Arhīva kalendārs

« February 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Šodien, 1. februārī, plkst. 10:00 Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā elektroniski sākas agrā pieteikšanās mācībām 19 profesijās nākamajam mācību gadam. Tiešsaistē pieteikties iespējams tehnikuma mājas lapā www.vtdt.lv, sadaļā Uzņemšana.

 

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikums jau otro gadu piedāvā jauniešiem iespēju pieteikties mācībām elektroniski izvēlētajā profesijas apmācības grupā pirms pamatskolas absolvēšanas.

Agrās pieteikšanās laikā būs iespējams pieteikties mācībām autotransporta un mašīnzinību, koka izstrādājumu izgatavošanas un dizaina, būvniecības, IT, lauksaimniecības un ēdināšanas pakalpojumu programmās. Nākamajā mācību gadā tehnikums uzņems četrās jaunās profesijās – arhitektūras tehniķis, inženierkomunikāciju tehniķis, datorizētu kokapstrādes iekārtu operators un betonēšanas tehniķis. Neiztrūkstoši pieteikumus gaidīsim no jauniešiem, kuri vēlas apgūt programmēšanas tehniķa, automehāniķa, mēbeļu galdnieka, namdara, produktu un apģērbu dizainera asistenta, pavāra vai lauksaimniecības mehanizācijas tehniķa un citas profesijas.

“Arī šajā laikā vēlamies aicināt skolēnus jau šobrīd nopietni domāt, apsvērt un izrunāt ģimenēs tālākizglītības iespējas un arī pieteikties mācībām pie mums Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā kādā no mūsu piedāvātajām mācību programmām. Iepriekšējā mācību gadā redzējām, ka jaunieši šo iespēju pozitīvi novērtē un labprāt izmanto, tādēļ nodrošinām šo iespēju arī šogad – jau laicīgi pieteikties mācībām izvēlētajā programmā. Tehnikums nemitīgi attīstās – drīz durvis vērs jauna dienesta viesnīca Cēsīs, bet Priekuļos moderns automobiļu un lauksaimniecības tehnikas diagnostikas centrs, tādējādi cenšamies nodrošināt gan mūsdienīgu mācību, gan dzīves vidi,” skaidro tehnikuma direktors Artūrs Sņegovičs.

 

Informāciju sagatavoja:

Liene Sarapova 

komunikācijas speciāliste

sarapova.liene PIE pt.edu PUNKTS lv

 

"Vidzemes kultūras programmas 2019" projekti turpina dzīvot! Izstāde "Pārvēršanās" Cēsīs, Sarkano klinšu dabas takā pie Rūcamavota pievērsusi uzmanību plašai sabiedrībai un ir īpaši apmeklēta pandēmijas laikā, kad izstāde brīvā dabā ir reta iespēja.

Par to sižets arī LTV1 raidījumā "Kultūrdeva", kas skatāms šeit

 

Informāciju sagatavojusi

Inese Ciekure
tel.nr. 29225402
artCēsis

Sestdien, 6. februārī, plkst. 18.00, tiešsaistē no Koncertzāles “Cēsis” izskanēs koncerts, kurā savu pirmo kopīgo programmu piedāvās Cēsu koncertzāles šī gada rezidences mākslinieki - vijolniece Kristīne Balanas, čelliste Margarita Balanas un vijolnieks Roberts Balanas. Kopā ar orķestri Sinfonietta Rīga un britu diriģentu Benu Palmeru – gan solo, gan spēlējot visiem trim ansamblī, Balanas izpildījumā dzirdēsim Vivaldi, Mendelzsona, Rota, Monna, Pērta un Sarasates skaņdarbus.

 

Koncertzāles “Cēsis” šī gada programmas pirmais simfoniskās mūzikas koncerts atklās talantīgu jaunās paaudzes mūziķu ģimeni jeb trīs Balanas – vijolniekus Kristīni un Robertu un čellisti Margaritu, kuru mītnes vietas Eiropā šobrīd ir Londona un Berlīne. Māsas jau vairākkārt uzstājušās šajā zālē – gan solo, gan duetā, savukārt brālim Robertam gaidāma debija Cēsīs.

Uzsākot savu rezidenci Koncertzālē “Cēsis”, Trīs Balanas pirmajai koncertprogrammai izraudzījušies skaņdarbus, kas izceļ jaunību, tās vieglumu un reizē trauslumu. Programmā iekļautos vairāku laikmetu meistardarbus vieno uzdrīkstēšanās, kā arī neizbēgamais traģisms.

Koncerta pirmā daļā iesāksies ar garīguma apvīto Arvo Pērta Fratres Roberta Balanas interpretācijā. Turpinājumā - virtuozais Georga Matiassa Monna čellkoncerts Margaritas Balanas sniegumā, kā arī vētrainais Antonio Vivaldi koncerts divām vijolēm un čellam, kurā uzmirdzēs visu trīs solistu meistarība.

Sestdienas koncerta programmas otrajā daļā skanēs Hansa Rotta mūzika, ko apbrīnoja gan viņa laikabiedri, gan skolotājs Antons Brukners un skolasbiedrs Gustavs Mālers. Diemžēl komponista dzīve traģiski aprāvās jau 26 gadu vecumā. Cēsīs orķestra Sinfonietta Rīga izpildījumā dzirdēsim Rotta simfoniju stīgu orķestrim Labemol mažorā.

Vēl viens radošā mūža agrīnā periodā radīts skaņdarbs - Fēliksa Mendelszona Vijoļkoncerts, kuru komponists radījis būdams vien 13 gadus vecs, koncertā skanēs Kristīnes Balanas lasījumā. Savukārt koncerta izskaņā uz skatuves atkal redzēsim visus trīs Balanas izpildām īpaši šai programmai radītu aranžiju spāņu komponista Pablo de Sarasates Navarra divām vijolēm un čellam. Šajā enerģiskajā spāņu dejā solisti ar neskaitāmiem instrumentu spēles tehniskajiem paņēmieniem apliecinās savu virtuozitāti, kā arī lielisko saspēli, kas iespējama pateicoties ciešajām ģimenes saitēm.

6. februāra tiešsaistes koncerts “Trīs Balanas un Sinfonietta Rīga” būs skatāms Koncertzāles “Cēsis” mājaslapā www.cesukoncertzale.lv un Biļešu paradīzes vietnē internetā, pirms tam par 8 EUR iegādājoties tiešsaistes pieejas kodu.

Biļeti/pieejas kodu uz tiešsaistes koncertu iespējams ir iegādāties Biļešu Paradīzes mājaslapā www.bilesuparadize.lv.

Ja gadījumā tiešsaiste ir nokavēta, vai ir vēlme koncertu noskatīties atkārtoti, tad ar jau iegādāto biļeti/kodu to būs iespēja darīt līdz 7. februāra plkst. 23.50. Arī biļešu tirdzniecība turpināsies visu šo laiku.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

5. februārī no plkst. 10.00 līdz 13.00 notiks tiešsaistes saruna "Kultūra attīstībai un izaugsmei: Valmiera un Valmieras novads Eiropas kultūrtelpā".

 

Sarunā piedalīsies

Eiropas Parlamenta deputāte un Kultūras un izglītības komitejas viceprezidente Dace Melbārde,
pilsētplānošanas eksperts, antropologs, Vefresh inovāciju apkaimes vadītājs Viesturs Celmiņš,
Reinis Suhanovs, Valmieras pilsētas Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 mākslinieciskās programmas vadītājs,
Valmieras kultūras centra direktors Toms Upners,
Valmieras pilsētas pašvaldības galvenā kultūras projektu vadītāja Liene Jakobsone.

Tāpat ar iedvesmojošiem pieredzes stāstiem dalīsies māksliniece Sigita Sniegs un rakstnieks Kirils Kobrins (ENG).

Sarunā acināti piedalīties Valmieras pilsētas un topošā Valmieras novada kultūras ekspertIi un entuziasti, mediju pārstāvji, kā arī ikviens interesents.

Saruna tiks translēta tiešsaistē Valmieras pilsētas Facebook (https://fb.me/e/3LiEwDwtQ) un Youtube kontos.  

Jautājumus aicinām uzdot, rakstot uz info PIE valmiera PUNKTS lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristīne Melece
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja 
E-pasts: Dace.Jase PIE valmiera PUNKTS lv

Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fondu līdzfinansējums veicinājis mūsdienīga, droša, cilvēkiem un videi draudzīga transporta un sakaru pieejamību Latvijā. Sabiedriskā transporta infrastruktūras modernizācijai, laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam, pašvaldības un pašvaldību uzņēmumi kopumā ir saņēmuši vairāk nekā 258 miljonus eiro ES līdzfinansējuma.

Valmieras, Liepājas, Daugavpils, Rēzeknes, Jūrmalas un Jelgavas  iedzīvotāji un pilsētu viesi ir novērtējuši priekšrocības, ikdienas ceļu mērojot ar ērtākiem, klusākiem un videi draudzīgiem jauniem satiksmes autobusiem un tramvajiem.

