Kultūras jaunumi

Aizvadītajā nedēļas nogalē tika atklāta Koncertzāles “Cēsis” jaunā sezona, kura jau ceturto reizi iesākās ar čella skaņām – starptautisko festivālu Čello Cēsis. No 14. līdz 16. septembrim Cēsīs viesojās izpildītājmākslinieki, kuri plaši pazīstami uz starptautiskām skatuvēm, bet Latvijā viesojās pirmo reizi. Duetā ar Vācijā dzīvojošo latviešu pianisti Laumu Skridi dzirdējām izcilo vācu čellistu Danielu Milleru Šotu, savukārt lielkoncertā baudījām armēņu izcelsmes čellista Nareka Ahnazarjana izjusto čellspēli kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri, Modesta Pitrena vadībā. Kā ierasts, īpašs koncertuzvedums bija veidots arī bērniem – šoreiz kopā ar čellu grupu DA GAMBA.

Festivāla pirmajā vakarā, 14. septembrī, skanēja divu izcilu un starptautisku atzinību guvušu mūziķu - latviešu pianistes Lauma Skrides un vācu čellista Daniela Millera Šota koncertprogramma. Tajā dzirdējām Vīnes dižgara Ludviga van Bēthovena opusus un līdzās tiem, mūzikas romantisko elpu, klausītāji izjuta Roberta Šūmaņa un Frederika Šopēna skaņdarbos.

Millers Šots ir uzskatāms par vienu no labākajiem savas paaudzes čellistiem pasaulē, ko bija iespēja novērtēt arī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas studentiem, kuriem festivāla ietvaros tika piedāvāta iespēja piedalīties meistarklasēs ar vācu mūziķi.

Pēc meistarklasēm savu jauneklīgo un azartisko garu studenti iznesa Cēsu pilsētas ielās - muzikālā zibakcijā lielveikalā un vecpilsētas laukumā. Tādejādi festivāla Čello Cēsis elpu varēja izbaudīt arī nejauši garāmgājēji.

Festivāls savus klausītājus allaž pārsteidz ar unikālām programmām un neparastām instrumentācijām. Šogad aicinājām baudīt čella un sitaminstrumenta - vibrofona valdzinošo saspēli. Sestdienas, 16. septembra, dienas koncerts notika koncertzāles INSIGNIA mākslas galerijā, un tā muzikālā tēma jeb programmas vadmotīvs bija tango. Programmu veidoja pasaulslavenā orķestra Kremerata Baltica ilggadējs solists Andrejs Puškarevs kopsadarbībā ar čellisti Tatjanu Rediko.

Festivāls Čello Cēsis tiecas sapludināt mākslas žanru robežas, tādēļ arī koncerts “Tango čellam un vibrofonam” notika reizē ar koncertzāles jaunās sezonas pirmās mākslas izstādes atklāšanu – gleznotājas Vinetas Kaulačas jaunāko darbu izstādi “Redzes atmiņa”.

Dienas turpinājumā interesenti bija aicināti apmeklēt arī īpašu kino seansu, kurā uz lielā ekrāna tika demonstrēta dokumentālā filma par vienu no leģendārākajiem čellistiem pasaules mūzikas vēsturē – Mstislavu Rostropoviču.

Sestdienas vakara lielkoncerts reizē bija arī koncertzāles “Cēsis” piektās sezonas atklāšanas notikums. Lai arī ļoti gaidīts, diemžēl veselības stāvokļa dēļ festivālā Čello Cēsis nepiedalījās iepriekš izziņotais īpašais viesis - itāļu čellists un komponists Džovanni Solima. Koncertā kopā ar Lietuvas Nacionālo simfonisko orķestri diriģenta Modesta Pitrena vadībā baudījām ne mazāk virtuozo un ar austrumniecisko šarmu apveltīto čella zvaigzni Nareku Ahnazarjanu. Viņa izpildījumā baudījām P. Čeikovska “Variācijas par rokoko tēmu” un Džovanni Solimas skaņdarbu “Lamentatio”, savukārt Solimas slavenais Violoncelles vibrez! skanēja latviešu čellista Ērika Kiršfelda un lietuviešu čellista Gļeba Pišņaka interpretācijā.

Festivāls noslēdzās svētdien ar radošo darbnīcu un uz multimediālo koncertuzvedumu bērniem “Čella pasakas. Tuksnesis” ar čellu grupu DA GAMBA. Caurvīti pasakas motīviem, koncertā skanēja klasiski un laikmetīgi skaņdarbi čellam. Mazajiem apmeklētājiem bija iespēja arī pašiem līdzdarboties koncerta tapšanā, veidojot scenogrāfijas elementus, kurus pēc tam varēja ieraudzīt jau uz skatuves.

Mediju kontaktiem:
Egija Saļņikova
Koncertzāles “Cēsis”
Mārketinga un komunikācijas vadītāja
E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv
Tālr.: +371 26171151

21.09.2018

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031