Arhīva kalendārs

« September 2021 »
MonTueWedThuFriSatSun
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 

13. septembrī Valmierā tika atklāts pastaigas maršruts “Konceptuāla dzejas pastaiga”, kas būs pieejams pilsētvidē līdz 30. septembrim. Tajā iekļauti 10 pieturpunkti, kuros ar viedierīces palīdzību būs iespēja iepazīt konceptuālo dzeju un tās autorus.

Pastaigas pieturpunktos dzeja tiek atklāta visdažādākajos tās izpausmes veidos, iepazīstinot ar Latvijas un ārvalstu konceptuālistu darbiem. Teksti, kurus ikdienā redzam visapkārt – plakāti, reklāmas, sabiedriskā transporta maršrutu saraksti, kā arī ziņas un e-pasti digitālajā vidē, konceptuālās dzejas formā iegūst pavisam citu nozīmi. Konceptuālisti auditoriju uzrunā trāpīgi, atklājot mūsu ikdienas brīžu absurdo un dīvaino dabu. Papildus tādu autoru kā Kārļa Vērdiņa, Annas Auziņas, Eināra Pelša, Raimonda Ķirķa, Ivara Šteinberga u.c. darbiem pastaigas maršrutā konceptuālo dzeju analizēs arī literatūrkritiķis un dzejnieks Artis Ostups un pētniece Līga Sudare.

Pieturpunktos pastaigas dalībnieki aicināti pārdomāt informāciju, tekstus un valodu, kura mums ikdienā ir visapkārt. Maršruta veidotāji izstrādājuši arī metodisko materiālu, lai pastaigas laikā skolēnus un studentus aicinātu reflektēt par šīm tēmām un radīt savus jaundarbus, iedvesmojoties no informācijas un komunikācijas telpas Valmierā un digitālajā vidē.

Pastaiga pilsētvidē pieejama no 13. līdz 30. septembrim un piemērota dažāda vecuma mērķauditorijai. Saturs ir pieejams, noskenējot QR kodu vai ievadot saiti interneta pārlūkā.

Savukārt 24. septembrī plkst. 16.00 ikviens interesents aicināts doties pastaigā kopā ar vienu no Preiļu konceptuālistu grupas autoriem Ivaru Šteinbergu, kurš pastaigu papildinās ar dažādu autoru darbu lasījumiem un dalīsies ar auditoriju pārdomās par konceptuālisma robežām un nākotni. Tikšanās vieta: Vecpuišu parks.

Projekts tapis, sadarbojoties Valmieras novada pašvaldībai un uzņēmumam Story Hub. Pastaigas izstrādi atbalsta Valmieras novada pašvaldība un Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Ņem līdzi telefonu, dodies pastaigā, skaties pieturpunktos video sarunas ar autoriem un dzejas lasījumus un ieraugi Valmieru citā gaismā!

 

Papildu informācija:

Elizabete Palasiosa, tel.nr. 29729470 Liene Jakobsone, liene.jakobsone PIE valmierasnovads PUNKTS lv

Sestdien, 25. septembrī, plkst.11:00 Valmieras Tūrisma informācijas centrs (TIC) aicina uz pārgājienu Sedas purvā, kā laikā varēs iepazīt purvā mītošās bagātības kopā ar dabas zinātāju Ivetu Enci.

Pārgājiena laikā tiks iziets viens no diviem Sedas purvā esošajiem maršrutiem – Jērcēnu puses aplis – un būs iespēja uzkāpt putnu vērošanas tornī. Kopējais maršruts plānots aptuveni 8 km garš un aptuveni 3 stundas ilgs. Lai nokļūtu pārgājiena sākuma punktā, jābrauc no Jērcēnu puses, tad jāseko norādei uz Kaņepju ozolu un pirmajā V veida krustojumā jābrauc pa labi aptuveni 4,1 km līdz stāvlaukumam.

Ejot pa Sedas purva taku, būs iespējams apskatīt kūdras ieguves laukus, purva dīķus un šaursliežu dzelzceļu, kas savulaik izbūvēts, lai transportētu kūdras kravas un darbavietā nogādātu kūdras ieguves strādniekus. Taka ved pa iemītu meža celiņu līdzenā reljefā caur dažādiem meža augšanas apstākļu tipiem, kur dabas zinātāja iepazīstinās ar interesantiem zemsedzes augiem un koku sugām. Iespējams, izdosies sastapt arī kādu meža dzīvnieku, apskatīt bebru “nedarbus” vai pat ieraudzīt vilku pēdas!

