Arhīva kalendārs

« March 2020 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

 

Otrdien, 25. februārī, Matīšu Tautas namā tika aizvadīts pasākums “Inovatīvi risinājumi un pieejas uzņēmējdarbībā”, kas notika Vidzemes plānošanas reģiona organizētās Vidzemes inovāciju nedēļas 2020 ietvaros. Vidzemes plānošanas reģions turpina iepriekšējā gadā aizsākto iniciatīvu, aicinot uzņēmējus, vadītājus, esošos un topošos darbiniekus iedzīvināt inovācijas ikdienā.

Burtnieku novada pašvaldība pirmo gadu startēja Vidzemes inovāciju nedēļā, piesaistot vairākus speciālistus un nozaru ekspertus, kuri dalījās savās zināšanās un pieredzē, kā arī sniedza noderīgu informāciju pasākuma apmeklētājiem. Lai gan pasākuma apmeklētāju vidū lielākoties bija Burtnieku novada pašvaldības teritorijā darbojošies uzņēmēji un sabiedriski aktīvie iedzīvotāji, par pasākumu interesi bija izrādīja arī tālāki viesi, piemēram, no Madonas.

Pasākumu atklāja Burtnieku novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Edvīns Straume, iepazīstinot pasākuma dalībniekus ar pašvaldībā paveiktajiem un šobrīd aktuālajiem darbiem uzņēmējdarbības jomā. Pasākuma dalībniekiem bija iespēja saņemt noderīgu informāciju par Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) piedāvātajiem atbalsta mehānismiem uzņēmējdarbības paplašināšanā un attīstīšanā, par ko pastāstīja LIAA klientu apkalpošanas nodaļas vadītāja Linda Grīnfelde.

Savukārt Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis iepazīstināja ar inkubatora sniegtajām priekšrocībām, kuras veiksmīgi praksē izmantojuši arī vairāki Burtnieku novada uzņēmēji, sperot pirmos soļus uzņēmējdarbības lauciņā. Viņš arī informēja, ka no  1. līdz 20. martam tiks atvērta pieteikšanās dalībai inkubācijas programmā LIAA Valmieras biznesa inkubatorā. Par personīgo zīmolvedību, uzsverot personīgā zīmola lomu veiksmīgas uzņēmējdarbības īstenošanā, kā arī iesaistot publiku aktīvi līdzdarboties un paskatīties uz sevi no malas, par jauniem risinājumiem veiksmīgā sevis pozicionēšanā rosināja domāt personāla atlases speciāliste un uzņēmuma DarbaGuru dibinātāja Inga Daliba.

Pasākuma otrajā daļā notika diskusija, kuru moderēja Vidzemes inovāciju atbalsta speciāliste un GoSmart BSR projekta eksperte Ilona Platonova. Diskusijā piedalījās Burtnieku novada uzņēmēji - vietas patrioti, kas atbildīgi īsteno uzņēmējdarbību, domājot par vietējo dabas un kultūrvēstures resursu uzturēšanu un saglabāšanu: Aigars Ruņģis, Valmiermuižas alus darītavas saimnieks, Zane Jēgere, kempinga “Ezerpriedes” īpašniece un vadītāja, Matīss Grīnbergs, kurš kopā ar ģimeni saimnieko senajā un vienreizējajā “Adzelviešu” lauku īpašumā, un uzņēmēja Silvija Reņģe, kurai ir bagāta pieredze jaunu, inovatīvu produktu radīšanā un virzīšanā tirgū. Vidzemes augstskolas HESPI eksperte Ilze Grīnfelde dalījās ar pētījuma par Burtnieka ezeru  un tā potenciālajiem tūrisma attīstības virzieniem rezultātiem, kas tapa sadarbojoties Burtnieku novada pašvaldībai un Vidzemes augstskolai. No pašvaldības puses diskusijā piedalījās izpilddirektors Mārtiņš Kļaviņš, ieskicējot pašvaldības mērķus un uzdevumus uzņēmējdarbības vides pievilcības sakārtošanā.

Pēc diskusijas un tīklošanās gan pašvaldība, gan uzņēmēji secināja, ka ir nepieciešams stiprināt savstarpējo sadarbību, būt atvērtiem dialogam, lai kopīgiem spēkiem varētu mērķtiecīgi strādāt pie teritorijas attīstības, padarītu to pieejamāku, sakārtotāku un līdz ar to radītu vietu jaunām idejām un jauniem uzņēmējdarbības virzieniem.

