Red Bull, Loftbergs, Grasbergs un citi.

Informāciju sagatavojusi:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību speciāliste

No 18. decembra līdz 6. janvārim Valmieras Tūrisma informācijas centrs (Valmieras TIC) aicina doties svētku maršrutos, kas ievedīs gan pasaku pasaulē, gan senlatviešu gudrībās.

Ģimenēm ar mazākiem bērniem interesants šķitīs apmēram 5–6 km garais maršruts “Ziemas rūķa zābaciņš”. Tas ievedīs Kārļa Skalbes pasakā “Ziemassvētki mežā”. Un patiešām, dodoties pastaigā mežā (sākums būs stāvlaukumā pie Jāņa Daliņa stadiona, tālāk dodoties uz Gaujas Stāvajiem krastiem un izstaigājot zābaciņa formai līdzīgu maršrutu), ik pa 300 metriem dabā atradīsiet kādu sasaisti starp grāmatā lasāmo pasaku un dabas radīto ziemas pasaku.

Aicinām Valmieras TIC Facebook kontā visitvalmiera pie pasākuma “Ziemas rūķa zābaciņš” komentāros dalīties ar ziemas pastaigas laikā tapušajām fotogrāfijām. Pēc nejaušības atlases principa veiksmīgākie tiks pie  pārsteiguma dāvanām.

Savukārt maršruts "Ziemas saulgriežiem pa pēdām" ir vidējas grūtības pakāpes. Šovasar nomarķētā pārgājienu taka apmēram 12 km garumā ved gar abiem Gaujas krastiem (marķējums ir zili balts taisnstūris). Sākoties un noslēdzoties pie Valmieras Mūzikas skolas, starp četriem tiltiem Valmierā ik pēc 400 m būs lasāma kādas tautasdziesmas rindiņa. Tā kā tās izvietotas jauktā secībā, pastaigas dalībnieki aicināti izveidot savu četrrindi. Valmieras TIC Facebook kontā visitvalmiera, pie pasākuma “Ziemas saulgriežiem pa pēdām” padaloties ar savu unikālo četrrindi un pievienojot pastaigas laikā tapušu foto, vairākiem veiksminiekiem pēc nejaušības atlases principa būs iespēja tikt pie dāvanām.

Valmieras TIC vortālā visit.valmiera.lv ir lejupielādējams maršrutu GPX fails, kā arī kartes drukāta veidā būs pieejamas Valmieras TIC vai svētku dienās Valmieras Kultūras centra kasē.

Svētku maršrutos aicinām doties, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās novēršanai.

Svētku laikā Valmierā notiks brīnumu lietas – taciņās, parkos, Gaujas krastos un dažādās iecienītās pastaigu vietās būs paslēpušies vairāki maršruti. Kāds būs pieņēmis Ziemassvētkiem un Jaungadam piestāvošu apveidu, kāds atklās tautas dziesmu gudrības, cits aicinās izpildīt interesantus uzdevumus, vēl kāds rosinās baudīt skaistu noskaņu. Plašāk par svētku maršrutiem šeit: https://www.valmiera.lv/lv/kultura/ziemassvetki_un_jaungada_sagaidisana_valmiera/

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

Kocēnu novada dome, saņemot atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona organizētajā projektu konkursā “Vidzemes kultūras programma 2020”, ir pārizdevusi Latvijā pirmo pavārgrāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota”. Balstoties uz lielo interesi par grāmatas iegādi, 2020. gada nogalē izdots jau otrais grāmatas papildizdevums un to iespējams iegādāties arī "Jānis Roze" grāmatnīcās Valmierā, Rīgā un arī internetā.

Grāmatu iespējams iegādāties arī Kocēnu novada pagastu pārvalžu kasēs - Bērzaines, Dikļu, Kocēnu, Vaidavas un Zilākalna pagastos, kā arī jaunizveidotajā Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrā Zilākalna pagastā. Pavārgrāmatu iespējams iegādāties arī attālināti un saņemt izmantojot Latvijas pasta pakalpojumus. Par grāmatas iegādi attālināti aicinām sazināties ar Kocēnu novada domes galveno kasieri Līgu Māliņu rakstot uz liga.malina PIE kocenunovads PUNKTS lv. Vienas grāmatas cena ir 15 EUR.

Latvijā pirmo pavārgrāmatu no vācu valodas iztulkoja un 1795. gadā Rubenes drukātavā izdeva Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders. Tā atklāja muižniecības dzīves smalkumus, domājot par latviešu tautības muižu pavāriem un pavārēm. Pavārgrāmatas oriģināls pieejams pētniekiem vien trīs eksemplāros Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumā.

Projekta “Grāmatas "Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota" izdošana” kopējās izmaksas ir 6770,18 eiro, no kuriem 3221,00 eiro ir Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums, atlikusī izmaksu daļa ir Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

Informāciju sagatavojis:

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv 

Svētku rotas, sveces un gaismu virtenes – Ziemassvētki ir pavisam tuvu. Jau šajā svētdienā iedegsim ceturto sveci Adventes vainagā. Valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas noteiktie ierobežojumi liedz mums būt kopā un baudīt sarīkojumu klātienē. Taču svētkus varam svinēt arī nepulcējoties!