Maršruts būs vidējas grūtības pakāpes, taču to nav ieteicams veikt maziem bērniem, cilvēkiem ar kustību traucējumiem un ar bērnu ratiņiem. Aicinām apģērbties atbilstoši laika apstākļiem, jo pēc lietainiem laika apstākļiem takā var būt arī nedaudz mitri posmi.

Dalības maksa pārgājienā – 4 EUR/personai, apmaksu veicot līdz 24. septembra plkst.18:00 Valmieras TIC (Rīgas ielā 10). Klātienē pirms pārgājiena apmaksu par dalību pasākumā nebūs iespējams veikt.

Dalībnieku skaits pasākumā ir ierobežots, tāpēc dalību lūgums pieteikt iepriekš, zvanot pa tālruni 26332213 vai rakstot e-pastu tic PIE valmiera PUNKTS lv. Pieteikšanās iespējama arī klātienē Valmieras TIC (līdz 24. septembrim).

Pārgājiens notiks, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatīšanās ierobežošanai.

 

Informāciju sagatavoja: Inita Nerātne

Valmieras novada pašvaldības Valmieras Tūrisma informācijas centrs T. 26332213

20. septembrī notiks ikgadējais Ekoskolu apbalvošanas pasākums, kur 2021./2022. mācību gadā novērtējumu saņems desmit izglītības iestādes un to struktūrvienības no Valmieras novada. Starptautiskais Zaļais Karogs piešķirts Vidzemes Augstskolai, Valmieras 2. vidusskolai, Ziemeļvidzemes pamatskolai, privātajai pamatskolai ZAĻĀ SKOLA, Valmieras pilsētas 5. pirmsskolas izglītības iestādei „Vālodzīte”, Rūjienas pirmsskolas izglītības iestādei „Vārpiņa” un Valmieras pilsētas 5. pirmsskolas izglītības iestādes „Vālodzīte” struktūrvienībai „Krācītes”. Zaļais Karogs ir Ekoskolu programmas simbols. Tas tiek piešķirts skolām, kuras ir parādījušas vislabāko sniegumu, ieviešot Ekoskolu programmas prasības. Tā ir atzīta un prestiža vides kvalitātes zīme, ar ko lepojas skolas visā pasaulē.

Latvijas Ekoskolu sertifikātu saņems Valmieras Viestura vidusskola un Trikātas pamatskola. Pateicību par dalību Ekoskolu programmā saņems Valmieras Pārgaujas sākumskola. Ikgadējais Ekoskolu apbalvošanas pasākums notiks 20. septembrī, plkst. 11:00 – 14:00, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet tiešraidē to būs iespējams vērot Vides izglītības fonda Facebook platformā.

Valmieras novada pašvaldība ir gandarīta par visām skolām, kas darbojas Ekoskolu kustībā, kā arī priecājas par visiem apbalvojumiem. Īpašs prieks šajā mācību gadā ir par Vidzemes Augstskolu, kas, ļoti mērķtiecīgi strādājot un neskatoties uz pandēmiju, atkal pēc vairāku gadu pārtraukuma ir ieguvusi Ekoskolas Zaļā karoga apbalvojumu.

Ekoskolu programma ir plašākā ilgtspējīgā skolu programma Latvijā un arī pasaulē. Pie mums tā katru gadu apvieno ap 200 izglītības iestāžu – no pirmsskolām līdz augstskolām, bet visā pasaulē tajā darbojas aptuveni 56 000 izglītības iestāžu. Tās vieno kopīgs mērķis – iesaistīt aizraujošā, uz rīcību orientētā un sociāli atbildīgā vides izglītības procesā, kas veicina ilgtspējīgu attīstību. Starptautiskā Zaļā karoga balva ir kvalitātes zīme, ar ko lepoties – to saņem tikai tās izglītības iestādes, kas ilgstošā laika posmā spēj demonstrēt izcilas aktivitātes vides jomā.

Ekoskolu programmas darbību Latvijā īsteno Vides izglītības fonds un atbalsta Latvijas vides aizsardzības fonds projektā “FEE International programmu darbības nodrošināšana Latvijā 2021. gadā”.

