Arhīva kalendārs

« August 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

No 7. augusta līdz 25. septembrim Valmieras muzeja Izstāžu namā aicinām apskatīt un līdzdarboties Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas (VDMV) interaktīvajā izstādē “Redzēt. Domāt. Radīt.”

Izstāde ir interaktīvs piedzīvojums, kas ļauj gan lielam, gan mazam apmeklētājam kļūt par mākslas darba līdzautoru un piedalīties kopējā radīšanas procesā. Izstāde konceptuāli veidota kā klase, kurā, vadoties pēc skolotāja izvirzītajiem uzdevumiem un padomiem, skatītājs kļūst par skolēnu. Ikviena apmeklētāja uzdevums ir ļauties eksperimentam, jaunai pieredzei, aktīvi iepazīstot mākslas procesu.

 

Izstādē būs pieci uzdevumi, kas balstīti dizaina domāšanas modeļa principā – izpēte (redzēt), problēmas definēšana (domāt), ideju izstrāde (radīt), prototipēšana (lietot) un testēšana (zināt). Velkot paralēles ar VDMV gaidāmo jubileju, skolotājam izstādē ir galvenā loma, norādot uz pedagogu nozīmi mācību procesā, skolotājs izstādē no mācībspēka kļūst par pilntiesīgu mākslinieku visās šī vārda nozīmēs.

VDMV direktore Inese Mētriņa izceļ: “Šis piecu gadu posms līdz skolas 50. jubilejai ir nozīmīga ceļa sākums, tādēļ izvēlēts atbilstošs gada vadmotīvs – skolotājs. Pagājušajā gadā piedzīvojām attālināto mācību procesu, kur visa centrā bija skolotājs, ar savu meistarību attālināti mācot un iedvesmojot jauniešus. Skolas lielākā vērtība ir skolotāji, kuri veido skolas stilu, rokrakstu un tradīcijas. 50 gadi ir būtisks atskaites punkts – nogrieznis, kad jāsāk domāt par to, kā skola attīstīsies tālāk, pietura, kurā saprast, kādā virzienā dodamies. Skolai ir būtiski nodrošināt augstvērtīgu izglītību no pirmsskolas līdz pat sirmam vecumam. Tāpat arī izstādē ikviens no mums ir būtisks elements radošajā procesā neatkarīgi no apstākļiem.”

Lomu maiņa, kas negaidīti norisinās izstādes procesā, liek atbildēt uz jautājumiem, kas mūs iedvesmo, kas uzrunā, vai skolotājs palīdz atklāt jaunu veidu, kā palūkoties uz lietu kārtību, vai visi dziļākajā būtībā esam mākslinieki. Vienas atbildes nav – tikai 100001 variācija par tēmu, kas arī ir būtiskākā radošā procesa sastāvdaļa. Atļauja būt brīvam un spontānam, nedomājot par rezultātu pareizi/ nepareizi kategorijās.

VDMV pedagogu radošā komanda ir Liene Jakobsone, Diāna Kokoreviča, Krista Jūlija Kreišmane, Kristīne Zemļicka-Brālēna, Karīna Vītiņa, Inese Andersone, Dace Brizauska, Gija Karāne, Ilze Ērgle Vanaga un Inese Mētriņa.

Vadoties pēc valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, Valmieras muzeja Izstāžu nama apmeklējums atļauts individuāliem apmeklētājiem un vienā mājsaimniecībā dzīvojošiem, ievērojot divu metru distanci (izņemot vienā mājsaimniecībā dzīvojošas personas). Ir noteikts maksimālais apmeklētāju skaits, kas vienlaikus var atrasties Izstāžu namā, nodrošinot  katram apmeklētājam 10 m2 telpas. Telpā pēc iespējas tiek organizēta apmeklētāju vienvirziena plūsma. Lūdzam sekot norādēm vestibilā vai darbinieku sniegtajai informācijai.

Valmieras muzeja Izstāžu nama darbalaiks: no pirmdienas līdz sestdienai plkst.10.00–17.00, svētdienās plkst.10.00–15.00.

 

 

Informāciju sagatavojusi:

Valmieras Dizaina un mākslas vidusskola

Jau pavisam drīz 14. augustā no pulksten 14.00 līdz 18.00 Alūksnes Bānīša stacijā nebijis, radošs, jautrs, izklaidējošs notikums “Garšu cīņas Bānīša tirgū”, kurā pieci augstas klases un starptautisku atzinību guvuši pavāri dalīsies pieredzē, sacentīsies savā starpā, vērtēs, tirgos, degustēs un kopā radīs garāko sviestmaizi pilsētā. Tā būs vissirsnīgākā Latvijā mīlētu un starptautiski apbalvotu un atzītu pavāru mijiedarbība ar skatītājiem.

 

 

Skatītājus priecēs:

Raimonds Zommers – restorāna “Kaļķu vārti” šefpavārs, vairāku zelta medaļu ieguvējs: Baltijas kulinārijas zvaigznes kausā iegūta zelta medaļa nominācijā Banketa galds, Zelta medaļa un ceļojošā balva «Reaton» zelta pavārnīca. Ēdināšanas servisu nodrošinājis gan Spānijas karaļpārim, Slovēnijas, Čehijas, Polijas, Turkmenistānas un citu valstu prezidentiem kā arī Viņa Augstības Monako firsta Alberta II, Bo marķīza, vizītei Latvijā u.c.,

Svetlana Riškova – Latvijas pavāru kluba prezidente, Latvijas Bocuse d`Or akadēmijas prezidente. TV šova “Mūsdienu Latvijas garšas” 1. un 3.sezonas fināliste. Vairāku Latvijas un starptautisko pavāru konkursu uzvarētāja. Plānojusi un atvērusi 6 resotorānus un 4 lielās ķēdes viesnīcas Rīgā – Grand Hotel Kempinski Riga, Albert Hotel Riga, Tallink hotel Riga, Pullman Hotel Riga u.c.

Ina Poliščenko – Latvijas gada pavāre 2015., starptautiskā Dienvidkorejas kulinārijas konkursa Saloniki Grieķijā zelta medaļas ieguvēja kategorijā – restorānu deserts, arī Latvijā restorānu ekselences TOP 30 labākā deserta balvas ieguvēja. CV ierakstāmi restorāni Vino Rosso, 3 pavāri, restroāns 3 un pašas lolojums Jonathan.

Kaspars Jansons - Savas profesionālās gaitas sācis restorānā “Vincents” vidusskolas vecumā, piesakoties vasaras darbam. Pēc tā vairākus gadus strādājis “Hotel Bergs” restorānā. Stažējies arī Michelin restorānos Eiropā, piemēram, 2014. gada pasaules labākajā 3 Michelin zvaigžņu restorānā Noma (Kopenhāgena), 3 Michelin zvaigžņu restorānā Braiersbronn (Vācija) un 2 Michelin zvaigžņu restorānā La Table de Gourmet (Francija).

Aigars Sīlis – Baltijas valstu konkurencē ieguvis pirmo vietu konkursā “Baltijas kulinārais matonjums”, “Latvijas 2012. gada labākais pavārzellis”, piedalījies vairākos starptautiskos konkursos, tostarp Francijā, Parīzē iekļuvis starp septiņiem pavāru konkursa finālistiem.

 

 

Programmā:

 

Amatnieku tirdziņš, pasaules valstu virtuves, vīnziņu padomi, pavāru stāsti un dalīšanās ar jautriem un kurioziem atgadījumiem no banketiem un dažādiem pasākumiem, ēdienu gatavošanas šovs, Rīgas šefpavāru ēdienu tirdzniecība, gardi kokteiļi un atspirdzinājumi, dalīšanās ar receptēm, konkursi, viktorīnas un vērtīgas balvas, iespēja skatītājiem baudīt unikālus ēdienu risinājumus, uzklausīt atzinību, padomus un ieteikumus, laba fona mūzika un garšu paradīze. Galvenie Garšu cīņu tirgus moderatori: Valters Krauze, Roberto Meloni. 

 

 Aicinājums labākajiem tautas kulināriem. 

 

Izsludinām gardākās tortes konkursu.

 

Ja mīlat kulināriju, esat azartisks un idejām bagāts, aicinām pieteikties labākās tortes konkursam. Izcilāko garšu noteiks pieci Latvijas labākie pavāri. Labākās tortes īpašniekam balva no profesionāļiem. 

Pieteikties aicinām telefoniski: +371 29131458

 

 

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,

Alūksnes novada pašvaldības

sabiedrisko attiecību speciāliste

Tālruņi: 64381502; 26456644

sanita.spudina PIE aluksne PUNKTS lv

www.aluksne.lv

Sadzirdēt, saklausīt un sajust savas zemes Latvijas īpašo skanējumu vietējo cilvēku stāstos – ar šādu aicinājumu Valmieras novadā no 5.augusta līdz 31.oktobrim norisināsies īpaša tūrisma akcija “Savējo stāsti”.

 

Brīnišķīgas vietas un vidi veidojam mēs paši. Tie ir stāsti par savējiem, par tiem, kuri šeit dzīvo, kuri glabā atmiņas par te piedzīvoto, kuri veido un bagātina vietējo kultūras un tūrisma dzīvi, kuriem acīs deg dzirkstelīte par to, ko viņi ir paveikuši, dara un turpinās darīt. Tie ir sirsnīgi cilvēkstāsti  par dzīvi šeit, atmiņām par piedzīvoto un pārdzīvoto, par smiekliem un asarām, par sirdsdarbu, lepnumu, identitāti un lokālpatriotismu, par pārmaiņām laika griežos.

 

Lai piedalītos Valmieras novada apceļošanas akcijā, dalībniekiem, vadoties pēc foto fragmentiem un raksturojošiem pavedieniem objektu aprakstos, jāatrod konkrētās vietas dabā. Tajās nepieciešams sameklēt tūrisma akcijas norādes ar QR kodu, kuri glabā aizraujošus video stāstus. Ja tomēr nevedas nojaust vietu pēc foto fragmenta vai norādēm, iespējams izmantot arī bukletā norādītās GPS koordinātas, kas akcijas dalībniekus aizvedīs uz konkrētajiem objektiem.

 

Lai noklausītos īpašos video stāstus, nepieciešams noskenēt plāksnītē redzamo QR kodu savā viedtālrunī ar interneta pieslēgumu. Uzmanīgi ieklausoties katrā stāstā, būs iespējams dzirdēt jautājumu, uz kuru aicinām rast atbildi un ierakstīt to tūrisma akcijas bukletā.  

 

Kopskaitā tūrisma akcijā iekļautas 24 dažādas vietas Valmieras novadā. Lai pretendētu uz galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – vai citām veicināšanas balvām, nepieciešams apmeklēt vismaz 12 objektus.

 

Tūrisma akcijas bukletus iespējams saņemt Valmieras, Mazsalacas, Rūjienas, Strenču tūrisma informācijas centros, Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā un citos tūrisma informācijas punktos Valmieras novadā, kā arī lejupielādēt elektroniski ŠEIT.

 

Aizpildītos akcijas bukletus līdz 2021.gada 5.novembrim gaidīsim Valmieras, Mazsalacas, Rūjienas, Strenču tūrisma informācijas centros, Valmieras pilsētas pārstāvniecībā Rīgā (11.novembra krastmala 29) vai atsūtītus pa pastu uz Valmieras Tūrisma informācijas centru (Rīgas iela 10, Valmiera, Valmieras novads, LV-4201).

 

Akcijas noslēguma pasākums plānots 2021.gada 13.novembrī Valmierā, kad spēles veiksmīgākie dalībnieki pēc nejaušības principa saņems veicināšanas balvas no Valmieras novada tūrisma uzņēmumiem. Galveno balvu – tūristu klases velosipēdu – nodrošina Valmieras novada pašvaldība sadarbībā ar SIA “Aktīvā tūrisma centrs EŽI”. Laipni gaidīti Valmieras pusē! Lai piedzīvojums sākas!

 

Informāciju sagatavoja:

Baiba Misiņa

Valmieras Tūrisma informācijas centra

Tūrisma informācijas speciāliste

Mob. tālr.: 25770028

Varakļānu novada pagaidu administrācija 29.07.2021. pieņēma lēmumu Nr. 3. (sēdes protokols Nr.2.3.§.) “Izsludināt publisko apspriešanu par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas ietvaros”Publiskās apspriešanas periods noteikts no 2021.gada 27.augusta līdz 27. septembrim. Publiskās apspriešanas sanāksme notiks Zoom platformā 2021.gada 23.septembrī.

 

Sanāksmes laiks, kārtība: (tiks ievietots 27. augustā ), saite uz sanāksmi: (tiks ievietots 16.septembrī)

Publiskajā apspriešanā tiek aicināti piedalīties, izteikt viedokli Varakļānu novada iedzīvotāji, uzņēmēji, iestāžu darbinieki, organizāciju pārstāvji, pašvaldības pakalpojumu saņēmēji un sadarbības partneri, peronas, kuras nodarbinātas, kuru īpašumā, lietošanā atrodas īpašums Varakļānu novadā (mērķgrupa).

Interesenti, kuri vēlas piedalīties un izteikt viedokli sanāksmē, jāpiesakās iesniedzot reģistrācijas anketu līdz 16. septembrim: (tiks ievietota 27.augustā). Apstiprinājums sanāksmes dalībai vai atteikums tiks nosūtīts līdz 20.septembrim uz anketā norādīto e-pastu. Dalībniekiem pieslēdzoties sēdes tiešsaitē, dalība atļauta videokonferences režīmā (ar attēlu), norādot vārdu un uzvārdu.

