Kultūras jaunumi

Vasaras vakari ir īstais laiks, kad baudīt kvalitatīvu kino brīvā dabā. Augustā un septembrī Valmiermuižas parkā tiks izrādītas pērnā un šī gada latviešu radītās filmas.

13. augustā plkst. 21.00 dokumentālā filma „Klejotāji” un tikšanās ar režisoru Matīsu Kažu. „Klejotāji” ir stāsts par trim filmas režisora vienaudžiem – divdesmitgadniekiem, kuri meklē savu vietu mūsdienu pasaulē, nododoties dažāda veida klejojumiem. „Arī pašas filmas forma pielīdzināma klejojumam. Klejojumam pa īsiem mirkļiem, izvēlēm, kas veido mūsu dzīves, arī pa spēcīgām un pretrunīgām izjūtām. „Klejotāji” nav tikai stāsts par jauniešiem mūsdienu nekontrolējamā progresa un globalizācijas laikmetā, patiesībā filmai vajadzētu būt aktuālai jebkuram skatītājam, kurš pieredzējis jaunībai raksturīgo sevis meklēšanas un identitātes veidošanās procesu,” filmu raksturo režisors Matīss Kaža.

22. augustā plkst. 21.00 animācijas filma „Projām”. Filmas sižetā pēc lidmašīnas avārijas galvenais varonis attopas uz noslēpumainas salas, kur plešas meži, tuksneši un lagūnas. Taču uz šīs salas mīt arī milzīgs, tumšs gars, kurš sāk puisi vajāt. Lai izglābtos un atgrieztos mājās, puisis dodas izaicinošā ceļojumā pāri salai kopā ar savu jauniegūto draugu – mazu putnēnu. Filmas režisors, scenārija autors, mākslinieks un komponists ir Gints Zilbalodis. Tā nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai „Oskars”. 2019. gada nacionālā filmu festivālā „Lielais Kristaps” atzīta par gada labāko animācijas filmu. Filma šovasar triumfēja Eiropas nozīmīgākajā animācijas festivālā Anesī (Francija) konkursa programmā „Contrechamp”, iegūstot galveno balvu. Tā nominēta „Annie Award” mūzikas balvai Losandželosā ASV līdzās tādām filmām kā „Ledus sirds 2” un „Rotaļlietu stāsts 4”. Pirms filmas, plkst. 19.00, turpat Valmiermuižas parkā būs baudāms suģestējošās grupas „Zāle” koncerts.

27. augustā plkst. 21.00 spēlfilma „Jelgava ' 94” un tikšanās ar režisoru Jāni Ābeli. Filmas stāsta centrā ir četrpadsmitgadīgais Jānis, Jelgavas puika ar „zubra” līmeņa mācību sasniegumiem, kurš cenšas būt neviena nepamanīts. Tomēr iemīlēšanās klasesbiedrenē Kristīnē un nejauši iegūtie draugi Nāve un Zombis neatgriežami aizsāk jaunu lappusi Jelgavas pusaudža dzīvē – ir jāspēlē grupā, jāklausās metāls, vajadzīgas īstās drēbes un līdz asarām jānoved skolotāji un vecāki. Filma nominēta 9 „Lielā Kristapa” balvām, no kurām ieguva četras — labākais spēlfilmas režisors (Jānis Ābele), labākā aktrise otrā plāna lomā (Ieva Puķe), labākais kostīmu mākslinieks (Aija Strazdiņa) un labākais grima mākslinieks (Maija Gundare). Īpašā žūrijas atzinība tika Bruno Biteniekam par daudzsološu tēlojumu filmā kopā ar lielisku profesionālo aktieru ansambli.

17. septembrī plkst. 21.00 spēlfilma „Nekas mūs neapturēs”. Režisora Andra Gaujas kaisles drāma ir stāsts par harizmātisku personību – mūzikas producentu Ralfu (Andris Keišs), kurš sava nepiekāpīgā rakstura dēļ pārliecina sievu, mīļāko un nepilngadīgo meitu sadzīvot zem viena jumta. Filma ir provokatīvs skatījums uz vīrieša un sievietes mainīgo lomu mūsdienu ģimenē. „Nekas mūs neapturēs” ir viens no ambiciozākajiem projektiem pēdējo gadu Latvijas kino, jo filmas vizuālajai jaudai tika uzbūvēti veseli divi daudzstāvu kinopaviljoni. Filmas skaņu celiņā dzied Jānis Šipkēvics, Evija Vēbere, Miķelis Putniņš un citi atpazīstami Latvijas mūziķi.

Brīvdabas kino vakaros DALĪBA BEZ MAKSAS.Lai arī vairums sēdvietu nodrošināsim, nekautrējies ņemt līdzi beņķīti vai plediņu, lai filmas baudīšanai izvēlētos sev tīkamāko vietu parka zālītē vai nojumē. Turpat līdzās esošā Valmiermuižas alus tirgotavā būs iespējams iegādāties spirdzinājumus un uzkodas līdzņemšanai.Rīko Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Burtnieku novada pašvaldība. Projekts „Katram pa saujai kino brīvā dabā” (projekta Nr. 19-09-AL29-A019.2204-000008) īstenots Eiropas Savienības Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.–2020.gadam apakšpasākuma: 19.2 „Darbības īstenošana saskaņā ar sabiedrības virzītas vietējās attīstības stratēģiju” aktivitātes: 19.2.2 „Vietas potenciāla attīstības iniciatīvas” ietvaros, caur biedrību „No Salacas līdz Rūjai”.


Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura PIE valmiermuiza PUNKTS lv, tālr. nr.: 27337798.

04.08.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031