Kultūras jaunumi

Piektdien, 30. oktobrī, laikrakstā „Latvijas Avīze” un vēlāk arī interneta portālā „LA.LV.” varēs lasīt žurnālistes Anitas Bormanes rakstu par Vidzemes folkloras kopām kā reģiona muzikālo tradīciju glabātājām un pārmantotājām, kas tapis Valsts Kultūrkapitāla fonda "Vidzemes kultūras programma 2020" ietvaros, ko finansē VAS "Latvijas valsts meži" un atbalsta Vidzemes plānošanas reģions.

Noskaidrosim, kāda šoruden ir Covid-19 krīzes izraisīto ierobežojumu ietekme uz folkloras kopu kustību Vidzemē, kā tā iespaido dalībnieku noskaņojumu un gatavošanos 2021. gadā paredzētajam starptautiskajam folkloras festivālam „Baltica”, kas varētu notikt nevis, kā bija plānots, Rīgā, bet Viļņā. Sarunās ar Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) folkloras eksperti Inesi Mičuli un Madonas kultūras nama folkloras kopas "Vērtumnieki" vadītāju Ingrīdu Gruduli un folkloras kopas „Senleja” vadītāju Andu Skuju atklāsim arī, kas folkloras kustībā raksturīgs tieši Vidzemes reģionam.

„Lai gan Vidzeme ir reģions ar vēsturiski izteiktu koru kustību, kuras sākums meklējams jau 18. gs. brāļu draudžu kustībā, tomēr Vidzemē ir arī daudzas ļoti labas un skanīgas folkloras kopas, kas cenšas atjaunot tradīciju un ļoti veiksmīgi to jau daudzus gadus dara – strādājot ar folkloras materiāliem, ar pierakstītajām melodijām, dančiem, dialektiem. Nesen runāju par šo tēmu ar kolēģi, folkloras eksperti Gitu Lanceri, un arī viņa novērojusi, ka pēdējās divas „Baltica” skates liecina par to, ka pēdējā laikā ļoti daudzas jaunas folkloras kopas ir izveidojušās tieši Vidzemē, ka cilvēki grib un meklē šo tradīciju un viņiem patīk to kopt,” stāsta LNKC folkloras eksperte Inese Mičule.

„Šis pēdējais gads, kas dažiem varbūt bija klusā sezona, mums aizgāja pilnīgi uz urrā. Bijām vieni no pirmajiem, kas vasaras sākumā atsāka mēģinājumus ar telefonkonferenču palīdzību, dziedājām un viens otram sūtījām dziesmu fragmentus un vārdus,” atceras leģendārās Madonas folkloras kopas „Vērtumnieki” ilggadējā vadītāja Ingrīda Grudule. Vērtējot folkloras kopu situāciju šobrīd, kovidkrīzei turpinoties, un gatavošanos „Baltica 2021”, viņa teic: „Laiks ir mazu sprunguli iesviedis „Baltica” ritenī, bet tas nenozīmē, ka ritenis nevar griezties uz priekšu.” 

FOTO NO MADONAS FOLKLORAS KOPAS „VĒRTUMNIEKI” ARHĪVA

Madonas folkloras kopas „Vērtumnieki” pirmais vadītājs bija Artis Kumsārs, un šogad tā nosvinēja 40. jubileju. Šobrīd „Vērtumniekos” darbojas kopā ap 30 cilvēku un nu jau astoņpadsmit gadus to vada Ingrīda Grudule. 

Informāciju sagatavoja A. Bormane.

26.10.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930