Mazsalacas novada pašvaldība vēlas Jūs iepriecināt Ceturtajā Adventē, 20. decembrī, ar Sēļu muižā un parkā veidoto Ziemassvētku stāstu, kas no plkst.17.30 līdz 20.00 iedegsies spožu gaismu mirdzumā. Savukārt plkst.18.00 aicinām būt kopā interneta tiešraidē no Sēļu muižas: www.facebook.com/Mazsalacasnovads Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītajā Ziemassvētku noskaņu koncertā “Tik klusa un svēta…”.

Ikvienam būs iespēja izdzīvot Ziemassvētku nakts vēsti, ieklausoties klasiķu un mūsdienu komponistu radītajā mūzikā  – katrs ar savu dažādo un tomēr vienojošo Ziemassvētku gaidīšanas sajūtās un noskaņās. Koncertā piedalās: Evita Teterovska (soprāns) - sniegusi solo koncertu “A Midsummer Concert in New York” Latvijas Republikas pastāvīgajā Pārstāvniecībā ANO Ņujorkā, Amerikā; Nauris Indzeris (baritons) - vokālo mākslu papildinājis meistarklasēs Vīnē, piedalījies starptautiskajos operkursos Vācijā; Ventis Zilberts (pianists) - profesors Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, aktīvi koncertējošs pianists un koncertmeistars. Paldies par sadarbību modes māksliniekam ALEXANDER PAVLOV!

Mazsalacas novada pašvaldības Sēļu pagasta Tautas nama projekta “Tik klusa un svēta…” mērķis ir sniegt iespēju vērot augstvērtīgu mūzikas priekšnesumu, nodrošinot Latvijas profesionālās koncertdarbības pieejamību laukos un iepazīt romantisma, klasikas un mūsdienu komponistu rokrakstu Ziemassvētku gaidīšanas noskaņu mūzikā.

 

Lai mierpilni, svētīgi un ģimeniski Ziemassvētki!


Informāciju sagatavojusi:

Anete Gluha

Mazsalacas novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 25447706

www.mazsalaca.lv

https://www.facebook.com/Mazsalacasnovads/

https://www.instagram.com/mazsalacasnovads/

https://twitter.com/Mazsalaca_LV

No 21. decembra līdz 1. janvārim Valmiera aicina pieņemt svētku izaicinājumu! Valmieras ielās un takās paslēpti pieci maršruti, kas, skatoties no putna lidojuma, veido vērša, slidas, cepures, peles un nākamā gada skaitļa – 2021 – kontūras.

Ģimenēm vai individuāli veicot visu piecu kontūru distances (katra 7–13 km garumā), iespēja saņemt balvu. Tāpēc lūdzam dalībniekus izmantot kādu lietotni, kas reģistrē veikto maršrutu, to publicējot sociālajos kontos ar tēmturi #KontūruIzaicinājumsValmierā.

Maršrutu kartes GPX un pdf faili lejupielādējami šeit.

Kartes drukātā veidā no 17. decembra var saņemt Valmieras Kultūras centra kasē.

Maršruti ved pa dažādām vietām Valmierā, tādējādi ļaujot gan katram atrast savai dzīvesvietai tuvāko vai tieši pretēji – aicinot vairāk iepazīt vietas, kas citkārt pašu izvēlētajos pastaigu maršrutos nav iekļautas.

Kontūru izaicinājums Valmierā tapis sadarbībā ar Elīnu un Tomu Karlivāniem, Kasparu Pakeru un "Laivu nams – Valmiera".

Kontūru izaicinājumā aicinām doties, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās novēršanai.

Svētku laikā Valmierā notiks brīnumu lietas – taciņās, parkos, Gaujas krastos un dažādās iecienītās pastaigu vietās būs paslēpušies vairāki maršruti. Kāds būs pieņēmis Ziemassvētkiem un Jaungadam piestāvošu apveidu, kāds atklās tautas dziesmu gudrības, cits aicinās izpildīt interesantus uzdevumus, vēl kāds rosinās baudīt skaistu noskaņu.

Plašāk par svētku maršrutiem šeit: https://www.valmiera.lv/lv/kultura/ziemassvetki_un_jaungada_sagaidisana_valmiera/

Maršrutiem pieejama arī interaktīvā karte: https://valmiera.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=06d0143175a84ad09ee6547b82658d2e

 

 

Norises laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

Mob. tālr.:26443410

EFFECT4buildings projekta partnerība ir izstrādājusi Finanšu rīku rokasgrāmatu, kurā apkopoti astoņi rīki, kas var uzlabot rentabilitāti, atvieglot finansējuma piesaisti un samazināt riskus, ko rada ieguldījumi ēku energoefektivitātē. Rokasgrāmata būs labs palīgs ēku apsaimniekotājiem un pašvaldību speciālistiem energoefektivitātes projektu realizēšanā. Rokasgrāmatā apkopoti trīs veidu rīki – finanšu instrumenti, atbalsta rīki un tehnoloģiskie risinājumi, un nu tā ir pieejama arī latviešu valodā.

