Kultūras jaunumi

Ar meijām rotāts kravas automobilis Valmieras pilsētas svētku sestdienas, 28.jūlija, rītā būs pārvērties par skatuvi. Piestājot dažādās vietās, no plkst.8.00 līdz 9.00 Valmieras Mūzikas skolas pūtēju ansamblis ar možu mūziku modinās valmieriešus, aicinot apmeklēt pilsētas 735.dzimšanas dienas svinības. Viena no svētku norisēm, kuras sākumu nenokavēt aicinās īpašie modinātāji, būs gardēžu un amatnieku tirgus.

No plkst.9.00 līdz 16.00 rātslaukumā un vijoties pa Lāčplēša ielu līdz ugunsdzēsēju depo dažādus darinājumus piedāvās amatnieki un mājražotāji. “Tradicionālā un mūsdienu amatniecība, augi, stādi, rotas, kas veidotas pēc arheoloģiskos izrakumos atrastiem paraugiem, mūsdienu dizains, audums, trikotāža, filcējumi, adījumi, koka izstrādājumi, keramika, mājās gatavota kosmētika, bioloģiskā produkcija. No dažādām Latvijas vietām Valmierā būs sabraukuši tirgotāji, piedāvājot mājsaimniecībā noderīgas lietas,” stāsta Valmieras muzeja direktore Iveta Blūma. 

Savukārt vecpilsētā norisināsies gardēžu tirgus “Valmieras garša”. Būs Latvijas virtuvei raksturīgi produkti: zivis, gaļa, maize, kūpinājumi, sieri, mērcītes, pašu gatavoti saldumi, medus, vīns, augļi, ogas, dārzeņi, garšaugi. Tirgus laukumā pils pagalmā pašu ražotos gardumus piedāvās latvju saimnieces un saimnieki, kuri audzētajā un gatavotajā prot apvienot sendienu tradicionālās virtuves mantojumu ar mūsdienu garšu. Pils pagalma centrā raidījuma “Īstās latvju saimnieces” iedvesmojošā dalībniece, lauku mājas “Donas” saimniece Ilze Briede ceps maizi, dalīsies gardas maltītes pagatavošanas noslēpumos, atklās receptes un atbildēs uz interesentu jautājumiem. “Senās Valmieras garšu veidos sajūtas, ko apvieno nesteidzīga kņada tirgus laukumā, maizes smarža un zupas burbuļošana lielajā katlā, krāsu, skaņu, smaržu sajaukums un mūzika. Cilvēka mēle var izšķirt četras garšas: saldu, skābu, sāļu un rūgtu. Piektā – unami – ir patīkamas garšas izjūta, ko noteikti varēs izbaudīt tirgus laikā,” aicina I.Blūma.

Pie Hanzas namiņiem, atainojot viduslaiku pilsētas noskaņu, interesenti aicināti iesaistīties radošajās darbnīcās, apgūstot kādu no amatnieku prasmēm un izveidojot līdzi ņemamu dāvaniņu. 

Savukārt muzeja iekšpagalmā ozola pavēnī būs iespēja uz brīdi atvilkt elpu un atgūt spēkus. Tur notiks spēles, varēs izklāt līdzi paņemto segu, lai piesēstu un baudītu pilsētas svētku noskaņu. Turpat teltī būs atrodami tērpi un viduslaikiem atbilstoši atribūti, ko ikviens interesents aicināts izmantot, lai iemūžinātu sevi skaistā fotogrāfijā. Plkst.14.00 sāksies “Viduslaiku pilsētas glezna”, kad tērpus demonstrēs Valmieras muzeja darbinieki.“Viduslaikos tirgus bija viena no retajām iedzīvotāju izklaides iespējām. Tas kļuva par dzīrēm, ne tikai pulcējot tirgotājus, bet rīkojot arī dažādas atrakcijas. Jo īpaši izteikti tas bija Hanzas savienības laikā, kad cilvēki iepazina jaunas garšas, produktus, receptes. Šo noskaņu vēlējāmies radīt arī pilsētas svētku tirgus laikā,” stāsta I.Blūma.



Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Mob. tālr.:26443410

20.07.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031