Kultūras jaunumi

Grāmata "Kalngale – piejūras vējos" ir otra biedrības “Kalngalieši” dāvana Latvijas simtgadei Kalngales ciemam un tās iedzīvotājiem.

 Izdevniecība “Latvijas Mediji” ir izdevusi biedrības “Kalngalieši” vairāku gadu gaitā rūpīgi apkopotu apkaimes pētījumu – grāmatu “Kalngale – piejūras vējos”. Lauvas tiesu satura veidošanā paveicis kalngalietis ar stāžu – Visvaldis Voins, kurš gadu gaitā apmeklējis visas apkaimes dzimtas un mājas, lai vīzija par seno ciemu starp jūru un Eimuru pļavām izvērstos aizraujošā stāstā – sava laikmeta dokumentējumā.

Ar novadpētnieka precizitāti viņš vācis foto liecības un dzimtu sāgas, pats būdams neglābjams optimists, kurš droši tic Kalngales nākotnei. Ciema vēsturē bijuši uzplaukuma un panīkuma gadi – no pajūgiem izdangātā kāpu ceļa, pa kuru zirgi pēdējiem spēkiem vilka ratus un ragavas ar tīkliem uz jūru, līdz augšupejai kolhoza “Ādaži” laikā, kad Kalngalē bija bagātās saimniecības trešā brigāde. No kūpinātām vistiņām un zelta smiltīm liedagā līdz “ubagu lomiem”, kad jūra bija kļuvusi skopa un cieminiekiem pagriezusi muguru. Tomēr visos laikos Kalngalē ir dzīvojuši dvēselē bagāti un ar asu prātu apveltīti cilvēki – par to arī šis stāsts, kas savu dienasgaismu ierauga Latvijas valsts proklamēšanas svētku priekšvakarā.

Biedrība “Kalngalieši” ir pateicīga visiem tiem, kas finansiāli un ar vēsturiskajām liecībām atbalstīja grāmatas tapšanu. Kā arī mūsu lielākajiem atbalstītājiem – Vidzemes plānošanas reģionam, Valsts kultūrkapitāla fondam, AS “Latvijas Valsts meži” un Carnikavas novada pašvaldībai, kas palīdzējuši manuskriptam tikt līdz izdevniecībai. Bet vislielākais paldies izdevniecībai “Latvijas Mediji” un projekta vadītājai Jūlijai Dibovskai.

Grāmata jau novembra otrajā pusē nonāks pie lasītājiem.

Informāciju sagatavojusi: Gunita Dzene.

11.11.2020

Notikumi

«Aprīlis 2024»
POTCPSSv
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930