“Hibrīdautobusi Valmieras pilsētas maršrutos ir liels solis dzīves vides kvalitātes uzlabošanā un ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā. Būt videi draudzīgiem ir mūsu visu vērtība un svarīgs uzdevums. Tāpēc prieks, ka kopā ar SIA “VTU Valmiera” mums ir izdevies atrast piemērotāko risinājumu Valmieras sabiedriskā transporta sistēmai un idejas un tehniskos risinājumus no plāniem redzēt īstenojamies,” saka Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

“Vairākas reizes esam veikuši testa braucienus un rūpīgi vērtējuši, kas būtu Valmierai labākais variants. Mūsu autobusu vadītāji, mehāniķi un tehniskās palīdzības darbinieki piedalījās mācībās, iepazīstot jaunos autobusus, un viņu atsauksmes ir pozitīvas. Jaunie autobusi ir ne vien pasažieriem ērti, bet arī draudzīgi videi, tādējādi šis ir ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā. Tas ir arī viens no mūsu uzņēmuma mērķiem – nodrošināt kvalitatīvu, mūsdienīgu pakalpojumu, kas ir uz ilgtermiņa attīstību vērsts,” tā SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

  

Kā jau ziņots, š.g. 7.janvārī Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi paredz vēl papildu 85 milj. EUR ES līdzfinansējumu videi draudzīga sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstībai – sliežu transporta un autobusu projektu īstenošanai, kur projektu īstenošana ir jārealizē līdz 2023.gada beigām. Videi draudzīgu autobusu iegādei valdība atbalstīja grozījumus, kas paredz finansējuma piešķiršanu 4.5.1.2.pasākuma “Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (autobusi)” otrās projektu iesniegumu atlases kārtas ietvaros līdz 2023.gada beigām Valmierā,  Jēkabpilī un Daugavpilī.

Informāciju sagatavoja

Satiksmes ministrijas

Komunikācijas nodaļa

Tālr.: +371 29 855 688

komunikācijas PIE sam.gov PUNKTS lv

Latvijas lauku reģionu kopienas un ciemi līdz 2021. gada 9. martam tiek aicināti pieteikties atpazīstamības zīmes “Viedais Ciems” piešķiršanai. Atpazīstamības zīmes piešķiršana norisinās komunikācijas kampaņas “Mans ciems ir “Viedais Ciems”” ietvarā.

Iniciatīva piešķirt atpazīstamības zīmi “Viedais Ciems” Latvijā tiek izsludināta pirmo reizi. Tās mērķis ir atzīt un atbalstīt Latvijas lauku kopienu labās prakses ceļā uz viedumu, daudzinot iedzīvotāju centienus un jau ieviestos risinājums, kas īstenoti, lai veidotu aktīvāku, iesaistošāku kopienas dzīvi un inovatīvus risinājumus esošajiem izaicinājumiem.

Publisko un privāto partnerattiecību biedrības "Zied zeme" vadītāja Linda Cīrule skaidro: “Viedo ciemu koncepts Latvijā kļūst arvien zināmāks, ir vairākas kopienas, kas sevi jau dēvē par viediem ciemiem, ir piemēri arī daudzviet Eiropā, kas rāda, ka iedzīvotāji izvēlas paši uzņemties dažādu iniciatīvu rosināšanu, īstenošanu, lai kopienas infrastruktūra varētu nodrošināt arvien vairāk kopienai nepieciešamo pakalpojumu.”

Kampaņas organizatori ir izstrādājuši kritērijus un vadlīnijas atpazīstamības zīmes piešķiršanai un pulcējuši starpdisciplināru žūriju, kas izvērtēs pieteikumus un paziņos pirmos atzinības zīmes “Viedais Ciems” saņēmējus. Atzinības zīmes piešķiršanas žūrijas komisijā dalību līdz šim apstiprinājuši: Valsts prezidenta padomniece informatīvās telpas un digitālās politikas jautājumos Ieva Ilvesa, Latvijas Universitātes Telpiskās attīstības plānošanas studiju programmas koordinatore un lektore Gunta Lukstiņa, biedrības “Latvijas lauku forums” izpilddirektore Anita Seļicka, biedrības “Jūras Zeme” vadītājs Āris Ādlers, biedrības “Pierīgas Partnerība” valdes locekle Alīna Lukjanceva, vides žurnāliste Anitra Tooma, arhitekts, antropologs un pētnieks Matīss Šteinerts, biedrības “NEXT” vadītājs, video projektu producents un līdzdalības eksperts Vilis Brūveris.

Savu ciemu atpazīstamības zīmes piešķiršanai, pirms tam informējot pārējos kopienas dalībniekus, var pieteikt jebkurš kopienas pārstāvis, neatkarīgā no juridiskā statusa. Pieteikumus var iesniegt šajā saitē: https://forms.gle/kikcSNhRUhFz5JZc9

Kritēriji atzinības zīmes “Viedais Ciems” piešķiršanai: https://ej.uz/7kp4

Valdīnijas atzinības zīmes “Viedais Ciems” piešķiršanai: https://ej.uz/whh4

Komunikācijas kampaņas iniciatori ir publisko un privāto partnerattiecību biedrība "Zied zeme" sadarbībā ar projekta partneriem biedrību “Pierīgas Partnerība” un biedrību “Jūras Zeme”. Kampaņu īsteno “LLF sadarbnīca”. Kampaņa tiek īstenota projektā „Smart Villages LEADER Network” Nr. 19-00-A019.333-000005 Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam apakšpasākuma „Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” ietvaros.

Vairāk informācijas: Anita Seļicka, +371 29 442 492, anita.selicka PIE laukuforums PUNKTS lv

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikums un Draugiem Group noslēguši sadarbības līgumu, lai nodrošinātu jauniešiem kvalitatīvu, konkurētspējīgu, prestižu un darba tirgum atbilstošu profesionālo izglītību.

“Veiksmīga sadarbība ikdienā ar Draugiem Group jau notiek vairāk nekā gadu, un tā laikā esam sapratuši, ka tehnikuma un tehnoloģiju uzņēmuma ilgtermiņa redzējums par profesionālo izglītību un to, kādam jābūt mūsdienīgam tehnikumam un mūsdienīgām mācību programmām, sakrīt. Tāpat sadarbības rezultātā mācāmies no Draugiem Group, kā ikdienā skolā veidot vidi eksperimentiem un dažādām jauniešu iniciatīvām. Tehnikums ar Draugiem Group atbalstu vēlas kļūt par vietu, kurā veidojas jaunuzņēmumi un attīstās uzņēmējdarbība,” stāsta tehnikuma direktors Artūrs Sņegovičs.  

“Eksperiments gada garumā, kad viens no Draugiem Group dibinātājiem Agris Tamanis strādā par programmēšanas skolotāju Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā, ir izdevies. Jauno IT speciālistu zināšanas un prasmes programmēšanā ir ievērojami augušas, lai mācību procesā apgūto sāktu nostiprināt praksē. Mēs turpināsim nodrošināt tehnikumu ar mācībspēkiem no Draugiem Group uzņēmumu labākajiem speciālistiem un rūpēsimies par to, lai skolas vide līdzinātos mūsdienīgam IT uzņēmumam,” sadarbības modeli skaidro Draugiem Group runasvīrs Jānis Palkavnieks.  

Profesionāļu IT specialitātēs trūkst, pieprasījums pēc jomas profesionāļiem valstī ir augsts, un tirgus spētu nodarbināt pat divas, trīs reizes vairāk IT jomas speciālistu, tādēļ tehnikums vēlas ciešā sadarbībā ar nozares uzņēmumu sagatavot labus profesionāļus. 

Līgumā abas puses vienojušās par IT profesijām atbilstošas darba vides nodrošināšanu praktiskajām mācībām, darba vidē balstītām mācībām un eksāmenu norises īstenošanu; par savstarpēju sadarbību profesionālās kvalifikācijas eksāmenu vērtēšanā; par IT nozares programmu izstrādāšanu, pilnveidošanu un realizāciju, kā arī par savstarpējo sadarbību mācībspēku piesaistē.  

Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikumā ir sākusies agrā uzņemšana jaunajam mācību gadam. Elektroniski aizpildot pieteikuma anketu, 19 profesiju apguvei iespējams pieteikties līdz pat jūlija sākumam. 

 

Papildu informācijai
Vidzemes Tehnoloģiju un dizaina tehnikuma direktors
Artūrs Sņegovičs
Tel. +371 20210818   
arturs.snegovics PIE vtdt.edu PUNKTS lv
www.vtdt.lv

Laikā, kad esam ierobežoti ceļot un satikties, Enter Gauja sadarbībā ar Valmieras pilsētu aicina iepazīt Gaujas Nacionālā parka tūrisma piedāvājumu. Iedvesmu ceļošanai virtuālajā ekskursijā jums sniegs Ziemeļlatvijas pērle – Valmiera! Virtuālās ekskursijas sākums plānots svētdien, 28.februārī, plkst.10:00 Enter Gauja National Park un Visit Valmiera Facebook kontos.

Lielākā no Ziemeļlatvijas pilsētām, krāšņā pērle Valmiera ar gadsimtiem senu vēsturi, mūsdienīgu un zaļu pilsētvidi, kuru gluži kā rota caurvij Latvijas garākā upe – Gauja! Ar šādu vadmotīvu virtuālajā ekskursijā jūs uzrunās divi atraktīvi gidi un Valmieras muzeja vēsturnieki, atklājot Valmieras “pērles” – gan interesantus faktus, gan maz zināmus nostāstus par pilsētu. Ikviens skatītājs varēs atgriezties saulainu vasaras dienu atmiņās un smelties idejas nākamajam ceļojumam uz Gaujas Nacionālā parka Ziemeļu vārtiem – Valmieru.