Klausītājiem sanāksmes videokonferenci vērot būs iespējams tiešsaistē Varakļānu pašvaldības mājas lapā. Publiskās apspriešanas sanāksmes videokonference, saistītie dokumenti, kopsavilkums ar rezultātiem – sabiedrības iebildumi un priekšlikumi - tiks publicēti Varakļānu novada pašvaldības interneta vietnē, sadaļā "Sabiedrības līdzdalība": www.varaklani.lv

 

Balstoties uz “Administratīvo teritoriju un apdzīvotu vietu likums” 30.pantu, Varakļānu novada pašvaldība organizē publisko apspriešanu par Varakļānu novada apvienošanos ar apkārtējiem novadiem administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasnsiegšanai, plānojot apvienošanos īstenot kā sadarbības formu ar apkārtējiem novadiem primāri civilās aizsardzības, izglītības un atkritumu apsaimniekošanas jomā. Publiskajai apspriešanai virzītais plānojums un publiskās apspriešanas sanāksmes kārtībā ietverti jautājumi, kuri tieši skar administratīvās teritorijas reformu un pašvaldības, tās institūciju kompetenci.

Publiskās apspriešanas mērķis ir noskaidrot mērķgrupas viedokli, intereses attiecībā uz  Varakļānu novada pašvaldības redzējumu par pašvaldības darbību, autonomo funkciju īstenošanu, kā redzējums skaidrots “Varakļānu novada pašvaldības darbības plānojums, īstenojot administratīvi teritoriālās reformas mērķu sasniegšanu, saglabājot Varakļānu novada administratīvās teritorijas robežas”, īstenojot piekritīgā plānošanas reģiona attīstības stratēģiju, Latvijas Republikas normatīvo aktu prasības, administratīvi teritoriālās reformas vadlīnijas, uzdevumus un izstrādes mērķus: izveidot ekonomiski attīstīties spējīgu administratīvo teritoriju ar vietējo pašvaldību, kas spēj nodrošināt tai likumos noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā un sniegt iedzīvotājiem kvalitatīvus pakalpojumus par samērīgām izmaksām.

 

Ar publiskās apspriešanas paziņojumu, sanāksmes kārtību un plānojumu iespējams iepazīties:

  1. elektroniskā veidā pašvaldības interneta vietnē www.varaklani.lv;
  2. drukātā formātā Varakļānu pilsētas bibiliotēkā, Murmastienes un Stirnienes bibiliotēkā;
  3. drukātā formātā vietējā avīzē “Varakļōnīts”.

Priekšlikumus un iebildumus iespējams iesniegt rakstveidā līdz 2021.gada 27.septembrim (saņemšanas datums):

1.  nosūtot pa pastu vai ievietojot pastkastē Varakļānu novada pašvaldībā, Rīgas iela 13, Varakļāni, Varakļānu novads, LV-4838;

2. elektroniski parakstītu iesniegumu nosūtot uz e-pastu varaklani PIE varaklani PUNKTS lv;

Informācija par publisko apspriešanu un konsultāciju pieteikšana sazinoties ar Varakļānu novada pašvaldības juristi Ēriku Jermanovu pa tālruņa nr. 64860840,  e-pasts: erika.jermanova PIE varaklani PUNKTS lv

Aicinot uz pikniku un laika pavadīšanu pļavā, zemes mākslas objektā “Maģistrāle PĻAVA”, no piektdienas, 6.augusta, plkst.11.00 Dīvaliņa pļavās Valmierā, pie Lucas un Palejas ielas krustojuma, apskatei būs pieejama izglītojoša izstāde par pļavā sastopamajiem augiem.

Izstāde tapa Valmieras Dizaina un mākslas skolas vasaras plenēra laikā jūnijā, kad skolas 6.klases audzēkņi izglītojās par pļavās sastopamajiem augiem un pēc tam radīja pļavas augu zīmējumus. Zīmējumi ar augu nosaukumiem latviešu un latīņu valodās būs apskatāmi izstādē “Maģistrālē PĻAVA” kā vienā no Gaujas Nacionālajā parkā izveidotajiem “Green Fest’21 Mākslas festivāla”  vides mākslas objektiem. 

“Green Fest’21 Mākslas festivāls” ir mākslas un vides mijiedarbībā balstīts notikums, kā laikā no augusta līdz oktobrim Valmierā, Cēsīs, Siguldā un Gaujas Nacionālā parka perifērijās būs apskatāmi vides mākslas objekti landart jeb zemes mākslas formā. Mākslas festivāla laikā, veidojot vides mākslas objektus, zinātniski radošā komanda izskata dažādu dzīvotņu izzušanas problemātiku. Tas ir tiešs videi nedraudzīgas saimniekošanas rezultāts, norādot uz sekām ilgtermiņā. Šī gada festivāla tēma ir “Kad bites no planētas pazudīs pavisam, cilvēkam paliks tikai četri gadi, ko izdzīvot” (Moriss Meterlinks).

Arī zālāji un pļavas ir nozīmīga ekosistēma kā laukos, tā pilsētā. Tās ir vērtīga daudzu augu un dzīvnieku sugu dzīvotnes, ar dabisko estētisko vērtību tās kalpo kā piemērota vide pilsētas iedzīvotāju atpūtas aktivitātēm. Tādēļ “Maģistrāle PĻAVA” ir Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas radīts  projekts, kur kultivētu pļavu pakāpeniski iecerēts attīstīt par dabisku pļavu, vienlaikus piedāvājot to kā vides un cilvēka mijiedarbības mācību vidi, vietu, kur konfrontēt sevi ar dabiskas un mākslīgi veidotas vides atšķirībām, dabiskās pļavas daudzveidību pret kultivēta zāliena vienveidību.

Atšķirības radīšanai “Maģistrālē PĻAVA” šajā pavasarī tika izpļauti celiņi un laukumi kultivētā zālāja vides saglabāšanai. Neizpļautajās daļās tika iesētas dabiskā zāliena augu sēklas. Objekts tika papildināts arī ar privātās pamatskolas ZAĻĀ SKOLA bišu māju, kā arī ZAAO izglītojošu stendu par atkritumu sadalīšanās laiku dabā. Cilvēka darbības rezultātā stends savu eksponēšanās laiku jau ir beidzis.  

Zīmēto augu herbārija izstāde “Maģistrālē PĻAVA” būs apskatāma “Green Fest’21 Mākslas festivāla” laika ietvaros. Augusta beigās plānota nekultivētās zāliena daļas nopļaušana, zāles masu savācot.

Valmiera “Green Fest’21 Mākslas festivālā” piedalās ar diviem mākslas objektiem, no kuriem otrs, Valmieras novada pašvaldības, veidotais zemes mākslas objekts “Sarkanā mežskudra” apskatei būs pieejams augusta beigās.

 

Informāciju sagatavojusi:

Līga Bieziņa

Tālr.: 26495997

Alūksnē noslēgušies būvdarbi Eiropas Reģionālās attīstības fonda atbalstītajā projektā “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes pilsētā” - ir sakārtota vēl viena daļa degradētās teritorijas pilsētas rūpnieciskās apbūves zonā Rūpniecības ielā un uzņēmēju vajadzībām izveidots industriāls laukums ar nepieciešamiem inženierkomunikāciju pieslēgumiem.

Novada ekonomiskās aktivitātes sekmēšanas nolūkā sakārtota Alūksnes novada pašvaldības īpašumā esoša degradēta ražošanas teritorija Rūpniecības ielā 1A, izbūvējot daudzfunkcionālu laukumu ar nepieciešamajām inženierkomunikācijām un elektroenerģijas pieslēgumu, lai teritorija būtu pievilcīga uzņēmējdarbības attīstībai un atbilstoša uzņēmēju vajadzībām.

Izbūvētais bruģētais laukums aprīkots ar inženierkomunikāciju pieslēguma vietām (ūdenssaimniecības un elektroenerģijas infrastruktūra, centralizētās siltumapgādes sistēmas atzars), tas ir izgaismots, laukumam nodrošināta videonovērošana, ierīkota sistēma ar paceļamo/nolaižamo barjeru pie iebraukšanas, kā arī paredzēta vieta ēkas būvniecībai, lai potenciālajam teritorijas nomniekam vai nomniekiem, kuri plāno šeit attīstīt uzņēmējdarbību, būtu plašas iespējas teritoriju izmantot. Izveidoto infrastruktūru paredzēts nomas izsoles kārtībā nodot nomā vienam vai vairākiem komersantiem.

Šī paša projekta ietvaros uzlabota ūdenssaimniecības infrastruktūra Rūpniecības ielā 2A, kur iespēju pieslēgties centralizētajai ūdensapgādes sistēmai ir izmantojuši jau tur esošie komersanti.

Kopējās projekta izmaksas ir 629 252,29 EUR, attiecināmās izmaksas ir 623 952,79 EUR, tajā skaitā ERAF finansējums 75,73% – 472 533,08 EUR.

Projekts “Uzņēmējdarbībai nozīmīgas infrastruktūras attīstība Alūksnes pilsētā” (Nr.5.6.2.0/20/I/008) īstenots Darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 5.6.2 specifiskā atbalsta mērķa “Teritoriju revitalizācija, reģenerējot degradētās teritorijas atbilstoši pašvaldību integrētajām attīstības programmām” trešās kārtas ietvaros. Pēc SIA “BM projekts” un SIA “Ekolat” izstrādātā tehniskā projekta darbus objektā veica SIA “8 CBR”. Autoruzraudzību nodrošināja SIA “BM projekts” un SIA “Ekolat”, būvuzraudzību – SIA “Būvuzraugi LV”. Projektu vada Alūksnes novada pašvaldības projektu vadītāja Inese Zīmele-Jauniņa.

Informāciju sagatavoja: Evita Aploka, Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste

Lai privātmāju saimniekiem un dzīvokļu īpašniekiem veicinātu izpratni par pieejamiem ventilācijas risinājumiem, Vidzemes plānošanas reģions jūlija izskaņā rīkoja tiešsaistes semināru “Ventilācijas un dzesēšanas risinājumi privātmājām un daudzdzīvokļu ēkām”. Piedāvājam iespēju noskatīties semināra video ierakstu.

Ekspertu prezentācijas:

  • Efektīva ventilācijas sistēma privātmājā un daudzdzīvokļu ēkā (Uldis Jansons, ventilāciju sistēmu projektētājs) [Prezentācija .pdf formātā]
  • Nebijis karstums Latvijā - kā dzesēt iekštelpu klimatu (Māris Bareika, SIA "Airwave" pārstāvis) [Prezentācija .pdf formātā]
  • Praktiska pieredze, būvējot zemas enerģijas privātmāju ar piespiedu ventilācijas sistēmu (Mārtiņš Kronbergs, zemas enerģijas patēriņa ēkas īpašnieks) [Prezentācija .pdf formātā]

Seminārs tika rīkots Interreg Igaunijas – Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta “Praktiski risinājumi gudrai energoresursu izmantošanai” (Smart Living) ietvaros. Projekta mērķis ir veicināt sabiedrības izpratni par videi draudzīgu dzīvesveidu un pārdomātu enerģijas resursu izmantošanu Latvijā un Igaunijā, apvienojot abu valstu zināšanas un partneru organizāciju kompetenci. Latvijā projektu īsteno Zaļo un Viedo Tehnoloģiju Klasteris un Vidzemes plānošanas reģions, Igaunijā – Tartu reģionālā enerģētikas aģentūra.

Papildu informācijai: Ineta Tauriņa, "Smart Living" projekta vadītāja Vidzemes plānošanas reģionā, e-pasts: ineta.taurina PIE vidzeme PUNKTS lv

Informāciju sagatavoja: Rūta Ročāne, sabiedrisko attiecību speciāliste Vidzemes plānošanas reģionā, ruta.rocane PIE vidzeme PUNKTS lv

Augstāk minētā informācija šajā publikācijā atspoguļo autora viedokli un Igaunijas-Latvijas programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.

CITAS VIDZEMES ENERGOEFEKTIVITĀTES ZIŅAS

 

_

Sestdien, 14. augustā, Valmieras novada Sēļu muižā jau astoto gadu notiks Mazie Opermūzikas un mākslas svētki, kuru ietvaros tiks realizēts Vidzemes plānošanas reģiona Latvijas valsts mežu, Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītās Vidzemes kultūras programmas projekts “DONS ŽUANS UN LEPORELLO - Opermūzikas nakts koncerts Sēļu muižā”.

Koncerts “Dons Žuans un Leporello” iecerēts izcilā austriešu komponista V.A.Mocarta 265 gadu jubilejas zīmē, veidojot koncertstāstu vienai no visu laiku izcilākajām operām “Dons Žuans”. Mūzikas melodiskums un skaistums izraisīja sajūsmu, iekļaujot to starp Mocarta izcilākajiem darbiem, vēl joprojām esot opernamu repertuārā – tā vairākkārt iestudēta Latvijas Nacionālajā Operā un Baletā.