Rokasgrāmatu var lejupielādēt šeit.

 


Energoefektivitātes līgums (EPC)

Energoefektivitātes līgums (EPC) ir enerģijas pakalpojumu sniegšana ar garantētu galarezultātu. Galvenais princips ir, ka investīcijas tiek finansētas no iegūtajiem ietaupījumiem. Tas ir labi pārbaudīts un veiksmīgs rīks, kas ēku īpašniekiem ir palīdzējis ātrāk sasniegt enerģijas un klimata mērķus, nekā tradicionāli īstenojot enerģijas taupīšanas pasākumus. Joprojām pastāv iespējas vairāk izmantot EPC, lai sasniegtu lielāku ietaupījumu potenciālu publiskajā sektorā. Lai veicinātu EPC izmantošanu, ir izstrādāta Energoefektivitātes līgumu rokasgrāmata. Rokasgrāmata iepazīstina ar uzlabotu ieviešanas modeli, pamatojoties uz pašreizējo tirgus situāciju un pieredzi Dānijā, Zviedrijā, Somijā, Norvēģijā, Polijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Galvenais jaunums ir līgumā balstītas partnerattiecības EPC projektu analīzes posmā.

Sīkāk par EPC lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Daudzpakalpojumu līgums (MSC)

Daudzpakalpojumu līgumi (MSC) ir metode, ko izmanto energoefektivitātes līgumu slēgšanai, lai ieguldījumiem pievienotu citus papildu ieguvumus, piemēram, apgaismojumu, gaisa kvalitāti telpās, temperatūru, troksni, estētiskās vērtības un labklājības jautājumus. Šie papildu ieguvumi reizēm jau līdz šim tiek iekļauti līgumos, bet ne sistemātiski. Ar šo metodi tiek izveidota sistēma, kā rīkoties ar to, un tā ir cieši saistīta ar Energoefektivitātes līgumiem (EPC). Nepieciešams vairāk zināšanu un labi praktiski piemēri, kā arī norādījumi, kā šīs vērtības var tikt izmērītas.

Sīkāk par MSC lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Zaļās nomas līgums

Zaļās nomas līgumi ir labs veids, kā motivēt gan ēkas īpašnieku, gan īrnieku ieviest enerģijas taupīšanas pasākumus. Panākot šāda veida vienošanos, enerģijas ietaupījums tiks sadalīts tā, lai abas puses no tā iegūtu. Līgums arī veicina dialogu starp partneriem un pievērš uzmanību ēkai un tās ietekmei uz vidi.

Sīkāk par Zaļās nomas līgumu lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Enerģijas patēriņš un ražošana

Ieskats ES un katras iesaistītās valsts likumdošanas sistēmā, atbalsta shēmas, rīki un vadlīnijas. Dokumenti sniedz informāciju par PV tirgus tendencēm un izmaksām, tostarp par uzstādītās jaudas tendencēm, moduļu un uzstādīšanas cenu tendencēm un PV tehnoloģiju un tās efektivitātes tendencēm gan pasaulē, gan katrā valstī.

Sīkāk par Enerģijas patēriņu un ražošanu lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Lēmumu pieņēmēju pārliecināšana

“Lēmumu pieņēmēju pārliecināšana” ir kopsavilkums par visu pārējo rokasgrāmatas instrumentu izmantošanu. Ir izveidots rīks, kas veltīts lēmumu pieņēmēju pārliecināšanai ieguldīt līdzekļus energoefektivitātes projektos. Tādējādi tajā tiek risinātas iestāžu, investoru un lietotāju problēmas un dilemmas. Šis rīks palīdz novērtēt veiksmes un neveiksmes faktorus, pārliecinot lēmumu pieņēmējus finansēt ieguldījumus energoefektivitātē un nodrošināt labu praksi.

Sīkāk par Lēmumu pieņēmēju pārliecināšanu lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Finansējums

Finansējums ir izšķirošs elements energoefektivitātes pasākumu īstenošanā. Visās EFFECT4buildings projekta valstīs pastāv dažādi finansējuma avoti. Šī rīka ietvaros mēs iepazīstinām ar dažādiem ārējiem finansēšanas avotiem energoefektivitātes pasākumiem, kas pieejami sabiedrisko ēku īpašniekiem un apsaimniekotājiem. Tāpat mēs iepazīstinām, kā šos avotus var izmantot visefektīvākajā veidā.

Sīkāk par Finansējumu lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Finanšu aprēķini 

Finanšu aprēķinu rīki ir ārkārtīgi svarīgi lēmumu pieņemšanā, pamatojot energoefektivitātes pasākumus. No otras puses, finanšu aprēķinu veikšana un izpratne var būt izaicinošāka.

