Kultūras jaunumi

Piektdien, 1. februārī, Koncertzālē “Cēsis” uzstāsies šī brīža klaviermūzikas sensācija, mūzikas pasaulē ievērojamo zīmolu Deutsche Grammophon un Steinway&Sons pārstāvētie mākslinieki – holandiešu duets brāļi Juseni. Šis būs pirmais talantīgo pianistu koncerts Baltijā. Pirms koncerta gaidāma sietspiedes tehnikas meistara Jāņa Murovska izstādes “Cita aina” atklāšana.

Brāļi Juseni ir pianisma pasaules starptautiska mēroga jaunā sensācija. Viņi žilbina kā solopianisti un sajūsmina kā solisti saspēlē ar orķestri. Ievērojamais maestro Mihaels Šēnvands saka: “Muzicēt ar brāļiem Juseniem – tas ir tikpat kā doties braucienā ar diviem BMW uzreiz.”

Arturam Jusenam patlaban ir 22 gadi, Lukass Jusens ir 25 gadus vecs, un jau vairākus gadus viņi uzstājas ar pasaules labākajiem orķestriem un diriģentiem, kuru skaitā ir Janiks Nezē-Segēns, Valērijs Gergijevs, Juka Peka Saraste, Jāps van Zvēdens. Kopš 2010. gada brāļu Jusenu klavierdueta ieraksti nāk klajā prominentajā skaņu ierakstu namā Deutsche Grammophon. 2017. gadā klajā nāca klavierdueta albums ar Pulenka un Sensānsa darbu ierakstiem sadarbībā ar Karalisko Concertgebouw orķestri un Stefanu Denēvu. CD iekļauto Pulenka Dubultkoncerta interpretāciju Francijas radioprogramma La tribune des critiques de disques atzinusi par visu laiku labāko šī skaņdarba ierakstu.

Koncertam Cēsīs brāļi Juseni sagatavojuši izcilu klavierduetam komponētu skaņdarbu izlasi.

Volfganga Amadeja Mocarta Sonāte divām klavierēm KV 448 atgādinās mums, ka Mocarts piespiedu kārtā pelnīja iztiku ar klavierstundu pasniegšanu un audzēknes mēdza iemīlēties savā pedagogā. Franča Šūberta Fantāzija faminorā ir, iespējams, skaistākā mūzika, kas jelkad komponēta diviem pianistiem. Fēliksa Mendelszona Allegro brillant ļaus iztēloties 19. gadsimta 40. gadus, kad ģeniālais “Kāzu marša” autors koncertēja četrrocīgi ar sava drauga Roberta Šūmaņa dzīvesbiedri – sava laika spožo koncertpianisti Klāru Šūmani.

Koncerta otrajā daļā – franču komponisti. No vēlromantiķa Gabriela Forē klausīsimies skaistu, apcerīgu Noktirni un miniatūru ciklu, kas veltīts komponista simpātiju objekta Emmas Bardakas mazajai meitiņai – šī trīs gadus vecā Dollija dzied šūpuļdziesmiņu lellei, spēlējas ar jaunu sunīti Kitiju, sarunājas ar brāli Raulu, kuru sauc par Aūla kungu, un, bronzas zirga iedvesmota, dejo spāņu deju. Vēl programmā iekļauta Fransisa Pulenka glītā, lakoniskā Sonāte, kas ilgst tieši piecas minūtes, un divi Morisa Ravela šedevri: miniatūra “Ūdens rotaļas”, kurās “upju dievs smejas par ūdeņiem, kas viņu kutina”, un slavenais “Valsis”, kura elegantajās skaņās knapi nojaušamas ievijas apokalipses balsis.

Pirms koncerta, plkst. 18.00 INSIGNIA mākslas galerijā koncertzālē “Cēsis” gaidāma Jāņa Murovska izstādes “Cita aina” atklāšana. Jau vairākus gadu desmitus viņš aizrautīgi turpina eksperimentus sietspiedes tehnikā, pilnveidojot savu meistarību un atklājot aizvien jaunas šīs tehnikas interpretācijas iespējas. Latvijas Mākslas akadēmijā viņš pasniedz tradicionālo sietspiedi, kuras pamatus pārzina līdz pat smalkākajām niansēm, bet savā radošajā darbā ļaujas drosmīgiem eksperimentiem, apgāžot visus stereotipus par šīs tehnikas lietu kārtību.

Kā apgalvo pats mākslinieks - viņu gandarī ne tikai gala rezultāts, bet baudu rada pats process, kas savā veidā salīdzināms ar augstas raudzes mūziķu improvizācijām. Jānis Murovskis aicina saviem darbiem pieskarties, lai fiziski varētu sajust krāsu kārtas: dažreiz tās tiek klātas līdz pat septiņām reizēm, citreiz rezultāts panākts ar četriem vai trim sietiem, katrs klājums ir kā jauna toņkārta, kas finālā pārtop vienotā kompozīcijā.

Iedvesmu mākslinieks rod vērojot apkārtni - Jūrmalas priežu siluetus pret balto sniegu, ledus rakstus aizsalušā ezerā, pilsētu krēslas stundā, trolejbusu vadu mudžekļu grafiskos rakstus, klavieru taustiņu strikto harmoniju. Tā ir īpaša spēja ieraudzīt to, kas citiem paslīd garām, apjaust mirkļa trausli zūdošo pirmatnīgo skaistumu. Vārdu sakot - cita aina, ko var pētīt ilgstoši, burtiski ienirstot darbu jūtīgajā materialitātē un aizvien atklājot citas nianses.

Biļetes uz koncertu “Piano duo. Brāļi Juseni” nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, “Biļešu paradīze” tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

 

Mediju kontaktiem:

Egija Saļņikova

Koncertzāles “Cēsis”

Mārketinga un komunikācijas vadītāja

E-pasts: egija.salnikova PIE cesukoncertzale PUNKTS lv

Tālr.: +371 26171151

24.01.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031