 

Informāciju sagatavoja:

Nora Kārklņa

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tālr.: 29468727

Latvija pagaidām ir vienīgā no Baltijas valstīm, kur tiek organizēts ilgtspējīgai būvniecībai, arhitektūrai un dizainam veltīts konkurss, kas norisinās jau devīto gadu, turklāt nākamajā gadā konkurss aptvers arī kaimiņvalstis – Igauniju un Lietuvu. Arī šogad tika pieteikti nozīmīgi objekti, projekti un dizaina idejas, kuras vērtēja starptautiska žūrija.

Konkursa “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” laureātu paziņošana norisinājās 2. septembrī Ogrē, pie jaunās bibliotēkas ēkas, kurā Valmieras novada pašvaldību pārstāvēja domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Jānis Olmanis un Valmieras novada pašvaldības izpilddirektores vietniece, Attīstības pārvaldes vadītāja Evija Nagle.

Nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka 2021 Latvijā” atzinību saņēma atjaunotā Kokmuižas pils, kur ikdienā darbojas Kocēnu pamatskola. Pils fasādes atjaunošana norisinājās 2012. gadā pēc Kocēnu novada pašvaldības pasūtījuma, atbilstoši arhitekta Ilmāra Dirveika veiktajai ēkas vēsturiskajai izpētei. Fasādes atjaunošanas projektu izstrādāja SIA “ARCHE”, būvfizikas aprēķinus veica Andris Vulāns. Atjaunošanas darbus izpildīja būvfirma “Ekers”.

Konkursa organizatori norāda, ka Kokmuižas pils fasāde ir viens no piemēriem, kā pareizi sakopt seno muižu ēkas, kā, izvēloties pareizus un ilgtspējīgus materiālus, kvalitatīvais vizuālais efekts saglabājas daudzu gadu garumā un kā ar kopīgiem spēkiem panākt tieši to gala rezultātu, kas iecerēts. Muižas fasāde rūpīgā darbā ir atjaunota 2012. gadā, un joprojām ir tikpat cēla un pievilcīga, kāda tā bija tūlīt pēc atjaunošanas.

“Kokmuižas ēkas nokļūšanai Latvijas Būvniecības konkursa “Ilgtspējība, arhitektūrā, būvniecībā dizainā” nominantu sarakstā ir konkursiem neraksturīgs stāsts. Šis ir unikāls gadījums – nekas nenotika kā ierasts, proti, ēku konkursam nepieteica pasūtītājs vai būvuzņēmējs, bet gan konkursa organizētāji atrada mūs, novērtēja un uzaicināja. Biedrības “Building Design and Construction Council” vadītāja Gunita Jansone atzina: “Iebraucot Kocēnos, ieraugot cēlo Kokmuižu un uzzinot fasādes atjaunošanas gadu, sapratu, ka šai ēkai jāpiedalās ilgtspējības konkursā.” Apbrīnas emocijas ir saprotamas, jo ēkas fasāde arī šodien izskatās kā tikko pabeigta. Un tieši šis faktors vistiešākajā mērā atbilst konkursa gavenajai idejai “ilgtspējība” – būvēt ilgtspējīgi, novērtēt darbu kvalitāti un attieksmi ilgtermiņā,” stāsta Evija Nagle.

Nominācijā “Ilgtspējīgākā ēka 2021 Latvijā” iekļauti pieteikumi par būvēm, kas jau kādu laiku nokalpojušas un praksē apliecinājušas ilgtspējas pazīmes.

Konkursa mērķis ir popularizēt esošus un nākotnes objektus un idejas, kuru sākotnējā vērtība ilgtermiņā nemazinās, kuru funkcionalitāte un struktūra ir vērsta uz nevainojamu kalpošanu sabiedrības labā desmitiem gadu vai arī ir veikta pārdomāta esošu objektu atjaunošana. Ilgtspējības principu ievērošana rada nozīmīgu ekonomisko izdevīgumu, ko atzinušas valsts institūcijas un vērienīgu objektu pasūtītāji visā pasaulē.

Konkursu “Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021” organizē biedrība “Building Design and Construction Council”, patroni Ekonomikas ministrija un Būvniecības valsts kontroles birojs. Atbalstītāji: Schneider Electric, LuxControl. Firma L4, Rheinzink.

 

Informāciju sagatavojusi:

Elīna Upīte

Valmieras novada pašvaldības

Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

Mob.tālr.: 26115449