Kultūras jaunumi

Valmieras muzeja Izstāžu namā 24.martā plkst.15.00 norisināsies Dinas Liepas kokles spēles meistarklase, savukārt plkst.18.00 – etno kokļu koncerts. Pērnā gada oktobrī Valmieras Kultūras centrā darbību sāka Zanes Sniķeres vadītā etno kokļu grupa, kurā pašlaik kokles spēli mācās gandrīz 40 dalībnieku. Zane ir jauna, enerģiska, aizrautīga kokles spēles skolotāja Valmieras Mūzikas skolā. Koncertkokli spēlē kopš astoņu gadu vecuma. Viņa spēj iedrošināt, iedvesmot, kokle Zanes rokās “atdzīvojas”, skan visā tās bagātībā ar sajūtu, ka instruments un spēlētāja ir viens vesels.

Koncertā piedalīsies arī Anša Jansona kokļu studija “Kokļu mežs”. Ansis Jansons ar mūziku saistīts visu apzināto dzīvi, bet kokli spēlēt sācis pirms septiņiem gadiem. Šajā laikā Ansis spēlēšanu koncertos nomainījis pret kokles spēles mācīšanu pieaugušajiem savā studijā “Kokļu mežs”. Brīvības sajūta ir tā, kas piesaista un ko Ansis cenšas iemācīt saviem skolēniem. Studija apvieno ap 50 dalībnieku ar mērķi popularizēt un attīstīt kokles spēli, celt izgatavoto kokļu kvalitāti.

Plkst.15.00 kopā ar koncerta dalībniekiem aicinām interesentus uz Dinas Liepas kokles spēles meistarklasi. Vijolniece, koklētāja un mūziķe. Mamma krietnam bērnu pulciņam – gan saviem, gan jauniešiem, kuri dzied un spēlē folkloras kopā “Kokle”. Muzicē “Laiksnē” un ārpus tās, māca bērniem spēlēt tautas instrumentus. Spēlē dančus. Ir aizrautīga un zinoša.

Kokle ir visvairāk apcerētais un apbrīnotais latviešu mūzikas instruments. Folklorā atrodamie motīvi glabā priekšstatu par koklēm kā par dziedošo koku, kurā iemiesojusies cilvēka dvēsele. Tautas atmiņā ir uzskats, ka kokles ir no Dieva. Tā ir zīmīgs tautas muzikālā mantojuma un tautas gara simbols. Kokle – tā ir brīvība. Kokle ir dvēseles instruments, kas vislabāk atraisās klusumā, kad vienīgais klausītājs ir pats spēlētājs.

Dalība Dinas Liepas meistarklasē – 2.00 EUR, koncertā ieeja – bez maksas.

 

Informāciju sagatavoja:
Guna Medne,
Valmieras muzeja
Izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja

15.03.2018

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930