Informāciju sagatavoja:
Dana Sāre,
Burtnieku novada pašvaldības
Attīstības projektu vadītāja
Tālr. 29320067, e-pasts: dana.sare PIE burtniekunovads PUNKTS lv

4. martā Lielstraupes pilī kopīgā pasākumā “Uzņēmēju pēcpusdiena pilī” tikās Pārgaujas novada esošie un topošie uzņēmēji. Pasākums tika rīkots ar mērķi sniegt uzņēmējiem ieskatu un informāciju par attīstības projektu pamatiem, biznesa plāna izstrādi, kā arī par Grantu konkursa pieteikuma aizpildīšanas metodiku. LIAA Valmieras biznesa inkubatora vadītājs Jurģis Priedītis pasākuma apmeklētājiem pastāstīja par svarīgāko, kā arī kādas kļūdas nepieļaut un par ko vajadzētu padomāt, uzsākot jaunu biznesu. Linda Zaķe, finanšu institūcijas “Altum” klientu darījumu vadītāja, dalījās pieredzē, kā arī sniedza vērtīgus padomus par biznesa plāna izstrādi.

Pasākuma laikā par savu pieredzi, realizējot pašvaldības Grantu konkursu, pastāstīja arī 2019. gada Grantu konkursa finansējuma saņēmēji. SIA “Balansa Dēlis” pārstāvji Aija Zariņa un Kaspars Bērziņš, kuri 2019. gadā Grantu konkursā ieguva 2. vietu, atzina, ka tieši Grantu konkurss ir labs starta punkts gan biznesam, gan pieredzei, kas saistās ar dalību dažāda veida projektu konkursos. Savukārt Monta Nīmane un Kaspars Strupausis no uzņēmuma SIA “Crown Plants” atklāja, ar kādām grūtībām ir saskārušies, kā arī atzina, ka tieši darīšanas procesā gūtā pieredze palīdzēs efektīvākai darbībai nākotnē.

Kopīgā pasākuma beigās visiem interesentiem bija iespēja tūrisma organizatores Rudītes Vasiles pavadībā aplūkot Lielstraupes pils telpas. Uzņēmēji labprāt aprunājās arī savā starpā, kā arī izmantoja iespēju, lai pēc pasākuma sev interesējošos jautājumus uzdotu ekspertiem.

Pasākums uzņēmējiem tika rīkots pašvaldības izsludinātā Grantu konkursa ietvaros. Jau iepriekš tika ziņots, ka Pārgaujas novada pašvaldība 4. reizi izsludina Grantu konkursu komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai Pārgaujas novadā. Konkursa mērķis ir motivēt biznesa veidošanu vai attīstību, atbalstot gan jaunu komersantu vai saimnieciskās darbības veicēju rašanos, gan esošo attīstību Pārgaujas novadā.

Ar konkursa nolikumu var iepazīties Pārgaujas novada mājaslapā www.pargaujasnovads.lv .

 

Vairāk informācijas par konkursu:

Eva Meijere,

Attīstības plānošanas nodaļas vadītāja,

Pārgaujas novada pašvaldība,

e-pasts: eva.meijere PIE pargaujasnovads PUNKTS lv

 

Informāciju sagatavoja:

Iluta Beķere,

sabiedrisko attiecību un jaunatnes lietu speciāliste,

Attīstības plānošanas nodaļa,

Pārgaujas novada pašvaldība

e-pasts: iluta.bekere PIE pargaujasnovads PUNKTS lv 

3. aprīlī Valmieras Mākslas dienu ietvaros notiks biznesa forums “Māksla būt uzņēmējam”. Šī gada foruma tēma ir “Sākums” jeb “Pirmais”. Ar savu pieredzi par jauniem sākumiem, pirmajām reizēm un izaicinājumiem biznesā dalīsies gan pieredzējuši, gan jauni uzņēmēji. Starp runātājiem būs zīmola “STENDERS” dibinātājs Jānis Bērziņš, literatūriste un “TUTAS Lietas” autore Marta Selecka, inovatīvu un unikālu  videospēļu kontrolieru ražotājs Jānis Kūlbārdis, “Carnival Youth” menedžere un “Every Little Thing” valdes locekle Guna Zučika, kā arī daudzi citi iedvesmojoši un aizrautīgi uzņēmēji.

Šogad forumā īpašu uzmanību veltīsim Vidzemes un Latvijas uzņēmēju pieredzes stāstiem par jauniem sākumiem un iespēju izmantošanu. Sākt kaut ko jaunu vienmēr ir izaicinājums. Jauns sākums un pirmās reizes biznesā saistās ar nezināmo, risku, šaubām un bailēm, taču arī ar uzdrīkstēšanos, sava komforta robežu pārkāpšanu un drosmi. Uzzināt, kā būs, var tikai darot. Uzņēmēju pieredzes stāsti forumā atklās veiksmes un neveiksmes, izdošanās un kļūdas, lidojumus un kritumus, no kuriem varam mācīties visi. Vai uzdrīkstēšanās un risks attaisnojas? Kā atrast savu ceļu un rokrakstu? Kur rast spēku iet pret straumi un vai to vajag? Cik lielus sapņus uzdrīkstēties sapņot un kā tos īstenot?

