Kultūras jaunumi

Jau tradicionāli Valmieras muzejs 1.septembrī aicina apmeklēt “Citādo skolu”. Sešās radošās nodarbībās no plkst.12.00 līdz 15.00 interesanti būs gan bērniem, gan vecākiem.

Vizuālā māksla, vēsture, matemātika, latviešu valoda, loģika un dabas mācība. Nodarbības pat ievedīs bruņinieku pasaulē, kad jau bērnībā bija jāattīsta veiklība, spēks un jāapgūst kaujas māksla. Darbošanās notiks brīvā dabā gan iekšpus Valmieras pils mūriem muzeja ēku pagalmos, gan ārpus – muzeja Garšaugu dārzā Gaujmalā. Uzsākot pirmās skolas dienas ceļojumu, katrs dalībnieks saņems karti, kas aizvedīs no stundas uz stundu.

Mākslas pasaule

Muzeja iekšpagalmā zem ozola būs iespēja iepazīt un atpazīt  dažādus mākslas stilus. Savas radošās iemaņas varēs attīstīt, veidojot dekoratīvus elementus no ģipša – materiāls, ko mākslas pasaule pazīst jau tūkstošiem gadu.

Vēstures paslēpes

 Pie Valtera namiņa varēs pārbaudīt veiklību, burtu paslēpēs atminot senvārdus. Zinot vai minot varēs atrisināt uzdevumus par dažādiem seno priekšmetu nosaukumiem, kā arī saprast to pielietojumu. 

Labirints

Pļaviņā starp muzeju un “Vīnkalnu Pils Māja” būs iespēja doties divos dažādos labirintos, izmantojot loģiku un spēles vadītāja norādes.

Bruņinieku skola

Pagalmā pie Valterkalniņa Bruņinieku skola būs nodarbība gan prātam, gan veiklībai. Tā notiks īstu bruņinieku vadībā, iepazīstot ieročus un bruņinieku ikdienu. Būs iespēja fotografēties, izmantojot seno aprīkojumu.

Slepenie raksti

Pie kāpnēm, kas ved no muzeja uz Valmieras Mūzikas skolu, nodarbībā “Slepenie raksti” ar skolmeistara palīdzību vai paša drosmi un iemaņām varēs pārbaudīt spēju lasīt vecā drukā, uzzināt, kas ir boksterēšana, kā arī pildīt dažādus uzdevumus.

Garšu un smaržu noslēpumi

Muzeja Garšaugu dārzā būs jāizmanto vērība, oža un tauste, lai atpazītu Garšaugu dārzā paslēpušos augus un uzzinātu to pielietojumu.

Viduslaikos  paralēli domskolām, kas radās pie baznīcām un klosteriem, sāka veidoties arī laicīgās skolas. Tomēr vairākus gadsimtus tās dārdzības dēļ varēja atļauties tikai bagāto aristokrātu dēli. Domskolās akcents bija uz latīņu valodu un mākslu. Latvijā pirmā domskola Rīgā dibināta 1211.gadā, savukārt laicīgā skola – 1353. gadā, gatavojot ierēdņus pilsētas pārvaldei. 12.,13.gadsimtā laicīgajās skolās mācījās lasīt un rakstīt, tirgot preces, trenēja loģiku, runas un sprediķu mākslu, aritmētiku, mūziku un astronomiju. Laicīgajās skolās mācīties varēja arī meitenes, tomēr lielākoties viņas apmeklēja klostera skolas, kurās vēl varēja apgūt arī zināšanas medicīnā. Attieksme pret skolu un izglītību, pret mācību saturu bija citādāka nekā mūsdienās. “Citādā skolā” Valmieras muzejs, piedāvājot izzinošas un radošas nodarbes, stāsta par mācībām sendienās.

Valmieras muzejs jaunajā mācību gadā ciemos gaidīs ikvienu interesentu un vēl skolēniem atrast savu interesanto vēstures un mākslas stāstu. Atgādinām, ka visiem izglītības iestāžu audzēkņiem muzeja apmeklējums ir bez maksas.

“Citādās skolas” apmeklētājus lūdzam ievērot sociālo distancēšanos un būt atbildīgiem pret savu un līdzcilvēku veselību.

Pasākuma laikā var tikt fotografēts un filmēts. Fotogrāfijas un videomateriāli var tikt izmantoti Valmieras pilsētas pašvaldības publicitātes vajadzībām.

Informāciju sagatavoja:
Zane Bulmeistare
Valmieras pilsētas pašvaldības
Zīmolvedības un sabiedrisko attiecību nodaļas
vadītājas vietniece
Mob. tālr.:26443410


31.08.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930