Kultūras jaunumi

Sestdien, 8. aprīlī, koncertzālē “Cēsis” ienāks pavasaris gan mūzikā, gan mākslā – vienā vakarā izskanēs pasaulslavenā latviešu tenora Aleksandra Antoņenko solokoncerts un tiks atklāta košās un neatkārtojamās mākslinieces Ilzes Avotiņas personālizstāde “Pavasara pastorāle”.

Sagaidot pavasari, koncertzāle “Cēsis” saviem apmeklētājiem sarūpējusi tikšanos ar divām spilgtām latviešu mūzikas un mākslas personībām.

INSIGNIA mākslas galerijā koncertzālē “Cēsis”, plkst. 17.30 tiks atklāta Ilzes Avotiņas personālizstāde “Pavasara pastorāle”, kurā iekļauti gan pēdējās desmitgadēs tapuši darbi, gan jaunas, citur vēl neizstādītas gleznas. “Tā kā glezno Ilze, manuprāt, neglezno neviens nekur pasaulē: emocionāli jūtīgā un neordināri spilgtā glezniecība pārsteidz un fascinē, arvien radot jaunas tēmas, krāsu salikumus un kompozīciju ritmus. Viņa glezno sapni, savas vīzijas, kur ikdienas realitāte mijas ar iedomām: mākslas vēstures replikas un ceļojumu piezīme, teiksmas, pasakas un Vidzemes lauku pirmatnīgā daile ar mežu ezeru dzidrumu - visu tik dzīvu un smaržīgu, ka tas spēj aizraut pat visracionālākos prātus,” mākslinieci un ekspozīciju raksturo izstādes kuratore Inese Baranovska. Izstāde koncertzālē “Cēsis” būs apskatāma līdz 20. maijam.

Vakara turpinājumā klausītājus gaida unikāla iespēja dzirdēt vienu no pazīstamākajiem latviešu tenoriem - Aleksandru Antoņenko. Viņa balss pēdējos desmit gados skanējusi uz pasaules ievērojamāko operteātru un koncertzāļu skatuvēm.

Tās ir retas, bet neizmirstamas reizes, kad Antoņenko Latvijas publikai uzstājas kamermūzikas programmās. Viņš spēj būt ne tikai dažādu likteņu plosīts varonis uz operas skatuves, bet arī ar pērļainu smalkumu un intīmu siltumu atklāt mūzikas lappuses balsij un klavierēm. Kopā ar pianistu Danielu Pavļutu veidotajā programmā, skanēs latviešu klasiķu un Riharda Štrausa vokālie darbi.

Latviešu komponistu vokālajai mūzikai piemīt īpaša ilgu caurstrāvota lirikas stīga, kuras vibrācijas rezonē ar mūsdienu klausītāju ausīm un sirdīm, pateicoties to melodismam, pārlaicīgo tēmu īstenojumam un augstvērtīgajai dzejai. Mīlas saviļņojums, serenāde, dabas apcere, reliģiski filozofiski motīvi, subjektīvā jūtu pasaule – to visu rodam pie Jāzepa Vītola, Alfrēda Kalniņa, Emīla Dārziņa, Jāņa Mediņa un Jāņa Kalniņa. Līdzās latviešiem dzirdēsim arī trīs Riharda Štrausa dziesmas – krāšņais vācietis un ģeniālais instrumentācijas meistars arī attiecībā pret balsi bijis visnotaļ dāsns un veltījis tai skaistuma pielietus opusus.

Pirms koncerta, Plkst. 18.00 interesenti aicināti uz “Pirmskoncerta sarunu”, ko vadīs LR “Klasika” ētera personība Liene Jakovļeva. Šoreiz saruna gan par mūziku, gan mākslu, kas apskatāma mūzikai veltītā namā. Lienes Jakovļevas sarunu biedri būs tenora Aleksandra Antoņenko šī vakara skatuves partneris - pianists Daniels Pavļuts, un māksliniece Ilze Avotiņa, kuras darbi turpmākos mēnešus koši rotās koncertzāles nama sienas. Ieeja pasākumā “Pirmskoncerta saruna” bez maksas.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Informāciju sagatavoja:

Egija Saļņikova

Vidzemes koncertzāle "Cēsis"

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

Tālr.: +371 26171151

05.04.2017

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031