Sīkāk par Finanšu aprēķiniem lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Investīciju sasaistīšana

Investīciju sasaistīšana ir metode, kā apvienot mazākus ieguldījumus vienā lielākā paketē. Tās pamatideja ir padarīt plānoto ieguldījumu ienesīgāku un interesantāku tieši no ekonomiskā viedokļa, it īpaši potenciālajiem investoriem. Jebkurā gadījumā investīciju sasaistīšana kā metode, šķiet, nav tik bieži izmantota un plaši pazīstama.

Sīkāk par Investīciju sasaistīšanu lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 

Tehnoloģiskie risinājumi

EFFECT4buildings kartē un izplata zināšanas par tehnoloģiju risinājumiem ēku energoefektivitātei, lai sasniegtu ekonomiskus ietaupījumus. Ēku apsaimniekotāji gūst labākas zināšanas par to rentabilitāti, veiktspēju un to, kā pasūtīt, lai iegūtu visaugstāko iespējamo vērtību.

Tajā pašā laikā tehnoloģiju risinājumu nodrošinātāji bieži meklē lielāku tirgu un ir nepieciešamas atsauksmes tirgū, lai turpinātu uzlabot viņu biznesa modeļus. EFFECT4buildings nodrošina šo dialogu starp tehnoloģiju risinājumu piegādātājiem un ēku pārvaldniekiem.

Sīkāk par Tehnoloģiskajiem risinājumiem lasiet rokasgrāmatā. Detalizētas veidnes meklējiet projekta mājaslapā.

 


Lai iepazītos sīkāk ar šiem rīkiem un konkrētiem piemēriem, kā projekta partneru valstīs tie tika veidoti, praktiski pārbaudīti un pilnveidoti, lasiet angļu valodā EFFECT4buildings izdevumā.

 

Par “EFFECT4buildings” projektu:

Interreg Baltijas jūras reģiona programmas 2014.-2020. gadam ietvaros Vidzemes plānošanas reģions kopā ar partneriem no vairākām Baltijas jūras reģiona valstīm īsteno projektu "Efektīvi finanšu instrumenti ēku energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ieviešanai" (EFFECT4buildings) ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda un Norvēģijas atbalstu. "EFFECT4buildings" mērķis ir palielināt ēku energoefektivitātes pasākumu skaitu publiskajās ēkās visā Baltijas jūras reģiona teritorijā. Vairāk par projektu: http://www.vidzeme.lv/

Papildu informācija: Inese Jēgere, projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, inese.jegere PIE vidzeme PUNKTS lv.

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv.

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_

Kocēnu novada dome parakstījusi līgumu par būvdarbu veikšanu projekta “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai Kocēnu novadā” ietvaros.

Saskaņā ar pašvaldības izsludinātā atklātā konkursa rezultātiem būvdarbus veiks SIA “Ekers” par līguma summu 524 903,54 eiro.

Būvdarbi norisināsies divās ēkās Kocēnu novadā Vaidavā, kur projekta ietvaros plānots izveidot:

  • grupu dzīvokļus, kas nodrošinātu dzīves vietu 14 personām ar garīga rakstura traucējumiem (Nākotnes ielā 1, Vaidavā);
  • sociālas rehabilitācijas un atbalsta centru bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kurās paredzētas telpas fizioterapijai, mūzikas, mākslas terapijai un audioterapijai, sāls istaba un sensorā istaba (Skolas ielā 1a, Vaidavā);
  • dienas aprūpes centru pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem (Skolas ielā 1a, Vaidavā);
  • specializētās darbnīcas personām ar garīga rakstura traucējumiem (Skolas ielā 1a, Vaidavā). Specializētās darbnīcas plānots īstenot, sadarbojoties ar uzņēmējiem, kuri būtu ieinteresēti dot darbu personām ar garīga rakstura traucējumiem.

 

Projekta “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai Kocēnu novadā” kopējās plānotās izmaksas ir 949 550,06 eiro. Finansējuma pārdales rezultātā valdība ir radusi iespēju palielināt publiskā finansējuma apjomu, tādējādi samazinot pašvaldības līdzfinansējuma daļu. Projekta īstenošanai piesaistītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums ir 467 713,56 eiro, valsts budžeta finansējums 82 560,14 eiro un valsts budžeta dotācija pašvaldībām 18 252,12 eiro apmērā. Pašvaldības līdzfinansējuma daļa ir 381 024,24 eiro.

 

Šī gada 29. septembrī Vaidavas kultūras un amatniecības centrā notika informatīva sanāksme par deinstitucionalizācijas plāna īstenošanu Kocēnu novadā. Sanāksmes dalībniekiem bija iespēja uzdot interesējošos jautājumus Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvei un projekta “Vidzeme iekļauj” vadītājai Ina Miķelsone un pašvaldības speciālistiem.

 

2015. gadā Labklājības ministrija, piesaistot Eiropas Savienības struktūrfondu finansējumu, uzsāka deinstitucionalizācijas procesu, ko plānots pabeigt 2023. gadā. Deinstitucionalizācija ir pakalpojumu sistēmas izveide, lai veicinātu personu ar invaliditāti patstāvīgu un neatkarīgu dzīvi, kā arī aktīvu līdzdalību sabiedriskajos procesos.

