Kultūras jaunumi

Ar Vidzemes plānošanas reģiona, Latvijas valsts mežu un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu biedrība “Burtnieku makšķerēšanas un tūrisma skola” aicina uz radošajām darbnīcām “AKMENS LAIKMETA RADOŠĀS DARBNĪCAS PIE BURTNIEKU EZERA”, kas notiks sestdien, 22.jūnijā, laivu bāzē "Asari", Matīšu pagastā.

Programmā:

  • Priekšlasījums- stāstījums stāstīs par neolīta (3. g.t.pr.Kr.) laikmeta Austrumlatvijā dzīvojošo seno iedzīvotāju dzīvesveidu (aptuveni plkst. 11.00-12.00)

Ilga Zagorska, arheoloģe, vēstures zinātņu doktore. Latvijas Vēstures institūta darbiniece, Akmens laikmeta pētniece, kura veikusi izrakumus Zvejnieku kapulaukā pie Burtnieku stāstīs par seno iedzīvotāju dzīvesveidu, nodarbošanos, darbarīkiem, mājokļiem, u.c. Dalībnieki tiks iesaistīti diskusijā, par to, kā tas bija. Īpaša uzmanība stāstā tiks veltīta materiāliem no kā gatavoti mājokļi, apģērbs, darbarīki, trauki, kā gatavots ēdiens.

  • Radošā darbnīca “Ķemmes- bedrīšu keramika” (no plkst. 12.00 -15.30)

Darbnīca notiek brīvā dabā, plenērā, Valmieras Dizaina un mākslas vidusskolas pasniedzējas un audzēkņu vadībā. apzināti materiāli, kas atrodas turpat apkārtnē- pie Burtnieka ezera, pļavā, mežā. Darbnīcas laikā sīkāk tiek pārrunāsim māla izmantošanu seno iedzīvotāju dzīvē- trauku un mājokļu veidošanā. Māls- kā jumta un grīdas materiāls. Māls- kā trauku veidošanas materiāls. Apskatīsim seno trauku attēlus, pētīsim to formas, dekorējumu kompozīcijas Austrumlatvijā satopamo ķemmes – bedrīšu tehnikā. Iepazīsim darbarīku- īpašu irbuli, ar kura palīdzību trauki tiek dekorēti. Tad - individuālais radošais darbs – katrs zīmēs trauka formu un rotājuma kompozīciju ogles tehnikā. Tam sekos trauka veidošana. Darbībā apgūsim bezvirpas veidošanas tehniku mālā. Katrs dalībnieks savu trauku dekorēs pēc izveidotās skices ar irbuļa palīdzību. Traukus žāvēsim turpat ezera krastā un apdedzināsim VDMV keramikas krāsnī.

  • Radošā darbnīca "Senlaiku ēdiens pēc veiksmīgas zvejas Burtniekā: zivju zupa" (12.00-14.00, zupas baudīšana ap 14.30)

Zupas vārīšanu vadīs pieredzējis vietējais pavārs un brīvprātīgie palīgi no pasākuma dalībnieku vidus. Ēdiena gatavošana notiks brīvā dabā. Arheoloģiskie atradumi liecina, ka jau akmens laikmetā tika vārīta zupa un domājams, ka tā bija arī zivju zupa. Tiesa, 4-5 g.t.p.m.ē. zupu vārīja lielos māla podos. Mēs, projekta īslaicīguma dēļ, to nevaram realizēt, tāpēc zupu vārīsim lielā alumīnija katlā. Senos laikos pēc veiksmīgas zvejas galdā lika ēdienus no svaigām zivīm. Parasti tā bija zivju zupa. Zupu vārīja no visām, bet pārsvarā sīkākām zivīm- asariem, sapaliem, raudām, u.c. 

  • Dienu noslēgs “Aizvēstures pētījumi vidē” (ap 16.00). Pārbrauciens uz Riņnu kalnu. Ekskursija uz jaunāko arheoloģisko izrakumu vietu pie Burtnieku ezera Riņņu kalnā/ Vecate/ arheoloģes Ilgas Zagorskas vadībā.

Praktiska informācija: Izbraukšana 10.00 no stāvlaukuma pie Valmieras integrētās bibliotēkas, Cēsu ielā 4. Pasākuma ilgums 11-17. Pieteikšanās obligāta.

Kontakti: liga.biezina PIE valmiera PUNKTS lvanita.apine PIE vcb.valmiera PUNKTS lvginta.zarina PIE omniapro PUNKTS lv.

Aicināti piedalīties un līdzdarboties visi interesenti, kā arī mūžizglītības kursa "Līdzsvarota dzīve" dalībnieki un viņu līdzbiedri.

Dalība projekta radošajās darbnīcās un autobuss bez maksas, brauciens ar kuģīti 5 EUR (bērniem līdz 7 gadiem- bez maksas),  dalība zāļu vainagu  darināšanas darbnīcā 3 EUR.

Informāciju sagatavojusi: Anita Apine, projekta vadītāja, tālrunis: 28733263, e-pasts: anita.apine06 PIE gmail PUNKTS com

18.06.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031