Opermūzikas nakts koncerts būs mākslinieciski augstvērtīgs, vērienīgs un atpazīstams muzikāls notikums profesionālās mākslas gardēžiem. Sēļu muižas senā parka romantiskā gaisotne ļaus sajust noskaņu, ko pirms vairāk nekā divsimt gadiem radījis Mocarts ar savu izcilo ikoniskās operas  mūziku, Lorenco da Pontes libretu un kazanoviskajām mīlas dēkām, kuras izdzīvos neremdināmais dzīves baudītājs Dons Žuans. Viņam šķiet ir viss: izskats, nauda, pils un, protams – sievietes pārpārēm. Pavedinātājs, ne mīlnieks. Leģendārā mīlnieka “kompanjons” Leporello, kurš, apbrīnodams savu kungu, vēlas viņam līdzināties. Viņš ir kā lielā mīlnieka atspulgs, kas nolasās tēlu atveidotajā stāstā - tādi “doni žuani” ir sliktie puiši, kurus, par spīti viņu netikumiem, sievietes vienmēr mīl, bet vīrieši - cenšas atdarināt. Šo muzikālo stāstu būs iespēja piedzīvot lieliskā mūziķu un operas solistu sniegumā - Inga Šļubovska – Kancēviča (soprāns), Sonora Vaice (soprāns), Evija Martinsone (soprāns), Kalvis Kalniņš (baritons), Artjoms Safronovs (tenors), Krišjānis Norvelis (bass) un Svētku kamerorķestris diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā. Biļetes cena uz koncertu 10 EUR.

Svētkos notiks izstāžu atvēršana, tikšanās ar māksliniekiem un ekskursija Sēļu muižas izstādēs: Jūrmalas mākslinieku Sēļu muižas plenēra darbu izstāde (Alise Landsberga, Baiba Briede, Inese Ziemele, Laine Kainaize, Jānis Jēkabsons, Jānis Roberts Jansons un Vodemārs Krutins), mākslinieku Rudītes un Jāņa Jēkabsonu personālizstāde (keramika, gleznas), mākslinieka Andreja Ģērmaņa gleznas, mākslinieces Ivandas Spulles-Meieres noskaņu izstāde “ATSPĪDĒŠANA. Visu citu lietu krāsas”, mākslinieka Oresta Misjko keramikas izstāde “NOSTAĻĢIJA…”, tradicionālā izstāde “Ziedi manā dārzā”, vēsturiskā ekspozīcija “Sēļu muiža un apkārtnes muižas” un porcelāna figūriņu kolekcija.

Projekta mērķis ir aktualizēt Sēļu muižas kultūrvēsturiskā mantojuma nozīmību, rīkojot opermūzikas koncertu senās muižas un parka teritorijā, ļaujot klātienē baudīt augstvērtīgu, profesionālu mākslinieku sniegumu, nodrošinot līdzsvarotu un kvalitatīvu kultūras pieejamību Vidzemes lauku kultūrvidē.

Ierodoties uz pasākumu, jāuzrāda derīgs COVID–19 sertifikāts un personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte). Tiks nodrošināta iespēja no plkst.19.00 par maksu 10,47 EUR, maksājot ar maksājuma karti, veikt COVID-19 ātro antigēnu testu.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un video materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

 


Jūlijā ir uzsākta Valmieras novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijas 2022.-2038.gadam un Valmieras novada attīstības programmas 2022.-2028.gadam izstrāde. Valmieras novada pašvaldība aicina būt aktīviem, piedalīties aptaujās un iedzīvotāju sapulcēs. Līdz 25.augustam notiek pirmā no dokumentu izstrādes laikā plānotajām iedzīvotāju aptaujām – aptauja par pašvaldības pakalpojumiem un ieteikumiem jaunajam novadam.

  • Aptaujas anketu novada iedzīvotāji var aizpildīt elektroniski: https://ej.uz/ValmierasNovadaAptauja
  • Izdrukātu aptaujas anketu iespējams aizpildīt un nodot jebkurā no Valmieras novada bibliotēkām, kā arī Valmieras novada pašvaldības Klientu apkalpošanas centros.

Valmieras novada ilgtspējīgas attīstības stratēģija ir pašvaldības galvenais attīstības plānošanas dokuments, un tajā tiks noteikts novada ilgtermiņa attīstības redzējums (vīzija), stratēģiskie mērķi, attīstības prioritātes un specializācija, kā arī telpiskās attīstības perspektīva. Valmieras novada attīstības programmā tiks noteiktas vidēja termiņa prioritātes un pasākumu kopums Valmieras novada ilgtspējīgas attīstības stratēģijā izvirzīto ilgtermiņa stratēģisko uzstādījumu īstenošanai.

Abu savstarpēji saistīto plānošanas dokumentu izstrāde ir sadalīta vairākos posmos. Šobrīd tiek apzināta esošā situācija dažādos pārvaldības sektoros, tai skaitā saistībā ar pašvaldības līdz šim nodrošinātajiem pakalpojumiem tās iedzīvotājiem. Nākamais posms būs stratēģijas un attīstības programmas projekta sagatavošana. Šajā posmā paredzēts organizēt vismaz vienu iedzīvotāju sapulci katrā teritoriālajā apvienībā, kā arī vairākas ekspresaptaujas par tematiskiem vai lokāli svarīgiem jautājumiem. Noslēdzošais posms būs publiskā apspriešana jau gatavam ilgtspējīgas attīstības stratēģijas un attīstības programmas projektam, kā arī to vides pārskatu projektam.

Atbilstoši iepirkuma rezultātiem abu Valmieras novada plānošanas dokumentu izstrādi veic SIA “Grupa93” par 39 000,00 EUR bez PVN. Plānošanas dokumenti paredzēs turpmāko attīstību pašvaldību administratīvi teritoriālajā reformā izveidotajam Valmieras novadam: piecām novada pilsētām – Mazsalacai, Rūjienai, Sedai, Strenčiem un valstspilsētai Valmierai, kā arī 26 Valmieras novada pagastiem – Bērzaines, Brenguļu, Burtnieku, Dikļu, Ēveles, Ipiķu, Jeru, Jērcēnu, Kauguru, Kocēnu, Ķoņu, Lodes, Matīšu, Mazsalacas, Naukšēnu, Plāņu, Ramatas, Rencēnu, Sēļu, Skaņkalnes, Trikātas, Vaidavas, Valmieras, Vecates, Vilpulkas un Zilākalna pagastam.

 Informāciju sagatavojaLīga Bieziņa, tālr.: 26495997

 

3. un 4. septembrī Valmieras novada Kocēnos jau septīto reizi atzīmēs Kokmuižas svētkus, šogad to devīze izvēlēta “Cita Kokmuiža. Stāstu krāšņumā un mālu pelēkumā”.

 

 

Stāstus mēs veidojam paši. Ir senie stāsti, no kuriem rodas jauni. Kā māla mainīgums, kas pieņem aprises un maina formu, tā senatnes stāsti atdzīvojas un veidojas jauni – no iepriekš piedzīvotās vēstures jaunajos laikos. Maināmies mēs, un notikumi mums līdzi!

Izsenis Kokmuižā brauca zirgu pajūgi, keramiķi darbojās ar mālu, brūzī darīja alu, ikviens zināja ķieģeļu cepli un spirta dedzinātavu. Muzikanti pulcējās Kokmuižas pilī un dārzā, lai svinētu dārza svētkus. Arī mūsdienās Kokmuižas puse ir izslavēta ar keramikas meistariem, tādēļ cildināsim vēsturi, tagadni, svinēsim arī “Vaidavas Keramikas” 40 gadu jubileju. Daudz spēcīgas personības dzīvojušas Kokmuižā un iepazinušas tās burvību, tostarp slavenais kordiriģents Roberts Zuika. Izcili stāsti mājo Kokmuižā. Pieredzēsim tos kopā!

 

Svētku pirmās dienas vakars

 

Kā ierasts, Kokmuižas svētkus ieskandināsim piektdienas, 3. septembra, vakarā. Plkst. 17.00 Kocēnu pagasta 1. bibliotēkas velvju zālē atklās izstādi “Krogi Vidzemē pie vecās Rīgas-Pēterburgas ceļa no Zvirgzdu kroga līdz Brandeļa krogam”. Par krogu vēsturi Latvijā pastāstīs novadpētniece Ineta Amoliņa. Dalībai pasākumā nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, līdz 1. septembrim zvanot pa tālr. 26537660. Savukārt plkst. 18.00 Kocēnu pamatskolas mūzikas kabinetā atklās leģendārajam kordiriģentam Robertam Zuikam veltītu ekspozīciju, muzicēs Kocēnu pamatskolas un Valmieras Mūzikas skolas talantīgie audzēkņi. Gan iepriekšminētās izstādes, gan Kokmuižas pils zālē izvietotā izstāde “Kokmuižas svētki cauri laikiem” būs apskatāmas abās svētku dienās.

Dienas izskaņā plkst. 20.00 pie Kokmuižas pils sāksies mūziķu Aijas Andrejevas un Jāņa Aišpura noskaņu koncerts “12 stāsti vasaras vakaram”, tajā izskanēs gan Aijas un Jāņa, gan citu autoru radītās kompozīcijas.

Koncertam izskanot un debesīm satumstot, plkst. 21.30 Kokmuižas pils parterā atklās slavenā somu mākslinieka Aleksandra Reikštaina (Alexander Reichstein) mākslas objektu izstādi “Atnācēji”. Izstāde “Atnācēji” dara aizgājušos redzamus. Saskaņā ar mākslinieka pārliecību cilvēki nekad nepazūd bez pēdām: mēs joprojām dzirdam viņu vārdus, soļus un pat elpu. Ļaudis, kas jau sen viņsaulē, klīst pa dārzu, satiek viens otru un bauda dabu. Objekti, kas veidoti no izliektas stieples, kas apstrādāta ar luminiscējošu krāsu, ultravioletajā gaismā atdzīvosies kā mistikas būtnes, radot īpašu noskaņu.

 

Muižas tirgus un vēderprieki

 

Sestdien, 4. septembrī, kā pirmie Kokmuižas svētkos rosīsies tirgotāji – amatnieki, mājražotāji un stādu audzētāji, lai Muižas tirgū, kas norisināsies Kokmuižas pils kompleksa teritorijā, piedāvātu pašu ražotos, veidotos un audzētos labumus. Muižas tirgus norisināsies no plkst. 10.00 līdz plkst. 15.00.

No plkst. 11.00 Kokmuižas pils kompleksa teritorijā norisināsies vēderprieku baudīšana kopā ar Valmieras muzeja pavārēm Indru Vīlisteri un Indru Bērziņu, kā arī būs iespēja atklāt un izgaršot receptes no pirmās pavārgrāmatas latviešu valodā – Kristofa Hardera Rubenes driķētavā iespiestās “tā pirmā pavāru grāmata 414 senas receptes no 18. gadsimta”.

 

Kokmuižas svētku parāde

 

Svētku svinīgā atklāšana sāksies sestdien plkst. 12.00 ar parādi virzienā no Alejas ielas līdz Kokmuižas pilij. Parādē piedalīsies tēli no senatnes līdz mūsdienām, svētku dalībnieki, Kokmuižas ļaudis, Latvijas antīko automobiļu klubs, Kocēnu zirgaudzētava un daudzi citi. Svētku dalībniekiem muzikālu sveicienu būs sarūpējis Dikļu pūtēju orķestris Pētera Vilka vadībā. Latvijas antīko automobiļu kluba spēkratu izstāde būs apskatāma no plkst. 12.30 līdz plkst. 16.00 Kokmuižas pils parterā.

 

Svētki arī ģimenēm un bērniem, jauniešiem un vēstures izzinātājiem

 

Visas dienas garumā sev tīkamu nodarbi Kokmuižā varēs atrast gan mazi, gan lieli – norisināsies izbraucieni ar laivu, māla darbnīcas kopā ar “Vaidavas Keramisti” un “Vaidavas Keramiku”, Kocēnu 38. skautu vienības aktivitātes, loka šaušana mērķī, ekskursijas kopā ar gidiem Inetu Amoliņu un Tomu Treimani, lai izzinātu aizraujošus faktus par senatnīgo un noslēpumaino Kokmuižu.

 

Svētkiem gatavojas arī pašmāju amatiermākslas kolektīvi

 

Kokmuižas svētkus kopā ar novadniekiem un viesiem svinēs arī pašmāju amatiermākslas kolektīvi. Bez jau iepriekš pieminētā Dikļu pūtēju orķestra koncerta, Kokmuižas promenādē plkst. 13.00 sāksies grupas “Parks” un Kocēnu kultūras nama vokālā ansambļa “Imera” koncerts.

Savukārt plkst. 19.00 Kokmuižas promenādē pirmatskaņojumu piedzīvos Ilmāra Ozoliņa dziesmu cikls “Austrums un Rietums” korim, solistiem un pavadošajai grupai, to izpildīs Kocēnu kultūras nama jauktais koris “Imera” un Strenču Kultūras centra jauktais koris “Rītu puse”.

Teātra mākslas cienītājiem piedāvāsim divas izrādes atjaunotajā akmens mūra ēkā Jāņa Ķenča ielā 2 – plkst. 13.30 Dikļu amatierteātra jaunāko iestudējumu “Viņa ir īstā, muterīt!”, kura režisore ir Inna Krēsliņa, plkst. 16.00 skatītāju atzinību iemantojušo laikmetīgā teātra “Volatus” izrādi “Pieaugušo attiecības” (režisore Lara Merca).

 

Svētkos – Latvijā iemīļotu mākslinieku koncerti

 

4. septembrī plkst. 16.00 pie Kokmuižas pils izskanēs koncertprogramma “Radīts Latvijā” – Valters Pūce (čells) un Dainis Tenis (klavieres), kuri pazīstami arī kā grupas “DaGamba” dalībnieki. Programmā iekļautas visu laiku izcilāko latviešu komponistu melodijas – Imants Kalniņš, Jānis Lūsēns, Emīls Dārziņš, Valts Pūce, Raimonds Pauls.

