Kultūras jaunumi

Sestdien, 8.jūlijā Alūksnes novada Pededzē norisināsies pasākums „Pededzes daudzkrāsainie vasaras saulgrieži”, kas pagasta iedzīvotājiem un viesiem ļaus iepazīties ar vasaras saulgriežiem un to tradīcijām dažādu tautu kultūrās. Ja Latvijā šos svētkus zinām kā Līgo vai Jāņu svētkus, tad slāvu tautas to dēvē par Ivana Kupalas dienu.

Pededze atrodas Igaunijas un Krievijas pierobežā, apvidus tradīcijas veidojušās latviešu, krievu un Dienvidigaunijas setu kultūras mijiedarbībā. Tā kā Pededzē vasaras saulgrieži vēsturiski tiek atzīmēti pēc Jūlija kalendāra, pasākums notiks 8.jūlijā,  iespējami tuvu patiesajam Kupalas dienas svinību datumam. Pasākuma gaitā tiks sarīkots plašs brīvdabas pasākums ar visu Pededzes mākslinieciskās pašdarbības dalībnieku iesaisti un vairākiem dažādu tautību viesu kolektīviem. Galveno akcentu liekot uz vēsturiskajiem rituāliem, kas saistīti ar ūdeni, uguni un saulgriežu nakts maģiju, netiks aizmirstas arī tuvāk mūsdienām radušās tradicionālas izklaides, spēles un atrakcijas. Vakara gaitā redzēsim Pededzes apvidum raksturīgās Kupalas nakts tradīcijas vietējo mākslinieciskās pašdarbības kolektīvu- folkloras kopas „Labā oma”, deju kopas „Tikai tā”, Pededzes un Liepnas apvienotā vidējās paaudzes deju kolektīva, Pededzes jauniešu deju kolektīva un bērnu vokālās grupas- priekšnesumā, Kupalas nakts apdziedāšanos Latvijā vienīgās autentiskās krievu folkloras studijas „Iļjinskaja pjatņica” (biedrība “Folkloras pedagoģiskais centrs “Tradīcija””) izpildījumā, Lauru (Krievija) kultūras nama vokālā ansambļa „Lavrovskije devčata” ieskatu vietējās vasaras saulgriežu tradīcijās, latviešu un Ziemeļlatgales vasaras saulgriežu dziesmas Viļakas novada Medņevas tautas nama folkloras kopas „Egle” izpildījumā un Aļonas Ivanovas „Kostīmu dizaina studijas” (Pečori, Krievija) slāvu etniskajā stilā veidotu mūsdienīgo tērpu skati. Saulgriežu nakts svētki noslēgsies ar dejām Kārsavas muzikanta Aigara Kaupuža izpildīto latviešu, latgaļu un krievu dziesmu pavadījumā.

 

Pasākuma norise:

18.00   Meistarklases, amatnieku ražojumu tirdziņš.

19.00   Tautiskās dziesmas un dejas, spēles un rotaļas, Ivana Kupalas nakts tradicionālie rituāli- vainagu pīšana, zīlēšana, ugunskurs.

Noslēgumā -  jautra nakts balle

 

Pasākumu rīko biedrība „Pededzes nākotne” sadarbībā ar Pededzes tautas namu, tas notiek „Valmieras novada fonda” organizētajā un Kultūras Ministrijas finansētajā projektu konkursā „Starpkultūru dialogs Vidzemē 2017” atbalstītā projekta „Pededzes daudzkrāsainie vasaras saulgrieži” ietvaros.

 

Informāciju sagatavoja:

Viesturs Zaķis, projekta vadītājs, tālr. 20236801

28.06.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930