 

Deinstitucionalizācijas procesā izveidotā infrastruktūra un pakalpojumi sniegs nepieciešamo atbalstu, lai personām būtu iespēja dzīvot ģimeniska vidē, ko sniegtu grupu dzīvokļa pakalpojums, vai mājās, nevis ilgstošās aprūpes institūcijās. Izveidotā pakalpojumu infrastruktūra būs būtisks atbalsts tām ģimenēm, kurās aug bērns ar invaliditāti, un kuriem nepieciešami specifiski rehabilitācijas pakalpojumi bērnu dzīves kvalitātes uzlabošanai.

 

Projekts “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plāna īstenošanai Kocēnu novadā” (projekts Nr. 9.3.1.1/18/I/007) tiek realizēts darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 9.3.1. specifiskā atbalsta mērķa “Attīstīt pakalpojumu infrastruktūru bērnu aprūpei ģimeniskā vidē un personu ar invaliditāti neatkarīgai dzīvei un integrācijai sabiedrībā” 9.3.1.1. pasākuma “Pakalpojumu infrastruktūras attīstība deinstitucionalizācijas plānu īstenošanai” pirmās un otrās projektu iesniegumu atlases kārtas ietvaros.

 

Projekta kopējie izdevumi ir 949 550,06 eiro, no tiem ERAF finansējums 467 713,56 eiro, valsts budžeta dotācija pašvaldībām 18 252,12 EUR, pašvaldības finansējums 381 024,24 EUR.

 

Attēlā: Ēka Skolas ielā 1A, Vaidavā, kurā projekta ietvaros plānots izveidot sociālās rehabilitācijas pakalpojumu centru bērniem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī dienas aprūpes centru un specializētās darbnīcas personām ar garīga rakstura traucējumiem.

 

 

Informāciju sagatavojusi:

Elīna Upīte

Kocēnu novada domes

Sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālr.: 26115449

E-pasts: elina.upite PIE kocenunovads PUNKTS lv

www.kocenunovads.lv

https://twitter.com/Kocenu_novads

https://www.facebook.com/kocenunovads/


SIA "VTU Valmiera" informē, ka no 18. decembra būs atjaunoti reisi, kas bija iepriekš atcelti ārkārtējās situācijas dēļ.

 

 

 

Atjaunoti šādi reisi:

  • Maršruta  Valmiera–Rīga reiss plkst.12.35 no Valmieras autoostas (Rīgas Starptautiskajā autoostā pienāk plkst.14.35), reisu izpilda piektdienās
  • Maršruta Rīga–Valmiera reiss plkst.16.35 no Rīgas Starptautiskās autoostas (Valmieras autoostā pienāk plkst.18.35), reisu izpilda piektdienās

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare,

SIA "VTU Valmiera" sabiedrisko attiecību speciāliste

26443410

pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv

vtu-valmiera.lv

Šī gada izskaņā Aktīvo iedzīvotāju fonds (AIF) ir izsludinājis Kapacitātes konkursu, lai Latvijas pilsoniskās sabiedrības organizācijas (PSO)* varētu plānot aktivitātes, kuras ir vērstas uz organizācijas attīstību un izaugsmi. Pieteikumu iesniegšanas termiņš – 2021. gada 15. februāris plkst.14.00. Aicinām arī vidzemniekus būt aktīviem un iesniegt projektus savu organizāciju spēcināšanai!

Lai organizācijas efektīvāk darbotos savu mērķu sasniegšanā, savstarpēji sadarbotos, celtu cilvēkresursu kompetences, attīstītu finanšu ilgtspēju, līdzekļu piesaisti un citas aktivitātes, aicinām PSO iesniegt savus pieteikumus AIF kapacitātes konkursā. Kopējais konkursa budžets ir 1 060 000 eiro, un tajā plānots atbalstīt vismaz 50 projektus.

Viena projekta finansējums var būt no 6 000 līdz 20 000 eiro līdz pat 100% no projekta kopējā budžeta (Covid -19 laikā līdzfinansējums nav obligāts). Projekta īstenošanas ilgums var būt no 6 līdz 24 mēnešiem, tas jāīsteno laikā no 01.04.2021. līdz 30.09.2023. Organizācijai jābūt reģistrētai Biedrību un nodibinājumu reģistrā pirms 2020. gada 15. februāra. Plašāka informācija par konkursu atrodama - ŠEIT.

Lai sniegtu atbalstu potenciālajiem projektu iesniedzējiem, aicinām:

Visā Latvijā notiks 15 projektu dienas ZOOM platformā, kurās varēs pārrunāt Kapacitātes konkursa nosacījumus, pieteikuma aizpildīšanu, kā arī piedalīties AIF projektu domāšanas un rakstīšanas darbnīcās. Lai gan detalizētāka informācija vēl sekos, pieteikties projektu dienām iespējams jau tagad: https://ej.uz/Kapac_projektu_Dienas. Janvārī notiks arī informatīvs seminārs par mērķu izvirzīšanas un to sasniegšanas novērtējuma pieejām (M&E sistēma, u.c.) saistībā ar kapacitātes konkursu.