Svētku kulminācijā – plkst. 21.00 Kokmuižas promenādē koncertprogramma “Cits Pauls”, kurā mūzikas mīļotājiem būs iespēja dzirdēt maestro Raimonda Paula skaņdarbus jaunos aranžējumos, Ralfa Eilanda oriģinālmūziku, kā arī funk un soul mūzikas korifeju kompozīcijas, ko izpildīs dziedātājs Ralfs Eilands un izcilais Latvijas Radio Bigbends. Kinomūzika un dziesmas, iemīļotas melodijas, ar kurām izaugušas vairākas paaudzes, tās ir mīļas un zināmas ikvienam. Koncertprogrammā “Cits Pauls” tām piešķirts mūsdienīgas aranžējums ar spēcinošu enerģiju un jaunības azartu, kas aizrauj klausītāju līdz sirds dziļumiem. Plašāka informācija par svētku norisi publicēta www.valmierasnovads.lv.

 

Informāciju sagatavojusi:

Elīna Upīte

Valmieras novada pašvaldība

Mob.tālr.: 26115449

 

13.augustā norisinājās svinīga ceremonija, atklājot atjaunoto Jāņa Daliņa stadionu un jauno vieglatlētikas manēžu. Ar klātbūtni pagodināja Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs, Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers, Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un izcilā soļotāja Jāņa Daliņa mazdēli Pēteris Daliņš un Andrejs Jānis Daliņš ar ģimenēm. Vakarā Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā atklāja Valsts prezidents Egils Levits.

“Ceļš līdz Latvijas pirmajai olimpiskajai medaļai ir kļuvis par stafetes kociņu. Mūsu ziņā ir to saņemt un nodot tālāk, turpinot stāstu, ka varam ātrāk, augstāk, spēcīgāk!” Tāds vēstījums atvēršanas svētkos ievietots laika kapsulā nākamajām paaudzēm, kas simboliski atveidota kā stafetes kociņš un apskatāma ikvienam stadiona apmeklētājam.

1932.gada 3.augustā Losandželosā 50 km soļojumu veica valmierietis Jānis Daliņš. Tas bija soļojums pēc sudraba, pirmā olimpiskā medaļa Latvijai. Savu neticamo karjeru sācis vien piecus gadus iepriekš, Jānis Daliņš ar talantu, vienkāršību un milzīgajām darba spējām apbūra līdzcilvēkus. Viņi izpirka biļetes, kāpa pat kokos un sēdēja uz sētas, lai redzētu Jāni Daliņu soļojam. Līdz ar viņa panākumiem Latvijā dzima līdzjutēju kustība. Neviens cits latviešu sportists nav spējis izraisīt tādu tautas kustību sportā, kādu to radīja Jānis Daliņš. Tieši šī iemesla dēļ 30.gadu vidū sāka būvēt Jāņa Daliņa stadionu, jo senākais Limbažu ielas sporta dārzs Valmierā bija kļuvis par mazu, lai varētu rīkot starptautiskas sacensības un tajā iekļūtu visi, kuri vēlējās redzēt Latvijas tā laika populārāko sportistu – soļotāju Jāni Daliņu. Stadionu atklāja 1938.gadā, 1993.gadā tika veikta vērienīga pārbūve.

Latvijas pirmās olimpiskās medaļas ieguvēja vārdā nosauktais stadions ir nacionālas nozīmes sporta būve ar valsts finansējumu, projektēšanas procesā aktīvi iesaistoties Latvijas Vieglatlētikas savienībai. Stadionā un jaunajā manēžā ir iespēja trenēties un sacensības organizēt 24 vieglatlētikas disciplīnās. Lielākais ieguvums vieglatlētiem būs iespēja pilnvērtīgi aizvadīt darbu gan vasaras sezonā, gan ziemā, jo jaunā vieglatlētikas manēža sniedz iespēju aizvadīt treniņus gan skriešanas un lēkšanas, gan mešanas disciplīnu pārstāvjiem. Turklāt stadions un stadiona labiekārtotā teritorija būs brīvi pieejama ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam.

“Latvijas sporta karalienes – vieglatlētikas – stāsts Valmierā sākās ar valmierieša, soļotāja Jāņa Daliņa 1932.gadā izcīnīto pirmo olimpisko medaļu Latvijai. 2021.gadā pēc ievērojamiem pārbūves darbiem Jāņa Daliņa stadionā sportistus gaida pasaules standartiem atbilstoša vieglatlētikas infrastruktūra. Lai Valmiera kļūst par izaugsmes vietu vieglatlētiem, lai top jauni sasniegumi, lai dzīvo līdzjutēju atbalsts! Paldies ikvienam, kurš palīdzēja to piepildīt!” vēlēja Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Jāpiemin, ka pirmajās sacensībās, kas norisinājās atjaunotajā stadionā, – Valmieras novada atklātajā čempionātā vieglatlētikā – Marta Marksa uzlaboja sev piederošo Latvijas rekordu 100 metru barjerskrējienā U-20 vecuma grupā – 13,75 sekundes. Savukārt 13. un 14.augustā Valmierā atkal norisinājās prestižās sacensības “Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā”, kas stadiona pārbūves un vieglatlētikas manēžas būvniecības laikā norisinājās Ogres novada Sporta centra stadionā. Divas dienas Baltijas valstu spēcīgākie vieglatlēti cīnījās gan individuālajās disciplīnās, gan par spēcīgākās komandas titulu. Kopvērtējumā uzvaru trešo gadu pēc kārtas ieguva Igaunijas komanda. Jāpiemin, ka pirmo reizi notika arī Latvijas Valsts prezidenta Jaunatnes balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā U10 un U12 meiteņu un zēnu vecuma grupās. Jaunieši sacentās skriešanas, mešanas un lēkšanas disciplīnās.

Jāņa Daliņa stadionā ir astoņu skrejceļu aplis 400 m garumā, deviņi skrejceļi taisnē, divi paralēli tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektori ar bedrēm startā un finišā, papildu tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektors, divi augstlēkšanas un kārtslēkšanas sektori, vesera un diska mešanas sektors, divi šķēpmešanas sektori, divi lodes grūšanas sektori. Stadiona vidū esošais futbola laukums ir izveidots atbilstoši starptautisku sacensību tehniskajām prasībām. Skatītājiem paredzētas ar jumtu segtas tribīnes ar 1250 sēdvietām. Apkārt stadionam ir aptuveni 730 m garš asfaltēts celiņš skrējējiem un skrituļslidotājiem. Teritorijā ir brīvi pieejami trīs brīvdabas sporta laukumi: basketbola laukums un brāļu Bertānu basketbola laukums, kas veltīts leģendārā basketbolista Kobes Braienta piemiņai, kā arī universāls laukums volejbola, mini-futbola spēlēm. Teritorijā atradīsies arī Eiropas Savienības standartiem un Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem atbilstošs bērnu rotaļu laukums.

Vieglatlētikas manēžas platība kopā ar ēku zem tribīnēm un sportistu viesnīcu ir 12 367 m2. Tajā ir augstlēkšanas sektors, tāllēkšanas un trīssoļlēkšanas sektors, kārtslēkšanas sektors, lodes grūšanas sektors, diska un vesera mešanas treniņiem paredzēts sektors, astoņi celiņu 60 m skrejceļš, četru skrejceļu 200 m aplis, iesildīšanās zona ap skrejceļiem, zona ar nolaižamu tīklu šķēpmešanas treniņiem. Manēžā ir ierīkota speciāla stiklota telpa sacensību komentētājiem un sacensību tiešraižu nodrošināšanai, ēkā ir telpas mediju pārstāvjiem. Skatītājiem paredzētas 470 sēdvietas un līdz 100 stāvvietām. Telpās zem āra tribīnēm izvietotas ģērbtuves ar ietilpību līdz 230 vietām, treneru, mediķu un tiesnešu kabineti, dopinga kontroles telpas, noliktavas telpas, trenažieru zāle, kabineti sportistu rehabilitācijai.

Manēžā ir apskatāmas mākslinieka Vladislava Lakšes gleznas, atainojot sportistus, kuri nesuši Latvijas vārdu pasaulē.

Gan manēža, gan stadions saņēmis World Athletics sertifikātu. Tas liecina par vieglatlētikas infrastruktūras kvalitāti un atbilstību tehniskajām prasībām, izceļot Latviju uz vieglatlētikas starptautiskās skatuves.


Jāņa Daliņa stadiona un vieglatlētikas manēžas apsaimniekošanu veic SIA “Valmieras Olimpiskais centrs”, kura kapitāldaļas pieder Valmieras novada pašvaldībai un Latvijas Olimpiskajai komitejai.

 

Foto: Jānis Ukass

 

Informāciju sagatavojusi:

Zane Bulmeistare

Mob.tālr.: 26443410

Vasaras izskaņā, 28. augustā no plkst.11.00 līdz 16.00, starptautiskā etnofestivāla „Sviests” ietvaros notiks mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Gardu muti”, kas ieskandinās atvadas no vasaras un ražas ienākšanas laiku. Būs iespēja sarūpēt gardumus un dažādus amatnieku meistarstiķus, iegūt jaunas prasmes un izcelt esošās dzelzs un piena meistarnīcās.

 

Festivāla dienas cēlienā notiks andelēšanās, kurā varēs sastapt tirgotājus no malu malām ar līdzatvestiem vasarīgiem un rudenīgiem gardumiem, sātīgu maizi, sieru, gaļu un dzērieniem visām gaumēm. Kā arī iegādāt skaistas rotas, apģērbu un amatnieku darinājumus. Valmiermuižas alus darītavas meistari etnofestivālam „Sviests” par godu izbrūvējuši pilnmutīgu dzintarkrāsas alu ar vaniļas, citrusaugļu un garšaugu smaržu un daudzslāņainu garšas buķeti. Vēl viens lielisks iemesls atbraukt ciemos un svinēt vasaru! Tirgotāji var vēl pagūt pieteikties dalībai tirdziņā līdz 23. augustam. Pieteikuma anketa un tirdziņa nolikums pieejams www.gardumuti.lv.

 

Dienas cēlienā ikvienam būs iespējams ne tikai iegādāt labumus tirdziņā, bet arī pabarot ausis un dvēseli, klausoties latviešu folkmūzikas dziedātājas „Saucējas” un sicīliešu folkmūzikas grupu „Quartetto Areasud”. Prasmīgu meistaru vadībā īpašā krāsnī centīsimies izkausēt dzelzs rūdu un pieredzēt, kā senāk tika iegūts dzelzs. Protams, neiztikt arī bez kārtīgas sviesta kulšanas. Dienas laikā bus iespēja doties izjādēs ar Valmiermuižas staļļas saimi.

 

Vakara cēlienā no plkst.17.00 etnofolka milžu skanīgās mūzikas pavadībā kulsim un kalsim. Galvenie ārzemju viesi būs jaudīgais un teatrālais ukraiņu dāmu grupējums „Dakh Daughters”. Etnofestivāls „Sviests” ir iesaistījies Radošās Eiropas projektā „NuFolk – Global Connections”, kā ietvaros izveidots starptautisks folka orķestris, kurš uzstāsies arī Valmiermuižā. To, kas ir tarantella, ļaus izzināt sicīliešu grupa „Quartetto Areasud”. Latviešu etnomūziku pārstāvēs pieredzējušie „Skyforger” ar īpašu folka programmu, kā arī jestrie „Rahu the Fool” un „Kaktu balles muzikanti”, kas vakaru noslēgs ar dančiem. Īpaša un maģiska festivāla atpazīšanas zīme ir uguns skulptūra, kuru radīs mākslinieks Jordi NN no Spānijas.

 

Festivāla dienas cēliens no plkst.11.00 līdz 16.00 apmeklētājiem būs bezmaksas un nav nepieciešami Covid-19 sertifikāti. Biļetes uz vakara koncertu pieejamas par 10 eiro pirms notikuma, bet 15 eiro pasākuma dienā – tās iespējas iegādāties www.etnosviests.lv. Vakara koncertu apmeklēt klātienē būs iespēja tikai tiem skatītājiem, kuri ir vakcinēti pret Covid-19, vai kuri ir pārslimojuši Covid-19. Pie ieejas apmeklētājiem būs jāuzrāda ieejas biļete kopā ar derīgu personu apliecinošu dokumentu un Covid-19 sertifikātu. Ieejas biļete būs derīga tikai kopā ar sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Vakara koncerts no 12 gadu vecuma.

 

 

 

Pasākuma laikā tiks filmēts un fotografēts. Video un foto materiāli var tikt izmantoti publicitātes materiālos.

 

Etnofestivālu „Sviests” rīko Valmiermuižas kultūras biedrība un Kultūras menedžmenta centrs „Lauska”. Atbalsta Valmiermuižas alus darītava, Valmieras novads, Valsts kultūrkapitāla fonds, Eiropas komisijas programma „Radošā Eiropa” un LR Kultūras ministrija, garškopju kustība „Gardu muti”, ZAAO, Ramirent, AUDIO un citi.

 

Plašākai informācijai: „Gardu muti” garškopju kustība, info PIE gardumuti PUNKTS lv, tālr.nr.:27337798.