Virtuālās ekskursijas garums būs aptuveni 40 minūtes, un tā norisināsies angļu valodā. Ekskursiju būs iespējams noskatīties arī pēc tiešraides Visit Valmiera un Enter Gauja National Park Facebook un Youtube kontos.

Informāciju sagatavoja:
Zane Krūmiņa
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma projektu vadītāja
Mob. tālr.: 25437177

Aukstā ziemā, kad īpaši izjūtam iekštelpu klimata ciešo saistību ar enerģijas patēriņu, aktuāls kļūst jautājums, kā efektīvāk pārvaldīt savu siltumapgādes sistēmu un gudrāk samazināt siltumenerģijas patēriņu, nezaudējot komfortu un labsajūtu. Lai iepazīstinātu ar inovatīviem risinājumiem siltumenerģijas pārvaldībai, Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros 25. februārī plkst. 11:00 Vidzemes plānošanas reģions rīko tiešsaistes semināru “Ceļā uz viedo siltumu”. Seminārā apskatīsim, kādas inovācijas iespējamas centralizētajās siltumapgādes sistēmās, piemēram, daudzdzīvokļu mājās, kā arī iespējas, kas var palīdzēt samazināt patēriņu dzīvoklī vai privātmājā, tai skaitā viedās mājas risinājumus.

Projekta “Smart Living” ietvaros esam sapulcējuši šajā jomā zinošus ekspertus. Semināra laikā eksperti pastāstīs, kādi faktori ietekmē iekštelpu klimatu, un kādas ir iespējas kontrolēt savu siltuma patēriņu. Viņi iepazīstinās ar inovācijām centralizētajās siltumapgādes sistēmās. Būtiska nozīme ir patēriņa monitoringam, ērtai datu nolasīšanai un analīzei, kas ļauj izvērtēt patēriņu un nekavējoties rīkoties – iepazīstināsim ar vairākiem šādiem risinājumiem. Tāpat arī mūsu eksperti pastāstīs par ierīcēm, kas var noderēt, uzlabojot savu siltumapgādes sistēmu.

Dalība seminārā ir bez maksas, taču iepriekš jāreģistrējas.

Detalizētāka semināra programma un reģistrēšanās saite atrodama Vidzemes inovāciju nedēļas mājaslapā http://innovation.vidzeme.lv/lv/pasakumi/2021-02-25/cela-uz-viedo-siltumu.html

Pēc reģistrācijas, tuvojoties pasākumam, katram dalībniekam tiks nosūtīta Zoom platformas saite tiešsaistes semināram.

 

Par Vidzemes inovāciju nedēļu (22.02.-26.02.2021.)

Kopš 2019. gada Vidzemes plānošanas reģions ik gadu februāra pēdējā nedēļā organizē Vidzemes inovāciju nedēļu. Iniciatīva aizsākta, aicinot vidzemniekus iedzīvināt inovācijas kultūru.

Pasākumi, kas tiek organizēti visā reģiona teritorijā, palīdz mainīt sabiedrības priekšstatus par to, kas īsti ir inovācijas, kādiem nolūkiem tās lieto, kas nepieciešams, lai tās iedzīvinātu un vai tiešām tās ir ļoti dārgas.

Piecu dienu laikā Vidzemē notiek virkne pasākumu, rosinot esošos un topošos darbiniekus, uzņēmējus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā.

Vairāk informācijas par VIN2021 pasākumu piedāvājumu meklējiet innovation.vidzeme.lv sadaļā “Pasākumi”

 

Par projektu “Smart Living”

Seminārs tiek organizēts Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

 

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_

EUCF ir iniciatīva vidējām un mazām Eiropas pašvaldībām atbalsta sniegšanai investīcijām ilgtspējīgā enerģētikā. EUCF ietvaros pašvaldībām ir iespēja pieteikties grantam 60 000 EUR apmērā, lai saņemtu atbalstu dažāda veida dokumentācijas izstrādei un konsultācijām investīciju projektiem enerģētikas un klimata jomā. EUCF pirmās kārtas pieteikumu konkurss noslēdzās 2020. gada 2. oktobrī ar vairāk kā 250 pieteikumiem.

Šī gada 29. martā tiks atvērts EUCF 2. kārtas pieteikumu uzsaukums. Lai palīdzētu pašvaldībām no Latvijas veiksmīgāk sagatavot pieteikumus dalībai konkursā, SIA "Ekodoma "rīko tiešsaistes semināru.

Norises laiks: 04.03.2021, plkst. 10:00 – 11:30

Darba kārtība:

  1. Īsumā par EUCF un dalības nosacījumiem
  2. Kas jāņem vērā gatavojot pieteikumu 2.kārtai? 
  3. Kas ir EUCF investīciju koncepts?
  4. Jautājumu un atbilžu sesija

Reģistrācija: REĢISTRĀFIJAS FORMA (pēc reģistrācijas uz norādīto e-pasta adresi, ne vēlāk kā vienu dienu pirms pasākuma, tiks nosūtīta vebināra piekļuves saite)

Dalības maksa: bezmaksas

 

Informāciju sagatavoja:

SIA “Ekodoma”

EUCF iniciatīvas pārstāvji Latvijā

www.eucityfacility.eu 

No 16.februāra līdz 13.martam Valmieras muzeja Izstāžu nama logos skatāma ekspresizstāde “Uz jūsu veselību!”, aicinot uzzināt par melnā balzama tapšanas vēsturi. To kā ārstniecības līdzekli savulaik varēja iegādāties arī Valmieras aptiekās.

Cik sens ir Rīgā izgatavotais brīnumdzēriens melnais balzams, kā tas tika izgudrots, kādi viltošanas mēģinājumi piedzīvoti un vēl citus interesantus faktus ekspresizstādē atklās Valmieras muzejs. Stāstu bagātinās vitrīnā izvietotās 19.–20.gadsimta balzama krūkas no muzeja krājuma. 

Rīgas kalēju amata meistars Ābrams Kunce 1752.gadā, vārot, tvaicējot un nostādinot, atrada īsto sastāvu trejdeviņu zālīšu receptūrai. Tā par brīnumdzērienu rakstīja laikrakstos 1762.gadā: “Noderīgs dažādos gadījumos pie drudža, vēdergraizēm, zobu un galvas sāpēm, locekļu apdedzinājumiem, apsaldējumiem un mežģījumiem, pie baltās un sarkanās rozes, audzēju, indīgu kodumu, baltās rijējuguns, roku un kāju lūzumiem, īpaši pie slēgtiem lūzumiem, durtiem un kapātiem ievainojumiem. Visbīstamākos savainojumus tas dziedē piecās, sešās dienās.” Balzamam piedēvēja brīnumainas īpašības dziedēt cilvēka ķermeni pēc principa, ja nelīdzēs, arī neskādēs. Rāte apstiprināja Ābrama Kunces likumīgās tiesības vienīgajam savu izgudrojumu ražot un pārdot.

Nosaukums “Rīgas balzams” pirmo reizi minēts 1790.gadā. 19.gadsimta beigās un 20.gadsimta sākumā pirmā recepte, kuras sastāvā bijis jābūt vismaz 24 komponentēm, vairs netika tik stingri ievērota. Mūsdienās populārais dzēriens “Rīgas Melnais balzams” top rūpnieciski ražots AS “Latvijas balzams”.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas 
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410

Alūksnes novada domes Tautsaimniecības komitejas sēdē 15. februārī deputāti vienbalsīgi lēma atbalstīt un uz domes sēdi virzīt ieceri par Alūksnes dzelzceļa stacijas industriālā mantojuma infrastruktūras attīstību.

Komitejas sēdē par iecerēm, kas saistās ar kādreizējā elevatora ēkas un tai piegulošās teritorijas attīstību, stāstīja Jānis Priede, biedrības OAF un Antīko automobiļu kluba pārstāvis. Viņš deputātus iepazīstināja ar plānu ēkā drīzumā izveidot retro automobiļu muzeju, kurā eksponētu dažādos gadu desmitos ražotu automobiļu modeļus, sākot no auto pirmsākumiem pasaulē līdz pēckara laika un citiem interesantiem auto modeļiem, papildinot to ar gleznu ekspozīcijām.  J. Priede pastāstīja arī par vēlmi papildināt retro automašīnu ekspozīciju ar tvaika lokomotīvi, kas būtu ikdienā apskatāma Alūksnē, un, ja pašvaldība šādu ideju atbalstītu, arī depo būvniecību un šaursliežu dzelzceļa maršruta Alūksne-Valka neliela posma atjaunošanu vecā dzelzceļa trasē Alūksnē.

