Kultūras jaunumi

20. maijā, plkst. 19:00 - 24:00, Muzeju nakts ietvaros Skujenē notiks eksperiments – pirmais eksperimentālās mākslas un mūzikas festivāls “Krāmi skan vērtīgi”, kā tapšanā ir aicināts iesaistīties ikviens, bet it īpaši bērni un jaunieši. Par festivāla vietu ir izvēlēts Amatas novada Skujenes pagasta Zeiļu ģimenes izveidotais “Krāmu un seno lietu muzejs”, kas šai dienā tiks oficiāli atklāts.

Festivāla nosaukums “Krāmi skan vērtīgi” nav izraudzīts nejauši. Šī gada Muzeju nakts tēma ir laika rats: “Laika rats nerimstoši griežas – kas šodien jauns, rītu vecs un atkal jauns, un atkal vecs”. Lietām, kas reiz bija jaunas, vajadzīgas un vērtīgas, bet tagad tik krāmi, mēs piešķirsim jaunu dzīvi, jaunu veidu, bet galvenais atkal VĒRTĪBU.



“Krāmu un seno lietu muzejs” ir industriālā angārā iekārtota iespaidīga seno lietu kolekcija – sadzīves priekšmeti, kara lietas, grāmatas, mūzika un citas interesantas lietas. Lai muzeju iedzīvinātu un padarītu atšķirīgu no citiem, radās ideja uzsākt ikgadēju pasākumu, kā ietvaros no ekspozīcijā neizmantojamām lietām veidotu savdabīgus mūzikas instrumentus un vides objektus.

No radītājiem mūzikas instrumentiem tiks radīta mūzikas improvizācija, ko dažkārt pasaulē dēvē par “krāmu mūziku”, kas ļoti piestāv vietai un tēmai. Pasākuma organizatori plāno šo vietu izveidot par šī mūzikas veida “mājām” Latvijā, kur pulcēties ikvienam, kas vēlas izmēģināt ko jaunu mūzikā – gan profesionāļus, gan iesācējus.

Idejas īstenošanā piedalās izcilais mūziķis perkusionists Nils Īle. Viņš ir daudz ceļojis (Gambija, Gvineja, Senegala, Indija, Koreja, eiropas valstis, Krievija u.c.) un papildinājis savu spēles tehniku, kā arī pilnveidojis zināšanas un izpratni par ritma būtību un spēku pie pasaulē zināmiem meistariem. Īle ir piedalījies starptautiskos mūzikas festivālos, kā arī dažādos projektos Baltijas valstīs, sadarbojies ar daudziem māksliniekiem, kopīgi veidojot performances gan vizuālās mākslas, gan teātra un kino pasākumos.

Vairāku gadu garumā Nils Īle ir uzkrājis bagātu un radošu pieredzi strādājot ar skolas vecuma bērniem un pedagogiem, apmācot bērnus pats savā studijā mācot spēles tehnikas, kopā muzicējot un veidojot mūzikas instrumentus pašu rokām. Īle ir vadījis meistarklases tepat Latvijā un ārpus tās robežām. Nilam Īlem pieder arī iespaidīga mūzikas instrumentu (perkusiju) kolekcija.

Pirms festivāla Nils Īle viesojās vairākās meistarklasēs Amatas novada Skujenes pamatskolā, kur novada skolēniem un pedagogiem demonstrēja savu instrumentu kolekciju, stāstīja, rādīja un iedvesmoja skaņu un instrumentu radīšanā. Meistarklases instrumentu gatavošanā bērniem palīdzēja Nils Īle ar domubiedriem, Drabešu muižas “Amatu mājas” meistars Andris Roze kā arī darbmācibas skolotāji. Jaunizveidotie instrumenti tiks demonstrēti festivāla laikā.

Gatavojoties festivālam, dizainers Egils Mednis veidos skanošus vides objektus no nevajadzīgiem muzeja krāmiem, kas nav piemēroti eksponēšanai.

Festilāla laikā, kopā ar Vidzemes augstskolas studentiem būs iespēja doties īpaši gatavotās ekskursijās pa muzeju, kā arī baudīt studentu improvizācijas teātra priekšnesumu. Darbosies arī radošās darbnīcas, kā arī ZAAO "100 darbi Latvijai" vēstnieki aicinās piedalīties viktorīnās ar vērtīgām balvām.

Par muzikālo baudījumu rūpēsies Nils Īle ar domubiedriem, kā arī dažādi dziesminieki un mūziķi.

Īpašs un nebijis pasākums būs nakts gājiens cauri sajūtu instrumentiem uz Amatas upi, kas atrodas turpat blakus.

Festivāla norisē vislielākie palīgi ir Vidzemes augstskolas studenti, kuriem Skujenē norisināsies praktiskā nometne no 15.-24. maijam. Studenti jau ir iesaistījušies festivāla programmas tapšanā, logo izveidē un aktivitāšu plānošanā.

Aicinām visus kopā iegriezt laika ratu – iepūst jaunu dzīvi vecā angārā, vecās lietās, vecās parašās!

Sīkāka informācija par festivālu: https://www.facebook.com/events/131889430692642/?active_tab=about

 

 

Informāciju sagatvoja:
Eva Staltmane
Amatas novada pašvaldības
tūrisma attīstības un sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja  

mob.tālr.: +371 29391673
e-pasts: indra.paseka PIE and PUNKTS lv
www.amatasnovads.lv
www.araisi.com/

 

 

15.05.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930