28. augustā jau trešo gadu Cēsīs notiks iemīļotais TaDaa! ielu mākslas festivāls īpašā vienas dienas programmā ar dalībniekiem no Baltijas valstīm. Festivāla mājvieta ir Tallina, kur tas notiek jau kopš 2014. gada. Festivāls ir bez maksas, un domāts dažāda vecuma skatītājiem.

PROGRAMMA // Mākslas telpa MALA // plkst. 19.00-22.00 

  • DUO SCHOKOKABOOM ar vizuālu stāstu "Uguns ūdens pasaka" bērniem un ģimenēm. Jūras dziļumā notiek noslēpumainas lietas. Ļoti reti šie stāsti ir stāstīti, un nekad tie nav stāstīti uguns valodā. Visi skatītāji tiek vesti līdzi karstā ceļojumā zilumā.
  • ANNA KRAZY unikālā veidā savieno cirku un runāto vārdu. Ir deja, cirks, dzeja, deja! Nāc un pārliecinieties pats!
  • THE BIG WOLF COMPANY akrobātiskā performance "Trīs māsas" stāsta par Ziemeļvalstu diženajām sievietēm. Par viņu maigumu, spēku, pārliecību un bailēm. Noslēpumi atklājas patiesībā un pazūd starp debesīm un zemi.
  • THE FLAAMOS uguns deja. Flaamos rada burvīgas gaismas izrādes, kuras papildina pirotehniskie risinājumi un specefekti. Skatītāji tiek izvesti no šīs pelēkās ikdienas viņu maģiskajā un siltajā pasaulē.

Pasākums atbilst vidēji drošajam regulējumam. Pasākuma apmeklētājiem no 12 gadu vecuma ieeja ar derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. NB! Bērniem, kuri jaunāki par 12 gadiem, pirms pasākuma tests NAV jāveic un digitālais sertifikāts nav jāuzrāda! Apmeklētāji pasākuma norises laikā atrodas fiksētās, personalizētās sēdvietās. 

Pasākums notiek Vidzemes plānošanas reģiona administrētā projektu konkursa “Vidzemes kultūras programma” ietvaros, ko finansiāli atbalsta Latvijas valsts meži un Valsts kultūrkapitāla fonds. Finansiāls atbalsts un pateicība Cēsu novada pašvaldībai.

Pasākuma laikā var tikt filmēts un fotografēts. Video un foto materiāli var tikt izmantoti pasākuma organizatora publicitātes materiālos.

Sīkāku informāciju skatīt šeit: 
https://www.facebook.com/events/557717302022152/?ref=newsfeed

Informāciju sagatavoja Kristīne Auniņa, e-pasts: telpamala PIE gmail PUNKTS com

Svētdienā, 22. augustā, no plkst. 12:30 laipni aicināti visi tuvenieki un tālenieki uz Smiltenes novada ainaviskajiem dienvidiem - Drustu pagastu - pavadīt rāmu pēcpusdienu un vakaru Jaundrustu muižā ar kultūrvēsturiskām meistarklasēm un lekcijām kurzemnieku muzikālā pavadījumā.

Pamazām par tradīciju kļuvis godināt kādu no piecām pagasta muižām ar tās unikālo kultūrvēsturi un auru. Jau trešo gadu šis mērķis tiek sasniegts ar Valsts Kultūrkapitāla fonda, Latvijas Valsts Mežu un bijušā Raunas novada finansējuma palīdzību. Ļoti svarīga panākumu atslēga ir arī vietējās cilvēku kopienas aktivitāte pasākuma sagatavošanā un organizēšanā.

Šogad uzņemam viesus Jaundrustu pusmuižā, kas celta 19. gadsimtā saimnieciskām vajadzībām un vēlāk kļuvusi par vietējo sabiedriskās kultūras centru. Šeit darbojies ārsts Kārlis Lībietis un pūtēju orķestri dibinājusi Teikmaņu dzimta, ļaudis par jaunumiem uzzinājuši no “Vietējās Avīzes”. Laiki ir mainījušies, bet arī šodien Jaundrustu pusē dzīvo rosīgi, izglītoti un kultūru mīloši ļaudis, kas aicina ciemos interesentus pavadīt darbīgu un izglītojošu svētdienu muižas pagalmā un Jaundrustu ezera krastā.

Projekta “Rāma pēcusdiena Jaundrustu muižā” norises saistītas ar darba dienas ritumu lopu muižā.

Kā senos laikos, kad tika dalīti sievu, vīru un bērnu darāmie darbi, Jaundrustu muižas pagalmā paralēli darbosies trīs meistarklases. Vīri ķersies pie kaltiem un āmuriem, lai stutētu kopā saimes galdu un solus kopā ar kokamatnieku Vari Altānu, kura meistarotās mēbeles ciena kā Rīgas krogos, tā baznīcās. Tikmēr sievas pa āra virtuvi skaistos priekšautos kopā ar Īsto latvju saimnieci, Slow Food Starupe lauku labumu tirdziņa līdzdibinātāju un gastronomiskās kultūras pētnieci Brigitu Puriņu. Sarunās par ēdienu noskaidrosies, kā un ko gatavoja muižas laikos, kā klāja galdu un vai cerētais “nabaga bruņinieks” reiz ieradīsies… Bērni ies ganu gaitās kopā ar bērnu folkloras kopu “Piebaldzēni” un vadītāju Ievu Damrozi. Īstu lopu gan nebūs, bet savas domas un sapņus noteikti varēs saganīt, kā arī uzzināt, kāda bija ganubērnu ikdiena, dziesmas un spēles. Pašā olnīcas galā Lība Kapuste uzburs “Pasaku par Ūsiņu”, kas bijis zirgu un bišu aizgādnis latviešu mitoloģijā.

Kur daudz darītāju, tur mēdz gadīties pa kādam strīdam. Un tas tik labi zināms latviešiem, jo galvas divas, bet viedokļi trīs…. Tāpēc errestus izlīdzināt palīdzēs psiholoģe Diāna Zande ar jautājumu - atbilžu sarunu par veselīgu attiecību stūrakmeņiem. Un pēc tam augstāko saprašanu par to, kā rāmi, lēnām un laimīgi vadīt dzīvi viens otram līdzās dos liepājnieku grupas “Zari” pasaulīgā mūzika, kas ies vienā ritmā ar Jaundrustu ezera viļņiem...

Esot tik tālu no pilsētu burzmas, varētu aizmirsties, ka pasaulē izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc laipni atgādinām ievērot visus valstī noteiktos ierobežojumus un paņemt līdz Covid-19 sertifikātus, pasi vai ID. Cerams nevienam mieru netraucēs arī tas, ka tiks fotografēts. Visas norises notiek brīvdabā.

Tiekamies!

Mūs atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas valsts meži, , Vidzemes plānošanas reģions, Smiltenes novada Raunas pagasta pārvelde, z/s “Ķelmēni”, AS “Rankas Piens”, SIA “Piebalgas Alus”, SIA “Markets”, SIA “Siera ražotne”, “Raunas Ķipoks” SIA MAGNA FOOD, viesu nams “Pļavnas”, z/s “Kalna - Mīlakšas” un z/s “Norēni”.

--

Informāciju sagatavojusi:

Agnese Ērkšķe

T. 26412962

1. septembrī plkst. 13.00 un plkst. 15.00 pie Valmieras Mūzikas skolas notiks koncertuzvedums bērniem "Kā krāsas mūzikas instrumentus spēlēt mācījās". Koncertuzvedums tapis Valmieras Kultūras centra īstenotā projekta ietvaros ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Koncertuzvedums būs skatāms bez maksas, iepriekš aizpildot pieteikuma formu: 

https://forms.gle/oSeVfPmTdmyBcawH7 

Uzveduma stāstu veido dziedātājas un dziesmu autores Elīnas Krastiņas līdz šim nepublicēti dzejoļi par to, kā divām krāsām – Zilajai un Baltajai – veicas ar dažādu mūzikas instrumentu spēles apguvi. Abas krāsas pašu spēkiem cenšas iemācīties spēlēt deviņus dažādus mūzikas instrumentus. Nepareizi tos spēlējot, krāsas iekļūst nepatikšanās. Mūzikas instrumenti izdveš dīvainas skaņas vai neskan vispār, un nebēdnīgās krāsas cenšas saprast, kāpēc tā notiek… Kādi tam bija iemesli, uzzināsi uzvedumā “Kā krāsas mūzikas instrumentus spēlēt mācījās”. 

Pasākums notiks, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai!

Uzmanību! 1. septembrī no plkst. 7.00 līdz plkst. 17.00 saistībā ar koncertuzveduma norisi būs slēgta Pilskalna iela. Atvainojamies par sagādātajām neērtībām! 

Informāciju sagatavoja:
Līga Tarbuna
Valmieras Kultūras centra
sabiedrisko attiecību vadītāja
Mob. tel.: 28382051
liga.tarbuna PIE valmiera PUNKTS lv

Latvijas pielāgošanās klimata pārmaiņām plāns laika posmam līdz 2030. gadam paredz, ka klimata pārmaiņu ietekmē palielināsies nokrišņu intensitāte un biežums, un to apliecina arī 2021.gada vasara, arvien vairāk aktualizējot lietus ūdeņu apsaimniekošanas problēmu.

Kaut arī ilgtspējīgie lietusūdeņu apsaimniekošanas risinājumi Latvijā kļūst arvien populārāki, joprojām ir izplatīta prakse pašvaldību saistošajiem noteikumiem un būvvaldes prasībām pieprasīt attīstītājiem konkrētus lietusūdeņu attīrīšanas risinājumus, piemēram, naftas produktu atdalītājus. Tajā pašā laikā, Rietumeiropas un Skandināvijas valstīs līdzīgas situācijās tiek izmantoti videi draudzīgi – ilgtspējīgi un zaļi risinājumi, kas vairākkārt pierādījuši savu efektivitāti.

Lai aktualizētu zaļo lietusūdeņu apsaimniekošanas risinājumu izmantošanu Latvijā, klasteris CLEANTECH LATVIA ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu īsteno projektu “Ilgtspējīgo lietus ūdeņu  apsaimniekošanas risinājumu izmantošanas metodiskie norādījumi un projektēšanas vadlīnijas”. Projekta ietvaros pieredzes bagāti Latvijas eksperti, tostarp, ilgtspējīgas attīstības ekonomists Jurijs Kondratenko, ūdenssaimniecības projektētāja Daina Ieviņa, ūdens kvalitātes eksperte Marta Zemīte un ainavu arhitekte Ilze Rukšāne, sadarbībā ar ekspertu Floris Boogaard no Nīderlandes, izstrādāja tehniskā atbalsta dokumentus mūsdienīgai lietus ūdeņu pārvaldībai – metodiskos norādījumus lietus ūdeņu attīrīšanai un projektēšanas vadlīnijas konkrētu risinājumu pielietošanai praksē.

Projekta ietvaros izstrādātie dokumenti būs vērtīgs tehniskais atbalsts pašvaldībām, plānojot un īstenojot klimata pārmaiņu pielāgošanās pasākumus, t.sk. stipru nokrišņu izraisītu plūdu riska mazināšanas pasākumus ES fondu plānošanas perioda 2021.g – 2027.g. investīciju programmās.  Ilgtermiņā izstrādātie dokumenti sekmēs ilgtspējīgu risinājumu pielietošanu Latvijas pašvaldībās, tādejādi uzlabojot apdzīvoto vietu noturību pret klimata pārmaiņām un samazinot ūdens objektu piesārņojumu.

Informācijas aprites veicināšanai un izpratnes radīšanai, projekta eksperti dosies uz piecām Latvijas pilsētām plānošanas reģionos, lai sīkāk iepazīstinātu ar sagatavotajiem metodiskajiem norādījumiem un projektēšanas vadlīnijām un diskutētu ar iesaistītajām pusēm par efektīvu izstrādāto dokumentu pielietošanu ikdienas darbā. Projektā plānoti sekojoši semināri:

1)       27.08.2021 – Latgale / ZOOM;

2)       03.09.2021 – Zemgale / Jelgava / ZOOM;

3)       10.09.2021 – Kurzeme / Kuldīga / ZOOM;

4)       17.09.2021 – Vidzeme / Valmiera / ZOOM;

5)       28.09.2021 – Rīga.

Balstoties uz dalībnieku izrādīto interesi, reģionālie semināri norisināsies klātienē vai attālināti, savukārt noslēdzošais 28.septembra seminārs tiks pārraidīts tiešraidē CLEANTECH LATVIA Youtube kanālā, kā arī, lai piedalītos diskusijās, tam būs iespējams pieslēgties ZOOM platformā.

Pēc pasākumu norises semināru ieraksti būs atrodami CLEANTECH LATVIA mājas lapā un Youtube kanālā.

Detalizēta informāciju par katru pasākumu tiks ievietota CLEANTECH LATVIA Facebook lapā. Papildus informācijai par semināriem vai reģistrēšanos, lūdzam rakstīt uz e-pastu: betija PIE cleantechlatvia PUNKTS com

Projekta ietvaros sagatavotie materiāli pieejami šeit: http://cleantechlatvia.com/lv/2016/12/10/4992/#toggle-id-5

 

Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu.

21. un 22. augustā notika Latvijā pirmais atkritumu pārstrādes veicināšanas hakatons jeb ideju maratons “DaibeZero”.

Atkritumu pārstrādes idejas ar nozares profesionāļu atbalstu attīstīja uzņēmēji, pētnieki,  studenti un vides entuziasti.