Šis ir trešais AIF projektu konkurss, un tā mērķis ir stiprināt Latvijas pilsoniskās sabiedrības sektora un pilsoniskās sabiedrības organizāciju ilgtspēju un kapacitāti. AIF programma Latvijā tiek īstenota no 2020. līdz 2024. gadam ar mērķi stiprināt pilsonisko sabiedrību un iedzīvotāju līdzdalību, kā arī vairot mazaizsargāto iedzīvotāju grupu spējas. Plašāka informācija par AIF atrodama mājas lapā: www.activecitizensfund.lv.

 

*Pilsoniskās sabiedrības organizācijas (PSO) - Latvijas Republikā reģistrētas biedrības vai nodibinājumi: (1)kuru darbība vērsta uz sabiedrības labklājības celšanu, risinot pašas sabiedrības (tās grupas) identificētas problēmas vai sniedzot savu ieguldījumu valstisku mērķu sasniegšanā; (2) kuras ir neatkarīgas no publiskās pārvaldes, politiskām partijām, reliģiskām organizācijām, komerciālām organizācijām un to ietekmes (t.sk. biedru vidū un pārvaldes institūcijās pēc īpatsvara vai darbības ietekmes uzskaitīto organizāciju vai to oficiālo pārstāvju ir mazākumā); (3) kuras pēc savas būtības/rakstura/darbības nevar tikt pielīdzinātas politiskām partijām, reliģiskām organizācijām, arodbiedrībām, darba devēju organizācijām vai kooperatīvām sabiedrībā; (4) kuras neīsteno savu biedru vai dibinātāju profesionālās, komerciālās vai tiešās ekonomiskās intereses un to biedriem/dibinātājiem nav komerciālas ieinteresētības organizācijas darba rezultātā.

 

Papildu informācija:

Gundega Siliņa, Valmieras novada fonda projektu vadītāja

AIF reģionālais koordinators – konsultants Vidzemē

Tālrunis: 20258200; e-pasts: gundega.silina PIE vnf PUNKTS lv

http://www.vnf.lv / Facebook.com/ValmierasFonds/

Vecpuišu parks, Krāču kakts (netālu no “Pārgaujas aptieka”) un Jāņparks Vecgada vakarā un pirmajā Jaunā gada vakarā pārtaps par Gaismas dārziem. Tur 31.decembrī no plkst.16.00 līdz 22.00 un no 1.janvāra plkst.16.00 līdz 2.janvāra plkst.1.00 norisināsies gaismas sajūtu izrādes.

 

Tā kā gaismas dārzi būs apskatāmi vairākas stundas, aicinām ne tikai izvēlēties sev piemērotāko pastaigas laiku, bet ievērot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai.

Gaismas un skaņas saspēles burvība īstenosies stāstā, kurā ikvienam ir svarīga loma. Jo, lai gan nevaram svētkus atzīmēt plašākā pulkā, vienmēr varam dalīties sirds siltumā un labajās domās. Šo īpašo noskaņu aicinās saskatīt un izbaudīt gaismas dārzi. Vecpuišu parkā gaismas sajūtu izrādi rada kompānija SIA "GaCo" un producējošā kompānija SIA "Story Hub", savukārt Pārgaujā un Jāņparkā gaismas un skaņas stāstu veido SIA “Artistic”.

Jāpiemin, ka gaismas sajūtu izrādē Vecpuišu parkā ikviens var iesaistīties, līdz 23.decembra plkst.23.59 uz info PIE valmiera PUNKTS lv iesūtot sveicienu audio formātā. Visi sveicieni tiks apkopoti un atskaņoti Vecgada vakarā un Jaunā gada pirmajā dienā Vecpuišu parkā. Plašāk par to šeit.

Svētku laikā Valmierā notiks brīnumu lietas – taciņās, parkos, Gaujas krastos un dažādās iecienītās pastaigu vietās būs paslēpušies vairāki maršruti. Kāds būs pieņēmis Ziemassvētkiem un Jaungadam piestāvošu apveidu, kāds atklās tautas dziesmu gudrības, cits aicinās izpildīt interesantus uzdevumus, vēl kāds rosinās baudīt skaistu noskaņu. Plašāk par svētku maršrutiem šeit.

 

Norises laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

vadītājas vietniece

                                                     Mob. tālr.:26443410

Šī gada 25. decembrī Mazsalacā būs iespēja doties pastaigā pa īpaši veidotu Ziemassvētku sajūtu taku. Iedzīvotāji tiek aicināti aplūkot pilsētvidē izvietotās gaismas instalācijas, kas būs redzamas izstaigājot takas maršrutu laikā no plkst.15.00 līdz 22.00. Izgaismotās takas garums ir 3,5 km. Taka sākas no Mazsalacas pilsētas centra, dodoties pa Parka ielu līdz Valtenberģu muižai, izstaigājot muižas parku un tālāk ejot pa Muižas ielu un Pērnavas ielu līdz pilsētas centram.

