Kultūras jaunumi

"Kā medus glāze izjauca Ziemassvētkus": Kad Vijai bija aizvadīta otrā dzimšanas diena un atkal klāt Ziemassvētki, kā tāds Ziemassvētku vecītis pa durvīm ievēlās Zelmas tante, visādām pauniņām apkrāvusies. Un vēl – lielais labības graudu maiss, pilns ar lazdu riekstiem. (Lazdas auga aiz šķūņa tādā dziļā gravā). – Medus kāres pilnas pilēja uz galda, svaigi cepta maize un pīrāgi smaržoja…

Visvairāk Vijai kārojās medus. Krustmāte ielika glāzes lieluma burciņā medu un iedeva rokā karotīti, lai bērns ir mierīgs un iet istabā. Tā gribējās abām māsiņām parunāties. Zelma un Terēze – vecākā un jaunākā māsa. Vija tikmēr svarīgiem solīšiem mēroja istabu no viena gala līdz otram un atkal atpakaļ. Kamēr trauciņš tukšs. Vakars pienāca pavisam bēdīgs. Bērnam cēlās temperatūra, nelaba dūša… Kas vairs par svētku priekiem? – Otrā dienā pret vakaru tomēr viss laimīgi beidzās. Atlika gaidīt nākošos svētkus. (Vija Poļaka – Rikveile, dzimusi 1928.gadā)

Stāstniece Vija Poļaka.

Šis ir tikai neliels stāsts no projekta “Stāstu talka” ietvaros iegūtajiem stāstiem un atmiņām. Projekts aizsākās maijā, kad Gulbenes novada bibliotēkā viesojās stāstniece Agita Lapsa no Valmieras bibliotēkas – klausījāmies stāstus, stāstījām paši, uzzinājām, kā sagatavoties un veikt interviju. Visu vasaru tika vākti stāsti – novada iedzīvotāji dalījās savos atmiņu stāstos par bērnības gaitām – par savu vārdu, par to, kur dzīvojis, kur skolā gājis, kādus darbus darījis. Bērni un jaunieši, iztaujājot savus vecvecākus un vecākus, uzzināja daudz jauna par savas ģimenes dzīvi un gaitām agrāk. Stāsti “nākuši” no dažādām novada vietām – Litenes, Druvienas, Rankas, Tirzas, Stariem, Daukstēm, Galgauskas, Stradiem, Lizuma, Gulbenes. Kaut arī cilvēki dzīvojuši līdzīgos apstākļos, ikviens stāsts ir unikāls, katram stāstniekam ir sava pieredze, savi piedzīvojumi, savs skatījums uz dzīvi. Daļa iegūto stāstu tiks publicēti Gulbenes novada bibliotēkas mājas lapā.

Kopīgi ieklausīsimies stāstos 24.oktobrī, kad stāstnieki un stāstu vācēji tiks aicināti uz projekta “Stāstu talka” Noslēguma pasākumu Gulbenes novada bibliotēkā. Pasākumā klausīsimies stāstos, ar priekšlasījumu par bērnu un jauniešu iesaistīšanu stāstīšanas tradīciju pārmantošanā un radošas pašizpausmes veicināšanā, izmantojot stāstu stāstīšanu, uzstāsies Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna, kura izteiks arī savas domas un ieteikumus par iesniegtajiem stāstiem. Par muzikālo noskaņu gādās dziedošā Vītolu ģimene no Druvienas.

Stāstīšana ir nebeidzams process – arī tad, kad projekts būs noslēdzies, aicināsim joprojām dalīties savos atmiņu stāstos – atnākot uz Gulbenes novada bibliotēku pastāstīt savu dzīvesstāstu, atnesot sen rakstītas dienasgrāmatas, atmiņu klades vai citus pierakstus.

Projekts atbalstīts Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2019”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavas galvenā bibliotekāre.

03.10.2019

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930