 “Eiropas Savienība un Latvijas valsts ir iezīmējušas ceļu virzībā uz zaļo kursu. Vīzija ir ambicioza – klimatneitralitāte, emisiju neradīšana, aprites ekonomika. Šobrīd sabiedrībā kopumā maz domājam par to, ko patērējam un, kas notiek ar saražoto atkritumu apjomu - tā ietekmi uz vidi un nākamajām paaudzēm. Mēs – atkritumu apsaimniekotāji un sadarbības partneri - vēlamies veicināt atkritumu pārstrādi Latvijā, to otrreizēju izmantošanu, lai pēc iespējas mazāk atkritumu nākotnē būtu jānoglabā atkritumu poligonos. Tikai gudrā un atbildīgā sabiedrībā spēsim sasniegt izvirzītos mērķus!” uzsvēra SIA “ZAAO” (ZAAO) valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis, atklājot ideju maratonu.

Divu dienu garumā komandas ar mentoru palīdzību strādāja pie riepu un stikla šķiedras pārstrādes ideju attīstīšanas, analizējot produkta potenciālu, tirgu, nosakot nepieciešamos resursus un finansiālo ieguldījumu. Mērķis ir samazināt poligonos nonākušo un noglabājamo materiālu daudzumu, tāpēc dalībnieki piedāvāja speciālu iekārtu izbūvi (piemēram, stikla šķiedras diegu sagriešanai un enerģijas iegūšanai no riepām), izejmateriālu (riepu pulveris, granulas) un jaunu produktu ražošanu (ķieģeļi, vides objekti). Hakatona dalībnieki ir apņēmības pilni pie ideju attīstības strādāt arī turpmāk.

Pārstrādātajiem atkritumiem jaunajos produktos tika saskatītas vairākas pozitīvas īpašības pret jau tirgū esošajiem, piemēram, siltumizolācijā, skaņas izolācijā un ekspluatācijas ilgumā. Turklāt jaunradītajos produktos tika saredzēts arī sabiedrības izglītošanas potenciāls par aprites ekonomikas jautājumiem. Veicot tirgus izpēti, dalībnieki atzina zaļā iepirkuma potenciālu, pārstrādes produktu izmantošanas veicināšanā Latvijā.

VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs: “Atkritumu apsaimniekošanas nozare ir viena no svarīgākajām vides aizsardzības nozarēm valstī, savukārt atkritumu apsaimniekošanas sistēmas pārvaldība ir viens no būtiskākajiem jautājumiem Eiropas Savienības un Latvijas ilgtspējīgas nākotnes kontekstā. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā mēs aktīvi strādājam pie tā, lai modernizētu un pilnveidotu atkritumu apsaimniekošanas sistēmu valstiskā un reģionālā līmenī, taču bez privātā sektora atbalsta mums neiztikt. Vēlos teikt lielu paldies šī hakatona organizatoriem un dalībniekiem, jo jūs esat tas atbalsts, kas tik ļoti ir nepieciešams, lai mēs iesoļotu zaļākā nākotnē.”

Atkritumu pārstrādes idejas izvērtēja VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs, hakatona patrons un 13. Saeimas deputāts Juris Pūce, ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis, Reģionālā atkritumu apsaimniekošanas centra “Daibe” vadītājs Ģirts Kuplais, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatora departamenta direktore Laura Očegova, AS “AJ Power Recycling valdes locekle Solveiga Grīsle, AS “Valmieras stikla šķiedra” valdes loceklis Ģirts Vēveris, Vides risinājumu institūta dibinātājs, uzņēmējs Gundars Skudriņš, Valmieras novada domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Valmieras Attīstības aģentūras valdes priekšsēdētāja Ilze Eglāja.

Punktu kopvērtējumā žūrija par labāko atzina starptautiskas komandas “Air Glass Technology“ ideju stikla šķiedras atkritumus pārstrādāt ķieģeļos un citos celtniecības materiālos. Hakatona uzvarētāji ieguva 10 000 eiro naudas balvu savas idejas attīstīšanai. Šai komandai savu simpātiju balvu pasniedza arī AS “Valmieras Stikla šķiedra”.

Biznesa konsultāciju firmas “Mercury International” un Vides risinājumu institūta simpātiju balvas ieguva RTU Vides zinātņu maģistrantūras studentu komanda “Šķiedra Zero”, piedāvājot stikla šķiedras diegu smalcināšanas iekārtu, lai iegūto materiālu pēc tam izmantotu, piemēram, kā sporta inventāra ražošanas sastāvdaļu.

Uzslavas no Valmieras novada pašvaldības, Valmieras Attīstības aģentūras un mentoriem savukārt arhitektu komandai “Studija.monotons”, kuri piedāvā vides objektus no pārstrādātām riepām, lai pilsētvidē pievērstu uzmanību aprites ekonomikas jautājumiem.

Pasākums notika Reģionālo atkritumu apsaimniekošanas centrā “Daibe”, Dabas un tehnoloģiju parkā “URDA” un Valmieras Olimpiskajā centrā, to organizēja ZAAO kopā ar LIAA, LIAA Valmieras biznesa inkubatoru, Valmieras Attīstības aģentūru, AS “Valmieras stikla šķiedra” un citiem sadarbības partneriem, lai kopīgi virzītos uz aprites ekonomikas īstenošanu un veicinātu atkritumu saimniecības attīstību, kā arī dotu iespēju interesentiem līdzdarboties Latvijai svarīgos procesos, radot inovācijas atkritumu izpētes un pārstrādes jomā.

Komandu prezentāciju un apbalvošanas video ieraksts pieejamas Facebook hakatona “DaibeZero” profilā https://www.facebook.com/DAIBEZERO.

Hakatona labākā ideja kopā ar tās komandu tiek virzīta uz tālāku attīstību sadarbībā ar LIAA. Potenciālajam pārstrādes uzņēmuma veidotājam ir piedāvātas iespējas infrastruktūras izveidei RAAC “Daibe”.

Vairāk informācijas par pasākuma ideju www.daibezero.lv

Hakatona “DaibeZero” ģenerālsponsors ir AS “AJ Power Recycling”. Hakatona atbalstītāji -  Valmieras novada pašvaldība, Koprades darbnīca “Dare”, SIA “Vidzemes olimpiskais centrs”, Valmieras peldbaseins, PIKC “Valmieras tehnikums”, Red Bull, Lofbergs, Grasbergs, Aerodium un citi.

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Leimane

SIA “ZAAO” sabiedrisko attiecību vadītāja

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola sadarbībā ar skolas atbalsta biedrību, Vidzemes plānošanas reģionu, Valsts kultūrkapitāla fondu un Cēsu novada pašvaldību rīkos Vidzemes reģiona mūzikas skolu talantīgāko audzēkņu un konkursu laureātu koncertu “Vidzemes talanti”. Šogad tiek atzīmēta koncerta desmitgade. Pasākums desmit gadu laika periodā ir pulcējis vairāk nekā 180 jaunos skatuves māksliniekus, kuri ir pārstāvējuši gandrīz visas Vidzemes reģiona mūzikas skolas. Koncerts norisināsies 2021. gada 29. augustā plkst. 16.00 Koncertzālē “Cēsis”.

Koncertā piedalīsies Vidzemes mūzikas skolu audzēkņi - konkursu laureāti - no Alūksnes, Cēsīm, Dzērbenes, Limbažiem, Madonas, Rūjienas, Staiceles, Strenčiem, Valkas, Valmieras, un Vidzemes kamerorķestris Andra Veismaņa vadībā.  

Koncerta programma būs interesanta un daudzveidīga. Būs dzirdama dažādu instrumentu – alta, čella, flautas, ģitāras, klarnetes, klavieru, kokles, ksilofona, marimbas, trompetes, saksofona, vijoles spēle.

Daudzas aranžijas solo instrumentiem ar orķestri radījis Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas pedagogs un komponists Andris Riekstiņš.

 

Liels paldies koncerta atbalstītājiem: Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, Cēsu novada pašvaldībai, Cēsu Kultūras un Tūrisma centram un Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas atbalsta biedrībai.

Ieeja bez maksas, uzrādot personu apliecinošu dokumentu un derīgu Covid-19 vakcinācijas, pārslimošanas sertifikātu vai negatīvu Covid-19 testu. Pasākuma dienā no plkst. 14.00 būs iespēja veikt maksas ātro antigēnu testu (cena 10,47 EUR no personas, līdz 18 gadu vecumam tests bez maksas).

Informāciju sagatavojusi:
Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas
Projektu vadītāja
Elīna Eglīte

2021. gada 18. augustā Varakļānu pils dārzā svinīgā Vidzemnieku dārza svētku pasākumā Vidzemes plānošanas reģions sumināja uzņēmējus, kurus par  veiksmīgu un iedvesmojošu darbošanos Vidzemē nominējušas pašvaldības.

 


Vidzemnieku dārza svētku tradīcijai šogad tika atzīmēta 10. gadadiena, un ikviens no 10 gadu laikā izstāstītajiem 275 Vidzemes stāstiem apliecina vidzemnieku aizrautību, apņēmību, drosmi un darbaspējas.

 

Šī gada 8 suminātos uzņēmēju stāstus caurvij ģimenes biznesa tēma un ārvalstīs gūtās pieredzes ieguldīšana Vidzemes attīstībā.

Foto: Klāvs Vasiļevskis


 

Alūksnes novads Inese Driņina piedāvā mīksto virsmu ķīmiskās tīrīšanas servisu “Tīri Jums”. Tieši Alūksnē Inese saskatījusi brīvu tirgus nišu ārvalstīs nolūkotajai idejai par tīrīšanas pakalpojumu, jo tuvākais šāda veida pakalpojums bijis pieejams tikai 100 km attālumā.

"Labāk strādāt sev un piepildīt savus sapņus, nevis strādāt citiem un piepildīt viņu sapņus. Nav jābaidās uzsākt uzņēmējdarbību, bet jāvēršas pēc palīdzības, jālūdz padoms pašvaldībai un citām iestādēm. Iespējas attīstībai un izaugsmei mazpilsētās ir milzum daudz, jo var pārnest idejas, kas jau ir pieejamas lielpilsētās."


Cēsu novads | SIA “ZEIT HOTEL” – atpūtas kompleksa “Zeit” komanda atdzīvinājusi agrāko Līgatnes ķiveru fabriku un no grausta pārveidojusi to mājīgā un viesmīlīgā vidē, interjerā saglabājot industriālo vēstures elpu. “Zeit” ir vieta visiem, kur īpaši piedomāts par ģimenēm ar bērniem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

"Ir jāsapņo, jātic sapņiem un jābūt drosmīgiem! Nepietiek ar ideju, ar pašvaldības atbalstu, finansējumu – nepieciešama komanda un cilvēki, kas notic idejai un ar kuriem sakrīt gaume un vīzija. Ja izdodas tādu komandu atrast, tad notiek brīnumi un viss izdodas!"


Gulbenes novads | SIA “Dimdiņi” ir viens no lielākajiem dārzeņu pārstrādātājiem un realizētājiem Baltijas valstīs, kas specializējas kāpostu audzēšanā, taču pēdējos gados ir krietni dažādojis savu produktu sortimentu, atsvaidzinājis zīmolu un mērķtiecīgi paplašina savu darbību eksporta segmentā.

"Uzņēmējdarbība ir aizraujošs process, kura neatņemama daļa ir arī pastāvīga problēmu risināšana. Uzņēmējam jāprot saglabāt vēss prāts un virzība uz mērķi. Viens cilvēks visu izdarīt nevar – uzņēmuma rezultāti ir tieši atkarīgi no tā, cik profesionāla un saliedēta ir komanda."


Madonas novads | SIA “Mitthus” ir ģimenes uzņēmums, kuru dibinājuši divi brāļi pēc vairāk nekā 10 gadiem koka karkasa māju būvniecības jomā Zviedrijā. Brāļi uzkrājuši gan tehniskās zināšanas, gan pieredzi un pārliecību, ka ar šādu tehnoloģiju spēj radīt energoefektīvas, funkcionālas un arī vizuāli pievilcīgas ēkas tepat Vidzemē.

"Neskaiti visu naudu, kas Tev ir un ko varēsi nopelnīt, bet rīkojies spontāni. Būs – būs, nebūs – nebūs. Ne visu var izrēķināt un paredzēt – uzticies pats sev!"


Smiltenes novads | SIA "UOT" nodarbojas ar inovatīvas mežsaimniecības tehnikas izgatavošanu un pārdošanu dažādiem meža apsaimniekošanas darbiem. Sākotnēji pašu vajadzībām radīts mežsaimniecības izgudrojums ir attīstīts kā kvalitatīvs un unikāls nišas produkts, kas atradis ceļu pie klienta un pavēris biznesa iespējas.

"Īstenot var jebkuru ideju, bet pie idejas attīstīšanas ir sistemātiski jāstrādā – kaut nedaudz, bet katru dienu."


Valkas novads | SIA "Vārpas-1" nodarbojas ar mežizstrādi un zāģmateriālu bezatlikumu ražošanu, un ir viens no lielākajiem darba devējiem Valkas novadā. Ar neatlaidīgu darbu, pastāvīgi attīstoties un uzlabojot tehnoloģiskos procesus, uzņēmums kļuvis par bezatlikumu ražotni, kas gadā pārstrādā ap 70 000 m3 apaļkoksnes.

"Lai jebkurš uzņēmums attīstītos, nepieciešamas gudras investīcijas un neatlaidīgs darbs. Pirmā peļņa noteikti jāinvestē atpakaļ uzņēmumā, lai veicinātu uzņēmuma izaugsmi."