Spēkā  esošā teritorijas plānojuma sastāvā esošajā Alūksnes pilsētas zonējumā vecā dzelzceļa trase no Tālavas ielas līdz Rīgas ielai ir iezīmēta kā plānotā pilsētas apvedceļa teritorija, vienlaikus arī kā gājēju un veloceļš.  2015. gadā pēc Valsts akciju sabiedrības “Latvijas valsts ceļi” pasūtījuma veiktās izpētes rezultāti parādīja, ka apvedceļa izbūve Alūksnes pilsētas teritorijā līdz 2035. gadam nav ekonomiski pamatojama. Teritorija izmantojama atbilstoši Transporta infrastruktūras funkcionālam zonējumam, kas paredzēts visu veidu transportlīdzekļu un gājēju satiksmei un ietver gan ielu un dzelzceļu izbūvi gan to apkalpošanai nepieciešamās būves.

Apvedceļa būvniecība šajā vietā principiāli ierobežotu antīkās tehnikas un mākslas muzeja attīstības iespējas. Turklāt apvedceļš šajā maršrutā neatrisinātu nepieciešamību novirzīt tranzīta kravu plūsmu ārpus pilsētas, jo vecās dzelzceļa trases apkaimē ir blīva privātmāju apbūve abpus uzbērumam, līdz ar to tranzītkravu plūsma arvien saglabātos kā traucēklis noteiktai daļai pilsētas iedzīvotāju.

- Aicinām Alūksnes pašvaldību izvērtēt, vai lielāks ieguvums nebūs šaursliežu dzelzceļa trases vietu saglabāt kā tūrisma trasi, kur varētu atrasties gan šaursliežu dzelzceļa posms, gan gājēju un veloceliņš. Piedāvājam sadarbību dzelzceļa vēstures un industriālā mantojuma ekspozīcijas izveidei - ar eksponātiem un iespēju organizēt tūristiem īsu pārbraucienu ar tvaika lokomotīves vilktu salonvagonu. Neatkarīgi no esošā šaursliežu dzelzceļa ilgtspējas darboties nākotnē, šādā gadījumā Alūksnes pilsēta būtu droša, ka saglabāsies viens no tūristu iecienītiem izklaides veidiem - funkcionējošs šaursliežu dzelzceļš, - uzsvēra biedrības pārstāvis Jānis Priede.

Alūksnes novada pašvaldība pēdējo gadu laikā mērķtiecīgi ir attīstījusi dzelzceļa stacijas apkārtni Alūksnē – atjaunotajā bagāžas šķūnī ierīkota šaursliežu dzelzceļam veltīta ekspozīcija, atjaunota stacijas ēka, kas aktīvajā sezonā nodrošina ēdināšanas pakalpojumu, labiekārtota stacijas apkārtne, ierīkota tvaika lokomotīves ūdens uzpildīšanas vieta. Pašvaldība nozīmīgus plānus saista arī ar citu stacijas tuvumā esošu teritoriju, kur paredzēts sakārtot degradētu zonu un uzņēmējdarbības atbalstam uzbūvēt biznesa staciju jeb ražošanas ēku mazajiem uzņēmējiem. Līdz ar to elevatora ēkas kā lieliska industriālā mantojuma objekta tapšana par retro auto muzeju, tāpat arī biedrības tālākās ieceres atjaunot nelielu dzelzceļa sliežu posmu Valkas virzienā, kas būtu izmantojams nelieliem tūrisma braucieniem ar tvaika lokomotīvi un salonvagonu, šo uzņemto Alūksnes dzelzceļa stacijas apkaimes attīstības gaitu veiksmīgi papildinātu.

Lai noskaidrotu iedzīvotāju viedokli par šo ieceri, esam izveidojuši aptauju. Anketu atradīsiet ŠEIT. Lūgums aizpildīt to līdz 24. februārim.

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381503 26456644
sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Lai arī ārā sniegs un sals, dabā tuvojas pavasaris. Brīdī, kad Kokmuižas Barona pils parkā iemirdzas pilnmēness, blakus mežā sasaucas vilku pāris. Viņi tīši neslēpjas biezoknī, radot iespēju atklāt viņu pasaku un teiku stāstus! Divus vakarus, 24. un 25. februārī, iestājoties tumsai līdz plkst. 22:00, aiz Kokmuižas Barona pils, Kocēnos, dodies pastaigā atklāt vilku noslēpumus! Būs iespēja klausīties nostāstos un pasakās. Takas būs īpaši izgaismotas.

Apmeklējot pastaigu taku aicinām atceries par drošības pasākumu ievērošanu – ievēro distanci un pārvietojies tikai savas mājsaimniecības ietvaros!

Svešzemju teika stāsta, ka: “Katrs cilvēks visas savas dzīves garumā iekšēji cīnās. Tas notiek tādēļ, ka mums iekšienē dzīvo divi vilki. Viens no viņiem ir zināms kā Ļaunums. Tās ir bailes, dusmas, greizsirdība, aizvainojums, lepnums, skopums, augstprātība, žēlošanās un vainas sajūta. Bet otrs vilks – Labestība. Prieks, miers, mīlestība, cerība, žēlsirdība, dāsnums, patiesums un ticība! - Kurš no vilkiem uzvarēs? - Vienmēr uzvarēs tas vilks, kuru tu baro!' '

Informāciju sagatavoja:
Nora Urbāne
Kocēnu novada domes
Kultūras un starptautisko sakaru koordinatore
Mob.tel.: 26988129
E-pasts: nora.urbane PIE kocenunovads PUNKTS lv 

Vidzemes inovāciju nedēļas 2021 ietvaros no 22. februāra līdz 26. februārim tiks organizēti 26 iedvesmojoši, izzinoši un diskusijas rosinoši pasākumi, kuros piedalīsies vairāk nekā 50 eksperti.  Viņi dalīsies zināšanās un pārspriedumos, lai iedrošinātu vidzemniekus saredzēt inovācijas potenciālu un lietderību. Visi pasākumi tiek organizēti tiešsaistē, lielai daļai no tiem paredzētas arī tiešraides translācijas, kurām līdzi sekot varēs arī mājaslapā http://innovation.vidzeme.lv. Tāpat mājaslapā iespējams iepazīties ar visiem plānotajiem pasākumiem, kā arī reģistrēties dalībai tajos.

Vidzemes inovāciju nedēļa 2021 tiks atklāta pirmdien,  22. februārī plkst. 10.00, aicinot interesentus noklausīties iedvesmas semināru par inovācijas spēku krīzes apstākļos.

Nedēļas garumā ik dienu notiks tiešsaistes semināri, konferences, tīklošanās pasākumi, attālinātas konsultācijas, radošās darbnīcas un digitāli demonstrējumi. Tēmas, kurās tiks aplūkots inovācijas potenciāls, ir visdažādākās – bioekonomika, energoefektivitāte, izglītība, tūrisms, valsts pārvalde, uzņēmējdarbība, sabiedrības līdzdalība, dati un to pielietojums, atbalsta iespējas attīstībai, metodes inovāciju radīšanai, spēļošana motivācijas veicināšanai u.c.

VIN2021 organizatori – Vidzemes plānošanas reģions, Vidzemes uzņēmējdarbības centrs, Latvijas valsts mežzinātnes institūts Silava, RTU Cēsu studiju un zinātnes centrs, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Valsts kanceleja, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Valmieras attīstības aģentūra sadarbībā ar Valmieras pašvaldību, Latvijas IT klasteris, LIAA Madonas biznesa inkubators, Latvijas Pašvaldību savienība, Vidzemes Augstskola, Gulbenes novada pašvaldība, Kocēnu novada pašvaldība sadarbībā ar aktīvā tūrisma centru Eži.

Aicinām iepazīties ar plašo VIN2021 pasākumu programmu, apmeklējot innovation.vidzeme.lv sadaļu PASĀKUMI.

VIN2021 lieldraugi – Vidzemes Augstskola, Re:TV, laikraksts Liesma un laikraksts Druva.

 

>> IELŪGUMA VIDEO



Par Vidzemes inovāciju nedēļu

2021. gadā Vidzemē jau trešo reizi tiks organizēta Inovāciju nedēļa. Tikai šoreiz nedaudz atšķirīgā formātā – inovācijas piekritēji visas nedēļas garumā pulcēsies tiešsaistes pasākumos. Formāts mainās, kvalitāte paliek.

Šis ir pateicīgs laiks, kad visi esam viena tiešsaistes sazvana attālumā. Ir piemērots brīdis, lai paraudzītos, ko dara citi, padalītos ar to, ko darām paši un iegūtu jaunus domubiedrus un sadarbības partnerus. Inovācijas ir gan uzņēmumos, gan publiskajā sektorā. Tās dzīvo sabiedrībā un cerīgi raugās uz jauniešiem, mudinot palūkoties uz lietām citādi – efektīvāk un ilgtspējīgāk.

Vidzemes plānošanas reģions aicina iedzīvināt inovācijas ikdienā un mainīt joprojām pastāvošu priekšstatu, ka inovācijas ir saistītas vienīgi ar tehnoloģijām vai programmēšanu.

Vidzemes Inovāciju nedēļa ir pasākumu kopums, kas tiek īstenots visā reģiona teritorijā. Piecu dienu laikā Vidzemē notiek virkne pasākumu, rosinot esošos un topošos darbiniekus, uzņēmējus, vadītājus saskatīt inovāciju potenciālu savā ikdienā.

Reizēm vajag iedrošināt, reizēm – satikt pareizos cilvēkus, reizēm – gūt apstiprinājumu, ka ir laiks rīkoties!

