Kultūras jaunumi

17. oktobrī, Kocēnu kultūras namā tika prezentēta Kocēnu novada pašvaldības izdotā Latvijā pirmā pavārgrāmata  "tā pirmā pavāru grāmata 414 senas receptes no 18. gadsimta".

Kocēnu novada dome, saņemot atbalstu Vidzemes plānošanas reģiona organizētajā projektu konkursā “Vidzemes kultūras programma 2020”, ir pārizdevusi Latvijā pirmo pavārgrāmatu “Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota”.

Grāmatas atklāšanas pasākumā piedalījās grāmatas tapšanā iesaistītie - Kocēnu novada domes pārstāvji, Vidzemes plānošanas reģiona pārstāvji, grāmatas dizaina autore, Jelgavas tipogrāfija un viesi - Rubenes draudzes mācītājs Artis Eglītis, kā arī pavāri un vēsturnieki. Grāmatas atvēršanas svētkos vēsturisko informāciju par pavārgrāmatu, kulinārijas un galda kultūras vēsturi sniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītājs Andris Vilks, mākslas vēsturnieks Imants Lancmanis un mākslas pētniecības nodaļas galvenā speciāliste, izstāžu kuratore Lauma Lancmane. Pasākuma apmeklētājiem bija iespēja aplūkot arī grāmatas oriģinālu un baudīt no grāmatas receptēm tapušās uzkodas, kuras pagatavoja Rundāles pils restorāna pavāri.

 

         Latvijā pirmo pavārgrāmatu no vācu valodas iztulkoja un 1795. gadā Rubenes drukātavā izdeva Rubenes luterāņu draudzes mācītājs Kristofs Harders. Tā atklāja muižniecības dzīves smalkumus, domājot par latviešu tautības muižu pavāriem un pavārēm. Pavārgrāmatas oriģināls pieejams pētniekiem vien trīs eksemplāros Latvijas Nacionālās bibliotēkas Reto grāmatu un rokrakstu nodaļā un Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu krājumā.

          Grāmatu plānots nodot Kocēnu novada skolām un bibliotēkām, Rubenes baznīcai, Kocēnu novada pašvaldības un Rubenes baznīcas jaunizveidotajā ekspozīcijā “Pa Hronikas pēdām”, tāpat arī nesen atklātajā Tūrisma informācijas centrā Zilākalna ūdenstornī. Grāmatas eksemplāri nonāks arī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Vidzemes plānošanas reģiona 26 novados, kā arī Kocēnu novadā esošajos restorānos.

Grāmatu būs iespējams arī iegādāties Kocēnu novada pagastu pārvalžu kasēs - Bērzaines, Dikļu, Kocēnu, Vaidavas un Zilākalna pagastos, kā arī jaunizveidotajā Zilākalna kultūrvēstures un apmeklētāju centrā Zilākalna pagastā. Grāmata pārdošanā būs pieejama no 22.oktobra. Projekta “Grāmatas "Tā pirmā pavāru grāmata, no vāces grāmatām pārtulkota" izdošana” kopējās izmaksas ir 6770,18 eiro, no kuriem 3221,00 eiro ir Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējums, atlikusī izmaksu daļa ir Kocēnu novada domes līdzfinansējums.

 

Informāciju sagatavoja:

Kristers Blūms

Kocēnu novada domes

Attīstības nodaļas

Sabiedrisko attiecību speciālists

Mob.tel.: 27333921

E-pasts: kristers.blums PIE kocenunovads PUNKTS lv

20.10.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031