Forums “Māksla būt uzņēmējam” ir impulss ikvienam uzņēmējam attīstīt esošu biznesu vai uzsākt jaunu. Ar iedvesmas stāstiem dalīsies uzņēmēji no dažādām nozarēm, taču īpašu uzmanību veltīsim radošajām industrijām. Forumu atklās iedvesmojoša runa par katra cilvēka iespējām gūt panākumus; savā pieredzē dalīsies valmieriete, Eiropas Parlamenta Kultūras un izglītības komitejas viceprezidente Dace Melbārde. Par to, kā uzsākt uzņēmējdarbību, stāstīs “TUTAS lietas” autore, literatūriste, žurnāliste  un producente Marta Selecka. Tehnoloģisko risinājumu un produktu ražotāji Kaspars Urbāns (SIA “EchoTech”) un Jānis Kūlbārdis (SIA “Azeron”) dalīsies pieredzē par nezināmajiem, par pirmo stresu un kā to pārvarēt, kad uzņēmējdarbība tikko sākta.

Foruma otro daļu iesāks uzņēmuma SIA “Winmill” līdzdibinātājs un  vadītājs Mārtiņš Marenis, kurš pastāstīs par pirmo riska kapitālu uzņēmuma attīstībai. Par produkta virzīšanu tirgū dzirdēsim SIA “PLŪKT” premium ziemeļu tēju zīmola vadītāju Māru Lieplapu. Par uzdrošināšanos ieviest biznesā inovācijas stāstīs SIA “Sniega Tehnika” vadītājs Vilnis Laizāns. “Carnival Youth” menedžere un “Every Little Thing” valdes locekle Guna Zučika  dalīsies pieredzē par to, kā “noturēties virs ūdens” un Latvijā veiksmīgi strādāt mūzikas industrijā.

Forumu noslēgs divu ļoti pieredzējušu uzņēmēju stāsti. SIA “Dižozols” valdes loceklis Ingus Salmiņš dalīsies par pirmo klientu un klientu attiecībām, savukārt zīmola STENDERS dibinātājs un mārketinga un dizaina studijas PAHO vadītājs Jānis Bērziņš stāstīs par ikvienu reizi un pieredzi biznesā kā jaunu sākumu un par mirkli, kad jāizvērtē, ko darīt turpmāk.

Forums norisināsies koncertzālē “Valmiera”, 3. aprīlī no plkst. 09.45 līdz plkst. 15.30. Aicinām iepriekš savu dalību reģistrēt foruma mājaslapā www.makslabutuznemejam.lv, kur pieejama arī detalizēta  pasākuma programma un plašāka informācija par foruma runātājiem.

Forumu organizē “Europe Direct” informācijas centrs Valmierā, Valmieras Attīstības aģentūra un Valmieras pilsētas dome. Forums “Māksla būt uzņēmējam” norisināsies Valmieras Mākslas dienu ietvaros, kas šogad Valmierā notiks no 1. aprīļa līdz 1. maijam.

                                                                                                 
Vairāk informācijas: Māra Rudīte, Uzņēmējdarbības projektu vadītāja, Valmieras Attīstības aģentūra Tālr.: +371 26454562 E-pasts: mara.rudite PIE valmiera PUNKTS lv

Sestdien, 14.martā, plkst.11.00-14.00 Valmieras integrētajā bibliotēkā, Cēsu ielā 4, Valmierā notiks izglītojošs pasākums par atkritumu apjoma samazināšanu. Pasākums aptvers jautājumus par mājsaimniecībām aktuālām atkritumu apsaimniekošanas nozares attīstības tendencēm, atkritumu, īpaši bioloģiski noārdāmo atkritumu, mazināšanas iespējām mājsaimniecībās un tajās pielietojamiem bezatkritumu (zero-waste) dzīvesveida principiem, kā arī praktisku apmācību par pareizu piemājas komposta veidošanu. Arvien biežāk publiskajā telpā dzirdamas diskusijas par atkritumu apjoma samazināšanas nepieciešamību.