Inovācija sākas ar domāšanas maiņu. Vidzeme mainās.

 

Jautājumiem par VIN2021 pasākumiem: Ineta Tauriņa ( ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 26382820)

Informāciju sagatavojusi: Anita Āboliņa, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību vadītāja ( anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv, mob.t. 29454752)

2020. gada pavasarī veiksmīgi tika aizvadīts Kocēnu novada pašvaldības rīkotais konkurss "Novadpētniekam pa pēdām", kurā ikviens interesents tika aicināts pārbaudīt savas zināšanas par Kocēnu novadu. Turpinot iesāktās tradīcijas, radīta jauna spēle “Novadpētnieks CILPO”, kurā izmantoti iedzīvotāju vidū jau labi pazīstamie "cilpošanas" spēles principi.

2021. gadā Vidzemes plānošanas reģions un Vidzemes Uzņēmējdarbības centrs sadarbībā ar Vidzemes pašvaldībām jau trešo reizi organizē Inovāciju nedēļu. Šoreiz Inovāciju nedēļas pasākumi norisināsies nedaudz atšķirīgā formātā – inovācijas piekritēji visas nedēļas garumā pulcēsies tiešsaistes pasākumos. Kocēnu novads spēli "Novadpētnieks CILPO" atklās tieši Vidzemes inovāciju nedēļas ietvaros. Šajā laikā, kad nav iespējams ceļot un satikties klātienē, Kocēnu novads izmanto inovatīvus, virtuālus rīkus, lai satiktos un ļautu gan novadniekiem, gan novada viesiem plašāk iepazīt Kocēnu novadu.

“Novadpētnieks CILPO” ir aizraujoša spēle par un ap Kocēnu novadu - tā vērtībām, simboliem, interesantiem faktiem, personībām un īpašām vietām. Spēli veido 6 Cilpas, kuras savukārt veido ap 30 dažādi jautājumi, uzdevumi un stāsti. Tā ir pastaigu spēle, ~ 3 km garumā, kuru iespējams spēlēt no jebkuras vietas pasaulē, pat ja neatrodies Kocēnu novadā. Viss, kas vajadzīgs, ir telefons, aplikācija un pašu izvēlēts pastaigu maršruts. Vairāk par to, kas ir cilpošana un kā tā notiek, iespējams iepazīties www.cilpo.lv.

Spēle “Novadpētnieks CILPO” tiks atklāta 26. februārī plkst. 10.00 Kocēnu novada Facebook kontā un tā norisināsies no 26. februāra līdz 28. martam. Naskākajiem un zinošākajiem cilpotājiem būs iespēja balvā iegūt CILPOTĀJU komplektu, kas sastāvēs no pārgājienos noderīgiem atribūtiem, kā arī Kocēnu novada suvenīriem un mājražotāju labumiem. Spēle būs pieejama vietnē www.cilpo.lv arī pēc 28. marta, bet pēc noteiktā spēles laika nebūs iespējams tikt pie iepriekš minētajām balvām.

Spēlē piedalīties iespējams gan individuāli, gan savas mājsaimniecības ietvaros – veidojot komandu. Spēle notiek pastaigas formā, kur izmantojot viedtālruni, dalībnieki ik pēc 100 noietiem metriem saņem kārtējo jautājumu – uzdevumu.

"Viens no šī projekta mērķiem, sadarbojoties ar aktīvā tūrisma centru "Eži", bija radīt interaktīvu, aizraujošu prāta spēli, kas kalpotu kā tūrisma piesaistes instruments un vēsturiska atmiņa par Kocēnu novadu. Līdztekus tā ir arī radoša un pielāgota ideja kā organizēt pasākumus attālināti, apvienojot kultūras, sporta un tūrisma nozares" stāsta spēles idejas līdzautore -  Kocēnu novada domes kultūras un starptautisko sakaru koordinatore Nora Urbāne.

Dalības maksa ir 5 EUR, plašāk par spēli uzzini www.cilpo.lv un spēles “Novadpētnieks CILPO” aktualitātēm seko arī Kocēnu novada Facebook kontā. Par Vidzemes inovāciju nedēļu plašāk uzzini apmeklējot vietni innovation.vidzeme.lv.

Informāciju sagatavoja:
Kristers Blūms
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciālists
Mob.tel.: 27333921
E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv 

2020.gads ir bijis izaicinājumiem bagāts gads, taču tas ir bijis īpašs laiks, jo mums bija iespēja piedzīvot Smiltenes pilsētas simtgadi. Atzīmējot Smiltenei 100,  pēc Smiltenes novada pašvaldības pasūtījuma ir izdots unikāls mākslas darbs –  fotogrāmata “100 stipri stāsti”, kas stāsta par šodienas smilteniešiem un novadniekiem – stipriem ļaudīm un par vērtībām, ko atzīst un kuras īsteno ikdienā.

Ideja “100 stipri stāsti” pirmo reizi radās  svētku “Smiltenei 100” režisoram Kārlim Anitenam, kas bija plānota kā fotoizstāde pilsētas centrā un kas būtu kā 100 dienu svētku gaidīšanas pulkstenis, zem kura katru dienu tiek izvietots viens stāsts par stipro Smiltenes cilvēku. Taču 2020.gads mums neļāva īstenot sākotnējo svētku koncepciju, tai pat laikā lika nezaudēt stipro stātu ideju, bet gan meklēt citas formas, kā to realizēt, jo Smiltenes simtgades svētku moto bija par stipriem smilteniešiem un novadniekiem.

Kārlis Anitens: “Pilsētu stipru dara tās ļaudis. Ikviens ir svarīgs – tā ir mana pārliecība. Savukārt ļaužu dažādība piešķir pilsētai krāsas, raksturu, dinamiku. Es ļoti vēlējos, lai smilteniešu nākamajām paaudzēm paliek dokumentēta un emocionāla liecība, cik dažādi, skaisti, stipri, gudri un viedi bija smiltenieši, pilsētai iesoļojot otrajā gadu simtā. Ceru, ka, izlasot simt stāstus, ikviens no mums sajutīs pilsētas kopējo auru un sevi šajā stipro cilvēku stāstā.”

Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš: “Pilsēta, novads, Latvija ir tādi, kādu mēs tos veidojam. Šajos 100 stāstos mēs spēsim ieraudzīt daļu no cilvēkiem, kuri mūsu pilsētu ir veidojuši. Viņi vēro, kā tā ir mainījusies, un ar saviem stāstiem iedvesmo nākotnes darbiem un izaicinājumiem.”

Lai projektu realizētu kā unikālu mākslas dabu, Smiltenes novada Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvalde piesaistīja smiltenieti Leldi Adeli Cīruli, kura kopā ar savu kolēģi, fotogrāfu Mārtiņu Goldbergu ir strādājuši pie dažādiem audiovizuāliem projektiem. Veicot 100 stipro stāstu atlasi un satiekoties vairākus mēnešus ar cilvēkiem intervijās un fotosesijās, Lelde ir gandarīta par īstenoto unikālo pieredzi un radītiem foto stāstiem: “Šis ir stāsts par cilvēkiem. Par svarīgāko, kas mums katram ir. Par vērtībām, kas nenoveco, un mīlestību, kas iedvesmo. Mēs katrs esam unikāls savā būtībā, bet tajā pašā laikā visi tik vienādi, kad runājam par svarīgo.” Fotogrāfiju autors Mārtiņš Goldbergs: “Man kāds teica, ka iebraucējs nekad nevar kļūt par smiltenieti, par smiltenieti jāpiedzimst. Tomēr smiltenietis tevi apburs ar savu viesmīlību, sirsnību un draudzību. Ja jūsu ceļi ir krustojušies, tad zini, ka maza daļiņa smiltenieša mājo arī tevī. Paldies, ka parādījāt man, ko nozīmē būt smiltenietim, paldies, ka pieņēmāt mani, paldies, ka uzticējāt savu stāstu.”

Fotogrāmata “100 stipri stāsti” ir dziļi personisks, ļoti patiess vēstījums, tie parāda emocijas, stāsta par lietām, kas mums katram ir svarīgas. Ikkatrs no mums ir neaizstājams un ikviens veido Smiltenes un novada vēsturisko un jauno attīstību.

100 stipri stāsti izvēlēti, balstoties uz pašu Smiltenes novada iedzīvotāju aptaujas datiem, vēlmēm un ieteikumiem, kas aptaujas rezultātā tika iegūti 2020.gada pavasarī. Katrs no 100 stāstiem, lai tas būtu interesants un oriģināls, pārstāv kādu no cilvēkam svarīgām tēmām, piemēram, ģimene, patriotisms, mīlestība, darbs, talanti, bērni, nauda, svētki, veselība, Smiltenes vārda nesēji. 100 izvēlētie cilvēki pārstāv plašu Smiltenes un arī novada demogrāfisko spektru – bērni, jaunieši, cilvēki spēka gados, seniori, dažādu profesiju pārstāvji, uzņēmēji, sabiedrībā zināmi cilvēki.

