Kultūras jaunumi

24. oktobrī Gulbenes novada bibliotēkā projekta “Stāstu talka” noslēguma pasākumā pulcējās stāstu vācēji un stāstnieki no Gulbenes novada. Projekts aizsākās maijā, kad Gulbenes novada bibliotēkā viesojās stāstniece Agita Lapsa no Valmieras bibliotēkas, savā priekšlasījumā sniedzot ieskatu par stāstniecību, intervēšanas metodēm un tehniku. Vasaras mēnešos, iesaistoties pagastu bibliotekārēm, tika uzrunāti novada iedzīvotāji ar ierosinājumu dalīties stāstos.

Tika savāktas un piefiksētas bērnības atmiņas par savu dzīvesvietu, tradīcijām un svētkiem ģimenē, uzticētajiem darbiņiem (govju, tītaru ganīšanu, ravēšanu u.c.). Uzklausīti daudz stāsti par skolas laiku, kā arī dažādi interesanti atgadījumi un nedarbi, kas spilgti iespiedušies atmiņā – piemēram, par sagrieztu kleitu, lai pašūtu kleitu lellei, sēņu likšanu uz sliedēm, jāšanu ar cūku, braukšanu ar baļķu ragaviņām, auna badīšanos.

 “Dzimtajā pagastā bija sieva, kurai bija daudz kaķu. Reiz, neatceros, ar kādu vajadzību, viņa iegriezās mūsu mājās. Mamma rosījās kūts virtuvē, kaimiņiene iegāja tur. Ejot prom, viņa pagriezās nepareizā virzienā un iekāpa cūkēdiena katlā, kuru māte bija nolikusi laukā, lai dziest. To visu es redzēju un ļoti smējos. Reiz es atkal viņu redzēju, ejam garām mūsu mājām. Draiska meitene būdama, atrāvu vaļā logu un saucu: kaķu vecene, kaķu vecene, kā tu mūsmājās tai cūku katlā iekāpi? Manu klaigāšanu bija dzirdējusi mamma: “Ak, tā! Tu pieaugušu cilvēku apsaukāsi, tūlīt saplūc bunti nātru un nāc, lai noperu!” Raudādama saplūcu vajadzīgo bunti un aizgāju pie mammas. Mamma nolika nātru bunti sev blakus un teica: “Lai tev būtu mācība visai dzīvei, lai kāds ir cilvēks, nedrīkst viņu nicināt.” Man bija dziļš sašutums - kāpēc man bija jāplūc nātres, ja mani nepēra.” (Laima Gavare, Galgauskas pagasts)

Projekta gaitā tika ierakstīti un savākti daudzi stāsti – 30 video stāsti, vairāk nekā 70 audio stāstu, kā arī 16 stāsti pierakstītā veidā. No dažādām novada vietām nākušie stāsti parāda novada valodas bagātību – tādēļ ir svarīgi veikt stāsta video vai audio ierakstu, šādi saglabājot katras vietas valodas īpatnības. Stāsti ļauj iejusties tā laika vērtību sistēmā, iztēlojoties, kāda tolaik bijusi dzīve.

Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna.

Noslēguma pasākumā, kas tika rīkots kā stāstnieku vakars, ielūkojāmies un ieklausījāmies daļā no savāktajiem stāstiem. Klātienē ar savām bērnības atmiņām dalījās stāstnieces Anna Zīle, Maiga Klimaševska un Maija Suntaža. Klātesošos iedvesmoja arī Latvijas stāstnieku asociācijas valdes locekle Māra Mellēna, parādot, cik stāstu stāstīšana un vākšana var būt aizraujoša, cik vērtīgi ir tos iegūt un saglabāt. Pasākuma gaitā ar dziesmām priecēja Vītolu ģimene no Druvienas pagasta.

Dziedošā Vītolu ģimene.

Daļa iegūto stāstu lasāmi, klausāmi un skatāmi Gulbenes novada bibliotēkas mājas lapā sadaļā Novads. Gulbenes novada dzejnieces Vijas Poļakas dzīvesstāsts publicēts Latviešu folkloras krātuves digitālajā arhīvā autobiogrāfiju krājumā garamantas.lv, kur ar to var iepazīties ikviens interesents.

Ceram, ka projekts “Stāstu talka” būs “iekustinājis” stāstnieku kustību Gulbenes novadā, iedzīvotājos rosināta vēlme izzināt savas dzimtas vēsturi, piefiksēt dzimtas stāstus, saglabājot tos nākamajām paaudzēm.

Pateicamies visiem, kuri iesaistījās stāstu vākšanā!

Projekts guvis atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona izsludinātajā kultūras projektu konkursā “Latvijas valsts mežu un Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītā Vidzemes kultūras programma 2019”.

Informāciju sagatavojusi: Inese Kalēja, Gulbenes novada bibliotēkas Novadpētniecības un humanitāro zinātņu lasītavas galvenā bibliotekāre.

06.11.2019

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031