Pastaigu taka ietvers piecus izgaismotus vides objektus, kas saistīti ar Ziemassvētkiem, kā arī Mazsalacas un Skaņākalna vēsturi un būtību, un galvenais no tiem būs Valtenberģu muiža. Atzīmējot svētku laiku un muižas 240. gada jubileju, ir izveidota gaismu un video instalācija muižai, godinot tās vēsturisko nozīmi un krāšņumu.

“Valtenberģu muiža katram ir sava - vienam pirmais skolas zvans, skolas laiks, vēl senāk barona laiks ar greznību un savu lietu kārtību, pastaigām pa Kungu celiņiem, krāšņie apstādījumi, tilti un tiltiņi, alejas. Joprojām cildena savā būtībā un noslēpumā savos 240 priecīgi izstaro gaismu,” tā muižu raksturo Dace Jurka, Mazsalacas novada Kultūras centra direktore.

Katrs no objektiem ir īpašs un ar savu stāstu par satikšanos, piedošanu, mīlestību, vēsturi un svētku brīnumu. Pastaigas laikā būs iespējams apskatīties gan Ziemassvētku vecīti, gan izgaismoto, ikdienā piemirsto seno koku aleju, mēnesstaru tiltu, kā arī citus vides objektus, kas atklāsies pastaigas laikā.

Daži no pastaigas objektiem izgaismosies jau 24. decembrī, priecējot iedzīvotājus arī Ziemassvētku vakarā.

Objekti veidoti tā, lai tie atbilstu noteiktajiem ierobežojumiem valstī, taču saglabātu ideju par svētku sajūtu un dotu iespēju paskatīties uz savu pilsētu no mazliet neierasta skatupunkta.

Organizatori atgādina, ka apmeklētājiem ir pienākums visu pastaigas laiku ievērot drošu distanci! Organizatori lūdz slimības simptomu gadījumā pastaigu neapmeklēt!

Atgādinām, ka šis ir pastaigas maršruts vairāku kilometru garumā, tāpēc būsim mājās silti saģērbušies un paēduši, lai, sargājot sevi un citus, nebūtu jādrūzmējas veikalos!

Pastaigu taka ir maršruts kājāmgājējiem, tāpēc lūdzam automašīnas novietot atļautajās vietās pilsētas centrā vai citās ielās, kuras nepārklāj pastaigu taku!

Lūdzam ikvienam no septiņu gadu vecuma lietot sejas aizsargmaskas, ja pastaigas laikā pie vides objektiem atrodas liels skaits cilvēku un nav iespējams ievērot divu metru distanci! 

Pastaigu organizē Mazsalacas novada pašvaldība, Mazsalacas novada Kultūras centrs sadarbībā ar LKA Latvijas Kultūras koledžas studentiem un mentoriem. Pastaigu takas vides objekti ir LKA Latvijas Kultūras koledžas studentu un mentoru veidoti, ar vēlmi radīt prieku un svētku sajūtu Mazsalacas iedzīvotājiem ziemas vistumšākajā laikā.

Sadarbojoties ar partneriem no Nīderlandes, Vidzemes plānošanas reģionam izdevies piemeklēt tādu energoefektivātes pasākumu kombināciju, kas daudzdzīvokļu namam Smiltenē pēc ēkas atjaunošanas nodrošinātu A līmeņa energoefektivitātes jeb gandrīz zema enerģijas patēriņa ēkas klasi. Scenāriju modelēšanas pamatā ir jauns, Latvijā potenciāli ieviešams finanšu instruments – aizdevums ar zemām procentu likmēm uz 30 gadu periodu –, kas nesen izstrādāts Nīderlandē un šobrīd tiek testēts Latvijas apstākļos. Scenāriju pamatā liels uzsvars likts uz atjaunojamo energoresursu izmantošanu. Pilotprojekts Smiltenē tiek īstenots, ņemot vērā, ka Latvijā pieejamais atbalsts daudzdzīvokļu ēku atjaunošanai nav pietiekams un ir jāmeklē alternatīvi atbalsta instrumenti. Virsuzdevums sadarbībai ar Nīderlandes pārstāvjiem – strādāt pie jauna un ekonomiski izdevīga energoefektivitātes fonda izveides Latvijā.

Projektā izvēlētā pilotēka Smiltenē ir daudzdzīvokļu nams, kas celts 1974. gadā un ir tipisks 103. sērijas nams. Konkrētā ēka izvēlēta, ņemot vērā faktu, ka tuvākajā laikā to plānots renovēt. Ēkai kopumā sagatavoti četri dažādi scenāriji, kuri atšķiras ar īstenotajiem energoefektivitātes pasākumiem. Scenāriju izveidē veikts rūpīgs ēkas novērtējums, kā arī analizēti pieejamie dati, piemēram, siltumenerģijas patēriņš, sastādītā būvniecības tāme. Izvērtēti arī apsaimniekošanas izdevumi un iepriekš veiktais energoaudits.