Smiltenes stipro cilvēku stāsti ir nebeidzami, tie ir mums visapkārt. Šie simts ir tikai sākums. Mēs katrs esam stiprs savos uzskatos, vārdos, darbos un domās, tikai to vajag saskatīt, sadzirdēt un novērtēt! Mūs visus vieno spēks un mīlestība pret savu ģimeni, līdzcilvēkiem un vietu, kuru saucam par savām mājām! Šis ir stāsts par stipriem cilvēkiem, stiprā pilsētā, novadā un Latvijā. Tie esam ikviens no mums. 

Simts stipro stāstu atlasi veica Lelde Adele Cīrule un Kate Deņīsova pēc iedzīvotāju aptaujā iesniegtajiem ierosinājumiem. Foto grāmatas sastādītāji ir stāstu autore Lelde Adele Cīrule, fotogrāfiju autors Mārtiņš Goldbergs. Pašvaldības vārdā sakām paldies par ieguldīto darbu šī mākslas darba tapšanā un emocionālo liecību. 

Projekta īstenošanu koordinēja: Velga Mālkalne, Smiltenes novada Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvalde, Aija Cunska, Smiltenes novada domes deputāte,  Marita Mūze, Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Fotogrāmatu ir iespējams iegādāties attālināti Smiltenes novada Tūrisma informācijas centrā. Vairāk informācija par iegādes kārtību https://visit.smiltene.lv/suveniri/ , informācija saziņai  tālr. 64707575, 29395200 e-pasts: tic PIE smiltene PUNKTS lv.

Video: https://youtu.be/6TzGdLOUl9k

 

Informāciju sagatavoja:
Marita Mūze
Smiltenes novada domes
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: prese PIE smiltene PUNKTS lv
Mob.tel. + 371 28334474
www.smiltene.lv

Portāla Historia.lv vēsturnieki sadarbībā ar Kocēnu novada pašvaldību izveidojuši aptuveni 12 km garu maršrutu "Rubenes-Vaidavas ezera vēstures un dabas taka", kurā iekļauti 22 objekti.

Rubenes-Vaidavas ezera vēstures un dabas taka kājāmgājējiem un riteņbraucējiem piemērotā apļveida maršrutā ved apkārt skaistajam Vaidavas ezeram, dodot iespēju apvienot aktīvo atpūtu un ainavisku skatu baudīšanu ar vietējai un Latvijas vēsturei nozīmīgu vēsturisku vietu un kultūras pieminekļu apskati. Maršruts publicēts ŠEIT

Vaidavas ezera krastos cilvēki sākuši dzīvot jau no bronzas laikmeta – par to liecina saglabājušās šī perioda apbedījumu vietas – Trēziņu un Briņķu akmeņkrāvuma uzkalniņu senkapi. 

Vēlajā dzelzs laikmetā šeit, mūsdienu Kocēnu novada Kocēnu un Vaidavas pagastu teritorijā, izveidojās Tālavas latgaļu Gaujas labā krasta zeme Imera, kur 1208. gadā priesteris Indriķis, Livonijas hronikas autors, Rīgas bīskapa Alberta uzdevumā uzcēla baznīcu un nodibināja senāko kristīgo draudzi latgaļu zemēs. Ezera ziemeļaustrumu galā novietotais Vaidavas pilskalns ir viena no iespējamajām Beverīnas pilsvietām. 

Takas maršrutā vēl var iepazīties ar 2020. gadā atjaunoto seno Rubenes baznīcu, kurā iekārtota interaktīvā ekspozīcija “Pa hronikas pēdām”, skaisto 19.gs. sākumā no koka celto mācītājmuižas kalpotāju namiņu, draudzes skolu, kurā mācījies slavenais ķīmiķis Pauls Valdens, bruģētu vecā Rīgas ceļa posmu; apskatīt Vaidavas un Veļķu muižas, muižu un vecsaimniecību alejas, “Tētiņu kapus” – vienīgo Latvijā zināmo hernhūtiešu kapsētiņu, krustakmeņus, senās lauksaimniecības pieminekļus, dažādas teiku un nostāstu vietas, padzerties no Briņķu sila Veselības avota.

Takā var doties, maršrutu sākot no jebkuras vietas, taču labāk to darīt no Rubenes vai Vaidavas ciematiem, kur ir iespējams gan ērti novietot automašīnu, gan arī iegādāties pārtiku vietējās tirdzniecības vietās.

Izmantojot Historia.lv platformu, tajā iekļauto "Vietu" sadaļu un kartes moduli, jebkurš interesents var pats izveidot līdzīgu interaktīvu karti, kas tūristiem ļauj gan labāk plānot maršrutus, gan, lietojot karti viedtālrunī, ērti orientēties dabā un katrā objektā iegūt plašāku informāciju par attiecīgo apskates vietu. Historia.lv plāno tuvākajā laikā līdzīgas kartes izveidot arī Kokmuižas vēsturiskajam kompleksam un Ežu Gaujmalas takas posmam Valmiera-Sietiņiezis.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Kocēnu novada domes
Attīstības nodaļas
Sabiedrisko attiecību speciāliste
Mob.tel.: 26115449
E-pasts: medijiem PIE kocenunovads PUNKTS lv
www.kocenunovads.lv

Pasaules čempionātā biatlonā jauniešiem un junioriem, kas norisināsies Austrijas pilsētā Obertiliahā no 24. februāra līdz 7. martam, Latvijas komandas sastāvā piedalīsies četri jaunieši no Alūksnes novada – Aleksandrs Kuzņecovs, Reinis Volbergs un māsas Sanita un Sandra Buliņas.

Šobrīd notiek intensīvi sagatavošanās treniņi, bet jau 22. februārī puiši dosies uz Austriju, kur viņiem pievienosies arī māsas Buliņas. Aleksandrs jau iepriekš ir startējis šādās sacensībās, bet Reinim šī būs pirmā reize.

- Pats galvenais veiksmīgam startam ir morālā sagatavotība un stresa noturība. Šobrīd pie tā ļoti strādājam. Ja izdosies pārvarēt uztraukumu, tad arī šaušanā veiksies labi,- stāsta Alūksnes pilsētas bērnu un jaunatnes sporta skolas treneris Sergejs Sverčkovs.

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste
Tālruņi: 64381503 26456644
sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv
www.aluksne.lv

Atzīmējot Starptautisko tūristu gidu dienu, Valmieras Tūrisma informācijas centrs piedāvā ikvienam individuāli vai savas mājsaimniecības ietvaros doties neparastā ceļojumā “Ar stāstiem kabatā”. Izvēloties kādu no diviem maršrutiem – “Mazā kabatiņa” pa Valmieru vai “Lielā kabata” pa Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadu – un apmeklējot noteiktus punktus dabā, ikviens varēs ielūkoties Valmieras gidu stāstu kabatās un saklausīt, iespējams, vēl nedzirdētus stāstus, kā arī atbildēt uz gidu uzdotajiem jautājumiem video fragmentu noslēgumā.

Kur Valmierā atrodas Pasaules miera egle, kādi īpaši vēstures notikumi saistīti ar Jērakalnu un kāpēc Gaujas krastos Valmierā aug papeles? Šos un daudzus citus interesantus stāstus par ievērojamām personām un notikumiem būs iespējams uzzināt,  dodoties maršrutā kājāmgājējiem “Mazā kabatiņa” (~14 km). Apļveida maršruts ved pa Valmieras pilsētu, ietverot 10 pieturpunktus, un to var veikt arī pa posmiem sev ērtākā laikā. Maršruta GPX failu iespējams lejupielādēt visit.valmiera.lv vai ŠEIT. 

Savukārt stāstus par baronu iekoptiem parkiem, seniem pasta ceļiem, unikālu dabas svētvietu, muižkungu stādītām alejām un citus interesantus faktus būs iespējams uzzināt, dodoties maršrutā autobraucējiem “Lielā kabata” (~190km). Tas vīs līkločus pa Beverīnas, Burtnieku un Kocēnu novadu, ietverot 11 pieturpunktus. Maršruta GPX failu iespējams lejupielādēt visit.valmiera.lv vai ŠEIT.

Ceļojumā “Ar stāstiem kabatā” būs iespējams doties no 20. februāra līdz 31.martam. Darba dienās drukātas maršrutu kartes varēs saņemt Valmieras Kultūras centra kasē, savukārt elektroniski tās būs iespēja skatīt un lejupielādēt visit.valmiera.lv. Ceļojuma laikā nepieciešams apmeklēt noteiktus pieturpunktus un, vadoties pēc GPS koordinātām, dabā atrast informatīvas norādes ar QR kodiem. Lai noklausītos Valmieras gidu sagatavotos īpašos video stāstus, nepieciešams noskenēt plāksnītē redzamo QR kodu savā viedtālrunī ar interneta pieslēgumu.

Aktīvākajiem dalībniekiem, kas būs apmeklējuši teju visus pieturpunktus kādā no izvēlētajiem maršrutiem, kā arī iesūtījuši savas atbildes uz video stāstos uzdotajiem jautājumiem, pēc nejaušības principa izlozē būs iespēja laimēt arī pārsteiguma balvas, ko sarūpējis Valmieras Tūrisma informācijas centrs. Atbildes uz jautājumiem līdz 1. aprīlim aicinām sūtīt uz e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv.

Lai pārgājieni vai pārbraucieni no punkta uz punktu būtu interesantāki, aicinām apmeklēt arī citus tuvumā esošos tūrisma piesaistes objektus, kas minēti kā ieteikumi maršruta kartēs. 

