Kultūras jaunumi

Dabas aizsardzības pārvalde svētdien, 29. jūlijā, tuvus un tālus viesus, maizes cepējus un tradīciju zinātājus aicina uz atjaunotajām Āraišu vējdzirnavām, lai iepazītu grauda ceļu no tīruma līdz maizes kukulītim, kopīgi iegrieztu atjaunoto dzirnavu spārnus un svinētu Latvijas simtgades Maizes dienu. “Āraišu vējdzirnavas ir unikāla kultūrvēstures liecība un vienīgās Latvijā, kurās vēl darbojas senlaiku oriģinālā dzirnavu iekārta. To atjaunošana ir spilgts apliecinājums, ka nacionālais parks nav tikai aizsargājamās dabas vērtības vien, tā nozīmi veido gan daba, gan vēsture, kultūra un tradīcijas ciešā mijiedarbībā,” pauž Dabas aizsardzības pārvaldes ģenerāldirektors Juris Jātnieks.

Kopš pagājušā gada Maizes dienām dzirnavas ir piedzīvojušas vērienīgas pārvērtības, notikuši būtiski remontdarbi, lai atjaunotu spārnus un dzirnavu mehānismus. Šogad pasākuma laikā būs vienreizēja iespēja vērot dzirnavu ratu ritējumu, kā arī varēs izstaigāt visus stāvus, apskatīt dzirnavu mehānismus un iepazīties ar mūsdienīga dizaina jaunajiem informācijas stendiem.

Amatas novada Āraišu vējdzirnavu kalnā tradicionāli laikā ap Annām un Jēkabiem atzīmē Maizes dienu, kad godina rudzu maizi, cepējus un seno tradīciju turpinātājus.

“Maizes diena ir brīnišķīga tradīcija, kur ik gadu satiekas maizes cepēji – gan tie, kas cep tradicionālo rupjmaizīti īstās maizes krāsnīs, gan tie, kuri cep jaunāku laiku maizīti. Lai iepazītu maizītes ceļu no labības tīruma līdz graudiem un gatavai maizei, dosimies ceļojumā pa Kukulīša taku. Būs darbošanās, meistarošana, gudrošana, dziedāšana, spēles, pārcilājot bagātīgo tradīciju pūru un atgādinot sen piemirsto,” par pasākumu stāsta dabas izglītības speciāliste Anda Andrušaite.

Pie lielā Jēkabu galda ar dziesmām un sirsnīgiem stāstiem norisināsies jaunās maizes griešana un garšošana. Kā jau katrā Maizes dienā tiks godināti seno saimnieku un saimnieču vārdu īpašnieki – Jēkabi un Annas. Maizes dienā norisināsies gan kulinārās meistarklases, gan Jēkaba maizes cepšana, degustācija. Apkārtējo novadu maizes cepēju, siera sējēju, bitenieku, zāļu tēju vācēju un amatnieku darinājumus varēs iepazīt un iegādāties Kukuļtirdziņā.

Āraišu vējdzirnavas ir viens no Dabas aizsardzības pārvaldes apsaimniekotajiem objektiem Gaujas Nacionālajā parkā. Tās būvētas 19. gadsimta vidū Drabešu muižas vajadzībām. Pagājušā gadsimta 80. gados dzirnavas nonāca Gaujas Nacionālā parka paspārnē un tika atjaunotas un līdz pat mūsdienām šeit regulāri apskatāmas izstādes un ekspozīcija par dzirnavu vēsturi un nozīmi, ir iespējams iemēģināt roku graudu malšanā un izzināt senās tradīcijas.

Rekonstrukcijas laikā dzirnavās atjaunotas jumta konstrukcijas un fasāde, veikti uzlabojumi iekštelpās, izveidots āra apgaismojums un pats galvenais - izgatavoti jauni vējdzirnavu spārni. Dzirnavas nav tikai dekoratīvs un vēsturisks objekts, tās ir arī pilnībā funkcionējošas – šeit iespējams samalt gan miltus, gan dažāda veida putraimus un citus graudaugu produktus.

https://daba.gov.lv/upload/Image/afisa/Afisa_2907_Araisu_dzirn.jpg

 

18.07.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031