Valmieras novads | SIA “AGS Sistēmas” ar zīmola vārdu “Ražojam.lv” izgatavo riteņkapļus jeb dārza kultivatorus un skalgriežus. Darbarīki tiek ražoti ar rokām, procesā iesaistoties no pašas pirmās skrūvītes līdz gatavam rezultātam. Papildus darbarīku tirgošanai un lauksaimniecībai, “AGS Sistēmas” sniedz arī dažādus būvniecības un saimnieciskus pakalpojumus, nākotnē plāno attīstīt lauksaimniecības produkcijas pārstrādi un tirgošanu.

"Uzņēmējdarbība nevar pastāvēt bez komandas, kas stāv aiz visa radītā – komandā var mācīties viens no otra, un tikai kopā iespējams kaut ko paveikt. Nākamajām paaudzēm ir svarīgas gan mūsu radītās vērtības, gan kļūdas, no kurām mācīties."


Varakļānu novads | SIA "Biocore Ltd" vadītājs Jānis Mikāls, no Rīgas atgriežoties Vidzemē, piecu gadu laikā, attīstot degradētu teritoriju, ir radījis veiksmīgu uzņēmumu, kas ražo koka palešu dēļus, kā arī blakusproduktus – šķeldu un skaidas.

"Lai arī Eiropas Savienības struktūrfondu projektu īstenošana nav viegla un prasa lielus laika un citu resursu ieguldījumus, tomēr ir vērts šo iespēju izmantot, lai uzņēmums spētu augt un veiksmīgi konkurēt ne tikai Latvijā, bet arī starptautiski."

 

>> Ar visiem šī gada uzņēmumu stāstiem iespējams iepazīties informatīvajā brošūrā.

>> Vidzemnieku dārza svētku 2021 foto galerija aplūkojama Vidzemes plānošanas reģiona Facebook fotoalbumā.

 

Par Vidzemes stāstiem

Vidzemes stāstu ideja radās 2012. gadā kā atbildes reakcija tam, ka visā pasaulē un arī Vidzemē bija vērojama tendence iedzīvotājiem aizplūst uz lielpilsētām, citiem novadiem un citām valstīm, atstājot lauku teritorijas mazāk apdzīvotas. Lai parādītu, ka reģionā joprojām ir uzņēmīgi cilvēki, kas tic Vidzemes nākotnei, Vidzemes plānošanas reģions aizsāka tradīciju lepoties ar tiem, kuri dara un kuriem izdodas. Šis svinīgais augusta notikums ir iespēja vienam otru iepazīt, varbūt atrast domubiedrus vai sadarbības partnerus, bet pilnīgi noteikti iedvesmoties no rosīgiem vidzemniekiem. Kopā šajos 10 gados ir sumināti 275 stāsti – no maziem uzņēmējiem, mājražotājiem un amatniekiem līdz lielām saimniecībām, ražotājiem, inovatoriem un eksportējošiem uzņēmumiem.

Kopš 2021. gada 1. jūlija Vidzemes plānošanas reģions ir kļuvis lielāks, tāpēc ceram, ka nākamgad Vidzemes uzņēmēju pulku kuplinās arī Limbažu, Ogres un Saulkrastu novadu uzņēmēji.

 

 

Vidzemnieku dārza svētkus 2021 organizēja Vidzemes plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centrs projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Vidzemes plānošanas reģionā”, ko līdzfinansē Islande, Lihtenšteina un Norvēģija, izmantojot EEZ grantus.

Strādājam kopā konkurētspējīgai Eiropai!

 

Informāciju sagatavojusi: Māra Sproģe, Vidzemes plānošanas reģiona sabiedrisko attiecību speciāliste, mara.sproge PIE vidzeme PUNKTS lv

 


SIA “VTU Valmiera” informē, ka no 1. septembra tiks mainīti kustības saraksti reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos.

  • mainīts maršruta Valmiera–Mazsalaca–Rūjiena–Valmiera reisa atiešanas laiks no plkst.8.50 uz plkst.9.20 (izpilda katru dienu);
  • slēgts maršruta Rūjiena–Mazsalaca–Valmiera reiss ar atiešanas laiku plkst.6.35 un plkst.6.00, to vietā atklāts jauns reiss ar atiešanas laiku plkst.5.50 (izpilda katru dienu);
  • slēgts maršruta Valmiera–Rencēni–Rūjiena reiss ar atiešanas laiku plkst.10.00 (izpilda katru dienu);
  • maršruta Valmiera–Mazsalaca–Rūjiena reisam plkst.20.05 mainīti braukšanas laiki starp pieturvietām (izpilda katru dienu);
  • slēgts maršruta Rūjiena–Naukšēni–Piksāri–Rūjiena reiss plkst.6.55 un reiss plkst.14.35 (izpilda otrdienās, ceturtdienās skolēnu brīvlaikā);
  • mainītas izpildes dienas maršruta Rūjiena–Naukšēnu skola–Rūjiena reisam ar atiešanas laiku plkst.7.30 (reisu izpilda darba dienās skolēnu brīvlaikā);
  • slēgts maršruta Rūjiena–Arakste–Rūjiena reiss ar atiešanas laiku plkst.6.50 un plkst.16.00 (reisu izpilda trešdienās skolēnu brīvlaikā);
  • slēgts maršruta Smiltene–Mēri–Džindžas–Smiltene reiss ar atiešanas laiku plkst.6.45 un reiss plkst.15.50 (reisu izpilda darba dienās mācību gada laikā).

 

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

SIA „VTU Valmiera”
Sabiedrisko attiecību speciāliste
E-pasts: pr PIE vtu-valmiera PUNKTS lv
Mob. tel.: 26443410

Pēc vairāk nekā intensīva astoņu nedēļu darba noslēgušies Valmieras novada sertificēto tūristu gidu kursi, kurus laikā no 5. jūnija līdz 31. jūlijam organizēja Valmieras Tūrisma informācijas centrs sadarbībā ar vairākiem tūrisma un citu saistīto nozaru profesionāļiem. Programma un gala pārbaudījums tika veidots sadarbībā ar Vidzemes Augstskolas asociēto profesoru Andri Kleperu, ievērojot arī labās prakses piemērus gan programmas tematiskajā dalījumā pēc Eiropas Savienības gidu izglītojošo kursu standarta, gan gidu darba novērtēšanā pēc Austrijas (Vīnes) un Lielbritānijas gidu darbības “Blue Badge” sistēmas.

Kopumā gidu kursus noklausījās 45 dalībnieki, tostarp interesi par Valmieru un novadu izrādīja dalībnieki ne tikai no Valmieras novada, bet arī no citām Latvijas pilsētām – Jelgavas, Siguldas, Rīgas u.c. Gala pārbaudījumus nokārtoja un sertifikātus ieguva 20 jaunie Valmieras novada gidi, kas turpmāk darbosies kā vēstneši, daudzinot Valmieras vārdu plašāk novadā, Latvijā un pat pasaulē. Savukārt pieci no jaunajiem sertificētajiem gidiem, kas demonstrēja spožas zināšanu un ekskursiju vadīšanas prasmes, nokārtojot gala pārbaudījumus ar izcilību: Agnese Vucina, Ričards Edijs Štibe, Inese Mūrmane, Kristīne Ķikute un Sintija Priede! Sertifikātus un apliecības jaunie vēstneši saņēma 27. augustā, noslēgumā baudot arī Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētāja Jāņa Baika ekskursiju nule kā pārbūvētajā Jāņa Daliņa stadionā un jaunajā vieglatlētikas manēžā.

Publicitātes foto

Valmieras Tūrisma informācijas centra sadarbība ar jaunajiem tūristu gidiem paredzēta dažādos veidos. Ar daļu no gidiem plānota ciešāka sadarbība, uzņemot Valmieras Tūrisma informācijas centrā pieteiktas ceļotāju grupu ekskursijas. Jāpiebilst, ka sadarbība ar vairākiem gidiem paredzama, izvēršot arī dažādas aktīvā dzīvesveida popularizēšanas aktivitātes, kuras jau šobrīd tiek nodrošinātas Valmieras Tūrisma informācijas centrā: pārgājieni, velo braucieni, tematiskās ekskursijas u.tml. Dalība gidu kursos sniegusi ieguldījumu arī katra dalībnieka mūžizglītībā.

Valmieras novada sertificēto gidu kursu programmas lekcijas, praktiskās nodarbības un mācību ekskursijas gidu kursu programmā pamatā norisinājās attālināti ZOOM platformā, daļu no mācību ekskursijām un eksāmeniem nodrošinot arī klātienē. Jaunie gidi kursos apguva vairāk nekā 40 dažādas tēmas, kas nepieciešamas gidu profesionālajā darbībā, aptverot gan zināšanu, gan prasmju sadaļu. Plašāk par aizvadīto programmu un lektoriem iespējams uzzināt šeit!

Informāciju sagatavoja:
Anita Tīlena
Valmieras Tūrisma informācijas centra vadītāja
visit.valmiera.lv

Kokmuižas svētkos Kocēnos 3. un 4. septembrī apmeklētājiem būs iespēja izbaudīt daudzveidīgu muzikālo programmu, ko veidos gan Latvijā popularitāti un klausītāju atzinību iemantojuši mūziķi, gan arī vietējie amatiermākslas kolektīvi, kas svētkiem būs sagatavojuši īpašas koncertprogrammas.

Svētkus ieskandinās Aija Andrejeva un Jānis Aišpurs ar īpašu sajūtu koncertu “12 stāsti vasaras vakaram”, kas norisināsies piektdien, 3. septembrī, no plkst. 20.00 pie Kokmuižas pils. Nepieradinātais Aijas Andrejevas un Jāņa Aišpura duets noskaņu koncertā izdziedās gan pašu, gan citu autoru radītās kompozīcijas. “12 stāsti vasaras vakaram” ir divpadsmit dziesmas no abu mūziķu repertuāra, kurām ir īpaša nozīme mākslinieku skatuves darbībā un dzīvē. Tie ir divpadsmit muzikāli stāsti par viņu bērnību, piedzīvojumiem, pārdzīvojumiem, blēņām, dzimtu, tradīcijām, mīlestību, draudzību un daudz ko citu.

Sestdien, 4. septembrī, svētku atklāšanas parādes dalībniekiem un skatītājiem plkst. 12.30 pie Kokmuižas pils muzikālu sveicienu būs sarūpējis Dikļu pūtēju orķestris Pētera Vilka vadībā.

Kokmuižas promenādē uz lielās skatuves plkst. 13.00 sāksies grupas “Parks” un Kocēnu kultūras nama vokālā ansambļa “Imera” koncerts. Grupas “Parks” sastāvu veido Imants Točs, Mārtiņš Roziņš, Gunārs Geduševs un Emīls Zilberts.

Plkst. 16.00 pie Kokmuižas pils izskanēs koncertprogramma “Radīts Latvijā” – Valters Pūce un Dainis Tenis, kuri pazīstami arī kā grupas “DaGamba” dalībnieki. Programmas ideja balstīta uz visu laiku izcilāko latviešu komponistu melodijām. Skanēs tādi skaņdarbi kā Zigmara Liepiņa “Kvazimodo Dziedājums”, Imanta Kalniņa “Apvij Rokas”, Jāņa Lūsēna “Alises Iela”, Valta Pūces “Balāde no izrādes “Šveiks”, Raimonda Paula “Teātris”, Emīla Dārziņa “Melanholiskais Valsis” un citi darbi Valtera un Daiņa aranžijās.

Kokmuižas svētkos būs iespēja dzirdēt pirmatskaņojumu Ilmāra Ozoliņa dziesmu ciklam “Austrums un Rietums” korim, solistiem un pavadošajai grupai. To izpildīs Kocēnu kultūras nama jauktais koris “Imera” un Strenču Kultūras centra jauktais koris “Rītu puse” diriģenta Imanta Toča vadībā. Koncerts sāksies plkst. 19.00 Kokmuižas promenādē.

Publicitātes foto

Svētku kulminācijā plkst. 21.00 promenādē uz lielās skatuves izskanēs koncertprogramma “Cits Pauls”, kurā mūzikas mīļotājiem būs iespēja dzirdēt izcilā latviešu komponista Raimonda Paula skaņdarbus jaunos aranžējumos, Ralfa Eilanda oriģinālmūziku, kā arī funk un soul mūzikas korifeju kompozīcijas, ko izpildīs dziedātājs Ralfs Eilands un Latvijas Radio Bigbends. Kinomūzika un dziesmas, iemīļotas melodijas, ar kurām izaugušas vairākas paaudzes, tās ir mīļas un zināmas ikvienam. Koncertprogrammā “Cits Pauls” tām piešķirts mūsdienīgas aranžējums ar spēcinošu enerģiju un jaunības azartu, kas aizrauj klausītāju līdz sirds dziļumiem.

Kokmuižas svētku apmeklējums bez ieejas maksas.

Apmeklējot pasākumu, jāuzrāda derīgs Covid-19 Digitālais sertifikāts un personu apliecinošs dokuments. Bērniem līdz 12 gadu vecumam Covid-19 Digitālais sertifikāts nav jāuzrāda.

Plašāka informācija par svētku norisi publicēta www.valmierasnovads.lv.

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Valmieras novada pašvaldība
Mob.tālr.: 26115449

Turpinot jau aizsākto tradīciju, Valmieras muzejs 1. septembrī no plkst.12.00 līdz 15.00 aicina radošo nodarbību ceļojumā “Citāda skola”.