Apmeklējot pieturpunktus, aicinām ievērot drošības pasākumus, ieturēt distanci un nepulcēties ārpus savas mājsaimniecības.

Informāciju sagatavoja:
Baiba Misiņa
Valmieras Tūrisma informācijas centra
Tūrisma informācijas konsultante
Mob. tālr.: 25770028

Ar mērķi sniegt vecākiem emocionālu atbalstu attālināto mācību laikā vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) ik piektdienu plkst. 14.30 kanālā “Re:TV” piedāvā jaunu TV raidījumu “Vecāku stunda”. Raidījums veidots kā divu speciālistu tematiska saruna, kurā sniegtas atbildes arī uz vecāku jautājumiem. Raidījumu vada pazīstamais psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

“Vēsturiski nebijusī situācija fundamentāli maina visas mūsu dzīves sfēras – sākot ar darbu, mācībām un beidzot ar dažādiem ikdienas paradumiem, taču krīzes ietekmi visvairāk izjūtam tieši ģimenēs. Dažās ģimenēs ir lielāks stress, citās bērni vairs negrib mācīties, kādās vairāk laika pavada kopā, vēl citās tieši pretēji – ģimenes locekļi ātrāk vēlas tikt prom viens no otra. Tas viss reizēm rada satraukumu, apjukumu, neziņu, varbūt pat bezcerību. Lai arī kādas būtu šīs sajūtas, tās ir svarīgi pieņemt un par tām ir vērts runāt. “Vecāku stundas” sarunās ar speciālistiem atklāsim, kā veiksmīgāk izdzīvot šīs pārmaiņas, palīdzot sev un tuvākajiem,” uzsver psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs.

Neliels ieskats pirmajā raidījumā: https://youtu.be/632rL6ImbN8

“Vecāku stunda” būs skatāma katru piektdienu līdz 16. aprīlim. Sev ērtā laikā ierakstus varēs noskatīties ģimenes portālā “Mammamuntetiem.lv”.

Raidījuma centrā būs pusaudžu psihoterapeita Nila Saksa Konstantinova saruna ar dažādiem ģimeņu un izglītības ekspertiem. Katra “Vecāku stunda” būs veltīta noteiktai tēmai, kur raidījuma viesis skaidros dažādās problēmsituācijas ģimenēs, kas radušās attālināto mācību laikā, tiks sniegti praktiski padomi to risināšanā, kā arī meklēts pozitīvais, ko bērns var gūt, mācoties attālināti.

Raidījumos aplūkos tādus aktuālus tematus kā sajūtas un reakcijas ģimenē attālināto mācību laikā, bērna mācīšanās un uztveres īpatnības, skolēnu gaidas no vecākiem, mācoties mājās, viedierīces bērna ikdienā, pusaudžu problēmas un vajadzības.

Pirms katra raidījuma vecāki aicināti iesūtīt sev svarīgos jautājumus, atbilstošus tā tēmai un viesim, uz e-pastu: fonds PIE mammamuntetiem PUNKTS lv. Ar raidījumu programmu var iepazīties “Mammamuntetiem.lv”.

“Vecāku stunda” ir dienas noslēdzošā, vecākiem veltītā epizode izglītības platformas “Tava klase” veidotajā “Karjeras dienā”, kas līdz ārkārtējās situācijas beigām katru piektdienu no plkst. 8.30 līdz 15.00 dažādu vecumu skolēniem piedāvās neformālas un iedvesmojošas sarunas ar visdažādāko profesiju pārstāvjiem.  

 

Papildu informācija:

Inga Akmentiņa-Smildziņa,

“Mammamuntetiem.lv” vadītāja;

tālr. 26466250, e-pasts: inga PIE mammam PUNKTS lv



Šonedēļ Valmierā noslēdzas projekts  "Viedo tehnoloģiju ieviešana Valmieras pilsētas apgaismojuma sistēmā", paredzot 452 nātrija gāzizlādes ielu apgaismojuma spuldžu nomaiņu pret energoefektīvajām gaismu izstarojošajām diodēm (LED) ar viedajiem sensoriem un viedo apgaismojuma vadības sistēmu. Ir noslēgušies ar apgaismojuma ierīkošanu saistītie būvdarbi, tiek kārtota noslēdzošā projekta dokumentācija. Lai iepazīstinātu ar paveikto un skaidrotu, kā viedā apgaismojuma sistēma rada CO2 izmešu samazinājumu un palīdz ietaupīt elektroenerģiju, trešdien, 24.februārī, plkst.16.00 kā viens no Vidzemes Inovāciju nedēļas pasākumiem notiks tiešsaistes vebinārs “Viedo tehnoloģiju ieviešana Valmieras pilsētas apgaismojuma sistēmā”.

Vebināru būs iespējams vērot un uzdot jautājumus Valmieras pilsētas pašvaldības Youtube kontā un Vidzemes Inovāciju nedēļas mājaslapā. Vebināra laikā projekta vadītājs, Valmieras pilsētas pašvaldības Attīstības pārvaldes vadītāja vietnieks Gints Bērtiņš pastāstīs par projekta ietvaros paveikto, skaidros, kādi ir viedā apgaismojuma sistēmas darbības principi un kā pilsētā ieviestie apgaismojuma sistēmas uzlabojumi palīdzēs ietaupīt elektroenerģiju, samazināt CO2 izmešu daudzumu un ietekmi uz klimatu.     

Projekta ietvaros energoefektīvu apgaismojumu pilsētā ieguva Rīgas iela posmā no Alvila Freimaņa ielas līdz Lāčplēša ielai, Valmieras rātslaukums un skatu laukums pie Svētā Sīmaņa baznīcas, Lucas skvērs Tērbatas ielā, iebraucamais ceļš no Raiņa ielas uz nodibinājumu “Centrs Valdardze”, Leona Paegles ielas posms no Brēžas līdz Semināra ielai, Brenguļu ielas posms no Stacijas ielas līdz Paula Valdena ielai, Vaidavas ielas posms no rotācijas apļa līdz pagriezienam uz AS “Valmieras Piens”, arī Raunas iela un Purva iela. LED apgaismojums uzstādīts arī Sporta ielas posmā no Limbažu ielas līdz Kazarmju ielai, uz bijušā šaursliežu dzelzceļa uzbēruma – gājēju-velosipēdistu ceļa posmā no Cēsu ielas līdz Dzelzs tiltam, teritorijā pie Valmieras Viestura vidusskolas, skvērā pie Rūpniecības un Cēsu ielas krustojuma, kā arī Rūpniecības ielas posmā no SIA “Valmieras ūdens” līdz Dzelzs tiltam.

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem viedās tehnoloģijas Valmieras pilsētas ielu apgaismojuma infrastruktūrā ievieš SIA “WOLTEC” par kopējo līgumsummu 704 864,97 EUR ar PVN. Apgaismojuma nomaiņa veikta Valmieras pilsētas pašvaldības īstenotā projekta “Viedo tehnoloģiju ieviešana Valmieras pilsētas apgaismojuma sistēmā” (līguma Nr. EKII–3/30) ietvaros, ko paredzēts līdzfinansēt ar Emisiju kvotu izsolīšanas instrumenta (EKII) finansējumu. Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 747962,65 EUR, no kurām kopējās attiecināmās izmaksas ir 560972,74 EUR. EKII finansējums paredzēts 359022,55 EUR (64%), pašvaldības līdzfinansējums – 201950,19 EUR (36%). Plānotais projekta realizācijas laiks: 2019.-2020.gads. Projekta īstenošanas rezultātā plānotais elektroenerģijas ietaupījums būs 337 293 kWh/gadā, CO2 samazinājums – 36764.93 kg gadā.

 

Informāciju sagatavoja:

Līga Bieziņa

Valmieras pilsētas pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijā

Tālr.: 64210682; 26495997

Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fondu līdzfinansējums veicinājis mūsdienīga, droša, cilvēkiem un videi draudzīga transporta un sakaru pieejamību Latvijā. Sabiedriskā transporta infrastruktūras modernizācijai, laika posmā no 2014. līdz 2020. gadam, pašvaldības un pašvaldību uzņēmumi kopumā ir saņēmuši vairāk nekā 258 miljonus eiro ES līdzfinansējuma.

 Valmieras, Liepājas, Daugavpils, Rēzeknes, Jūrmalas un Jelgavas  iedzīvotāji un pilsētu viesi ir novērtējuši priekšrocības, ikdienas ceļu mērojot ar ērtākiem, klusākiem un videi draudzīgiem jauniem satiksmes autobusiem un tramvajiem.