Vidzemes plānošanas reģiona energoefektivitātes eksperts Jānis Ikaunieks atklāj: ”Veicot pilota ēkas izpēti noskaidrots, ka ”dziļi” atjaunojot ēkas un integrējot atjaunojamos energoresursus, projekta tiešu izmaksu atmaksāšanās laiks bez subsīdijām svārstās ap 30 gadiem, tomēr šo atmaksāšanās laiku ievērojami paildzina citi pasākumi, kas nepieciešami ēkas savešanai kārtībā – kanalizācijas un aukstā ūdens sistēmu atjaunošana, kāpņu telpu kosmētiskais remonts un citi darbi, kas tieši nav saistīti ar energoefektivitātes pasākumiem. Tomēr, ja ņemtu vērā īpašuma vērtības pieaugumu, šādi projekti būtu pelnoši – īpašuma vērtība pieaug daudz straujāk par ieguldīto naudu ēkas atjaunošanā.”

Kā norāda energoefektivitātes eksperts J. Ikaunieks, ir steidzami jādomā, kā veicināt ēku atjaunošanu. J.Ikaunieks: “Šobrīd redzam, ka energoefektivitātes projekti bez atbalsta neatmaksājās un iedzīvotāji bieži nevēlas mēnesī maksāt vairāk. Nepieciešams veidot jaunus instrumentus, kas nodrošinātu, ka ēku atjaunošanas projekti atmaksājas. Tie varētu būt gan nekustamā īpašuma nodokļa atlaides pēc atjaunošanas vai citi labumi, kas nodrošinātu, ka ēku atjaunošana ir rentabla bez Eiropas fondu atbalsta. Šāda gadījumā gan paši iedzīvotāji aktīvāk iesaistītos ēku atjaunošanā, gan dažādi uzņēmumi to piedāvātu kā pakalpojumu. Būtiski ir nodrošināt garantiju, ka iedzīvotājs nemaksās vairāk.”

Projektā paredzētais energoefektivitātes fonds atšķirtos ar vairākām būtiskām lietām:

1. pieejams jebkurā laikā - nav atkarīgs no Eiropas Savienības plānošanas periodiem;

2. izsniegts kā aizdevums, bet ar ļoti zemu procentu likmi;

3. aizdevuma periods ir noteikts 30 gadi;

4. aizdevums, pieejams uzsākot renovāciju;

5. iedzīvotājiem tiek nodrošināta garantija par sasniegtajiem izmaksu ietaupījumiem;

6. būvdarbi var tikt iepirkti par katru būvdarbu veidu atsevišķi, tādā veidā samazinot izmaksas;

7. tiek atbalstīti tikai dziļas renovācijas projekti ar atjaunojamiem energoresursiem;

8. tiek nodrošināts finansiāls un tehnisks atbalsts lēmumu pieņemšanas procesā un tehniskās dokumentācijas sagatavošanā.

 

Saskaņā ar Valsts kontroles revīzijas ziņojums “Vai tiek izpildīti priekšnoteikumi pašvaldību pārvaldīšanā un kontrolē esošu ekspluatācijā pieņemtu ēku atbilstībai drošuma prasībām” Latvijā tikai 2% no daudzdzīvokļu dzīvojamām ēkām būvētas pēc 1992. gada. Pēdējo 10 gadu laikā, piesaistot ES struktūrfondu finansējumu, no 2009.gada līdz 2019.gada septembrim daudzdzīvokļu ēku atjaunošanā ieguldīts kopējais finansējums 235,27 milj. EUR apmērā, atjaunojot 838 ēkas. Ņemot vērā Latvijas un ES mērķus līdz 2050. gadam panākt klimata neitralitāti arī ēku sektorā, ar esošajiem ēku atjaunošanas tempiem nebūs iespējams sasniegt šādus mērķus.

Pilotaktivitāte Vidzemē tiek īstenota projekta Resettle! ietvaros. Aktivitātes mērķis ir padarīt ēku atjaunošanu pieejamu visiem iedzīvotājiem, veicinot gan pašu iedzīvotāju ieinteresētību atjaunot ēkas, gan arī piesaistot papildus finansējumu ēku atjaunošanai. Vidzemes plānošanas reģions kopā ar projekta "Resettle!" partneriem no Nīderlandes – Utrehtas Ekonomikas padomi (Economic Board of Utrecht) un Nīderlandes klimata misiju (Climate mission Netherlands), kas ir Utrehtas provinces iniciēta partnerība, strādā pie jaunas energoefektivitātes fonda ieceres. Projekta virsuzdevums ir nodrošināt, ka piedāvātie ēku atjaunošanas projekti ir finansiāli izdevīgi.

 

Par ”Resettle!” projektu:

Projekts ”Resettle!” tiek īstenots Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta ”Climate-KIC” iniciatīvas ietvaros.  ”Climate-KIC” vienotā tīklā apvienojušies uzņēmumi, akadēmiskie spēki, valsts un bezpeļņas organizācijas u.c. ar mērķi identificēt un atbalstīt inovācijas, kas palīdz samazināt klimata pārmaiņas.

 

Papildu informācijai: Jānis Ikaunieks, Energoefektivitātes eksperts Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: janis.ikaunieks PIE vidzeme PUNKTS lv, mob. tel. 26349224