Kultūras jaunumi

Valmierā janvāris aizritēs Ziemas mūzikas festivāla zīmē. “Ar saknēm zemē un mūziku dvēselē” – šī gada vadmotīvs. Festivāls aicina baudīt gan latviešu klasiķu daiļradi, gan sajust barikāžu ugunskuru siltumu, klausoties vīru kopas “Vilki” karavīru dziesmās. Ziemas mūzikas festivāls Valmierā norisināsies no 16. līdz 20. janvārim.

Šogad festivālā notiks vēl nebijušas aktivitātes – muzikālā viktorīna un koncerts-maratons. Līdzjutēji 17. janvārī plkst.13.00 aicināti Valmieras 5.vidusskolā atbalstīt viktorīnas komandas – vairāku mūzikas skolu audzēkņus. Dalībnieki sacentīsies mūzikas vēstures un literatūras ”distancēs”, atbildot uz jautājumiem gan par komponistu Jāzepu Vītolu, gan Valmieras Mūzikas skolas absolventiem, kuru vārdi ir zināmi plašākās aprindās. Komandas sniegs arī īsus koncertus, šādā veidā pastāstot par savu mūzikas skolu. Savukārt koncerts-maratons norisināsies koncertzālē “Valmiera” 20. janvārī no plkst. 11.00 līdz 20.00. Maratons būs sadalīts vairākos “ceļa posmos”. Deviņas stundas dalībnieki dziedās, spēlēs klavieres, skanēs akordeoni, kokles un vēl citi instrumenti. Klausītāji aicināti izvēlēties sev vēlamo muzikālā maratona “gabalu” vai arī klausīties visu dalībnieku priekšnesumus. Jaunajiem mūziķiem skaņdarbu izvēlē ir tikai viens nosacījums – ir jāskan latviešu mūzikai, savukārt Lietuvas un Igaunijas pārstāvji atskaņos gan latviešu, gan savas valsts komponistu skaņdarbus.

            Ziemas mūzikas festivāla laikā būs iespēja apmeklēt arī divas lekcijas. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas asociētā profesore Dace Medne pastāstīs, kāda nozīme mūzikas apguvei ir cilvēka attīstībā, mūzikai kā kopā būšanai. Savukārt Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskolas skolotāja Benita Zvīgule aicinās latviešu komponistus vairāk iepazīt no cita skatupunkta. Lekcija būs papildināta arī ar muzikālo materiālu.

            19. janvārī no plkst. 15.00 norisināsies pianista Venta Zilberta meistarklase, kurš topošajiem mūziķiem klātienē atklās, kā ar klavieru melnbaltajiem taustiņiem atainot kompozīciju un atrast savu skanējumu.

            Savukārt festivāla noslēgumā, 20. janvārī plkst. 10.00, koncertzālē “Valmiera” ar vīru kopu “Vilki” tiks godināta barikāžu atcere. Karavīru dziesmās skanēs spēks, kas ļāva stāties pretī lielvarām gan senākos laikos, gan saglabāt ticību un iesaistīties miermīlīgā akcijā 1991. gada janvārī. Plkst. 21.00 koncertzālē “Valmiera” interesenti aicināti uz grupas “Ducele”, kas sevi dēvē par ekoloģisko mūzikas grupu, koncertu. “Duceles” dalībnieki ir teikuši, ka viņu mūzika ir pārdomu dziesmas, dzīve nav nemaz tik salda. Tās ir dziesmas ar sinepju plākstera piedevu, jo mazliet iekož un mazliet dziedē.

            “Vadmotīvu “ar saknēm zemē un mūziku dvēselē” izvēlējāmies, jo festivālā skanēs latviešu mūzika. Saknes ir mūsu komponisti, saknes esam mēs paši savā Latvijā, savā Valmierā. Esam bagāti ar to, ka mūsu saknes stiepjas gan klasiskajā mūzikā, gan tautasdziesmu “dzīlēs”. Un īpašu noskaņu radīs arī tas, ka šogad festivāls notiks barikāžu atceres laikā. Mēs aicinām lepoties ar savām saknēm, aicinām mīlēt mūziku, baudīt un novērtēt to,” stāsta Valmieras Mūzikas skolas direktore Inese Sudraba, norādot, ka ikviens Ziemas mūzikas festivālā varēs atrast kaut ko savai gaumei atbilstošu.

            Festivāla norišu apmeklējums ir bez maksas, lūdzam ņemt vērā, ka vietu skaits ir ierobežots.

Informāciju sagatavoja:

Zane Bulmeistare

Valmieras pilsētas pašvaldības

Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Mob. tālr.: 26443410

21.12.2017

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930