Kultūras jaunumi

Laikraksts Alūksnes un Apes novadiem “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” turpina īsteno projektu “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā”. Piektdienas, 27. novembra, numurā stāstīsim par Pededzes pagasta unikālajām tradīcijām - Masļeņicu, kas nākamgad svinēs 55 gadskārtu un šogad nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļauto Pededzes pagasta pareizticīgo iedzīvotāju tradicionālo kāzu rituālu.

Vislabāk par šīm pierobežas pagastam nozīmīgajām vērtībām var pastāstīt Pededzes pagasta tautas nama vadītāja Tatjana Steklova, kura pētījusi tās abas, un Masļeņicā katru gadu pārsteigusi ne tikai ar tradicionālo, bet arī ar jaunu norišu iedzīvināšanu. Tādēļ ar viņu galvenā saruna. Publikācijā par pavasara svētku pirmsākumiem Pededzē atmiņās dalās arī citi laikabiedri. Tāpat stāstām, kā šīs tradīcijas varētu attīstīties nākotnē.

Masļeņicas svētki Pededzē vienmēr izceļas ar īpašu vieskolektīvu uzstāšanos, kas svētkiem piedod pierobežas kolorītu. Attēlā – Pededzē uzstājas folkloras kopa “Lavrovskije ģevčata” no Lauriem, Pleskavas apgabala. Foto: Sandra Apine, “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Šis būs jau septītais stāsts stāstu sērijā par Alūksnes un Apes novadu pierobežas unikālajām tradīcijām. Līdz šī gada decembrim taps kopumā astoņas publikācijas laikrakstā un portālā,  gan  stāstu, gan multimediālā formā, saglabājot un popularizējot liecības par mūsu kopējo unikālo nemateriālās kultūras mantojumu.

Pededzes pagasta pareizticīgo iedzīvotāju tradicionālais kāzu rituāla pētniecības procesā pagastā atrasta un restaurēta 20 gadsimta sākuma kāzu kleita, līgavaiņa krekls, jostas, dvieļi, cimdi un citi senie Pededzes apvidus sadzīves priekšmeti. Attēlā – tērpus demonstrācija. Foto: Sandra Apine, “Alūksnes un Malienas Ziņas”

Kādas ir kultūras un tradīciju saglabāšanas aktivitātes mūspusē, kas ir cilvēki un organizācijas, kas tradīciju nes no paaudzes paaudzē, kā to mūsdienās  iedzīvina? Par to laikraksts “Alūksnes un Malienas Ziņas” un portāls “Alūksniešiem.lv” šogad vēsta saviem lasītājiem. Vēl stāstīsim par Veclaiceni kā latviešu un igauņu kultūras mijiedarbes vietu.

Projekts “Unikālas kultūras tradīcijas Alūksnes un Apes novadu pierobežā” tiek īstenots ar Vidzemes plānošanas reģiona un Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu. 

Informāciju sagatavojusi:
Sandra Apine, projekta vadītāja
T. 29894829, sandra.apine PIE aluksniesiem PUNKTS lv

24.11.2020

Notikumi

«Marts 2024»
POTCPSSv
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031