 “Hibrīdautobusi Valmieras pilsētas maršrutos ir liels solis dzīves vides kvalitātes uzlabošanā un ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā. Būt videi draudzīgiem ir mūsu visu vērtība un svarīgs uzdevums. Tāpēc prieks, ka kopā ar SIA “VTU Valmiera” mums ir izdevies atrast piemērotāko risinājumu Valmieras sabiedriskā transporta sistēmai un idejas un tehniskos risinājumus no plāniem redzēt īstenojamies,” saka Valmieras pilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

“Vairākas reizes esam veikuši testa braucienus un rūpīgi vērtējuši, kas būtu Valmierai labākais variants. Mūsu autobusu vadītāji, mehāniķi un tehniskās palīdzības darbinieki piedalījās mācībās, iepazīstot jaunos autobusus, un viņu atsauksmes ir pozitīvas. Jaunie autobusi ir ne vien pasažieriem ērti, bet arī draudzīgi videi, tādējādi šis ir ilgtspējīgs ieguldījums pilsētas attīstībā. Tas ir arī viens no mūsu uzņēmuma mērķiem – nodrošināt kvalitatīvu, mūsdienīgu pakalpojumu, kas ir uz ilgtermiņa attīstību vērsts,” tā SIA “VTU Valmiera” valdes priekšsēdētājs Oskars Spurdziņš.

Video par līdz šim izlietoto finansējumu videi draudzīgam transportam Valmierā:  https://youtu.be/taeUuPNJz6g

Kā jau ziņots, š.g. 7.janvārī Ministru kabinetā atbalstītie grozījumi paredz vēl papildu 85 milj. EUR ES līdzfinansējumu videi draudzīga sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstībai – sliežu transporta un autobusu projektu īstenošanai, kur projektu īstenošana ir jārealizē līdz 2023.gada beigām. Videi draudzīgu autobusu iegādei valdība atbalstīja grozījumus, kas paredz finansējuma piešķiršanu 4.5.1.2.pasākuma “Attīstīt videi draudzīgu sabiedriskā transporta infrastruktūru (autobusi)” otrās projektu iesniegumu atlases kārtas ietvaros līdz 2023.gada beigām Valmierā,  Jēkabpilī un Daugavpilī.

 

Komunikācijas nodaļa

Tālr.: +371 29 855 688

komunikācijas PIE sam.gov PUNKTS lv

 

Uz ielas pretī nāk sieviete, kura stumj bērnu ratus, bet tajos esošais bērns ir aptuveni desmit gadus vecs. Ķermenis salīcis, kājas pret pārējo ķermeni nesamērīgi tievas. Bērns smejas un skaļi spiedzošām skaņām cenšas komunicēt ar pasauli. Garāmgājēji novērš skatienus, kāds uz brīdi uzsmaida bērna mammai, kāds pāriet ielas otrā pusē, jo ir mācīts neskatīties uz citādo.

 Ģimenēs, kurās aug bērns ar funkcionāliem traucējumiem, ikdienu apgrūtina ne vien rehabilitācijas procedūras, asistenta nodrošināšana bērnam un vides pieejamības problēmas, bet arī sabiedrības neizpratne par bērna ar funkcionāliem traucējumiem piederību sabiedrībai. Vecāku vēlme, lai bērna dzīvē satiktie cilvēki aiz funkcionāliem traucējumiem ierauga bērnu un viņa vajadzības, bieži paliek nesadzirdēta, nesaredzēta un nesaprasta.

Lai mazinātu sabiedrībā esošo stigmu par bērniem ar funkcionālām traucējumiem un sniegtu zināšanas, šī gada 19. februārī Vidzemes plānošanas reģiona deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” ietvaros tika organizētas apmācības vispārējo pakalpojumu sniedzējiem. Apmācības notika ZOOM platformā un tajās piedalījās 25 dalībnieki no desmit Vidzemes plānošanas reģiona pašvaldībām. Aktīvākie apmācību dalībnieki pārstāvēja izglītības nozari.

“Tas, ka mums rada trauksmi kaut kas nepazīstams un citāds, ir normāli. Tā ir mūsu smadzenes daļa, kas tā noreaģē, bet ne vienmēr kaut kas uzreiz ir jādara. Trauksme raisa vēlmi iesaistīties vai dusmas, kas ir aizsargreakcija. Kā piedzīvot to, ka neko nevar darīt? Nevis aizmukt, izvairīties, bet izdzīvot bezspēcības laiku? Pieņemšana. Pieņemšana ir sadarbība. Nav viena vispārīgā metode, pareizais veids, kā komunicēt ar šādiem bērniem un viņu ģimenēm. To nevar vienā pieejā iemācīties un tad lietot. Pareizais veids veidojas, kad iemācāmies būt iejūtīgāki, vairāk spējīgi nevis komunicēt no pareizās pozīcijas (kas būtu ļoti augstprātīgi), bet vairāk nostāties līdzās, būt gataviem līdzpārdzīvot. Un galvenais atslēgas vārds ir cieņa!”- tā, iedrošinot dalībniekus, pauda lektore Mg.psych., mg.sc.sal., sertificēta psiholoģe, mākslas terapeite, supervizore Ilze Dreifelde.

Apmācību laikā dalībnieki strādāja darba grupās, kurās diskutēja par tādām tēmām, kā  neizpratne, iesaiste, uzmanības pievēršana un komunikācijas grūtības ar bērnu, kuram ir funkcionāli traucējumi un viņa ģimeni. “Man ikdienā nav saskarsme ar bērniem, kuriem ir īpašas vajadzības. Šodiena man pilnīgi noteikti ir kas jauns un liek aizdomāties par šiem bērniem,” – pārdomās dalījās kāda bibliotēkas darbiniece. “Bijām dalībnieki no dažādām sfērām un tas ļāva mums uz lietām paskatīties no dažādiem skatu punktiem,”- tā pēc diskusijām secināja viena no dalībniecēm.

Apmācību noslēgumā dalībniekiem bija brīnišķīga iespēja noklausīties iedrošinošu dzīvesstāstu, kurā dalījās audžumamma Elīna Bataraga. Elīnas ģimenē aug audžumeita, kurai ir smagi funkcionāli traucējumi. “Ir ok, ja bērnam nekad nebūs amata un viņš nekad nestrādās. Jānomet tas plīvurs, ka visi ir salīdzināmi. Mirklis, kad es atmetu ideju, ka man audžumeitu ir “jāsalabo” bija sāpīgs, bet tas nesa milzu atvieglojumu,”- dalījās E.Bataraga. Audžumamma uzsvēra, ka ikvienam ir iespēja palīdzēt īpašajiem bērniem, atbalstot viņa vecākus. Viens vecākam pateikts teikums var mainīt ļoti daudz, Elīna aicina to izmantot, lai celtu: Īpašo bērnu vecāki ir vienlaikus ļoti stipri un ļoti trausli. Viņi var cīnīties par savu bērnu, kā lauvas, bet jebkurš negatīvs komentārs par bērnu spēj sagraut vecāku. Ir viegli saskatīt trūkumus un grūtības, bet, lai ieraudzītu stiprās puses, ir nepieciešama piepūle!

Jautājumiem: Deinstitucionalizācijas projekta “Vidzeme iekļauj” vadītāja Ina Miķelsone, mob.t 29289487, ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv">ina.mikelsone PIE vidzeme PUNKTS lv

Sociālo pakalpojumu eksperte Laine Zālīte, mob.t. 26536286, laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv">laine.zalite PIE vidzeme PUNKTS lv  

Informāciju sagatavoja: Naula Dannenberga, projekta "Vidzeme iekļauj" sabiedrisko attiecību speciāliste, mob.t. 26148024, anita.abolina PIE vidzeme PUNKTS lv">naula.dannenberga PIE vidzeme PUNKTS lv 

 

Vairāk par deisntitucionalizācijas projektu "Vidzeme iekļauj" 

No 1. marta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Konsultatīvā nodaļa ESF līdzfinansētā projekta 9.2.1.3/16/I/001 “Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē” ietvaros sāk nodrošināt ģimenēm ar bērniem bezmaksas ģimenes psihoterapijas konsultācijas. Ģimenes psihoterapijas konsultācijas notiks Latvijas Sistēmisko un ģimenes psihoterapeitu biedrības psihoterapeitu (psihoterapijas speciālistu) vadībā.

Ģimenes psihoterapijas mērķis ir stiprināt ģimeni kā vienotu veselumu, palīdzot identificēt un mazināt problēmas, kas traucē ģimenes sekmīgai funkcionēšanai. Ģimenes psihoterapija rosina ģimenes locekļus mainīt neprasmīgas, savstarpēji noliedzošas attiecības ģimenē, veicina lielāku savstarpējo sapratni, iecietību un laipnību.

Ģimenes psihoterapijas konsultācijas var notikt gan visai ģimenei vienlaicīgi, gan arī citādi - vecākam ar bērnu, vecākiem bez bērniem, vairākiem ģimenes locekļiem vienlaikus vai arī kā individuālās konsultācijas. Jebkurā gadījumā – konsultācijas mērķis būs stiprināt ģimeni kopumā, atklāt tajā līdz šim slēptos resursus, pilnveidot un attīstīt sadarbības un konfliktu risināšanas prasmes utt.

Projekta ietvaros nodrošinātās psiholoģiskās konsultācijas būs ne īsākas par stundu un garākas par pusotru stundu, tās notiks vidēji reizi nedēļā. Katra ģimene varēs saņemt no vienas līdz desmit konsultācijām (kopējais stundu skaits vienas ģimenes konsultācijām nedrīkstēs pārsniegt desmit stundas), taču izņēmuma gadījumos terapeitisko sesiju skaits varēs tikt palielināts.

Vairāk informācijas par pieteikšanos un projektam piesaistītajiem psihoterapeitiem VBTAI mājaslapā.