Darbošanās notiks Valmieras senpilsētā, pils teritorijas pagalmos pie muzeja ēkām un muzeja Garšaugu dārzā Gaujmalā. Uzsākot pirmās skolas dienas ceļojumu, katrs dalībnieks saņems karti, kas aizvedīs no stundas uz stundu. Šī gada vadmotīvs “Pamanīt un sajust” sola iespēju iesaistīties gan bērniem, gan vecākiem.

Citādās skolas stundās būs iespējams likt lietā maņas, piedaloties septiņās radošajās darbnīcās:

Arheologa stāsts
Uz brīdi iejūtoties arheologa ādā, galvenais būs rakt. Un pēc tam kā īstiem arheologiem savu atradumu dokumentēt pašiem vai ar vecāku palīdzību.

Noslēpumu lāde
Pils pagalmā viena no senākajām ēkām – guļbaļķu klēts – glabā daudz noslēpumainu lietu. Uzdevums būs atrast īsto un pareizo. 

Mākslas brīnumi
Muzeja iekšpagalmā zem ozola varēs iemācīties ieaust mākslas darbā dažādus savvaļas augus, radot savu improvizāciju ne tikai košu, bet arī smaržīgu.

Neredzamā pasaule
Savukārt pie Valtera namiņa būs iespēja pārbaudīt koncentrēšanās spējas, pēc sajūtām zīmējot nezināmo.

Ģeometriskie raksti
Pļaviņā pie muzeja Izstāžu zāles Citāda skola aicinās pārbaudīt vizuālo uztveri, meklējot caur “lielo aci” paslēptās ģeometriskās figūras.

Gudrību vācele
Pa ceļam uz Valterkalniņu varēs atjaunot sen aizmirstās iemaņas vai uzzināt ko jaunu. Zinot, minot vai ļaujoties intuīcijai, risināsim uzdevumus par dažādiem seno priekšmetu nosaukumiem un to pielietojumu lauku darbos.

Garšu un smaržu noslēpumi
Muzeja Garšaugu dārzā būs jāizmanto vērība un oža, lai atminētu garšaugu dārzā paslēpušos augus, bet, izgaršojot kādu no tējām, varēsiet izmantot garšas sajūtas augu atpazīšanai. 

Pirmajā skolas dienā gaidīsim arī Valmieras muzeja Izstāžu namā, kur  iespēja iesaistīties vēl citu mākslas uzdevumu risināšanā, dodoties neparastā ceļojumā – Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas interaktīvajā izstādē “Redzēt. Domāt. Radīt.”.

Vecākiem ar bērniem Zinību dienā muzeja apmeklējums ir bez maksas. Atgādinām, ka visiem izglītības iestāžu audzēkņiem bez maksas ir jebkuras muzeja izstādes vai ekspozīcijas apmeklējums.

Jaunajā mācību gadā gaidot ciemos ikvienu interesentu, muzeja darbinieki vēl skolēniem un viņu vecākiem katram atrast savu aizraujošo vēstures un mākslas stāstu.

“Citādās skolas” apmeklētājus lūdzam ievērot sociālo distancēšanos un muzeja darbinieku norādījumus, esot atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku veselību.

 

Informāciju sagatavoja:
Evita Buša, Valmieras muzejs

Dienas pirmajā pusē ministrs apmeklēja Alūksnes novada vidusskolu, kur piedalījās skolas 10 gadu jubilejas pasākumā. Pasākuma laikā ministrs pasniedza Izglītības un zinātnes ministrijas apbalvojumus pedagogiem, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers pasniedza pašvaldības apbalvojumus, savukārt Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča pasniedza Izglītības pārvaldes apbalvojumus.

Vizītes turpinājumā ministrs apmeklēja Alūksnes novada pašvaldību, kur sarunā tikās ar domes priekšsēdētāju Dz. Adleru, priekšsēdētāja vietnieci attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līgu Langrati, priekšsēdētāja vietnieku tautsaimniecības jautājumos Druvi Tomsonu  un priekšsēdētāja vietnieku teritoriālajos jautājumos Jāni Sadovņikovu.

No labās: Alūksnes novada vidusskolas direktore Ilze Līviņa, Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers, Ministru prezidenta biedrs, Tieslietu ministrs Jānis Bordāns, priekšsēdētāja vietnieks teritoriālajos jautājumos Jānis Sadovņikovs, priekšsēdētāja vietnieci attīstības un investīciju piesaistes jautājumos Līga Langrate, priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Druvis Tomsons un izglītības metodiķe Baiba Lietapure

Ministra vizītes mērķis bija pārrunāt administratīvi teritoriālo reformu un ar to saistītās tieslietas, iepazīties ar pašvaldības vadību un novada attīstības plāniem.

- Labas, jaudīgas, uz attīstību vērstas pašvaldības – tādas es labprāt apciemoju. Ļoti svarīgi ir tas, ka novadi arī pierobežā attīstās. Labi var just tās vietas, kurās infrastruktūra ir pārdomāta, tajās cilvēki ir pašpietiekami, vēlas ne tikai palikt, bet arī atgriezties. No tālākajiem galamērķiem uz Alūksni, manuprāt, ir visērtāk atbraukt, - sarunas laikā pauda ministrs.

Domes priekšsēdētājs Dzintars Adlers ieskicēja Alūksnes novada galvenos attīstības virzienus – tūrisms, ražošana un eksports, līdztekus iezīmējot arī dzīvojamā fonda problēmas un izaicinājumus, kas saistīti ar ceļa infrastruktūru, īpaši izceļot ceļa posmu Alūksne-Ziemeri-Veclaicene. Ministrs savukārt dalījās pārdomās par izglītības nozīmi kā ekonomiskās attīstības pamatu un pieminēja, ka tā ir līdz šim nepietiekami novērtēta lieta, tāpēc īpaši liels prieks bijis apciemot Alūksnes novada vidusskolu un redzēt desmit gadu laikā paveikto.

- Uz Alūksni nāciet un attīstiet uzņēmējdarbību, - sarunas noslēgumā aicināja Ministru prezidenta biedrs, Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Vēlāk ministrs apmeklēja Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļu, kur tikās ar vadītāju Ingu Ozoliņu un vietnieci Nansiju Zučiku. Viesim bija iespēja iepazīties ar nodaļas darbu un darba telpām, aktuālo statistiku par civilstāvokļa aktu reģistriem (dzimušie, mirušie un laulātie) novadā.

Dienas otrajā pusē ministrs apskatīja Alūksnes Jaunās pils restaurētos mūzikas salonus - Ērģeļu un Klavieru istabas, kā arī noklausījās multimediālo ekspozīciju “Helēnas dziedājums”.

Sagatavoja: Sanita SPUDIŅA,
Alūksnes novada pašvaldības
sabiedrisko attiecību speciāliste

Valmieras novada pašvaldības dome ir izdevusi saistošos noteikumus “Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs”, kuri tiks piemēroti no 2021. gada 1. septembra. Saistošie noteikumi sagatavoti ar mērķi nodrošināt vienotu ēdināšanas maksas atvieglojumu sistēmu visiem Valmieras novada pašvaldības dibināto izglītības iestāžu izglītojamajiem. Taču vēl mēnesi, līdz 1. oktobrim, būs spēkā arī iepriekšējie Valmieras novadā apvienoto bijušo pašvaldību saistošie noteikumi.

 

Pašvaldības noteiktos atvieglojumus ir tiesības saņemt izglītojamajiem, kuri apgūst klātienē pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu pašvaldības dibinātajās vispārējās izglītības iestādēs un kuru deklarētā dzīvesvieta ir Valmieras novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes vadītāja Kaija Muceniece: “Viena no pašvaldības prioritātēm ir sociālais atbalsts iedzīvotājiem. Izstrādājot šos noteikumus, mūsu mērķis bija vienādot līdzšinējo un atšķirīgo atbalstu ēdināšanas izmaksu segšanā izglītojamiem, lai primāri palīdzētu tiem, kuriem atbalsts ir nepieciešams visvairāk, ievērojot samērīguma principu.”

Pašvaldības izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumus 100% apmērā nodrošinās:

  • pusdienām 5-6 gadīgajiem izglītojamajiem;
  • pusdienām 1.-4. klašu izglītojamajiem, no pašvaldības budžeta līdzekļiem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai;
  • pusdienām 5.-6. klašu izglītojamajiem;
  • visām ēdienreizēm pirmsskolas vecuma izglītojamiem ar invaliditāti;
  • pusdienām 7.-9. klases izglītojamiem ar invaliditāti;
  • visām ēdienreizēm izglītojamiem, kuri apgūst speciālo pirmsskolas izglītības programmu iestādē, kuru finansē no valsts budžeta mērķdotācijas;
  • visām ēdienreizēm Rūjienas pirmsskolas izglītības iestādes “Vārpiņa” speciālo grupu izglītojamajiem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts budžeta mērķdotāciju;
  • visas ēdienreizes bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu, un pusdienas bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.-9. klasē.

Pašvaldības izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumus 50% apmērā nodrošinās:

  • bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam;
  • bērnam no daudzbērnu ģimenes visām ēdienreizēm, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu un pusdienām, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.-9. klasē;
  • bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

Atvieglojumu saņemšanai jāiesniedz izglītības iestādes direktoram/vadītājam iesniegums un jāuzrāda statusu apliecinošs dokuments. Aicinām vecākus pārliecināties par statusu apliecinošo dokumentu derīguma termiņu. Ja nepieciešamie dokumenti izglītības iestādē tiks iesniegti pēc 1. septembra, atvieglojumi tiks piemēroti par pilnu mēnesi.

Ja ģimene neietilpst maznodrošinātas, trūcīgas vai daudzbērnu ģimenes kategorijā, bet sastopas ar grūtībām nodrošināt savus bērnus ar uzturu, tajā skaitā veikt ēdināšanas izdevumu apmaksu, Valmieras novada pašvaldība aicina iedzīvotājus vērsties Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldē, kur katru gadījumu izvērtēs individuāli.

Brīvpusdienas 1. – 4. klasei daļēji subsidē valsts un atlikušo daļu piemaksā pašvaldība, savukārt, kā to norāda arī Latvijas Republikas Tiesībsargs, atbalsts ēdināšanas izmaksu segšanai 5. – 12. klasei nav pašvaldības pienākums, bet gan labā griba un iniciatīva.

Saskaņā ar grozījumiem Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 272 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 190 eiro pārējām personām mājsaimniecībā.

Valmieras novada pašvaldības domes deputāti š.g. 26. augustā domes sēdē lēma, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 280 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 229 eiro pārējām personām mājsaimniecībā. Jāatzīmē, ka šie kritēriji tiks piemēroti pēc Valmieras novada pašvaldības saistošo noteikumu “Par mājsaimniecības atzīšanu par trūcīgu vai maznodrošinātu un sociālās palīdzības pabalstiem Valmieras novada pašvaldībā” stāšanās spēkā, par to informējot iedzīvotājus pašvaldības interneta mājaslapā www.valmierasnovads.lv. Līdz tam ir spēkā Valmierā novadā apvienoto bijušo pašvaldību noteiktie ienākumu sliekšņi.

Izziņu par trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes (personas) statusa piešķiršanu Valmieras novada pašvaldībā iespējams iegūt dzīvesvietai tuvākajā Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes sociālo darbinieku pieņemšanas vietā. Lēmums par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa piešķiršanu tiks pieņemts pēc ienākumu, īpašumu, naudas līdzekļu uzkrājumu izvērtēšanas, līdz ar iesniegumu, ko parakstījušas visas mājsaimniecības pilngadīgās personas, izvērtēšanai iesniedzot:

  • darba devēja izziņu par darba samaksu par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru darba ņēmēju mājsaimniecībā;
  • izziņu par ienākumiem no saimnieciskās darbības par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru saimnieciskās darbības veicēju mājsaimniecībā;
  • visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu vai pasta norēķinu sistēmas kontu pārskatus par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem;
  • dokumentus, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus vai citus ienākumus un saņemtos maksājumus par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas.

Precīzu informāciju var iegūt, vēršoties personīgi Valmieras novada Sociālo lietu pārvaldes sociālo darbinieku pieņemšanas vietās vai rakstot e-pastu slp PIE valmierasnovads PUNKTS lv.

Persona atbilst daudzbērnu ģimenes statusam, ja:

  • tās, laulātā vai bērnu deklarētā vai reģistrētā dzīvesvieta ir Latvijas Republikā (šis nosacījums neattiecas uz gadījumu, ja bērns izglītību iegūst ārvalsts izglītības iestādē un viņa dzīvesvieta ir ārvalstī);
  • tā aprūpē vai kopā ar laulāto aprūpē vismaz trīs bērnus, tai skaitā audžuģimenē vai aizbildnībā esošus bērnus un pilngadīgas personas, kuras nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja tās iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Bērnu skaitā neieskaita bērnus, par kuriem personai ir pārtrauktas vai atņemtas aizgādības tiesības.

Daudzbērnu ģimenes statusu var apliecināt ar Latvijas Goda ģimenes jaunā parauga apliecību “Goda ģimene” vai vecā parauga apliecību “3+ Ģimenes karte” kopā ar personu apliecinošu dokumentu ar spēkā esošu derīguma termiņu. 

 

Informāciju sagatavoja:
Elīna Upīte
Valmieras novada pašvaldība