 

Zero-waste kustība pagaidām ir drīzāk vēl valdošajai patērētāju kultūrai pretnostatīta subkultūra. Taču vienlaikus no atkritumu apsaimniekošanas nozares profesionāļiem arvien biežāk ir dzirdama informācija par atkritumu apsaimniekošanas stingrajiem nākotnes uzstādījumiem, kas ekonomisku apsvērumu dēļ mudinās ikvienu Latvijas iedzīvotāju samazināt visa veida radīto atkritumu apjomu. No 2021.gada Latvijā jāuzsāk arī bioloģisko atkritumu šķirošana. Skaidras vadlīnijas sistēmas izveidei un nodrošināšanai pagaidām nav. Taču jau šobrīd ir iespējams apzināti samazināt radīto atkritumu, tai skaitā arī bioloģiski noārdāmo atkritumu, apjomu un veidot piemājas kompostu. 

Pasākumā piedalīsies:

  • SIA “ZAAO” Klientu apkalpošanas daļas vadītājs Mārtiņš Vīgants, sniedzot ieskatu par mājsaimniecībām aktuālajām atkritumu nozares attīstības tendencēm un virzību, tās iespējamo ietekmi;
  • biedrību “Zaļā brīvība” un “Zero Waste Latvija” pārstāve Zane Gailīte, kura stāstīs piemērus par bioloģiski noārdāmo atkritumu rašanās mazināšanu mājsaimniecībās, šo atkritumu ilgtspējīgas apsaimniekošanas veidiem, ilustrējot tos ar ārvalstu, īpaši Francijas, piemēriem;
  • Latvijas Atkritumu saimniecības asociācijas vadītāja, docente Rūta Bendere, kura soli pa solim iepazīstinās, kā pareizi veidot piemājas kompostu, lai tajā varētu pārstrādāt gan dārza, gan pārtikas atkritumus un izmantot to augsnes bagātināšanai.

Dalība pasākumā ir bez maksas. Taču interesenti aicināti iepriekš pieteikties, elektroniski reģistrējoties šeit: https://forms.gle/3p2FZRCpaMQFc4tf8, rakstot e-pastu uz info PIE valmiera PUNKTS lv vai zvanot 26495997.

Pasākums notiks pieaugušo neformālās izglītības programmas “Līdzsvarota dzīve 2: vide, cilvēks, sabiedrība” ietvaros. Programma ir NORDPLUS atbalstītā starptautiskā projekta “Mana zaļā identitāte”/ “My Green Identity” (2018-2020) aktivitāte. To organizē Valmieras bibliotēka sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību.

Informāciju sagatavoja:
Līga Bieziņa
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā
Tālr.: 64210682; 26495997

Sestdien, 21.martā, plkst.18.30 Lubāna mitrāja informācijas centrs aicina ģimenes ar bērniem un dabas draugus piedalīties pūču izziņas nakts pārgājienā. Pārgājienu vadīs putnu vērotājs Elvijs Kantāns. Pārgājiena maršruts vedīs pa meža takām dabas lieguma „Lubāna mitrājs” teritorijā un pasākuma mērķis ir nedaudz iepazīties ar noslēpumaino pūču pasauli. Aptuvenais pasākuma ilgums līdz trīs stundām, norises vieta – Teirumnīku mežu apkārtne. Kopā ar pārgājienu vadītāju būs iespējams uzzināt vairāk par biežāk sastopamajām pūču sugām Latvijas dabā, pūču izplatību, ligzdošanas īpatnībām un medīšanu u.c. paradumiem.

 

Tā kā pārgājiens notiks galvenokārt dienas tumšajā laikā, pārgājiens galvenais uzsvars ir uz skaņām un klausīšanos, vizuāli pūces neredzēsim. Pārgājiens būs klusuma un klausīšanās pastaiga, izjūtot nakts burvību mežā, sadzirdot nakts putnu sasaukšanos un novērojot meža izmaiņas līdz ar tumsas iestāšanos. Plānotais pārgājiena maršruts ir aptuveni 5km. Tas paredzēts pa meža takām un celiņiem, vieglas sarežģītības pastaiga, kas piemērota ģimenēm ar bērniem.

Pirms pārgājiena īpaši sekojam līdzi laika apstākļiem un ģērbjamies atbilstoši, jo pārgājiena laikā būs arī apstāšanās un klausīšanās pauzes, parūpējamies, lai nav auksti! Vēlami mitruma izturīgi apavi un apģērbs, kas ejot nečaukst.

Pārgājiena laikā nepieciešams arī kabatas vai pieres lukturītis. Omulīgākai pastaigai, ja ir vēlme, līdzi var paņemt karstu tēju un kādu našķi.

Ikviens interesents ir aicināts piedalīties pārgājienā, iepriekš piesakot savu dalību rakstot epastu lubanamitrsj PIE gmail PUNKTS com vai zvanot pa tālruni 29234956. Precīzs pārgājiena sākuma punkts tiks nosūtīs dalībniekiem, kas būs pieteikušies.

Pasākums bez maksas.

Pasākumu organizē Lubāna mitrāja informācijas centrs